create 05.12.05, 17:36 Co sprezentujecie bliskim, znajomym, ukochanym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czefan Co to są mikołajki ? 06.12.05, 13:48 U nas w Częstochowie jak również u mojej rodziny w innych częściach Małopolski mówimy: Jutro Mikołaja. Co dostaniesz,... dałeś... na Mikołaja. Co Ci przyniósł Mikołaj. Co znalazłeś pod poduszką od Mikołaja. A tu i w tv również słyszę o jakiś mikołajkach. Co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Co to są mikołajki ? 06.12.05, 13:51 A u nas w na polnocy mowia na Gwiazdora. Slyszalem, ze tam u was na wschodzie chodzi jeszcze jakis Dziadek Mroz. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Rydzolajanki IP: 62.181.175.* 06.12.05, 13:55 Nie Dziadek, tylko Ojciec i nie Mroz tylko Rydzyk. Chodzi i rozdaje usmiech, ale tylko tym, ktorzy sobie na to zasluzyli. A czy ty juz wyslales datek na Radio? Pamietaj, ze to co masz zrobic jutro, zrob dzis! -- Mow mi Zyzio, mala Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Mikolajki, to taka miejscowosc na Mazurach. 06.12.05, 14:00 Datek na Radio niedlugo bedzie pobierany z abonamentu (czyli skladki placonej dobrowolnie) RTV. Szybka sciezka legislacyjna zostala uruchomiona. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: Co to są mikołajki ? 06.12.05, 14:03 Słyszałem o Gwiazdorze. Ale to chyba na Gwiazdkę. U nas mówi się o prezentach na Mikołaja i prezentach na Gwiazdkę. (Ciekawostka: Czesi choć są w większości ateistami) w swojej tradycji mają prezenty na Święta od Jezuska (Ježiška). :) Jeszcze jedno czy tych mikołajek jest więcej niż jedno? :) Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Co to są mikołajki ? 06.12.05, 14:10 Tak, i prawdziwy przynoszacy prezenty na Gwiazdke, Gwiazdor jest odziany w niebieskie szaty. Mutacje niemieckie Gwiazdora moga byc zielone. Czy u Was wrozby sa na Andrzeja, czy macie andrzejki? Na Slasku prezenty roznosza Aniolki. Po prostu pomieszane z poplatanym. Ten czerwoniec to nie Sw Mikolaj, tylko Claus, wiec pozostaje nam przyjac jako pewnik, ze nic nie wiemy na teamt roznoszacych prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: Co to są mikołajki ? 06.12.05, 14:15 Rzeczywiście mówi się też u nas Andrzejki. Ale te nigdy nie były dla mnie ważne. Ale Mikołaj jeszcze w przebraniu to było coś! A mikołajki brzmią jakoś tak bezosobowo. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Co to są mikołajki ? 06.12.05, 14:19 Nie wiem, czy wiesz, ze zmierzasz w kierunku, abym powiedzial Ci, ze mikolajki to zesswiedczona nazwa Waszego dnia Sw Mikolaja. Z drugiej strony, nawet nie wiem, czy wiesz, ten Mikolaj gdyby urodzil sie pozniej bylby tylko swietym prawoslawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: Co to są mikołajki ? 06.12.05, 14:28 Wszystko się zgadza. Ale mnie nie chodzi o religię tylko o tradycję. Chciałem tylko zaznaczyć, że nie podoba mi się ta forma słowna bo jest inna niż w mojej tradycji i brzmi fatalnie. Jeśli jednak rzeczywiście są rejony i jest to już w nich tradycją, że mówi się na Mikołaja mikołajki to proszę bardzo, to chylę głowę. Bbo myślałem, że to tylko wymysł telewizji, te mikołajki. Życzę wszystkim super prezentów od..., na... I dobrego nastroju. :) Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna do w_b_k_ 06.12.05, 14:29 Sorry, że tak przez forum, ale tak jakoś wyszło.Inaczej nie potrafię... Chcę Ci to powiedzieć, bo dłużej nie ma sensu takie oszukiwanie. Lepiej jak to się stanie teraz, niż później, im dłużej będę to ciągnąć, tym gorzej dla Ciebie. Nie potrafię Cię dłużej zwodzić, ale w końcu znamy się już trochę, jesteśmy dorośli i może zrozumiesz... Jest mi naprawdę ciężko, ale muszę to z siebie wyrzucić - Święty Mikołaj nie istnieje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: do w_b_k_ 06.12.05, 14:32 :)))) A masz na to dowody? Znaczy sie, ze nie istnieje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: do warszawianki IP: 62.181.175.* 06.12.05, 15:35 Ale juz nie istnieje, czy jeszcze nie istnieje? Bardzo mnie to frapuje. (A kto wierzy w Sw. Zyzia? To, ze nikt nie wierzy to nie znaczy, ze nie istnieje!) -- Mow mi Zyzio, mala Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: do warszawianki 06.12.05, 15:45 Gość portalu: Zyzio napisał(a): > > (A kto wierzy w Sw. Zyzia? To, ze nikt nie wierzy to nie znaczy, ze nie istniej > e!) świet(n)a warszawianka istnieje i trzeba w nią wierzyć ;) > -- > Mow mi Zyzio, mala Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 Gwiazdor jest też w poznańskiem 06.12.05, 16:10 ale na Dolnym Śląsku to raczej chodzi Mikołaj. Odpowiedz Link Zgłoś