Dodaj do ulubionych

Relikty PRL w Warszawie?

07.05.05, 16:08
Gdzie w Warszawie można jeszcze znaleźć jakieś autentyki z tamtych czasów:
szyldy, hasła propagandowe (o reklamach zdaje się był tu jakiś wątek), sierpy
i młoty, "łyse" orły narodowe itp.? Ostatnio udało mi się dojrzeć jak
najbardziej oficjalnego orła bez korony (na owalnej tablicy urzędowej) na
ścianie budynku należącego do Uniwersytetu przy Raszyńskiej (zaraz za
odsłoniętymi podwórzami przedwojennej zabudowy po stronie zachodniej), poza
tym na fasadzie Sztabu Generalnego straszy ogromne ptaszysko bez korony,
ciekawe, czy ją utłukli po wojnie, czy ktoś chciał być bardziej legionowy od
Legionów Marszałka, które używały orła bez korony? A może jeszcze coś gdzieś
się zachowało?
Obserwuj wątek
    • fima Dopisek "Ludowej" do "Potężnej Polski" 09.05.05, 15:31
      Aleje Jerozolimskie, przedwojenny gmach związków samorządu terytorialnego,
      szczegóły: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=19376797&a=19376797
      • pbd2 Trybuna honorowa 14.05.05, 09:48
        No, jak mogłem zapomnieć: trybuna honorowa przed Pałacem Kultury, z kamiennym
        orłem według wzoru PRL - owskiego. mam nadzieję, że po wybudowaniu tam nowej
        dzielnicy ta pamiątka przeszłości pozostanie na swoim miejscu. PS. Jak się tam
        jest, to widzi się w dużych ilościach łażące po płytach marmurowych maleńkie
        czerwone robaczki. Może ktoś wie, co to jest? Gdzie indziej tego nie widziałem,
        ale może po prostu nie zauważyłem.
    • andrzej_b2 Re: Relikty PRL w Warszawie? 14.05.05, 15:03
      Na numerach rejestracyjnych samochodów policyjnych "MO..."
    • kibort Re: Relikty PRL w Warszawie? 16.05.05, 13:27
      Siedziba ZBOWiD na Chmielnej - płaskorzeźba w sieni. Jeśli chodzi o szyldy, to
      znakomicie zachował sie w barze mlecznym "Rusałka" przy Katedrze Floriańskiej.
      Poza tym mural reklamujący muchozol niedaleko Dw. Wschodniego, jak i wiele
      innych podobnych reklam w całym mieście.
      • andrzej_b2 Re: Relikty PRL w Warszawie? 17.05.05, 11:13
        Tabliczki "Gospodarz domu" na drzwiach wielu cieciów-pijaków, którym płacimy
        pensje często jedynie za ten dumny szyld.
    • andrzej_b2 Re: Relikty PRL w Warszawie? 21.05.05, 19:25
      Policja Państwa nosi mundury Milicji Obywatelskiej. Są tylko drobne zmiany:
      orzeł w koronie, jakieś inne gwiazdki i tp., które z daleka i tak są
      niewidoczne.
      • andrzej_b2 Re: Relikty PRL w Warszawie? 23.05.05, 09:29
        Reliktami minionej epoki są dotąd nie zmienione nazwy ulic, upamiętniające
        komunistycznych bohaterów, np: Naftalego Botwina (była w Białymstoku, obec.
        zmieniona), Franciszka Ilskiego, Janka Krasickiego, Wiktora Biaego, Antoniego
        Kacpury, przy czym swoistą enklawą pamięci o tych ludziach jest Rembertów.
        Czasem pisane są z kamuflażem, np. ul.: Fornalskiej i Luksemburg - bez imienia,
        Rokosowska -przez jedno „s”. To tylko niektóre, może ktoś uzupełni.
        • freemason Re: Relikty PRL w Warszawie? 16.07.05, 00:39
          > Rokosowska -przez jedno „s”.

Rokosowska "przez jedno s" istniała już przed wojną i nie ma nic wspólnego z
          Konstantym Ksawerowiczem:
          www.trasbus.com/planywarszawy/1939/2214.jpg
          >To tylko niektóre, może ktoś uzupełni.

Co do ulic, warto wspomnieć o Henryku Świątkowskim (ministrze "sprawiedliwości"
          PRL 1945-56), gen. Walterze (sic!) - obie ulice położone na Wawrze. Na
          Bielanach mamy Duracza i Pstrowskiego, na Pradze - nadal - Park. im. Hanki
          Sawickiej. Oficjalnie Pałac Kultury nazywa się wciąż Pałacem im. Józefa
          Stalina, a jedną z głównych ulic Mokotowa pozostaje Modzelewskiego.
          Reliktem PRL jest niewątpliwie pomnik polsko-radzieckiego braterstwa broni
          ("braci śpiących"), a także Cmentarz Wojskowy (w szczególności grobowiec
          Bieruta) i po części "Aleja Zasłużonych" na Starych Powązkach.
          Warto też wspomnieć o pomniku "Poległym za Polskę Ludową" przy ulicy Smolnej,
          inskrypcji na budynku Empiku (Al. Jerozoilmskie) "Cały naród buduje swoją
          stolicę" czy tablicy pamiątkowej ku czci gen. Waltera w Wydziale Matematyki i
          Informatyki UW na Ochocie.
          Reliktem PRL-u są też nierzadkie w warszawskich autobusach pytania "jak
          dojechać na Komuny Paryskiej", "jak dostać się na Rutkowskiego" itp. :)
          • masstah Re: Relikty PRL w Warszawie? 16.07.05, 02:55
            Parku Hanki Sawickiej już nie ma. To znaczy park ma się jak najlepiej, ale
            nazwa została zmieniona jakiś czas temu. Niestety nowa nazwa jest tak nieludzka
            (któregoś pododdziału AK, pełno cyferek i żadnej nazwy własnej) że nie sposób
            ją zapamiętać.

Co do czterech śpiących to wypisywanie tego wielce symbolicznego pomnika zaraz
            obok mauzoleum na żwirkach jest jakimś nieporozumieniem. Przecież to pomnik
            wręcz bardzo anty-peerelowski, zawsze się dziwię jakim cudem on powstał. Ta
            cenzura to jednak strasznie durna była..

A co do mini pomniczka przy Nowym Swiecie to od lat funkcjonuje on w
            społeczeństwie jako pomnik przejechanego przez tramwaj i też z PRLem nikomu się
            nie kojarzy ;-)
            • dupekzoledny Re: Relikty PRL w Warszawie? 16.07.05, 10:20
              bardzo miło msię wysmiewa te peerelowskie historyjki.
              mauzolemu ludzi których 600tys poległo na ziemiach polskich.i jest cmentarz
              właśnie żołnierzy-nie komunistów,nie stalinów i rokossowskich-ale właśnie
              ŻOŁNIERZY.
              MArk bernes spiewał taką piosnkę pt MOSKWICZI.
              było coś tam że:
              w pioljach za wisłoj sonnoj
              lieżat w ziemlie siroj
              sieriożka c małoj bronnoj
              i witka s mahawoj.
              jedna ze zwrotek brzmiała jakoś tak:
              diewczonki,ich podrugi
              uż za mużiem dawno.

tak więc może niech ten cmentarz tak zostanie.
            • freemason Re: Relikty PRL w Warszawie? 16.07.05, 14:00
              masstah napisał:

> Parku Hanki Sawickiej już nie ma.

Nie dla wszystkich jest to jednak tak oczywiste, jakiś czas temu dyskutowaliśmy
              na ten temat:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=22582050&v=2&s=0
              >
              > Co do czterech śpiących to wypisywanie tego wielce symbolicznego pomnika
              zaraz
              > obok mauzoleum na żwirkach jest jakimś nieporozumieniem. Przecież to pomnik
              > wręcz bardzo anty-peerelowski, zawsze się dziwię jakim cudem on powstał. Ta
              > cenzura to jednak strasznie durna była..

???

Pzdr.
              • masstah Re: Relikty PRL w Warszawie? 17.07.05, 01:00
                Rozumiem że mam wytłumaczyć? Dobrze, więc "pokazuję i objaśniam" jak to mawiał
                pewien kapral na szkoleniu wojskowym. Czy wygląd pomnika stojącego na Pradze,
                prawie nad Wisłą, pokazującego krasnoarmiejców tudzież LWP stojących ze
                spuszczonymi głowami i nie patrzących co się dzieje po drugiej stronie wody nic
                ci nie mówi? Nic ci się nie narzuca? Ja się tylko dziwię że ktoś pozwolił taki
                pomnik postawić, ja nie wiem jak wy ale ja o takiej a nie innej wymowie tego
                pomnika słyszałem od wczesnego dzieciństwa a dawno to było. Czyli taka opinia o
                nim w narodzie musiała być od dawna. Zresztą charakterystyczne jest że nie
                słyszałem o żadnych zakusach by akurat ten pomnik likwidować (i bardzo dobrze).

Chciałbym również dodać że żadnymi słowy nie dałem do zrozumienia że chciałbym
                likwidacji cmentarza mauzoleum na Żwirkach. Jestem ostatnią osobą która
                pragnęłaby likwidacji cmentarzy czy nie miała szacunku dla zmarłych zwykłych
                żołnierzy. Co najwyżej forma mauzoleum nieco mi nie odpowiada estetycznie, no
                ale widocznie cmentarze wojenne w naszej części europy już tak mają, cmentarz
                Orląt we Lwowie niewiele lepszy.
              • masstah Re: Relikty PRL w Warszawie? 17.07.05, 01:01
                A - jeszcze co do Hanki Sawickiej. Uchwałę o zmianie nazwy parku można sobie
                przeczytać na www urzędu dzielnicy. Także na 100% Hanki Sawickiej już nie ma. A
                nowa nazwa jest co najmniej nieżyciowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka