codee 15.11.06, 17:04 Witam! Mam pytanie do szanownych sąsiadów, czy ktoś też ma grzybnię w okolicy okien? czy u kogoś też zbiera się wilgoć na oknach, tak że na parapecie stoi woda? pzdr codi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tm20442 Re: grzyb 17.11.06, 09:38 Zbiera się trochę wilgoci na oknach, ale myśleliśmy, że to normalne. Na ścianach wokół okien i na parapetach, odpukać, nic podejrzanego nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: grzyb 17.11.06, 10:24 Tez mam troche wilgosci na oknach, ale sadze ze ma to akurat zwiazek z pora roku, zjawisko to zaobserwowalem tylko rano. Natomiast wieczorem gdy wracamy z pracy i jest chlodno, to wlaczam piec i jest sucho. POnadto nasze budynki wciaz schna. Nie mam natomiast zadnego grzyba. Jezeli jednak jest to jakas wada budynku, to oczywiscie poprzez administratora bedziemy zadac od developera usuniecia przedmiotowej wady. Odpowiedz Link Zgłoś
tm20442 Re: grzyb 04.12.06, 09:43 No i u nas też pojawił się grzyb koło okna. Chyba jedyne wyjście to zastosowanie środka odgrzybiającego, usunięcie grzyba z ram okiennych i ściany...no i częste wietrzenie pomieszczenia chociażby poprzez mikrowentylację. Odpowiedz Link Zgłoś
codee Re: grzyb 04.12.06, 20:08 witam ja zastosowałem mikrowentylację i działa! nie mam grzybni oraz zaparowanie szyb i osadzanie rosy zniknęło. co do mikrowentylacji to: używam jej przez całą dobę, dla tych co nie wiedzą (ja np nie wiedziałem!) mikrowentylacja działa gdy klamka w zależności od tego czy to lewe czy prawe okno jest w pozycji między godz 9 a 12 lub 12 a 3 pzdr ps. życzę sukcesów w walce:) codee Odpowiedz Link Zgłoś
tm20442 Re: grzyb 05.12.06, 09:54 W pełni się zgadzam. Mikrowentylacja czyni cuda;) Praktycznie po jednej dobie zaparowanie i skroplenie na szybach znika. Też stosujemy ją przez całą dobę. Z czasem, gdy ściany oddadzą już wilgoć będzie można ograniczyć używanie mikrowentylacji. Code a grzybnia na ścianie i ramach okiennych to też sama u Ciebie znikła? Czy też coś zastosowałeś? Jeśli tak, to jaki środek? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
codee Re: grzyb 05.12.06, 13:52 witam ponownie! grzybek ze ściany zdarłem szpachelką tak dokładnie, że musiałem uzupełniać braki tynkiem i jeszcze raz pomalować, na szczęście był to mały obszar. z ram okiennych poprostu wytarłem ścirką codee Odpowiedz Link Zgłoś
karioszka Re: grzyb 17.02.07, 15:37 witam, my niestety mamy spory problem pleśńi w domku,mikrowentylacje stosujemy na tyle na ile jest to możliwe w zimę przy półrocznym dziecku. jednak u nas ten problem nie dotyczy tylko okien (i spleśniałych żaluzji) ale również ścian tuż nad podłoga co w przeniosło się także na drewnianą podłogę ;( byłabym za tym aby zgłosić to w ramach reklamacji do gór-pisu. mam tylko nadzieję że nie odbije się to na zdrowiu naszym i naszego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: grzyb 18.02.07, 11:49 Proponuje aby osoby, ktore wykryly jakiekolwiek wady mieszkan, sporzadzily dokladny spis usterek w formie pisemnej, z podaniem numeru lokalu, imienia i naziwska wlasciciela i przekazaly mi albo Jackowi. Powyzsze pisma zostana przekazane za posrednictwem administratora do firmy Gor Pis. Odpowiedz Link Zgłoś