przemyslaw.burkiewicz 30.11.05, 21:17 Gdzie jest pochowany? Miał jakąś rodzinę? Gdzie mieszkał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Jerzy Kasprzycki 01.12.05, 08:00 Pyry nie są pod Warszawą, tylko w Warszawie, co prawda chyba dopiero ok. pół wieku. Wiem, że dla niektórych to wciąż wiocha, zwłaszcza, że leży na terenie tzw."Zielonego Ursynowa", a dla Balcerka wiochą był nawet "Wysoki Ursynów". Ale to tylko tak w "kwestii formalnej". A ja chciałam o czymś innym - gdzie się urodził Jerzy Kasprzycki, bo może nie wszyscy wiedzą. W klinice przy Marszałkowskiej 45, czyli w budynku wielokrotnie opisywanym na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw.burkiewicz Re: Jerzy Kasprzycki 01.12.05, 20:50 Jego pierwszym adresem była ul. Wspólna-tyle wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 M. Stępień 01.12.05, 22:03 Nie sposób mówić o J. Kasprzyckim pomijając M. Stępnia (1915-1984). Była to przeczcież nierozłączna para autorów >Warszawskich Pożegnań<. Marian – rodowity Warszawianin i miłośnik historii stolicy, jej obrońca w 1939 r. Nie wszyscy wiedzą, że był wieloletnim pracownikiem PLL >Lot<, współautorem wystroju naszych samolotów i wnętrz oddziałów firmy na całym świecie. Zmarł w Detroit i spoczął na cmentarzu Czerniakowskim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś