Gość: gdańszczanin Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.pwpw.pl 18.07.06, 07:25 Święta prawda, większość przyjezdnych to ludzie, którzy przyjeżdżają tylko po to, żeby szybko załatwić pilne sprawy i uciec do domu. I właśnie od nich biorą swoje początki opowieści o "warszawce". Ponieważ spieszą się i nie znają miasta, korzystają z głównych ciągów komunikacyjnych, jak np. Aleje Jerozolimskie, czy Marszałkowska. Zgadzam się, że w bezpośrednim sąsiedztwie tych ulic życie do najprzyjemniejszych nie należy (sam mieszkam przy samiutkim skrzyżowaniu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej). Wystarczy jednak skręcić za budynki i można znaleźć kupę miejsc cichych, zielonych i spokojnych. Nawet w Centrum. Poza tym - choć mieszkam w Warszawie od niedawna - zdążyłem się przywiązać właśnie do jej parków, do nadwiślańskich okolic, a odkąd zacząłem się zapuszczać m.in. do Kampinosu, do Wilanowa, Lasku Kabackiego,czy trochę dalej nad Zalew Zegrzyński (tam też można dojechać miejskim autobusem)- prysły resztki mitów o paskudnej, szarej i cuchnącej Warszawie. Oczywiście - owe paskudne, szere i cuchnące miejsca też można znaleźć, ale które z miast (zwłaszcza większych) ich nie ma? Tak mówi człowiek wychowany w Gdańsku, w domu z widokiem na morze i lasy. Pozdrawiam Warszawę! Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_grzyb Re: Jaka piękna jest Warszawa 18.07.06, 08:07 "Aż się stara Wisła cieszy że stolica tak urosła" Wisła sie cieszy ze Warszawa na nią sra!? Jakas po.. jest ta Wisła. Największa rzeka w kraju jest po..! Tą sprawą powinien zająć się "Super Ekspres". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryla_ Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 08:17 Nie moge uwierzyc,tyle cieplych slow o moim miescie,Tez uwazam ze jest ladna, ma duzo magicznych miejsc do ktorych lubie wracac.Kazde miasto ma takie miejsca.Dla mnie Warszawa jest najladniejsza bo tu mieszkam od zawsze tu sie wychowalam.Ktos inny mieszka w Krakowie,Poznaniu czy Wroclawiu i dla niego te miasta sa najladniejsze -to zrozumiałe.Zapraszam do Warszawy . Odpowiedz Link Zgłoś
marlenkamc Re: Jaka piękna jest Warszawa 18.07.06, 08:49 Warszawa ładna ?? Strasznie mi się nie podoba wszystko jest w Warszawie brzydkie. Cały zeszły tydzień śniłam o Warszawie w moich koszmarach bo miałam się przeprowadzić na całe szczęście wyszło inaczej i zostałam w moim wspaniały mieście Wrocławiu. brrr aż mi ciarki przeszły po plecach jak pomyślałam o Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Jaka piękna jest Warszawa 03.08.06, 04:30 marlenkamc napisała: > Warszawa ładna ?? Strasznie mi się nie podoba wszystko jest w Warszawie > brzydkie. Cały zeszły tydzień śniłam o Warszawie w moich koszmarach bo miałam > się przeprowadzić na całe szczęście wyszło inaczej i zostałam w moim wspaniały > mieście Wrocławiu. > > brrr aż mi ciarki przeszły po plecach jak pomyślałam o Warszawie I vice versa. We Wroclawiu wszystko mi sie nie podoba, a w Warszawie wszystko mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
piwo_16 Warszawa była i będzie pięknym miastem 18.07.06, 09:00 Nie wiem skąd się wzieła opinia o brzydocie Warszawy. Gdy gościłem u siebie kolegę ze Sztokholmu gdy przyjechaliśmy do stolicy. Ten powiedział że miasto jest niesamowite i magiczne Odpowiedz Link Zgłoś
cynek2003 Re: Jaka piękna jest Warszawa 18.07.06, 09:21 Trzy lata temu przeprowadziłem się z bloku na Kozanowie we Wrocławiu do domku jednorodzinnego w Radości. Każdy, kto choć raz w życiu był w Radości, wie jaka jest różnica... Warszawa jest zaiste miastem "niebanalnym". Pełno tu przeciwności. Oto kilka z moich obserwacji: 1. Z jednej stony jest tutaj dużo zieleni, a z drugiej strony, w żadnym innym mieście (w którym mieszkałem) nie była ona tak przez mieszkańców dewastowana, jak dzieje się to w Warszawie. Szczególnie parki i lasy na obrzeżach miasta są zasypane hałdami śmieci! 2. Rzeczywiście Wilanów i Żoliborz to piękne dzielice, ale co z tego, skoro zupełnie niedaleko, na drugim brzegu Wisły, mamy Targówek Przemysłowy i Olszynkę Grochowską? 3. Warszawa jest miastem ludzi otwartych i uprzejmych. Oczywiście, zdarza się również chamstwo, ale jego nie brakuje w żadnym polskim mieście, więc pod tym wzgledem nie jest wcale w Warszawie gorzej. Natomiast dużym minusem Warszawy jest obecność szeroko rozumianej "polityki". Wrocław, Poznań, Gdańsk czy Kraków nie musza borykać się z "najazdami" górników, pielęgnirek, antyglobalistów, itp. O kibicach Widzewa nie wspominając... 4. Warszawa jest miastem naprawdę nowoczesnym. Wszystkie nowe budynki w centrum, a szczególnie "drapacze chmur", robią duże wrażenie, tak na przyjezdnych, jak i na mieszkańcach. Co z tego, skoro po przejechaniu przez most Poniatowskiego, oczom jednych i drugich ukazauje się stadion... 5. No i jeszcze sprawa pojedynku Warszawa-Reszta Miast. Według mnie, te waśnie są zupełnie nieuzasadnione, bo Warszawy nie da się porównać np. do Wrocławia. To są zupełnie inne miasta, gdzie żyje się inaczej. Ja po trzech latach mieszkania w stolicy, nadal nie umiem stwierdzić, czy jest mi tu lepiej, czy gorzej, niż było we Wrocławiu. Ale moge na sto procent powiedzieć, że moje życie zupełnie się zmieniło. I wiecie co: jest fajnie! Pozdrawiam! Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
cristinka Re: Jaka piękna jest Warszawa 18.07.06, 09:24 To piękne co piszesz o mojej Warszawie, lublublub, bardzo ci dziekuje za te słowa, szczególnie ze jest rano a ja juz mam dobry humor. Ja tez uwielbiam Warszawe szczególnie w lecie - cos jest w niej magicznego. A do Lublina wybieram sie juz od paru tygodni ale ciągle cos mi wypada. Nie wiem czemu ale czuje ze musze twoje miasto zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miglanc Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.saf.ic.ac.uk 18.07.06, 10:09 dzieki wszytkim za piekne slowa o moim miescie Odpowiedz Link Zgłoś
xciulx Re: Jaka piękna jest Warszawa 18.07.06, 10:01 ja żem jest krakus i jestem z tego dumny, ale warszawa jest zdecydowanie ładna. tylko jak dla mnie trochę za duża. ale to też ma swoje zalety - w krakowie np. nie ma takich "urbanistycznych" perspektyw jak u was, bo po prostu nie ma zbyt wiele długich i szerokich ulic. mdm też jest ok, chociaż zaraz się znajdą panowie i panie co powiedzą że to socrealistyczne barachło. nad wisełką też się pewnie zrobiło przyjemnie, widziałem że coś tam robią, dawno nie byłem, więc dokładnie nie wiem co. no i wiele innych miejsc, których nazw nie znam a w których byłem. no a poza "ładnością" to oczywiście jest to stolica i tam są pieniądze, hiehie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryda Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.dsl.vic.optusnet.com.au 18.07.06, 14:21 Jestem, lup bylam Warszawianka. Zawsze mnie to miasto urzekalo bo to bylo moje miasto ale tak sie stalo, ze wyjechalam i poznalam inne miasta. Jestem czula na widoki i na piekna architekture i na zakatki, male uliczki, skwerki czy parki. To wszystko jest w Warszawie ale brak oglady uporzadkowania, dokonczenia. Oby tak skosili trawe co dwa tygonie, oby odchody psie byly zbierane przez wlascicieli i aby wszyscy dbali o wyglad miasta. Weszlam do uroczego sklepiku na osiedlu i obsluga wspaniala, towary przednie ladnie zaprezentowane i to w srodku ale juz na zewnatrz chwasty po kolana, wylysiale miejsca po bylej lub niebylej trawie. Wyglada to fatalnie i wcale nie zdobi. Mieszkam teraz w Melbourne i jest co podziwiac wraz z pieknymi placami zabaw. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wloch_w_Warszawie Mieszkam w Warszawie, i kocham to miasto! IP: *.chello.pl 18.07.06, 10:38 Bardzo bardzo sie ciesze z tego post! Jestem wlochem, przyjechalem do Polski 5 lata temu i NIESTETY wybralem Krakowa. Potrzebowalem duzo lata zeby rozumiem z Krakowa mam uciekac, bo prowincja, i podadto moralistyczna galicja.. Owszem, ludzi mowia "Warszawa" i maja na mysly "skrzyzowanie marszalkowskiej i jerosolimskie". Mieszkam w Wawie od 2 miesiacy. Bardzo sie ciesze. Jestem "u siebie". To miasto, a nie maly miasteczko otoczona ex-wies ktore sie laczyli do struktura miejska, jak Krakowa. Lubie Warszawa. Lubie wierzowcow. Te wierzowcy w Warszawie sa znakiem i symbolem czego bardzo rzadkiem w polskim mysleniem: "pensare alla grande". Nie umiem to do konca tlumaczyc. Cos jak: "nie bac sie wystawiac nad innimi, robic cos INNEGO, ze powoduje ze ludzi zwracaja na ciebie uwagi.". A nawet jesli juz ten "wielkosc i innosc" sie mierze metrami i obrysami wierzowca, to juz cos. Czlowiek zyje symbolami. Przyjechalem do Polski 5 lata temu sam, myslajac ze "predko nie bede sam, znajde moja druga polowa". Minelo bardzo duzo czas, w prowincjalnej Krakow. Teraz jestem tu w Wawie, i jestem "w dobrej mysly". Juz poznalem bardzo ciekawy ludzi, ludzi ktorzy mi zaskoczyli, mi zainteresowali.. Jeszcze wymarzona "druga polowa" nie ma, ale w tym miasto MOZNA ja znalesc. Na prowincji, dla czlowieka niezwyklego, jest to niemozliwe... italianoavarsavia@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
cristinka Re: Mieszkam w Warszawie, i kocham to miasto! 18.07.06, 11:02 Witaj w Warszawie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wloch_w_Warszawie [...] IP: *.chello.pl 18.07.06, 11:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
cristinka Re: Swieze przyklad "tolerancji" polakow :) 18.07.06, 11:52 Wiesz co, jestem przerażona. Nie powinnam moze, ale przepraszam Cię za tego debila. Przykro mi ze takie cos jest moim rodakiem. Nie bierz tego wszystkiego co napisał ten frustrat do siebie - zobacz co on sobą reprezentuje, szkoda słów i energii na czytanie tych bzdur. Znałam kilku włochów - super ludzie, włoszki piękne, byłam dwa razy we Włoszech- było rewelacyjnie. W tym roku wpadnę na Sycylię i do Rzymu. Pozdrawiam Cię bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdańszczanin Re: Swieze przyklad "tolerancji" polakow :) IP: *.pwpw.pl 18.07.06, 12:29 Brakuje słów ... nie pozostaje chyba nic innego, jak przeprosić za takie "coś", co próbuje się podpisywać jako "Polak", choć nawet pisać po polsku nie potrafi. Wstyd, że takie coś wogóle istnieje, ale - niestety - dewiantów nigdzie nie brakuje. Chyba nie da się zrobić nic mądrzejszego, niż olać takiego chłysta. Sorki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wloch_w_Warszawie Re: Swieze przyklad "tolerancji" polakow :) IP: *.chello.pl 18.07.06, 12:47 Dzieki dla wsparcie.. widze ze post w ktory powtarzalem te obelgi ktore dostalem na email po napisaniu na forum o moje zachwycenie do Warszawa zostalo usuniety. Nie wiem dlaczego, ale nawet i lepiej.. Pozdrawiam, teraz jade zjesc obiad na moj ukochany Bar Mleczny :) Italiano a Varsavia Odpowiedz Link Zgłoś
instytut_walki_z_maniactwem Re: Swieze przyklad "tolerancji" polakow :) 18.07.06, 13:26 Został usunięty za obelgi wobec Twojej osoby i odejscie od tematu. Nie ma potrzeby publikowac maili od osob, które powinny być zamknięte w klinice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Nędzna prowokacja IP: *.ghnet.pl 18.07.06, 13:15 Nędzna prowokacja! Pracuję od roku 97go jako nauczyciel języka polskiego w szkole językowej we Wrocławiu. Pierwszą wskazówką i potwierdzeniem mojej teorii jest brak(bądz niewielkie) w w/w poscie błędów ortograficznych. W momencie kiedy student przestaje takowe popełniać, jego poprawność gramatyczna jest znacznie wyższa. Poza tym zasób złownictwa nie idzie w parze ze sposobem wypowiedzi. Stwierdzenie typu "moralistyczna galicja" ...No kochani zastanówcie sie... Pewne stwierdzenia potoczne ujęte w czudzyslowie (jestem u "siebie") zostają przez obcokrajowców przyjęte jako normalne zdania. Mogłabym jeszcze tak się wczytywać i udowadniać, tylko po co??? Ci którzy nie mają dość rozumu podłapią prowokacje, która rozpocznie kolejny sznurek bezsensownych postów pt."Gdzie jest lepiej". Osoba, która to napisała cechuje się chyba też niewielką kultura osobistą bądz jakimś kompleksem. Nędzna mistyfikacja, której celowości nie potrafię zrozumieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wloch_w_Warszawie Re: Nędzna prowokacja - ha ha ha ha IP: *.chello.pl 18.07.06, 15:31 Czlowieku CO chcesz "udowadniać"? A mowisz ze "brak(bądz niewielkie) w w/w poscie błędów ortograficznych"? Dziekuje bardzo dla nadmiar milosierdzia, ale niestety gramatyczne NIE pisze, i nie moge pisac bo dla mnie polski to L2. Czyly jezyk obcy. (a nawet nie L2, bo znam inne 4 jezyki oproc wloski, a polski w koncy byl przedostatnim..;) Dawno temu kiedy bedac we wloszech czatowalem uzywajac IRC (Internet Relay Chat) bardzo czesto sie trafilo na "madrala" ktory "okrywal" ze nie jestem wlochem. Pamietam jak sie zloscilem, ten dawne czas. Nie lubie jak ktos mi oskarze o klamstwo, bo kocham prawde... A teraz, kiedy czasami czatuje na czateri, to juz bardzo rzadko zebys ktos mi oskarzal ze klamie i ze "nie jestem wlochem". Juz tylko sie smieje.. A co nauczycielu? A "rozumialasz" tez ze Paolo Cozza nie jest wlochem? On jest napewno polski agentem UB ktory udaje byc wlochem! A Kopernik byl KOBIETA! buauahahhahahahah Italiano a Varsavia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:49 Warszawa jest zachwycająca, w pełni sie zgadzam, powinniśmy to miasto promować, ja bardzo tesknię za Warszawą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilodell Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.lan / 83.238.15.* 18.07.06, 11:03 Pochodze z Krakowa, miszkam od paru lat w Warszawie i wrecz uwielbiam to miasto! A od uroddzenia zylem w swiadomosci, ze Warszawa jest najgorszym miejscem na swiecie. Ze brzydka, ze paskuda, ze wielka wiocha, ze nie ma zabytkow, no i, oczywiscie, ze kazdy chcialbym mieszkac w Krakowie. Moi drodzuy, wyglad to nie wszystko! Nieciekawa architektura rekompensuje wszechobecna zielen - w moim miesice naoprawde duzo trudniej o to. Moim zdaniem Krakow poza Rynkiem Glownym i jego okolicami z Kazimierzem nie ma nic do zaoferowania - to zwykle brzydkie, betonowe miasto:( Warszawa ma miejsca zachwycajace, ma niepowtarzalna, specyficzna architekture, ma pasjonujaca historie i, przede wszystkim - to jedtyna metropolia w Polsce - tu jestes naprawde anonimowy, tu mozesz pracowac za godziwe pieniadze, chodzac co tydzien do teatru repertuar nie skonczy ci sie po 4 mieisiacach jak w Krakowie - ktory to ponoc ma ich najwiecej w kraju (przynajmniej tak mi wmawiano od urodzenia) Tyle ludzi pluje na Warszawe, ale jak sie nadarzy okazja, to kazdy tu czmyhnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilodell Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.lan / 83.238.15.* 18.07.06, 11:04 jejku, sorki za literowki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocka Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:10 Nie lubię Warszawy - ta "niby" starówka odbudowana kosztem innych miast, między innymi mojego ukochanego Wrocławia. Jeszcze raz: oddajcie nam cegły!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vogue Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:43 To chore, nie lubic miasta za jakies glupie cegly, rownie dobrze moge napisac, ze nie lubie Wroclawia, bo to bylo niemieckie miasto, w ktorym dominuje niemiecka architektura. Odpowiedz Link Zgłoś
redlich . 18.07.06, 11:54 W Zamościu. Tylko tam (i w Wawie oraz Gdansku) ratusz nie jest na środku. Poznan, Torun, Krakow, Wroclaw, Opole- tam wszedzie ratusz lub inne sukiennice zbudowano na srodku placu i nie czuc atmosfery placu.. Odpowiedz Link Zgłoś
redlich Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! 18.07.06, 12:04 Ktos kiedys powiedzial ze o miescie swiadcza koscioly i stadiony. Mial na mysli zapewne Barcelone, Florencje, Turyn lub inny Madryt i Rzym U nas owszem, koscilow jest w bród, w kazdym miescie rosna jak grzyby po deszczu, w najmniej oczekiwanych miejscach i o watpliwej urodzie i wartosci architektonicznej. A stadiony, raptem jeden i to w Kielcach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ente Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! IP: *.lan / 83.238.15.* 18.07.06, 12:25 Moze troche szacunku dla tragedii miasta? Warszawiacy sami sobie nie zburzyli wlasnego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felek Zdankiewicz Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! IP: 195.94.193.* 18.07.06, 12:30 Zapraszam na spacer po Mokotowie www.mokotow.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
franki8 Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! 18.07.06, 13:00 Warszawiacy! Niech każdy kupi jedną cegłę, zrzucimy się na transport do Breslau i może wreszcie wrocławianie zza Buga przestaną nam o tych cegłówkach smędzić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocka Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:15 Dobry pomysł. Ale cegły nie przyjadą do Breslau, tylko do Wrocławia. Breslau umarło w 1945 roku. Nigdy nie byłam za Bugiem, urodziłam się tutaj. Owszem, Warszawiacy sami sobie nie zburzyli miasta, tylko dlaczego okradli moje???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12G Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! IP: *.gebm.pl / 193.138.110.* 18.07.06, 13:31 Gdyby nie było wojny, cegieł w Warszawie byśmy nie potrzebowali. Warszawa byłaby inna, a Wrocław nie byłby twoim miastem to pewne. Skończcie proszę z tymi cegłami, bo tamte realia historyczne były zupełnie inne i po 6 letniej grabieży Polski nie można mieć pretensji do rządu jaki by nie był, że postąpił podobnie w stosunku do zdobycznych miast niemieckich, co do których nie było pewności, że utrzymane będą przy Polsce. Dziś jest zupełnie inaczej i lepiej przestać smęcić o czymś co już dawno za nami. Odpowiedz Link Zgłoś
franki8 Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! 18.07.06, 15:51 Jakie twoje, rybko, jakie twoje? Dostałaś je z łaski wujaszka Józia w zamian za Lwów, z którego być może pochodzili twoi pradziadkowie. I właśnie dzięki temu, że większość polskich wrocławiaków została przesiedlona ze Lwowa i okolic, zawsze uważałem to miasto za jedno z najsympatyczniejszych w Polsce. Przyjdzie zmienić zdanie, skoro tradycja upada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefisto Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 12:18 a dla mnie wrocław to jest MOJE miast. tu sie urodziłem i wychowałem. a to że jest miastem przesiedleńców i że było niemieckie wcale nie zmienia mojego stosunku. identyfikuję się z jego historią tak jak wy z powstaniem warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
franki8 Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! 19.07.06, 12:38 I z tej identyfikacji bredzisz o wywożonych do Warszawy cegłach? Przypominam, że jeśli jakieś cegły z Wrocławia wywożono w nieznanym kierunku to było to na długo przed twoim (i moim) przyjściem na świat. Skoro tak, to identyfikuj się także z Volkshalle i jej twórcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WroWroWroWro Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.06, 02:43 PRZESTAŃCIE BREDZIĆ Z TYMI ZABURZANAMI.Nie wiem czy jesteś złośliwy czy niedouczony. Przesiedleńcy z kresów to jedynie 12% powojennych mieszkańców Wro. O ile wiem to więcej przyjechało po 45 z Mazowsza. Jak ktoś smoli takie głupoty to ręce opadają!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annanasia Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! 18.07.06, 14:44 Za tą "niby" starówkę Warszawa jest wpisana na listę UNESCO, za wierność i precyzję odbudowy. Kosztowało to wiele pracy i chęci, w sumie wszystkich Polaków, więc pisząc tak obrażasz wszystkich, w tym siebie. A z tymi cegłami to chyba trochę przesadzasz. W 1945 r.było tu naprawdę dużo cegieł, w zasadzie same cegły i nic więcej. Z opowiadań dziadków wiem, że jak stanęło się na "rogu" ulicy Marszałkowskiej i Alei, po horyzont było widać tylko ruiny. A "rogu" napisałam w cudzysłowie, bo tych ulic po prostu nie było. Wiec jeśli masz trochę wyobraźni, to nie pisz, że nie lubisz Warszawy! Naprawdę nie masz za co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryla Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 16:16 Przyjezdzaj...pomozemy zaladowac Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Warszawiacy!!! Oddajcie nam cegły!!! 07.08.06, 15:24 > Nie lubię Warszawy - ta "niby" starówka odbudowana kosztem innych miast, > między innymi mojego ukochanego Wrocławia. Jeszcze raz: oddajcie nam cegły!!! Jeśłi komus mamy oddać cegły z Breslau, to Niemcom. Wy też oddajcie Niemcom Breslau, jak jestescie tacy mądrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: że co? Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.na.deuba.com / *.na.deuba.com 18.07.06, 13:02 Albo żart Ci się nie udał, albo jesteś kiepskim prowokatorem. Bo chyba nikt o bodaj przeciętnym poczuciu estetyki nie napisałby tego na serio... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taska Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.acn.waw.pl 18.07.06, 14:19 Mi tez sie wydaje, ze to miasto ma cos w sobie - chociaz jego poznawanie zaczelam dopiero niedawno. Fakt, ze odbudowywane w stylu socrealistycznym budynki nie naleza do najpiekniejszych i raczej nie wspolgraja z nowoczesnymi centrami handlowymi, ale jest wiele innych uroczych miejsc - tylko trzeba je po prostu wynalezc... A propos - tutaj swietny link strony z przedwojenna Warszawa - lza sie w oku kreci www.stalus.iq.pl/show.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Warszawa? IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:13 Zapraszam tedy do Wrocławia, zobaczysz jak wykląda ładne, zielone miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
oranvag Re: Jaka piękna jest Warszawa 18.07.06, 13:22 Warszawa jest pięknym miastem. Krystyna Feldman - piękną aktorką. Kupiecki Dom Towarowy - pięknym budynkiem. filosemitą. Prezydent Kaczyński - pięknym mężczyzną. Wszystko jest względne, a o gustach się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublinianin Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.07.06, 21:16 oranvag napisał: > Warszawa jest pięknym miastem. Krystyna Feldman - piękną aktorką. Kupiecki Dom > Towarowy - pięknym budynkiem. filosemitą. Prezydent Kaczyński - pięknym > mężczyzną. Wszystko jest względne, a o gustach się nie dyskutuje. __________________________ Buhahahaaa!!! Powiedział oranvag (nick pochodzi od zbitki słów oral-anal- vagina), wsiok, który przyjechał do miasta wojewódzkiego Łodzi na studia i tak mu zostało. Oranvag prowadził bloga (może nadal prowadzi - widziałem bloga ładnych kilka miesięcy temu), w którym co parę dni opisywał analną destrukcję swojej małżonki. Jak odbyt szanownej połowicy, jeszcze funkcjonuje? PS. Zdenerwowałem się, bo po raz pierwszy spotykam się z sytuacją, żeby mieszkaniec Łodzi krytykował architekturę Warszawy. Może warto byłoby poszukać belki u siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin-m POKRAKóW zawsze jęczy IP: *.range86-129.btcentralplus.com 18.07.06, 13:44 lublublub super post, bardzo milo sie tego czytalo. a z tym krakowskim "warszawa tfe" to sie niezle usmialem, ale to prawda, tez sie z tym zetknalem. pokrakusy to niezle gamonie :)) pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Jaka piękna jest Warszawa 18.07.06, 15:05 Ani chybi spisek jakiś. Tyle miłych słów o Mieście. Dzięki -) Pzdr M44 Nie chcemy takiego pomnika Warszawa subiektywnie Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_z_bielan Re: Jaka piękna jest Warszawa 18.07.06, 15:17 Warszawa pelna jest pieknych zakatkow, na szczescie nie znanych "nie- warszawiakom"... Stare bielany z latarniami gazowymi, Zoliborz, tereny nad Wisla... Odpowiedz Link Zgłoś
antypati Re: Jaka piękna jest Warszawa 18.07.06, 16:58 masto niezle ale ludzie do wymiany.. mieszka w wawie rok i mysli ze juz Pan.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj głupie stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 19:41 Mieszkam w warszawie dłuuuugo. jak przyjechałem to mi się nie podoboało bo nikogo nie znałem i wszyscy byli zalatani. I nie znałem żadnych przyzwoitych miejsc a tylko dworzec centralny pkin i akademik. I to samo myślałem o ludziach - kiepscy. Teraz mam swoje towarzystwo, z żadnym chamstwem się nie spotykam - fajnie tu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebabeba Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.07.06, 17:47 W koncu jakis normalny komentarz ;-) pozdro Lublin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Warszawa jaka byla przed niemieckim barbarzynstwem IP: *.crowley.pl 18.07.06, 18:33 Polacam widoki Warszawy jak wygladala przed zrownaniem jej z ziemia przez niemieckich barbarzyncow: Piekna: www.starawarszawa.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
moja.dziewczyna.jest.zmeczona Re: Warszawa jaka byla przed niemieckim barbarzyn 18.07.06, 18:40 Warszawa to intrygujące miasto konglomerat małych miateczek i nie dająca się nie zauważyć aspiracja do motropolizmu ciekawe zranione wojną zmienione nieodwracalnie zamierające w miejscach w innych kwitnące podzielone na stałych przyjezdnych i nie podzielone szybko tętniące może za szybko za blokiem już ciche różne bardzo bardzo różne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Krakowa W Krakowie denerwuje mnie przywiazanie do "Galicji IP: *.crowley.pl 18.07.06, 18:37 W Krakowie denerwuje mnie przywiazanie do "Galicji"!!! Nie moge wprost tego zniesc!! Krakow zamiast odwolywac sie do wspanialej tradycji renesansu odwoluje sie do zaborczej tradycji "galicyjskosci". Czy oni mysla ze przez to Wieden da im jakas kase? Odpowiedz Link Zgłoś
annaciszewska Re: Jaka piękna jest Warszawa 18.07.06, 20:03 Jaka miła opinia o Warszawie... :D Moim ukochanym mijescem w W-wie są stare Jelonki. Piękne drewniane domki i mnóstwo zieleni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.chello.pl 18.07.06, 21:56 wydaje mi się, ze na pierwszy rzut oka, wawa jest nijaka. strasznie w niej duzo kontrastów, poza tym chaos. ale mozna znalezc w niej piekno. smai wawiacy dobrze wlasnego iasta nie znaja. jest wiele ciekawych, urokliwych miejsc. ja np. uwielbiam stara ochote i prage. mozna nawet dostrzec slady po kulach. zmusza czasem do refleksji. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jaka piękna jest Warszawa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.07.06, 22:45 a ja w sobote pierwszy raz lublin nawiedziłam i urzeczona byłam! nie przypuszczałam, że to takie fajne miasto! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś