Dodaj do ulubionych

Mierniki ciepła - bojkot w SM BRÓDNO

24.09.02, 09:21
W blokach SM Bródno założono w roku 2000 pomierniki ciepła firmy Metrona.
Miały zapewnić mieszkańcom oszczędnośi z tytułu c.o.
Rozliczenie sezonu 2000/2001 było rzeczywiście dla mieszkańców korzystne.
Tymczasem po sezonie 2001/2002 zakończyła się karencja w pobieraniu opłaty
eksploatacyjnej. Za w/w sezon Metrona wyliczyła, że opłata eksploatacyjna za
jeden miernik wynosi 112 PLN brutto.
A zatem zamiast oszczędności, każdy z lokatorów musi dopłacić i to często
bajońskie kwoty.
Miernik zawiera fiolkę z podchlorynem czegośtam. To cudo na skutek ogrzewania
paruje, w lato gdy temperatura jest powyżej 20 stopni paruje również.
Dlaczego spółdzielnia wcisnęła lokatorom takie badziejstwo ?
Teraz wszyscy gremialnie składają w ADM pisma o demontaż mierników i
rozliczanie tylko na zasadach czynszowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: k`k Re: Mierniki ciepła - bojkot w SM BRÓDNO IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.09.02, 14:25
      W czasach gdy mieszkałem na Bródnie(całe szczęście nie trwało to długo) też
      nam zamontowali to urządzonko(1996?).Ponieważ okna miałem dość szczelne,a w
      dodatku wychodziły na południową stronę kaloryfery były niemal przez całą zimę
      zakręcone.Przy rozliczeniu okazało się jednak ,że musiałem dopłacić do tego
      interesu około 50-ciu złotych.Też uważam ten system rozliczeń za złodziejstwo.
      • sloggi Re: Mierniki ciepła - bojkot w SM BRÓDNO 24.09.02, 15:13
        Żeby było śmieszniej Metrona jako reakcję na złożoną skargę
        przesłała "Instrukcję Obsługi", z której wynika cała masa ciekawych rzeczy,
        m.in. zasłony nie powinny być dłuższe niż do parapetu, zimą nie wietrzyć
        mieszkania, oslaniać kaloryfer przed światłem słonecznym itp.
        Aż dziwne, że wolno oddychać, wszak wydychane powietrze jest ciepłe ?
        • Gość: k`k Re: Mierniki ciepła - bojkot w SM BRÓDNO IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.09.02, 15:16
          Pamiętam-poezja:)
          • sloggi Re: Mierniki ciepła - bojkot w SM BRÓDNO 24.09.02, 15:28
            Najbardziej jest ujmujacy punkt o suszeniu bielizny na grzejnikach, jak znajdę
            ten elaborat to chyba zacytuję.
            • pan_pndzelek Sloggi 24.09.02, 16:43
              Sloggi ty taki mądry, a nie wiesz jak sobie poradzić z takim urządzeniem? Aż mi
              się nie chce wierzyć.
              • sloggi Re: Sloggi 25.09.02, 08:14
                Najchętniej to wiesz co zrobiłbym z tym diabelskim termoneterkiem, ale zdrowy
                rozsądek mnie powstrzymuje.
                • Gość: miki Re: Sloggi IP: *.azkp.com.pl / 192.168.1.* 25.09.02, 13:15
                  Mieszkam na Bródnie, Ciepło mam opomiarowane od 3 sezonów , i jeszcze nic nie
                  musiałem dopłacać, a bynajniej nie trzymam kaloryferów zakręconych, a
                  instrukcja była debilna to fakt / a raczej mająca użytkowników za debili/.
                  Rozliczenie za sezon 2001/2002 dostałem nie dawno, faktycznie jest tam opłata
                  eksploatacyjna , ale na pewno nie 112 zł brutto/ jak sprawdzę to napiszę ile/.
                  • sloggi Re: Sloggi 27.09.02, 10:09
                    Czy sprawdziłaś ?
                    Wczoraj w Gimnazjum na Bartniczej odbyło się zebranie mieszkańców z Radą
                    Nadzorczą spółdzielni. Efektów jeszcze nie znam.
                    • Gość: miki Re: Sloggi IP: *.azkp.com.pl / 192.168.1.* 30.09.02, 12:43
                      Sprawdziłem rozliczenia ciepła z ostatnich lat, i stwierdzilem, że koszty tzw.
                      STAŁE są obecnie większe niż w latach poprzednich (obecnie po 50% koszty stałe
                      i koszty zużycia), co oznacza że niezależnie od tego jak używamy kalryferów
                      (zakręcone , odkręcone na max, używane zgodnie z instrukcją) poniesiemy, a w
                      zasadzie już ponosimy wyższe koszty związane z ogrzewaniem. O zmianie sposobu
                      rozlicznia nikt nas nie informował. Jeżeli jeszcze podniosą koszty stałe, to w
                      zasadzie całą akcję opomiarowania zużycia ciepła można uznać za chybioną.
                      Tak w ogóle to zdaje sie, że mieliśmy mniej płacic z ogrzewanie w tym systemie.
                  • jagna_jagna Re: Sloggi 27.09.02, 10:26
                    Mnie w tym roku przywalili 411 złotych do dopłacenia za poprzedni sezon. Koszty
                    rozliczenia 27,82.
                    Chyba dokonam desperackiego czynu w postaci wymiany okien. Sezon 2000/2001
                    kosztował mnie tylko 13 złotych dopłaty.
                    • pan_pndzelek Sloggi Jagna miki 27.09.02, 10:40
                      Sloggi, Jagna, miki!

Jajako fachowiec powiem Wam parę rzeczy.

Po 1. Co do debilności instrukcji. Wy może czujecie się obrażeni, że ktoś was
                      traktuje "jak debili", ale zaręczam Wam że pozostałe 99% mieszkańców bez tej
                      instrukcji coś by spieprzyło.

Po 2. Jeśli uważacie że instrukcja dotycząca długości zasłon bądź suszenia gaci
                      na kaloryferze jest debilna to sorry, ale nie znacie zasady działania tego
                      drobnego urządzonka, jeśli nawet znacie to patrz pkt 1, 99% nie kuma i wymaga
                      wyjaśnień.

Po 3. Jagna jakie masz naliczenie za c.o., tylko podaj mi w złotówkach na m2 na
                      miesiąc podaj także powierzchnię mieszkania. Powiem ci wtedy czy cię rżną czy
                      nie. W moich budynkach przy lokalach ok 80 m2 też naliczam ok 400 zł ale ZWROTU
                      dla właściciela lokalu.
                      • jagna_jagna Re: Sloggi Jagna miki 27.09.02, 11:12
                        pan_pndzelek napisał:

>
                        > Po 3. Jagna jakie masz naliczenie za c.o., tylko podaj mi w złotówkach na m2
                        na miesiąc podaj także powierzchnię mieszkania. Powiem ci wtedy czy cię rżną
                        czy nie. W moich budynkach przy lokalach ok 80 m2 też naliczam ok 400 zł ale
                        ZWROTU
                        >
                        > dla właściciela lokalu.
                        >
                        >

Naliczane miałam co miesiąc 2 zł zaliczki (od października podnoszą żeby mi za
                        dobrze nie było). Mieszkanie 60,2 m (jacy dokładni psia ich mać - wszędzie
                        podają powierzchnię z ułamkami?).
                        • pan_pndzelek Re: Sloggi Jagna miki 27.09.02, 11:41
                          Spieszę z wyjaśnieniem:

Otóż zaliczka w wysokości 2,00 zł to zaliczka wyraźnie zaniżona w stosunku do
                          opłat egzekwowanych przez SPEC.

Niedopłata w wysokości 411,00 zł za 12 m-cy przy powierzchni 60,2 m2 (nie śmiej
                          się z ułamków w metrażu, akt notarialny ma oddawać RZECZYWISTOŚĆ a nie jakieś
                          przybliżenia) daje realną dopłatę za 1m2/m-c w wysokości ca 0,57 zł. Oznacza
                          to, że łączną opłatę za c.o. ponosisz w wysokości 2,57 zł/m2. Średnio w
                          Warszawie opłaty te wynoszą od 2,30 - 2,70 zł/m2/m-c. Jak widzisz mieścisz się
                          w normie.

Prawdopodobnie mieszkasz w bloku, utrata ciepła jest tu zdecydowanie większa, w
                          związku z czym by osiągnąć zadowalający efekt należy dostarczyć wyższe
                          parametry do węzła, a to kosztuje więcej. Jednakże zmiana okien w TYLKO w twoim
                          lokalu NIC NIE DA. Należałoby cały blok poddać termorenowacji (wiele rozmaitych
                          prac remontowo-modernizacyjnych się na to składa, nie tylko okna). Dopiero
                          potem spółdzielnia może wystąpić do SPEC-u o zmniejszenie mocy zamówionej.
                          Tylko i wyłącznie wtedy spadną opłaty.

To nie wina spółdzielni (ich winą jest co najwyże słaby stan techniczny
                          obiektu) oni rozliczają między spółdzielców to czym ich obciąży SPEC.
                          • Gość: k`k Re: Sloggi Jagna miki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.09.02, 16:36
                            Ja mam zaliczkowo 1,50zł/m(137,85zł/m-c) i po odczycie licznika zwrot 800-
                            1000zł/rok z 91,90 m powierzchni
                            • pan_pndzelek Re: Sloggi Jagna miki 27.09.02, 17:45
                              Po odjęciu nadpłaty wychodzi, że za ogrzewanie płacisz 0,60 zł/m2/m-c. A to
                              zwyczajnie NIE JEST możliwe. Znam stawki SPEC. Albo masz lokalną, nowoczesną
                              kotłownię gazową (wtedy jak najbardziej), albo opłaty za ciepło są pokrywane
                              jakimiś nadwyżkami z innego tytułu. Napisz mi proszę co to za budynek
                              (spółdzielnia, developer, "komunalny") i skąd jest pobierane ciepło.
                              • Gość: k`k Re: Sloggi Jagna miki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.09.02, 18:04
                                Spółdzielnia STROP -Osiedle Płocka II
                                • pan_pndzelek Re: Sloggi Jagna miki 27.09.02, 19:14
                                  Tak, ale ta informacja nie wyjaśnia jednej zasadniczej kwestii: czy ciepło jest
                                  pobierane od SPEC czy jest własne. W międzyczasie zaszokowany tak niskimi
                                  opłatami zacząłem badać sprawę i jedyne na co wpadłem, to to że przy budynkach
                                  wykonanych w naprawdę nowoczesnych technologiach (ocieplenie, dobre okna i
                                  przede wszystkim instalacja prowadzona etażowo o małych przekrojach) te opłaty
                                  mogłyby wynosić ok. 1,70 - 1,80 zł/m2/m-c. Mniej, według specjalistów, może być
                                  wyłącznie przy własnej nowoczesnej kotłowni.

Zagadkowa sprawa
                                  • Gość: k`k Re: Sloggi Jagna miki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.09.02, 20:12
                                    SPEC-oddane do użytku 1998-liczniki ciepła mierzą rzeczywiste zużycie ciepła(w
                                    GJ) + chyba odrobina skąpstwa tzn.grzejnik w kuchni zabudowany-zakręcony na
                                    stałe,jeden z dwóch grzejników w salonie praktycznie nie używany,drugi
                                    nastawiany na 3 lub 4 (południowa strona),w sypialni jeden między 3 a 4,
                                    (południowa strona),cały czas odkrecone na minimum 4 u córki (północ) i w
                                    łazience.Uprzedzając ew. pytanie okna minimum jedno na pomieszczenie
                                    rozszczelnione,przy wietrzeniu(codziennym) zamykam zawory.
                                    Jeszcze jedno _zużycie wg wskazania jest mnożone przez współczynnik 0,8 ze
                                    względu na fakt,że 3 ściany to ściany szczytowe.
                                    Na życzenie mogę przesłać na skrzynkę skan ostatniego wyliczenia czynszu,z
                                    rozliczeniem CO trochę trudniej_dostaję w grudniu ,starego musiałbym poszukać,a
                                    porządek w papierach mam delikatnie mówiąc średni:)
                                    • pan_pndzelek Re: Sloggi Jagna miki 28.09.02, 00:35
                                      Tak, tak. Gorąca prośba o ten skan rozliczeń czynszowych. To naprawdę nowinka
                                      dla mnie. Rozumiem, że zastosowanie współczynnika 0,8 ma na celu zrównanie
                                      opłat z lokalami położonymi "termicznie" korzystniej, bo przecież trzy ściany
                                      szczytowe na logikę powinny podwyższyć zużycie ciepła.

Z góry dzięki. Pozdrawiam
                                      • k`k Re: Sloggi Jagna miki 28.09.02, 12:37
                                        Wysłałem,niestety oryginalny dokument słabej jakości ,musiałem go trochę
                                        poprawiac,ale nic nie zmieniałem:)
                                        PS Współczynnik 0.8 jest stosowany dopiero przy końcowym rozliczeniu(ale tego
                                        pewnie się domyślasz:))
    • vecchio Re: Mierniki ciepła - bojkot w SM BRÓDNO 29.09.02, 01:20
      He he ja mam zawsze nadplate . w zeszlym roku 1000 zeta w tym cos 500 zeta wiec
      mi sie podoba . Fakt ze u mnie grzejnikow sie prawie nie uzywa . Rodzina jakas
      taka zimno luba ( przodkowie ze szwecji czy cos )
      • Gość: Teresa Re: Mierniki ciepła - bojkot w SM BRÓDNO IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 16:21
        Te podzielniki ciepla to zlodzieje , wogole nie otkrecone kaloryfery i tak jest
        nie doplata .O ni spisuja dopiero jak sie zaczyna sezon grzewczy.
        • sloggi Re: Mierniki ciepła - bojkot w SM BRÓDNO 29.09.02, 16:25
          Na zebraniu przedstawiciel Metrony przyznał, że latem substancja zawarta w
          miernikach również paruje.
          Czyli płacimy za to, że świeci słońce i jest ciepło.
          Rekordzistka posiadająca M-4 o pow. 49,7 m2 ma do dopłaty 973 PLN.
          Czy to nie jest paranoja ?
        • Gość: ruta Re: Mierniki ciepła - bojkot w SM BRÓDNO IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 16:26
          To nie tylko w Warszawie takie chamstwo z tymi podzielnikami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka