slawekc71 18.08.08, 18:02 Co z rondem Głębocka Małej Brzozy?Wiem ,że ma coś w tej sprawie się dziać.Pytanie ,ile trzeba czekać?.Chyba już dość wypadków. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tszczesn Re: RONDO 18.08.08, 18:13 slawekc71 napisał: > Co z rondem Głębocka Małej Brzozy?Wiem ,że ma coś w tej sprawie się > dziać.Pytanie ,ile trzeba czekać?.Chyba już dość wypadków. A po co rondo? Nie lepiej normalną koniczynkę tam zrobić? Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 18.08.08, 21:09 Zamiast domagać się także za moje podatki budowy ronda,majacego tylko dorażnie usprawnić wyjazd (skoro wiadomo , że w okolicy wiaduktu będzie wielka przebudowa węzła komunikacyjnego )trzeba zburzyć barykadę i wyjeżdżać na Trasę przez Współczesną i Ostródzką.Mieszkańcy Współczesnej zawłaszczyli publiczną ulicę,z której mam prawo jako podatnik korzystać , mieszkańcy osiedla Agroman ich popieraja,to niech nie żądaja za moje podatki robienia sobie ułatwień kosztem utrudnień innym.Bo ja przez tę barykadę jadąc do Centrum Handlowego przy Głębockiej muszę jechać aż do skrzyżowania z Łabiszyńską .Czy to jest normalne ? Odpowiedz Link
f.l.y Re: RONDO 20.08.08, 13:42 jeśli to miejsce ma być w przyszłości przebudowywane, to faktycznie szkoda wydawać pieniądze na tymczasowe rondo, chyba taniej wyszłoby postawienie tymczasowych świateł? sprawa Współczesnej - mieszkańcy Agromana kupując swoje mieszkania nie kupowali ich z myślą, że pod ich oknami ma być autostrada dla 'Ostródczan' i dlatego też nie ma tam przejazdu dla samochodów, a z tego co mi wiadomo pieszo i rowerem można się przemieścić, a nawet z psem mieszkańcy Ostródzkiej i okolic budując swoje domy i kupując domy od developera wiedzieli również jaki mają dojazd do CH Targówek dokładnie mielibyście takie samo zdanie dot drogi, gdyby zamknięto dojazd do Głębockiej od Małej Brzozy i gdyby osiedle Agromana zaczęło Wam jeżdzić pod oknami.. Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 20.08.08, 15:09 No to mylisz sie co do "autostrady"-po 1.wiadomo było od początku że Współczesna ma mieć połączenie z Głębocką , bo to ulica publiczna a nie deptak ,po 2.niby dlaczego zrobiono mostek nad kanałkiem - podkreślam że także za moje pieniądze jako podatnika ,po 3.zabarykadowanie ulicy jest oczywiście samowolą ,po 4. oczywiście nie miałabym nic przeciwko temu,aby mieszkańcy Agromana korzystali z Ostródzkiej ( wszak to droga publiczna), po 5 .jak komu przeszkadzają sąsiedzi to trzeba było przeprowadezić się na wieś i to rzadko zaludnioną ,a nie do pręznie rozwijajacej się dzielnicy.Nie było wiadomo,że domy i osiedla powstają jak grzyby po deszczu?Nie było wiadomo,że mieszkańców będzie przybywać i samochodów?Trzeba trochę wykazać się sąsiedzką życzliwością a nie sobkowstwem .Przede wszystkim trzeba jednak przestrzegać porzadku prawnego.Wymuszanie do znoszenia niewygód podlega ocenie nie tylko moralnej,ale również prawnej.Chyba trzeba bedzie podjąć zdecydowane działania. Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 20.08.08, 15:29 I jeszcze jedno - trzy razna przestrzeni kilku lat zdarzyło mi sie przejść ulicą Współczesną z psem i za każdym razem zwrócono się do mnie z pretensjami ,że idę "ich" ulicą ,a nie "swoją". No bo mój pies pobudza do szczekania pieski ze Współczesnej!Wiadomo,że psy w dobrze pojętym obowiązku pilnując swojej posiadłości szczekają na obcych( zwłaszcza,że są to na ogół pieski stróżujące,a nie domowe,jak na moim osiedlu)ale czy dlatego nie mogę iść publiczną ulicą?I co , nie jest to zawłaszczanie nieswojego ?Dla jasności - w każdym przypadku były to różne osoby,a więc nie jest to jakiś odosobniony wybryk nieprzystosowanego społecznie mieszkańca tej ulicy. Odpowiedz Link
f.l.y Re: RONDO 20.08.08, 16:14 co do tych psów to faktycznie dziwne uwagi tych ludzi, co do ulicy - to jednym było wiadomo, a innym nie... ja tez nie wiedziałam, że pod oknem sypialni będę miała wjazd na inne osiedle, skrzypiącą bramę i opadający szlaban co chwila.. w planach miałbyć ale znacznie..znacznie dalej.... jeśli przy zakupie domów czy mieszkań jesteśmy z góry oszukiwani przez developerów to nie dziw się, że każdy oszukany oczekujący ciszy (chodzi o ruch samochodowy) łaknie tej ciszy jak najwięcej zachować dla siebie... i nie jest dobrą radą sugerować zakup domu na wsi.. równie dobrze ktoś mógłby Ci zasugerować kupno mieszkania po drugiej stronie TT, miałabyć do Carrefoura bliżej i prościej, prawda? no to takie gadanie właśnie.. Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 20.08.08, 18:05 f.l.yzdecydowałam sie zabrać głos - nie bylo moim zamiarem urażenie Cię. To zamieszkanie na wsi przyszło mi do głowy,gyż maksymalnie wkurza mnie aspołeczność niektórych mieszkańców ZB.Forum czytam dość regularnie,chociaż dopiero odnośnie tej barykady zabrałam głos,jakkolwiek dużo wcześniej chyba też o tym pisano na forum.Jest ona jaskrawym przykładem "olewania"sąsiadów.Bo ile raptem tych samochodów z Ostródzkiej jadących po zakupy zakłócałoby spokój.Teraz to już nie ma takiego znaczenia,gdyż lepiej dojechać do ronda przy Łabiszyńskiej,niż próbować się włączyć do ruchu na Głębockiej.Ale ja po prostu nie lubię żadnego wymuszania. Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 20.08.08, 18:23 f.l.y-a nie zauważyłaś,że własciciele domków(nowi)uważają za gorszychtych z segmentów,a jedni i drudzy-tych z domów wielomieszkaniowych , a wszyscy razem sa niechętni przyszłym mieszkańcom.Rozumiem,że fajnie nad ranem wyśc do ogródka i posłuchać słowików,albo popatrzeć za ogrodzenie,a tam kicajace zające,kuropatwy i inna zwierzyna.Ale jesli plany deweloperów trochę odbiegaja od rzeczywistości,to przecież kazdy z nas wiedział ,że mieszka w Warszawie,i nikt nie miał złudzeń,że zabudowa się będzie zagęszczać.Było też wiadomo,że Białołęka to dzielnica,w której będzie sie dużo budowało.I nie sadzę,że puste pola zadecydowały o wyborze tej dzielnicy,tylko cena.A wraz z zabudową rośnie cena naszych posiadłości.Mieszkam tu prawie 10 lat a mój segment zyskał na wartości dziesięciokrotnie!Inne domy też.Więc skąd te protesty przeciwko każdej nowej inwestrycji.Muszę się z tym pogodzić,że pola znikną.A kto chciał przestrzeni miał do wyboru-Konstancin ,Wilanów czy np.Otwock(a na to trzeba dużych pieniędzy)albo...wieś.Stąd własnie ten wtręt o zamieszkaniu na wsi.Nie ma tak,aby to i stolica i pola za płotem,chyba że ma się dużą działkę.Własną !I własną drogę ! Odpowiedz Link
jogger007 Re: RONDO 20.08.08, 20:58 "...pola znikną.A kto chciał przestrzeni miał do wyboru- Konstancin ,Wilanów czy np.Otwock...". A dlaczego np. nie Zieloną Białołękę??? Czy naprawdę nasza cześć dzielnicy musi być rabunkowo zabudowywana? Dlaczego to my nie możemy być następnym Konstancinem? Nie mam nic przeciwko mieszkańcom bloków, ale chyba należałoby uporządkować trochę architekturę w tej cześci miasta. Ciekawe czy byłabyś zadowolona gdyby za płotem postawiono Ci kilkupiętrowy budynek (vide ul. Hajduczka). No, a ponadto jak przybywa mieszkańców to i inwestycji powinno przybywać. Gdzie są szkoły przedszkola, żłobki, ZOZ-y, komisariaty, poczty, drogi, chodniki, wodociągi...itd. itd. Więc zdecydujmy albo jesteśmy miastem i mamy to wszystko i wtedy niech się (rozsądnie oczywiście) okolica zabudowuje, albo jeżeli tak jak do tej pory nie ma inwestycji w infrastrukturę to na osiedla typu Regaty, Zielona Dolina, Derby XX nie ma zgody i zawsze będą oprotestowywane! Odpowiedz Link
damian.makowski Re: RONDO 20.08.08, 21:29 Nie no proszę Cię f.l.y. - to żadna argumentacja. Nieznajomość rozporządzeń (podobnie jak prawa) nie zwalnia od jego przestrzegania. Jeżeli ktoś kupując mieszkanie/dom czegoś nie dopilnował lub się nie dowiedział, to jest to jego wina i nie stanowi to żadnego argumentu ku temu, by teraz nieprzestrzegać prawa i stosować antyspołeczną samowolę. Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 20.08.08, 22:54 Ale rozśmieszyłeś mnie jogger ! Za te pieniądze , które wydaliśmy na nasze "posiadłości" na ZB chcesz mieć drugi Konstancin!!!A w dodatku chcesz,aby wybudowano Ci infrasturę wśród pól,łąk i zagajników ? Nie wiem jak długo tu mieszkasz,ale ja prawie 9 lat i wtedy jeszcze słychać było o świcie śpiew słowików.Fajnie było.Ale przecież było wiiadomo,że jest to dzielnica w najbliższym czasie najprężniej rozbudowująca się,Własnie ze względu na ceny.Nie oszukujmy się - nie jest to dzielnica dla krezusów,ale dla ludzi wprawdzie nieżle zarabiających,ale chyba nie stać nas na Wilanów ,co?.Więc nie zachowujmy się jak krezusi.Ich jest mało i mogą sobie pozwolić na zielone przestrzenie - jak w Konstancinie,bo Wilanów też się już zagęszcza.A niby gdzie mają ludzie mieszkać.A dlaczego mamy zwalczać małe domy (jak na osiedlu Derby czy choćby Agromana).Młodzi też muszą gdzieś mieszkać jeśli nawet nie stać ich na stosunkowo tanie domy na Białołęce.Im chodzi o mieszkania,ale przecież nie w apartamentowcach w modnych dzielnicach .I co z tego,że tym wcześniej zasiedlonym lepiej byłoby mieszkać wśród dużej przestrzeni zielonej.Miasta ( zwłaszcza stolica) ma swoje wymagania.Komu to nie odpowiadało (i było go stać)nie musiał w tej, chyba najmniej zurbanizowanej dzielni cy,zamieszkać.A jeżeli zamieszkał,to zamiast wiecznych protestów wespół zespół wziął się z sąsiadami do roboty.Najłatwiej wymagać od innych - a to od władz gminnych,a to od radnych.Wprawdzie od nich też trzeba wymagać,ale jesli coś się nie podoba,to trzeba włączyć się do ich działań.Nawet się nie dziwię,że początkowo aktywny radny "z sąsiedztwa"niemal przestał się odzywać na forum.A tymczasem słyszę tylko o różnych protestach.Nie chcę się rozpisywać,więc pominę niektóre co bardziej beznadziejne,o których wyczytałam na forum .W szczególności te oparte na zarzucie niby zaskoczenia. Odpowiedz Link
mepss Re: RONDO 20.08.08, 23:41 Widzę że musisz mocno się wczytać w forum ZB,a szczególnie w posty Joggera myślę że zmienisz zdanie.A czemu nie mamy mieć na ZB naszego Konstancina czy Wilanowa.Oczywiście bloków,domów będzie przybywać tylko niech to ma "ręce i nogi"niech za tym idzie cała infrastruktura.Co do radnych masz rację,niektórzy się rozpłyneli inni są aktywni.Po twoim poście mam wrażenie,że nie przeszkadzało by Ci jeśli wybetonowali by całą ZB.Pozdrawiam!!! P.S Mieszkam już prawie 4 lata Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 21.08.08, 09:25 neps -no to Ty już śpiewających słowików za oknem nowego domu pewnie już nie słyszałeś.Myślisz,że nie żal mi tego?Ale przecież od początku było wiadomo,że będzie inaczej.Że BZ zamieni się w wielki plac budowy,że przed moim domem będzie jeżdził ciężki sprzęt buowlany,że będą (i gdzie)budowane drogi,bo są wywłaszczenia na ten cel-także przez środek mego osiedla.I co - mam teraz protestować bo ...nie było wiadomo?Bo na pobliskiej działce BUDOWLANEJ wycinane sa dziczki,które w międzyczasie wyrosły ?To ma być niby ochrona przyrody ?Chcemy infrastruktury...ale nie pod moim domem .A co tam,niech sąsiad ma drogę,albo robi objazd.Mamy dom,więc niech mi za płotem już nie budują i.t.p,i.t.d.Chcę przez to powiedzieć,że mnie też byłoby fajniej , ale skoro nie było mnie na to stać,to decyzja o zamieszkaniu na ZB ( z wynikającymi stąd ZNANYMI wcześniej konsekwencjami była świadoma.A co do zabetenowania całej BZ -wskaż w którym miejscu!Przesadzasz , to tak jak z tą autostradą na Współczesnej,gdyby mieszkańcy pobliskich domów przy jej wylotu na Ostródzką przejeżdżali po zakupy do Carrfeura .Ktoś mi poradził zamieszkanie po drugiej stronie TT.Przeoczył tylko,że ja mam prawo do drogi publicznej i planując zamieszkanie tutaj Wspłczesna już była a mostek w planach.Mostek wybudowano, lecz prawem kaduka został zabarykadowany.Potem wystarczyło postawić znak informacyjny,że nie ma przejazdu...Ludzie,gdzie my żyjemy! W buszu,gdzie rację ma bardziej bezczelny i silniejszy i...może taki ma poparcie odpowiednich władz,które nic nie robią,aby zlikwidować to bezprawie.A może ktoś "ważny"mieszka na Współczesnej?Albo tylko bogatszy od tych z "szeregowców"? Odpowiedz Link
adam_bob Re: RONDO 21.08.08, 11:28 W wielu przypadkach decyzja o zamieszkaniu na Zielonej Białołęce (wybudowaniu domku) podyktowana była uzyskanymi prawomocnymi warunkami zabudowy wydanymi przez UD Białołęka, gdzie dokładnie wskazane było pod co przeznaczony jest teren oraz jakie jest jego sąsiedztwo. Na mapach dokładnie wskazane było jakie drogi są a jakie są planowane w przyszłości. Biorąc pod uwage powyzsze prywatni inwestorzy podejmowali decyzje o budowie domku, byli świadomi gdzie są planowane drogi oraz pod co przeznaczony jest ich oraz sąsiedni teren. W niektórych przypadkach, zdarza się że przeznaczenie w/w obszarów zostało zmieniane. I nie należy się dziwić ze prywatni inwestorzy zglaszaja sprzeciw w takich przypadkach, skoro jak oni uzyskiwali pozwolenie na budowe to w dokumantach bylo inaczej, np. obok teren byl przeznaczony pod budownictwo jednorodzinne a nie wielorodzinne. Druga kwestia jest to ze jak takie jeden czy drugi deweloper uzyskuje pozwolenie na budowe to powinien miec rowniez przymus wybudowania infrastruktury do tej inwestycji, drogi, sciezki, kanalizacje itd. Sam jestem mieszkancem ZB od 6 lat i inaczej bylo w planach i prawomocnych decyzjach 6 lat temu, niż teraz. Nagle przeznaczenie terenow zostalo zmienione. Ciekawe dlaczego, ale to chyba kazdy wie. Wiec wlasciciele blokow wielorodzinnych nie dziwcie sie ze protestujemy przeciwko zmianom na nasza niekorzysc, skoro MY w uprawomocnionych decyzjach mielismy inny opis rzeczywistosci. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 21.08.08, 12:26 No nie wiem co mieliście w decyzjach i w jakich decyzjach.Bo jeśli decyzje były prawomocne,to nie rozumiem w jakim trybie stan rzeczywisty mógł odbiegać od zapisów w decuzji.Chyba , że tak jak z tą barykadą na Współczesnej - w drodze wymuszenia.W kazdym razie w moim przypadku od poczatku było wiadomo(przed podpisaniem umowy z deweloperem)co się będzie działo w mojej okolicy,także o ulicy nowokowalskiego.I co,mam udawać zaskoczenie ?Chyba,że ktoś wcześniej nie zainteresował się tym,albo bezpodstawnie przypuszczał,że to co w planie jest nieważne,bo pewnie nie bedzie zrealizowane...A jednak dzielisz ludzi : my - to w domkach,oni ( ci gorsi,co się do nas "pchają" zmniejszając naszą przestrzeń i komfort)z bloków .Nawiasem mówiąc , co to za bloki -zaledwie "bloczki o określonej wysokości).To mnie własnie smuci,chociaż nie jestem "z bloku". Odpowiedz Link
adam_bob Re: RONDO 21.08.08, 13:12 A gdzie ja napisałem że ci z bloków są gorsi od tych z domków jednorodzinnych? Pisze tylko że Ci z bloków niech się nie dziwią sprzeciwom tym z domków skoro wcześniej prawomocne decyzje mówiły co innego niż teraz się dzieje. Nie mówie o kładce przez współczesną, gdyż nie znam tego przypadku, mówie ogólnie. Tak samo uważam że Ci z bloków mają racje jeżeli wcześniej dana sprawa była uwzględniona w decyzjach na mapach, a ci z domków się temu sprzeciwiają. Nie mają racji ci z domków, skoro wcześniej było to zaplanowane. I naprawde są takie przypadki, że ktośc kto uzyskał pozwolenie na budowę domku jednorodzinnego i dokładnie zorientował się co w jego okolicy ma powstać i pod co przeznaczone są tereny, to teraz okazuje się że będzie miał za płotem blokowisko, przepompownie ścieków, szkołę albo inne cudo. Ja rozumiem, to wszystko jest potrzebne, ale należy to tak planować aby było w zgodzie z wcześniej wydanymi prawomocnymi decyzjami. I jeszcze raz zaznaczam, mieszkańcy z bloków są na równi z tymi z domków, i nic do nich nie mam. Ja tylko mówie o poszanowaniu mieszkańców domków i decyzji urzędowych które wcześniej otrzymali. A jeżeli w decyzji lub mapie była zaznaczona taka czy inna droga, lub obszar to nie należy tego zmieniać ani sprzeciwiać się temu. Natomiast należy postępować zgodnie z wydanymi wcześniej dokumentami. Za moim płotem, w moim sąsiedztwie teren był przeznaczony pod budownictwo jednorodzinne. I mam to napisane w prawomocnych warunkach zabudowy. Teraz okazuje się że Urzędnikom się zmieniło i nagle teren przeznaczony bedzie na inne cele. Czy to jest wporządku? Chyba nie. Kupując działkę i budując dom byłem świadomy przeznaczenia tego terenu na co mam dokumenty. Reasumując. Należy postępować zgodnie z wydanymi wcześniej decyzjami i z planem zagospodarowania który reguluje przeznaczenie terenu. Jeżeli miała być droga to ma być droga i nikt nie może się od tego odwoływać ani robić barykad. Jeżeli miał być obszar pod domek jednorodzinny to nie może być zmieniony pod wielorodzinny, itd. Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 21.08.08, 13:29 No to się zgadzamy!O nic innego mi nie chodzi,jak tylko o przestrzeganie porządku prawnego.I to przez wszystkie strony ! Chodziło mi przypadki wymuszania czegoś,co było znane,zaplanowane , a co się póżniej torpeduje.Ale akurat ci,których mogłoby to dotyczyć - milczą .Prawdę mówiąc wydawało mi się,że ich sprowokuję.No bo może mają jakieś rzeczowe argumenty... Odpowiedz Link
adam_bob Re: RONDO 21.08.08, 13:51 Niestety są na ZB ludzie których nie interesuje prawo innych, to o czym wspomniałem wcześniej. Interesuje ich tylko to co ich dotyczy, nie patrzą na potrzeby innych. Nawet na spotkaniach dotyczących MPZP dało się odczuć obecność takich osób. Patrzą na tylko na siebie, a nie na potrzeby innych nawet jeżeli mają racje. Oczywiście mówie tylko o niektórych osobach. Szczególnie dwie "paniusie" utkwiły mi w pamięci z takiego spotkania. Także szanujmy prawo innych w odniesieniu do prawomocnych dokumentów. Odpowiedz Link
adam_bob Re: RONDO 21.08.08, 13:57 A tak swoja drogą to powinien powstać Plan MPZP który reguluje obszary przeznaczone tylko i wyłącznie pod budownictwo jednorodzinne oraz obszary przeznaczone pod budownictwo wielorodzinne. Na obszarach wilorodzinnych powinny być zaplanowane szkoły, przedszkola, itd. A co jest w chwili obecej? Jeden wielki bu.... I wszystko wciskają pomiędzy domki jednorodzinne. Widać to szczególnie w projekcie planu MPZP. Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 21.08.08, 15:05 No i znowu zgadzamy się . Widzę,że chodzi nam o to samo - bo ja wcale nie rozgrzeszam " włodarzy".Wręcz przeciwnie , dużo mam im do zarzucenia.Ale licho mnie bierze na wszelką samowolę i na nieuwzględnianie interesów innych osób , gdy wynikają one nie tylko z usprawiedliwionych potrzeb ( to też ),ale również możliwych do spełnienia w imię dobrosąsiedzkiej koegzystencji ,przede wszystkim wynikających z już zapisanych praw . Organicznie nie znoszę łamania praw innych ludzi (ale i zwierząt ), nawet jeśli one mnie nie dotyczą,a nawet mogą mnie narazić na pewne ograniczenia. Odpowiedz Link
rayker Re: RONDO 22.08.08, 12:56 Tak sie Wam wetnę w dyskusje. Z przestrzeganiem prawa i planami miejscowymi macie racje. Poza casusem Wspolczesnej nie wiadomo mi o ewidentnych przykladach anarchii. 90% zlych rzeczy na ZB powstalo zgodnie z prawem: blok przy domkach na Hajduczka, czy brak nowych dróg lub przedszkoli (no tutaj to zgodnie z prawem powstrzymano sie od zbudowania czegokolwiek). Temu winne jest zle planowanie przestrzeni i jako indywidualni inwestorzy mamy na to ZEROWY wplyw. Ale jako mieszkancy mozemy probowac dzialac. Wazne jest to, aby miec cel. To co napisa Mepps - why not? Dlaczego nie mamy miec tutaj dobrego miejsca do zycia? Mozna to eufemistycznie nazwac Konstancinem lub Wilanowem - jak ktos lubi. Inny nazwie to drugim Zoliborzem - male dzialki ale dobry plan przestrzenny. Trzeci nazwie to druga Japonia Ja wole pozostac bez porownan i starac sie po prostu z ZB zrobic troche, a moze bardziej niz troche lepsze miejsce do zycia. Moze sie nie udac, jak najbardziej. Alternatywa jest siedzienie i narzekanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
adam_bob Re: RONDO 22.08.08, 13:59 Zapewne większość inwestycji powstała zgodnie z prawem, natomiast opracowywany właśnie Plan MPZP nie jest zgodny z wcześniej wydanymi decyzjami. W niektórych przypadkach obszary planowane są pod całkiem inne przeznaczenie niż zakładano wczesniej przy wydawaniu decyzji administracyjnych. I tak jest u mnie, gdzie za płotem miałem mieć budownictwo jednorodzinne, a w projekcie planu nagle odmieniło sie im i będzie całkiem co innego, coś co nie zostało uzgodnione z właścicielami sąsiednich działek i jest niezgodne z wczesniej wydanymi decyzjami. Takich przypadków jest wiele. Nie wspomne o tym gdzie oni planują przeznaczyć niektóre ziemie pod budownictwo wielorodzinne, a to tylko dlatego ze maja jakies wspolczynniki zaludnienia i musi sie im zgadzac. Glupota. Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 22.08.08, 15:12 Te współczynniki zaludnienia maja wpływ na infrastrukturę.Zdaje sie,że chodzi o to,iż na koloniach domków jednorodzinnych,a więc na terenie słabo zagęszczonym,nie budyje sie szkół,przedszkoli,a także nie rozwija się komunikacji miejskiej.Czyli - coś za coś.Ktoś powie,że tego tutaj nie ma.No tak,ale infrastura jest wtórna do zasiedlenia . A co do przykładu innego bezprawia - jest taka ulica zdaje sie Piasta Kołodzieja,na której po jednej stronie są domki jednorodzinne , a do przeciwnej przylega na całej długości osiedle Viking II.Ulica jest nawet utwardzona,ale kto tamtędy szedł , to wie ,że musi maszerować środkiem jezdni,po której śmigają samochody i motocykle popisujące się jazdą na jednym kole,bo...na poboczach, gdzie powinno być przejście dla pieszych pozakładano sobie "przeddomowe"ogródeczki.Nie mówię o tych domach,gdzie ogrodzenia postawiono w głębi działki i pozostawiono pas swojej działki na podjazd albo zieleń.I co ? Jest to w porządku?Narazie nie jest tam dużo domów,ale ciągle przybywa.A zresztą jest to zawłaszczenie nieswojego. Odpowiedz Link
nurma Re: RONDO 22.08.08, 15:18 Przepraszam mieszkańców ulicy Piasta Kołodzieja - chodzi oczywiście o ulicę Maćka z Bogdańca,która z ulicy Ostródzkiej wiedzie na ulicę właśnie Piasta Kołodzieja. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: RONDO 21.08.08, 15:27 damian.makowski napisał: > Nie no proszę Cię f.l.y. - to żadna argumentacja. -- Argumentacja jest banalna - tą barykdę f.l.y. ma pod oknem i dlatego jest jej gorącą zwolenniczką. Odpowiedz Link
pepe_ronin Re: RONDO 21.08.08, 15:37 zastanówmy się, jakie są możliwości jej usunięcia kto rządzi tą drogą - ZDM??? Odpowiedz Link
f.l.y Re: RONDO 21.08.08, 16:08 sibeliuss napisał: > Argumentacja jest banalna - tą barykdę f.l.y. ma pod oknem i dlatego jest jej > gorącą zwolenniczką. === nie mam barykady pod oknem Sibeliussie... pomyliły ci się i budynki i ulice i okna... a zwolenniczką jestem, to prawda... Odpowiedz Link
pepe_ronin Re: RONDO 21.08.08, 16:30 Droga FLY Masz, czy nie masz - sprawa jest jasna BARYKADA JEST ZŁAMANIEM PRAWA I MUSI ZNIKNĄĆ to kolejny przykład anarchii w której my, Polacy jesteśmy mistrzami... Odpowiedz Link
f.l.y Re: RONDO 21.08.08, 16:48 nie będę dyskutować na temat prawa, bo akurat tej kwestii nie znam tzn czy kładka została prawnie zrobiona, czy prawnie czy bezprawnie zabardykadowana tego nie wiem, obstaję jedynie przy tym, że kupujący mieszkania w tamtych budynkach na chwilę zakupu byli informowani, że ulica Starej Gruszy która łączy się (?) ze Współczesną - jest ulicą zamkniętą dla ruchu samochodowego - więc nie dziwię się im, że nie chcą mieć regularnej ulicy pod nosem nie dziwię się im, a jednocześnie ich popieram i tyle, nie mogę? mogę rozumiem mieszkańców drugiej strony, za kanałkiem i na tym poprzestaję.. Odpowiedz Link
adamb44 Re: RONDO 21.08.08, 19:41 Witam chodzę co jakiś czas ul. Współczesną z wózkiem na spacerek, i co do psów za ogrodzeniami, to rzeczywiście masakra - ale przynajmniej nikt nie mówił żebym chodził swoją ulicą (a mieszkam, tak większość to nazywa na osiedlu Agromana) - przecież przechodząc obok też pobudzam ich pieski do scczekania. Każdy pies zachowuje się tak, jak go wychował właściciel, a mnie kiedyś uczono, że prawdziwy 'przyjacie człowieka' szczeka dopiero przy zgrożeniu (typu ktoś wchodzi na posesję albo stoi przy furtce), a nie na każdy przechodzący w pobliżu 'obiekt'. Ale jak widać niektórzy sami 'tresowali' swoje pupile, pewnie kijem i chlebem z wodą. A co do przejezdności ul. Współczesnej - to z tego co słyszałem to miała ona być przejezdna, ale wyjazd miał być na wysokości osiedla Lewandów Odpowiedz Link
bucksik Re: RONDO 20.09.08, 11:41 A może na modłę wyjazdu z CH Marki/Domoteka lobbowac za podobnym rozwiązaniem z wyjazdem z CH Targówek, tzn wiaduktem nad TT,który by połączył Głębocką i Ostródzką oraz terenem CT Targówek. Połączenie obu ulic mogłobyć gdzieś w pewnej ogległości za osiedlem Viking. Za Castoramą jest pas ziemi i można by poprowadzić drogę aż do ronda które jest na środku tego centrum handlowego. Lub też poprowadzić widuk śladem Ostródzkiej po za TT, czyli już po stronie dzielnicy Targówek. Tylko tak sobie marzę... Odpowiedz Link
contrra Re: RONDO - do akcji! 22.09.08, 13:47 super pomysł, proponuję, żeby zacząć od spotkania z radnymi m.st. Warszawy z komisji inwestycyjnej - potem może naprowadzą co dalej można też spróbować w ZDM ale trzeba będzie zahaczyć też do GDDKiA - ponieważ do nich należy TT i wszystko trzeba będzie z nimi uzgodnić z reguły ludzie ci mieszkają poza ZB i nie mają ppojęcia o jej potrzebach - a więc do dzieła może zorganizujemy jakąś grupę mieszkańców i się tym zajmiemy? kto wchodzi? nurma napisała: > ja też tak marzę... Odpowiedz Link