18.08.08, 18:02
Co z rondem Głębocka Małej Brzozy?Wiem ,że ma coś w tej sprawie się
dziać.Pytanie ,ile trzeba czekać?.Chyba już dość wypadków.
Obserwuj wątek
    • tszczesn Re: RONDO 18.08.08, 18:13
      slawekc71 napisał:

> Co z rondem Głębocka Małej Brzozy?Wiem ,że ma coś w tej sprawie się
      > dziać.Pytanie ,ile trzeba czekać?.Chyba już dość wypadków.

A po co rondo? Nie lepiej normalną koniczynkę tam zrobić?
      • nurma Re: RONDO 18.08.08, 21:09
        Zamiast domagać się także za moje podatki budowy ronda,majacego
        tylko dorażnie usprawnić wyjazd (skoro wiadomo , że w okolicy
        wiaduktu będzie wielka przebudowa węzła komunikacyjnego )trzeba
        zburzyć barykadę i wyjeżdżać na Trasę przez Współczesną i
        Ostródzką.Mieszkańcy Współczesnej zawłaszczyli publiczną ulicę,z
        której mam prawo jako podatnik korzystać , mieszkańcy osiedla
        Agroman ich popieraja,to niech nie żądaja za moje podatki robienia
        sobie ułatwień kosztem utrudnień innym.Bo ja przez tę barykadę jadąc
        do Centrum Handlowego przy Głębockiej muszę jechać aż do
        skrzyżowania z Łabiszyńską .Czy to jest normalne ?
        • f.l.y Re: RONDO 20.08.08, 13:42
          jeśli to miejsce ma być w przyszłości przebudowywane, to faktycznie
          szkoda wydawać pieniądze na tymczasowe rondo, chyba taniej wyszłoby
          postawienie tymczasowych świateł?

sprawa Współczesnej - mieszkańcy Agromana kupując swoje mieszkania
          nie kupowali ich z myślą, że pod ich oknami ma być autostrada
          dla 'Ostródczan' i dlatego też nie ma tam przejazdu dla samochodów,
          a z tego co mi wiadomo pieszo i rowerem można się przemieścić, a
          nawet z psem wink

mieszkańcy Ostródzkiej i okolic budując swoje domy i kupując domy
          od developera wiedzieli również jaki mają dojazd do CH Targówek

dokładnie mielibyście takie samo zdanie dot drogi, gdyby zamknięto
          dojazd do Głębockiej od Małej Brzozy i gdyby osiedle Agromana
          zaczęło Wam jeżdzić pod oknami..

• nurma Re: RONDO 20.08.08, 15:09
            No to mylisz sie co do "autostrady"-po 1.wiadomo było od początku że
            Współczesna ma mieć połączenie z Głębocką , bo to ulica publiczna a
            nie deptak ,po 2.niby dlaczego zrobiono mostek nad kanałkiem -
            podkreślam że także za moje pieniądze jako podatnika ,po
            3.zabarykadowanie ulicy jest oczywiście samowolą ,po 4. oczywiście
            nie miałabym nic przeciwko temu,aby mieszkańcy Agromana korzystali z
            Ostródzkiej ( wszak to droga publiczna), po 5 .jak komu
            przeszkadzają sąsiedzi to trzeba było przeprowadezić się na wieś i
            to rzadko zaludnioną ,a nie do pręznie rozwijajacej się
            dzielnicy.Nie było wiadomo,że domy i osiedla powstają jak grzyby po
            deszczu?Nie było wiadomo,że mieszkańców będzie przybywać i
            samochodów?Trzeba trochę wykazać się sąsiedzką życzliwością a nie
            sobkowstwem .Przede wszystkim trzeba jednak przestrzegać porzadku
            prawnego.Wymuszanie do znoszenia niewygód podlega ocenie nie tylko
            moralnej,ale również prawnej.Chyba trzeba bedzie podjąć zdecydowane
            działania.
          • nurma Re: RONDO 20.08.08, 15:29
            I jeszcze jedno - trzy razna przestrzeni kilku lat zdarzyło mi sie
            przejść ulicą Współczesną z psem i za każdym razem zwrócono się do
            mnie z pretensjami ,że idę "ich" ulicą ,a nie "swoją". No bo mój
            pies pobudza do szczekania pieski ze Współczesnej!Wiadomo,że psy w
            dobrze pojętym obowiązku pilnując swojej posiadłości szczekają na
            obcych( zwłaszcza,że są to na ogół pieski stróżujące,a nie
            domowe,jak na moim osiedlu)ale czy dlatego nie mogę iść publiczną
            ulicą?I co , nie jest to zawłaszczanie nieswojego ?Dla jasności - w
            każdym przypadku były to różne osoby,a więc nie jest to jakiś
            odosobniony wybryk nieprzystosowanego społecznie mieszkańca tej
            ulicy.
            • f.l.y Re: RONDO 20.08.08, 16:14
              co do tych psów to faktycznie dziwne uwagi tych ludzi, co do ulicy -
              to jednym było wiadomo, a innym nie...

ja tez nie wiedziałam, że pod oknem sypialni będę miała wjazd na
              inne osiedle, skrzypiącą bramę i opadający szlaban co chwila..

w planach miałbyć ale znacznie..znacznie dalej....

jeśli przy zakupie domów czy mieszkań jesteśmy z góry oszukiwani
              przez developerów to nie dziw się, że każdy oszukany oczekujący
              ciszy (chodzi o ruch samochodowy) łaknie tej ciszy jak najwięcej
              zachować dla siebie...

i nie jest dobrą radą sugerować zakup domu na wsi..
              równie dobrze ktoś mógłby Ci zasugerować kupno mieszkania po
              drugiej stronie TT, miałabyć do Carrefoura bliżej i prościej,
              prawda?
              no to takie gadanie właśnie..
              • nurma Re: RONDO 20.08.08, 18:05
                f.l.yzdecydowałam sie zabrać głos - nie bylo moim zamiarem urażenie
                Cię. To zamieszkanie na wsi przyszło mi do głowy,gyż maksymalnie
                wkurza mnie aspołeczność niektórych mieszkańców ZB.Forum czytam
                dość regularnie,chociaż dopiero odnośnie tej barykady zabrałam
                głos,jakkolwiek dużo wcześniej chyba też o tym pisano na forum.Jest
                ona jaskrawym przykładem "olewania"sąsiadów.Bo ile raptem tych
                samochodów z Ostródzkiej jadących po zakupy zakłócałoby spokój.Teraz
                to już nie ma takiego znaczenia,gdyż lepiej dojechać do ronda przy
                Łabiszyńskiej,niż próbować się włączyć do ruchu na Głębockiej.Ale ja
                po prostu nie lubię żadnego wymuszania.
                • nurma Re: RONDO 20.08.08, 18:23
                  f.l.y-a nie zauważyłaś,że własciciele domków(nowi)uważają za
                  gorszychtych z segmentów,a jedni i drudzy-tych z domów
                  wielomieszkaniowych , a wszyscy razem sa niechętni przyszłym
                  mieszkańcom.Rozumiem,że fajnie nad ranem wyśc do ogródka i posłuchać
                  słowików,albo popatrzeć za ogrodzenie,a tam kicajace
                  zające,kuropatwy i inna zwierzyna.Ale jesli plany deweloperów trochę
                  odbiegaja od rzeczywistości,to przecież kazdy z nas wiedział ,że
                  mieszka w Warszawie,i nikt nie miał złudzeń,że zabudowa się będzie
                  zagęszczać.Było też wiadomo,że Białołęka to dzielnica,w której
                  będzie sie dużo budowało.I nie sadzę,że puste pola zadecydowały o
                  wyborze tej dzielnicy,tylko cena.A wraz z zabudową rośnie cena
                  naszych posiadłości.Mieszkam tu prawie 10 lat a mój segment zyskał
                  na wartości dziesięciokrotnie!Inne domy też.Więc skąd te protesty
                  przeciwko każdej nowej inwestrycji.Muszę się z tym pogodzić,że pola
                  znikną.A kto chciał przestrzeni miał do wyboru-Konstancin ,Wilanów
                  czy np.Otwock(a na to trzeba dużych pieniędzy)albo...wieś.Stąd
                  własnie ten wtręt o zamieszkaniu na wsi.Nie ma tak,aby to i stolica
                  i pola za płotem,chyba że ma się dużą działkę.Własną !I własną
                  drogę !
                  • jogger007 Re: RONDO 20.08.08, 20:58
                    "...pola znikną.A kto chciał przestrzeni miał do wyboru-
                    Konstancin ,Wilanów czy np.Otwock...". A dlaczego np. nie Zieloną
                    Białołękę??? Czy naprawdę nasza cześć dzielnicy musi być rabunkowo
                    zabudowywana? Dlaczego to my nie możemy być następnym Konstancinem?
                    Nie mam nic przeciwko mieszkańcom bloków, ale chyba należałoby
                    uporządkować trochę architekturę w tej cześci miasta. Ciekawe czy
                    byłabyś zadowolona gdyby za płotem postawiono Ci kilkupiętrowy
                    budynek (vide ul. Hajduczka). No, a ponadto jak przybywa mieszkańców
                    to i inwestycji powinno przybywać. Gdzie są szkoły przedszkola,
                    żłobki, ZOZ-y, komisariaty, poczty, drogi, chodniki,
                    wodociągi...itd. itd. Więc zdecydujmy albo jesteśmy miastem i mamy
                    to wszystko i wtedy niech się (rozsądnie oczywiście) okolica
                    zabudowuje, albo jeżeli tak jak do tej pory nie ma inwestycji w
                    infrastrukturę to na osiedla typu Regaty, Zielona Dolina, Derby XX
                    nie ma zgody i zawsze będą oprotestowywane!
              • damian.makowski Re: RONDO 20.08.08, 21:29
                Nie no proszę Cię f.l.y. - to żadna argumentacja. Nieznajomość
                rozporządzeń (podobnie jak prawa) nie zwalnia od jego
                przestrzegania. Jeżeli ktoś kupując mieszkanie/dom czegoś nie
                dopilnował lub się nie dowiedział, to jest to jego wina i nie
                stanowi to żadnego argumentu ku temu, by teraz nieprzestrzegać prawa
                i stosować antyspołeczną samowolę.
                • nurma Re: RONDO 20.08.08, 22:54
                  Ale rozśmieszyłeś mnie jogger ! Za te pieniądze , które wydaliśmy na
                  nasze "posiadłości" na ZB chcesz mieć drugi Konstancin!!!A w dodatku
                  chcesz,aby wybudowano Ci infrasturę wśród pól,łąk i zagajników ? Nie
                  wiem jak długo tu mieszkasz,ale ja prawie 9 lat i wtedy jeszcze
                  słychać było o świcie śpiew słowików.Fajnie było.Ale przecież było
                  wiiadomo,że jest to dzielnica w najbliższym czasie najprężniej
                  rozbudowująca się,Własnie ze względu na ceny.Nie oszukujmy się - nie
                  jest to dzielnica dla krezusów,ale dla ludzi wprawdzie nieżle
                  zarabiających,ale chyba nie stać nas na Wilanów ,co?.Więc nie
                  zachowujmy się jak krezusi.Ich jest mało i
                  mogą sobie pozwolić na zielone przestrzenie - jak w Konstancinie,bo
                  Wilanów też się już zagęszcza.A niby gdzie mają ludzie mieszkać.A
                  dlaczego mamy zwalczać małe domy (jak na osiedlu Derby czy choćby
                  Agromana).Młodzi też muszą gdzieś mieszkać jeśli nawet nie stać ich
                  na stosunkowo tanie domy na Białołęce.Im chodzi o mieszkania,ale
                  przecież nie w apartamentowcach w modnych dzielnicach .I co z
                  tego,że tym wcześniej zasiedlonym lepiej byłoby
                  mieszkać wśród dużej przestrzeni zielonej.Miasta ( zwłaszcza stolica)
                  ma swoje wymagania.Komu to nie odpowiadało (i było go stać)nie
                  musiał w tej, chyba najmniej zurbanizowanej dzielni cy,zamieszkać.A
                  jeżeli zamieszkał,to zamiast wiecznych protestów wespół zespół
                  wziął się z sąsiadami do roboty.Najłatwiej wymagać od innych - a to
                  od władz gminnych,a to
                  od radnych.Wprawdzie od nich też trzeba wymagać,ale jesli coś się
                  nie podoba,to trzeba włączyć się do ich działań.Nawet się nie
                  dziwię,że początkowo aktywny radny "z sąsiedztwa"niemal przestał się
                  odzywać na forum.A tymczasem słyszę tylko o różnych protestach.Nie
                  chcę się rozpisywać,więc pominę niektóre co bardziej beznadziejne,o
                  których wyczytałam na forum .W szczególności te oparte na zarzucie
                  niby zaskoczenia.
                  • mepss Re: RONDO 20.08.08, 23:41
                    Widzę że musisz mocno się wczytać w forum ZB,a szczególnie w posty
                    Joggera myślę że zmienisz zdanie.A czemu nie mamy mieć na ZB naszego
                    Konstancina czy Wilanowa.Oczywiście bloków,domów będzie przybywać
                    tylko niech to ma "ręce i nogi"niech za tym idzie cała
                    infrastruktura.Co do radnych masz rację,niektórzy się rozpłyneli
                    inni są aktywni.Po twoim poście mam wrażenie,że nie przeszkadzało by
                    Ci jeśli wybetonowali by całą ZB.Pozdrawiam!!!
                    P.S Mieszkam już prawie 4 lata
                    • nurma Re: RONDO 21.08.08, 09:25
                      neps -no to Ty już śpiewających słowików za oknem nowego domu pewnie
                      już nie słyszałeś.Myślisz,że nie żal mi tego?Ale przecież od
                      początku było wiadomo,że będzie inaczej.Że BZ zamieni się w wielki
                      plac budowy,że przed moim domem będzie jeżdził ciężki sprzęt
                      buowlany,że będą (i gdzie)budowane drogi,bo są wywłaszczenia na ten
                      cel-także przez środek mego osiedla.I co - mam teraz protestować
                      bo ...nie było wiadomo?Bo na pobliskiej działce BUDOWLANEJ wycinane
                      sa dziczki,które w międzyczasie wyrosły ?To ma być niby ochrona
                      przyrody ?Chcemy infrastruktury...ale nie pod moim domem .A co
                      tam,niech sąsiad ma drogę,albo robi objazd.Mamy dom,więc niech mi za
                      płotem już nie budują i.t.p,i.t.d.Chcę przez to powiedzieć,że mnie
                      też byłoby fajniej , ale skoro nie było mnie na to stać,to decyzja o
                      zamieszkaniu na ZB ( z wynikającymi stąd ZNANYMI wcześniej
                      konsekwencjami była świadoma.A co do zabetenowania całej BZ -wskaż w
                      którym miejscu!Przesadzasz , to tak jak z tą autostradą na
                      Współczesnej,gdyby mieszkańcy pobliskich domów przy jej wylotu na
                      Ostródzką przejeżdżali po zakupy do Carrfeura .Ktoś mi poradził
                      zamieszkanie po drugiej stronie TT.Przeoczył tylko,że ja mam prawo
                      do drogi publicznej i planując zamieszkanie tutaj Wspłczesna już
                      była a mostek w planach.Mostek wybudowano, lecz prawem kaduka został
                      zabarykadowany.Potem wystarczyło postawić znak informacyjny,że nie
                      ma przejazdu...Ludzie,gdzie my żyjemy! W buszu,gdzie rację ma
                      bardziej bezczelny i silniejszy i...może taki ma poparcie
                      odpowiednich władz,które nic nie robią,aby zlikwidować to
                      bezprawie.A może ktoś "ważny"mieszka na Współczesnej?Albo tylko
                      bogatszy od tych z "szeregowców"?
                      • adam_bob Re: RONDO 21.08.08, 11:28
                        W wielu przypadkach decyzja o zamieszkaniu na Zielonej Białołęce
                        (wybudowaniu domku) podyktowana była uzyskanymi prawomocnymi
                        warunkami zabudowy wydanymi przez UD Białołęka, gdzie dokładnie
                        wskazane było pod co przeznaczony jest teren oraz jakie jest jego
                        sąsiedztwo. Na mapach dokładnie wskazane było jakie drogi są a jakie
                        są planowane w przyszłości. Biorąc pod uwage powyzsze prywatni
                        inwestorzy podejmowali decyzje o budowie domku, byli świadomi gdzie
                        są planowane drogi oraz pod co przeznaczony jest ich oraz sąsiedni
                        teren. W niektórych przypadkach, zdarza się że przeznaczenie w/w
                        obszarów zostało zmieniane. I nie należy się dziwić ze prywatni
                        inwestorzy zglaszaja sprzeciw w takich przypadkach, skoro jak oni
                        uzyskiwali pozwolenie na budowe to w dokumantach bylo inaczej, np.
                        obok teren byl przeznaczony pod budownictwo jednorodzinne a nie
                        wielorodzinne.
                        Druga kwestia jest to ze jak takie jeden czy drugi deweloper
                        uzyskuje pozwolenie na budowe to powinien miec rowniez przymus
                        wybudowania infrastruktury do tej inwestycji, drogi, sciezki,
                        kanalizacje itd.
                        Sam jestem mieszkancem ZB od 6 lat i inaczej bylo w planach i
                        prawomocnych decyzjach 6 lat temu, niż teraz. Nagle przeznaczenie
                        terenow zostalo zmienione. Ciekawe dlaczego, ale to chyba kazdy wie.
                        Wiec wlasciciele blokow wielorodzinnych nie dziwcie sie ze
                        protestujemy przeciwko zmianom na nasza niekorzysc, skoro MY w
                        uprawomocnionych decyzjach mielismy inny opis rzeczywistosci.
                        Pozdrawiam
                        • nurma Re: RONDO 21.08.08, 12:26
                          No nie wiem co mieliście w decyzjach i w jakich decyzjach.Bo jeśli
                          decyzje były prawomocne,to nie rozumiem w jakim trybie stan
                          rzeczywisty mógł odbiegać od zapisów w decuzji.Chyba , że tak jak z
                          tą barykadą na Współczesnej - w drodze wymuszenia.W kazdym razie w
                          moim przypadku od poczatku było wiadomo(przed podpisaniem umowy z
                          deweloperem)co się będzie działo w mojej okolicy,także o ulicy
                          nowokowalskiego.I co,mam udawać zaskoczenie ?Chyba,że ktoś wcześniej
                          nie zainteresował się tym,albo bezpodstawnie przypuszczał,że to co w
                          planie jest nieważne,bo pewnie nie bedzie zrealizowane...A jednak
                          dzielisz ludzi : my - to w domkach,oni ( ci gorsi,co się do
                          nas "pchają" zmniejszając naszą przestrzeń i komfort)z
                          bloków .Nawiasem mówiąc , co to za bloki -zaledwie "bloczki o
                          określonej wysokości).To mnie własnie smuci,chociaż nie jestem "z
                          bloku".
                          • adam_bob Re: RONDO 21.08.08, 13:12
                            A gdzie ja napisałem że ci z bloków są gorsi od tych z domków
                            jednorodzinnych?
                            Pisze tylko że Ci z bloków niech się nie dziwią sprzeciwom tym z
                            domków skoro wcześniej prawomocne decyzje mówiły co innego niż teraz
                            się dzieje. Nie mówie o kładce przez współczesną, gdyż nie znam tego
                            przypadku, mówie ogólnie.
                            Tak samo uważam że Ci z bloków mają racje jeżeli wcześniej dana
                            sprawa była uwzględniona w decyzjach na mapach, a ci z domków się
                            temu sprzeciwiają. Nie mają racji ci z domków, skoro wcześniej było
                            to zaplanowane.
                            I naprawde są takie przypadki, że ktośc kto uzyskał pozwolenie na
                            budowę domku jednorodzinnego i dokładnie zorientował się co w jego
                            okolicy ma powstać i pod co przeznaczone są tereny, to teraz okazuje
                            się że będzie miał za płotem blokowisko, przepompownie ścieków,
                            szkołę albo inne cudo. Ja rozumiem, to wszystko jest potrzebne, ale
                            należy to tak planować aby było w zgodzie z wcześniej wydanymi
                            prawomocnymi decyzjami.
                            I jeszcze raz zaznaczam, mieszkańcy z bloków są na równi z tymi z
                            domków, i nic do nich nie mam. Ja tylko mówie o poszanowaniu
                            mieszkańców domków i decyzji urzędowych które wcześniej otrzymali.
                            A jeżeli w decyzji lub mapie była zaznaczona taka czy inna droga,
                            lub obszar to nie należy tego zmieniać ani sprzeciwiać się temu.
                            Natomiast należy postępować zgodnie z wydanymi wcześniej dokumentami.
                            Za moim płotem, w moim sąsiedztwie teren był przeznaczony pod
                            budownictwo jednorodzinne. I mam to napisane w prawomocnych
                            warunkach zabudowy. Teraz okazuje się że Urzędnikom się zmieniło i
                            nagle teren przeznaczony bedzie na inne cele. Czy to jest wporządku?
                            Chyba nie. Kupując działkę i budując dom byłem świadomy
                            przeznaczenia tego terenu na co mam dokumenty.

Reasumując. Należy postępować zgodnie z wydanymi wcześniej decyzjami
                            i z planem zagospodarowania który reguluje przeznaczenie terenu.
                            Jeżeli miała być droga to ma być droga i nikt nie może się od tego
                            odwoływać ani robić barykad. Jeżeli miał być obszar pod domek
                            jednorodzinny to nie może być zmieniony pod wielorodzinny, itd.

• nurma Re: RONDO 21.08.08, 13:29
                              No to się zgadzamy!O nic innego mi nie chodzi,jak tylko o
                              przestrzeganie porządku prawnego.I to przez wszystkie strony !
                              Chodziło mi przypadki wymuszania czegoś,co było znane,zaplanowane ,
                              a co się póżniej torpeduje.Ale akurat ci,których mogłoby to
                              dotyczyć - milczą .Prawdę mówiąc wydawało mi się,że ich
                              sprowokuję.No bo może mają jakieś rzeczowe argumenty...
                              • adam_bob Re: RONDO 21.08.08, 13:51
                                Niestety są na ZB ludzie których nie interesuje prawo innych, to o
                                czym wspomniałem wcześniej. Interesuje ich tylko to co ich dotyczy,
                                nie patrzą na potrzeby innych. Nawet na spotkaniach dotyczących MPZP
                                dało się odczuć obecność takich osób. Patrzą na tylko na siebie, a
                                nie na potrzeby innych nawet jeżeli mają racje. Oczywiście mówie
                                tylko o niektórych osobach. Szczególnie dwie "paniusie" utkwiły mi w
                                pamięci z takiego spotkania.
                                Także szanujmy prawo innych w odniesieniu do prawomocnych dokumentów.
                                • adam_bob Re: RONDO 21.08.08, 13:57
                                  A tak swoja drogą to powinien powstać Plan MPZP który reguluje
                                  obszary przeznaczone tylko i wyłącznie pod budownictwo jednorodzinne
                                  oraz obszary przeznaczone pod budownictwo wielorodzinne. Na
                                  obszarach wilorodzinnych powinny być zaplanowane szkoły,
                                  przedszkola, itd. A co jest w chwili obecej? Jeden wielki bu.... I
                                  wszystko wciskają pomiędzy domki jednorodzinne. Widać to szczególnie
                                  w projekcie planu MPZP.
                                  • nurma Re: RONDO 21.08.08, 15:05
                                    No i znowu zgadzamy się . Widzę,że chodzi nam o to samo - bo ja
                                    wcale nie rozgrzeszam " włodarzy".Wręcz przeciwnie , dużo mam im do
                                    zarzucenia.Ale licho mnie bierze na wszelką samowolę i na
                                    nieuwzględnianie interesów innych osób , gdy wynikają one nie tylko
                                    z usprawiedliwionych potrzeb ( to też ),ale również możliwych do
                                    spełnienia w imię dobrosąsiedzkiej koegzystencji ,przede wszystkim
                                    wynikających z już zapisanych praw . Organicznie nie znoszę łamania
                                    praw innych ludzi (ale i zwierząt ), nawet jeśli one mnie nie
                                    dotyczą,a nawet mogą mnie narazić na pewne ograniczenia.
                                    • rayker Re: RONDO 22.08.08, 12:56
                                      Tak sie Wam wetnę w dyskusje.

Z przestrzeganiem prawa i planami miejscowymi macie racje.
                                      Poza casusem Wspolczesnej nie wiadomo mi o ewidentnych przykladach anarchii. 90%
                                      zlych rzeczy na ZB powstalo zgodnie z prawem: blok przy domkach na Hajduczka,
                                      czy brak nowych dróg lub przedszkoli (no tutaj to zgodnie z prawem powstrzymano
                                      sie od zbudowania czegokolwiek). Temu winne jest zle planowanie przestrzeni i
                                      jako indywidualni inwestorzy mamy na to ZEROWY wplyw. Ale jako mieszkancy mozemy
                                      probowac dzialac.

Wazne jest to, aby miec cel. To co napisa Mepps - why not? Dlaczego nie mamy
                                      miec tutaj dobrego miejsca do zycia? Mozna to eufemistycznie nazwac Konstancinem
                                      lub Wilanowem - jak ktos lubi. Inny nazwie to drugim Zoliborzem - male dzialki
                                      ale dobry plan przestrzenny. Trzeci nazwie to druga Japonia smile

Ja wole pozostac bez porownan i starac sie po prostu z ZB zrobic troche, a moze
                                      bardziej niz troche lepsze miejsce do zycia. Moze sie nie udac, jak najbardziej.
                                      Alternatywa jest siedzienie i narzekanie.

Pozdrawiam
                                      • adam_bob Re: RONDO 22.08.08, 13:59
                                        Zapewne większość inwestycji powstała zgodnie z prawem, natomiast
                                        opracowywany właśnie Plan MPZP nie jest zgodny z wcześniej wydanymi
                                        decyzjami. W niektórych przypadkach obszary planowane są pod całkiem
                                        inne przeznaczenie niż zakładano wczesniej przy wydawaniu decyzji
                                        administracyjnych. I tak jest u mnie, gdzie za płotem miałem mieć
                                        budownictwo jednorodzinne, a w projekcie planu nagle odmieniło sie
                                        im i będzie całkiem co innego, coś co nie zostało uzgodnione z
                                        właścicielami sąsiednich działek i jest niezgodne z wczesniej
                                        wydanymi decyzjami. Takich przypadków jest wiele.
                                        Nie wspomne o tym gdzie oni planują przeznaczyć niektóre ziemie pod
                                        budownictwo wielorodzinne, a to tylko dlatego ze maja jakies
                                        wspolczynniki zaludnienia i musi sie im zgadzac. Glupota.
                                        • nurma Re: RONDO 22.08.08, 15:12
                                          Te współczynniki zaludnienia maja wpływ na infrastrukturę.Zdaje
                                          sie,że chodzi o to,iż na koloniach domków jednorodzinnych,a więc na
                                          terenie słabo zagęszczonym,nie budyje sie szkół,przedszkoli,a także
                                          nie rozwija się komunikacji miejskiej.Czyli - coś za coś.Ktoś
                                          powie,że tego tutaj nie ma.No tak,ale infrastura jest wtórna do
                                          zasiedlenia . A co do przykładu innego bezprawia - jest taka ulica
                                          zdaje sie Piasta Kołodzieja,na której po jednej stronie są domki
                                          jednorodzinne , a do przeciwnej przylega na całej długości osiedle
                                          Viking II.Ulica jest nawet utwardzona,ale kto tamtędy szedł , to
                                          wie ,że musi maszerować środkiem jezdni,po której śmigają samochody
                                          i motocykle popisujące się jazdą na jednym kole,bo...na poboczach,
                                          gdzie powinno być przejście dla pieszych pozakładano
                                          sobie "przeddomowe"ogródeczki.Nie mówię o tych domach,gdzie
                                          ogrodzenia postawiono w głębi działki i pozostawiono pas swojej
                                          działki na podjazd albo zieleń.I co ? Jest to w porządku?Narazie nie
                                          jest tam dużo domów,ale ciągle przybywa.A zresztą jest to
                                          zawłaszczenie nieswojego.
                                          • nurma Re: RONDO 22.08.08, 15:18
                                            Przepraszam mieszkańców ulicy Piasta Kołodzieja - chodzi oczywiście
                                            o ulicę Maćka z Bogdańca,która z ulicy Ostródzkiej wiedzie na ulicę
                                            właśnie Piasta Kołodzieja.
                • sibeliuss Re: RONDO 21.08.08, 15:27
                  damian.makowski napisał:

> Nie no proszę Cię f.l.y. - to żadna argumentacja.
                  --
                  Argumentacja jest banalna - tą barykdę f.l.y. ma pod oknem i dlatego jest jej
                  gorącą zwolenniczką.
                  • pepe_ronin Re: RONDO 21.08.08, 15:37
                    zastanówmy się, jakie są możliwości jej usunięcia

kto rządzi tą drogą - ZDM???

• f.l.y Re: RONDO 21.08.08, 16:08
                    sibeliuss napisał:
                    > Argumentacja jest banalna - tą barykdę f.l.y. ma pod oknem i
                    dlatego jest jej
                    > gorącą zwolenniczką.
                    ===

nie mam barykady pod oknem Sibeliussie...

pomyliły ci się i budynki i ulice i okna...

a zwolenniczką jestem, to prawda...
                    • pepe_ronin Re: RONDO 21.08.08, 16:30
                      Droga FLY

Masz, czy nie masz - sprawa jest jasna

BARYKADA JEST ZŁAMANIEM PRAWA I MUSI ZNIKNĄĆ

to kolejny przykład anarchii w której my, Polacy jesteśmy
                      mistrzami...
                      • f.l.y Re: RONDO 21.08.08, 16:48
                        nie będę dyskutować na temat prawa, bo akurat tej kwestii nie znam
                        tzn czy kładka została prawnie zrobiona, czy prawnie czy bezprawnie
                        zabardykadowana

tego nie wiem, obstaję jedynie przy tym, że kupujący mieszkania w
                        tamtych budynkach na chwilę zakupu byli informowani, że ulica
                        Starej Gruszy która łączy się (?) ze Współczesną - jest ulicą
                        zamkniętą dla ruchu samochodowego - więc nie dziwię się im, że nie
                        chcą mieć regularnej ulicy pod nosem

nie dziwię się im, a jednocześnie ich popieram i tyle, nie mogę?
                        mogę smile

rozumiem mieszkańców drugiej strony, za kanałkiem i na tym
                        poprzestaję..
            • adamb44 Re: RONDO 21.08.08, 19:41
              Witam
              chodzę co jakiś czas ul. Współczesną z wózkiem na spacerek, i co do
              psów za ogrodzeniami, to rzeczywiście masakra - ale przynajmniej
              nikt nie mówił żebym chodził swoją ulicą (a mieszkam, tak większość
              to nazywa na osiedlu Agromana) - przecież przechodząc obok też
              pobudzam ich pieski do scczekania. Każdy pies zachowuje się tak, jak
              go wychował właściciel, a mnie kiedyś uczono, że
              prawdziwy 'przyjacie człowieka' szczeka dopiero przy zgrożeniu (typu
              ktoś wchodzi na posesję albo stoi przy furtce), a nie na każdy
              przechodzący w pobliżu 'obiekt'. Ale jak widać niektórzy
              sami 'tresowali' swoje pupile, pewnie kijem i chlebem z wodą. A co
              do przejezdności ul. Współczesnej - to z tego co słyszałem to miała
              ona być przejezdna, ale wyjazd miał być na wysokości osiedla Lewandów
              • bucksik Re: RONDO 20.09.08, 11:41
                A może na modłę wyjazdu z CH Marki/Domoteka lobbowac za podobnym
                rozwiązaniem z wyjazdem z CH Targówek, tzn wiaduktem nad TT,który by
                połączył Głębocką i Ostródzką oraz terenem CT Targówek. Połączenie
                obu ulic mogłobyć gdzieś w pewnej ogległości za osiedlem Viking. Za
                Castoramą jest pas ziemi i można by poprowadzić drogę aż do ronda
                które jest na środku tego centrum handlowego. Lub też poprowadzić
                widuk śladem Ostródzkiej po za TT, czyli już po stronie dzielnicy
                Targówek.
                Tylko tak sobie marzę...
                • f.l.y Re: RONDO 20.09.08, 21:24
                  ot, marzyciel.... smile

• nurma Re: RONDO 21.09.08, 00:09
                    ja też tak marzę...
                    • contrra Re: RONDO - do akcji! 22.09.08, 13:47
                      super pomysł, proponuję, żeby zacząć od spotkania z radnymi m.st.
                      Warszawy z komisji inwestycyjnej - potem może naprowadzą co dalej

można też spróbować w ZDM ale trzeba będzie zahaczyć też do GDDKiA -
                      ponieważ do nich należy TT i wszystko trzeba będzie z nimi uzgodnić

z reguły ludzie ci mieszkają poza ZB i nie mają ppojęcia o jej
                      potrzebach - a więc do dzieła

może zorganizujemy jakąś grupę mieszkańców i się tym zajmiemy?

kto wchodzi?

nurma napisała:

> ja też tak marzę...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka