25.05.05, 12:43
Witam

Wczoraj dostaliśmy od strażników info dotyczące opłat (datowane na 18
maja!!!).

Kwoty z m2 są następujące:
- exploatacja 1,74 m2
- wieczyste 2,25 m2
- co (zaliczka) 1,89 m2
- konserwacja bieżąca 0,48
- remontowy 0,50
- społeczno-wychowawcze 0,04

Od osoby:
- nieczystości 6,80
- dźwigi 16,80
- zw (zaliczka) 24,05
- cw (zaliczka) 21,50

Inne (jednostkowa kwota):
- ochrona 41,52
- opłata za wideofon 2,00

pozdrawiam
mihalina
Obserwuj wątek
    • acek2004 Re: opłaty 25.05.05, 13:41
      hmm bardzo drogie te dzwigi.. :) moze, lepiej na piechote chodzic.. :)

no i to uzytkowanie wieczyste... hmm czy ktos moze wie jak to sie liczy ??

acek
      • mihalinaem Re: opłaty 25.05.05, 14:37
        Każdy chyba liczy jak chce :))

W mojej obecnej wspólnocie liczy się procentowy udział danego lokalu w
        powierzchni gruntu. I każdy z właścicieli płaci (sam!!) roczną składkę na rzecz
        gminy.
        Mieszkam niedaleko (ok. 300 m od nowego), budynek ma 48 lokali i "moje" obecne
        użytkowanie (za 42 m2 - 2,6% jeżeli się nie pomyliłam) wynosi trochę ponad 100
        PLN (dokładnie nie pamiętam).

pozdrowienia
    • romekz Re: opłaty 25.05.05, 15:50
      Witam

Czy opłata za garaż jest wliczona ?

Pozdrawiam
      • mihalinaem Re: opłaty 25.05.05, 16:06
        nie wiem - o garażu nic nie było (może mieści się w opłacie exploatacyjnej
        ogólnie)

to wyliczenie obowiązuje od 1 maja br a garaż jeszcze nieczynny; mogą jeszcze
        uprzejmie przesłać anex :((
        • eriech Re: opłaty 25.05.05, 19:40
          wydawało mi się, że na spotkaniu Pan Prezes rzucił kwotą 52,63PLN za miejsce
          postojowe w garażu podziemnym...
          • basia_100 Re: opłaty 30.05.05, 15:51
            cóż, wygląda na to, że obiecane przez panią z marketingu 7 zł za metr czynszu
            pozostaje w sferze marzeń. o ile za dodatkową opłatą za ochronę przemawia wiele
            argumentów, tak garaż powinien być chyba wliczony w czynsz? w końcu za 50 zł
            pewnie można wynająć miejsce na parkingu osiedlowym? a za garaż zapłaciliśmy
            już, i to wcale nie mało.
            • mihalinaem Re: opłaty 31.05.05, 10:41
              to ciekawe, bo jak się dowiadywalismy we wrześniu ub. to czynsz miał wynosić 5
              zł z metra :))
              m.
              • palka28 Re: opłaty 31.05.05, 13:59
                Ja pod koniec października otrzymałam taką samą odpowiedż: 5 zł za metr. W
                listopadzie jeszcze to potwierdzałam.
                Jak mnie poinformowano, (niezawodna Pani z marketingu), miesieczna opłata za
                miejsce w garażu podziemnym wynieść ma tyle co na Poligonowej, czyli około 150
                Zł, a nie 50 zł jak mówicie....
                Przestaję rozumiec cokolwiek! Każdy otrzymuje inne informacje na ten sam temat.
                • basia_100 Re: opłaty 31.05.05, 14:35
                  próbowałam przed momentem dowiedzieć się czegoś w spółdzielni i uprzejma pani
                  poinformowała mnie o kwocie ok. 120 zł! w tej kwocie jest zawarty koszt ochrony
                  garażu, gdyż, moi drodzy, oddzielnie liczy się ochronę garażu i ochronę bloku
                  mieszkalnego. 120 zł to jest kupa kasy! to tak naprawdę połowa czynszu za
                  kawalerkę, czy tak?
                  • palka28 Re: opłaty 31.05.05, 15:08
                    Ja mam właśnie kawalerkę... Przy początkowym założeniu 5 zł za metr czynszu,
                    opłata za garaż w moim przypadku wynosiła dodatkowe 90% kwoty czynszu.....
                    Paranoja!
                    • eriech Re: opłaty 31.05.05, 19:05
                      No to pięknie z tym garażem... 120PLN to rzeczywiście prawie połowa czynszu za
                      ok. 30 metrowe mieszkanie :-( Biorąc pod uwagę, że samochodu się jeszcze nie
                      dorobiłam...
                      • eriech Re: opłaty 01.06.05, 09:44
                        Przedzwoniłam dziś do spółdzielni, coby potwierdzić informację apropo kosztów
                        garażu: miejsce postojowe w istocie będzie nas kosztować 120PLN, a ponieważ je
                        kupiliśmy (bo musieliśmy) to musimy za nie płacić. W kosztach tych znajduje się
                        40PLN za ochronę oraz koszty za użytkowanie wieczyste, ekspolatację, sprzątanie
                        i bieżące remonty.
                        • pawel.10 Re: opłaty 01.06.05, 10:01
                          Jak dla mnie to jest jakiś przekręt.
                          Czyli mamy płacić osobno za ochronę graży i mieszkań ?
                          Ciekaw jestem ile za parking będą płacić "nie-mieszkańcy" i czy spółdzielnia
                          zamierza solidarnie dzielić się z nami zyskami z wynajmu miejsc parkingowych -
                          w końcu stoi na naszym gruncie. :(((
                          • basia_100 Re: opłaty 01.06.05, 10:23
                            myślę, że nasi "przedstawiciele na zgromadzenie" powinni te sprawy poruszyć,
                            tzn.
                            1/ kwestia monstrualnej opłaty za garaż podziemny
                            2/ rzeczywista opłata za ochronę (garaż + budynek mieszkalny)
                            3/ sprawa zysków spółdzielni z wynajmu powierzchni użytkowej znajdującej się na
                            naszym terenie- tu wraca sprawa parkingu naziemnego, który nie dość że będzie
                            zatruwał nam życie, to jeszcze zyski z jego użytkowania czerpać będzie zupełnie
                            inna spółdzielnia.
                            • eriech Re: opłaty 01.06.05, 13:21
                              Coś mi się wydaje, że praw do zysków nie będziemy mieli żadnych, podobnie jak
                              spółdzielnia, ponieważ właściciele lokali użykowych i miejsc w garażu wykupują
                              je na własność podobnie jak my swoje mieszkania. Więc owszem będą płacić opłaty
                              eksploatacyjne, ale nie wynajem.
                          • acek2004 Re: opłaty 01.06.05, 13:30

coz, jesli byliby chetni to ooczywiscie mozna by bylo wynajmowac te miesjca w
                            garazu nadziemnym, ale jest kilka "ale":

... jesli spoldzielnia chce odzyuskac w miare szybko kase za wybudowanie tego
                            garazu to musi go sprzedac, obawiam sie ze zyski z wynajmu pewnie dopiero za
                            jakies 20 lat by pokryly koszty budowy. Ale to jest pewnie do sprawdzenia i
                            postaram sie na njablizszym zebraniu RN o to zapytac..

..miesieczny abonament za parking osiedlowy to ok. 100 zł, wiec nasza "oferta"
                            nie moglalby byc znacznie wyzsza..

... na razie nie bylo chetnych do zakupu miejsc..

pozdr

acek
                            • jarek7p Re: opłaty 03.06.05, 09:39
                              Z pewnością coś jest nie tak z tymi 120 PLN za garaż! W dzielnicy Praga PD (inne
                              spółdzielnie i administracje) miejsce postojowe w garażu podziemnym można
                              WYNAJĄC od 100 do 196 zł miesięcznie, a my nasze miejsca wykupiliśmy. A zatem na
                              pewno musimy zainterweniować i zmienić tę absurdalną kwotę!!!
                              Pozdrawiam
                              Jarek
                              • acek2004 Re: opłaty 03.06.05, 09:49

znasz moze jakeis konkrety ? wtedy latwiej rozmawiac, pzoa tym nie zpaominajmy
                                ze wynajmujac nigdy nie zostaniesz wlascicielem...

100 zł ktore kosztuje parking na swiezym powietrzu..

acek
                                • jarek7p Re: opłaty 03.06.05, 12:52
                                  w budynku przy motorowej opłata za miejsce w grażu z ochroną wynosi dla
                                  właścicieli ok. 35 zł miesięcznie, jeżeli ktoś wynajmuje to wtedy 196 zł.

Spróbuję zdobyć jeszcze inne informacje.
                                  pozdro
                                  jarek
                                  • bultek Re: opłaty 03.06.05, 21:43
                                    Znalazłem na forum kilka postów o opłatach za garaże w W-wie.
                                    Poniżej link:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=12614324&v=2&s=0
                                    • basia_100 Re: opłaty 06.06.05, 16:32
                                      Wygląda na to, że czynsz za zakupioną powierzchnię garażową w kwocie 120 zł
                                      (jeśli nasze informacje się potwierdzą) to suma mocno przestrzelona i trzeba
                                      powalczyć o jej zmniejszenie.
                                      • lyko76 Re: opłaty 08.06.05, 16:59
                                        Nie do końca rozumiem kwestię dwóch opłat za ochronę (mieszkanie + garaż).
                                        Dostępu do garażu podziemnego będzie pilnował ochroniarz przy wjeździe.
                                        Dodatkowo kilka razy w ciągu dnia rzuci okiem co się dzieje wewnątrz garażu
                                        (można też zamontować kamerę). Ochrona mojego 12 metrowego miejsca postojowego
                                        będzie mnie kosztowała dodatkowe 40 zł. miesięcznie. Dla mnie to jest jeden
                                        wielki przekręt. Uważam, że spółdzielnia naszymi pieniędzmi chce opłacić koszty
                                        związane z ochroną ( i inne) tego kolosa naziemnego do którego i tak my
                                        Mieszkańcy nie będziemy mieli dostępu. Jedna wielka bzdura !!! Czynsz za moje
                                        44 metrowe mieszkanie ma wynosić ok. 430 zł. ( z wliczoną opłatą za użytkowanie
                                        wieczyste) a za miejsce parkingowe, które też jest moją własnością mam płacić
                                        1/3 czynszu. O co tu chodzi ???
                                  • lyko76 Re: opłaty 09.06.05, 09:49
                                    W nowym budynku (Bielany - Wspólnota Mieszk.) opłata za garaż podziemny z
                                    ochroną wynosi 25 zł., a coroczna opłata za wieczyste użytkowanie i podatek
                                    wynosi ok. 220 zł.
    • lyko76 Re: opłaty 08.06.05, 21:50
      Opłata za wieczyste użytkowanie jest przecież płatna co rok do Urzędu Miasta.
      Chyba ktoś nas tu robi w balona?
      • acek2004 Re: opłaty 09.06.05, 09:49
        i co chcesz raz w roku placic na przyklad 150 zł x 12 = 1800 zł ???
        ja wole co miesiac..

pozdr
        acek
        • lyko76 Re: opłaty 09.06.05, 10:06
          Co rok do Urzędu Miasta powinniśmy płacić kwotę ok 150 zł. Zwróć uwagę na
          wypowiedź MICHALINAEM, która w swoim obecnym mieszkaniu za wieczyste płaci
          składkę coroczną w wysokości ok 100 zł. Czy możesz wytłumaczyć skąd w naszej
          spółdzielni są tak wysokie opłaty za wieczyste?
        • mihalinaem Re: opłaty 09.06.05, 10:11
          trzeba się zainteresować dlaczego opłata jest tak wysoka - vide
          post "użytkowanie wieczyste" na naszym forum; poza tym chciałabym jeszcze raz
          podkreślić, że mieszkam 300 metrów od Kobielskiej, bliżej ronda W. i za 42 m2
          płacę (rocznie!!!) nieco ponad 100 PLN

niestety urzędy są czynne w bardzo "dogodnych" godzinach. staram się zmusić
          męża, ale ostatnio chodzi na noc do pracy i jest ledwie żywy.

pozdrowienia
          m
          • acek2004 Re: opłaty 09.06.05, 10:31
            pewnie mieszkasz na gruncie, ktory spoldzielnie nie kupowala w przetargu i na
            papierze jest on warty pewnie 400% mniej niz nasz. MOj tesc za 48m mieszkanie na
            Przyczolku placi 15 zł miesiecznie, zakladam, ze placi wedlug stawki 1%, przy
            stawce 3% palicilby okolo 45 zł (czyli ok 540 rocznie)i pewnie grunt na ppaierze
            jest warty mniej za m2 niz nasz..

sa to moje dywagacje i postaram sie bardziej w to wglebic..

pozdr

acek
            • acek2004 Re: opłaty 09.06.05, 10:38
              aha no i wychodzi na to, ze moj tesc placi prawie 2 x tyle co TY za Uzytkowane
              wieczyste.. bo 15 x 12 = 180 zł rocznie ??? Ty pisalas ze placisz troche ponad
              100 a roznica w powierzchni jest minimalna... Wiec jak to jest ??

pozdr

acek
      • mihalinaem Re: opłaty 09.06.05, 10:14
        i jeszcze - nie wierzę w dobrą wolę spółdzielni, że chce nam iść na rękę i
        wielkodusznie rozkłada nam uw na raty.
        może jestem osobą małej wiary :((
        m.
        • lyko76 Re: opłaty 09.06.05, 10:19
          Zgadzam się z Tobą w 100%. Po raz pierwszy spotykam się z tak wygórowaną opłatę
          za użytkowanie wieczyste.
        • acek2004 Re: opłaty kilka wyjasnien 09.06.05, 10:20
          Kilka słow wyjasnienia… o opłatach z użytkowanie wieczyste (pisal juz o tym
          troche bultek)

Płacimy więcej niż inni ponieważ miasto pobiera haracz w postaci opłaty za
          użytkowanie tej nieruchomości w wysokości 3% jej wartości, podczas gdy normalnie
          pobiera 1%. Dlaczego tak jest ???
          Ponieważ w warunkach zabudowy i użytkowania wpisane jest ze jest to teren pod
          usługi (jako główna działalność) i częściowo pod budownictwo mieszkaniowe.
          Tereny przeznaczone pod usługi sa obciążane oplata w wysokości 3% wartości.

Z informacji uzyskanych z UM wynika, ze w przypadku, gdy przeważająca
          „działalnością” na terenie nieruchomości użytkowanej wieczyście, jest
          mieszkalnictwo to można wystąpić do UM z „wnioskiem” o zmianę sposobu naliczania
          i wtedy przynamniej teoretycznie można uzyskać stawkę 1%. Jest tylko JEDEN
          BARDZO POWAŻNY PROBLEM.

Problemem jest to, ze garaże sa w świetle prawa (min. ustawa o VAT) lokalami
          użytkowymi (usługowymi). A w związku z tym, u nas powierzchnia garaży jest
          chyba (sprawdzam to wlasnie) większa niż powierzchnia lokali mieszkalnych
          (przypomnę ze to garaż podziemny i nadziemny)

Uprzedzając rożne pytanie typu: „A czemu SM OM nic nie zrobiła żeby było
          inaczej..” Informuje ze zarząd składając wnioski o pozwolenia na budowę składał
          projekty w których powierzchnia była korzystna dla mieszkańców (czyli garaży
          było mniej, była także projekt gdzie zamiast garażu nadziemnego był budynek
          mieszkalny), ale niestety UM wnioski te odrzucał. Polityka Miasta w tej materii
          jest taka, ze jak maja wpisane w założeniach ze z danej nieruchomości pobiorą
          stawkę 3% to zrobią wszystko żeby tak było…

Oczywiście pojawiają się pomysły co zrobić, żeby to zmienić, ale na razie trudno
          o nich głośno mówić, ponieważ wymaga to sprawdzenia. W związku z tym apelują do
          WSZYSTKICH którzy maja jakieś pomysły i doświadczenie w tej materii aby się nimi
          podzielili.

Pozdr

acek
          • lyko76 Re: opłaty kilka wyjasnien 09.06.05, 10:40
            Dzięki za Twoje wyjaśnienia. Jeśli dobrze zrozumiałem to standardowo
            spółdzielnia powinna miastu płacić 1% opłaty za użytkowanie wieczyste, czyli w
            takiej sytuacji płacilibyśmy tak jak wszyscy inni mieszkańcy w Warszawie opłatę
            roczną w wysokości mniej więcej 150-250 zł. Jednak w naszej sytaucji opłata
            spółdzielni jest 3 razy wyższa, czyli nasze opłaty winny być na poziomie 450 -
            750 zł rocznie.
            • acek2004 Re: opłaty kilka wyjasnien 09.06.05, 10:46

nie, poniewaz wartosc jest liczona od wartosci GRUNTU, a spoldzielnia grunt
              "kupila" na przetargu za kwote X, czyli rocznie placi X x 3%.

a.
              • kasia9978 Re: opłaty kilka wyjasnien 10.06.05, 13:44
                Czy ktoś z Was wie jak możemy to przeliczać? Ile wychodzi tych opłat na 1m2?
                • acek2004 Re: opłaty kilka wyjasnien 10.06.05, 18:26
                  w pierwszym poscie masz odpowiedz...

pozdr

a.
          • basia_100 Re: opłaty kilka wyjasnien 09.06.05, 11:15
            Czyli - jeśli dobrze rozumiem - w sytuacji kiedy spółdzielnia pozbędzie się
            naziemnego kolosa na rzecz innej spółdzielni, będziemy mogli ponownie wystąpić
            z wnioskiem o przekształecnie naszego gruntu w "teren pod budownictwo
            mieszkaniowe" i obniżenie opłaty do 1%. Mam wrażenie, że przyczyną większości
            naszych problemów jest ów kolos, dlatego chyba powinniśmy wszyscy optować za
            pomysłem sprzedania go w ręce spółdzielni Grochów.

A w kestii dobrej bądź złej woli spółdzielni, to nadal niepokoi mnie wysokość
            opłat za garaż. Kochani, ta suma jest mocno przestrzelona i nie wynika wprost z
            żadnych przepisów prawa ani też zwyczajowo przyjętych "warszawskich" cen (tym
            bardziej praskich). Zmuśmy spółdzielnię do uzasadnienia naliczania takiej
            opłaty i spróbujmy powalczyć o jej obniżenie!
            • eriech Re: opłaty kilka wyjasnien 09.06.05, 11:23
              Z tego co podpytywałam, cenę garażu rzeczywiście nam naliczyli wysoką, w innych
              osiedlach jest raczej tak że za ochronę mieszkania i garażu płaci się razem i
              są to koszta w granicach 50PLN...
              Mam jeszcze jedną wątpliwość, czy koszt użytkowania wieczystego nie powinien
              być naliczany od rzeczywistej wartości gruntu, a nie od wartości przetargowej?
              • acek2004 Re: opłaty kilka wyjasnien 09.06.05, 11:35

a jako to jest rzeczywista ??? dla jedngo to bedzie 100 zł dla drugiego 100 000
                zł. Idea przetargu polega na tym, ze ktos oferuje tyle ile uwaza ze grunt jest
                wart..
                Pytanie dlaczego miasto nie urealania wartosci innych gruntow na ktorych stoja
                osielda ??
                bo gdyby mieszkancy osiedla na przyklad Kobielska czy Przyczolek Grochowski
                mieli placic nagle 10 x wiecej to pewne bylay rewolucja w miescie :) i ekipa
                rzadzaca Miastem by sie szybko zmienila..

a.
        • acek2004 Re: opłaty 09.06.05, 10:23
          mihalinaem napisała:

> i jeszcze - nie wierzę w dobrą wolę spółdzielni, że chce nam iść na rękę i
          > wielkodusznie rozkłada nam uw na raty.
          > może jestem osobą małej wiary :((
          > m.
          hmm no to szkoda ze malej wiary ejstes, to nie jest zadna wielkodusznosc, ale
          normalne dzialanie, jes;i w grudniu masz zaplacic X zł to mozesz albo placic na
          koniec roku, albo zbierac kazdego miesiaca x/12.

pozdr

acek
          • lyko76 Re: opłaty 09.06.05, 10:42
            Ja również jestem małek wiary i nie ufam do końca spółdzielni. Biorąc pod uwagę
            wysokość opłąty za garaż, gdzie koszt ochrony miejsca parkingowego (11,5 m2)
            jest taki sam jak mieszkania (44m2) to coś jest nie tak.
            • acek2004 Re: opłaty 09.06.05, 10:49

sprawa prosta, trzeba napisac do Zarzadu z prosba o wyjasnienie jak byla
              przeprowadzona kalkulacja.. To co nam sie wydaje proste czasem proste wcale nie
              jest..

pozdr

aacek
    • lyko76 Re: opłaty 09.06.05, 12:15
      Szanowni Mieszkańcy. Czy możecie mnie uświadomić jak wyglądaja naliczenie opłat
      za komórki lokatorskie oraz czy powierzchnia balkonu brana jest pod uwagę przy
      naliczaniu czynszu?
      Pozdrawiam
      Artur
      • acek2004 Re: opłaty 09.06.05, 12:21

balkon nie.. co do komorki nie wiem

a.
        • jordan25 Re: opłaty 09.06.05, 19:08
          Witajcie
          Mam jeszcze pytanie do opłaty za wieczyste użytkowanie. Wynosi ona podobno
          390 tyś zł/rok
          Suma powierzchni mieszkalnej i użytkowej wynosi 21143,4 m2
          Czyli przyjmując jednolitą stawkę za użytkowanie wieczyste - roczne opłaty wynoszą
          18,44 zł a nie 27 zł naliczane przez spółdzielnię.
          • acek2004 Re: opłaty 10.06.05, 09:21

a czy cala powierchania jest sprzedana ??? my placimy te kwote za caly grunt.. o
            czym przypominam..

a.
            • lyko76 Re: opłaty (do Acka) 10.06.05, 17:03
              ACEK. Twoje wyjaśnienia całej sytuacji związanej z użytkowaniem wieczystym są
              jak najbardziej jasne. Popraw mnie jeśli źle zrozumiałem: opłata do miasta
              roczna: 370 tyś zł, sprzedany grunt to powierzchnia: 13 705,40 zł, co daje
              opłatę roczną za metr: 27 zł. Przy mieszkaniu 44 m2 opłata roczna wynosi: 1188
              zł. Czy nasi Przedstawiciele oraz Spółdzielnia mają jakiś plan, żeby spróbować
              rozwiązać tę sytuację z miastem?
              • acek2004 Re: opłaty (do Acka) 10.06.05, 18:07
                tak to rozumiem... co do planow to jakeis sa ale mam prosbe zeby nie liczyc
                tylko na Spoldzielnie i RN ale zebysmy wszysyc mysleli, ja to widze tak:

1) mozna sprzedac garaz nadziemny jak najszybciej, wtedy stosunek zmieni sie na
                korzysc czesci mieszkalnej, i chyba, powtarzam chyba, jest duza szansa, zeby
                placici 1%,

2) walczyc z UM ze naszym zdaniem garaz to nie jest usluga (uzytkiem),to ze jest
                to usluga wynika min. z ustawy o VAT. Na moj chlopski rozum moze przed
                Trybunalem Konstytucyjnym to moze byc do wygrania ale nie wiem hehe :),

Poza tym, nie liczylbym na to, ze miasto samo z siebie z milosci do nas
                zaproponuje nam 1% :) a do PILNEGO wyjasnieie jest sprawa ew. wykupu gruntu od
                Miasta, czy to ze jest to grunt pod uslugi nie wnosi nam czegos negatywnego..

mysle ze najesneowniejsze ejst rozwiazanie number 1, ale najpierw musi byc
                kupiec na to...

pozdr

acek
            • jordan25 Re: opłaty 12.06.05, 19:58
              Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, płacimy również (opłaty za wieczyste użytkowanie)
              za powierzchnie garażu i części budynku, która nie została jeszcze ukończona.
              Wydaje się mi, ale pewnie się mylę że opłaty te powinny byc wliczone w koszty
              budowy.

Mam jeszcze jedno pytanie: Jak spółdzielnia rozdzieliła koszt budowy garażu
              naziemnego i podziemnego. Wg. oferty umieszczonej na stronie www. jedne kosztuje
              23.000 (podziemny) a drugi 15.000 netto.

Pozdrowienia dla mieszkańców
              Adam
              • acek2004 Re: opłaty 13.06.05, 09:34

i zapewne beda wliczone w koszty budowy, ksozt jest przeliczony na cala
                powierzchcnie mieszkaniowa.. Ci ktorzy odebrali nie placa za tych ktorzy dopiero
                odbiora..

a,
    • lyko76 Re: opłaty (GARAŻ) 13.06.05, 14:23
      Czy Szanowni Mieszkańcy znają już jakieś szczegóły dotyczące opłaty za
      zakupione przez nas miejsca w parkingu podziemnym?
      Pozdrawiam
      Artur

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka