Dodaj do ulubionych

Atlas12 - już jest

07.10.06, 11:17
Zawiadamiam, że wczoraj odebrałem pierwsze, jeszcze ciepłe egzemplarze z
drukarni. Atlas jest dostępny na razie tylko w TOnZ-ie, czyli w Starej
Kordegardzie w Łazienkach. W poniedziałki wstęp nie przez galerię (zamknięta)
lecz od tyłu budynku. Tom obejmuje pierwszą część litery N, od pl. Na
Rozdrożu po ul. Nowiniarską. Cena wydawcy: 35 zł. Pzdr.
Obserwuj wątek
    • queen_innuendo Re: Atlas12 - już jest 07.10.06, 17:06
      Szkoda że nie ma obiecanej Nowińskiej :/
      • jarekzielinski Re: Atlas12 - już jest 08.10.06, 09:43
        Zrezygnowałem z niej w ostatniej chwili, ale po prostu zdecydował brak jakichś
        konkretniejszych materiałów. Oto wszystko co miałem:
        Ślepy zaułek od ul. Bliskiej, równoległy do ul. Żupniczej. Wytyczona ok. 1916,
        już na planie z 1919 ma obecną nazwę oraz utrwalony bieg z równoległym uskokiem
        ku południowi w połowie swej długości. Ówcześnie przecinała tzw. Pola
        Skaryszewskie, dochodząc do ul. Terespolskiej (obecna Chodakowska). Reliktem
        zabudowy z tej epoki jest opuszczony już mały dom drewniany, właściwie chałupa,
        pod numerem 1. Nazwa ulicy pochodzi zapewne od nazwiska właścicieli oko-
        licznych gruntów, Nowińskich.
        Rozbudowa Zakładów Amunicyjnych „Pocisk”, zlokalizowanych przy ul.
        Mińskiej 23-25 i Terespolskiej 35-43, dokonana po 1919, wchłonęła ponad połowę
        ulicy, z której pozostał ślepy odcinek od strony ul. Bliskiej. Tu właśnie w l.
        1931-32 wybudowano jedyną przy N. kamienicę, piętrową, należącą do rodziny
        Kaczmarków (nr 8). Poza nią wzdłuż ulicy stały tylko bardzo nieliczne parterowe
        domki oraz zabudowania warsztatowe i produkcyjne (zachowany zespół pod numerem
        4). W 1929 odnotowano tego rodzaju zabudowę na posesjach nr hip. Praga-204A
        (Teodora Piotrowskiego) oraz nr hip. Praga-391E, należącej do firmy „M.
        Łempicki”. Przedsiębiorstwo to znane było w całej Warszawie jako wykonawca
        instalacji technicznych, głównie wodno-kanalizacyjnych. Ulica jest obecnie w
        stanie zupełnej degradacji i niemal bezludna. (Pzdr.)
        • queen_innuendo Re: Atlas12 - już jest 08.10.06, 13:32
          Dziękuję serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka