Gość: Historyk Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.chello.pl 19.02.05, 17:41 ZDAJE SIĘ, IŻ NIE ZROZUMIAŁEŚ ZAMIESZCZONEJ PRZEZE MNIE ODPOWIEDZI. NIE PISAŁEM O RESZCIE KRAJU, A TYLKO I WYŁĄCZNIE O JEDNEJ BITWIE - POWSTANIU WARSZAWSKIM (NAJKRWAWSZYM I NAJWIĘKSZYM W HISTORII TEGO KRAJU BOJU W TERENIE ZURBANIZOWANYM). Tak poza tym to jestem, od lat, historykiem z wykształcenia (Uniwersytet Warszawski - obok UJ, PW, SGH i PG oraz AGH, to jedyne w tym kraju uczelnie, które "zbliżają się" do tzw. średniego poziomu unijnego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie-profesor Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.k1.pl 19.02.05, 17:44 Nie liczy się uczelnia, profesorze, ale intelekt i inteligencja. A czasami i zdrowo-rozsądkowe myślenie. Pozdrawiam. Nie-profesor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak haracz IP: *.eternet.pl / *.pl 19.02.05, 17:56 stolica to jest czysty zysk, a wy chcecie od calej polski haracz na to, ze jestescie stolica, w glowie sie nie miesci, coz za tupet i chciwosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panwojtek. Re: haracz IP: *.netcologne.de 19.02.05, 18:01 Juz raz bylo, "Cala Polska buduje Stolice" co w efekcie spowodowalo ze we Wroclawiu rozbierano cale budynki na cegle dla Warszawy. Teraz prawicowe pomiotla psy na SLD wiesza, ale sami czerpia z najlepszych przykladow Bieruta i jego czasow. Niech sie sami wykaza co potrafia. Ja niemam zadnego interesu w tym by moja zlotowka szla na budowe metra w Warsiawie, wole ja wydac w moim rodzinnym miescie, przynajmiej moi wspolmieszkacy beda miec cos z tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: haracz - no jasne zbuduj se metro w sraczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 22:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar zaróbta se, a nie wyciągajta łapy! IP: *.skorosze.2a.pl 19.02.05, 18:11 Stołeczność to nie tylko koszty, ale także zyski. Zagramaniczne biznesmeny i politycy żrą i spią w warszawskich hottelach i rypią się z warszawskimi prostytutkami - a więc częśc tych pieniędzy wraca w formie podatku do warszawkich urzedów skarbowych. Demonstracje chadzają zwykle między siedzibą prezydenta a sejmem. Wszystklie "newralgiczne" ministerstwa są po drodze albo niedaleko. Więc PO KIEGO WAŁA demonstrantom metro? Dlaczego reszta Polski ma finansopwać metro czy jakieśtam mosty, skoro i tak łażą tylko po Trakcie Królewskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Ile lat jeszcze IP: *.ztpnet.pl 19.02.05, 18:39 stolica będzie traktować resztę kraju jak dojną krowę? Dziesiatki laty płaciliśmy SFOS metodą dobrowolnie - przymusową, młodym rozszyfruję (Społeczny Fundusz Odbudowy Stolicy). Gdyby Sejm dał pieniędze na poprawę infrastruktury np. rzeszowszczyzny byłoby ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Przenieść stolicę do Gniezna albo innego Kalisza IP: *.chello.pl 19.02.05, 19:06 Wtedy będzie spokój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Re: Przenieść stolicę do Gniezna albo innego Kali IP: *.zacisze.zgora.pl 19.02.05, 19:52 OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.inter / *.inter-c.pl 19.02.05, 19:06 A dlaczego z mojej emerytury mam płacić na idiotyczne zachcianki posłów Pis i innych oszołomów. Żadem oszołom nie przeciwił się jak zablokowane zostały waloryzacje rent i emerytur, to dlaczego teraz wymagają kasy od nas, emerytów. Bo nam najłatwiej zabrać. Żaden z nas nie ma możliwości przeciwstawić się temu. A p-osły potrzebują nas do wyborów. Myślę, że powinniśmy mieć swoją delegację w sejmie i senacie. Może wtedy wiezieliby, jak przeżyć za 600 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brodajan Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.home.cgocable.net 19.02.05, 19:11 w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prowincjusz Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 19:15 Jak zawsze neofici sa najbardziej gorliwi.Jak długo gdańszczanin -Kaczyński i spółka sa mieszkańcami Wawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Kaczor i tak każde pieniądze zmarnuje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.02.05, 19:18 Sam mieszkam w Warszawie, ale tym bardziej twierdzę: każda złotówka z budżetu dla Warszawy to pieniądze zmarnowane, tak długo jak długo rządzi tu ten nawiedzony popapraniec. Odpowiedz Link Zgłoś
justka68 Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy 19.02.05, 19:28 I słusznie! Co mnie obchodzi metro w Warszawie? Dlaczego mam płacić podatki na coś z czego nie korzystam i nie skorzystam? Czy Sejm da pieniądze na remonty ulic we Wrocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pws3@gazeta.pl Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.klaudyny.net / 217.17.34.* 19.02.05, 19:52 Pan prof. Regulski prawdopodobnie nie uczestniczył w parlamentarnej dyskusji na temat Warszawy. Jak stare powiedzenie głsiło: jedna ręką zabiera stałe, które są niezbędne do uzyskania Uninej pomocy, drugą odsyła do wspomnianej pomocy z UE. Poseł Szrajber twierdzi, że dzięki dotacjom władze Warszawy mogłyby spokojnie planować budowę metra - pewne, że co roku byłaby na ten cel określona kwota. Sławomir Skrzypek skomentował "Gazecie": - Brak stałych dotacji z budżetu państwa stawia pod znakiem zapytania budowę drugiej linii metra. Jego zdaniem, by inwestycja miała szybkie tempo, należy na nią przeznaczać ok. 400 mln zł rocznie. - Na to Warszawy nie stać. Pomoc państwa jest niezbędna, otworzyłaby nam ścieżkę do środków z Unii Europejskiej - uważa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kloss Warszawa musi płacić pieniądze innym. IP: *.zacisze.zgora.pl 19.02.05, 19:58 Korzyści z bycia stolicą są większe niż wydatki z tym związane. To chyba jasne. Zwłaszcza w kraju tak patologicznie scentralizowanym jak Polska. Czyli mówiąc inaczej, inne miasta powinny dostawać od Warszawy pieniądze za to, że nie są stolicami. Kraków nie jest stolicą i jest poszkodowany. Poznań nie jest stolicą i jest poszkodowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfonsik Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 20:21 przenieście stolicę do Zakopanego, albo jakiegoś innego miasteczka, a Kaczor niech rządzi kurnikiem albo "kacznikiem". Wiele małych miast w kraju posiada obwodnice, myślących o swoim rejonie prezydentów a Kaczor postawił dla mamusi Muzeum Powstań /czy coś podobnego/, no i walczy z agencjami. Tyle tylko "potrafi" zrobić dla "stolycy". Cóż, jaki "prezydęt" taka "stolyca". No, ale to jest biedny prezydent, bo posiada tylko coś koło 10 tyś i nie ma nawet własnego mieszkania! A może on jest bezdomny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patriota Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 20:29 popieram Tych posłółw.W-wa wykorzystuje swój monopol jako Stolica i ściąga wszystkie inwestycje nie interesując się losem innych regionów.PIS chcący dotacji dla W-wy myśli o wyborach i licznych wyborcach .Tych lisów już czas ustrzelić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodowita Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 20:54 Biedni zakompleksieni prowincjusze!! Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 Re: ALE NIE KAŻDY WARSZAWKI CHCE! 19.02.05, 20:35 MAM PŁACIĆ PODATKI NA BĘKARTA-POTWORA-ANTYMETRO, > NA INNĄ INFRASTRUKTURĘ, ALE Z NIEJ NIE KORZYSTAM! WOGOLE taaaa, bo ze względu na ten przeżytek komunikacyjny, nazywany metrem, najwiecej przyjezdnych chcew ynając/kupic mieszkanie na Kabatach, a my - cwaniacy warszawscy - musimy na nich przeciez zarabiac. Najlepiej jest przeciez posłuzyć się inymi rekami i czepać z tego korzyść. Nikt inny nie umie tego wykorzystac tak dobrze jak Warszawiak. Nawet najwieksze mafie były/są tutaj. Kraków w swym dorównywaniu Warszawie to nawet supermarket sobie buduje ... na starówce. Długo Was jeszcze, droga Polsko, Warszawa będzie "wozić po bandach", bo długo jeszcze bedziecie dawać się "wozić";-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 21:24 Proponuję przenieść stolicę do Krakowa. Chamstwa będzie mniej na pewno. Gdy się czyta komentarze zadufanych w sobie warszawiaków rzygać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.chello.pl 19.02.05, 22:26 Chamstwa w Krakowie nie ma ? O, aż nadto, od kiedy to Nowa Huta stała się centrum kultury i moralności ? Kraków to ciemnota, zcofanie i dulszczyzna nazywane "konserwatyzmem". Zabierać stolycę do kopca kreta, obok własnej hołoty bedziecie mieli dodatkowo ogólnopolską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus3 Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.wma.east.verizon.net 19.02.05, 23:41 Wspaniala zagrywka SLD przed wyborami! Wybory juz maja wygrane, wiedzieli na jaka nute zagrac. Przeciez Warszawiacy nie sa lubiani w Polsce tak samo jak Zydzi. Upadek Polski rozpoczal sie wraz z przeniesieniem stolicy do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorsai Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.aster.pl 20.02.05, 00:15 Oddajcie stolicę do Krakowa, albo Gniezna. Warszawa tylko na tym skorzysta, a "biedni poszkodowani" zobaczą co to są "uroki stołeczności". Zresztą moze nawet lepiej do Krakowa? Taki grajdoł wspaniale się na stolicę nadaje - Gniezno za bardzo europejskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kikolo Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 00:47 Mieszkam w małym mieście (30 tyś) płace podatki. Dlaczego mam sie składac na pomoc Warszawie. Która jest najbogatrzym miastem, najwiecej sie tam zarabia i jeszcze chcą wyciągnąc pieniądze z moich podatków. To jakaś kpina!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mickeyy Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy 20.02.05, 01:11 I bardzo dobrze! Koles z PiS gra na Kaczora i mysli, ze podlizuja sie Wawie wygra prezydenture dla swojego szefa. Ale trzeba pamietac o CALEJ Polsce. Jestem z Wawy i tu caly czas mieszkam. Ale ktokolwiek kto byl w jakimkolwiek innym miescie doskonale wie jaka jest przepasc miedzy Wawa a reszta miast, nie mowiac o zapyzialej Polsce wschodniej czy polnocnej (bez urazy dla ludzi, ktorzy tam mieszkaja). My w Wawie sobie poradzimy - co zreszta dobrze widac. A z innymi miastami w Polsce moze byc roznie. I mialbym kaca gdybym wiedzial, ze zabieram kase np jakiejs gminie zeby sobie lepiej tutaj zyc... PiS zaczyna mi przypominac swinie z Orwella - ktos tutaj chce byc rowniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cristofus Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 03:23 To tak kończac ,na co sa potrzebne te pieniadze : na obsługe imprez,funkcji reprezentacyjnych stolicy,kosztów zwiazanych z organizowanymi demonstracjami ,itd.,itd.:czy do łatania dziury budżetowej i starania sie o dotacje z UE, oraz byłyby to pieniądze na metro. Okreslcie sie raz k... o co wam naprawdę chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Chicago- Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.client.comcast.net 20.02.05, 07:11 Spider masz racje tym wszystkim psubratom o nie wiadomej prowiniencji (opszczymurki z prowincji jakze glebokiej) sa potrzebne korepetycje z podmiotow typu Polska,Kraj,Stolica nie uszanujesz siebie nie uszanuja Cie inni,tym wszystkim palantom ktorzy nie potrafia sie wzniesc ponad podzialami,uwarzajac ze politycznymi ,ignoranackimi zagraniami buduja swoja przyszlosc polityczna mowie nie,nie, nie.Wam warcholy potrzena jest jednosc polityczna wyrazajaca sie w tak powaznej kwesti jak samorozwiazanie sie kryminalnej frakcji SLD,ktora nie potrafi,sie oczyscic z tak perfidnych lobuzow poczawszy od Gierka a skonczywszy na tym malym kutasie Millrze ktory nie wywiazal sie z tak prostego zadania - uczciwosci,narod mu zaufal a ta gnida tak potrafila zniszczyc wszystko. Sider moja dobra rada dla Ciebie i wszystkich z Twojego pokolenia bierzcie wszystko w swoje lapy wyrwijcie ostatni zab tego sku..synstwa pomozcie tym ktyorzy naprawde potrzeboja a tych reszte palantow do pierdla wedle zaslog to jest wasza powinnoscia wobec tych ktorzy cierpia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek z Hameryki Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 09:07 ilosc wulgaryzmów w twojej wypowiedzi na pewno nie swiadczy o tym, ze jestes "opszczymurkiem z prowincji jakze glebokiej" (sprawdz w słowniku co to znaczy SARKAZM) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetetka5 Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 20.02.05, 07:40 ja chciałem przytoczyć tylko jeden argument za tym ,aby Warszawa nie dostawała dodatkowych pieniędzy.Otóż Łódź ,która ma 2 razy mniej mieszkańców niż Warszawa ma około 5,5 razy mniejszy budżet(Warszawa 9,5 mld zaś Łódź 1,8 mld)Myślę ,żę to wystarczy za wszelką dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: 62.121.73.* 20.02.05, 11:38 Moralnością Kalego zaleciało... Dlaczego Warszawa ma płacić za nieudolność władz Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ton9 Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy 20.02.05, 13:06 Naucz się czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agitator Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.zoo.ar.krakow.pl 20.02.05, 08:05 Cały naród buduje swoją stolicę - to było hasło jakie towarzyszyło moim latom szkolnym i zmuszało moich rodziców do finansowania tego wyrodnego miasta. Posłom PiS śni się "komuna", którą tak usilnie zwalczają. Moralność Kalego i zwykła chucpa, właśnie. Ja nic nie jestem temu winien, że ktoś mieszka w Warszawie. A do tego zapytajcie swoich partyjnych towarzyszy z PiS, ile poszło do lewej kasy przy okazji afery mostowej. Jakoś o tym cicho. Figa z makiem z pasternakiem. Mnie metro warszawskie jest tak potrzebne jak rybie skrzydła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SPAT jak bede zarabial tyle, co "na zachodzie" to bedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 08:41 jak bede zarabial tyle, co "na zachodzie" to bedziemy mogli pogadac. zastanawiam sie dlaczego warszawa ma byc uprzywilejowana. czemu nie ma dotacji dla innych miast Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy 20.02.05, 09:13 Małe zyski ma Warszawa z bycia stolicą?? Małe zarobki mają warszawiacy?? Chcieliby jeszcze i jeszcze. Lepiej popatrzcie ile szkół na wsiach nie ma internetu, ba nawet nie mają komputerów, lepiej tam spożytkować pieniądze, a nie na BOGATĄ Warszawę!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giertMIŚ Re: Posłowie nie chcą dać pieniędzy dla stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 09:17 A co ma sejm do rzeczy??? Ludzie migrują do wszystkich większych miast. Nie widzę powodu żeby krawatkowo miało być traktowane w szczególny sposób! Kasa potrzebna żeby prawicowe niedorobione lewatywy mogły ładować w metro a później krzyczeć "zobaczcie ile zrobiliśmy dla stolicy!"...Dymam całą wieś warszawską i kaczora też. Odpowiedz Link Zgłoś