Gość: Mała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 13:11 Czy Eximtours to pewne biuro? Duze? Czy nie wywinie takiego numeru jak Kopernik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bawarka313 Re: Exim turs -czy mozna zaufać? 22.07.09, 13:19 Nie wiem dokładnie jak wygląda sytuacja finansowa tego biura, ale mogę powiedzieć, że byłam z nimi w Egipcie dwa lata temu i o malo bym nie wróciła, bo recepcja zapomniała nas obudzić, a rezydent nawet się ni9e wysilił by sprawdzić czy wszyscy są w autokarze, szczrze mówiąc to nawet nie wiem czy się łaskawie zjawił po nas w hotelu. Poza tym pobyt bardzo udany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neusia Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: 89.108.220.* 22.07.09, 14:12 dwa tygodnie temu wróciłam z nimi z tunezji. Wyjazd bardzo udany, pani rezydent co drugi dzień miała dyżury w hotelu, Pan który przyjechała po nas do hotelu żeby zabrać na lotnisko sprawdzał czy wszyscy są, na lotnisku też czekał pan z eximu i kierował nas gdzie trzeba-pełen profesjonalizm. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.c201.msk.pl 22.07.09, 15:29 Drugi rok z rzędu byłam z nimi w Tunezji i wszystko w jak najlepszym porządku. Z czystym sumieniem mogę polecić to biuro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiG Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: 78.8.25.* 22.07.09, 17:59 Pełen profesjonalizm ! Polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: 87.204.0.* 22.07.09, 18:08 Brzmi podejrzanie, ale byłam z nimi w Tunezji już 2 razy i za każdym razem było fajnie i dobrze zorganizowane :) To jest raczej duze biuro i dość mocno ukierunkowane. Nie wiem jak z lotami do innych krajów, ale do tej pory bardzo dogodnie je organizowano n.p. 0 4/6 rano wylot (cały dzień prawie na miejscu) i z powrotem o 17/19 odlot czyli ostani dzień też bez wstawania o świcie. Ktoś coś pisał niepokojącego o jakiejś spółce - córce "four seasons" nie wiem o co chodzi... ale to w ramach małego - ewentualnego "ale" gdyby okazało się pradziwe - choć nie oznacza to, że coś jest z biurem nie tak - to może być jakaś plotka, albo nieporozumienie równie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 23:34 Nawiązując do Four Seasions - nie "ale" ale szczera prawda. Sama doświadczyłam w czerwcu. Też wybrałam Exim i z nimi podpisałam umowę a na lotnisku dokumenty dostarczono mi właśnie z Four Seasions z którymi nie podpisywałam umowy. Skończyło się dobrze co niestety nie zwalnia z myślenia. W Tunezji rezydent mgliście tłumaczył, że biuro nie chce w hotelu występować pod dotychczasową marką. O co chodzi. Wiem,ze taka polityka prowadzona jest wobec kilku hoteli. Jeżeli ma się wypracowaną markę to dlaczego podstawia się nową spółkę-córkę? Czyżby hotel nie chciał z Eximem współpracować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.chello.pl 26.07.09, 14:56 Nie rozumiem. Podpisujesz umowę z Eximem, jak możesz jechać na innych papierach??? Jak to jest traktowane z punktu widzenia prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Exim turs -czy mozna zaufać? 22.07.09, 19:44 byłam z nimi w czerwcu w Tunezji i wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
dinah33 Re: Exim turs -czy mozna zaufać? 22.07.09, 22:38 gusia210 napisała: > byłam z nimi w czerwcu w Tunezji i wszystko było ok. a ja byłam z nimi w maju i też się sprawdzili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny7 Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 22:52 Witam. Właśnie niedawno wrócilismy z Tunezji z biura Exim Tours i jesteśmy zadowoleni. Po przylocie do Tunezji czekają na nas i dalej kierują co robić. W autobusie powitalismy rezydenta (miły) i pokierował nami odpowiednio. Z powrotem też było podobnie, sprawdza czy wszyscy są i na lotnisku pomaga. My nie mamy zastrzeżeń żadnych. Aha, ponoć miała dyżury jakaś rezydentka w hotelu, ale nie była ona nam do niczego potrzebna, więc nie wypowiadam sie na jej temat. Uważam iż biuro godne polecenia, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geop Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 16:43 znam osobiście przypadek który dobrze nie świadczy o tym biurze. 2tygodniowa wycieczka do Turcji, ktorą znajoma wykupiła kilka miesięcy przed lotem została odwołana 2tygodnie przed.W ostatniej chwili zmieniono warunki na jakich miała się odbyć i w związku z rezygnacją osób nie odbyła się w ogóle.ponadto znajoma skarżyła się, że pani z biura w ogóle nie przejęta sytuacją odprawiła ich z kwitkiem, nie próbując nawet pomóc w załatwieniu innej wycieczki.nie wiem, może inni mają lepsze doświadczenia, ale mnie ta historia zraziła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.chello.pl 26.07.09, 22:06 Zgodnie z warunkami umowy organizator ma prawo zmienić warunki umowy, a klient zażadać wtedy całkowitej kwoty wpłaconej na wycieczkę (tak jest w moich war.umowy z zeszłego roku) Czasem coś nawali po drodze. Widocznie ludzi się powycofywali. To przykre. Ale z drugiej strony - myślisz, że lepiej jechać tak jak z Kopernikiem? Do miejsca gdzie nikt nie zapłacił za pobyt klientów, a wszyscy udawali, że jest ok? Chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
cieplanata Re: Exim turs -czy mozna zaufać? 27.07.09, 17:49 Nie znasz osobiście tego przypadku, tylko z opowiadań - jedna pani drugiej pani. Mnie też baaaaaaaaaaardzo dobre biuro odwołało w tym roku objazdówkę i zwróciło pieniądze, i ja wychwalałam to biuro pod niebiosa, że takie uczciwe i forsę oddało. Biuro jak nie ma imprez to nie może polecić moja kochana pani:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 10:33 Polecam artykuł z ostatniego Newsweeka - niestety dostęp w necie płatny: www.newsweek.pl/artykuly/wydanie/0/turystyka-poliszynela,41749,1 Jest trochę o Eximie i po tych informacjach NA PEWNO bym z nimi nie poleciała. Odpowiedz Link Zgłoś
cieplanata Re: Exim turs -czy mozna zaufać? 28.07.09, 11:47 czyli pozytywne wrazenia ludzi którzy byłi są nieważne? tylko artykuł w newsweeku? Ja jadę pierwszy raz z tym biurem, ale wiem jedno - gdy biuro jest duże, znane i ma się kasę na wakacje a nie uścibolone 1800 zł na dwa tygodnie i nie jedzie sie na TRAF to ma sie raczej dobre wakacje. Jeździłam przez 5 lat ze sławną Triadą, którą wszyscy ganią. Jechałam do hotelu 4 lub 5* z all nie potrzebowałam rezydenta, bo miałam wszystko zapewnione i w dobrym gatunku, wiec zawsze wracałam zadowolona. A lecielismy tymi samymi liniami co Neckerman czy TUI i byłam świadkiem w ubiegłym roku jak pilot z Itaki już na lotnisku w niegrzeczny sposób pokazywał starszej pani jak się oznacza walizkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 13:16 Pozytywne wrażenia ludzi nie są tak ważne jak kondycja finansowa biura, to, jakie ma gwarancje ubezpieczeniowe itd. Nie wiem, czy czytałaś ten artykuł. Ale myśl przewodnia jest mniej więcej taka: na 100% jeszcze kilka biur padnie, wie o nich cała branża, ale nikt głośno tego nie powie, bo nie ma w tym interesu. Newsweek posprawdzał, pogadał z wieloma ludźmi z branży i wymienił biura, przy których turyście powinna się zapalić czerwona (a przynajmniej żółta) lampka. Exim jest na tej liście. Nie znaczy to oczywiście, że na pewno padnie, ale... Jakie więc znaczenie mają zachwyty ludzi nad fajnym hotelem czy miłym rezydentem (co w Eximie też się trafia, nie wątpię) skoro można po prostu nie polecieć, albo wracać po dwóch dniach koczowania pod niezapłaconym hotelem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja. Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: 87.204.0.* 28.07.09, 18:00 Oczywiście można ludzi bardziej jeszcze nastraszyć, tak jak to kiedyś zrobiła lewica sugerując "tragiczną" sytuację państwa i faktycznie doprowadzić do bankructwa wielu biur podróży, bo nikt ine będzie jeżdził z obawy, że "może paść" Najbardziej nie lubię czarnowidztwa, a szczególnie drażni mnie ono w SEZONIE OGÓRKOWYM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.chello.pl 28.07.09, 20:12 Przeczytałam ten newsweek i mam następujące wnioski: 1. Artykuł jest niespójny. Usiłuje udowodnić dwie teorie na raz. Pierwsza jest taka, że biura pośredniczące w sprzedaży wycieczek, agenci itd. itp. nabrali wody w usta, chcą zarobić na pośrednictwie i nie odpowiadają na żadne pytania dziennikarzy. Nikt - dosłownie nikt nic nie mówi. A następnie autor artykułu z rękawa wyciąga informacje o 6 biurach podróży, które są zagrożone. Skąd to wie, skoro nikt mu nic nie mówi (nawet nieoficjalnie) i panuje "zmowa milczenia" - a! tego już autor nie mówi. Ale sensacja jest. 2. W kwestii Exim Tours - powody wytypowania wg. newsweeka: Problemy w finansowe w 2008 (20 mln utopione w linii lotniczej) fatalne opinie na forach internetowych i 12 klauzul zabronionych w rejestrze UOKiK (ciekawe skądinąd że nic się z tym nie robi) I coś o firmie Four Seasons, która przejmuje część oferty Eximu. Wniosek dodatkowy wysnuty z artykułu i własnych 3 zawartych z biurem umów jest taki. W artykule jest napisane, ze Signal Iduna przestała ubezpieczać niektóre biura (ale nie chce zdradzić jakie, a autor najwyraźniej nie był w stanie tego wydedukować). I teraz -jest tak, ze w 2007 i 2008 mam w umowie ubezpieczenie Signal Iduna a w tym roku Europaische Reiseversicherung Ag oddział w Polsce. Pytanie, czy to faktycznie o czymś świadczy. Równie dobrze ubezpieczyciel mógł w obawie przed kryzysem podnieść stawki (nie znam się, więc to tylko moje domysły), na które Exim nie poszło, zeby nie zawyżać cen wycieczek. Powiem tak: w zeszłym roku straszono mnie, ze Exim ma problemy finansowe (teraz dopiero dowiedziałam się jakie). Pojechałam i tak, bo miałam wykupioną wycieczkę i zaufanie, na które zarobili rok wcześniej naprawdę dobrą organizacją. Także - mam doświadczenia z 2007 i 2008 roku. Teraz też jadę z nimi (wydali mi kartę stałego klienta i dali małą (2%), ale jednak zniżkę). Co roku, na wszelki wypadek, sprawdzam informacje na forach o biurach i hotelach i jakoś nie natknęłam się na szczególne zatrzęsienie złych opinii o tym biurze (a raczej powiedziałabym, że jest raczej chwalone). Za to dużo widziałam złych opinii o Triadzie, Neckermannie, Skan Hollidays etc. - te biura nie występują w ogóle w artykule, nawet jako taka właśnie przeciwwaga. Co do Four Seasons to szczerze mówiąc nic nie kumam, i nie wiem co z tym fantem zrobić, trzeba by poszukać może w necie. Naprawdę nie wiem czym ma się kierować klient w wyborze biura. Dwa lata własnego doświadczenia, dobre opinie w necie, 13 lat działalności biura to za mało? Naprawdę mam przejrzeć skarpetki właściciela biura, żeby mieć pewność? Ja się nie znam. Tyle ile potrafiłam sprawdziłam. O finansach biur podróży i ubezpieczeniach nie mam pojęcia. Generalnie - i stąd taki długi post - wkurzył mnie ten artykuł niemożebnie, bo nic mądrego nie powiedział, tylko sensacyjnie postraszył, narażając m.in. Exim na problemy w związku z wynikającą z artykułu paniką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.chello.pl 28.07.09, 20:32 I jeszcze mała refleksja - w Polsce w mediach można pisać co ślina na język przyniesie. Nikt za to nie odpowiada. Nie twierdzę, ze tak jest na pewno w przypadku tego artykułu. Ale weźcie i to pod rozwagę (to i sezon ogórkowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wika Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 11:49 Zgadzam się z M. Ostatnio wszystkie media trabią o tym, ze biura mogą upaśc- ale nikt nie mowi o konkretach. Mysle, ze to celowa polityka rzadu majaca na celu zatrzymanie turystów z ich pieniędzmi w Polsce. Tu mamy wydawac oszcedności i pomagać krajowym włascicielom kwater, hoteli, sklepików wyjśc z kryzysu. Bo wyjazdy w kraju w tym roku tez się zmniejszyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 17:00 konkretów nie będzie - taka jest oczywista oczywistość. Biura nie są zainteresowane podawaniem informacji o swoich kłopotach z płatnościami. Pozostaje obserwacja rynku i zachowań partnerów biur w szczególności hotelarzy.I taka dziwna sytuacja jest w Eximie - casaus Four Seasons. To że wcześniej było dobrze - nie przesądza o niczym; upaść można z dnia na dzień.Ja w tej chwili z nimi bym nie pojechała - chociaż na kilku udanych wyjazdach z nimi byłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja. Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: 87.204.0.* 30.07.09, 11:49 Nie dziwię się, po takim postraszeniu... ;> Dla mnie ten artykuł jest conajmniej lekko podejrzany, a w każdym razie mocno nastawiony na sensację. Kopernik na miesiąc przed upadkiem miał naprawdę złe opinie na forach. Pamiętam, że nie mogłam wyjść z szoku, że dzieją się rzeczy takie, jak zostawienie turystów na całą noc w hotelu, w którym o Koperniku nikt nie słyszał etc. I jeszcze jedno - Exim NIE jest na liście biur zadłużonych (zgodnie z ostatnio opublikowaną w Angorze listą dłużników) i póki co (odpukać) BTW - coś co jest również opublikowane (jako link) na stronie Exim Tours: biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/331051,konkurenci_skarza_sie_na_exim_tours.html Może stąd ta panika związana z Four Seasons? Może ktoś się zna i wypowie się w w.w kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia220 Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.legnica.vectranet.pl 29.07.09, 21:25 ja lece 6 sierpnia - wrocław - z tym biurem do tunezji - hotel prima life imperial. I zaczynam mieć wielkie obawy jak będzie. Pozdrawiam wszystkich i życze udanych i spokojnych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 21:34 Ja tez lece 6 sierpnia z nimi i mysle ze nie ma co sie martwic na zapas mimo ze lece z nimi 1 raz :) lecialam juz z alfa star,selectours, wezyr(na ktory tez bardzo narzekali na forum) i ani razu nie bylo zadnej wpadku u zadnego biura.Zdam relacje po powrocie jak bylo z eximem :) ale jestem optymistka i mam nadzieje ze i tym razem sie nie zawiode . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia220 Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.legnica.vectranet.pl 29.07.09, 22:01 a jaki hotel wybraliście? bo my prima life imperial. i jestem w szoku bo nikt tam nie jedzie :-( o której macie wylot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Exim turs -czy mozna zaufać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 08:51 Hej my lecimy do Orient Palace i tez chyba nikt przynajmniej z mojego biura tam nie leci :) heh ale w sumie wiekszosci czasu mam zamiar spedzac na miescie z kolezanka (nocami) wiec mysle ze jakos to przezyje :) A wylot mamy o 23:30 a Wy ? Odpowiedz Link Zgłoś