Dodaj do ulubionych

CZY MICKIEWICZ BYŁ ŻYDEM?

IP: 212.75.99.* 07.11.01, 11:14
JEŚLI TWORZYŁ W JĘZYKU POLSKIM, DLA POLAKÓW, SŁAWIŁ OJCZYZNĘ I ZOSTAŁ
ZAPAMIĘTANY DLA PRZYSZŁYCH POKOLEŃ TO, NIEZALEŻNIE OD JEGO KORZENI GENETYCZNYCH,
NAPEWNO BYŁ POLAKIEM. DALSZA DYSKUSJA NA TEN TEMAT NIE MA SENSU. KTOŚ CHYBA
CHCE PEWNE RZECZY UDOWODNIĆ DLA SWOICH PRYWATNYCH CELÓW.
Obserwuj wątek
    • Gość: Derek Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ ŻYDEM? IP: 212.141.155.* 07.11.01, 12:01
      Gość portalu: TOMMY napisał(a):

> JEŚLI TWORZYŁ W JĘZYKU POLSKIM, DLA POLAKÓW, SŁAWIŁ OJCZYZNĘ I ZOSTAŁ
      > ZAPAMIĘTANY DLA PRZYSZŁYCH POKOLEŃ TO, NIEZALEŻNIE OD JEGO KORZENI GENETYCZNYCH
      > ,
      > NAPEWNO BYŁ POLAKIEM. DALSZA DYSKUSJA NA TEN TEMAT NIE MA SENSU. KTOŚ CHYBA
      > CHCE PEWNE RZECZY UDOWODNIĆ DLA SWOICH PRYWATNYCH CELÓW.

Jakis czas temu sluchalem w radiu opinii waznego profesora na ten temat.
      Podsumowujac, ojciec nie byl Zydem tylko Polakiem. Matke podejrzewano o dalekie
      zydowskie korzenie, ale wszystkie dostepne dane faktyczne nie daja podstaw do
      wyciagania wniosku o zydowskim pochodzeniu.

Mozna by zartobliwie powiedziec, ze jest znacznie wiecj przekonywujacych dowodow
      na to, ze Hitler mial pochodzenie zydowskie, niz ze mial je Mickiewicz.

Poza tym byl katolikiem, wiec wraca pytanie czy katolik moze byc zydem?

• eela Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ ŻYDEM?/do derka 07.11.01, 12:16
        Katolik może być Żydem (mam na mysli narodowość, a nie wyznanie religijne).
        Jest w Polsce ksiądz z urodzenia Żyd. Oczywiście nie ma to nic wspolnego z
        Mickiewiczem
        • Gość: Derek Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ ŻYDEM?/do derka IP: 212.141.155.* 07.11.01, 12:31
          eela napisał(a):

> Katolik może być Żydem (mam na mysli narodowość, a nie wyznanie religijne).
          > Jest w Polsce ksiądz z urodzenia Żyd. Oczywiście nie ma to nic wspolnego z
          > Mickiewiczem

Pewnie masz racje, ja sie na tym zbytnio nie znam. Ale wraca tez pytanie, czy
          narodowosc to biologia czy dusza i umysl?

• Gość: adolf Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ ŻYDEM? IP: 157.25.88.* 07.11.01, 12:01
      TOMMY TY ZYDZIE!!!
    • Gość: Dyzio Był litewskim Żydem i polskim poetą ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.01, 18:16
      Tylko co z tego ...
      • Gość: ........ Re: Był litewskim Żydem i polskim poetą ... IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 19:26
        Dlaczego pisal: "Litwo ojczyzna moja...."? Czyzby czul sie Litwinem?
    • Gość: Mar Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ ŻYDEM? IP: 213.25.197.* 07.11.01, 19:45
      Podobno matka Mickiewicza była z pochodzenia Żydówką. Co do ojca - lub jego
      przodków - można pewne wnioski wyciągnąć z nazwiska. Pochodzi ono od imienia
      popularnego na Białorusi - Dymitr (Dymitr zdrobniale Mitko, Mitka i
      Mickiewicz). A zatem Mickiewicz w dzisiejszym rozumieniu tego słowa pewnie
      Polakiem nie był - co nie zmienia faktu, że pisał po polsku i o Polsce i z
      Polską - albo ściślej - z Rzeczpospolitą się identyfikował.

Ja powiem o innych "faktach" z życia wieszcza - podobno był z niego straszny
      babiarz, a poza tym był brudas, nie dnał o higiene własnego ciała i zwyczjnie
      śmierdział.
      • Gość: ........ Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ ŻYDEM? IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 21:04
        Gość portalu: Mar napisał(a):

> Podobno matka Mickiewicza była z pochodzenia Żydówką. Co do ojca - lub jego
        > przodków - można pewne wnioski wyciągnąć z nazwiska. Pochodzi ono od imienia
        > popularnego na Białorusi - Dymitr (Dymitr zdrobniale Mitko, Mitka i
        > Mickiewicz). A zatem Mickiewicz w dzisiejszym rozumieniu tego słowa pewnie
        > Polakiem nie był - co nie zmienia faktu, że pisał po polsku i o Polsce i z
        > Polską - albo ściślej - z Rzeczpospolitą się identyfikował.
        >
        > Ja powiem o innych "faktach" z życia wieszcza - podobno był z niego straszny
        > babiarz, a poza tym był brudas, nie dnał o higiene własnego ciała i zwyczjnie
        > śmierdział.
        * E tam, taki byc babiarzem by nie mogl. Kobiety takiego (
        smierdziela) by nie chcialy.
    • Gość: Magda Absolutnie NIE byl Zydem IP: *.008.popsite.net 09.11.01, 08:43
      Sa tacy "profesorzy" miernoty, ktorzy szukaja taniego rozglosu jak glupek Gross.
      Oto artykol na ten temat czsopisma Zydzi-Polacy-Chrzescijanie:

www.znak.com.pl/forum/tematy/hist3.html

Bylam kiedys na "wykladzie" takiej jednej stuknietej "profesor" ktora nazywa
      sie Jadwiga Maurer z uniwersytetu w Kansas. Ona juz straciala 15 lat na
      poszukiwanich zydowskich wiezi krwi Mickewicza i do tej pory nic nie znalazla.

Na wykladzie powiedziala ta "uczona" ze pisze ksiazke na ten temat i bedzie to
      sensacja taka sama jak ksiazka Grossa. Ludzie po wykladzie pukali sie czola.

Chodzi o to ze aktualnie Zydzi na calym swiecie USILUJA fabrykowac NOWA
      historie swiata, literatury z ktorej by niby wynikalo zo to oni niby odegrali
      najwieksza role w kulturze swiata itd.
      Rozne "fundacje" zydowskie na swiecie placa wielkie pieniadze na "nowe
      badania" nad zyciorysami i powizaniami roznych WYBITNYCH ludzi na swieci oraz
      prubuja PRZEROBIC i "udowodnic naukowo" ze kazdy wybitny czlowiek na swiecie to
      Zyd lub Zydowka.

• Gość: Derek Re: Absolutnie NIE byl Zydem IP: 212.141.155.* 09.11.01, 15:18
        Gość portalu: Magda napisał(a):

> Sa tacy "profesorzy" miernoty, ktorzy szukaja taniego rozglosu jak glupek Gross
        > .
        > Oto artykol na ten temat czsopisma Zydzi-Polacy-Chrzescijanie:
        >
        > <a href="http://www.znak.com.pl/forum/tematy/hist3.html">www.znak.com.pl/forum/
        > tematy/hist3.html</a>
        >
        > Bylam kiedys na "wykladzie" takiej jednej stuknietej "profesor" ktora nazywa
        > sie Jadwiga Maurer z uniwersytetu w Kansas. Ona juz straciala 15 lat na
        > poszukiwanich zydowskich wiezi krwi Mickewicza i do tej pory nic nie znalazla.
        >
        > Na wykladzie powiedziala ta "uczona" ze pisze ksiazke na ten temat i bedzie to
        > sensacja taka sama jak ksiazka Grossa. Ludzie po wykladzie pukali sie czola.
        >
        > Chodzi o to ze aktualnie Zydzi na calym swiecie USILUJA fabrykowac NOWA
        > historie swiata, literatury z ktorej by niby wynikalo zo to oni niby odegrali
        > najwieksza role w kulturze swiata itd.
        > Rozne "fundacje" zydowskie na swiecie placa wielkie pieniadze na "nowe
        > badania" nad zyciorysami i powizaniami roznych WYBITNYCH ludzi na swieci oraz
        > prubuja PRZEROBIC i "udowodnic naukowo" ze kazdy wybitny czlowiek na swiecie to
        >
        > Zyd lub Zydowka.
        >
        >
        >
        >
        >
        Nic dodac nic ujac. Moze tylko tyle, ze ta holota panoszy sie takze na forum.

• Gość: Magda Re: Absolutnie NIE byl Zydem IP: *.ckomp.com.pl 09.11.01, 19:30
        Magda , może masz racje może nie . Czy to ważne ? Mickiewicz sam się
        wypowiedział w swojej poezji kim jest . Tak jak Chopin . Przecież
        muzyka Chopina i poezja Mickiewicza jest nasiąknięta polskością .
        Kto tego nie czuje nie czuje muzki lub poezji . A nawet jeżeli
        bylby Żydem to niech takich Żydów Polskich i z Polski będzie
        więcej . Tych co tworzą naszą kulturę i żyją z nami i utożsamiają
        się z nami , a nie takich co plują na naszą kulturę

Ja nie wiem kim był mój pradzidek może on i prababcia byli
        Żydami , może Arabami czy Tatarami ( Murzynami chyba nie byli)
        Ja jestem Polakiem i kocham Chopina i czytywałem Mickiewicza .
        Czy Żyd , który od pokoleń żyje w Polsce , czy w jakimś innym
        kraju to coś specjalnego że on sam musi się nazwać Żydem czy
        wyrzucić syna z domu za to ,że ożenił się z nie Żydówką .
        Znam takigo syna . I był moim kolegą ( nie powiem przyjacielem
        dla ubarwienia tekstu , bo nim nie był ) . Ci ludzie są Polakami.
        Ta reszta to Żydzi , tylko czy mają prawo do Ż czy do ż jeżeli
        nie sznują kultury i obyczajów kraju w którym żyją .

Miałem kilku przyjaciół Żydów ale i znaleźli się tacy , ktorzy zaszli
        mi za skórę . Cóż . Tacy to bywają ludzie a nie Żydzi .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka