Dodaj do ulubionych

ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY

22.01.06, 12:45
Rozumiem stare tramwaje, ok, ale tak się zastanawiam jeżdżąc ostatnio jednym
z nowszych żółtych tramwajów, dlaczego nie grzeje, a co lepsze, dlaczego
pomimo wyposażenia w "gorący guzik" z premedytacją na kazdym przystanku
otwierają się wszystkie drzwi. Myślałam, że ten tramwaj po prostu jest
zepsuty, ale wczoraj miałam tą wątpliwą przyjemność jechania w sumie 6
różnymi, z czego 3 były w typie mojego i w każdym było to samo. Pan
motorniczy siedział w marynarce i jeszcze kopcił papierosy, a ludzie się
trzęśli z zimna i na każdym przystanku serwowane było im świeże powietzre
przez wszystkie drzwi.
Może ktoś ma podobne spostrzeżenia, a może wiedzę czemu tak sie dzieje. Nota
bene na jesieni kiedy temperatury były na plusie w "moim" tramwaju grzano nie
raz. Gdzie tu logika?
Obserwuj wątek
    • torsten1 Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY 22.01.06, 12:55
      No wlasnie! Dlaczego motorniczowie otwieraja wszystkie drzwi? Przeciez akcja
      Goracy Guzik jest potrzebna wlasnie teraz!
      • Gość: stasi Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:56
        W zimie urządzenia starujące gorącym guzikiem zamarzają i przestaje on działać.
    • Gość: kixx Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 12:56
      ZTM wychodzi z zalozenia,ze swieze powietrze jeszcze nikomu nie zaszkodzilo
      • asiek101 Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY 22.01.06, 13:44
        Gość portalu: kixx napisał(a):

> ZTM wychodzi z zalozenia,ze swieze powietrze jeszcze nikomu nie zaszkodzilo

W lato to rozumiem, bo czasem jest takie pachowisko, że nos trzeba zatykać, ale
        teraz?
        Ktoś napisał, że te gorące guziki zamarzają, więc w jakich temperaturach były
        testowane, chyba z założenia miały być na temperatury poniżej zera, a teraz
        zamarzają????????
        Dziwne to wszystko, ale z drugiej strony wkońcu żyjemy w kraju absurdu:(, gdzie
        w tramwajach w lato nie ma czym oddychać, bo sa takie maluteńkie okienka, a w
        niektórych transporterach siedzenia sa tak blisko siebie, że nie można
        normalnie usiąść - dla jakiś krasnoludków EEEEEEHHHHHHHHHHHHHHHH
    • e-kasia1 www.ztm.waw.pl 22.01.06, 13:47
      Kochani, ja tez marzne w srodkachkomunikacji miejskiej ; wlasnie wyslalam im
      maila w tej sprawie (na Ich stronie jest link)
      Zachecam do zrobienia tego samego. Moze jak bedzie tego wiecej to ktos sie
      opamieta.
      Jak w lecie jest w autobusach jak w saunie, to jeszcze da sie przezyc, ale
      takie zimno jest nieludzkie!!!
      • umfana Re: www.ztm.waw.pl 22.01.06, 13:59
        Ja wczoraj czekałam 40 minut na tramwaj...
        • torsten1 <a href="http://www.ztm.waw.pl" target="_blank">www.ztm.waw.pl 22.01.06, 15:13
          Wlasnie im wyslalem maila z zapytaniem, dlaczego motorniczowie nie wlaczaja
          ogrzewania i dlaczego nie umozliwiaja pasazerom uzywania cieplego guzika. I
          wszystkim radze zrobic to samo - jak dostana pare maili na ten temat to moze
          cos zaczna z tym robic.

www.ztm.waw.pl
          • umfana Re: <a href="<a href="http://www.ztm.waw.pl"" target="_blank"& 22.01.06, 15:26
            Też napisalam skargę do ZTM...
            • Gość: loop Re: <a href="<a href="<a href="http://www.ztm.waw." target IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 15:41
              Ja tez napisalem info o tym :) Miejmy nadzieje ze dam im cos do myslenia.
              • umfana Re: <a href="<a href="<a href="http:/ 22.01.06, 15:59
                Jakieyś napisalam do nich w sprawie żebraków i dali mi odpowiedź mailem a
                pożniej w tramwaju była kontorla i straz miejska wiec warto do nich pisac :o)
                Pozdr
                • Gość: warszawianka Skandal!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.06, 17:22
                  Jechalam dzisiaj niskopodlogowym autobusem i bylo zimniej niz na dworzu, ZTM
                  celowo chyba kazal wylaczyc ogrzewanie w ramach oszczednosci, a cieply guzik
                  oczywiscie tez nie dzialal!
                  • Gość: kixx Re: Skandal!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 17:24
                    zimniej niz na dworzu?
                    wlaczyl mrozenie?
              • Gość: kixx a ja wlasnie wlamalem im sie na skrzynke IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 17:21
                i wyrzucilem wszystkie listy do kosza

oni jutro beda mieli co robic-wszystkie chodniki przed ZTM-em trzeba odsniezyc
                • torsten1 GAZETO WOBORCZA! WYJASNIJ TO! 22.01.06, 17:45
                  GAZETO WOBORCZA! WYJASNIJ TO!
                  • Gość: kixx Re: GAZETO WyBORCZA! WYJASNIJ TO! IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 17:50
                    dolaczam sie do apelu
                    ciekawe czy im sie uda
          • matysia_k Re: <a href="<a href="http://www.ztm.waw.pl"" target="_blank"& 23.01.06, 23:14
            I ja napisałam.
            • Gość: zmarznięta Niech prezydent... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.06, 15:55
              miłościwie nam panujący przejedzie się rano np o 7 tramwajem albo autobusem!

A na pewno zaczną grzać, tak jak zrobił akcje zeszłej zimy!!!!!!!!!

Kto za niech się dopisze!

Ja jestem zaaaaa!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: miła Re: www.ztm.waw.pl IP: *.chello.pl 23.01.06, 10:03
          W sobote rano trasa Sokolowska- Kino Ochota tramwajem i autobusem 167 czas
          przejazdu 40 minut , sredni czas przejazdu to 15-20 minut.
          Powrot Kino Ochota - Sokolowska czs przejazdu 1 godzina 20 minut tramwajami.
          Sredni czs przejazdu to 20 minut.
          Nic dodac nic ujac.
          Pozdrawiam goraco.
      • Gość: asiek101 Re: www.ztm.waw.pl IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.06, 18:08
        Wysłałam im maila już wczoraj, ale wątpię żeby to cośzmieniło. Kiedyś pisałam
        im o tym, że tramwaje na moim przystanku są zawsze jakieś 3 minuty za wcześnie
        ( a jest to trzeci przystanek od pętli i na dwóch poprzednich prawie nikt nie
        wsiada ) to mi odpisali, że przekazali sprawę do działu technicznego i co? i
        nic tramwaje nadal przyjeżdżają za wcześnie. ZTM ma nas - pasażerów za nic. Nie
        mniej jednak bardzo Wam dziękuję za wsparcie i inicjatywę pisania do nich, może
        jak będziemy ich bombardować mailami w tej sprawie to coś zmienią.
        • Gość: ulice warszsawy Re: www.ztm.waw.pl IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.06, 18:32
          Myślę że już pora uznać wszystkie pochądzące z najstarszego taboru tramwaje za
          CZYNNE EKSPONATY MUZEALNE, tak jak w San Francisco:) No i jak wiadomo tego co
          muzealne modernizować nie można! ( zadnego tam sztucznego ogrzewania ) A te
          nowsze egzemplarze cóż.. zamiast stać w środku jak te kłody róbmy lepiej ncoś
          twórczego: śpiewajmy, tańczmy, wódkę pijmy, dumni bądźmy z jedynie słusznych
          racji i decyzji naszych włodyków:)) Wszak oni tylko wiedzą o co im tak
          naprawdę chodzi. Nie nasze to sprawy, nie na nasze zatomizoawane małe i szare
          główki.. dalej wódko lej się do dna , hej!.. lej się by nie myśleć..
      • Gość: gość13 Re: www.ztm.waw.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 19:31
        Napisalam tez mail, nie widać odpowiedzi. Widzialam przez okno (na szczescie)
        jak 723 stało przy -20 na petli, w czasie postoju z 3 otworzonymi drzwiami...
    • Gość: Wanda ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 00:36
      Do Zarządu Transportu Miejskiego nie należy pisać maili (bo są ignorowane),
      tylko dzwonić do Działu Planowania Przewozów: nr tel.: 0-226-363-680 wewnętrzny
      119 albo 108 (pracują tutaj bardzo sympatyczne osoby).
      Należy dzwonić też do Biura Komunikacji: 0-228-277-775, 0-228-288-255 (tutaj
      również pracują sympatyczne osoby).
      • Gość: XXX Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: 217.10.26.* 23.01.06, 10:49
        Ja wiem dlaczego kierowcy autobusów nie grzeją w zimie. Otóż oni mają odbieraną
        premię za spalenie paliwa ponad przydział i zależy to nie od ZTM (oni się
        zaklinają że takich praktyk nie ma) tylko od dyrekcji konkretnej zajezdni.
        Dodatkowo za oszczędność paliwa kierowcom wypłacane są dodatkowe pieniądze.
        Wiem to od kolegi, który jest kierowcą autobusu.
    • j_karolak Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY 23.01.06, 12:20
      Ludzie, ubierajcie się normalnie, a nie narzekacie!
      Pragnę zauważyć, że bilet miesięczny w zimie kosztuje tyle samo co w lecie,
      więc jest zwykłą bezczelnością oczekiwać grzania.
      • pra_gosia Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY 23.01.06, 12:24
        Zimą w środkach komunikacji miejskiej powinny jeździć bernardyny
        z beczułką. I o pełne beczułki będę walczyć do upadłego.
        • j_karolak Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY 23.01.06, 12:27
          A ja o bernardyny. Wysłałem już trzy mejle w tej sprawie do ZDM, NSA, NIK i
          związku kynologicznego!
          • pra_gosia ZTM odmraża nam członki! 23.01.06, 12:49
            Beczułki są ważniejsze. A ich zawartość najważniejsza. Bernardyny
            zawsze ktoś może zastąpić. Aż się boję napisać, kto może zastąpić
            te psy!
          • Gość: rafix Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 15:45
            myślicie że tak łatwo jest dogrzać wagon tymi dziadowskimi grzałkami?
            Musiało by sie jeźdźić bez otwierania żadnych drzwi przez 3 godz. Nam też jest
            zimno a jeźdżimy nawet po 10 godz. a pasażer? 15 min.?? no może 30 min.
            cieszcie się że wougle jeszcze to jeźdź bo wszystko to złom a te nowe gorsze od
            tych z przed 30 lat. Jeden z motorniczych.
            • Gość: Szold Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: 80.72.40.* 23.01.06, 20:08
              Zgadza się - nie nie da się ogrzać jak wszystkie drzwi na pzystanku prze 1.5
              min są otwarte. Gratulacje pani motorniczemu z 16.
              • Gość: kixx Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 20:09
                dlaczego akurat temu?
                udalo mu sie jednak ogrzac?
                • Gość: Szold Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: 80.72.40.* 23.01.06, 20:13
                  Akurat w tym tramwaju nawet nie były włączone grzejniki - przynjamiej jak ręką
                  przykładałem do grzejnika to mało mi nie przymarzła
                  • Gość: kixx Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 20:18
                    gdzies przeczytalem,ze dla przecietnego czlowieka praktycznie nie do
                    odroznienia jest odczucie dotkniecia czegos skrajnie zimnego i odczucie
                    dotkniecia czegos goracego
                    moze ten grzejnik byl tak goracy?

