11.01.06, 09:33
z pieniędzy zgromadzonych na koncie Wspólnoty (zakładam, że są jakieś
pieniądze - nadwyżki), nie można wygospodarować kwoty na usunięcie śniegu z
drogi dojazdowej do garażu (zapomniałem jak się ta ulica nazywa) ??

rozumiem, że zaraz pojawią si głosy, że nie tylko my z niej korzystamy, ale
jeżeli byłaby taka możliwość, to dlaczego nie poprawić komfortu dojazdu do
naszego garażu nie oglądając się na innych.

Jak sądzę Wyścigi dysponują odpowiednim sprzętem i siłą roboczą, więc może
się z nimi dogadać??

Obserwuj wątek
    • zzrobert Re: ŚNIEG 11.01.06, 10:03
      Istnieje takie drobne ustrudnienie: samochody parkujące na jezdni.
      • tiny_deiny Re: ŚNIEG 11.01.06, 11:03
        Drobi ZZrobercie,
        z szacunkiem dla Twojej inicjatywy, chęci działania i zapału chciałam zauważyć
        jednak pewną niepokojącą prawidłowość dotyczącą Twoich wypowiedzi na forum.
        Mieszkańcy zgłaszają tutaj swoje problemy - różnego typu. Na wszystkie z nich
        masz jedną odpowiedź - "to jest problem" i mnożysz trudności jakie mogą powstać
        przy próbie rozwiązania tego problemu.
        Umówmy się, że my, jako mieszkańcy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że
        rozwiązanie problemów jakie do Ciebie (pośrednio czy bezpośrednio - jako do
        Zarządu) zgłaszamy może nie być takie proste - gdyby było - nie byłoby
        problemu, czyż nie?
        Na myśl nasuwa mi się nieśmiertelne zdanie (doprowadzające mnie nota bene do
        szału) wypowiadane przez mojego byłego szefa - " nie bądź częścią problemu -
        bądź częścią rozwiązania".
        Robercie - samochody parkujące na ulicy da się bez większego kłopotu "wyprosić"
        na czas ew. robót - gdyby tak nie było, nie udaloby się przecież zrobić remontu
        nawet najmniejszego odcinka jakiejkolwiek ulicy w mieście. Wystarczy bowiem na
        dwa dni wcześniej wywiesić we wszystkich możliwych miejscach prośbę o
        niepozostawianie swojego auta danego dnia na tej ulicy, a w noc poprzedzającą
        działania zagrodzić "miejsca postojowe" (wirtualne oczywiście) np. taką taśmą,
        jaką odgradza się np. miejsca robót drogowych czy budowlanych. Oczywiście, na
        pewno znajdzie się jakiś "łoś" (nie obrażając tych uroczych zwięrzątek), który
        postanowi zostawić swoją limuzynę na zagrodzonym miejscu, ale jeden samochód
        (czy nawet kilka) łatwiej "usunąć" niż kilkadziesiąt...
        Przepraszam, za zbyt może długi wywód, ale Robercie - my wiemy, że rzeczy, z
        którymi się do Ciebie zgłaszamy są problematyczne, ale właśnie po to, aby te
        problemy rozwiązywać "dałeś się wybrać" do Zarządu. Chciałabym jeszcze raz
        podkreślić, że naprawde mam szacunek dla Twojego bądź co bądź prywatnego czasu
        jaki chcesz poświęcać na nasze sprawy, bo nie każdemu się chce. Ale proszę też
        o bardziej konstruktywną postawę.
        Pozdrawiam serdecznie
        sąsiadka
        • zzrobert Re: ŚNIEG 11.01.06, 12:18
          Nie twierdzę że to będzie niemożliwe. Twierdzę że będzie to utrudnione. A
          widziałem wielokrotnie pracę takiego spychacza.
          Powiem więc prosto jeśli nie byłaś tego pewna z moich wcześniejszych
          wypowiedzi. Zgłoszę to adminstratorowi.
        • zzrobert Re: ŚNIEG 11.01.06, 12:22
          To że czasem mnożę EWENTUALNE utrudnienia nie wynika z faktu niechęci do
          usunięcia problemu tylko z chęci przygotowania się na nie i znalezienia
          rozwiązania. A jest nas tu kilka osób więc łatwiej o dobry pomysł.

Sama wiesz że tych kilku też nie da się łatwo usunąć. Ale na pewno ułatwi to
          sam proces odśnieżenia. (a bardziej odlodzenia już bo śnieg znika w oczach).
          • observe1 Re: ŚNIEG 12.01.06, 09:09
            w ciągu dnia są momenty, kiedy samochodów na tej jezdni nie ma aż tak dużo, bo
            mieszkańcy wyjeżdżają do pracy..

i jak to sie mówi "dla chcącego nic trudnego" ;)
    • tomekh77 Re: ŚNIEG 12.01.06, 15:47
      Jakby pług przejechał raz na jakiś czas od strony garażu wzdłuż granitowej to
      nie było by problemu. Kierunek jest o tyle ważny aby nie zasypać stojących tam
      samochodów. Wystarczy pomyśleć a Granitowa byłaby przejezdna. Widziałem na
      osiedlu Pax z okna taki mały traktorek do odsnieżania. Dogadać się z nimi dać
      nawet za to kasę i było by oki.

Jak sie chce to się da;)
    • zzrobert Re: ŚNIEG 13.01.06, 16:10
      Administrator zorientował się w stanie prawnym tej drogi, w kosztach usunięcia
      lodu (bo śnieg dawno się stopił i sól niewiele zdziała).

Droga jest gminna choć gmina nie wiedziała że ją ma. Mają się nią zajmowąć w
      miarę możliwości (czyli słabo i rzadko).
      Koszt dwukrotnego sypania specjalnym środkiem do oczyszczenia przez MPO wynosi
      1464zł za odcinek na którym parkuje 15-16 samochodów. Lód zalega głównie na
      jezdni pod parkującymi pojazdami, środek stale rozjeżdzany jest dawno czysty.

Jeśli już mielibyśmy robić takie rzeczy to uważam że rozsądniej byłoby kupić
      traktorek którym by można to było wykonywać w miarę potrzeb.
      • observe1 Re: ŚNIEG 16.01.06, 09:17
        teraz to już w zasadzie po sprawie, bo faktycznie jest w miarę czysto..

piszą posta miałem na myśli sytuacje jaka miała miejsce na koniec grudnia i na
        poczatku stycznia, kiedy leżała gruba wartstwa śniegu i dwie wyrzeźbione w niej
        koleiny..

po co kupować traktorek, jeśli Wyścigi taki mają.. może się z nimi dogadać i
        wypożyczać, albo płacić za usługę oczyszczania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka