Gość: Amator IP: 195.85.229.* 05.12.05, 16:00 Gdzie można - na dobrą golonkę /+ piwo/? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Harge Re: Gdzie golonka ? IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.12.05, 00:21 Widzę, ze nie jestem sam w moim kalorycznym i niezdrowym zamiłowaniu. Problem z golonką w Warszawie jest taki, że w większości knajp podaje się ją z grila, a to niestety powoduje, że skórka staje się twarda, a całość przesuszona. Tak jest np. w Kompanii Piwnej czy U Fiszera (to knajpy tego samego właściciela). Jeżeli chodzi o golonkę to ja polecam w podawrszawskiej Zielonce, w restauracji U Pietrzaków. Notabene to jedno z najtańszych dań i w zestawie z opiekanymi ziemniaczkami oraz kapustą kosztuje coś ok. 25 zł. Goloneczka ta jest peklowana, a później opiekana (lae nie grilowana). MIODZIO!!! Rozpływa się w ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amator jest golonka IP: 195.85.229.* 08.12.05, 08:56 Dzięki, na pewno znajdę czas , a wstąpię bo czasami jadę do Węgrowa. To tylko mały zjazd z trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: jest golonka 08.12.05, 12:33 Odkad obok Szwejka otworzylo sie Chlopskie Jadlo, Szwejk reklamuje po remoncie swoja golonke napisami przed wejsciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harge Re: jest golonka IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.12.05, 21:20 Ale obawiam się, że będzie ona smakowała podobnie jak U Fiszera i w Kompanii Piwnej, bo te 3 knajpy należą do jednego właścicela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek_R Re: Gdzie golonka ? IP: *.crowley.pl 06.02.06, 13:51 Wlasnie T A K I E J szukam!!!! Mieciutkiej, peklowanej i nie takiej suchej i twardej jak w Kampanii Piwnej Naprawde ja polecasz ?? pozdr darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amator golonka sam ? IP: 195.85.229.* 09.12.05, 15:05 #Golonka# Składniki: 6 porcji: - 1 kg golonki(2 przednie lub jedna tylna) - włoszczyzna - 2 liście laurowe - po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - sól Wykonanie: Golonki opal, oskrob i opłucz, wstaw do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz, posól. Gotuj na małym ogniu do miękkości. Dodaj włoszczyznę i gotuj. Golonki wyjmij i podawaj np. z chrzanem. Kup wcześniej piwo np. Żywiec. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
hmmm Re: golonka sam ? 19.01.06, 00:53 ha! ale gdzie taka, różowiutka, właśnie nie zapiekana tylko z wody? ech, tęsknica mnie wzięła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Gdzie golonka ? IP: *.aster.pl 18.01.06, 20:52 restauracja 'Pod retmanem' na Mariensztacie. lokal prezentuje się jak z tamtej epoki, ale golonoeczka - pycha ! nawet będą w ciąży skusiłam się kilka razy. M Odpowiedz Link Zgłoś
alicjakus1 Re: Gdzie golonka ? 19.01.06, 18:16 polecam prowansje na koszykowej1 przepyszna golonka opiekana i marynowana w miodzie i czerwonym winie.poza tym dodatkoe\wo chrzam musztarda i ziemniaczki i warzywa , RARYTAS DLA PODNIEBIENIA. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Gdzie golonka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 21:24 Dobrej golonki juz nie ma. Nie te czasy. Cos co przypomina tamta golonke jadłem niedawno w Lotosie. Klimat tamtych czasów.Był groch purre, kapusta zasmazana z kminkiem.Golonka luzowana. Warto spróbowac takze tam gicz cieleca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Gdzie golonka ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 10:08 Polecema ZAPIECEK w Starej Miłosnej - Centrum Pogodna Golonka bardzo dobra 22-25 PLN, mają też piwo z beczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Gdzie golonka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 23:59 ....i Stefana co spamuje w wieczór i z rana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Gdzie golonka ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 10:08 Tylko z rana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mleczoj Re: Gdzie golonka ? IP: *.wolomin.net 16.12.06, 18:21 na dobra golonke wal w ciemno do Oberzy pod czerwonym dzikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena Re: Gdzie golonka ? IP: *.chello.pl 17.12.06, 13:49 A ja polecam znakomitą goloneczkę w Restauracji Bawarskiej na ul. Piwnej tuż przy Placu Zamkowym. Jestem ogromną etuzjastką golonki i jadłam już ich bardzo wiele w różnych miejscach... ale najlepszą z najlepszych jadłam we Francji w miejscowości Carnac w Normandii w przydrożnej oberży. Rewelacja. Pozdrawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiaczek Re: Gdzie golonka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 23:04 Polecam restauracje Bierhalle naprawde dobra golonka i piwko !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
beletti Re: Gdzie golonka ? 08.10.07, 10:11 A ja nie polecam Bierhalle. Jedzenie nie najgorsze ale ceny nie proporcjonalne do wielkości i jakości porcji. Kiełbaska z grilla kosztuje 20 (!!) zł. Kelnerka zapytała mnie czy go golonki chcę musztardę, odpowiedziałem że tak i do rachunku zostało mi doliczone 3 zł. Pierwszy raz zdarzyło mi się płacić extra za musztardę do golonki. Zgadzam się że zostalo juz malo miejsc gdzie mozna zjesc dobra golonkę. Ktoś tu pisał o Lotosie na Belwederskiej - zgadzam sie w 100 %. W Kompanii Piwnej tez jest nie najgorsza (o ile ktos lubi z grilla). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Gdzie golonka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 08:48 U`Siwka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzzz Re: Gdzie golonka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 20:19 W kwestii golonki mogę się wypowiedzieć celnie, albowiem testuję zawsze:) Najlepsza jaką w Warszawie jadłam jest w C.K. Oberży na Chmielnej, kosztuje jakieś śmieszne 28 zł, a jest: wielka, opiekana, jednocześnie z miękką skórką, podana lege artis: z grochem, świeżutko tartym chrzanem, ziemniaczkami i kapustą zasmażaną. Do tego piwo w słusznej ilości litra i hulaj dusza! Poprawna golonka też pod Czerwonym Wieprzem, tylko dodatki nie takie, bo kapusta z grochem razem (połzimna, ohyda). No i Adler na Mokotowskiej...ale tam trzeba trafić, bo golonka im czasem znika z menu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowita Re: Gdzie golonka ? IP: 78.133.158.* 29.10.07, 10:46 Pod Warszawą w Truskawiu w "Dziupli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciej Re: Gdzie golonka ? IP: *.gprs.plus.pl 22.11.07, 01:07 Polecam moja restauracje BARBECUE ul.Krucz 6/14,gdzie z pewnoscia znajdzie Pan prawdziwa golonke bawarska oraz golonke w zestawie"barbecue'serwowana w orginalnych przyprawach w stylu brazylijskim.odsylam Pana na www.barbecue.waw.pl gdzie znajdzie Pan cala karte menu....pozdrawiam niezmiernie smacznie...wlasciciel Odpowiedz Link Zgłoś
fullwypas75 Re: Gdzie golonka ? 23.11.07, 09:26 o dziwo bardzo dobra golonka jest na "za drzwiami" na nowolipkach ale całości loklau nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziu Re: Gdzie golonka ? IP: *.uznam.net.pl 01.12.07, 16:58 ul. Freta 3 i 5 00-227 Warszawa "Pod "Samsonem" Bodaj najlepsza w Warszawie restauracja dla niezamożnych. Dania kuchni polskiej i żydowskiej. Golonka luzowana wieprzowa z ziemniakami i kapustą 15 Golonka wieprzowa z ziemniakami i kapustą 25 Odpowiedz Link Zgłoś
maniektomzik Re: Gdzie golonka ? 01.12.07, 18:46 Róg Świętokrzyskiej i Kubusia Puchatka vis a vis Ministerstwa Finansów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Gdzie golonka ? IP: *.swn.vectranet.pl 03.12.07, 06:58 Browar Restauracja BIERHALLE. ul. Nowy Świat 64 Browar Restauracja BIERHALLE to niepowtarzalny smak piwa przygotowywanego w restauracji z wyśmienitą kuchnią zarówno polską, jak i bawarską, połączony ze wspaniałą obsługą. Sztandarowym produktem naszej restauracji jest "Golonka z pieca", której wspaniały smak znakomicie komponuje się z naszym piwem. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Niemiec Re: Gdzie golonka ? IP: *.swn.vectranet.pl 04.12.07, 14:46 Najsmaczniejsza niemiecka potrawa - golonka po bawarsku. W Bawarii najwięcej pieczonej golonki, zwanej Schweinshaxe, Stelze, Surhaxn, Knöchla lub po prostu Haxe, pochłania się podczas Oktoberfest na polach Theresienwiese w Monachium. Pyszną można zjeść w bardziej kulturalnych warunkach na monachijskiej Starówce. W tamtejszych pubach panuje iście folklorystyczny klimat - niemiecka muzyka, krzepkie kelnerki w strojach ludowych, a golonka - palce lizać. Porcja kosztuje około 7 EUR, a jeden Maß piwa, czyli litr - 5 EUR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marge88 Re: Gdzie golonka ? IP: *.creanova.org 10.06.19, 09:02 w restauracji Literatka na Krakowskim Przedmieściu serwują przepyszna golonkę w piwie ! Odpowiedz Link Zgłoś