Dodaj do ulubionych

Kamienica Pereca róg Waliców

18.09.05, 18:56
Zawsze z ciężkim sercem patrzyłam na postępująca ruinę tej pięknej przed wojną kamienicy. Jeszcze widać mikroskopijne ślady dawnej elegancji. Dziś przy okazji zwiedzania Próżnej zagadnęłam o nią pana Sujeckiego. Podobno ma być odbudowana. Ucieszyłam się, bo to jedyna ocalała w tej okolicy. Obok stoi tylko rozwalona oficyna, na pewno do rozbiórki.
Czy ktoś zna historię tej kamienicy?
Obserwuj wątek
    • ryszard.maczewski Re: Kamienica Pereca róg Waliców 18.09.05, 20:58
      > Ucieszyłam się, bo to jedyna ocalała w tej okolicy. Obok stoi tylko rozwalona
      > oficyna, na pewno do rozbiórki.

Tytułem drobnej korekty - obok ocalałej kamienicy na rogu Pereca i Waliców stoi
      zachowana kamienica z adresem od Waliców 12 - a dopiero obok niej stoi kompleks
      oficyn bez budynku frontowego. W najbliższej okolicy znajduje się jeszcze jedna
      zachowana kamienica z okresu międzywojennego - na rogu Pereca i Żelaznej.

Według Atlasu R. Marcinkowskiego kamienica na rogu Pereca i Waliców powstała po
      1901 - podejrzewam że drugą datą graniczną będzie rok 1914. Osobiście typowałbym
      pierwsze dziesięciolecie XX w.
      W czasie II wojny św. przy kamienicy biegł mur getta.
      Mogę jeszcze dodać, że budynek z lotu ptaka jest widoczny na jednym ze zdjęć w
      albumie "Warszawa - ostatnie spojrzenie".
      • ryszard.maczewski Re: Kamienica Pereca róg Waliców 22.09.05, 16:00
        > W czasie II wojny św. przy kamienicy biegł mur getta.

co widać na tym zdjęciu - balkon w prawym górnym rogu - to właśnie kamienica na
        rogu ówczesnej Ceglanej i Waliców:

fcit.coedu.usf.edu/holocaust/gallery/p075.HTM
        • bedezet Re: Kamienica Pereca róg Waliców 23.09.05, 10:23
          ok, a ta ulica widoczna na zdjeciu to obecna pereca?

pozdrawiam

borys
          • ryszard.maczewski Re: Kamienica Pereca róg Waliców 23.09.05, 10:35
            > ok, a ta ulica widoczna na zdjeciu to obecna pereca?

Nie - to Waliców. Widoczny po lewej stronie piętrowy budynek częściowo ocalał i,
            co jak dla mnie jest niesamowitym sukcesem (biorąc pod uwagę inne warszawskie
            eksperymenty), jest dość dobrze wkomponowany w nowy budynek biurowy.
            Na budynku zresztą znajduje się tablica pamiątkowa poświęcona obecności w tym
            miejscu muru Getta.
            Wracając do zdjęcia - widoczne na nim budynki to nieparzysta strona Waliców na
            odcinku Ceglana (ob. Pereca) - Chłodna. Jak się dobrze przyjrzeć, to widać, że
            perspektywę ulicy zamyka cztero- albo i więcej piętrowa kamienica przy Chłodnej
            (nr 16 albo 18).
            • bedezet Re: Kamienica Pereca róg Waliców 23.09.05, 11:42
              dzięki serdeczne,

prawie codziennie tamtędy przechodzę, na kamienicy pereca/waliców są resztki
              starej elewacji, dziury po kulach z czasu wojny...

w sumie ten budynek jest dosc dobrze zachowany a zachowane fragmenty elewacji
              dają wyobrażenie jak ten budynek wyglądał przed wojną, i pośrednio, jak
              wyglądała warszawa...

pozdrawiam

borys
        • eela Re: Kamienica Pereca róg Waliców 24.09.05, 13:16
          Ciekawe zdjęcie, zawsze myślałam, że ogrodzenie getta było szczelnym murem, a tu widać również parkan.
    • jarekzielinski Re: Kamienica Pereca róg Waliców 04.10.05, 17:11
      Kamienica nr przy dawnej Ceglanej (10) róg Waliców (10) powstała ok. 1910-11. W
      1913 jako właściciel wymieniony Jankiel Erenberg, a w 1928 - Katz. Sąsiedni dom
      przy Waliców 12, uszkodzony bombą w 1939 r., wzniesiono dla A. Erenberga w l.
      1913-14. W l. 20. XX w. własność Ernestyny Golde. Dom nr 14, z którgo po 1939
      r. pozostała tylko oficyna, wybudowano w l. 1912-13 dla niejakiego Wysockiego
      wg proj. Józefa Napoleona Czerwińskiego. Później właścicielem był Teodor
      Windyga. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka