krzysztof.moczulski 25.07.02, 15:34 Witam, Wczoraj jechałem Wisłostradą i w wykopach zauważyłem stare tory tramwajowe na rzeczonym skrzyżowaniu. ktoś wie, kiedy tamtędy jeździły tramwaje?? pozdr km Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d.z Re: Czerniakowska/Chełmska - tory tramwajowe 25.07.02, 15:40 krzysztof.moczulski napisał: > Witam, > > Wczoraj jechałem Wisłostradą i w wykopach zauważyłem stare tory tramwajowe na > rzeczonym skrzyżowaniu. ktoś wie, kiedy tamtędy jeździły tramwaje?? > > pozdr > km ←↑→↓↔↕←↑→↓↔↕←↑→↓↔↕←↑→↓↔↕←↑→↓↔↕←↑→↓↔↕←↑→↓↔↕ Z dyskusji, która miała miejsce na ztm.news wynikło, iż tory te (szczególnie na Chełmskiej) były tzw. trójkątem nawrotowym. Używane były przed wojną. Z innych ciekawostek na Krakowskim Przedmieściu stan nawierzchni jest już tak fatalny, iż stare tory tramwajowe "wychodzą" spod asfaltu. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Czerniakowska/Chełmska - tory tramwajowe 25.07.02, 15:47 Tory przy Chełmskiej to dawna pętla linii 2 i nocnej 30, które kursowały tam przed wojną. Po wojnie była to przez jakiś czas pętla techniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Tramwaje na Czerniakowskiej 25.07.02, 16:56 Po Czerniakowskiej (NIE po Chełmskiej !) jeździły tramwaje jeszcze w latach 70- tych. Słynna kiedyś piosenka zawierała słowa "na Czerniakowskiej róg Gagarina..". Linia tramwajowa dochodziła do Wilanowa, a wybudowano ją w latach 50-60. Jakiś kretyn za Gierka ją zlikwidował. Jeszcze teraz nóż mi się w kieszeni otwiera na wspomnienie o tym. "Reformator" k...a jego mać ! Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Tramwaje na Czerniakowskiej 25.07.02, 16:59 Po wojnie tramwaje ruszyły do Wilanowa w 1957 roku, po 16 latach w 1973 roku linię zlikwidowano. W ostatnim czasie kursowały tamtędy linie 2,14,36. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Tramwaje na Czerniakowskiej 25.07.02, 18:34 "Świat nie jest taki zły, świat nie jest taki mdły - niech no tylko zakwitną jabłonie" To chyba jednak nie Szpilman. Ale w tym właśnie spektaklu była "zabawa w Sielance". Teksty były chyba Osieckiej i Abramowa (i stare przedwojenne), muzyka - nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Tramwaje na Czerniakowskiej 26.07.02, 21:30 indris napisał: > "Świat nie jest taki zły, świat nie jest taki mdły - niech no tylko zakwitną > jabłonie" > To chyba jednak nie Szpilman. Ale w tym właśnie spektaklu była "zabawa w > Sielance". Teksty były chyba Osieckiej i Abramowa (i stare przedwojenne), > muzyka - nie pamiętam. Mimo, że to wątek "tramwajowy", nie mogę się oprzeć pokusie i nie dopowiedzieć: Spektakl "Niech no tylko zakwitną jabłonie", wielki przebój teatralny lat 60- tych (premiera była w Teatrze Ateneum) jest oczywiście autorstwa Agnieszki Osieckiej. Muzykę do niego napisała Katrzyna Görtner. Własnie z tej "śpiewogry" pochodzą dwa niezapomniane przeboje: "Niech no tylko zakwitna jabłonie" i "Kochankowie z ulicy Kamiennej". Serdecznie pozdrawiam palker Odpowiedz Link Zgłoś
iwo_ Re: Tramwaje 25.07.02, 19:09 W ogóle w latach 60tych i 70tych (1967 – 1973r.) były bezmyślnie likwidowane trasy tramwajowe: Rakowiecka od Puławskiej do Niepodległości (1.09.1967r.), Żelazna i Radzymińska (30.03.1968r.), Świętego Wincentego (30.03.1969r.), Powązkowska (22.03.1971r.), Marywilska (17.10.1971r.), Młociny (1.09.1973r.), Wilanów i Sadyba (11.11.1973r.). Przez głupie decyzje za epoki Gierka teraz dużo traci Warszawa i Warszawiacy. I tylko pomyśleć jak gęstą, rozbudowaną mielibyśmy sieć tramwajową gdyby trasy nie były likwidowane – aż się łza w oku kręci :-( Teraz jużchyba nigdy tak nie będzie :–((( motto: "Głowa do góry!" - rzekł kat zarzucając stryczek. /S.J.Lec/ Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Leośka 19.09.02, 10:25 Ty już zupełnie myślisz po amerycku. Linię do Wilanowa i wiele innych zlikwidowano, ponieważ wówczas był trend na autobusy, które jak mówiono, są szybsze, zwrotniejsze i nie wymagają specjalnej infrastruktury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leosia Re: Leośka IP: 130.68.2.* 21.09.02, 16:37 sloggi napisał: > Ty już zupełnie myślisz po amerycku. > Linię do Wilanowa i wiele innych zlikwidowano, ponieważ wówczas był trend na > autobusy, które jak mówiono, są szybsze, zwrotniejsze i nie wymagają specjalnej > > infrastruktury. To co napisal "SLOGGI" jest dokladnie to samo ca ja napisalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaccco Re: czy jechales -- TRAMWAJEM nr 2 IP: *.lech.kso.pl 19.09.02, 10:36 leosia napisał: > zeby tramwaj mogl jechac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: czy jechales -- TRAMWAJEM nr 2 IP: *.ramtel.com.pl 19.09.02, 20:29 Cudze chwalicie, swego nie znacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: czy jechales -- TRAMWAJEM nr 2 IP: *.acn.waw.pl 20.09.02, 01:09 leosia napisał: > zeby tramwaj mogl jechac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Tramwaje na Czerniakowskiej IP: *.acn.waw.pl 20.09.02, 00:44 indris napisał: > Po Czerniakowskiej (NIE po Chełmskiej !) jeździły tramwaje jeszcze w latach 70- > tych. Słynna kiedyś piosenka zawierała słowa "na Czerniakowskiej róg > Gagarina..". Linia tramwajowa dochodziła do Wilanowa, a wybudowano ją w latach > 50-60. Jakiś kretyn za Gierka ją zlikwidował. Jeszcze teraz nóż mi się w > kieszeni otwiera na wspomnienie o tym. "Reformator" k...a jego mać ! Tak , tak . Tramwaje zjeżdżały z Puławskiej i jechały trawnikiem do Gagarina . Ten fragment przed przebudową Spacerowej wyglądał zupełnie inaczej . Gagarina była chyba jednopasmowa i wąska . A na rogu Cerniakowskiei i Gagarina była sypatyczna spelunka zwana swojsko "Sielanką" ,również uwieczniana w piosenkach , gdzie za wczesnego Gierka wpadalismy na okulary i meduzę . I komu to przeszkadzało ? Knajpa istnieje do dzisiaj z jakąś nadętą nazwą , wymyśloną przez jakiegoś mózgowca , której dlatego już nikt nigdy nie uwieczni w piosence . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and Re: Tramwaje na Czerniakowskiej IP: *.104.popsite.net 20.09.02, 07:07 Droga Pani Leosiu, Ja rowniez mieszkam w Ameryce, tzn. USA, w miescie Chicago. Tramwaje zlikwidowano tutaj ponad 40 lat temu, jako zawalidrogi. Tak na prawde -mowia znawcy- to przemysl autobusowy potrafil przekonac ojcow miasta ze autobusy sa lepsze. Byly tez trolejbusy ktore rowniez wycofano dosc dawno temu. Teraz mamy kolejke naziemna i podziemna oraz autobusy. Ale... jest duzo placzu i tesknoty za tramwajami przedewszystkim ze nie zatruwaja powietrza. Mowi sie wiec, dosc niesmialo o dbudowie linii tramwajowych, przynajmniejw niektorych rejonach. Osobiscie jestem zachwycony tramwajami w moim miescie Warszawie. Jest to jedyny srodek transportacji na ktorym mozna polegac. Sa rowniez super punktualne. Jesli sa jekies problemy to dlatego[choc nie zawsze] ze inni uzytkownicy ulic ignoruja przepisy drogowe. With best regards, Ps. Warszawa jest moim miastem dlatego ze sie tam urodzilem i mieszkalem przez prawie polowe mego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Re: Czerniakowska/Chełmska - tory tramwajowe IP: *.chello.pl 20.09.02, 07:40 Niestety, mimo że mamy wiek XXI, ZDM jest wciąż mentalnie w latach 70-tych ubiegłego stulecia - patrz np. zaasfaltowanie tunelu tramwajowego pod Dworcem Zachodnim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiarus Re: Czerniakowska/Chełmska - tory tramwajowe IP: 2.2.STABLE* / 10.10.10.* 23.09.02, 18:36 Jeźdiły jeszcze w latach 60-tych trasą: Spacerowa-Gagarina-Czerniakowska prosto do Wilanowa. Tak było i było dobrze teraz by się przydały. Kiedy tory zalano asfaltem nie pamiętam ale chyba jednak w bardzo wczesnym Gierku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś