wilhelm4 slonski - systematycznie/naukowo (dyc idzie) 11.07.05, 07:42 www.echoslonska.com/0310/GrzegorzWieczorek_przocieleslonskiyjmowy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Jezyk slaski - lesson #one 11.07.05, 08:51 www.historycy.pl/Strony/Artykuly/2004%2004/Straz%20Pozarna.html Odpowiedz Link Zgłoś
kutz.kazimierz impresje 11.07.05, 08:55 img111.echo.cx/my.php?image=obraz9795uf.jpg img142.echo.cx/my.php?image=img08526es.jpg img142.echo.cx/my.php?image=img08816kk.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
slonski_slonzok_ajnfach_stond dobre! - mom podobne, tysz super 11.07.05, 09:03 www.przyroda.katowice.pl/przyrodnicy.html Odpowiedz Link Zgłoś
slonski_slonzok_ajnfach_stond Konsek poezyji 11.07.05, 13:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=324&w=26089341&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
pszaja_slonsk-schlesien-slezko Re: Jezyk slaski - lesson #one 11.07.05, 14:06 www.oberschlesisches-landesmuseum.de/ republika.pl/dfk/onas.html www.prosilesia.net Odpowiedz Link Zgłoś
slonski_slonzok_ajnfach_stond Re: Jezyk slaski - lesson #one 11.07.05, 14:49 www.krolewskahuta.friko.pl dobre co: www.krolewskahuta.friko.pl/22.html www.korbulcia.friko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Jezyk slaski - lesson #one 13.07.05, 00:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=324&w=26318630&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uoddowejcie PiS Re: Jezyk slaski - lesson #one IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 12:30 Skirz koomunistyczny Krajowy Rady Narodowy uodebrano Noom uostaua, sponiywjyrano dokupy z Nooma i do terouzka niy wroocoono Autoonoomijo sprawjoono podle Ustawy: www.raslaska.org/ras/pol/dokument/00/ustawa.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowina Re: Jezyk slaski - lesson #one IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 22:13 Nie próbujcie tu też przemilczeć innych stotnych faktów! Oprócz orędowników autonomii dla Górnego Śląska w ramach danej państwowości, do której on w danym czasie przynależy, występuje inna grupa osób - orędowników narodowości śląskiej i języka śląskiego oraz osób dążących do utworzenia odrębnego państwa śląskego lub popierających tę ideę. Ciekawie na ten temat pisze Dariusz Jerczyński w swej nowej książce: ORĘDOWNICY NIEPODLEGŁOŚĆI ŚLASKA Rys biograficzny wybitnych śląskich książąt oraz działaczy i badaczy opowiadających się za językową, narodową lub państwową odrębnością Śląska Narodowa Oficyna Śląska 2005 ISBN 83-919589-4-9 Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Jezyk slaski - lesson #one 15.07.05, 09:11 Theofil Kupka, przykladowo (zamordowany na zlecenie Korfantego) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Jezyk slaski - lesson #one 15.07.05, 20:07 Josef/Józef KOZDON Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy7 Re: Jezyk slaski - lesson #one 15.07.05, 15:21 A widziecie..., w zasadzie tylko miedzy soba "rozmawiacie" na forum Warszawa, hehehehehehehe... Aha, domyslam sie, ze slaska gwara jest podobna nie tylko do niemieckiego, jest podobna, takze do czeskiego, no do polskiego, oczywiscie, bo cos tam jednak rozumiem jak ja czytam! Mam racje? Cieplo pozdrawiam, Fuzzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyborcza Jezyk slaski - lesson #one IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:37 KRZYK co tydzień Autonomia, durniu! Zaczęło się już przedwyborcze licytowanie i politycy jeden przez drugiego opowiadają, co po wygranej zrobią dla naszego regionu. Zamiast tych wszystkich obietnic wolałbym kiedyś usłyszeć: „Zrób to sam, ja ci nie będę przeszkadzać!”. Przyszło mi to do głowy w związku z 85. rocznicą przyjęcia przez Sejm ustawy konstytucyjnej ustanawiającej autonomię ziemi śląskiej. Wśród fetowanych prawie na okrągło wszystkich rocznic i jubileuszy – rozpoczęcia wojny i jej zakończenia, wybuchu jakiegoś powstania i jego sromotnej klęski – ta rocznica przeszła prawie niezauważona. Nie słyszałem, żeby chwalili się posłowie w Sejmie albo przynajmniej radni w naszym sejmiku. Skromne uroczystości zapowiedział – zdaje się tylko – Ruch Autonomii Śląska. No ale Ruch, podobnie jak sama autonomia, dla wielu osób jest czymś podejrzanym. Ba! Niebezpiecznym nawet. Taka autonomia to przecież nic innego, jak chęć oderwania części ojczyzny, młyn na wodę rewizjonistów i w ogóle nic dobrego. Więc kto Polak na bagnety, ale autonomii mówimy nasze twarde „nie”. A we mnie, im z większym zacietrzewieniem mówią o tym przeciwnicy, tym większy budzi się duch przekory. - A dlaczego nie? – pytam przeciwników autonomii. – Czy przedwojenne autonomiczne województwo śląskie odłączyło się od Polski? Czy mało się przykładało do budowania wspólnego państwa? A dzisiaj – przecież z dobrym skutkiem mamy już autonomiczne gminy, powiaty i województwo. Bo tak podejrzane słowo „autonomia” nie oznacza wcale – jak się niektórym zdaje – separatystyczny, ale tyle, co samorządny. A ja zwyczajnie wolę wójta, burmistrza czy radnego, który jest samorządny. Takiego, który nie narzeka, że mu znowu czegoś tam Warszawa nie dała albo zakazała, ale sam bierze się do roboty. Jasne, że ta Warszawa – wszystkie centralne urzędy z ich ministrami – niechętnie daje i woli sama o wszystkim decydować. Dla kiepskich wójtów, burmistrzów i marszałków ten centralizm jest dobrą wymówką, gdy się ich spytać, dlaczego niewiele zrobili. A dla polityków, którym się marzy kariera posła i ministra, centralizm jest sensem życia. Ile się naopowiadają nam w kampanii wyborczej, jakie to skarby ściągną nam z Warszawy! Niektórzy pewnie sami w te swoje obietnice wierzą. Ale dla większości z nich centralizm jest szansą na karierę. To dzięki niemu rzesze samorządowców, przedsiębiorców i innych ludzi będą u nich klamkować i prosić o koncesję, zezwolenie, albo podpisik na papierku, bez którego nic nie da się zrobić. Gdyby posłowie oddali kiedyś choć część „warszawskiej” władzy w ręce prowincjuszy, pozbawiliby się niezłych profitów. Więc, choć chciałbym pewnego dnia usłyszeć na przedwyborczym mityngu: „zrób to sam!”, to wiem, że tego jednego zdania prędko się nie doczekam. JÓZEF KRZYK ROZTOMAJTY Piątek 15 lipca 2005 GAZETA WYBORCZA KATOWICE Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Jezyk slaski - lesson #one 15.07.05, 20:04 bravissimo! My wjymy jak bolo - mimo sabotazu warszafskiygo, i inwazji agentuf, szabrownikuf i "normalnych" profiteruf. Mimo karierowiczuf-dyletantuf i dyktatury. Biydny borok Korfanty, oczerniany, zwalczany, opluwany pszes "braci-rodakuf" jusz w 1923 nawolywol do opamiyntania, krytykowol "pszyjezdnych" "nieznajacych tut.realiuf" "niewrazliwych". W 1924 bol jusz totalnie sfrustrowany (nagle wpominol o "3.drodze" !) W 1925 chieli go zalatwic sfingowanymi biznesaferami. 1926 zlikwidowali autonomia (de facto). A jusz niydugo tyn wielki Polityk (wielki rosczarowany naiwniok) siedziol w cytadeli. A potym uciekol ze swojej "Macierzy" zagranica. A jednak autonomia bydzie! Bo nom sie nalezy - to byla "conditio sine qua non" przy przylonczeniu do Polski w 1921/22. Bo chcymy, bo inaczej niy idzie! Bo szlus z tym rojberstfym!! I mówja Wom - pszydzie, bydzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Jezyk slaski - lesson #one 15.07.05, 20:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=26361271&v=2&s=0 No toż tako dlo przipomniynio. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy7 Re: Jezyk slaski - lesson #one 16.07.05, 00:28 >Autonomia, durniu! To do mnie bylo adresowane? Co tak slabo z epitetami, hehehehehe....? Myslicie, ze bedzie Wam lepiej, jak bedziecie mieli ta autonomie? Kiedys na SGH (SPGiS ) mialem kolege z Kluczborga, chyba tak to miasto sie nazywa, po studiach wyjechal do Niemiec i predko zaraz wrócil do Polski a obecnie mieszka chyba w Katowicach... > Zaczęło się już przedwyborcze licytowanie i politycy jeden przez drugiego > opowiadają, co po wygranej zrobią dla naszego regionu. Hmm..., ja zachowuje do takich obietnic daleko idacy dystans... Slaska nie moge nazwac swoim regionem, ale to Polska przeciez! Brakuje Wam samorzadnosci? kto ja Wam zabral? Komitetów centralnych, na szczescie dawno juz nie ma... > Przyszło mi to do głowy w związku z 85. rocznicą przyjęcia przez Sejm ustawy > konstytucyjnej ustanawiającej autonomię ziemi śląskiej. W 1920 roku, czyli dwa lata po odzyskaniu NIEPODLEGLOSCI przez Polske. Dlaczego nie przyponiali tego poslowie ze Slaska? Ba! Niebezpiecznym nawet. Taka autonomia to przecież nic innego, jak chęć > oderwania części ojczyzny, młyn na wodę rewizjonistów i w ogóle nic dobrego. > Więc kto Polak na bagnety, ale autonomii mówimy nasze twarde „nie”. A miejcie sobie ta autonomie, mnie ona tam niczego nie zmieni. Jestem za a nawet przeciw, hehehehehehehe... Pozdrawiam, Fuzzy Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Jezyk slaski - lesson #one 16.07.05, 00:41 Oj,oj,oj, Fuzzy: nic(zego) nie kapujesz! Zacznijmy od tego, ze nie kapujesz, ze ktos zacytowal ARTYKUL z Gazety, a nie byla to reakcja na Ciebie. A calyj reszty nie jestem w stanie Ci wytlumaczyc, ja jednak poddaje sie, rece opadaja, bo zeby choc troche podyskutowac, to obie strony ("partnerzy dyskusji", "wspóldyskutanci") musza dysponowac chocby "rudymentalnym" fundamentem wiedzy na temat. A Ty niestety wydajesz sie nie miec takowego....... Nic nie kapujesz, Kolego, ale naprawde NIC ! Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy7 Re: Jezyk slaski - lesson #one 16.07.05, 00:47 amoremio napisała: > Oj,oj,oj, Fuzzy: nic(zego) nie kapujesz! > > Zacznijmy od tego, ze nie kapujesz, > ze ktos zacytowal ARTYKUL z Gazety, > a nie byla to reakcja na Ciebie. > > > A calyj reszty nie jestem w stanie Ci wytlumaczyc, ja jednak > poddaje sie, rece opadaja, bo zeby choc troche podyskutowac, > > to obie strony ("partnerzy dyskusji", "wspóldyskutanci") > musza dysponowac chocby "rudymentalnym" fundamentem wiedzy > na temat. A Ty niestety wydajesz sie nie miec takowego....... > > Nic nie kapujesz, Kolego, ale naprawde NIC ! Hehehehehe, odpowiedzial na mój post... Nic nie kapujesz, hmm...jako jedyny Warszawiak z tego forum, mam jeszcze chec z Wami gadac, hehehehehe... Cieplo pozdrawiam, Fuzzy Odpowiedz Link Zgłoś
taki_sobie_mily_pan_sprowincji Re: Jezyk slaski - lesson #one 15.07.05, 20:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=25574067&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=26249478&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Jezyk slaski - lesson #one 15.07.05, 21:00 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=26205144&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Jezyk slaski - lesson #one 15.07.05, 21:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=26397557&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kutz.kazimierz Re: Jezyk slaski - lesson #one 15.07.05, 21:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=26052682&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kutz.kazimierz Re: Jezyk slaski - lesson #one 15.07.05, 21:24 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,2820803.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Jezyk slaski - lesson #one IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:10 Toorz czas nojwyrszy sie zastanowic', z kym Wjyrhni Szloonzek do sie uzdrowic'? Byamtry, rzoudne polsky szkryflauy, za szloonzko sprawa sie tu niy brauy! Yntlih w weloonek, co sztyry lata szukajoom w kourzdym swojigo brata. Szykujoom wtynczos lepy na muchy, coby narobic' niyma ... podpuhy. To same czeko KATO-WIEC tero! Styknie, co guose korzdyn pozbjyro. Je taki, kajs' sam? Co Mjyuos' szczyro Naszo ku Szloonzku niy sponiywjyro? Taki wert wsparcio, jak kejs' Szafranek. Z niym Norood ujzdrzy lgoty ... poranek! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Jezyk slaski - lesson #one 18.07.05, 19:25 A za granicom (rzekom Brynicom), u somsiadów w Zaglymbju, nie ma nudno : www.rzeczpospolita.pl/news/8769 Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Jezyk slaski - lesson #one 18.07.05, 19:26 www.rzeczpospolita.pl/news/1,10,8769.html#8769 Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Jezyk slaski - lesson #one 18.07.05, 19:27 Piyrombol - tyroski abo nichdy! www.rzeczpospolita.pl/news/1,10,8769.html#8769 Odpowiedz Link Zgłoś
wladi_iljicz_uljanow_przecenin Re: Jezyk slaski - lesson #one 20.07.05, 01:10 O plusach tzw."gwary": www.sueddeutsche.de/,wl1/wissen/artikel/892/56836/ Juszech zafsze wiedziol. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Jezyk slaski - lesson #one 20.07.05, 17:11 www.raslaska.org/ras/pol/publicystyka/06/06przeszlosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
taki_sobie_mily_pan_sprowincji Re: Jezyk slaski - lesson #one 22.07.05, 16:07 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,2832399.html Odpowiedz Link Zgłoś
taki_sobie_mily_pan_sprowincji BOMBA w KrólHucie ! 22.07.05, 16:08 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2831798.html Odpowiedz Link Zgłoś
taki_sobie_mily_pan_sprowincji BOMBA w KrólHucie ! 22.07.05, 16:08 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2831798.html Odpowiedz Link Zgłoś
taki_sobie_mily_pan_sprowincji jynzyki 22.07.05, 16:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=324&w=26680501&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
taki_sobie_mily_pan_sprowincji output-input 22.07.05, 16:10 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=324&w=26632058 Odpowiedz Link Zgłoś
slonski_slonzok_ajnfach_stond a jednak GW sie obudzila - choc NIE POZWALA :) 23.07.05, 21:56 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,2832492.html Odpowiedz Link Zgłoś