ps.ze az zimny
                  • Gość: rafix Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 21:56
                    To pewnie pan nie jechał moim wozem bo ja akurat mam zawsze włączone na maxa w
                    takia mrozy i nie tylko ale co można zrobić jak nie ma się swojego wozu na
                    stałe tylko codziennie innym a w tych ruinach połowa nie grzeje.
                    Niestety to czym jeźdźimy to złom a jeszcze jakiś idiota wymyślił solo (jeden
                    wagon) i nie zdaje sobie sprawy jakie to niebezpieczne jak wysiądą hamulce.
                    Życzmy sobie że dojedziemy tą trumną do wiosny bo tramwajem tego nie można
                    nazwać czego dowodem tyle wypadków. Pozdrawiam. Motorniczy z R-1
                    • Gość: goraca grzalka Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: 80.108.47.* 23.01.06, 22:04
                      Drogi panie motorniczy, sam się pan ciesz, ze to jeszcze jezdzi, bo jak
                      przestanie, to pan stracisz prace.
                      Z zyczeniami powodzenia w pracy na Nowy Rok
                      • Gość: rafix Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 12:18
                        z przyjemniścią informuje że nie spada wydajność ogrzewania kabiny jak jest
                        włączone ogrzewanie na wagon a wręcz przeciwnie bo też i kabina się nie
                        wychładza.
                        Co my mamy poradzić jak piecyki nie grzeją a jak niedawno jeźdźiłem wag.2010 co
                        tam jest ogrzewanie dmuchawą to one nawet nie chodziły a co mówić żeby grzały,a
                        zjazdy na takie usterki są zabronione bo zakład na tym traci a motorniczy na
                        dywanik idzie.
    • Gość: Oskar ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY - również na przystankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 20:05
      Podobno funkcjonują przystanki na żądanie dla linii czerwonych w te mrozy. I
      co? Bujda. Dziś przekonałem się na własnej skórze - chociażby 519 przy Hożej,
      czy 510 przy Stawkach lub Pl. Grunwaldzkim. Żaden kiero nie był uprzejmy
      zatrzymać się.
      Pytam - to po co to "udogodnienie" i nadzieja dla podróżnych, skoro kierowcy
      mają to w... nosie?
      Szczyt wszystkiego. To już nawet chamstwo nie jest; to po prostu kpienie z
      ludzi w żywe oczy.
      • splkm Takie moje przemyslenia.. 23.01.06, 23:48
        Wyjasnienie tej sprawy jest proste.
        Jesli motorniczy wlaczy ogrzewanie na caly tramwaj, to spadnie mu wydajnosc
        grzania w kabinie.
        A jesli spadnie, co przy takich temperaturach bezpieczne nie jest, to moze nam
        ten motorniczy zamarznac !!

A czym jest tramwaj bez motorniczego ??
        NIECZYM !!!!

O! I wszystko jasne :)
        • Gość: m@niek77 Re: Takie moje przemyslenia.. IP: *.chello.pl 24.01.06, 01:44
          Boże jakie głupoty lidzie pisza:( Dlaczego na przystanku wszystkie drzwi
          otwarte. Dlatego bo wystarczy ze 4 osoby podejda do wagonu i kazda do swojej
          pary drzwi bo tak tej osobie pasuje. Trudno zeby zamykac wszystkie drzwi podczas
          kiedy pasazerowie wsiadaja np.2 czy tam 2 i 3 a czwarte otwarte i pierwsze.
          Przykor mi ale tramwaje nie maja zamykania oddzielinie kazdych drzwi. Z regoly
          jest tak albo pierwsze potem reszta w wagonie i caly drugi wagon lub wszystkie
          na raz. I teraz co jak ludzie wchodza tylko 2 a reszta otwarta bo powychodzili
          nimi to co teraz ciapnoc drzwiami i poprzycinac ludzi?? Bedzie awantura.
          Nauczcie sie w zime wchodzidz drugimi drzwiami a wychodzic np. 3 ostatnimi na
          wagonie. W ten sposob beda zawsze otwarte 2 i ostanie drzwi. a reszta zamknieta.
          Ale w tedy uwazacie ze motorniczy przy takim sprzezeniu ludzi bedzie czekal az
          wszyscy sie pomieszcza i zeby przyjechal po czasie i mial krotka przerwe albo
          wogule? Machnie drzwiami po sygnale a po sygnale wiadomo ze jak przytnie kogos
          to tej osoby wina i pojedzie.
          Dlaczego zimne grzejniki w wagonie. CO za glupoty piszecie ze motorniczy nie
          grzeje. Kazdy moze spojzec przez szybe w drzwiach do kabiny z wagonu. Jest tam
          takie pokretlo na stopnie 1,2 i 3 zawsze teraz jest na 3. I co z tego. Dzis
          mialem solowke. I na solowce grzaly 3 grzejniki. Jezdzilem na cieply guzik cale
          10godzin i wcale nie bylo cieplo na wagonie. A u mnie tez nogi marzna od tego ze
          sa w miejscu jedna na czuwaku druga albo jazda albo hamowanie. Poprostu wagony
          sa wyekspatowane i nie grzeja bo grzeniki popadaly.
          W lato zle bo na dwozu goraco. W tramwaju elektronika sie grzeje i ludzie lataja
          jak kot z pecherzem do motorniczego zeby wylaczyl ogrzewanie a teraz kiedy
          ogrzewanie zalaczone to lataja ze zimno. Zimno bo nie grzeje a nie grzeje bo nie
          dzila a nie dziala bo zepsute. Co motorowy ma zrobic??
          • przewoz_pw Re: Takie moje przemyslenia.. 24.01.06, 22:51
            Trzebaby posadzić jednego i drugiego narzekającego delikwenta za pulpitem 13N na
            całą linię, to by się przekonał, jak przyjemnie się jeździ z dupą zamarźniętąi z
            narzekającymi pasażerami.
      • Gość: Kosiaczek Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY - również na przysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 21:13
        Wczoraj po godz. 17:40 na przystanku na zadanie na WKD Al. Jerozolimskie w
        strone Centrum przejezdzal E-5, nr autobusu: 2558. I mimo, ze czekajaca ze mna
        na przystanku kobieta machala na ow autobus, ten nie raczyl nawet zjechac na pas
        dla autobusow przy przystanku...
    • Gość: ela Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.netcafe.waw.pl 24.01.06, 09:30
      wszyscy pomstuja na tramwaje, a maile sla do ztm.........luddzieeee, myslcie
      troche.....jakis czas temu autobusy i tramwaje sie rozdzielily i teraz sa 2
      firmy : MZA i Tramwaje Warszawskie .....a ztm to cos jeszcze innego......poza
      tym nie liczcie na jakiekolwiek odpowiedz po waszej mysli na wasze
      maile.....wielokrotnie wysylalam skargi na niedogrzane autobusy, a szanowni
      panstwo z MZA odpowiadali , ze jestem w bledzie, bo kierowcy wlaczaja
      ogrzewanie , to tylko ja bredzę....
      • Gość: S-mi Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.aster.pl 24.01.06, 11:25
        To najpierw znajdź maila do MZA jak jesteś taka mądra.

Jak się pisze do ZTM to oni to odpowiednio przekierowują.
        Za każdym razem jak piszę, to dostaje informację komu przekazano,
        a później właściwą odpowiedź.
        • Gość: mrozek Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 12:23
          ludzie jacy wy jesteście marudni!!! latem za gorąco teraz wam zimno!!!!!!!!!!1
          w domu siedzcie jak marzniecie i już!!!!!!!!!
      • Gość: mac Re: ZTM ODMRAŻA NAM KOŃCZYNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 21:00
        I już prawie bym się z Tobą zgodził. Tylko zgadnij komu płacimy za bilety?
        Właśnie ZTM - oni nam sprzedają usługę i do nich należy kierować reklamacje.
        Jeśli kupisz telewizor i on nie chodzi to piszesz na Tajwan czy do innego
        HongKongu żeby Ci go Chińczyki wymieniły czy też zwracasz się do
        sprzedawcy/serwisu wskazanego przez sprzedawcę? W końcu Z w ZTM znaczy Zarząd,
        nieprawdaż? Jeśli uda Ci się ich przekonać, to nacisk będzie znacznie
        silniejszy, bo ZTM prawdopodobnie płaci MZA/TW ciężkie pieniądze za wykonywane
        usługi. Ty, ze swoim biletem za 2.40 PLN możesz im niestety nafiukać.
    • umfana W tramwajach na linii 26 nie grzeją nadal 25.01.06, 19:25
      Po prostu Syberiada :(((
      • Gość: kixx Re: W tramwajach na linii 26 nie grzeją nadal IP: *.acn.waw.pl 25.01.06, 22:10
        z tzw dobrze poiformowanych zrodel dowiedzialem sie ,ze w tramwajach linii 26
        maja nie grzac az do konca grudnia-jak ty umfana wytrzymasz latem:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka