Gość: pawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 23:15 ja bym zaczal od centralnego i bud przy placu defilad. jak ktos przyjezdza do warszawy to widzi to jako pierwsze :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ambush Warszawiacy sfrustrowani Warszawą 01.06.06, 23:20 bedzie lepiej, tyle obietnic juz padlo, ze nie moze byc inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą 02.06.06, 07:41 I Ty w to wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo Wstyd mi ze to stolica Polski! IP: 194.78.236.* 02.06.06, 09:32 Nie trzeba porownywac z Paryzem czy Rzymem wystarczy z Praga i Budapesztem by przekonac sie ze Warszawa to syf Zdecydowanie najbrzydsza stolica w Europie! Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Wstyd mi ze to stolica Polski! 02.06.06, 10:37 Wystarczy z Krakowem, Poznaniem, Wrocławiem, czy Toruniem. Wygląd stolicy naszego kraju budzi zażenowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak WAWA jest najlepsza, drodzy zazdrośnicy i smęty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 10:50 Jestem dumny, że tu mieszkam. Wiele rzeczy oczywiście trzeba poprawić m.in. nawierzchnię dróg (żeby każda wyglądała jak Wał Mieszeszyński!!), wygląd centrum po Pałacem, Nadwiślańką Promenadę, Drugą i trzecią nitkę metra zbudować, usprawnić komunikację miejską (korki cholerne!), bardziej scentralizować życie nocne miejskie, żeby nie trzeba było jeździć taksówkami między klubami i wydawać jednego wieczoru trzech stów, przepchać ulicę MArynarską w końcu, powiększyć szybciej Okęcie (konecznie!!) i więcej imprez różnego rodzaju (np koncerty większych gwiazd) Ale to po prostu są problemy do przewalczenia, wszyscy nad nimi pracujemy bo tego się ot tak zmienić nie da. Ale Warszawa ze wszystkich miast w Polsce jest najbardziej energetyczna dynamiczna ostra barwna pełna kontrastów różnorodna fascynująca. Dla ludzi z zewnątrz jest po prostu przerażająca. Tu pracuję, rozwijam się, mam najlepszą sztukę, najlepsze teatry, najwięcej się dzieje, poznaję zdolnych i ciekawych ludzi z różnych środowisk. Pamiętajcie że 60 lat temu tego miasta praktycznie nie było. Miasta powstają przez setki lat. To co teraz jest to efekt 60 lat pracy. Podobają mi się kontrasty. I zupełnie nie rozumiem oburzenia na kamienice pozostałe po Powstaniu. To nasz skarb, nasz pomnik, nasze logo miasta. To powinno trwać na wieki. Takiej na przykład ulicy Pańskiej nie powinno się ruszać!! Właśnie po to będą przyjeżdżać miedzy innymi cudzoziemcy dziś i za 50 lat. Przestańcie więc smędzić bo się niedobrze robi, smędzenie zostawcie leniuchom i malkontentom, którzy nic w życiu nie osiągną. Kocham Warszawę, widzę jej problemy, ale nie pieprzę jak potłuczony, a pracuję nad nimi!!!!!!!! Powiem więcej: Warszawa to jedyny powód, który mnie trzyma jeszcze w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Twój post jest po prostu głupi... 02.06.06, 11:06 Twój post jest po prostu głupi... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Ten który rządził Wawą teraz rządzi krajem. 02.06.06, 11:10 To daje pewien obraz tego, jakich to wspaniałych osiągnięć możemy się spodziewać do końca kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiaczek 1 jacy warszawiacy chyba raczej chloporobotnicy z .. IP: *.ny.towerstream.net 02.06.06, 21:39 jacy warszawiacy chyba raczej chloporobotnicy z .... Koziej Wolki, nie sadze aby byly tego rodzaju statystyki, ale rdzennych warszawiakow z tradycjami przynajmniej 3 pokolen czyli z dziadkami przedwojennymi warszawiakami jest pewnie nie wiecej niz 10 % wiec Warszawa jak wiekszosc Polski jest obrazem demografii awansu spolecznego, ze wszystkimi pozytywnymi i negatywnymi efektami, sporo dynamiki i energii ale jednoczesnie brak tradycji, kultury, edukacji, ciaglosci, znaojomosci przeszlosci, taka jest Polska po zniszczeniach zaborcow i rodzimych komunistycznych janczarow epoki slusznie minionej Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Problem Warszawy polega na tym, ze 75% to cholota 02.06.06, 22:28 z zewnatrz, paskudny zaciag komunistyczny. Komuchy blokowaly do poznych lat 60- tych powrot Warszawiakow. Warszawiacy byli tempieni i mordowani przez cala okupacje. Niemcy po Powstaniu Warszawskim zamordowali okolo 200'000 Warszawiakow. Warszawa w 1945 roku byla najbardziej zniszczonym miastem na swiecie i liczyla okolo okolo 16'000 tys. osob. Warszawiacy zaczeli wracac a komunistyczni faszysci robili wszystko, zeby wrocilo ich jak najmniej. Za to sciagano cala cholote komunistyczna. No i bardzo normalnych mieszkancow z prowincji, ktorych bardzo szanuje, ale ktorzy z duchem i poziomem Warszawy nie maja nic wspolnego. Moze ta masa zyjaca w Warszawie w nastepnej generacji (a wiec trzeciej od przyjechania rodzicow ) bedzie potrafila stworzyc cos w rodzaju Warszawiaka. Oczywiscie z duchem starej Warszawy bedzie mialo tylko czastkowo cos wspolnego. waZa to caly odpad komunistyczny zostal sciagniety, badzo duzo ludzi po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiaczek 1 warszawy odtworzyc sie nie da, juz moi dziadkowie IP: *.ny.towerstream.net 03.06.06, 00:40 Warszawy odtworzyc sie nie da, juz moi dziadkowie narzekali na naplyw mlodziezy z arystokratycznych kresow i dzieci malomiasteczkowej burzuazji i twierdzili ze to koniec Warszawy, a przeciez tak na prawde jej ducha tworzyli nie warszawiacy bogaci tylko biedna inteligencja i robotnicze Powisle, Czerniakow, Wola i Marymont, zydowskie Nalewki, biedota ze Starego Miasta nie mowiac o sasiadach z Pragi, Srodmiescie, Mokotow, Zoliborz to byly enklawy ktore mialy swoja role ale nie dominowaly nad charkterem miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Warszawa byla, jest i bedzie z trzeciego swiata IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 03.06.06, 06:06 Gość portalu: warszawiaczek 1 napisał(a): > Warszawy odtworzyc sie nie da ... > ... tak na prawde jej ducha tworzyli nie warszawiacy > bogaci tylko biedna inteligencja i robotnicze Powisle, Czerniakow, Wola i > Marymont, zydowskie Nalewki, biedota ze Starego Miasta Swieta prawda! Warszawa byla, jest i bedzie stolica na pograniczu trzeciego swiata. Nie wyglada ona jak Lagos, stolica Nigerii. Bardziej jak Mexico City czy Santiago stolica Chile. Oczywiscie na ulicach i szyldach jest jezyk polski, nie hiszpanski oraz nie ma tu gór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quosoo Re: Warszawa byla, jest i bedzie z trzeciego swia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.06, 08:06 chyba nie byles w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
welarg Re: Gospodarz domu, gospodarz dzielnicy .... 07.06.06, 10:09 Pamiętacie Państwo : "Gospodarz domu, gospodarz dzielnicy, gospodarz miasta, gospodarz kraju" (Alternatywy 4) i sprawdziło się .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phil Re: Twój post jest po prostu głupi... IP: 199.67.203.* 02.06.06, 14:29 Ana-dark - obawiam się że to niestety TWÓJ post jest bezdennie głupi. Kolega przytoczył kilka argumetów z którymi się zgadzam. Jeśli masz inne zdanie to napisz dlaczego a nie zaśmiecasz forum debilnymi pyskówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark No bo pierdzielił... 02.06.06, 19:41 No bo pierdzielił... Gość portalu: Phil napisał(a): > Ana-dark - obawiam się że to niestety TWÓJ post jest bezdennie głupi. Kolega > przytoczył kilka argumetów z którymi się zgadzam. Jeśli masz inne zdanie to > napisz dlaczego a nie zaśmiecasz forum debilnymi pyskówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek pracy a Twój post jest wybitnie głupi...joanno IP: 207.208.161.* 02.06.06, 14:50 dark... bez obrazy...jakis argument bo tak zmywasz sie z tlumem masy. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Patrz wyżej... 02.06.06, 19:41 Patrz wyżej... Gość portalu: czlowiek pracy napisał(a): > dark... bez obrazy...jakis argument bo tak zmywasz sie z tlumem masy. Odpowiedz Link Zgłoś
brunofranciszek Re: WAWA jest najlepsza, drodzy zazdrośnicy i smę 02.06.06, 18:36 Zdecydowanie się zgadzam, 3 miesiące temu przeprowadziłem się z Wawy do Łodzi. Zapraszam tutaj tych którzy narzekaja na warszawskie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prażanin. Re: WAWA jest najlepsza, drodzy zazdrośnicy i smę IP: *.acn.waw.pl 08.06.06, 15:23 Wpełni zgadzam sie z tym panem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Wstyd mi ze to stolica Polski! IP: 207.208.161.* 02.06.06, 14:44 wstyd to ci moze byc jedynie za siebie frajerze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichwiarz Re: Wstyd mi ze to stolica Polski! IP: *.telia.com 02.06.06, 16:38 Juz nie przesadzajcie z tym zazenowaniem i trzecim swiatem. Budy trzeba znburzyc. zabrac sie za remont ulic, wyburzyc stare budynki. Warszawiacy, gdyby dbali o swoje miasto w pierwszej kolejnosci powinni zaprotestowac przeciwko budowie swiatyni opatrznosci. Pieniadze, ktore ida na takie zbytki, moznaby wydac wlasnie na te braki, o ktorych sami wspominaja. Co do dworca centralnego to nalezy go troche zmodernizowac, a przede wszystkim usunac przestepcow, pijakow i dac miejsce w przytulku bezdomnym. Zlosliwie åpowiem co innego jacy mieszkancy takie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Wstyd mi ze to stolica Polski! IP: *.chello.pl 02.06.06, 17:51 AKURAT OKOLICE DWORCA CENTRALNEGO I SAM DWORZEC SA STOSUNKOWO BEZPIECZNE ZE WZGLEDU NA DUZA LICZBE POLICJANTOW W TYCH MIEJSCACH, A JUZ NAPEWNO W STOSUNKU DO PRAGI NOCĄ, WIEC NIE PIEPRZ JAK POTLUCZONY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzeci Świat Re: Wstyd mi ze to stolica Polski! IP: *.75.rev.vline.pl 02.06.06, 17:27 W Warszawie rządzi PiS i dlatego tak wyglada. Warszawiacy wybrali Kaczyńskiego i on zrobił z Warszawy trzeci Świat. Nie głosujcie na PiS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryla a mi dobrze w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 17:06 Przeciez to własnie w Warszawie najmniej glosow dostal PiS.My nigdy nie chcielismy p. Kaczynskich ,,,pod zadna postacia.Tak wiec zle wiadomosci masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Wstyd mi ze to stolica Polski! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.06.06, 18:14 rafvonthorn napisał: > Wystarczy z Krakowem, Poznaniem, Wrocławiem, czy Toruniem. Wygląd stolicy > naszego kraju budzi zażenowanie... Juz nie popadajmy w przesade... Odpowiedz Link Zgłoś
posener89 Re: Wstyd mi ze to stolica Polski! 02.06.06, 23:54 O tak, bywałem czasami w W-Wie i musze stwierdzić że w porównaniu z Poznaniem, gdzie mieszkam, syf jest i to nie mały. Odpowiedz Link Zgłoś
memhos A ilez Ty ich widzial? 02.06.06, 10:43 Ze tak zes kategoryczny? Byles na wschod od Bugu? A moze we tureckim Berlinie, arabskim Paryzu i czarnym Londynie? Gratuluje sily przekonan i wspolczuje kompleksow. Odpowiedz Link Zgłoś
uzdek98 Re: A ilez Ty ich widzial? 02.06.06, 16:56 a widziales jakie piekne miasta zamieszkuja ci turcy, araby i czarni... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observator Re: A ilez Ty ich widzial? IP: *.bb.online.no 02.06.06, 19:16 nie chodzi az tak o to, ze miasto jest brzydkie lub ladne, brzydota potrafi zdumiewac lub stac sie swojska. Najgorsze jest to, ze Warszawa jest zamieszkana przez opryskliwych zapyzialych ludzi, ktorym sie wydaje, ze sa na bardzo swiatowi kiedy brakuje im zupelnie ludzkiej normalnosci i serdecznosci. Jestem raz do roku i za kazdym razem czuje sie zle. Paryz czy Londyn moze byc brudny ale kazde z tych miast jest miastem otwartych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryla Re: A ilez Ty ich widzial? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 17:11 a moze to Ty taki jestes opryskliwy,odpychajacy cos w tym musi byc ze w Warszawie spotykasz samych nieprzyjaznych Ci ludzi. Pomysl,moze tak inni mowia o Tobie.Kaze Ci myslec czy oby nie zaduzo wymagam? Odpowiedz Link Zgłoś
acpan Re: Wstyd mi ze to stolica Polski! 02.06.06, 11:04 Pojedź do Nowego Jorku, to zobaczysz trzeci świat, dokładnie zaraz obok tego pierwszego. Warszawa jest taka sama. Syf, syf, syf, a mnie się podoba, nie lubię wycackanych miast jak Berlin na przykład. Pozdrawiam Warszawę Odpowiedz Link Zgłoś
uzdek98 Re: Wstyd mi ze to stolica Polski! 02.06.06, 16:57 no to moze przenies sie do afryki, tam jest pelno super niewycackanych miast... Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Nie narzekajcie tylko zmieniajcie Wa-we na lepsze! 02.06.06, 11:04 Nie narzekajcie tylko zmieniajcie Wa-we na lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejtaktam Z tym sie zgodze w 100% IP: 207.208.161.* 02.06.06, 15:13 tjw Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Warszawa byla zniszczona podczas II WS przypominam 02.06.06, 20:04 a miasta w/w mozna powiedziec ze ominela szerokim lukiem. Dodatkowo Polska w czasach przed II WS byla krajem dorownujacym np. liczba samochodow ... Albanii i Rumunii... byla Polska krajem zacofanym, wyniszczonym i I WS,i zaborami wiec nie ma co sie dziwic ze piekna nie jest. Co do tego czy jest najbrzydsza?? Dla mnie Warszwiaka ma swoj urok ale piekna nie jest, natomiast co dziwne podoba sie bardzo moim znajomym z poza PL Odpowiedz Link Zgłoś
posener89 Re: Warszawa byla zniszczona podczas II WS przypo 03.06.06, 00:00 hernandez napisał: ...Dodatkowo Polska w czasach przed II WS byla krajem dorownujacym np. liczba samochodow ... Albanii i Rumunii... byla Polska krajem zacofanym, wyniszczonym i I WS,i zaborami wiec nie ma co sie dziwic ze piekna nie jest... Zacofana była przede wszystkim w byłym zaborze rosyjskim, dobrze rozwinięty był pruski i nie wiem czy też nie austriacki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 13:07 Dopiero teraz ????????. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawawiocha Trzeci świat to zamknięcie dzisiaj nowego światu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.06, 17:59 aby zrobić "wioskę humanitarną", kto za to odpowiada? SKANDAL! Wokół koszmarne korki i tysiące spóźnień, w normalnym świecie coś takiego robi się w weekend a nie w dzień powszedni! Następnym razem poroponuję wysawić cepelię od poniedziałku do piątku na marszałkowskiej i w alejach jerozolimskich, będzie światowo! Chore miasto, chorzy ludzie, którzy niestety dostali trochę władzy i tylko myślą jak innym utrudnić życie! Trzeci świat to za dużo, to jest już czwarty! Tu się nie da żyć! Podobnie z niedawnym zamknięciem Francuskiej w piątek aby... w sobotę odsłonić pomnik, z całym szacunkiem ale 30 minut w korku na objeździe to..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaanieon Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.crowley.pl 01.06.06, 23:25 a ja kocham to miasto to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p3p Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.acn.waw.pl 01.06.06, 23:40 Ja tez kocham ale chcialbym zeby bylo ... lepsze ... zeby zajal sie nim ktos kto ma o tym pojecie a nie jacys pseudopolitycy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek moje pomysły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 23:53 1. wywalić handlarzy - w Pradze czeskiej za takie coś dają takie kary, że starcza 2. parkingi -pochowajmy je pod ziemią. przy każdej ulicy poparkowane samochody 3. rewitalizacja dzielnic zabytkowych -przy starym mieście i oklicach jak ktoś stawia to niech to będzie nawiązywało stylem do otoczenia. już teraz należy zlikwidować parking przy Podwalu. 4. dworce -centralny i śródmieście to już w ogóle poniżej czego kolwiek 5. reklamy -jeden wielki syf. bez komentarza 6. porządki 7. więcej drzew -one bardzo dobrze zasłaniają szpetną architektórę. niech każda ulica przypomina Aleje Ujazdowskie. 8. ulotkarze -od tego jeden wielki śmietnik 9. zabudowa pustych placów np. Defilad 10. i wiele wiele innych... Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: moje pomysły 02.06.06, 07:44 Ciężko się nie zgodzić, natomiast ciżęko znaleźć kogoś, komu się będzie chciało. Aleje Ujazdowskie i owszem piękne, ale co ciekawe moja ulica niewiele się od nich tak na prawdę różni. Wiele osób narzeka na zabudowę z okresu socjalizmu; zapraszam w Aleję Wyzwolenia, to na prawdę piękna ulica i widać, że miejska, a ile zieleni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 11 pkt Re: moje pomysły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 20:22 Zlikwidować handel koło stadionu X -lecia. Jaki jest tam syf, to chyba nikt nie widzi, szczególnie w niedzielę od strony Pragi. Odpowiedz Link Zgłoś
ferris.b Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą 02.06.06, 10:52 To sie nie stanie! jeszcze przez kilkadziesiat lat! spojrzcie jacy sa kandydaci na prezydenta warszawy. same polityczne szychy i towarzysze. zadnego dynamicznego czlowieka z wizja i checia zmiany czegokolwiek a nie tylko marzacego o trampolinie jak ostatnio Lech Kaczynski... a teraz popatrzmy na prezydentow innych miast: chocby wroclawia, gdyni, gdanska. no comments. Odpowiedz Link Zgłoś
ferris.b Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą 02.06.06, 10:45 Ostatnio Marek Raczkowski wspominal ze pewnego dnia przeszedl sie po centrum warszawy i powtykal kilkadziesiat miniaturowych flag polskich w psie kupy na chodnikach... bardzo znamienne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Warszawa - moje miasto! IP: *.225.121.217.bait.pl 02.06.06, 00:21 Trudno oceniac pewien wycinek rzeczywistosci - rownie dobrze mozna udowodnic teze odwrotna - ze Warszawa to metropolia polnocnej Europy. Nie ja ja tak pierwszy raz nazwalem, ale moi poludniowi znajomi, Francuzi, Hiszpanie. Patrzac na piekna skadinad Barcelone, tez mozna sie przyczepiac do brudu i postepujacej ruinacji, szczegolnie w dzielnicach marokanskch, podobnie w zaulkach paryskich. Nawet szwedzkie miasta maja gigantyczne problemy - vide Malmo, z ogromna dzielnica imigrantow, gdzie nawet kierowcy autobusow miejskich boja sie zapuszczac. Czesto zreszta tam rozwarstwienie spoleczne jest duzo bardziej widoczne, w Warszawie generalnie raczej brak jest dzielnicy palcow, zamieszknych przez arystokracje. Niewatpliwa tragedia Warszawy jest sposob w jaki sie odrodzila po wojnie - zamiast rozsadnego ukladu miejskiego, powstaly dostatecznie szerokie aleje by przyjac imiona rewolucjonistow. Ale akurat w tej kwestii Warszawa to wyjatkowy "slabiak" w porownaniu z takim Bukaresztem, ktory, gdyby nie przedwczesna smierc wodza pozbylby sie nawet swojej "paryskiej" Calea Victorei na rzecz socrealistycznych gigantow. Jesli zas chodzi o Srodmiescie, szczegolnie okolice PKiN - to IMHO najwiekszy skarb Warszawy, ktory koniec koncow, bedzie zrodlem pieknego i funkcjonalnego Centrum, technologia, oczekiwania, architektura ida do przodu, zaniedbanie tego miejsca jest jego blogoslawienstwem - moze wreszcie tu powstanie twor w pelni przemyslany. Ludzie wiaza sie z mistem nie z powodu przyzwyczajenia, ale raczej wspomnien, jesli wiem "co tu bylo" 30 lat temu to oswajam miejsce, jesli wspomnienia z dziecinstwa wiaza sie z dluga kolejka po lody do Horteksu na Pl. Konstytucji, czy Swietokrzyskiej, to te miejsca, chociaz inne, ciagle budza usmiech. Dla mnie najlepsza cenzurke wystawiaja Warszawie zagraniczni znajomi, ktorych przybywa tu calkiem sporo, ktorzy potrafia miec znacznie lepsze zdanie o pewnych miejscach niz Warszawiacy. Prosze wierzyc - nie robia tego z sympatii - raczej trudno spotkac rodowitego Paryzanina, mowiacego o innym miescie pozytywnie, jesli tak nie mysli - i slowa "no ladnie tu, oczywiscie nie tak jak w Paryzu, ale niezle" swiadcza bardzo wiele. Nie mozna tez pewnych bolaczek zycia codziennego przekladac na generalnie zly obraz miasta. Nieudolnosc projektantow takich glownych ulic jak Pulawska, czy Grochowska, praktycznie brak sygnalizacji swietlnej (chyba nikt, kto chociaz raz widzial prawdziwa sygnalizacje swietlna, z wydzielonymi potokami, nie odwazy sie nazwac warszawskiej "sygnalizacja" - to przeciez marna namiastka) wszystko to swiadczyc najwyzej moze o totalnej ignorancji projektantow, ale nie jest to jedyny obraz miasta. Smutny jest tylko brak spojnej koncepcji rozwoju - ten zrownowazony rozwoj czesto bardziej widac w dzielnicach peryferyjnych niz w Centrum. Patrzenie dorazne jest bardzo krotkowzroczne, bo to, ze gdzies stoi buda, ktora nam sie nie podoba, wcale nie znaczy, ze za pare lat buda nie zamieni sie w jakis architektoniczny majstersztyk. Wracajac do przykladu Barcelony - to kiedys zasciankowe miasto na dalekim koncu Europy ozywilo sie dzieki dwom wystawom swiatowym i przede wszystkim olimpiadzie - i wlasnie o jakas potezna impreze rangi swiatowej musi Warszawa zabiegac, aby wreszcie dostac porzadnego kopa do rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Warszawa - moje miasto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 00:50 a zobacz jak wiele dobrego dała odbudowa północnej strony Placu Teatralnego. przed tym też było to zapuszczone miejsce. teraz jest bardzo ładnie, posadźmy jeszcze kilka drzewek i schowajmy parking pod ziemie (są plany). Warszawa ma to do siebie, że jest ładna, jest dużo miejsc, które są z natury piękne, ale psuje je jakiś jeden diabełek. usuńmy więc tego diabełka, przecież można. trzeba tylko chcieć Odpowiedz Link Zgłoś
ferris.b Re: Warszawa - moje miasto! 02.06.06, 17:27 Masz oczywiscie racje a zarazem gleboko sie mylisz. prawda jest ze w kazdym duzym miescie mozna znalezc zaulki biedoty. wszedzie sa strefy biedy, brudu i chaosu urbanistycznego. ale jednoczesnie chyba nigdzie centrum miasta nie jest tak zaniedbane architektonicznie, urbanistycznie i zwyczajnie po ludzku - jak w warszawie. idziesz marszalkowska i masz sprzedawcow sznurowek, biustonoszy, wkladek do butow, plyt dvd i czego tam jeszcze. budynki do siebie nie pasuja, obok nowoczesnych budowli strasza zaniedbane rudery. polecam e.plater na odcinku od nowogrodzkiej do wilczej. to tylko kilka przykladow. warszawa jest pod wieloma wzgledami straszna! nikt sie nia nie interesuje! nikt o nia nie dba! politycy traktuja ja jako trofeum i odskocznie zarazem a mieszkancy - wielu korzeniami spoza miasta - jako miejsce zarabiania pieniedzy. centrum jest martwe. po godz. 19.00 straszy jak amerykanskie miasteczka po fali goraczki zlota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Warszawa - moje miasto! IP: *.225.121.217.bait.pl 02.06.06, 22:27 No niestety wiele jest prawdy w tym co piszesz. Przebudowa upadajacych dzielnic w innych metropoliach byla calkowita - np. londynskie doki - zreszta wlasciwa tez byla jej kolejnosc - ulice, metro, kolejka, dopiero pozniej budynki. Ja jednak pozostane optymista wierzacym w tzw. "niewidzialna reke rynku" - moze sie okazac, za kilka lat, moze kilkanascie, zacznie przybuwac chetnych do kupowania nieruchomosci w celu ich zburzenia i postawienia czeos duzo cenniejszego - obstawiam, ze pierwsze padna ochydne wiezowce osiedla "Za zelazna brama". (Chociaz musze przyznac, ze widok z ostatniego pietra, mieszkania w bloku tuz przy Marszalkowskiej, na Ogrod Saski jest naprawde niezly - w ocenie pewnego Amerykanina, ktory tam mieszka, to wyjatkowe miejsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esculap Nie jest tak zle IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 02.06.06, 00:26 Mieszkam za granica juz od 3 lat,ale za kazdym razem z radioscia przyjezdzam do Warszawy. Stolica jest w okresie transformacji,ale nie da sie ukryc,ze jest to prezna metropolia. Kazde misato ma jakies braki i nie ma sensu narzekac. Mniej imprez religijnych i otwartosci wladz na kulture i sztuke. Odpowiedz Link Zgłoś
memhos Re: Nie jest tak zle 02.06.06, 07:31 Transformacja to jedno, ale rzucanie papierow i petow na ulice czy tluczenie butelek na niej, to drugie. Mamy problem z obywatelskim podejsciem do przestrzeni publicznej i w Warszawie to widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejtaktam Re: Nie jest tak zle IP: 207.208.161.* 02.06.06, 15:01 esculap. wlasnie mysle podobnie. przyjezdzam do warszawy co 2 lata... i powiem ze poszlo do przodu. zycie kulturalne bardzo ciekawe. nowe budownictwo, wszystko sie powoli rozwija. jest bezpieczniej. kiedys wychodzilo sie z domu ajk na wojne teraz troszeczke wiecej stanikow lazi po ulicach i napewno jest lepiej(nie mowie o pradze ). ogolnie idzie do przodu. warszawa zawsze na swoj sposob byla chaotyczna ale to miasto takie jest i trzeba je kochac jakim jest a co do ludzi w nim mieszkajacych. zmienia sie a jak takich zlych ludzi widzisz memhos co rzucaja pety na ziemie to pojedz do pierdziszewa dolnego albo gdziekolwiek...zobaczysz tam jest "kulturka". Ja tam kocham warszawe jaka jest. owszem jest jeszcze mnostwo do zrobienia ale to chyba dotyczy calego kraju...trzeba ta komusza mentalnosc wyplenic i bedzie dobrze. jeszcze dobrze by bylo zeby ... a nie wazne. NA POHYBEL NARZEKACZOM. idziemy do przodu z moja kochana warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buu Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.06, 00:53 Warszawa nie staje się miastem trzeciego świata. Już się nim stała - za rządów pis wkrócili na ulice handlarze, inwestycje stanęły w miejsce, a nepotyzm i korupcja przekroczyły nawet afrykańskie i południowoamerykańskie normy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.chello.pl 02.06.06, 09:12 > za rządów pis wkrócili na ulice handlarze, czyli za czasów Piskorskiego ich nie było? buahahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
capacho Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą 02.06.06, 09:45 Wy mowicie o trzecin swiecie? Buenos Aires, Ciudad de Mexico czy Brasilia to wspaniale miasta, z problemami jak wszedzie na swiecie, ale nie gorsze od Madrytu et lepsze od Neapolu. Trzeba sie zastanowic ze jestesci w Europie, w dodatku w Unii Europejskiej, to nie spowoduje ze automatycznie bedziecie "krajem 1ego swiata". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cubalibre Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: 212.160.138.* 02.06.06, 15:37 Ciekawe, że znalazł się wreszcie ktoś, kto lubi podobnie jak ja Brasilię. Ale ja robię to z masochizmu:) Brasilia to jedno założenie urbanistyczne - arcydzieło - w centrum, a reszta to bezludna betonowo-piaszczysta pustynia zabudowana w stylu Osiedla za Żelazną Bramą w Wawie ze slumsami na obrzeżach. Co do Buenos Aires - to miasto wiele razy przebijające Warszawę (i większość stolic europejskich), ale jego czas świetności minął dawno temu (chociaż w ostatnich 2-3 latach na nowo się rozkręca). I życzyłbym Mexico - super miasto, fakt- takich problemów, jakie ma Warszawa:) A co do 3 świata - Argentyna w ogóle nie jest krajem 3 świata, jest na podobnym poziomie rozwoju do Polski, krajów bałtyckich, czy Węgier. Meksyk i Brazylia to niby kraje "rozwijające się" czyli 3 świat, ale ze skrajnej czołówki. Meksyk wg niektórych statystyk awansował już zresztą do grona krajów rozwiniętych. Poza tym, w Ameryce Łacinskiej są ogromne kontrasty regionalne. Tak że jakiś kraj może być 3 światem, ale jego główne metropolie (pomijając nielegalnie zbudowane przez przybyszów z interioru slumsy) należą do "pierwszego" świata. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pupu Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 01:01 1.to miasto trzeba wyczyścić!!!! nieustannie zas..ne chodniki, krzywe ulice, sypiace sie domy, smrod uryny w kazdej bramie, gory smieci itp. do tego potrzeba sprawnego oczyszczania miasta przez bezrobotnych i wiezniow! niech do tego grafficiarze co w reprezentacyjnych dzielnicach bazgrolą zamalowują swe "dzieła" za kase swoja lub rodzicow... 2.prawo trzeba egzekwowac bez zmrozenia oka!! baba ze sznurowkami-konfiskata towaru, mandat, prace spoleczne(czyszczenie syfu naprzykład); grafficiarz- j.w.,; szczanie w bramie-mandat, prace; postawienie budy z paskudztwem nielegalnie-mandat, konfiskata, prace; nielegalna reklama-mandat, konfiskata, prace; 3.kolej-to woła o pomste do nieba!!porownanie dworca w minsku na białorusi z warszawa zachodnia to jak porownanie zurichu do bangladeszu. trzeba jak najszybciej odebrac pkp linie podmiejskie wraz z dworcami, inaczej osiągniemy poziom afryki srodkowej... (moze narzucic megapodatek pkp za uzytkowanie terenu w srodmiesciu?)skm(prawdziwa, a nie to przedwyborcze g...)powinna byc podstawa komunikacji z miejscowosciami naokolo warszawy , a do niej powinny dowozic autobusy ztmu... 4.chaos-PLANY ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO!!!-niech ratusz, ktory pozera gigantyczne pieniadze wreszcie wezmie sie za stworzenie tych planow, w oparciu o opinie mieszkancow!! i niech ktos wreszcie skonczy z tymi parszywymi przetargami-przetarg na projekt, przetarg na analize, przetarg na wykonawce badan, przetarg na dostawce, przetarg na wykonawce-kazdy sto razy oprotestowany!-przy takim stanie rzeczy metro w 25 lat to dla mnie tempo ekspresowe... zrobcie jeden przetarg-na projekt, wykonanie, aalize, sryze i co ta jeszcze. sadze ze ludzie wola zeby juz ukradziono te 20 milionow w przekrecie, ale zeby cos szyvko powstalo... sciezki rowerowe sa mi nieludzko obojetne kiedy lotnisko na okeciu wyglada jakby je budowali anemicy... jak to jest ze mozna zbudowac centrum handlowe w rok-a hale lotniska buduje sie z 5?! moze niech miasto sprzeda sie jakiemus prywatnemu podmiotowi to bedzie lepiej zarzadzane?? przydałby sie nam ktos na miare Stefana Starzyńskiego-ech, marzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sisi Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.dhcp.mdsn.wi.charter.com 02.06.06, 01:45 Kochani !.... Czy Wy , tam nie macie Prezydenta Miasta ????? Jezeli tak , to co On robi ????? Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą 02.06.06, 10:44 > Kochani !.... Czy Wy , tam nie macie Prezydenta Miasta ????? > Jezeli tak , to co On robi ????? Teraz mamy "prawie" prezydenta, wcześniej przez 3 lata mieliśmy prezydenta, tylko prawdziwego _gospodarza_ tu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą 02.06.06, 12:13 Gość portalu: Sisi napisał(a): > Kochani !.... Czy Wy , tam nie macie Prezydenta Miasta ????? no właśnie.. nie mają! ani prezydenta, ani burmistrza, ani wójta.. nawet sołtysa nie mają buahahhahhahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 06:37 > 2.prawo trzeba egzekwowac bez zmrozenia oka!! baba ze sznurowkami przejdź się rankiem z dworca śródmieście do metra centrum. bazar jak nic. jedno stoisko obok drugiego. po kilku godzinach już tego nie ma. coś mi mówi że babki z kdtu przenoszą się tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warski Sa Pieniadze!!! IP: 69.177.224.* 02.06.06, 01:37 Jestem Warszawiakiem mieszkajacym juz ponad 20 lat w Stanach. Chetnie sie opodatkuje na kilka lat (np.10 do 20 dolcow miesiecznie)na ciekawa budowle w mojej kochanej Warszawie. Niech to bedzie niesamowity pomnik, niesamowita fontanna, budowla , tropikalna wyspa, kolejka linowa przez Wisle czy niesa- mowity park!!! Chce pomoc, dac pieniadze choc nieduze. Kiedys , lata temu zrobiem mala sonde na ten temat w srod znajomych z WAWY. Wszyscy byli ZA! Moze udaloby sie zebrac wiele od nas wszystkich mieszkajacych poza Polska warszawiakow. Trzeba chciec tylko. Pisalem juz kiedys na ten temat i zostalem zniechecony odpowiedziami internautow. Mysle , ze ten pesymizm jest przyczyna braku stadionu w Stolicy 40milinowego kraju, brakiem szybkich drog czy brakiem mostow. Jezdzimy do Pragi , Budapesztu, Berlina czy do Wilna i zachwycamy sie. Zadne z tych miast czy panstw nie ma tak licznej i dobrze sytuowanej emigracji. Wiec ciagnijcie od nas KASE ! Sprobujcie chociaz, zachecie nas do swoich po- myslow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sisi Re: Sa Pieniadze!!! IP: *.dhcp.mdsn.wi.charter.com 02.06.06, 01:52 Zgadzam sie w 100%. Powinno to byc , cos bardzo oryginalnego , czego , nie maja w innych stolicach europejskich ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Sa Pieniadze!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 06:34 > Powinno to byc , cos bardzo oryginalnego , > czego , nie maja w innych stolicach europejskich ! a nie mamy?, centralny bardziej pachnie szambem niż dosyć porządna swawojka:) Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Sa Pieniadze!!! 02.06.06, 07:54 Gość portalu: Grzesiek napisał(a): > > Powinno to byc , cos bardzo oryginalnego , > > czego , nie maja w innych stolicach europejskich ! > > a nie mamy?, centralny bardziej pachnie szambem niż dosyć porządna swawojka:) No ba, najkrótszego metra też nie mają, bo my je mamy... Dla porównania, jak buduje się poza Europą: latach 80' ub. wieku w Kairze też zaczęto budować metro, z tą tylko różnicą że tam metro otwarte mniej więcej w tym samym czasie ma kilkadziesiąt, jak już nie więcej, kilometrów długości. Bazar mają chyba tylko w Istambule, chociaż, kto wie, może u nas jest i większy? A jakby co, to zawsze można powiedzieć, że Istambuł to już nie Europa i wtedy mamy największy, modląc się jednocześnie, żeby Barcelona nie zachciała nam odebrać pierszeństwa. Mamy też jeden z najstarszych taborów komunikacji miejskiej; właściwie to można by rzec, że zabytkowy. Przykładów i możliwości jest wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Sa Pieniadze!!! 02.06.06, 10:39 niestety Lech Kaczynski i jego nastepcy nigdy niczego nie wybuduja bo oni chca sie tylko przebujac do nastepnych wyborow. Jak nic nie zrobia to nikt sie nie przyczepi ze wzieli lapowki - proste, nie? Dlatego przez ostatnie 3 lata nic sie w Warszawie nie zmienilo na plus, remonty ktore zaczal Piskorski dalej trwaja mimo ze mialy sie skonczyc 2 lata temu, Kochalski (komisarz Warszawy) powiedzial 2 lata temu ze most Polnocny jest niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: Sa Pieniadze!!! IP: *.acn.waw.pl 02.06.06, 13:32 > Jestem Warszawiakiem mieszkajacym juz ponad 20 lat w Stanach. Chetnie sie > opodatkuje na kilka lat (np.10 do 20 dolcow miesiecznie)na ciekawa budowle > w mojej kochanej Warszawie. Niedawno prymas Glemp podróżował do USA by zdobyć środki na budowę "cudu w Warszawie". I wrócił z dziurami w kieszeniach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 05:42 W centrum miasta (obok hotelu "Intercontinental") i prawie na każdej ulicy "Bar Orientalny", "Bar Azja", "Kebab" - czy trzeba więcej? Można jeszcze dodać stragany wietnamskie, armeńskie, ukraińskie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: 82.139.11.* 02.06.06, 07:13 JA wyprowadziłam się z Warszawy kilka tak temu i jestem z tego bardzo zadowolona. Teraz gdy zdaża mi się tam prezyjechać to dostaje białej gorączki, brud, smród , chamstwo, hałas i ten ciągły wyścig szczurów. Koszmar.To prawda że Warszawa to największa wiocha i nic dziwnego że nikt nie lubi warszawiaków- krawaciarzy. Pozdrawiam wszystkich warszawiaków. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą 02.06.06, 08:15 Najpierw opluwasz, a potem pozdrawiasz? Dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan gdzie widzisz to chamstwo i wyścig szczurów? IP: *.chello.pl 02.06.06, 09:29 Jak tu przyjeżdżasz to ktos na Ciebie krzyczy albo kierowca w autobusie kopie cie w kostke? nie rozumiem... Wyścig szczurów... Myślisz ze na szeroko rozumianej prowincji nie ma wyścigu szczurów? hehehe Bo jeśli przyjeżdżasz samochodem to jak każdy jak ty przyjeżdża samochodem to teraz wiesz skąd się bierze hałas, smród i spaliny czyli brud? Jeśli utożsamiasz wyścig sczzurów z tym że ktoś sie gdzieś spieszy to wg. mnie nie jest wyścig szczurów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sven Re: gdzie widzisz to chamstwo i wyścig szczurów? IP: 199.67.203.* 02.06.06, 14:51 Wieśniaki na wszystko co związane z cywilizacją czy biznesem mówią "wyścig szczurów'. Oni tak już mają. Wolą w spokoju pić swoje winka pod wiejskim sklepem i narzekać jaki ten świat zły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek.wielgosz@pgi Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.pgi.waw.pl 02.06.06, 07:32 Kto doprowadził do takiej sytuacji? Warszawa przedwojenna to perła północy, co zrobiły władze po 1945 roku, a niszczyły stare budynki, które nadawały się do odbudowy, niszczyły przepiękne ozdoby budynków bo to przedwojenne.Potrzeba czasu,aby to zmienić, pieniędzy, a przede wszystkim musimy zmienić naszą mentalność i sami zacznijmy dbać o nasze klatki schodowe, ulice, chodniki, śmietniki itp. Proponuję wszystkim: zobaczcie stronę internetową Warszawa 193pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek.wielgosz@pgi Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.pgi.waw.pl 02.06.06, 07:37 nastąpiła pomyłka w nazwie strony internetowej, októrej napisałem powyżej, winno być www.Warszawa 1939pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blblblb Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.bih.net.ba 02.06.06, 10:40 > www.Warszawa 1939pl extra strona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: 195.205.38.* 02.06.06, 08:23 Pozbądźcie się wreszcie na jesieni tego PISowego rządu a w pierwszej kolejności Borowskiego za to że od lat nic nie robi z Placem Defilad a do tego chce stawiać jakies parterowe budynki a nie budowle z rozmachem. Jesli wygra PO będzie napewno lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wściekły Sami chyba jesteście sflustrowani nakładem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:10 aby takie nonsensy wypisywać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lawa zakochałam sie w Warszawie IP: *.insurance.waw.pl 02.06.06, 09:19 3 lata temu przyjechalam tutaj i nie wyobrazam sobie zycie bez Warszawy. Zawsze sie cos dzieje, nie pamietam juz swojego domu w ktorym tyle lat mieszkalam, Warszawe traktuje jak moj dom, czuje sie jak ryba w wodzie. a za kilka miesiecy bede miala tutaj meldunek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Wiaty przystankowe! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:22 Przystankowe "przecudne" wiaty z pleksy latem służą raczej za piekarniki - niech ten, kto je wymyślił posiedzi sobie w upał pod takim przezroczystym daszkiem. Ludzie szukają latem cienia na przystankach, nie mają się gdzie schować, taka wiata przecież kosztuje - to sa znowu pieniądze wywalone w bloto! Wszystko trzeba robić z głową - jeśli inwestować, to nie byle jak, byle szybko - trzeba jeszcze z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: 217.11.143.* 02.06.06, 09:26 całe szczęście, że mieszkam na Pradze Północ :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.akron.net.pl / *.akron.net.pl 02.06.06, 09:35 Szanowni Państwo, jacy ludzie, taki kraj. Po prostu :) Jacy ludzie, takie miasto.... w końcu to CZLOWIEK panuje nad ta planeta... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
2dingo zacznijmy od siebie 02.06.06, 09:46 Przestańmy pluć na ziemię, wrzucajmy śmieci i pety do kosza, sprzątajmy po psach, nie sikajmy na podłogę w szaletach i PRZESTAŃMY OBWINIAĆ WYŁĄCZNIE WŁADZE MIAST O CAŁE ZŁO NA ŚWIECIE - ZACZNIJMY OD SIEBIE I OD WYCHOWANIA DZIECI W POSZANOWANIU ŚRODOWISKA W KTÓRYM ŻYJĄ DO CHOLERY! Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: zacznijmy od siebie 02.06.06, 09:51 Stwórzmy państwo obywatelskie gdzie każde nieposzanowanie prawa będzie karane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamiria Re: zacznijmy od siebie IP: *.aster.pl 02.06.06, 10:00 Wszyscy pomstują na zaśmiecające Warszawę dzikie stragany, ale przecież one stoją, bo mają klientów. Gdyby nie było chętnych do kupowania tego badziewia, nie mielibyśmy jarmarcznego bałaganu w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
stinger47 widok z wrocławia 02.06.06, 09:58 Z racji swojego zawodu bywam od kilku lat w Warszawie dwa razy w miesiacu na dwa, trzy dni. Moje krytyczne uwagi nie są podyktowane złośliwościa tylko wstydem za naszą stolicę. Oczywiście, że w kazdym mieście na świecie można pokazać bałagan, brud, brzydotę architektoniczną, chaos,zaniedbania, biede, brak bezpieczeństwa itd. Jednak w Warszawie nagromadzenie tego wszystkiego przerasta juz ludzkie pojęcie. Warszawa jest po prostu koszmarna. W każdym calu. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Wrocław to miasto w ktorym Tatarzy zatrzymali sie 02.06.06, 10:48 wracajac z pod Legnicy, o czym swiadcza brudne ulice. stinger47 napisał: > Z racji swojego zawodu bywam od kilku lat w Warszawie dwa razy w miesiacu na > dwa, trzy dni. Moje krytyczne uwagi nie są podyktowane złośliwościa tylko > wstydem za naszą stolicę. Oczywiście, że w kazdym mieście na świecie można > pokazać bałagan, brud, brzydotę architektoniczną, chaos,zaniedbania, biede, > brak bezpieczeństwa itd. Jednak w Warszawie nagromadzenie tego wszystkiego > przerasta juz ludzkie pojęcie. Warszawa jest po prostu koszmarna. W każdym > calu. Odpowiedz Link Zgłoś
stinger47 Re: Wrocław to miasto w ktorym Tatarzy zatrzymali 02.06.06, 11:09 a co tatarzy maja wspolnego z warszawskim syfem????? Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: widok z wrocławia 02.06.06, 10:49 Dobre, celne uwag. Nasz naczelny architekt, wiecznie zadowolony z siebie Michaś Borowski, wmawia nam, że rudery można znaleźć wszędzie, np. w Barcelonie, Paryżu czy Amsterdamie. Ciekawe tylko, czy w _ścisłym centrum_ Barcelony czy Amsterdamu (o Paryżu już nie wspominając) pan Michaś znajdzie takie obrazki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=39424377 Panie Michasiu, gratuluję dobrego samopoczucia! Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Tak mowi Borowski o tych ruderach dopoki on ich 02.06.06, 20:09 za darmo nie dostanie, potem bedzie biadolil ze chce dobrze dla nich tylko niech mu miasto da kase, pajace z PISS mu kase dadza bo przeciez na dobry cel, Borowski ze starej zabudowy pozostawi pamiatkowe zdjecie a ziemie sprzeda innym inwestorom i biznes sie kreci. Dopoki sie tego biznesu nie ukreci dopoty nic w tym miescie sie nie poprawi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: widok z wrocławia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 11:06 Prawda jest taka, że cała Polska jest takim koszmarkiem. Chociażby polskie drogi. Na Litwie jest więcej autostrad niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: widok z wrocławia 02.06.06, 11:06 nie w każdym calu i dobrze o tym wiesz chyba że ci wzrok szwankuje owszem Warszawa nie należy do pięknych miast co wynika m.in. z jej historii Odpowiedz Link Zgłoś
stinger47 świetny komentarz 02.06.06, 11:11 najbardziej chyba twórczy. brud tłumaczyc ciężkimi przejściami historycznymi. tak jakby inne miasta nie mialy takich przejsc. śmieszni są ci warszawiacy Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: świetny komentarz 02.06.06, 11:16 a ten znowu swoje - chcesz widzieć tylko brud w wwie to widź, twój problem Odpowiedz Link Zgłoś
stinger47 chyba mnie nie rozumiesz 02.06.06, 11:26 nie twierdze, ze warszawa nie ma pieknych, milych, przyjemnych miejsc. niestety jednoczesnie wszystkie wady wielkomiejskich metropolii wystepuja tu w sposob niezwykle widoczny, w ilosci rzadko gdzie spotykanej. w sposob bardzo rażacy. sam "klimat" warszawski tez nie jest najlepszy, ale to juz inne historie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichwiarz Re: widok z wrocławia IP: *.telia.com 02.06.06, 16:42 Bez przesady z ta koszmarnoscia w kazdym calu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widok z Krakowa Re: widok z wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 17:25 Warszawa to duże miasto, za duże jak na taki nie wydolny system komunikacyjny . przejechanie przez miasto tranzytem to koszmar z wiązów. a alternatywy nie ma(obwodnica!!!!)to samo w samym mieście.gdzie rozwinięte szeroko metro!!! stanowiące rozwiązanie dla zatłoczonych ulic? Odpowiedz Link Zgłoś
polkagris Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą 02.06.06, 09:58 Co mnie obchodzą przyjezdni! Ja muszę na ten śmietnik w centrum patrzeć każdego dnia! Centrum trzeba zagospodarować nie na pokaz tylko dla mieszkańców stolicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katjjja Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą IP: *.bredband.comhem.se 02.06.06, 10:24 Mieszkam za granica w tej chwili , doraznie w Goteborgu. I nawet ten Goteborg w bogatym kraju nie majacych wojen i innych zniszczen ma swoje syfiaste miejsca. Duzo, duzo gorsze niz te najgorsze ulice na Pradze. Ma swoje dzielnice z blokami "komunizmu" dlugimi , srasznymi koszarami w ktorych normaly czlowiek nie postawil byl swojej nogi. Gdy przyjezdzam do domu do Warszawy dopiero wtedy moge moge docenic piekno Warszawy. Wiem ze duzo jest do zrobienia ale kocham to miasto nawet te budy mi nie przeszkadzaja, to wchodzi w obraz duzych miast,dla wszystkich musi byc miejsce i dla tych bogatych i dla tych biednych. Pomalu i chodzniki zostana naprawiaone i stare szare domy wyburzone. Warszawa jest zielona i wesola w porownaniu z szarym i bez zieleni, nudnym architektonicznie i jakims takim ubogim Goteborgu. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Warszawiacy sfrustrowani Warszawą 02.06.06, 10:52 No fakt, kolorytu to w tej naszej Warszawie nie brakuje :) W Goeteborgu byłem raz, faktycznie bez rewelacji, bunkrowaty jakiś taki. No i jednak wolę nasz Teatr Wielki, niż operę z GBG :) Odpowiedz Link Zgłoś
rocznik_74 Hej Panie z Goteborg'a 02.06.06, 18:43 Nie jestem Warszawiakiem (bywalem tu czesto) ale bylalem w Goteborgu, Sztokholmie, Malme i innych miastach szwedzkich wiec obiektywnie: "nie przesadzaj!" - wychodzi malkontenctwo Polaka. Tak rozumujac to wszedzie wszystko znajdziemy... Ja kiedys sie zdziwilem widzac ludzi trzymajacych swinie, drob i w zwiazku z tym atrakcje widokowo-zapachowe stosunkowo blisko centrum Wroclawia. Ale to nie dzielnice mieszkalne, przedmiescia tworza klimat miasta ale scisle centrum, zabytki i miejsca rekraacji itp. - tylko tak mozna porownywac metropolie europejskie i swiatowe. Inaczej to wrzucmy wszystkich do jednego worka i powiedzmy ze syf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenio Nie mam nic przeciwko Azjatyckim miastom IP: 61.141.153.* 02.06.06, 10:14 Moze wygladac jak miasta Japonii albo Korei. Nawet taki Singapur albo Kuala Lumpur... Warszawa po prostu wyglada dziadowsko! Jakie spoleczenstwo - taki kraj i miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
introligator_snu Dw. Centralny 02.06.06, 10:28 > ja bym zaczal od centralnego i bud przy placu defilad. jak ktos przyjezdza do > warszawy to widzi to jako pierwsze :) Z tego co pamietam byl przetarg na przebudowe Dw. Centralnego. Wygrany zreszta przez ta sama firme ktora jest inwestorem Zlotych Tarasow. Wedle projektow Centralny z Tarasami mial stanowic jedna forme. Wygladalo to calkiem ciekawie.... ale PKP uniewaznilo przetarg bez podania przyczyny!!! Ktos pewnie za malo w lape wzial. I tak do tej pory Centralny jak stal tak stoi niezmieniony. Legna sie tam cpuny, pijaki oraz ku..y i nie zanosi sie aby cokolwiek sie mialo w najblizszym czasie zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allachakbar Re: Dw. Centralny IP: 82.177.* / 82.177.10.* 02.06.06, 10:46 Nie stój nie czekaj, zarób i sobie kup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emes Jacy warszawiacy? IP: 62.29.248.* 02.06.06, 10:33 co roku przyjezdza tu 200 tys. luda do pracy, zaniżając pensje i zawyżając czynsze, wprowadzając swoja kulturę zachowań. Korzystają z naszej infrastruktury, totowanej komunikacji policji itp, a podatki płacą w swoich pipidówach. [Nasz przenajświętszy Kaczor obiecywał przed wyborami płacenie podatków w miejscu pracy - jak wszystkie obietnice Pisu okazały sie to puste słowa] Tubylcy przenoszą sie pod miasto nie mogąc wytrzymać terroru napływowych. Niedługo prawdziwi warszawiacy zostana zamknięci w rezerwacie jak indianie. Więc nie liczcie, że to miasto kiedykolwiek dogoni w cywilizacji chociażby czeską Pragę.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
rebjot Re: Jacy warszawiacy? 02.06.06, 10:49 Chyba trochę przesadzasz. Element napływowy występuje w każdym większym mieście czy myślisz, że w Pradze występują tylko Prażanie z dziada pradziada? A podatki w większości (dochodowy i VAT) i tak trafiają do centralnego budżetu W gminach zostają głównie podatki od nieruchomości i komunikacyjny (ten ostatni rzeczywiście płacony w miejscu rejestracji pojazdu) Nie jest to kwestia braku dochodów tylko metod ich zagospodarowania Mniejsze miasta mają niższe niż Warszawa dochody a często lepiej sobie radzą Jeśli wysocy rangą urzędnicy miejscy z prezydentem na czele traktują Warszawę jako przystanej w politycznej karierze trudno się dziwić, że nie są zainteresowani jakością życia w mieście a decyzje podejmują w "celach medialnych" (vide walka z agencjami towarzyskimi i budowa Muzeum Powstania zamiast np obwodnicy) Odpowiedz Link Zgłoś
zima0001 Re: Jacy warszawiacy? 03.06.06, 00:55 No właśnie, jak chcesz znaleźć szybko warszawiaka to musisz jechać w miejsce typu trójkąt bermudzki czy Powiśle, wypatrzyć jakiegoś pijaczka w bramie kamienicy i TO będzie ON. A jak na np. Pl.Trzech Krzyży wytypujesz osobnika w garniturku to masz 80% szans że trafisz na wioszczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niktinny indianie w warszawie IP: 213.17.162.* 02.06.06, 10:38 jak ma wygladać skoro promuje się ją w dziwny sposób. niedawno wpadła mi w ręce anglojęzyczna ulotka mająca promować Warszawę, na jednym ze zdjęć na tle Zamku Królewskiego tańczący indianie! = kto za to płaci? Odpowiedz Link Zgłoś