Dodaj do ulubionych

Obywatel IV RP

08.08.06, 11:08
Od kilku dni co jakiś czas migają mi bilbordy z napisem "Obywatel IV
Rzeczpospolitej" a na nim umieszczona jakaś zgrabna pani stojąca na brzegiem
morza.(podobno są jakieś inne wersje ale ja jakoś trafiam tylko na taką).
Plakat w treści pisanej ubogi wiec interpretacja daje duże pole do popisu
wyobraźni.

I tu moje pytanie do zwolenników PiS: ja wy odbieracie ten plakat bo ja
podstawie co już widziałem i słyszałem w wykonaniu PiS widze to mniej więcej tak:

- 3 000 000 darmowych turnusów nad Bałtykiem

- Operacja zmiany płci finansowane przez NFZ (na plakacie bez cienia
wątpliwości widzimy kobietę wiec napis powinien raczej głosić "obywatelka" a
nie "obywatel") a słownik j. polskiego nie pozostawia wątpliwości „obywatel
ob. (= obywatel, obywatelka); lm ob.ob. (= obywatele, obywatelki) „ idący tym
tropem łatwo dochodzi się do wniosku że ta pani najwidoczeniej wcześniej była
panem (obywatelem).

- Widzimy że tą pania (panem) targa wiatr czyli obywatelowi IV Rzeczpospolitej
wiatr w plecy, tutaj można sie doszukać dodatkowych podtekstów : reklama jest
łączona z kampania proszku „bryza” oraz kolejnych zaślubin Polski z Bałtykiem
(nowa Polska nowe zaślubiny)

- Małym drukiem na dole dopisano „plakat jest własnością PiS” skoro już
ustaliłem że plakat przedstawia obywatela IV RP, dochodzę do wniosku że
obywatel także będzie własnością PiS

- W rozmazanym tle widać jakiś ludzi koczujących na plaży – doszedłem do
wniosku że to sa ci wszyscy obywatele którzy po obietnicy wybudowania przez
PiS 3 000 000 mieszkań opuścili swoje ciasne, nic nie warte mieszkania które
dostali od poprzedniego ustroju i tam sobie tymczasowo czekają na ich przydział.

- Nad morskim niebem nie ma ani jednego ptaka - sytuacja z pozoru błaha ale
jak to powiązać z niewątpliwymi związkami PiS-u z plemieniem Anatini* to
zaczyna być to niepokojące.

Chętnie poczytam inne interpretacje bo ja na razie nie mam innych ;)

* Kaczki właściwe (Anatini) - plemię ptaków z podrodziny kaczek, rodziny
kaczkowatych. Obejmuje gatunki wodne, zamieszkujące cały świat.
Obserwuj wątek
    • Gość: gizmo Re: Obywatel IV RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 11:18
      Ja widziałem plakat z młodym człowiekiem ze słuchawkami na uszach. Domyślam się
      że są to słuchawki od walkmana. Zapewne PiS planuje rozdać 3 mln walkmanów z
      nagraniami śpiewu kaczek.
      • czeresniax Re: Obywatel IV RP 10.08.06, 00:25
        Dla mnie IV RP to przede wszystkim to, co wyprawiają kierowcy autobusów w
        Warszawie. Tego się nie da opisać.
    • warszawianka_jedna Re: Obywatel IV RP 08.08.06, 11:39
      najwyraźniej to jakaś nowa kategoria ludzi, może nad-ludzi?
      coś o tym mówili w ubiegłym wieku.
      • warzaw_bike_killerz Re: Obywatel IV RP 08.08.06, 11:43
        Nie sadze, to raczej nawiazanie do "Obywatela Piszczyka". W IV RP wszyscy beda
        tak szczesliwi jak on. Tylko teraz wiadomo kto bedzie winny..
        • warszawianka_jedna Re: Obywatel IV RP 08.08.06, 13:42
          warzaw_bike_killerz napisał:

> to raczej nawiazanie do "Obywatela Piszczyka".

Obywatel PiS-szczyk?
          • warzaw_bike_killerz Re: Obywatel IV RP 08.08.06, 13:51
            O .. to jest piekne. Fantastyczne uzupelnienie tej pustki w ciszy.
            Haslo w pelni powinno brzmiec tak:

Obywatel IV RP - PiSzczyk.
    • nautilus.pompilius Re: Obywatel IV RP 08.08.06, 11:50
      Na joemonster znajdziesz inne were tych plakatów.
      • lynks80 Re: Obywatel IV RP 08.08.06, 12:17
        > Na joemonster znajdziesz inne were tych plakatów.

Oj ale co mnie obchodzą wytwory grafików których kreatywność kończy sie na
        podmianiach zdjęć.

To chyba pierwszy przypadek kiedy to do polskiej polityki trafia reklama w
        stylu "co poeta miał na myśli" i jestem ciekawy jak ludzie to odbierają.
        Wczesniej zazwyczaj serwowali nam swoje wątpliwej jakości facjaty albo do bólu
        jednoznaczne i napuszone hasła typu: "Premier z krakowa" "Prezydent IV RP"
        "Wbierzmy przyszłość" plus róznorakie mixy w stylu hardcorowej jazdy na rowerze,
        tupania w rytm disco polo, podkładanienia nie swoich zdjec jakoby sie pracowało
        na wysokościach, wykorzystywanie archwialnych zdjec z powstania i wiele wiele
        innych mniej lub bardziej glupich ewentualnie nie smacznych narzedzi
        marketingowych. Chcąc wystartować wczesniej PiS nie mógł uzyc wczesniej
        wspomnianych metod wiec poszedł w strone niejednoznacznego przekazu.

Oczywiscie zupelnie pomijam fakt czy PiS miał moralne prawo popełnic taki
        falstart z tymi plakatami.
    • Gość: kixx PIS obiecuje,tym razem wczasy dla wszystkich IP: *.acn.waw.pl 08.08.06, 13:30
      oczywiscie ,jak sobie je wykupia
    • Gość: prosty wyborca Mnie tam obojętne czyto jest II, IV czy nawet V RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:41
      W każdym razie chcę aby poszli do więzień Ci co nakradli. Mnie tez okradli.
      Czekam na ujawnienie tajnych kont za granicą polityków polskich. Może to zrobić
      tylko PiS
      • warzaw_bike_killerz Re: Mnie tam obojętne czyto jest II, IV czy nawet 08.08.06, 13:49
        Gość portalu: prosty wyborca napisał(a):

> Czekam na ujawnienie tajnych kont za granicą polityków polskich. Może to
        zrobić tylko PiS

Tylko, ze PiS czeka aby najpierw inne partie ujawnily swoje konta za granica.
      • Gość: prosty wyborca Przepraszam. Znowu mnie coś naszło. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:52
        Mnie też one okradły. Jak byłem w agencji towarzyskiej. Nawet se za dużo nie
        pociupciałem bo dali mi lalę nadmuchiwaną i zanim się rozgrzałem to mi jom
        zabrali i kazali kręcić Freda.
        Nie znam, żadnego Freda to se poszłem na sume.
      • sparhawk32 Re: Mnie tam obojętne czyto jest II, IV czy nawet 08.08.06, 22:21
        A ja żądam wyjaśnienia przez PiS afery Telegrafu - co z tamtą kasą i związkami
        z tą aferą braci K.? Czy to też wyjaśnią i ujawnią swoje konta w Szwajcarii lub
        na Bahamach czy tylko będą szukać haków na opozycję a o swoich grzechach będzie
        cicho?
      • Gość: M. Re: Mnie tam obojętne czyto jest II, IV czy nawet IP: *.crowley.pl 09.08.06, 08:57
        Pod warunkiem, że najpier swoje ujawni!
      • Gość: bigi Re: Mnie tam obojętne czyto jest II, IV czy nawet IP: *.chello.pl 10.08.06, 23:10
        Ty sie lepiej do roboty wez, a nie obwiniaj wszystkich dookola za swoj brak
        sukcesow w zyciu..
    • Gość: pool Re: Obywatel IV RP IP: *.chello.pl 08.08.06, 18:05
      na szczęście obywatelka ta jak widać ma już na tyle dużo lat, że raczej nie
      urodziła się w IV RP....
      należy więc mieć nadzieję, że zgodziła się na udział w tej kampani tylko i
      wyłącznie dla pieniążków, a nie z przekonania....
      mam nadzieję..
      • Gość: jb Re: Obywatel IV RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 18:37
        Obywatel IV RP to człowiek bez twarzy. Nie patrzy w oczy. Ma głowę odwróconą do
        tyłu. Nie liczy na przyszłość - bo grzebie w przeszłości. A życie mija.
    • sparhawk32 Re: Obywatel IV RP 08.08.06, 22:18
      > - W rozmazanym tle widać jakiś ludzi koczujących na plaży

ci ludzie to uciekinierzy z innych krajów i kontynentów przybywający przez
      morze do PiSlandii

> - Nad morskim niebem nie ma ani jednego ptaka - sytuacja z pozoru błaha ale
      > jak to powiązać z niewątpliwymi związkami PiS-u z plemieniem Anatini* to
      > zaczyna być to niepokojące.

Brak ptaków nad morzem nie powinien Cię niepokoić - świadczy to tylko o
      sprawności naszych wojsk obrony powietrznej kraju. W związku z zagrożeniem
      kaczą tfu ptasią grypą wszystkie ptaki imigrujące do PiSlandii są odstrzeliwane
      tuż po przekroczeniu granicy wód terytorialnych, w PiSlandii nie ma już żadnych
      żywych wolnych ptaków (poza dwoma Wielkimi Ptakami) - widać, jak dba się o
      zdrowie Podwójnego Pierwszego Obywatela. A tak na marginesie, czy wiecie, że w
      nowej polskiej wersji Ulicy Sezamkowej (obecnie Sezamkowy Zakątek) Wielki Żółty
      Ptak został nazwany Żółtodziobem? Czyżby aluzja do naszych Dwóch Wielkich
      Ptaków?
    • algirdas Re: Obywatel IV RP 08.08.06, 23:51
      Był już trzeci Zygmunt Waza i Jan III Sobieski,
      Był też trzeci maja, i trzeci rozbiór moskiewski
      Była już trzecia rzesza, i jest trzeci swiat
      A teraz trzecią polskę wykończy - jej Prezydent i jego brat.
    • zara.m Re: Obywatel IV RP 09.08.06, 08:55
      Ja mam jedną - brak ptaków zapewne nawiazuje do wypowiedzi Jarosława
      Kaczyńskiego, który stwierdził, że natura nam sie w Polsce tak rozpanoszyła, że
      już nic nie można wybudować; że stanowczo za dużo mamy terenów chronionych (ze
      względu właśnie na ptaki i na florę); i dąży on do zminimalizowania unijnego
      programu Natura 2000 - który w Polsce i tak jest prowadzony w minimalnym
      stopniu!!!
    • Gość: Ergiel Inny plakat - interpretacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 10:36
      Obywatel - IV RP. Stoi przed drogą naprawdę szybkie ruchu - samochody są
      rozmazane jakby zasuwały ze 300 km. Na uszach słuchawki - słucha muzyki. Co
      zaraz zrobi? Połączmy fakty: młody człowiek słucha jakiejś muzyki stojąc o krok
      od drogi szybkiego ruchu. Czy to ma być ten "krok naprzód" Obywatela IV RP? Czy
      do takiego stanu, w jakim znajduje się ten chłopak mają nas doprowadzić 2
      kaczory? Czy nic innego nam nie pozostaje? Teraz pytanie, co akurat siedzi w
      słuchawkach młodego Obywatela IV RP. Myślę, że któryś z tych kawałków:
      en.wikipedia.org/wiki/List_of_songs_about_suicide
      • lynks80 Re: Inny plakat - interpretacja 09.08.06, 14:35
        hmm przyjadłeś jak punkt odniesienia obywatela, ale może być to też tak że
        samochody po staremu jadą 30 km/h starając sie nie stracić zawieszenia a efekt
        rozmazania to świat jaki widzi obywatel IV RP. Zawroty głowy można mieć z bardo
        różnych przyczyn, upojenie alkoholowe (zniesienie akcyzy ? :) ), środki
        halucynogenne (legalizacja raczej nie wchodzi w rachubę), głód (chyba
        najprawdopodobniejsza wersja)

Większość odbiorców sądzi że te słuchawki są podłączone do jakiegoś odtwarzacza,
        ja bardziej bym sie skłaniał ku wersji iż to jest radio bez możliwości zmiany
        zakresu z fabrycznie ustawioną częstotliwością jedynie słusznej rozgłośni :D

tak mnie zaintrygowały te plakaty że aą wszedłem na ta reklamowana stronę
        bliżejczegośtam.pl i obejrzałem resztę tych wytworów speców od marketingu i
        propagandy.

Wersja a łanami zboża + ojciec z córka

- dziecko podąża za ojcem czyli układ patriarchalny jako jedynie prawy i
        sprawiedliwy

- zboże całkiem ładnie wygląda nawet mimo tych wszystkich klęsk które nawiedziły
        naszych rolników, to zapewne oznacza iż samorządowcy z tej partii przez swoja
        kadencje wyprodukuj tak dużo naturalnego nawozu (to będzie ich główny priorytet)
        że rolnicy mogą spać spokojnie nie myśląc o tym co się dzieje na polach.

- na niebie nie ma żadnego ptaka... dziwna analogia do morskiej wersji :D chyba
        to skojarzenie z działaniem naszej obrony powietrznej jest słuszne

- ojciec i córka (zakładam iż innego układu pomiędzy dwoma obywatelami
        przebywającymi na polu być nie może w IV RP) gładzą dłońmi kłosy, wygląda na to
        że paliwa rolniczego nie będzie i większość rolników może już stawiać swoje
        maszyny na cegłach i zacząć ostrzyć kosy i przygotowywać cepy oraz klepiska.

Wersja z Obywatelka która trzyma teczkę...

To chyba najbardziej oczywisty plakat bo wiadomo że o teczkach będziemy słyszeć
        regularnie co kilka dni do końca urzędowania obecnego parlamentu.

- najciekawsze jest to że to zdjęcie jest zrobione z jakiegoś budynku przez
        szybę, to może oznaczać że to wcale nie jest obywatelka IV RP tylko jakaś bura
        suka która jakimś cudem zdobyła teczkę na kogoś z PiS i teraz chce ja
        wykorzystać. Ciemne okulary które ma na nosie plus to że w rozmazanym tle jest
        uwieczniony jakiś budynek administracji państwowej (czerwone tablice przy
        wejściu) pewnie oznaczają tylko tyle że odpowiednie służby sie już nią
        zainteresowały.

Samo zdjęcie zapewne zostało wykonane przez Żelaznego Ludwika w asyście pana
        któremu po montowaniu wanny u jednego z czołowych polityków wyszedł pozytywny
        odczyn Wassermana a teraz spłaca swój dług wobec Obywateli IV RP :)
        • warzaw_bike_killerz Re: Inny plakat - interpretacja 09.08.06, 15:02
          lynks80 napisał:

> Wersja a łanami zboża + ojciec z córka
          >
          > - dziecko podąża za ojcem czyli układ patriarchalny jako jedynie prawy i
          > sprawiedliwy

Tego nie widzialem. To jakas nowa wersja "buszujacego w zbozu"? Czy to aby na
          pewno ojciec tego dziecka?
        • Gość: fish&chips Re: Inny plakat - interpretacja IP: *.eranet.pl 09.08.06, 20:28
          lynks80 napisał:

> Wersja a łanami zboża + ojciec z córka
          >
          > - dziecko podąża za ojcem czyli układ patriarchalny jako jedynie prawy i
          > sprawiedliwy

Nie, to Obywatel IV RP wyprowadzony w pole.
        • sparhawk32 Re: Inny plakat - interpretacja 09.08.06, 22:16
          Ten plakat z łanami zboża, mężczyzną i dziewczynką jest wielce niepokojący.
          Podobno walczy się u nas z pedofilami a tu reklama jakiegoś klienta, co biedne
          dziecko w zboże zaciąga, pewnie obietnicą pokazania ptaszka (bo skąd takie
          dziecko w PiSlandii może wiedzieć, jak wygląda ptaszek, na plakatach nie ma
          żadnego). Jak widać, pewnie LPR z Romciem i Wierzejkiem idzie w odstawkę bo na
          razie tylko oni głośno krzyczą o walce z pedofilami. A tu wychodzi szydło z
          worka.
          • lynks80 Re: Inny plakat - interpretacja 10.08.06, 14:10
            Niemożliwe, w IV RP nie ma już zadnych dewiacji typu pedofilia, homoseksualizm,
            kontakty pozamałżenskie itd. Ci co szli w zaparte w swoich zboczeniach już dawno
            siedza na Rakowieckiej w oczekiwaniu na wyrok. (czekaja bo i kolejka jest duża)
            • sparhawk32 Re: Inny plakat - interpretacja 17.08.06, 21:20
              Mylisz się, na Rakowieckiej nie ma tyle miejsca, zajmują je przeciwnicy
              polityczni oskarżani o szpiegostwo na rzecz obcych mocarstw :) Może Białołęka
              lub Wronki. Weź pod uwagę, że w IV RP dewiacje schodzą do podziemia a nowa SB
              (o skrócie MW) nie jest jeszcze w stanie dotrzeć do wszystkich, dobrze się
              kryją skurczybyki :)
    • warzaw_bike_killerz Obejrzalem wszystkie warianty. 09.08.06, 22:24
      Pomijajac wyzywajaca nagosc kobiety z plazy, podejrzanego mezczyzne ciagajacego
      dziecko w pole, kobiete z teczka wygladajaca jak poprzednia zona Tyminskiego po
      ufarbowaniu wlosow, wszystkie plakaty maja jedna wspolna ceche:

Obywatel 4 RP wstydzi sie pokazac swoja twarz.

Nie wiemy czy ma lzy w oczach, smutek, zal, nostalgie, cokolwiek. Nie ujrzemy
      jego twarzy, nie spojrzy nam w oczy. To jest smutne.
      • Gość: M. Re: Obejrzalem wszystkie warianty. IP: *.crowley.pl 10.08.06, 08:28
        Ewentualnie dopuszczam myśl, że ludzie sfotografowani wzięli za to duża kasę,
        ale wstydzą się udziału w takiej sesji - stąd te odwrócone twarze.
      • Gość: jacek obywatel 4 rzepy czyli wysyp zywych trupow . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 09:28
        to po prostu zapowiedz 'noc zywych trupow 4' stad nie widac twarzy

ale nie to ma jak pierwsza wersja
    • Gość: jatzenty Re: Obywatel IV RP IP: 194.213.204.* 10.08.06, 08:20
      To nie Bałtyk, to Atlantyk.
      • sparhawk32 Re: Obywatel IV RP 17.08.06, 21:23
        IV RP od morza do morza?
        Marzenia...
        "To już kiedyś było i nie wróci więcej..."
    • korek222 Re: Obywatel IV RP 10.08.06, 08:26
      to po prostu sa byli wyborcy pis ze wstydu odwracaja sie plecami i tyle
      • uburama Słowo "obywatel" jest nieprawidłowe. 10.08.06, 13:58
        Poprawnie powinno się mówić "prawdopodobnie płatnik vatu".
    • Gość: yorryk Re: Obywatel IV RP - jeszcze jedna interpretacja IP: *.acn.waw.pl 12.08.06, 23:06
      Czekam na wiatr co mnie dmuchnie
      poza granice ojczyzny.
      Stanę wtedy na raz
      i powiem brzydki wyraz.
    • dorsai68 Re: Obywatel IV RP 17.08.06, 21:36
      Ja to widzę tak: obywatel IVRP stoi w miejscu, a cały świat gna do przodu. Dlatego na tych zdjęciach obywatel jest widoczny ale otoczenie nieostre i dynamicznie rozmyte.
      • longeta Re: Obywatel IV RP 17.08.06, 21:43
        Dziwie się że jeszcze narzekacie,ostatecznie dostaniecie kasę na metro bez
        przetargów.
        Inne miasta muszą walczyć o każdy grosz z centrali PiS
        • dorsai68 Re: Obywatel IV RP 17.08.06, 21:56
          Nie każdego można kupić za garść srebników.

W czasie rzadów PiS zadłużenie miasta wzrosło z 1,7 mld zł do 4 mld. Mimo to inwestycje nadal leżą.
          Jakie jest prawdopodobieństwo że i te środki zostaną.... zmarnowane? O ile je dostaniemy.
          • sceptyk Re: Obywatel IV RP 17.08.06, 22:26
            Tylko prowincjonalne glupki nie biora kredytow i nie maja dlugow.
            • dorsai68 Re: Obywatel IV RP 17.08.06, 22:33
              sceptyk napisała:

> Tylko prowincjonalne glupki nie biora kredytow i nie maja dlugow.

nieprowincjonalny głupek bierze kredyt by nie być prowincjuszem?
              • sparhawk32 Re: Obywatel IV RP 17.08.06, 22:37
                A potem zamiast kredyt wykorzystać mądrze, aby na siebie zarobił i go ładnie
                spłacić zaciąga kolejny na spłatę poprzedniego a potem trzeci na spłatę
                drugiego i czwarty na spłatę trzeciego itd a odsetki rosną i w końcu potrzebny
                jest kredyt na spłatę odsetek. Jakbym widział PiSuarki w Warszawie :(
    • Gość: mojo Młody junaku IP: *.aster.pl 18.08.06, 07:59
      Młody junaku (właściwie junaczko) smutek zwalcz i strach może na tym piachu za
      130 lat przebiegnie jakaś długa prosta szeroka jak morze trasa czwartopolska i
      z brzegiem zepnie drugi brzeg, na którym twój ojciec zarabiał zbierając borówki
      i jagody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka