Dodaj do ulubionych

Nowy administrator - ??

11.07.06, 10:02
Dowiedziałem się dzisiaj, że developer przekzał jakiejś innej firmie
zarządzanie osiedlem... W sumie jak się zastanowiłem to, jest to nieco
dziwne. Teoretycznie w czerwcu miała byc wspólnota, teraz sprawa jest
przeniesiona na za 1,5 miesiąca (wg przedstawicieli firmy), a tu się okazuje,
że wybierany jest jakiś nowy zarządca... gdzie tutaj sens i o co właściwie
chodzi?
Obserwuj wątek
    • dw24 Re: Nowy administrator - ?? 11.07.06, 20:58
      Dla mnie to też jest dziwne, to wspólnota powinna wybrać zarząd, a zarząd
      administratora osiedla. Dlaczego deweloper wybrał administratora pozostaje dla
      mnie zagadką. Bardzo ciekawa może też okazać się kwestia jaką umowę podpisał
      deweloper z tym administratorem i na jaki okres. Jakie też są przewidziane w
      umowie kary umowne, jeśli wybrany przez wspólnotę zarząd chciałby rozwiązać z
      administratorem umowę... poza tym trzeba byłoby zastanowić się, czy po wyborze
      nowego zarządu umowa z administratorem będzie nas nadal obowiązywać... to tylko
      kilka pytań, które przyszły mi na gorąco do głowy...
      Dominika
      • monika_i_jarek Re: Nowy administrator - ?? 12.07.06, 08:20
        Teoretycznie stronami umowy jest zarządca i developer, więc to jest ich umowa.
        My będziemy (po zawiązaniu wspólnoty) osobnym podmiotem, dlatego uważam, że
        wtedy umowa nie powinna nas obowiązywać... ale z drugiej strony znając zycie to
        może być różnie.
        A co do wyboru przez developera, to z tego co pamiętam to i w umowach i w
        aktach był zapis, że developer może przekazać osobie trzeciej sprawowanie
        zarządu nad osiedlem. Tylko, że jaki jest sens robić to na 1,5 czy 2 miesiące?
        No chyba, że ten termin jak zwykle ulegnie zmianie (o czym developer wie już
        dzisiaj, a my się dowiemy we wrześniu).

Pozdrawiam,
        Monika
    • skafanderek Re: Nowy administrator - ?? 11.07.06, 21:33
      Właśnie odebrałem nową fakturę, mamy ją płacić jak rozumiem owemu nowemu
      administratorowi LIDAR (ich strona www.lidar.pl/)... na razie tylko
      podali nowy numer rachunku, ale zapomnieli podać na kogo ma być przelew.
      • dw24 Re: Nowy administrator - ?? 12.07.06, 10:10
        Kilka ciekawostek odnośnie firmy Lidar. Nie są już administratorem budynku na
        Tomcia Palucha 9 od co najmniej dwóch lat (nadal ta nieruchomość widnieje na
        ich stronie). Zarząd wspólnoty pożegnał się z nimi ze względu na kiepską
        obsługę (bałagan w prowadzeniu księgowości, brak przetargów na sprzątanie
        budynku itp.)
        Natomiast odnośnie zrzeczenia się przez naszego dewelopera z zarządu, to on sam
        nie musi się zrzekać, wystarczy, że wspólnota go odwoła i powoła nowy zarząd.
        Tak więc nie musimy czekać na zrzeczenie się przez niego obowiązków zarządcy.
        Poza tym, nie jestem taka pewna, czy umowa pomiędzy administratorem i zarządcą
        nie będzie nas wiązać. Dotychczasowy zarządca (jak rozumiem deweloper) działa
        przecież w imieniu wspólnoty. Ale żeby to rozstrzygnąć powinniśmy mieć wgląd w
        dokumenty podpisywane przez dewelopera.
        • monika_i_jarek Re: Nowy administrator - ?? 12.07.06, 10:48
          Developer może sprawować zarząd (lub powołana przez niego osoba trzecia) do
          końca 2008 (o ile dobrze pamiętam), chybaże wspólnota zdejmie ten ciężar z
          developera). Z zapisów w akcie wynika, że możemy odejść kiedy chcemy (jako
          wspólnota, bo teraz to pewnie będzie ciężko) i w momencie naszego odejścia
          powinna wygasnąć umowa miedzy zarządcą a developerem. Jakoś ciężko mi
          zrozumieć, że ktoś mógby podpisać w naszym imieniu umowę. Tzn teraz tak, bo
          działa w naszym imieniu (nie wspólnoty, bo takowej jeszcze nie ma), ale jak juz
          przestanie działać w naszym imieniu (bo po zawiązaniu wpólnoty chyba
          zrezygnujemy z tej obsługi), to takie działanie jest bezprawne i chyba nie
          wiążące... gdyby jednak umowa mówiła co innego, to pole do popisu mieli by już
          raczej prawnicy...
          • mariusz1973 Re: Nowy administrator - ?? 12.07.06, 12:18
            Generalnie to wiele pytań i niewiadomych.
            Nowe konto nowego zarządcy. A co z pieniedzmi które dotychczas wpływały na konto
            developera?
            Mieszkam od pażdziernika zeszłego roku i od grudnia na fakturach mam te same
            (przepisywane z miesiąca na miesiąc) zużycia ciepłej [5 jednostek] i zimnej wody
            [5,20] Nikt tego nie rozliczył od ponad 10 miesiecy ani pewnie nie spisal
            liczników. Osobiscie policzylem ze w zeszłym miesiącu zużyłem 2 jednoskti
            ciepłej wody. Nie wspomne już o olbrzymiej nadpłacie centralnego ogrzewania. Kto
            i kiedy to rozliczy. A przeciez wszystkie nadpłaty szły na konto developera.
            Czy ktos z sąsiadów mial już rozliczaną wodę?
            A sprzatanie - syf i brud, w moim garazu jakis piach lezy i nikt tego nie
            sprzata od kilku tygodni. Policzylem, że pieniadze jakie płacimy na sprzątanie i
            serwis ogrodniczy dają taką wielką kwotę, że można by kilka osób zatrudnic i
            codziennie ktoś mogłby pozamiatać, umyć szyby, klatki i zająć się roślinnością.
            Oj marnie to widzę.

Pozdrawiam
            Mariusz
            • madzia1112 Re: Nowy administrator - ?? 13.07.06, 07:58
              ja tez czekam na jakieś rozliczenie z tego co wiem to powinno się odbywac co 6 miesięcy
              pozdrawiam magda
      • skafanderek Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 09:32
        Dzwoniłem przed chwilą do firmy LIDAR, aby dowiedzieć się szczegółów i...
        jestem zaskoczony. Podobno to - tak twierdzą przedstawiciele tej firmy - to
        wspólnota, która zaczęła funkcjonować 1 lipca (SIC!!) podjęła decyzję o
        podpisaniu z nimi umowy i pieniądze itd mamy wpłacać na konto wspólnoty. Mam
        wrażenie, że ktoś mnie (nas) robi w totalnego wała. Co ciekawe przedstawiciel
        firmy LIDAR twierdzi, że na osiedlu musiało odbyć się zebranie wspólnoty. Ja o
        takim nie byłem powiadomiony, i chyba nikt inny!!!!
        Co do rozliczenia zaliczek to podobno ma być jak tylko wpłyną faktury za
        czerwiec (bo rozliczenie jest styczeń - czerwiec) - to brzmi sensownie.
        • dw24 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 16:53
          a kto ma dokonać tego rozliczenia - deweloper (to on wystawiał zawiadomienia o
          zaliczkach w terminie styczeń - czerwiec) czy administrator (który jak rozumiem
          przejął administrację naszego osiedla pod koniec czerwca)?

• skafanderek Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 17:16
            Według informacji jakie otrzymałem, developer przygotował rozliczenie za
            miesiące styczeń-maj i przekazał nowemu administratorowi, który ma je uzupełnić
            o czerwiec i zająć się kwestią rozliczeń.
            • monika_i_jarek Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 18:04
              A co z rozliczeniami za grudzień??? Bo my niestety nie mamy również grudniowej
              zaliczki rozliczonej.
              Co do wspólnoty, to my oraz kilkoro naszych sąsiadów z bloku, też nic nie
              słyszeliśmy na ten temat.
              • mariusz1973 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 19:47
                generalnie rozliczenie powinno nastąpić od dnia odebrania kluczy.
                W moim wypadku od września 2005.
                Mariusz
                • skafanderek Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 19:54
                  O ile pamiętam, to początkowe faktury były wystawiane na podstawie odczytów
                  licznikowych, a nie były zaliczkowe, te pojawiły się od grudnia lub stycznia.
                  • monika_i_jarek Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 20:15
                    my odebraliśmy klucze w połowie listopada i od tego momentu do końca listopada
                    dostaliśmy prawdziwą/realną fakturę VAT, a od grudnia już tylko zaliczki...
        • kasia2114 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 21:36
          To naprawdę bardzo dziwna sprawa.
          Z tego co wiem , aby zawiązać wspólnotę musi odbyć się zebranie wszystkich
          lokatorów.Trzeba sporządzić protokół z zebrania,listę wszystkich lokatorów z
          ich własnoręcznymi podpisami oraz sporządzić uchwałę , z której w jasny sposób
          będzie wynikało kto pełni w naszmy imieniu określoną funkcję w zarządzie.
          Następnie wspólnota musiu uzyskać Regon.
          Zebrania chyba nie było bo ja napewno nic nie podpisywałam a tym bardziej nie
          brałam udziału w wyborze zarządu.
          Może więc warto by było dowiedzieć się od firmy LIDAR, kto w naszym imieniu (bo
          skoro twierdzą, że to wspólnota) zawarł z nimi taką umowę.(chodz o konkretne
          nazwiska)
          A może Pan Świder coś na ten temat wie?
          Pozdrawiam.
          • sbrzuc Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 21:40
            Ja napisałem dziś maila i czekam na odpowiedź. Mam nadzieję, że się czegoś dowiemy.
            • skafanderek Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 22:06
              Ja próbowałem się dowiedzieć coś telefonicznie, ale tylko włączała się
              sekretarka, na wysłanego do Bemowo Park maila na razie nie dostałem
              odpowiedzi...
          • dw24 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 13.07.06, 23:31
            Z tego co wiem to wspólnota zawiązuje się z mocy samego prawa. Zebranie
            lokatorów miałoby na celu odwołanie dotychczasowego zarządcy (spółki Bemowo) i
            powołanie nowego zarządu. Na dotychczasowy zarząd zgodę wyrażaliśmy wszyscy w
            aktach notarialnych. Zarząd reprezentuje wspólnotę i w jej imieniu podpisał
            umowę z administratorem - firmą Lidar. Moim zdaniem tak to wygląda z prawnego
            punktu widzenia. Ale nie jestem specjalistką od prawa własności lokali.

Rozmawiałam wczoraj z Panem Świdrem, który niestety nie był w stanie
            odpowiedzieć na moje wszystkie pytania. Jutro spróbuję skontaktować się z
            odpowiednią osobą w Raiffaisen, która zajmowała się wyborem nowego
            administratora i może ten pan mnie oświeci o co w tym wszystkim chodzi,
            szczególnie interesuje mnie kwestia umowy z administratorem - na jakich zasadach
            została zawarta umowa i sposób wyboru administratora przez dewelopera. Ponoć
            został zorganizowany konkurs ofert i została wybrana najkorzystniejsza oferta. Z
            mojej strony chciałabym zobaczyć te oferty, do czego i Państwa zachęcam.

Jak zostałam poinformowana, deweloper nie zrzekł się pełnienia funkcji zarządcy.
            Myślę, że nie ma się czym przejmować (tzn. tym, że deweloper się nie zrzekł),
            ponieważ w każdym momencie wspólnota może go odwołać i wybrać swój zarząd.
            • monika_i_jarek Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 14.07.06, 08:18
              to skoro to takie proste, żeby odwołać BP jako zarządcę, to dziwię się, ze my
              nic w tym celu nie robimy... bo może nie patrząc na BP moglibyśmy sami wybrać
              termin, miejsce, umówić notariusza i postanowić coś konkretnego, w końcu!
              Wspólnota faktycznie zawiązuje się z mocy prawa, ale żeby mogła cokolwiek
              zrobić musi odbyć się spotkanie w którym każdy wyrazi poprzez złożenie podpisu
              za czym się opowiada, ewentualnie można też w drodze indywidualnego zbierania
              głosów (dla nieobecnych). Pytanie jest wobec tego takie: dlaczego uważamy, że
              to BP musi zorganizować takie spotkanie? Jeżeli faktycznie nie ma na co czekać,
              to zróbmy coś sami?

Pozdrawiam,
              Monika
              • dw24 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 14.07.06, 09:19
                macie Państwo rację, trzeba zwołać mieszkańców na spotkanie wspólnoty i podjąć
                decyzję odnośnie powołania nowego zarządu
                • michalfront Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 14.07.06, 09:37
                  Rozmawiałem z p. Świdrem odnośnie adresata przelewu zaliczki na opłaty
                  eksploatacyjne i poinformował mnie, że jako odbiorcę należy podać:

"Wspólnota Mieszkaniowa Bemowo-Park ul. Wrocławska 10"
                  • dw24 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 14.07.06, 09:56
                    Skrót informacji, które udało mi się uzyskać z Bemowa odnośnie wspólnoty i
                    firmy administrującej:
                    - wspólnota ma założony rachunek bankowy w BPH (ten nowy rachunek wskazany w
                    zawiadomieniu o zaliczkach za mc lipiec)
                    - wspólnota ma nadany numer REGON
                    - zarząd złożył wniosek w urzędzie skarbowym o nadanie numeru NIP
                    - firma Lidar została wybrana w konkursie ofert (korzystna cena + referencje +
                    doświadczenie na rynku)
                    - umowa z Lidar została zawarta przez zarząd w imieniu wspólnoty
                    - termin wypowiedzenia umowy z Lidar, jak też z innymi firmami obsługującymi
                    osiedle (np. sprzątanie) - miesiąc
                    - zarząd (spółka Bemowo) ma obowiązek zwoływać zebranie wspólnoty raz w roku -
                    najchętniej w marcu następnego roku (wtedy złożą sprawozdanie z działalności, a
                    wspólnota będzie mogła ich odwołać bądź nie)
                    - mieszkańcy wspólnoty mogą samodzielnie zwołać zebranie wspólnoty i podjąć
                    uchwałę o odwołaniu/ powołaniu nowego zarządu (chociaż z ustawy prawo własności
                    lokali wynika, że na wniosek właścicieli lokali dysponujących co najmniej 1/10
                    udziałów w nieruchomości wspólnej zebranie właścicieli zwoływane jest przez
                    zarząd)
                    - w następnym tygodniu do każdego z właścicieli mają zostać wysłane bądź
                    przekazane za pośrednictwem ochroniarzy listy wyjaśniające całą sytuację
                    • michalfront Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 14.07.06, 12:25
                      Ciekawy jestem co Sąsiedzi sądzicie o pomyśle rozliczania serwisu
                      elektrycznego, ogrodniczego, wind oraz konserwacji nie wg. metrażu lokalu, ale
                      po prostu poprzez podzielenie kwoty z faktury na 194 (tak jak w przypadku np.
                      ochrony)

Czy nie wydaje się Wam dziwne różnicowanie opłaty za prace ogrodnicze wg.
                      metrażu lokalu? To, czy ktoś ma 40 czy 70 m mieszkania w żadnym stoponiu nie
                      wpływa na to że ma prawo korzystać z całości terenu osiedla - to nie jest tak,
                      że serwis ogrodniczy sprząta więcej w imieniu tego, kto ma większe mieszkanie,
                      albo, że ten kto ma mniejsze to "jego" jest pięć drzewek, a kogoś innego
                      siedem :)

Co do sprzątania to się zgadzam, że ci, którzy mają wykupione miejsca
                      parkingowe powinni płacić więcej, chociaż nie do końca w tej formule, bo
                      obecnie wszyscy składamy się chyba na sprzątanie nie sprzedanych miejsc
                      parkingowych (czyli należących do BP)

Różnica w opłatach z tytułu zaproponowanej zmiany sposobu rozliczania to kilka
                      złotych w tę lub w tamtą stronę, a pomogłaby chyba "ujednolicić" zasady.

Pozdrawiam
                      • skafanderek Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 14.07.06, 12:46
                        Argumentem za zróżnicowaniem wysokości opłat od metrażu też są pewne argumenty
                        np to, że podczas głosowań nie dzieli się głosów równo (na zasadzie 1 głos = 1
                        mieszkanie), więc i opłaty powinny być zróżniocowane. Poza tym potencjalnie w
                        większym mieszkaniu mieszka więcej osób więc i bardziej eksploatują przestrzeń
                        wspólną. Dodam jednak, że mi tak naprawdę jest to obojętna, to są jakieś
                        argumenty przemawiające za takim podziałem. Równy podział ma jedną zasadniczą
                        zaletę - jest bardziej czytelny i łatwiejszy do prowadzenia.

bg
                        • aneke77 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 14.07.06, 12:59
                          Uprzjmie zawiadamiam, że Bemowo Park tak zmęczyło sie naszym osiedlem, że
                          wszyscy wyjechali na "zasłużoną wycieczkę". Biuro na Pięknej zamknięte na cztery
                          spusty.

PS. Serwis ogodniczy też się do niczego nie nadaje, bo nie zauważa on, że między
                          korą wychodzą chwasty i sobie spokojnie rosną. Ale kobieta z serwisu
                          ogrodniczego woli podlewać trawę na godzinę przed deszczem niż schylić się po
                          chwasty.
                          • monika_i_jarek Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 14.07.06, 13:30
                            Biuro powino być otwarte, bo rozmawiałam dziś z 2 osobami z Pięknej (dzwoniłam
                            na telefon stacjonarny, więc musieli tam być). Co do serwisu - p.Grażyna
                            Pawlak, która pełni bezpośrednią opiekę nad osiedlem (z ramienia firmy Lidar)
                            podobnież już ma wypunktowane niedociągniecia w pracy ogrodników i ma z tym
                            walczyć. Przyczyna leży w złej umowie. To samo jest z serwisem sprzątającym.
                            • skafanderek Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 14.07.06, 21:35
                              "dzwoniłam
                              na telefon stacjonarny, więc musieli tam być" - nie musieli, mogli mieć
                              włączone przekierowanie na komórki lub inny numer i chyba tak czasem robią.
                            • rogowski25 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 25.08.06, 10:07
                              co sądzicie nt. podwyższenia następujących kosztów:
                              - zaliczki na C.O. – opłata stała- z 0,40 zł na 0,69 zł,
                              - podwyższenie zaliczki na zimną wodę z 2m na 4m.
                              przez LIDAR w fakturach za lipiec i następne
                              • mariusz1973 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 25.08.06, 16:52
                                U mnie na fakturach opłata stała na C.O. kształtowała się podobnie:
                                lipiec - 0,40
                                sierpień - 0,69
                                zaś w uchwale nr 2. (przedstawionej przez firmę Lidar) jaką otrzymałem od Pani
                                Administrator widnieje kwota - 0,50 PLN
                                Strasznie skacze ta opłata stała (chyba zmienna) za C.O.

Mariusz
                                • mariusz1973 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 25.08.06, 16:58
                                  Proszę sprawdzic zaliczkę za wodę na fakturach gdyż u mnie był błąd.
                                  Co miesiąc liczyli mi po 5 m ciepłej i 5 m zimnej wody. Razem 10 m i tyle
                                  powinno być ścieków. Zas w ostatnim rozliczeniu było 5 m ciepłej i aż 10 m
                                  zimnej !!! zaś ścieków też 10 m. Dzwoniłem mają poprawić i przesłać mi jeszcze raz.
                                  A sąsiadowi zazdroszczę 2 m na rozliczeniu, gdyż mi od początku wpisują po 5 m
                                  mimo że zużywam ok 2-3 m. Pozostaje czekać na rozliczenie.
                                  Mariusz
                              • michal_wawa Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 28.08.06, 13:04
                                Odnośnie opłaty stałej za CO to zmiany wynikają chyba z doliczenia opłaty stałej za CCW.
                                Czyli opłata stała za CO 50 gr i za CCW 19 gr.
                                A zmiana opłaty stałej za CO z 40 na 50 gr wynika chyba z doliczenia 10 gr za ogrzewanie części wspólnych i straty.
                                Ale to moja teoria - jutro zadzwonie do Lidara to sie dowiem.

Co do ubezpieczenia - wspólnota wg mnie nie musi sie ubezpieczać od odpowiedzialności cywilnej czyli np jak komus spadnie na głowę kawałek części wspólnej :) Ale może.
                                Z drugiej strony czy to się opłaca ??? Jakie mogą być koszty leczenia do pokrycia którego zobowiązana byłaby wspólnota ??? :)

A co do płacenia z OC szkód w budynku to chyba coś się komuś pomerdało :) bo jak wspólnota ma z ubezpieczenia za odpowiedzilność cywilną za popełnioną przez wspólnotę szkody skoro to ktoś inny popełnił szkodę w majątku wspólnoty.

Na zdrowy rozum to oczywiści jest możliwość pokrycia szkody z ubezpiecenia OC ale osoby która szkodę wyrządziła.

Wniosek jeden - tak naprawdę to Bemowo Park ubezpieczyło lokatorów za szkody jakie oni wyrządzą i z tego tytułu trzeba im zwrócić nakłady jakie zostały poniesione ze względu na prowadzenie spraw bez zlecenie. No chyba że ktoś takie zlecenie składał np. w umowie przedwstępnej albo akcie notarialnym. ;)

Oczywiście piszę z pozycji zdroworozsądkowej i nie sprawdziwszy ww. umów jakie zawarłem z BP. :)
                      • harford Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 18.07.06, 22:47
                        W pełni się zgadzam. Już pomijając kwestię uproszczenia rachunków - sam fakt podziału na ilość mieszkań jest bardziej sprawiedliwy (najlepiej byłoby na ilość mieszkańców, ale z tym zawsze są problemy).
                        • rogowski25 Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 19.07.06, 12:38
                          części wspólne mogłyby być dzielone na ilość mieszkań.

co do wspólnoty oraz faktu nie do końca załątwiania naszych spraw przez BP to
                          możnaby nie czekać do marca 2007 i zaryzykować przejęcie - kwestia m.in.
                          rozliczenia np. liczników i możmy sami dbać o swoje poprzez obecnego zarządcę o
                          ile się sprawdzi lub inną firmę tym razem wybraną przez nas samych
                          weźmy pod uwagę kwestię innych możliwych 'problemów' gdzy nadejdzie marzec 2007
                          i dalsze wydłużenie terminu przejęcia osiedla przez mieszkanców
                          • weronos Re: Nowy administrator - CORAZ DZIWNIEJ!!! 19.07.06, 13:18

Mam ochote podzielic sie z mieszkancami naszego osiedla taka oto wiadomoscia:
                            od wielu lat kamienica w Srodmiesciu, w ktorej mieszka moja Mama i gdzie jest
                            moj dom rodzinny, zarzadza firma pod nazwa ROKITA 2000. Rokrocznie uczestnicze
                            w zebraniu mieszkancow tego domu, a na co dzien niemalze obserwuje, jak ta
                            agencja zarzadu nieruchomosciami sobie radzi. Otoz prezes tej firmy, pan
                            Rokita, oraz jego pracownicy to ludzie na medal! Nie wyobrazam sobie, by pod
                            ich zarzadem dochodzilo do takich problemow, jakie mamy z BP. Administrator nie
                            dosc ze kompetentny i pomocny, to jeszcze mily i serdeczny, zawsze mozna na te
                            grupke pracownikow firmy liczyc. Az zal, ze wielu mieszkancow tych ludzi z
                            zarzadu czesto nie docenia. Zrzucam to na fakt, ze sa to z reguly ludzie bardzo
                            wiekowi i niewiele rozumieja z roznych przepisow i innych wymagan, jakie stawia
                            wspolnota. Natomiast my, potencjalni spadkobiercy i nowi, mlodsi wlasciciele
                            mieszkan ze wszech miar cenimy zarzadce, a ja nam wszystkim zycze, by nam sie
                            tez udalo takich ludzi do zarzadzania naszym osiedlem wynajac. Sa
                            odpowiedzialni, kompetentni, nad wyraz uczciwi, cierpliwi. Nie mam zbyt wielu
                            spraw do nich, natomiast pilnie obserwuje ich dzialania, ich prace i
                            stwierdzam, ze sa pod kazdym wzgledem OK.
    • monika_i_jarek Nowy administrator - propozycja 14.07.06, 12:54
      Drodzy Sąsiedzi,
      Rozmawiałam z p. Karpińskie z BP, w poniedziałek ochrona powinna dostarczyć
      nam pisma dotyczące nowej sytuacji. W piśmie maja byc podane wszystkie
      okoliczności wyboru administratora jak i wskazówki co i jak z nowym
      administratorem załatwiać :)
      Dodatkowo w poniedziałek w ochronie będzie możliwość zapoznania się z
      pozostałymi ofertami, które brały udział w konkursie (około 20 ofert).

Co do przejęcia rządów przez mieszkańców to według przedstawiciela BP
      najlepszym i najrozsądniejszym rozwiązaniem jest abyśmy dokonali wybory zarządu
      z pośród mieszkańców dopiero na spotkaniu, na którym będzie przedstawiony
      bilans i sprawozdanie zarządu za rok 2006. Takie spotkanie będzie miało miejsce
      pod koniec marca 2007. Do tego czasu w imieniu mieszkańców zarząd sprawuje BP a
      zarządcą jest Lidar.
      Naszczęście dla najbardziej zdesperowanych nie jest ro jedyna możliowść. Możemy
      zwołać zebranie i wybrać z pośród mieszkańców zarząd i podjąć odpowiednią
      uchwałę o rezygnacji w BP. Kwestia tylko jest w tym, którą opcję uważamy za
      lepszą. Czekanie ponad pół roku i męczenie się, walka o swoje... czy
      ewentualnie przejęcie np we wrześniu spraw w swoje ręce i trochę inna walka,
      ale walka o znalezienie jak najlepszych rozwiązań do coraz większej liczby
      nurtujących nas problemów.
      Musimy wspólnie coś postanowić, którą opcję wybieramy i nie zależnie od decyzji
      być konsekwentnym w dążeniu do obranego celu.
      • mariuszjerzy Re: Nowy administrator - propozycja 18.07.06, 14:02
        W kwestii serwisu ogrodniczego w metrach to myślę, że wynika to z zapisu w
        naszych aktach, gdzie staliśmy się współwłaścicielami części wspólnych w części
        odpowiadającej naszemu metrażowi, czyli potencjalnie większe mieszkania są
        jednocześnie właścicielami większej części trawnika... To jedyne wyjaśnienie
        jakie przychodzi mi do głowy w tej kwestii...

Jeśli zaś chodzi to wspólnotę to istotnie trochę mnie zdziwiło, że już
        funkcjonuje ale z drugiej strony myślę sobie, że gorzej niż BP zarządzać
        osiedlem to już chyba nie można w związku z czym może warto by było spróbować
        przetestować jak działa nowy administrator, zanim zaczniemy z nim walczyć...

Pozdrawiam
        Mariusz
        • izabell83 Re: Nowy administrator - propozycja 24.07.06, 22:04
          wspólnota powstaje z mocy prawa z chwilą wyodrębnienia pierwszego lokalu (tzn z
          chwilą wpisu w księdze wieczystej), pierwsza uchwała wspólnoty musi być podjęta
          przed notariuszem. potem możemy sobie zarządzać jak chcemy i czym chcemy
          • michal_wawa Re: Nowy administrator - propozycja 29.08.06, 14:44
            Wg informacji z LIDAR-a
            Jezeli ktos mial na rozliczeniu np.
            5 m3 wody cieplej
            10 m3 wody zimnej
            10 m3 sciekow to jest oki
            poniewaz rozliczenie za 5 m3 wody cieplej to nie jest objetosc wody dostarczonej ale podgzanej.
            Czyli wychodzi ze z 10 m3 wody zimnej 5 m3 jest podgrzewane i dlatego powinno byc 10m3 sciekow :)

Ubezpieczenie - w projekcie uchwaly sa koszty dwoch ubezpieczen - OC wspolnoty oraz ubezpieczenie od zniszczen w mieniu wspolnoty (zalanie,pozar, atak szaranczy ;)

Ubezpieczenie nie jest oczywiscie obowiazkowe

Co do zarządu to mozemy go zabrac BP od momentu pozwolenia na uzytkowanie drugiego etapu (o ile dobrze pamietam akt notarialny). Czyli jezeli zajdzie taka potrzeba to mozemy podjac uchwale i wybrac zarzad :)

Pozdrawiam
            • rogowski25 Re: Nowy administrator - propozycja 29.08.06, 21:28
              "Co do zarządu to mozemy go zabrac BP od momentu pozwolenia na uzytkowanie
              drugiego etapu (o ile dobrze pamietam akt notarialny).
              Czyli jezeli zajdzie taka potrzeba to mozemy podjac uchwale i wybrac zarzad :)"

to może ktoś z prawników przygotuje taką uchwałę, którą można jeszcze chyba
              zgłosić...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka