Dodaj do ulubionych

Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:45
No cóż, pan Borowski miał chyba okazję pierwszy raz zobaczyć wszystkie
decyzje które wydał, on i podlegli mu urzędnicy, na jednej planszy. Ale jakoś
nie widać, żeby ta sieczka która z tego wyszła, zrobiła na nim wielkie
wrażenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Zadziwiające IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.02.06, 00:00
      Pisowcy nie mają, ani krztyny przyzwoitości. M. Gosiewska, która forowana
      przez Przemysława Gosiewskiego, najpierw wsadzona na stanowisko
      wiceburmistrza dzielnicy Ursus, a później obdarowana wysokim miejscem na
      liście do sejmu, dzięki któremu stała się posłem, sprawuje nadal funkcje
      wiceburmistrza i pełni mandat. Nieprzyzwoitość tej osoby polega na tym, że
      nie wiedza lub kwalifikacje zdecydowały o jej awansach (pani ta posiada
      średnie wykształcenie, o czym zresztą można poczytać na stronie sejmowej i
      nie ma i nigdy nie miała nic do zaproponowania)lecz rodzinne koneksje
      Gosiewska jako radna byłej gminy Bielany przez 4 lata w nic się nie
      angażowała.
      • zzyxyryzzy Re: Zadziwiające 07.02.06, 00:17
        Ewo, pewnie masz rację. Ale jaki to ma związek z architekturą?
    • d3b3 Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury 07.02.06, 00:18
      Tak sobie myślę że możemy wziąć pod uwagę następujące opcje:

1. In gremio byli nawaleni.
      2. Mętna woda (czyli jak zwykle chodzi o kasę). Nieuchwalone plany
      zagospodarowania, Kochalski w roli niewiadomo kogo, nieczynne Biuro Inwestycji...
    • Gość: ANtykaczy BOROWSKI - CZAS ODEJŚĆ !!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 02:13
      Obudził się po ponad trzech latach i zauważył że nie zrobił NIC
      Teraz chce kaczym wzorem zrobić dużo szumu żeby zamaskować klęskę inwestycyjną
      miasta i podłapać pare głosów na jesiennych, samorządowych.
    • Gość: corgan wyślijmy Borowskiego do Wrocławia IP: *.chello.pl 07.02.06, 08:20
      Tam uwielbiają takich wizjonerów
    • Gość: Adam Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 08:33
      Stiasne to!
    • betam73 Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury 07.02.06, 10:37
      Łączenie szkół i przedszkoli? Wartościowe tereny? Ale to przeciez podobno
      Borowski był przeciwny budowaniu biurowców (chyba na Woli), tłumacząc to
      wymieraniem okolicy i tym, ze po ktorejs godzinie juz nikogo tam nie ma. Jezeli
      na terenach szkół wybuduja mieszkania, to tym bardziej szkoly i przedszkola
      potrzebne beda. Jesli biura, to sam sobie zaprzeczy.
    • Gość: v polski debilizm nie zna granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 11:37
    • Gość: I love NY Bez dziur będzie pięknie. IP: 193.0.101.* 07.02.06, 12:15
    • Gość: I love NY Bez dziur będzie pięknie. IP: 193.0.101.* 07.02.06, 12:22
      Warszawie najbardziej szkodzą "wyrwy". Braki miasta. Im więcej się zbuduje, tym
      lepiej. Trzeba tylko przyjrzeć się jakości projektów. To nie jest tak, że
      wierzowce są dobre lub złe. Dobrze zaprojektowane, potrafią "ulepszyć" każdą
      przestrzen, nawet zabytkową.
      Dlatego podobająmi się te przedstawione plany. Tylko wokół PKiN powinno być
      bardziej gęsto i pomysłowo. Jeśli to ma być tętniące życiem centrum, to muszą
      tam powstac przyciągające ludzi- kameralne przestrzenie.
    • Gość: Alibaba Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 12:26
      Z tego Planu nic nie wynika tak jak nic nie wynika z zapowiedzi że będzie
      jeszcze wiele dyskusji. Jak wiadomo to bezproduktywne dyskusje są znakiem
      rozpoznawczym urzędników warszawskich.
      Slyszałem o apartamentowcu Libenskinda, czy wiadomo coś więcej o tej inwestycji?
    • Gość: I love NY fajne plany IP: 193.0.101.* 07.02.06, 12:35
      denerwuje mnie domaganie się "wizji". Piękne kapitalistyczne metropolie
      powstawały na styku wielu chęci różnych ludzi, różnych gustów, różnych potrzeb.
      Z "wizji" budowano socrealistyczne betonowe blokowiska na Syberii.
      Co wolimy?
      • Gość: Warszawianka Re: Panie B - po owocach ich poznacie IP: 193.42.211.* 07.02.06, 18:02
        Obywatelu "I love NY" jak i niestety Panie "B"
        - z wizji to nie blokowiska Syberii , a np. centrum Paryża.
    • Gość: regulgator Prosimi pana Fiszera IP: *.crowley.pl 07.02.06, 13:31
      o skomentowanie swojego niehlubnego udziału w roztrzygnięciu konkursu na arkady
      kubickiego.
    • Gość: Studarch ciekawe gdzie dyr Borowski studiował ? IP: *.arch.pw.edu.pl 07.02.06, 14:26
      ... bo na pewno nie na warszawskim wydziale architektury ! Tu jednak uczą
      urbanistyki !!! Innna kwestia, że panowie architekci Stiasny i Wacławek, którzy
      tu studiowali, to chyba na zajęcia z urbanistyki nie uczęszczali ...
      Studarch
      • Gość: architekt Re: ciekawe gdzie dyr Borowski studiował ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:32
        Studiował w Warszawie, po 68 roku był zmuszony wyjechać za granicę, o ile mi
        wiadomo.

> ... bo na pewno nie na warszawskim wydziale architektury ! Tu jednak uczą
        > urbanistyki !!!

Ooo, taaaak, a czy ty też na egzaminie u Gzella (uczy jeszcze?) miałeś tą
        słynną definicję, z której ROTFLowała cała sala?

Jest tu jakiś absolwent, który ją pamięta?

Pozdrawiam,
        dyplom WAPW '95
        • Gość: Archie Re: ciekawe gdzie dyr Borowski studiował ? IP: *.aster.pl 07.02.06, 22:40
          ... to pewnie nie "PO" 68 r., a "W" 68 r., i to znaczy że krótko tam
          studiował, najwyżej roczek z kawałkiem, to do zajęć z urbanistyki nie doszedł -
          co widać ...
          a Gzell profesoruje na wydziale ...
          Archie
        • Gość: S.Gzell Re: ciekawe gdzie dyr Borowski studiował ? IP: *.chello.pl 08.02.06, 23:57
          Czy mógłbym się dowiedzieć o jaką to "słynną definicję na egzaminie u Gzella"
          chodzi, z której, jak przeczytałem, "ROTFLowala cala sala"? Pytam bo nie
          rozumiem co to ROTFLowanie znaczy, a chętnie jako bohater tej wypowiedzi sie
          dowiem. Od razu zaznaczam, że w latach, kiedy mógł studiować ktoś z dyplomem 95,
          zadnych egzaminów na WA PW nie przeprowadzałem. S.Gzell
          • Gość: architekt Re: ciekawe gdzie dyr Borowski studiował ? IP: 66.9.51.* 09.02.06, 12:44
            Bardzo przepraszam, mea culpa, pomyliłem więc hau-hau-hau odszczekuję - to już
            tyle lat :-)
            Chodziło mi o prof. Chmielewskiego i jego definicje z teorii urbanistyki, na
            pewno wie Pan o jakie chodzi. Sprawdzę w domu stare notatki i jeśli znajdę to
            zacytuję w tym miejscu.

ROTFL - rolling on the floor laughing.
            Choć nie wszystkim było do śmiechu kiedy trzeba było zdawać "z Chmielewskiego"
            egzamin.
    • warszawianka_jedna Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury 07.02.06, 15:12
      ile jeszcze lat będziemy karmieni wizjami zabudowy placu defilad?
    • ja.wars nie budujcie wysokosciowcow, to juz przyzytki 07.02.06, 15:55
      w dodatku ohyda. teraz miasta schodza w dol, do ludzi.
    • Gość: Antykomunista Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury IP: 139.222.228.* 07.02.06, 16:31
      Nareszcie ktos otwarcie mowi ze trzeba skasowac takie paskudztwa jak Cepelia
      czy Metropol. Moze wreszcie cos z tego wyjdzie...
    • amhu Zblizaja sie wybory samorzadowe i kleska PiS 07.02.06, 17:21
      w warszawie.Oto przyczyna twozrenia przez Borowskiego kolejnych kielbas wyborczych.
    • Gość: Harmonia Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury IP: 193.42.211.* 07.02.06, 17:42
      Gdy z ulicy Moliera patrzę na "żylety" gieniusza "włażące" na gmach
      Teatru Wielkiego lub z rogu Chalubinskiego/Jerozolimskich patrzę w stronę
      PKiN - to panu Borowskiemu chcę krzyczeć fredrowskie:
      Znaj propocją Mocium Panie!
      Syndrom Manhatanu zamiast talentu.
    • Gość: Sowa Zasłonięciu PKiNu mówimy NIE!! IP: *.wsisiz.edu.pl 07.02.06, 17:59
      Nie zgadzam się na zasłanianie Pekinu!! Może jest brzydki, ale to pamiątka po socjalizmie i PRLu. Owszem, nie były chlubne karty naszej historii, lecz właśnie dlatego powinien być widoczny, aby o nich przypominać.
      Poza tym jakoś nie mogę sobie wyobrazić wieżowców koło zabytkowych, XIX-wiecznych kamienic Aleii Jerozolimskich. Wkurza mnie, że wszytkie projekty zabudowy warszawy olewają problem zabytków. Tak żałośnie mało ich zostało po tym całym powstaniu, a władze zamiast je wyeksponować, starają się je ukryć lub po prostu skazują na niszczenie :-/ Przecież nie można turystom w kółko pokazywać tylko Starego Miasta...
      • katmoso Re: Zasłonięciu PKiNu mówimy NIE!! 07.02.06, 18:41
        widok ze Złotej na pkin jest bardzo przyjemny. nie rozumiem po co zasłaniać go
        łączeniem między domami towarowymi, zaraz powieszą tam chamskie krzylkiwe
        reklamy. i to dopiero będzie szpetne.
      • Gość: mieszkamtu Re: Zasłonięciu PKiNu mówimy NIE!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:35
        Jestem mieszkańcem jednego z domów w okloicy Hotelu Intercontinental i jako
        użytkownik tego terenu uważam, że poronionym pomysłem jest odzyskiwanie cennych
        terenów spod szkół i przedszkoli. Czy dla Was dzieci nie są cenne? Czy nie
        należy właśnie dla nich i o ich przyszłości myśląc przekazać im to co jeszcze
        mamy cennego? A jeśli będziecie planować następne biurowce to właśnie pomyślcie
        o infrastrukturze, o tym czy dla młodych ludzi tu pracujących nie będzie
        wygodniejsze jeśli będą ich dzieci blisko sie uczyły, pod ich nadzorem a nie
        latały same do wieczora na przykład po Ursynowie. Po co nam następne domy
        towarowe, i tak większość z mieszkańców nie ma zbyt wiele pieniędzy, żeby w
        nich kupować. A jak się wam nie podobają dziwne i brzydkie budowle to może
        zaproponujcie francuzom projekt zabudowy wieżowcami wieży Eifel'a, ciekawe jak
        by taki pomysł przyjęli. A może ktoś by chciał spróbować pomieszkać (tak jak
        my, mieszkańcy)od ponad 15 lat na wielkiej budowie niepewny swojego losu,
        zależny od szalonych i nieprzemyślanych projektów i projektantów?
    • Gość: Warszawianka Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 18:27
      Ten projekt to nie tylko sieczka, to lekceważenie Warszawy, jej historii, życia
      jej mieszkańców, rzeczywistych potrzeb mieszkańców i gości - których w Warszawie
      jest masa!!!
      Po pierwsze PKIN - na kilka lat ucichli "zasłaniacze" lub "burzyciele" ale na
      fali przedwyborczych lęków temat powraca! PKiN jest budynkiem trudnym dla
      architektów, wyraźnie nie potrafią sobie z nim poradzić, talentu nie staje!
      Zburzyć, albo zasłonić to jedyne propozycje - a zakomponować przestrzeń z jego
      wykorzystaniem to nie łaska?
      Po drugie wieżowce - na miejscu Metropolu też????? To już szczyt! Przepięknie
      odnowiony hotel Polonia, prawdziwa perełka, miałby sąsiadować z jakimś
      paskudztwem ze stali i szkła?????
      To samo dotyczy secesyjnych, PIĘKNYCH kamienic wzdłuż Al.Jerozolimskich,
      Nowogrodzkiej, itd.
      Po trzecie - za dużo szkół i przedszkoli!!!!!! To już chyba dowód na to, że ci
      faceci byli pod wpływem środków halucynogennych lub podobnych!! Jak w mieście są
      ludzie, to mają dzieci, a dzieci potrzebują przedszkoli i szkół! DLA KOGO
      (CZEGO??) oni chcą to centrum budować?????
      Nóż się w kieszeni otwiera...
      • Gość: Zulfikar Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury IP: *.robbo.pl 07.02.06, 22:05
        Goście byli wyraźnie na prochach. Nie mam nic przeciwko wieżowcom, ale czy
        znalazłby się chociaż metr kwadratowy ziemi, gdzie by oni nie chcieli czegoś
        wcisnąć? A wszystko po to, żeby przysłonić PKiN. Tylko dlaczego? Przeszkadza
        komuś? Jest, jak to się mówi, "mały, ale gustowny".
    • Gość: architekt Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 00:09
      Dopiero teraz zauważyłem - jeszcze wczoraj było wielkie na 18 PKiNów, a teraz
      już tylko na 14.
      Panie Redaktorze, czyżby z powodu śniegu PKiN tak urósł, że centrum zmniejszyło
      sie o 4 PKiNy, czy też się rozrosło o jakieś inne obszary?
      • Gość: jerzynowak Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury IP: *.ci.uw.edu.pl 08.02.06, 01:44
        Wieżowce dobrze zaprojektowane dodają miastu prestiżu. Mogą przy tym
        autentycznie zdobić śródmieście. Potrzebny jest tylko talent projektantów.
        Odbudowa Warszawy po 1945 roku to była amatorszczyzna. Kilkudziesięcioletnie
        zaniedbania w tej materii nie są łatwe do usunięcia. Najłatwiej ukryć jest
        brzydotę współczesnej stolicy za parawanem zbudowanym z drapaczy chmur. Jeżeli
        będą wyglądały estetycznie - jestem za! Pamiętam jeszcze przedwojenną Warszawę
        i wiem, że "tamtego" miasta, z jego specyficznym klimatem odtworzyć się już nie
        uda. Spowodowanie, by Warszawa po tylu powojennych fuszerkach
        architektonicznych stała się nagle piękna również nie jest możliwe. Najprościej
        byłoby wybudować stolicę od nowa, od początku pilnując ładu przestrzennego.
        Niestety, nie stać nas na to. Niech już będą te parawany z wysokościowców. W
        obecnych realiach niczego lepszego chyba nie wymyślimy.
        • s.fug Re: Centrum wielkie na 18 Pałaców Kultury 08.02.06, 23:04
          > Wieżowce dobrze zaprojektowane dodają miastu prestiżu. Mogą przy tym
          > autentycznie zdobić śródmieście.
          Być może. Ale mam pytanie. Który, Twoim zdaniem, z wieżowców postawionych już w
          śródmieściu Warszawy zdobi je i dodaje prestiżu?
          Bo mi za bardzo się nie podobają - no, może z paroma wyjątkami...
          A najbardziej z nich lubię... PKiN. I oboma rękami podpisuję się pod tym, co
          napisano w tym wątku w obronie Pałacu i zabytkowych kamienic w Alejach
          Jerozolimskich.
    • kazuyoshi78 Re: Wieżowcom mówię TAK 08.02.06, 09:02
      Wieżowce to naturalny szczebel ewolucji wielkich miast.

Duże miasto bez wieżowców to miasto zatrzymane w rozwoju, miasto neidokończone,
      miasto niedorobione.

Dlatego niech powstają kolejne wieżowce w ścisłym centrum Warszawy. Niech
      maisto rośnie w górę i niech wreszcie powstanie coś, co będzie wyższe od Pałacu
      Kultury. Ile jeszcze ma on dominowac nad miastem?
      • Gość: Łysy Re: Wieżowcom mówię TAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 15:27
        prosimy pana fiszera, znany autorytet moralny, o nieotwieranie paszczy
        publicznie. bo smierdzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka