Dodaj do ulubionych

Polska Partia Cyklistów

26.11.03, 16:23
Myślę, że jedynym sposobem uzyskania czegoś od naszych władz jest założenie
Polskiej Partii Cyklistów i wystartowanie w jakichś wyborach. Jest nas
trochę, możemy więc coś zawalczyć, zwłaszcza że ludzie są serdecznie
zniechęceni do naszych zawodowych polityków i nie-cykliści mogą nie pójść do
urn.
Obserwuj wątek
    • Gość: kixx Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.acn.waw.pl 26.11.03, 20:43
      Brawo.To jest własnie ten pomysł,na który czekałem,aż padnie z "Waszych ust"
      Ale Chaladie czytuję nie od dzisiaj i wiem ,że na nim można polegać.
      Pozdrowienia i życzenia sukcesu.

Ps.Co nie znaczy ,że będę na PPC głosować:)
      • Gość: KA Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.11.03, 10:52
        I pierwsze co zrobimy jako PPC to zablokujemy wszystkie drogi...
        Hi Hi
        A swioją drogą w sejmie była już PPPP, to czemu nie PPC tym bardziej ze
        cykliści też browarek lubią, byle do rozłamów nie doszło.
        KA
      • chaladia Re: Polska Partia Cyklistów 27.11.03, 11:36
        Chaladia ma na głowie dużą buodwę i nie ma czasu na działalność polityczną.
        Poza tym, wszyscy to wiedzą, że jestem zdeklarowanym antyklerykałem, więc do
        partii mającej integrować cyklistów z lewej i z prawej strony na "frontmana"
        się nie nadaję.
        • Gość: Robert Re: Polska Partia Cyklistów IP: 212.76.52.* 28.11.03, 08:10
          To moze ja bym poprowadzil do boju to MASAowe zgromadzenie?
          • Gość: ponponka Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.waw / 213.195.142.* 28.11.03, 09:27
            Jestem za!
            Ponponka i iKONkA
            • Gość: Robert Do Ponponki IP: 212.76.52.* 04.12.03, 14:28
              Dzieki za poparcie.
          • chaladia Re: Polska Partia Cyklistów 05.12.03, 21:21
            Robercie, nie zawsze się z Tobą zgadzałem, ale myślę Twa dotychczasowa
            działalność na rzecz popularyzacji (albo wręcz umożliwienia) korzystania z
            rowerów w Warszawie daje Ci do tego prawo.
            Jak by co - masz mój głos!
          • czwarty.jezdziec.apokalipsy Re: Polska Partia Cyklistów 06.12.03, 22:36
            Masz też Mój Głos, zgadzam się, że w czasach totalnego braku autorytetów w
            polityce cykliści mogą być całkiem atrakcyjną opcją.
    • emes-nju Re: Polska Partia Cyklistów 27.11.03, 13:22
      Nie obawiasz sie, ze taka partia podzieli los PPPP? A piwoszy jest w tym kraju
      wiecej niz cyklistow...
    • Gość: SHP Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 15:43
      Okiej, powiedzmy, że pomysł jest dobry. Tyle, że ścieżki rowerowe to nie
      wszystko. W programie musiałyby znaleźć się jeszcze inne opcje, bo wiele jest w
      tym kraju do naprawienia.
      Chociaż, z drugiej strony, więcej osób na rowerach, to zdrowszy naród, zdrowszy
      naród; to mniej niepotrzebnych wydatków na służbę zdrowia; ścieżki rowerowe, to
      możliwość rozwoju gospodarki w dziedzinie turystyki, więcej rowerów w miastach,
      to mniejsze niszczenie dróg, mniejsze wydatki na remonty itp. itd...:)

POzdro
      Tomek
      • Gość: Robert Re: Polska Partia Cyklistów IP: 212.76.52.* 28.11.03, 08:18
        A ponadto:

- wieksze bezpieczenstwo zarowno na ulicach jak i na osiedlach
        - zmniejszona ilosc wypadkow i kolizji drogowych
        - powiazane z powyzszym mniejsze podatki na ubezpieczenia komunikacyjne
        - zwiekszone zainteresowanie w okol szeroko pojetej ekologii
        - zmniejszone wydatki na MEGA infrastrukture drogowa w tym gigantyczne parkingi
        - Powiazane z powyzszym, gestsza siec połaczen drogowych w tym przede wszystkim
        mostow
        - zwieksze powierzchni na tzw "strefe do zycia" tak potrzebna w wielkich
        osiedlach mieszkaniowych
        • chaladia Re: Polska Partia Cyklistów 28.11.03, 08:43
          Generalnie chodzi mi o to, że wobec nędznego poziomu intelektualnego i
          moralnego naszych polityków zawodowych, pospolite ruszenie cyklistów dysponując
          celem (budowa ścieżek rowerowych, promocja rozsądnej ekologii) może się okazać
          dla znacznej części społeczeństwa atrakcyjną opcją.
          Za falim takiej samej frustracji polityką w latach '70 i '80 w Europie
          Zachodniej wyrosła potręga ich "Zielonych". Niestety, sukces spowodował
          wypaczenia (ale nie przesadzajmy - na to się zanosiło od początku Joschka
          Fisher to ex-terrorysta, ex-alkoholik i ex-narkoman, do dziś
          kryptoanarchista...) u nas na Forum różni odmieńcy są, ale przy obecnym
          Bundesministrze Spraw Zagranicznych najwięksi nasi odmieńcy to wzorce
          normalności, praworządności i zdrowego rozsądku.
        • Gość: KA Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.11.03, 10:41
          Jeśli o mnie chodzi to Masz te robote. Kiedy się rejestrujemy?? Do wyborów
          mało czasu, a koalicja z Zielonymi też realna.
          Pozdrawiam KA
          • kixx Re: Polska Partia Cyklistów-Robert. 28.11.03, 12:25
            Dla mnie poproszę honorowe członkowstwo.
            Chyba zasłużyłem?
            :)
            • Gość: KA Re: Polska Partia Cyklistów-Robert. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.11.03, 14:07
              Bez wątpienia, stanowisko w sekretajacie czeka, potrzebny tam spec do
              oceniania czy woda na kawe się zagotowała (plujesz na czajnik i wiesz) a i
              plucie na znaczki przy wysyłce też...
              KA
              • Gość: ububu Re: Polska Partia Cyklistów-Robert. IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 28.11.03, 15:40

KA co ty, taka fucha dla kixx-a, jego tylko "honorowe członkowstwo"
                interesuje,można wtedy bez żadnej odpowiedzialności bić pianę i pluć na innych,
                a wyjątkowo ostro dawać popalić czajnikowi.
                • Gość: kixx Re: Polska Partia Cyklistów-Robert. IP: *.acn.waw.pl 28.11.03, 20:47
                  No co wy?
                  Ja moge krytykować głupotę,ale pluc na ludzi??
                  nigdy w życiu
                  • Gość: ububu Re: Polska Partia Cyklistów-Robert. IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 01.12.03, 15:21

... szybko zapomniałeś co pisałeś pare pięter wyżej.
                    • kixx Re: Polska Partia Cyklistów-Robert. 01.12.03, 19:23
                      Krytykowalem .
                      Z głupotą trzeba walczyć.
                      Nie przypominam sobie natomiast plucia.

Pamiętam co piszę i odpowiadam za to ,bo w przeciwieństwie do co niektórych tu
                      piszących rower nie przesłonił mi rozsądku
          • Gość: Robert Re: Polska Partia Cyklistów IP: 212.76.52.* 04.12.03, 14:49
            Trzeba bedzie umowic sie na spotkanie i obgadac szczegoły.
            • Gość: czajnik Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.tele2.pl 04.12.03, 16:24
              nie przepadam za zbytnio zformalizowanymi strukturami bo potem i tak sie ludzie
              o kasę czy stołki biją, ale spobowac można poznac założenia wasze. jakby co
              czekam na info.
              • Gość: Robert Re: Polska Partia Cyklistów IP: 212.76.52.* 09.12.03, 16:52
                Poniekad masz racje. Jednak sa ludzie, torzy w zyciu przeszli juz nie jedno i
                dla ktorych pieniadz nie jest rzecza pierwszoplanowa. Takich ludzi nalezy
                szukac i takim ludziom nalezy powierzac publiczna kase. Zapewne wiele jeszcze
                wody w Wisle uplynie nim zmieni sie swiadomosc naszego spoleczenstwa.
            • Gość: KA Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.12.03, 10:33
              Jeśli faktycznie ma coś z tego być to trzeba sie spotkac i rozpuścić wici po
              innych miastach
              KA
    • gf_marlin Re: Polska Partia Cyklistów 10.12.03, 18:10
      Pewnie, że tak! Znajdźmy członkinie i członków, załóżmy partię, poparcie i
      wtyki jakoś się znajdzie, a co dalej z tego wyrośnie zobaczymy. A może warto
      zacząć tak jak Lepper i do sejmu wejść z paroma sprawami w sądzie i gotowymi
      wyrokami!!!
      • chaladia Re: Polska Partia Cyklistów 10.12.03, 20:52
        Otóż, gdybyś sobie zadał trud użycia wyszukiwarki i poczytania starych postów,
        to byś się dowiedział, że bywalcy tego Forum zdecydowanie przerastają poziomem
        intelektualnym i moralnym nie tylko Leppera, ale i większość pozostałych posłów
        na obecny Sejm RP. Stąd ten pomysł...
        • kixx Re: Polska Partia Cyklistów 10.12.03, 21:37
          Nie wszyscy,nie wszyscy
          • Gość: ububu Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 11.12.03, 08:31

...bo życie to nie bajka, gdzie wyraźnie widać kto zły a kto dobry, zawsze
            jakieś plewy się znajdą.
            • gf_marlin Re: Polska Partia Cyklistów 11.12.03, 17:34
              Tylko mi tu od plew nie wyjeżdżaj!!!...
          • Gość: KA Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 11.12.03, 11:26
            No tak kixx zapomnielismy tobie, ty jesteś na poziomie Leppera, przepraszamy...
            KA
            • Gość: czajnik Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.tele2.pl 12.12.03, 16:28
              jasne. ten gość/kixx/ to pokrój nawet jaskierni, który bredzi cos o tym że nie
              znał innego kolesia od automatów. i chrzani że jest niewinny i nic nie wie.
              takich to do gazu tylko. wolność im tylko przeszakadza. zrobic jak piłsudski
              przewrót majowy i out z takimi leszczami.

ka pozdro i co z partią/ hahaha/ dziąłamy ?

jakby co czekam na info

czajnik
              • kixx Re: Polska Partia Cyklistów 12.12.03, 23:22
                Matoł
                Co z tego ,że aktywista,skoro matoł
        • gf_marlin Re: Polska Partia Cyklistów 11.12.03, 17:31
          Macie rację, macie rację, zwracam honor tym, którzy poczuli się porównani!
          Imaginujcie, Panie Bracie, że z głosami samych bikerów daleko nie zajdziemy.
          Trzeba poruszyć masy!!! A co najlepiej przemawia do mas - głupota i proste,
          czytelne gesty. Taka jest prawda, w takiej Rzeczy Pospolitej przyszło nam
          jeździć.
          Kilka spektakularnych protestów, tudzież wysypanie gdzieś wagonu zboża i Sejm
          jest nasz! Proste, a że nie licuje, trudno. Przeprosimy naszych fanów, tak jak
          Stachurski (który nadal cieszy się niezrozumiałą popularnością...), i zapomną
          nam. Z czasem.
          • Gość: KA Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 12.12.03, 15:09
            A gdyby tak zupełnie normalnie wejść do sejmu?? z realnym programem i w dobrym
            stylu jak przystało na normalnych i zdrowych ludzi??
            Ja osobiście jestem za takim rozwiązaniem w/g mnie liczy się też styl. Inna
            sprawa że normalność może być dla społeczeństwa tak wielim szokiem (właśnie
            normalność może wydać się atrakcyjnie nienormalna)że zagłosują na realnych
            ludzi z realnym programem
            Pozdrawiam KA
            • gf_marlin Re: Polska Partia Cyklistów 12.12.03, 18:49
              Pewnie, ja też tak bym chciał. Ale czy rzeczywistość pozwoli, bo podejrzewam,
              że trudno będzie spróbować jeszcze raz, tyle, że z innym programem. Media i
              przeciwnicy lubią wracać do przeszłości i wyciągać wszelkie niekonsekwencje.

A może by tak naprawdę założyć partię?... Zacząć od Stowarzyszenia,
              zarejestrować się, pojawić się gdzieś, zaistnieć w mediach i w
              świadomości "normalnych" obywateli. A później już tylko przejąć władzę...

Słyszałem, że w Holandii (ale nie jestem pewien, czy właśnie tam) jest prawo,
              które każdy wypadek, w którym udział brał samochód i rower jest rozpatrywany na
              kożyść rowerzysty. Oczywiście oprócz sytuacji, gdy biker był pijany itp. Nie
              wiem, czy to prawda, ale przynajmniej jest do czego dążyć, czyż nie?
              • Gość: Robert Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 14:42
                Poczatki juz sa. Od kilku lat w Warszawie dziala Stowarzyszenie kulturalno-
                ekologiczne "Zielone Mazowsze", ktora to aktywnie dziala. Oto zakres jej
                dzialalnosci:

www.fz.eko.pl/
                Odnosnie prawa w Holandii to masz racje. W kolizjach rowerzysta samochod winnym
                zawsze jest kierowca. Takie same prawo jest w Belgii oraz w Anglii.
                • Gość: KA Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 15.12.03, 15:06
                  To jak Robercie walczymy i tworzymy NOWE??
                  KA
                  • gf_marlin Re: Polska Partia Cyklistów 15.12.03, 16:24
                    Nie, tylko nie walka. Kiedy Brat z Bratem zacznie walkę, nie ma odwrotu!
                    Możnaby się podczepić, wzmocnić ich szeregi. Mam ich wlepkę na temat parkowania
                    na ściezkach rowerowych - jest bardzo wporządku! Poza tym, nurty ekologiczne
                    jak najbardziej mi odpowiadają.
                  • Gość: Robert Re: Polska Partia Cyklistów IP: 212.76.52.* 15.12.03, 17:35
                    Walczyc to ja juz walcze, nie tylko w slownie ale i w czynach.
                    NOWE trza zalozyc jak najszybciej ale ... brak czasu jest najwieksza
                    przeszkoda. Jesli dobrze sie czlowiek przypadszy dzialaczom to widac, ze jest
                    to albo mlodziez albo emeryci. Wiek 30-45 jest trudnym okresem na dzialalnosc
                    np spoleczna albowiem na karku sieci rodzina. Takze jednoznaczne moge
                    powiedziec: CHCE ALE NIE MOGE!
                    • Gość: KA Re: Polska Partia Cyklistów IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.12.03, 11:42
                      Znam ten ból, jeszcze bardziej nie lubię wpychać się na afisz, ale to co się
                      dzieje w koło mnie coraz bardziej mi przeszkadza a jedyna możliwość zmiany tej
                      chorej rzeczywistości to właśnie działanie na forum politycznym wraz z ludźmi
                      którzy autentycznie chcą zmian na lepsze (mam na myśli ogół a nie siebie i
                      kolegów). Idea stworzenia PPC jest czyś jak najbardziej realnym i może
                      wprowadzić nowe wartości do skostniałego świata polskiej polityki, byle tylko
                      było realne i poparte konkretami bez fajerwerków i całego tego show. Normalni
                      ludzie chcący w sejmie reprezentować normalnych ludzi. Normalność wydaje mi
                      się właśnie podstawą do osiągnięcia sukcesu. Nie mam zamiaru nikomu umniejszać
                      osiągnięć ani też walczyć z kimkolwiek w formie pyskówek (choć jak się okazuje
                      jest to nasza mocna strona)Po prostu chcę przedstawić realny plan, atrakcyjny
                      dla społeczeństwa i jednoczyć siły wokół jego realizacji
                      KA
                      • gf_marlin Re: Polska Partia Cyklistów 19.12.03, 14:15
                        I ja bym tak chciał! Ale czy znajdzie się ktoś, kto ma czas to zrobić?
                        Zozruszać? Mogę poszukać, popytać, ale trochę to potrwa. Czy do tego czasu
                        ludzie się nie zniechęcą? Mam paru kumpli babrających się polityką i tego typu
                        sprawami - od nich zacznę, ale czy ktoś mi w tym pomoże?
                        Narazie na forum systematycznie widuję tylko 3-4 osoby. Fajnie, mamy z czym
                        zaczynać, ale trzeba by dalej wici rozesłać. Co wy NATO?
                • gf_marlin Re: Polska Partia Cyklistów 15.12.03, 16:31
                  Czy mam rozumieć, że należysz do tego Stowarzyszenia?
                  Mam waszą (www.fz.eko.pl) wlepkę o uprzejmym nieparkowaniu na ścieżkach
                  rowerowych - mam tylko jedną, więc oszczędzam ją na szczególnego buca,
                  najlepiej w mercedesie lub jaguarze. Cieszy, że jest to jak najbardziej
                  kulturalna informacja, a nie głupia jechanka.
                  Słyszałem również wiele dobrego o akcjach Stowarzyszenia. Paru znajomków brało
                  w nich udział.
                  Zaraz zajrzę na wskazaną stronę, ale sami moglibyście napisać coś więcej, żeby
                  odwiedzający forum mogli posmakować.
                  • gf_marlin Re: Polska Partia Cyklistów 15.12.03, 16:34
                    Oj, mam problemy z wejściem na tą stronę. Coś jest nie tak?
                    • Gość: Robert www.fz.eco.pl IP: 212.76.52.* 17.12.03, 14:44
                      ... i juz dziala
                      • chaladia Re: www.fz.eco.pl 17.12.03, 15:08
                        Czytałem.
                        Wasze propozycje rozwiązań komunkiacyjnych wydają mi się słuszne i znacznie
                        rozsądniejsze od tego, co proponuje "Miasto".
                        Jeśli tylko Federacja zdoła jakoś przekonać "szarego obywatela", że nie jest
                        zbieraniną nawiedzonych eko-idiotów (niestety, tak się kojarzy
                        określenie "Zielony" - podziękujcie n.in. ex-terroryście, anarchiście,
                        alkoholikowi i narkomanowi J.Fischerowi) - to szanse na znaczącą reprezentację
                        jeśli nie w Parlamencie to choćby w Samorządzie Warszawy są duże.
                        Ja w każdym razie popieram.
                        • Gość: Robert Re: www.fz.eco.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 19:58
                          Zapewne masz duzo racji nazywajac ekologow idiotami. Tak wlasnie czesto jestem
                          traktowany gdy:
                          - codziennie na rowerku pomykam po zakorkowanych ulicach miasta.
                          - z kilkoma siatkami schodze do smietnika i zamiast wyrzucac wszystko do
                          jednego pojemnika skrupulatnie segreguje zawartosc siatek
                          - w sklepie odmawiam przyjmowania reklamowek -smieci a zakupy pakuje do
                          wysluzonego juz pluciennego worka
                          - w pracy kazda kartke zapisuje z dwoch stron

Dla wielu moje dzialania wydadza sie idiotyczne ale ja poprostu chce pozostawic
                          swoim dzieciom w miare czyste srodowisko i chce na codzien chodzic po czystym
                          lesie a nie tylko wtedy kiedy udaje sie po za granice Polski.
                          • chaladia Re: www.fz.eco.pl 18.12.03, 21:01
                            Widzisz, ja też sortuję śmieci i wywożę je do pojemników, na rowerze niestety
                            jeździć do pracy nie mogę, bo to ponad 22 km w jedną stronę, ale wciąż uważam
                            za idiotów i terrorystów ludzi, którzy z ekologicznymi hasłami na ustach
                            blokują budowy, drogi itp.
                            Pracowałem kiedyś w Budimexie i byłem świadkiem następującej scenki przy
                            budowie ZUSOKu: przed bramą budowy stoi mały tłumek protestujących ekologów i
                            wykrzykują "chcemy oddychać świeżym powietrzem" - - a każdy ma w ręku peta i
                            bucha z ust nikotynowym dymem pomiędzy jednym a drugim okrzykiem... Żałosne,
                            jak to powiada Niech,
                            W Niemczech przemieszkałem ponad rok i widziałem skutki tego, że tam od
                            przedszkola dzieci mają lekcje ekologii w wymiarze większym, niż u nas religii.
                            Może od tego trzeba zacząć?
                            • Gość: KA Re: www.fz.eco.pl IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 19.12.03, 12:03
                              Zacząć jak zwykle trzeba od siebie, a zaraz potem uczyć dzieci(ta nauka musi
                              być poparta też przykładem rodziców- czy to bedzie widok rodziców
                              przestrzegajacych zasad czy też karanych za ich brak- inaczej ta nauka nie
                              wiele da)i działać jak najwięcej w tym kierunku
                              Pozdrawiam KA
                              • gf_marlin Re: www.fz.eco.pl 19.12.03, 14:22
                                A propos dawania przykładów:
                                w jednym pisemko odnieśli się do jeżdżenia w kasku: jaki to świetny przykład
                                dają rodzice, karząc dziecku nosić kas, a sami zasuwają bez. Płynie z tego
                                prosty wniosek dla dziecka - jak dorośniesz, też będziesz mogło jeździć bez
                                kasku!
                                Żebyśmy nie popełnili podobnego błędu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka