Dodaj do ulubionych

lista zabytków

24.01.06, 22:51
Coś lipny ten rejestr zabytków na stronie ZOK-u.
Znalazłem tam takie takie kwiatki jak np.3 zabytkowe budynki na
ul.Skrzelewskiej(nr.12,13,14).Drobiazgiem pozostaje fakt że ulica ta nie
istnieje od momentu powstania osiedla Potok.
Podobny problem jest też z kamienicą na Żabiej 7
której nie ma od ponad 50(!)lat...
Obserwuj wątek
    • werttrew Re: lista zabytków 25.01.06, 11:01
      bo to jest też lista zabytków, które udało się juz zniszczyć!
      • kosaciec Re: lista zabytków 25.01.06, 11:32
        W zasadzie rejestr powinien znajdować się na stronie WKZ ew.KOBIDZ-mają zawsze
        aktualne dane.Ale niestety,mają to w nosie-czyli kompletnego,aktualnego spisu
        nie ma.Za to inne miasta wyszukają sobie na stronach wosoz czy LKZ bez problemu.
    • allgau Re: lista zabytków 26.01.06, 11:38
      ZOK jak wszyscy korzysta z rejestru Urzędu Konserwatorskiego, a ten jak łatwo
      się domyśleć jest w wielu punktach nieaktualny, bo nie ma komu podobno go
      aktualizować, może warto słać protesty w tej sprawie do tego urzędu, niech się
      wezmą do roboty i aktualizują! a stołęczny konserwator, który nic nie robi,
      mógłby zająć się aktualizacją zabytkowego stanu posiadania w Warszawie!
      • jarekzielinski Re: lista zabytków 26.01.06, 12:39
        Ciekawa sprawa, bo na własne oczy widziałem, że sprawie aktualizacji rejestru
        poświęcono w MKZ dużo uwagi w ostatnich latach. Tak więc to chyba ZOK dysponuje
        nieaktualnym wydrukiem lub broszurką ze spisem zabytków, z rodzaju tych, jakie
        dawno temu Konserwator wydawał; z drugiej strony ktoś, kto tę listę bez
        komentarza zamieścił na stronie, to albo jej nie czytał, albo niezbyt orientuje
        się w temacie. Przeoczenie zniknięcia ul. Skrzelewskiej można jeszcze
        zrozumieć, w końcu to peryferie, ale każdy (chyba) ZOK-owiec wie, że nie tylko
        nie istnieje kamienica przy Żabiej 7, ale i cała ta śródmiejska ulica, która
        dziś jest częścią Marszałkowskiej! Pzdr.
        • erazm1 Re: lista zabytków 27.01.06, 11:23
          Byc może ZOK został wprowadzony w błąd, ta lista przedstawia stan tego spisu na
          grudzień 2004, miejmy nadzieje, ze dzis błędy poprawiono, choć trudno to
          sprawdzic bo jak wiadomo WUOZ boi sie internetu jak ognia, w takim razie moze
          szanowny ekspert poradzi bądź umieści na swojej stronie aktualny spis, po raz
          kolejny społecznicy muszą wyręczać urzędy...
          • mp36 Re: lista zabytków - Praga 06.02.06, 09:40
            Nawet bardzo często aktualizowany (ostatnio chyba co 1,5 miesiąca) spis
            zabytków dla Pragi północ jest umieszczany na stronie dzielnicy. Pojawiają sie
            tu też obiekty których postępowanie "wpisowe" jest dopiero rozpoczynane lub w
            toku jak Kawęczyńska 39 (tzw. pałacyk Świętochowskiego) czy sierakowskiego 4
            (kam. Mintera z lat 1860-63).
            Ale są i błędy jak nadal figurująca kamienica targowa 22 rozebrana przed ponad
            30 laty. Są i pewne zaskoczenia - niewiadomo dlaczego kamienica targowa 62 ma
            dopisek "Skreślona z rejestru" - faktycznie została wyskreślona czy to błąd w
            zapisie tabeli wykazu zabytków (możer chcieli wykreslić targowa 22 a wykreślili
            targowa 62 :))

www.praga-pn.waw.pl/pragapn/strona/przewodnik_po_urzedzie/wydzialy_i_delegatury/delegatura
            _biura_naczelnego_architekta_miasta
    • el_condorpasa Re: lista zabytków 04.02.06, 19:17
      Przepraszam czy możesz podać adres www do tej strony?
      • chinique A proszę ... 04.02.06, 19:55
        www.zok.engo.pl/
        • el_condorpasa Re: Dziękuję... 04.02.06, 20:51
          ...ale jak się okazało, ktoś puścił chyba plotę, że mój budynek jest pod
          wpisany do zabytków. Chociaż z drugiej strony, jak ADK wymieniała okna to
          powiedziała, że nie może, zrobić plastików bo się konserwator niezgadza. Więc
          kto wie...
          Jeszcze raz dzięki za link.
    • palker Re: lista zabytków 08.02.06, 14:01
      ja się naciąłem dziś na ten rejestr;
      - Radzymińska 133 to naroznik z Trocką - na jednym kiosk z kwiatami na tle
      blokowiska na drugim ładny kościół oszpecony sklepem, myjnią i stacja
      benzynowa od frontu
      - Ładna 23 na Zaciszu (przecznica Młodzieńczej) - pod wskaznym numerem ohydny
      nowy dwupupietrowiec z nietrzymajacymi pionu kolumnami a w budynku sklep z
      żyrandolami
      - dom braci Schiele na ul. ks.Ziemowita - brak numeru w rejestrze; przejechalem
      się wzdłuz ulicy ze dwa razy, popytałem ludzi, niczego nie znalazłem
      • mp36 Re: lista zabytków 08.02.06, 15:00
        Zabytkami są tylko te obiekty przy których jest adnotacja z data wpisu i
        numerem w rejestrze lub że postępowanie zostało wszczęte. Większość obiektów
        umieszczonych na tej liście nie jest zabytkami w rozumieniu prawa, co może być
        mylące, dlatego znajdziemy takie kwiatki jak Radzymińska 133 czy Ładna 23 gdzie
        często też juz nic nie ma (na Ładnej 23 był niebrzydki drewniaczek)
        • palker Re: lista zabytków 08.02.06, 18:53
          drewniaczek, obrzucony tynkiem i z gankiem pośród bzów stoi tez niedaleko, bo
          na Młodzieńczej 8. Rok temu się palił i straszy dziurami w dachu. Jest też w
          pobliżu drewniak zbudowany z podkładów kolejowych, na ul.Zastępowej. To już
          ostanie relikty tego typu zabudowy w okolicy.
          A słyszałeś Michale coś o domu braci Schiele na Targówku Fabrycznym (na
          ks.Ziemowita)? Podobno chodzi o tych Schiele od Haberbuscha. Szukałem i nie
          mogę tego domu znaleźć. Może też już nie istnieje?
          • przemyslaw.burkiewicz Re: lista zabytków 08.02.06, 20:57
            A czy są jeszcze jakieś obiekty z ulic nie istniejących, jak z Marymontu czy
            Bródna?
            Pozdrawiam!

PS Palkerze wydaje mi się, że domem tym może być wyróżniająca się willa przy
            Rzecznej, tuż obok Księcia Ziemowita (odcinek Księcia Ziemowita -
            Niedotrzymska, która dziś oznakowana jest jako Żmudzka).
            • palker Re: lista zabytków 09.02.06, 09:47
              przemyslaw.burkiewicz napisał:

> PS Palkerze wydaje mi się, że domem tym może być wyróżniająca się willa przy
              > Rzecznej, tuż obok Księcia Ziemowita (odcinek Księcia Ziemowita -
              > Niedotrzymska, która dziś oznakowana jest jako Żmudzka).
              >

Zajrzę tam raz jeszcze.Ja poczatkowo obstawiałem dom na rogu Sterdyńskiej i
              ks.Ziemowita
              bi.gazeta.pl/o/a/forum/269/4/269476.jpg
              ale okazało się, ze to nie jest dom braci Schiele.
              Dzieki za wskazówki:-)
              • przemyslaw.burkiewicz Re: lista zabytków 09.02.06, 16:55
                To bodaj Sterdyńska 8 czy 10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka