jolajola1 01.10.06, 22:47 czy zna ktoś moze inne knajpy z kuchnią mołdawską oprócz Villa Moldowa przy Promenadzie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zyzio Re: kuchnia mołdawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 01:06 Chodziło Ci chyba o kuchnię mołdowską. Mołdawi, po rozpadzie ZSRR już nie ma. Jest Mołdowa. Mała - z pozoru - róznica, a szef kuchni mógłby się poczuć urażony i w odwecie podać Ci ruskie pierogi. -- Mów mi Zyzio, mała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tys Re: kuchnia mołdawska IP: *.chello.pl 02.10.06, 01:34 Gość portalu: Zyzio napisał(a): > Chodziło Ci chyba o kuchnię mołdowską. Mołdawi, po rozpadzie ZSRR już nie ma. > Jest Mołdowa. Mała - z pozoru - róznica, a szef kuchni mógłby się poczuć > urażony i w odwecie podać Ci ruskie pierogi. > > -- > Mów mi Zyzio, mała Mylisz się : zgodnie z zaleceniami KOMISJI STANDARYZACJI NAZW GEOGRAFICZNYCH POZA GRANICAMI POLSKI przy Głównym Geodecie Kraju, nazwy 'Mołdowa' używa się tylko w kontaktach dyplomatycznych. A dla określenia regionu i na codzień 'Mołdawia'. Nazwa ta ma w j. polskim bardzo silne korzenie historyczne i nie sądze aby ktokolwiek się o nią obrażał. To tak jakby zamiast 'Holandia' mówić 'Niderlandy', niezważając na to, że w określenie to ma w naszym języku raczej aspekt historyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: kuchnia mołdawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 01:44 Nie mylę się. Mołdowa nie po to walczyła o wyzwolenie, żebyś ją standaryzował. Dyplomacja właśnie wymaga, by w kontaktach z obcokrajowcami, lub bywaniu w ich kulturze używać nazewnictwa właściwego dla odczuć patriotycznych gospodarzy. Tak więc jak mówiłem, wybierz klucz a dostaniesz albo ruskie pierogi, albo czubriki. Niby mała róznica, a doznania całkiem inne. -- Mów mi Zyzio, mała Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 Re: kuchnia mołdawska 02.10.06, 10:49 czy ja mogłabym grzecznie poprosić o jakąś odpowiedź na zadane pytanie ? bo rozważania geograficzno-nazewnicze nic mi o knajpie z ichnim jedzonkiem nie powiedziały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: kuchnia mołdawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 10:56 A co to są te czubriki? I dlaczego zamiast nich dostać tam można pierogi ruskie? Odpowiedz Link Zgłoś