Dodaj do ulubionych

Studenci zbierają opinie o Supersamie

IP: *.acn.waw.pl 26.03.06, 22:33
zapewne nikogo nie zaskoczy,jesli napisze ze wyniki ankiety zalezne sa od
tego co chca osiagnac ankietujacy

ps.wynik 90% p-ko zburzeniu w swietle forumowego podzialu zwolennikow i
przeciwnikow wyburzenia wyrazonych w paru watkach na ten temat budzi
podejrzenie manipulacji-wyniki glosowania prawie jak za czasow PZPR,wszyscy
popieraja jedynie sluszna linie

dzieciaki wyluzujcie troche,w taki przekret to nikt nie uwierzy

Obserwuj wątek
    • Gość: Legiusz Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.chello.pl 26.03.06, 22:36
      Brawo! uważam że powinniśmy ratować Super Sam! toż to żywy zabytek ubiegłego
      wieku! Obiekt kultowy wręcz!
    • kazuyoshi78 Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie 26.03.06, 22:58
      "Świetnie ujęła to jedna z czytelniczek, która swój list do "Gazety" podpisała
      tak: "Elżbieta Sokołowska, rodowita warszawianka, dobrze pamiętająca czasy, gdy
      tylko w Supersamie można było dostać Coca-Colę, parówki i wafelki Prince Polo"."

"Przyznaje, że ze sklepem jest związana emocjonalnie: kupuje w nim bakalie na
      wagę, tu odkrywała smak hamburgerów."

-----
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=34018885&a=34532484
      Widzicie te pawilony? Jestem z nimi związany emocjonalnie. Tu odkryawałem smak
      wietnamskiej kuchni, tu po raz pierwszy z pewną taką nieśmiałością
      przekroczyłem próg sex-shopu, tu kupowałem śruby potrzebne do naprawy mojego
      roweru. Niech nikomu nie przyjdzie do głowy likwidacja tych wspaniałych
      pawilonów. Dmogagam się wpisania ich do rejestru zabytkówe, może nawet zacznę
      zbierać podpisy w tej sprawie.
      • Gość: emeryt Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: 82.114.69.* 26.03.06, 23:20
        Teraz wszyscy czują sentyment, a kiedyś był to zwykły "Super-cham" ze względu na
        obsługę ;)
        • Gość: piotr Re: zburzyć to g.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.03.06, 23:49
          ochydny przestarzały hangar, oby go zrównali z ziemia jak najszybciej, a wyniki
          ankiety wiadomo jakie będą już dziś, po prostu śmiechu warte, też moge zrobić
          ankiete i wiem że 90 % będzie za zburzeniem
          • sceptyk Zaorać /nt 26.03.06, 23:55
        • byrcyn1 Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie 27.03.06, 09:34
          ... "obsługa obslugą".., nie chodzi o nią tylko o obiekt!
          To własnie ta "obsluga" w osobie prezesunia chce sie uwłaszczyć i zrobić kasę.
          "Inwestorzy" z Poznania już mówią o Supersami w czasie przeszłym,
          wszystko "dogadane", karty rozdane..."strony" zadowolone... Czy zgodzimy sie na
          to...NIE!
          • Gość: warszawiak Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.acn.waw.pl 27.03.06, 18:15
            tak!tak! ZGADZAMY SIE na zburzenie tego obiektu!!!!TAK!TAK!
      • Gość: terror2000 Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.06, 02:06
        hehe brawo :) bardzo trafne spostrzezenie :)

I klne sie na Boga że jak będą chcieli wyburzyc te pawilony na Marszałkowskiej,
        to niczym paweł Gorgoń stane na barykadzie by wpisac je na liste zabytków :) I
        zrobie to :) no bo dla mnie maja wartosc sentymentalna. W nich jadłem najlepsze
        kebaby mojego zycia :) i sa czescia historii tego miasta. Wiec zachowajcie nam
        Marcpole, pawilony na Marszalkowskiej i KDT!
    • Gość: Precz Komuno!!! Precz Komuno!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 00:05
      Precz Komuno!!!
    • Gość: terror2000 śmiechu warte :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.06, 02:03
      78 respondentów, ankieta on - line i 90% poparcia. Ciekawy jestem jaka jest
      próba badawcza? :) I wedle jakiego klucza została dobrana :) No i
      zastanawiajace jest 90% poparcie dla pawła gorgonia skoro na forum zauwazam
      nawet przewage zwolenników zburzenia Supersamu :) Jestem pod coraz wiekszym
      wrażeniem ofensywy Pawła Gorgonia i jego kolegów studentów, oraz Darka
      Bartoszewicza. Normalnie robicie nam tu druga Białoruś :) A z całym szacunkiem
      do tej akcji - jak narazie nie widze w niej profesjoalizmu a jedynie chę
      potwierdzenia stwianej na poczatku tezy.
    • Gość: terror2000 Sztuka czytania między wierszami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.06, 02:27
      Ankieta zamieszczona jest na stronie o finansach. Bardzo ciężko jest domyslic
      sie jej uzytkownikom ze jest tam jakas ankieta na temat jakiegos Supersamu.
      Watpie tez by warszawscy internauci od kilku dni polowali na jakąs ankiete
      dotyczaca tego zagadnienia :)... Jak wiec wytłumaczyc że pomimo zerowego (do
      tej pory) nagłosnienia sprawy ankiety w mediach, pomimo jej "schowania" na
      stronie zajmujacej sie totalnie czym innym, wypełniło ja az 78 osób??? I to
      wszystkie niemal jednomyslnie :)

Wytłumaczenia sa 2:
      1. Wcale nie było 78 respondentów
      2. Respendenci dowiedzieli sie o ankiecie od ankieterów, a poniewaz prezentuja
      tak wysoka jednomyslnośc mozna załozyc że zostali świadomie lub nieswiadomie
      dobrani tak, by prezentowac sposób widzenia ankieterów.

Wyborczej gratuluje podejscia do czytelnika... Czy wy naprawde uwarzacie ze
      czytelnik Wyborczej to matoł?
    • Gość: 1235 Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 27.03.06, 07:14
      to ,że basia golubiewska nie wyobraza sobie innego budynku w miejscu supersamubo jej zdaniem zaburzy to przestrzeń , nie świadczy o niczym innym ,jak o ułomności jej wyobraźni. Takie badania to jakaś głupota . Niech budową miasta zajmują się specjaliści.
    • Gość: iskrzyk Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 09:10
      dobra dobra. zamiast narzekać można ruszyć palcem i wejść na stronę z ankietą.
      teza badawcza i poglądy badacza są chyba czymś normalnym. a pytania w ankiecie
      nie są sugerujące. no i współczuję poczucia estetyki tym, dla których supersam
      wygląda jak blaszaki z wietnamskim żarciem
      • kazuyoshi78 Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie 27.03.06, 10:16
        > no i współczuję poczucia estetyki tym, dla których supersam
        > wygląda jak blaszaki z wietnamskim żarciem

Nie pisalem, ze Supersam wygląda jak budy z wietnamskim żarciem, tylko pisałem,
        że mam do bud z wietnamskim żarciem stosunek emocjonalny. Na emocjoalne
        argumenty, piękne wspomnienia i takie tam bardzo często powołują się obrońcy
        Supersamu, to ja tez mogę, prawda?
      • Gość: kixx Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.acn.waw.pl 27.03.06, 10:56
        tu nie chodzi o stronniczosc ankiety ,tylko o jej niedostepnosc
        ,a wlasciwie dostepnosc tylko dla wtajemniczonych
        oto link do strony glownej na ktorej podstronie zamieszczono ankiete
        czy widzi ktos gdzies jakas informacje o tej ankiecie?
        www.finansowa.com
        to jak tam sie znalazlo az 78 osob??
        jedyne wytlumaczenie to fakt przynaleznosci do znajomych krolika
        zreszta ta ankiete mogla wypelnic 78 razy nawet jedna osoba,nie ma tam nawet
        najprosteszego mechanizmu zabezpieczajacego przed powtornym wypelnieniem-ale to
        juz maloznaczacy szczegol

przekret panie i panowie studenci
        i tyle tylko mozna powiedziec o tej ankiecie
        • Gość: Julian Madej Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 11:17
          Postaram się wyjaśnić parę nieporozumień.
          Po pierwsze, jestem w stanie stwierdzić, czy ktoś wypełnił ankietę więcej niż
          raz.
          Po drugie - sama ankieta nie ma nic wspólnego z portalem finansowa.com, który
          po prostu udostępnił miejsce. Przed publikacją artykułu w Stołecznej
          rozesłaliśmy maila z linkiem do znajomych (bez wtajemniczania w sedno sprawy) -
          coś na kształt pilotażu. Stąd pierwsze odpowiedzi. Obecnie link jest
          udostępniony na portalu i mogą w niego klikać wszyscy.
          Po trzecie - ankieta nie jest w żaden sposób zmanipulowana. Dziwne, że
          niektórzy na forum próbują przypisać nam złe intencje. Ciekawe też, że są to
          dokładnie te same osoby, które bardzo często zabierają głos w dyskusjach na
          forum pod artykułami dotyczącymi Supersamu, gorąco przekonując o jego
          wyburzeniu.
          Po czwarte wreszcie - nie zamierzamy poprzestać na badaniach w Internecie.
          Najbardziej istotne będą wyniki ankiet przeprowadzonych bezpośrednio z
          mieszkańcami Warszawy. Zapewniamy, że zostanie to zrobione z zachowaniem
          wszelkich reguł badań społecznych. Wyniki, które zostaną opublikowane w
          Stołecznej za około dwa tygodnie, będą wyraźnie rozróżniać obie próby.
          Proszę więc o cierpliwość i zaprzestanie idiotycznych insynuacji pod naszym
          adresem, a wypowiadanie się poprzez ankietę - po to została ona stworzona.
          Pozdrawiam
          • Gość: kixx Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.acn.waw.pl 27.03.06, 11:37
            czyli krotko piszac wszystkie zarzuty sie potwierdzaja:
            ankieta dla znajomych krolika
            podawanie wynikow ankiety przeprowadzonej wsrod znajomych z jednego raczej
            srodowiska,jako wynikow w miare obiektywnych
            i w koncu -w tej chwili ZADNEGO LINKU nie ma-lepiej wiec sprawdzic zanim sie
            cokolwiek napisze.Na wszelki wypadek mam zapisany plik z widokiem tej strony

Natomiast jesli chodzi a rzekome idiotyczne insynauacje to juz lepiej nic
            gosciu nie pisz-chcialbym zeby kazdy moj przeciwnik mial takiego sprzymierzenca
            w swoich szeregach.
          • Gość: survey Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: 204.52.187.* 27.03.06, 11:57
            To ja też wyjaśnię kilka nieporozumień Panie domorosły "badaczu".
            1. > Po pierwsze, jestem w stanie stwierdzić, czy ktoś wypełnił ankietę więcej
            niż
            > raz. - I co "badacz" zrobi jeśli będą dwie rozbieżne odpowiedzi od jednej
            osoby? Usunie jedną, obie? Czy wybierze, która mu bardziej pasuje, a która
            mniej? Czy też nie zrobi nic w myśl zasady im więcej tym lepsze to zrobi
            wrażenie?
            2. > Po trzecie - ankieta nie jest w żaden sposób zmanipulowana > - I nie jest
            niestety także rzetelna, bo 1. próba jest totalnie przypadkowa, więc ja
            twierdzę, że w ankiecie wzięli udział praktycznie sami zwolennicy Supersamu,
            czyli nadal nie wiemy co sądzi badana populacja - dzielnica, miasto itp. 2.
            możliwość wielokrotnego wypełniania, oraz prezentacja wyników w
            trakcie "głosowania" dodatkowo zaciemnają wypaczony obraz.
            3. > Po czwarte wreszcie - nie zamierzamy poprzestać na badaniach w Internecie.
            > Najbardziej istotne będą wyniki ankiet przeprowadzonych bezpośrednio z
            > mieszkańcami Warszawy. Zapewniamy, że zostanie to zrobione z zachowaniem
            > wszelkich reguł badań społecznych. > Byłoby rzeczywiście fajnie gdyby tak
            było, niestety znów małe "ale", jeśli to WY będziecie ankieterami pytającymi
            respondentów, to rzetelność będzie także żadna. Jeśli jesteś w stanie
            udowodnić, że tak nie będzie mogę zreplikować wasze badanie przez niezależną
            firmę na reprezentatywnej próbie dzielnicy Mokotów. Zobaczymy, czy wynik będzie
            zbliżony. Jeśli nie wiesz o czym mówię to zapytaj opiekuna naukowego, dlaczego
            w profesjonalnych firmach badacz sam nie przeprowadza wywiadów tylko zleca to
            ankieterom, którzy często nie wiedzą nawet kto jest klientem badania.

Na koniec: to nie są żadne "idiotyczne insynuacje" Panie "badaczu", tylko
            dbałość o jakikolwiek sens tego co usiłujcie zrobić. Chyba że Waszym celem nie
            jest rzetelne poznanie wyniku a tylko artykuł i ładne zdjęcie w Wyborczej.
            Wtedy zgoda, możecie pisać co chcecie z wyjątkiem tego, że zrobiliście badanie,
            bo na razie nie macie żadnej podstawy cokolwiek uważać o zdaniu innych ludzi
            poza Waszym własnym, które znamy już z artykułu.
            • kazuyoshi78 Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie 27.03.06, 12:03
              > Chyba że Waszym celem nie
              > jest rzetelne poznanie wyniku a tylko artykuł i ładne zdjęcie w Wyborczej.

Ostatnio wielu ludzi lansuje się Stołecznej. Kilka dni temu lansowali się
              siskomowcy (artykuł i zdjęcie na pierwszej stronei), teraz obrońcy Supersamu.
              Zachecony przykładem tez się chyba pójde polansować :)
              • Gość: terror2000 Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.06, 13:17
                kazuyoshi78, proponuje abysmy dla zgrywu zaczeli bronic z równym poswieceniem
                pawilonów na Marszałkowskiej, jako miejsca o wartosci sentymentalnej oraz o
                unikalnej kulturze i kolorycie, bedących warszawskim odpowiednikiem
                londynskiego Soho ;)))
                • kazuyoshi78 Re: Pawilony muszą zostać! 27.03.06, 14:11
                  Wchodzę w to. Na stronie www.sztuka.net.pl podano, w jaki sposób walczy się o
                  Supersam, więc warto skorzystać z tych doświadczeń podczas walki o zachowanie
                  naszych wspaniałych pawilonów. W środę będę miał trochę czasu i wtedy sklecę
                  wzruszający list przedstawiający piekno i wartośc sentymentalną pawilonów i już
                  będzie można rozsyłać maile. Może jakąś prostą stronę WWW z formularzem do
                  zbierania podpisów uda mi się docelowo sklecić :)
            • aegis_of_heart Re: Survey 27.03.06, 13:51
              Wszystko, co napisał Survey jest prawdą, a nawet jest jeszcze gorzej.

Autor twierdzi, że "umie określić, czy osoba głosowała więcej niż raz" - a ja
              się pytam niby jak w kraju powszechnego dynamicznego IP? A z drugiej strony
              wspólnych IP dla sieci akademickich, trzepakowych itp.? Czyżby drobny spyware
              kradnący adresy MAC i quotę dysków? ;)

Co do samodzielnego przeprowadzania badań - omówienie efektu ankieterskiego to
              jedne z pierwszych zajęć z jakiejkolwiek nauki społecznej - na ISNSie chyba też
              coś o tym słyszeli?

A na koniec - największy żal można mieć dla nomen omen "Wybiórczej", podającej
              zupełnie niereprezentatywne wyniki, pisząc jednocześnie coś o mieszkańcach
              (trzeba się domyślić, że ankieta jest tylko internetowa w stadium zalążkowym, a
              nie każdy czytelnik GW musi mieć o tym jakieś pojęcie).

Pozdr.
              • Gość: panna maria Re: Survey IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 21:22
                ciekawa jestem jak droga Pani chcialaby wyeliminowac efekt ankieterski???? z
                tego co wiem, to sie go NIGDY nie daje wyeliminowac, al mzna jedynie NIWELOWAC
                czego studenci nie powiedzieli, ze NIE UCZYNIA
                szkoda, ze wszyscy, ktorzy krzycza na tym forum nawet nie staraja sie o
                konstruktywna krytyke...
                widac takie czasy...
            • Gość: panna maria Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 21:12
              Witam,
              sama rowniez koncze wydzial socjologiczny i dziwi mnie, ze pan/i survey uwaza,
              ze badacz przeprowadzajacy ankiete samodzielnie, a nie poprez ankieterow moze
              wplynac na ksztalt wynikow. po pierwsze rownie dobrze ankieterzy mogliby zrobic
              to samo (nie sa matolami i widza jakie pytania zadaja respondentom!!!), po
              drugie badacze (nawet jesli sa tworcami ankiety) daja arkusz do wypelnienia
              respondentom i nie sugeruja co maja w nim zawrzec!!! przypuszczam, ze zgodnie z
              Pana/i teoria podwazyc mozna kazde bez wyjatku badania prowadzone metoda
              ilosciowa (to jest ankietami). dziwi mnie, ze na temat ankiety zabieraja glos
              glownie dyletanci, ktorych wiedza z zakresu badan spolecznych jest conajmniej
              powierzchowna. dziwi mnie rowniez, ze wszyscy Panstwo wypowiadacie sie o
              ankiecie internetowej, ktora jest bardziej sondazem i, jak zaznaczyl Julian
              Madej bedzie oddzielona od badan prowadznych bezposrednio z mieszkancami
              dzielnicy Mokotow.
              Poza tym nikt tu nie aspiruje do powaznych badan prowadzonych przez "firmy", a
              inna sprawa jest przyklad Nowego Dnia, gazety, ktora byla zgodnie z badaniami
              "profesjonalnej firmy" idealnym tworem na polski rynek, i co??? wiec moze nie
              przywolujmy takich argumentow, bo sa zwyczajnie smieszne.
              Pozdrawiam serdecznie i zycze mniej zlosliwosci i zawzietosci, fajnie, ze
              ludziom chce sie dzialac i probuja cos robic, zeby o naszym zyciu nie decydowaly
              wielkie korporacje!

Pozdrawiam.
              • Gość: kixx Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.acn.waw.pl 28.03.06, 21:57
                chwila chwila
                To co pisze pan Madej stoi w jaskrawej sprzecznosci z tym ,co napisala Gazeta
                Nie chce mi sie wglebiac w szczegoly,sadzac po sposobie w jaki pani pisze jest
                pania na tyle inteligentna osoba ze sama wychwyci te sprzecznosci.
                Nie wiem ,kto wiec manipuluje faktami-jesli Gazeta ,to niech pan Madej zwroci
                sie do niej z zadaniem sprostowania-jesli jednak pan Madej co innego mowi
                Gazecie,a co innego tu w swej wypowiedzi to faktycznie nie ma po co sie zwracac
                z taka prosba .
                Jesli wiec nie bedzie sprostowania w najblizszych dniach bedziemy mogli wyrazic
                domniemanie,ze to Pan Madej wprowadzajac w blad dziennikarza chcial osiagnac
                sobie znany cel.
                Czy zgadza sie Pani z takim postawieniem sprawy ,czy znow bedzie pani probowac
                wytlumaczyc niewytlumaczalne?
                • Gość: panna maria Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 23:23
                  mam wrazenie, ze zdanie "studenci zamierzaja ruszyc w miasto..." oznacza, ze
                  beda robic prawdziwe, rzetelne (taka mam nadzieje jest ich intencja) badania
                  ilosciowe. zgadzam sie, ze gdyby zamierzali oprzec swje raport z badan wylacznie
                  na sondazu internetowym moznaby sie niepokoic, jednak oni nic takiego nie
                  zapowiedzieli. mysle, ze Gazeta polozyla nacisk przede wszystki na fakt, ze
                  trojka mlodych ludzi po prostu ma taki pomysl i tez ich obchodzi los supersamu,
                  dziennikarz gazety socjologiem nie jest i mogl nie wychwycic pewnych niejanosci,
                  ktore wytworzyly sie z polozenia najwiekszego nacisku na sonde internetowa.
                  pozdrawiam serdecznie
                  • Gość: Julian Madej Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 01:16
                    Między tym, co napisałem kilka postów powyżej, a treścią artykułu nie ma
                    zasadniczej sprzeczności. Ktoś, kto zna się na socjologii (jak panna maria) i
                    wie, że dziennikarskie ujęcie zawsze stanowi pewne uproszczenie, jest w stanie
                    to pojąć. Ktoś, kto ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem - vide kixx -
                    niekoniecznie.
                    • Gość: kixx Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 11:29
                      to co powiemy o tym zdaniu panie Julianie Madeju:
                      Na razie ankieta na temat mokotowskiego sklepu jest dostępna tylko w internecie
                      (www.finansowa.com/supersam). Jednak w niedzielę rano studenci mieli już opinie
                      78 respondentów. - Odpowiadają głównie młodzi ludzie. Ponad 90 proc. jest
                      przeciwne burzeniu Supersamu - zdradza Julian Madej.

w zestawiemiu z tym zdaniem
                      juz z internetu
                      rozesłaliśmy maila z linkiem do ___znajomych___ (bez wtajemniczania w sedno
                      sprawy) -
                      coś na kształt pilotażu. Stąd pierwsze odpowiedzi.

jak to sie ma do wiarygodnosci,rzetelnosci i odpowiedzialnosci za wlasne
                      wypowiedzi do prasy tylko tak wspanialy przyszly socjolog jak pan Madej moze
                      odpowiedziec ,bo ja nie jestem w stanie

ps.mnie nie interesuje dziennikarskie uproszczenie mnie interesuje wydzwiek tej
                      notki popartej wynikami przez pana,panie Madej podanymi-z niej w jasny dla
                      kazdego czytajacego sposb wynika ze 90 procent respondentow bylo za
                      zostawieniem Supersamu
                      i nie pieprz pan,panie Madej o rozumieniu tekstu i uproszczeniach
                      dziennikarskich tylko zdobadz sie na odrobine odwagi i przyznaj sie pan
                      wprost ,ze albo pan powiedzial bzdury dziennikarzowi,albo artykul jest
                      nierzetelny

pps.chyba,ze pan nie jest w stanie tego zrobic to tez zrozumiem
                      w koncu nie od dzis mam stycznosc z sondazami (nie,nie nie przeprowadzam
                      sondazy-mam uczciwa praca)

• Gość: Herr Maier Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 00:36
                        Czasem zastanawia mnie feneomen takich ludzi jak osbnik podpisujący się
                        nickiem "kixx". Według prowadzonych preze mnie badań, całkowicie subiektywnych,
                        zafałszowanych i jawnie dążących do przejaskrawienia sytuacji wynika, iż
                        aktywnośc takich postaci w internecie jest odwrotnie proporcjonalna do działań
                        w świecie rzeczywistym.
                        Moja rada jest taka, zamiast siedzieć przed komputerem i tracić czas na
                        wymyślanie problemów a potem płytkich ripost na ich reakcję, proponuję trochę
                        działań terenowych. Jeśli nie interesuje Ciebie kixx kwestia Supersamu, to zrób
                        badania wykazujące przykłądowo ilu studentów udziela fałyszywych informacji GW,
                        bo ten temat chyba bardzo Cię interesuje.
                        Ja osobiście jestem za zlikwidowaniem tego sklepu, chciaż też mi się
                        przypomina dzieciństwo i wymiana butelek na napój "Ptyś" - skup był tam gdzie
                        teraz Mc Drive:)))
                        I jeszcze jedno zdanie do kixx - konstruktywna krytyka jest domeną ludzi
                        inteligentnych, Ty takowej nie prowadzisz.
                        Podrawiam mokotowskich działaczy!
                        • Gość: kixx Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.acn.waw.pl 30.03.06, 09:48
                          skoro jestes taki zaciekawiony moze przeprowadz sondaz-wzor juz masz
                          podany ,wiec do oczekiwanych przez siebie wnioskow dojdziesz zapewne bez
                          problemu
                    • Gość: survey Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: 204.52.187.* 31.03.06, 09:58
                      Napisaliście kilka postów, z których nadal nie wynika, że badanie będzie
                      rzetelne - wycieczki ad-personam dowodzą tylko jak mało macie merytorycznych
                      argumentów.

Odpisuję "pannie-marii" - zewnętrzni ankieterzy w znikomy sposób wpływają na
                      wyniki badań bo 1. nie mają w tym żadnego interesu jaki wynik wyjdzie, 2.
                      ich "nastawienie" wzajemnie się równoważy, 3. wiedzą o tym, że są kontrolowani
                      i że badacze często robią im "podpuchy" aby sprawdzić czy nie manipulują
                      wynikami - dlatego tym bardziej się pilnują.
                      W tym przypadku "ankieterzy" mają konkretny cel - udowodnić swoją
                      tezę: "Supersamu nie wolno zburzyć", stąd wiadomo, że nawet pomijając kwestię
                      kontrolowania samych siebie, nieświadomie wpłyną na wynik - odsyłam do badań
                      niemieckich socjologów z lat 70tych XX wieku nad wpływem ankieterów i metod
                      badań na rzetelność wyniku, wyniki są ciekawe zwłaszcza w konteście wpływu
                      różnic płci ankieterów i badanych na wyniki - zapytajcie opiekuna naukowego,
                      musi o tym wiedzieć.

I osobista uwaga - co do Nowego Dnia... jakie były wyniki badań nad tym
                      projektem wie tylko dział badań Agory i firma badawcza, która je prowadziła
                      (notabene największa w Polsce), co z nimi zrobiła Agora - wie tylko ona, ale
                      jakie to ma znaczenie w kontekście setek jeśli nie tysięcy udanych projektów
                      opartych na badaniach - cała branża FMCG, telekomy, banki, mnóstwo usług,
                      media, nawet internet uzyskuje przewagę dzięki badaniom. Stąd argument, że
                      badania są be bo coś komuś się nie udało jest tylko komiczny - w zeszłym roku
                      na badania wydano ponad 400 mln PLN, trudno uwierzyć że wszyscy naiwnie
                      inwestują w coś co nie ma sensu :-)

Podsumowując, jeszcze sporo pracy przed wami, zamiast udowadniać, że jesteście
                      najmądrzejsi lepiej przy okazji takiego projektu jak nawięcej się uczcie - to
                      się wam bardzie przyda, zwłaszcza jeśli planujecie związać się z badaniami
                      zawodowo, a być może spotkamy się na praktykach :-)
    • kazuyoshi78 Re: Link do ankiety 27.03.06, 10:07
      www.finansowa.com/supersam
      Ludu Warszawy, głosuj.

Szkoda tylko, że wyniki nie sa podawane na żywo, co uzasadnia podejrzenie, że
      ta ankieta to może być jakas lipa.
      • Gość: socjolog chyba tylko w ISNSie moze powstac takie badanie IP: *.pool8257.interbusiness.it 27.03.06, 10:57
        Nie dość, że "badacze" są obrońcami Supersamu, to jeszcze podają wyniki w czasie trwania badania. Ciekawe czy założyli jakiekolwiek kwoty żeby badanie było choć trochę reprezentatywne? Mam nadzieję, że redaktorzy Gazety więcej już nie wspomną o tym "badaniu" a już na pewno nie będą się powoływać na jego wyniki... A teraz, korzystając z takiej możliwości, złośliwie zagłosuję kolejny raz :-))
        • Gość: politolog Re: chyba tylko w ISNSie moze powstac takie badan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.06, 11:02
          ano, zgadzam się z Panem Socjologiem :)
    • Gość: aaaaaaby Supersamiec musi zostać.Zburzyć Żółte Balkony! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 10:20
    • Gość: Welarg Re: Rozebrać i postawić w innym miejscu IP: *.itb.pl 27.03.06, 14:33
      Moim zdaniem Supersam należałoby rozebrać i według tego samego projektu
      postawić w innym miejscu, np. na nowym osiedlu. Można najwyżej uwzględnić
      większe obciążenie śniegiem (wg PN-EN-1991-1-13:2003) i tak dalej.
    • peace_and_justice zlikwidowac Mc Gowno ! 27.03.06, 16:06
      Mamy dosc smrodu smazonego gowna :/
    • rudy102_t_34_85 Nietrwałe zabytki. 27.03.06, 16:39
      Ze współczesną architekturą użytkową problem jest taki że już w samym założeniu
      jest ona NIETRWAŁA.Tak wychodzi z zastosowanych materiałów i technologii.Lekka
      konstrukcja ze szkła,aluminium,żelbetu nie pokrywa się szlachetną patyną
      starości tylko zwyczajnie rdzewieje,kruszeje i rozpada się.Nawet jeśli dobrze o
      nią zadbać to nie dalej niż za 50-60 lat przychodzi moment gdy koszty prac
      remontowych przekraczają granice zdrowego rozsądku a postęp przekreśla wszelkie
      walory użytkowe...Przypominam sobie jakie łzy wylewano nad starym terminalem
      MDL im.Chopina.Obiektywnie była to ciekawa architektura (zw."zębaty" dach) o
      niebo lepsza od tego co teraz tam powstaje (Terminal 2).Jednak trudno sobie
      wyobrazić zachowanie tego obiektu jako "zabytku" co niektórzy postulowali.
      To uniemożliwiłoby sprawne funkcjonowanie lotniska jako całości...
      Jeśli już dążyć do zachowania ładu przestrzennego tworzonego przez daną
      konstrukcję o ciekawej formie,należałoby raczej zbudować na jej miejscu nową o
      identycznym wyglądzie zewnętrznym i (opcjonalnie) wewnętrznym.
      W stosunku do obiektów takich jak SUPERSAM definicja "zabytkowości" powinna
      ulec zmianie.Japończycy mają starą architekturę z nietrwałego drewna,tylko że
      ta "starość" jest rozumiana nieco inaczej.Swiątynie Shinto o "wiekowej
      tradycjii" są co 20-50 lat rozbierane do ostatniej deski poczym z należytym
      ceremoniałem odtwarzane w tym samym miejscu w ten sam sposób z tego samego
      materiału.W przypadku wartościowej architektury zbudowanej w/g nietrwałych
      technologiii należałoby postępować tak samo...
    • Gość: gosc Tylko czy przechodnie sa specami od architektury? IP: *.molgen.mpg.de 27.03.06, 16:39
    • Gość: komuch Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.acn.waw.pl 27.03.06, 18:12
      Supersam trzeba zburzyc! ...i postawic cos nowego,eleganckiego i
      supernowoczesnego....moze byc nawet biurowiec, byleby nie szpecil okolicy...
    • yaroszka Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie 27.03.06, 18:22
      Supersam jest BRZYDKI. Kojarzy się z pustką w sklepach, octem na półkach i
      niemiłą obsługą!!!
      • Gość: schiza_yaroszki Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 18:40
        to straszne !!! musisz miec z tego powodu powazne problemy emocjonalne..
        czemu nie pojdziesz z tym do psychoanalityka?

z wyczuciem piekna trzeba sie niestety urodzic. biedny gosc z ciebie... podobnie
        jak zawodzacy z toba w falszujacym chorze pozal sie boze kibole fachowcy od
        wietnamskiego zarcia, turasow i seksszopow na marszalkowskiej...

• kazuyoshi78 Re: Studenci zbierają opinie o Supersamie 27.03.06, 23:26
          > podobnie
          > jak zawodzacy z toba w falszujacym chorze pozal sie boze kibole fachowcy od
          > wietnamskiego zarcia, turasow i seksszopow na marszalkowskiej...

Co ty chcesz od tych pawilonów z Marszałkowskiej? Ona są przykładem bardzo
          ciekawej architektury użytkowej okresu realnego socjalizmu i mają dla wielu
          warszawiaków wartośc sentymentalną. Musimy je koniecznie ocalić. Pomóż nam w
          tym, każdy człowiek się liczy.
    • Gość: dyplomant WA Studenci na dyskusję o Supersamie 20.04 o 17tej ! IP: *.arch.pw.edu.pl 01.04.06, 13:42
      Patrz

www.um.warszawa.pl/wydarzenia/studium/tekststudium/studium_aneks.pdf
      to aneks do projektu studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania
      przestrzennego Warszawy - w tabeli nr 3 jest zestawienie "dóbr kultury
      współczesnej" do objęcia ochroną planistyczną: jest tam Supersam, ale np. SMYKa
      już nie ma (a był na liście SARPu !). Wynika z tego że naczelny architekt
      miasta nie powinien wyrażać zgody na jego rozbiórkę, bo popadłby w sprzeczność
      z własnymi działaniami planistycznymi ! A dyskusja nad projektem studium - w
      tym nad dobrami kultury wspólczesnej przez ten dokument wskazanymi do ochrony -
      ma się odbyć 20 kwietnia (czwartek) godz. 17tej w Pałacu Kultury w sali
      Koncertowej na VI piętrze. Ja przyjdę !
      dyplomant WA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka