Dodaj do ulubionych

Infrastruktura LAN

14.01.07, 13:37
Jako, że dotychczasowa rozmowa o sieci komputerowej w różnych wątkach zmierza
w różnych kierunkach, doprecyzuję cel jaki powinien nam przyświecać:

Stworzenie takiej infrastruktury aby każdy z mieszkańców mógł sobie SAM wybrać
z jakiego dostawcy chce skorzystać. Nie chodzi o stworzenie działającego LANU
w który w krótkim czasie zostanie zapchany wirusami i innym "badziewiem" (tak
jak słusznie opisał yazuu w tym wątku:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24310&w=54804570&a=54903901 ). Chodzi
o okablowanie strukturalne budynku.

W tym celu potrzebne nam jest okablowanie biegnące z każdego mieszkania do
JEDNEGO PUNKTU ZBIORCZEGO w którym będzie znajdowała się szafa instalacyjna
19" (na przykład taka www.atel.com.pl/produkt.php?hash=02668 ) w której
będzie zamontowanych 200 gniazdek (w 8-9 patch panelach 24 portowych, na
przykład takich: www.atel.com.pl/produkt.php?grupa=KOM08 ). Dla osób
które nie mają o sieciach pojęcia doprecyzuję: mowa o indywidualnych kablach
biegnących z naszych mieszkań do gniazdka w szafie. Jednej szafie na cały
budynek a nie tak jaka teraz do 72 różnych puszek.

Przy takiej infrastrukturze będziemy mogli wpuścić każdego dostawcę.

Przykład 1: Firma "Krzak" znajdzie 30 klientów w naszym bloku, więc przykręca
obok naszej szafy własną (małą) w której montuje 2xswicha 16 portowego z
VLANami i router WISP, a na dachu (czyli 5 metrów od szafy) stawia kierunkową
antenę WiFi. Krótkimi 1-metrowymi kabelkami porty swicha są spięte z
odpowiednimi gniazdkami w naszej szafie z których kable idą dalej do mieszkań.
Jak z oferty firmy "Krzak" ludzie będą zadowoleni, to bardzo łatwo może ona
dostawić kolejnego swicha i dołączyć kolejnych mieszkańców (zwiększając
jednocześnie szybkość łącza WiFi ...). Firma nie musi inwestować w
infrastrukturę (poza swichami) więc jej oferta powinna być ciekawa.

Przykład 2: Mieszkaniec lokalu X do tego stopnia lubi mieszkańców lokali A,B,C
że postanawiają stworzyć własną sieć (powiedzmy do gry w Quake). Montują więc
w naszej szafie jednego małego switcha spinającego 4 mieszkania. A to że przy
pomocy tej instalacji mieszkaniec lokalu X może podzielić się internetem
kupowanym np w Aster z mieszkańcami pozostałych 3 mieszkań to już ICH PRYWATNA
SPRAWA (i ich operatora).

Koszt szafy i 9 patch paneli to zaledwie 900 zł.
Koszt okablowania to 50 gr za metr, średnia odległość z mieszkania do szafy to
50-60 metrów, czyli koszt materiałów na jedno gniazdko to 30-35 zł (+ robocizna)
Dodam że robocizna nie będzie spektakularnie wysoka, bo z oględzin dachu
wynika, iż wbrew obawom, z góry jest w miarę łatwy dostęp do kanałów pionowych.

Acha, i ja zdecydowanie uważam że to powinno zostać wykonane przez developera,
bo to jest okablowanie strukturalne budynku i skoro cząść z nas ma w umowach
instalację sieciową (czy tez LAN albo internetową) to właśnie to jest to co
opisałem.

To jest idea pod dyskusję i bardzo chętnie wysłucham wszelkich uwag (a także
głosów poparcia i krytyki)
Obserwuj wątek
    • jasieniczanin Re: Infrastruktura LAN 14.01.07, 20:07
      W pełni popieram to rozwiązanie.
      Ciekawe jak długo trzeba będzie walczyć z developerem, żeby naprawił to co
      spartaczył...
      Pociągnięcie na nowo indywidualnych kabli do mieszkań może nie być takie łatwe.
      Pewnie niektóre rurki, w których są kable są zalane betonem. Kucie podłóg nie
      zapowiada się optymistycznie.
      • thorrel Re: Infrastruktura LAN 14.01.07, 20:56
        W poniedziałek mam dostać od zarządcy do wglądu "Plany instalacji sieciowej".
        Skoro kabelki wychodzą z mieszkań to muszą być jakoś naniesione na plan zarówno
        kable jak i "budynkowy punkt zbiorczy instalacji", więc porównam to z
        rzeczywistością. W ciągu kolejnych 2 dni występuję do developera z prośbą o
        wskazanie terminu w którym przewiduje ukończenie instalacji (montaż gniazdek
        sieciowych w mieszkaniach, montaż szaf itp).

Z tego co pamiętam to developer kasował po 400 zł za dodatkowe gniazdko sieciowe
        w mieszkaniu (poza pierwszym, które było w planach)... więc bardzo proszę o
        kontakt osoby, które poniosły ten koszt.
        • thorrel Re: Infrastruktura LAN 15.01.07, 13:59
          Wgląd w dokumentację (w tym w umowę między a developerem Aster w prawie
          korzystania z okablowania budynku) uzyskam jednak nie dziś tylko w środę.

Przeglądając posiadane już fragmenty schematów elektrycznych budynków,
          zauważyłem sporo różnić stanu faktycznego i projektowego, więc w środę poruszę
          także sprawę uporządkowania tej kwestii, tak aby za 2 lata nie okazało się że
          rękojmia minęła a wspólnota jest w posiadaniu planów budynku które musi na swój
          koszt zinwentaryzować ...

Czy ktoś z forumowiczów zna się na schematach elektrycznych i byłby w stanie
          odróżnić ikonkę oświetlenia awaryjnego od czujników dymu? (bo któraś z tych
          instalacji zgodnie z planami miała się znajdować na korytarzach)
          • thorrel Re: Infrastruktura LAN 18.01.07, 15:48
            Zgodnie z umową między developerem a Aster (z połowy 2004 r.) Aster
            zaprojektowało i wykonało instalację telewizyjną w naszym budynku i jest jej
            właścicielem ŁĄCZNIE Z OKABLOWANIEM MIĘDZY PUNKTAMI ZBIORCZYMI NA KORYTARZACH A
            GNIAZDKAMI W LOKALU UŻYTKOWNIKA WRAZ Z GNIAZDKAMI W TYMŻE LOKALU....

nie wiem jak wam ale mi ręce i szczęka opadły ...

PS. przy tak skonstruowanej umowie na kablówkę już wiem dlaczego instalacja LAN
            nie została wcale wykonana.
            • jasieniczanin Re: Infrastruktura LAN 18.01.07, 16:40
              To chyba skandal !!!
              W tym momencie nie mamy jako wspólnota żadnych praw do tej infrastruktury.
              Ciekawe swoją drogą do kogo należy instalacja elektryczna... Do STOENu?
              Uważam, że developer powinien odkupić tą instalację od Aster na własny koszt!

Zgadza się Thorrel, jeżeli developer nie miał pojęcia jak zaprojektować
              infastrukturę TV, to tymbardziej nie mógł mieć pojęcia jak położyć LAN. Partacze!!!
              • thorrel Dalsze działania 18.01.07, 17:33
                Aster jest w tym momencie monopolistą. A na monopolistów są sposoby.
                (UOKiK)

Przeczytanie fragmentów tej umowy to był dla mnie lekki szok, bo mój czarny
                scenariusz zakładał że Aster jest właścicielem co najwyżej okablowania pionowego...

Kto wie jaki niespodzianki jeszcze nas czekają ...

Jako że w budynku występuje (wg mnie) niezgodność fragmentów projektu
                elektrycznego z rzeczywistością (przynajmniej to wynika z posiadanych przeze
                mnie fragmentów planów instalacji), to zgłosiłem dziś chęć wglądu w rzeczone
                plany budynku, więc czeka mnie jeszcze co najmniej jedna wizyta u zarządcy. Przy
                okazji poproszę o kopię umowy z Aster i skonsultuję tą umowę (a konkretnie jej
                legalność i możliwości uchylenia) z Miejskim Rzecznikiem Konsumenta
                (www.um.warszawa.pl/v_syrenka/konsumenci/kompetencje.htm) który ma
                specjalny dział "sprawy telekomunikacyjne".
                Jak usłyszę odpowiedź iż jest to "umowa między dwoma spółkami, której kopii nie
                mogę uzyskać" to będzie sygnał iż czas zmienić zarządcę - czego na razie nie
                proponuję ;)

Chodzi mi po głowie jeszcze kilka innych dokumentów które chciałbym sprawdzić,
                bo mam wrażenie że zarządca powiązany kapitałowo z developerem mógł nie do końca
                dopilnować pewnych "drobiazgów" (to jest gdybanie ... a nie sugestie)

* pozwolenie na budowę (czy nie ma tam wzmianek o ilości miejsc dla gości, które
                jak wiemy zostały przez developera ograniczone z 48 do 8)
                * protokół odbioru instalacji wentylacyjnej (a konkretnie wyniki pomiaru
                anemometrem co do zgodności faktycznych przepływów powietrznych z projektem)
                * i jeszcze kilka drobiazgów których na razie nie odkrywam (w końcu jesteśmy na
                forum publicznym)

PS. przyda się fachowy support inżynieryjno-projektowy (czytanie planów i kodów
                typu YTKSY2x2x0.5/RVS47) tak więc jeśli ktoś wie o co chodzi to proszę o kontakt.
                • michmys Re: Dalsze działania 18.01.07, 19:36
                  > * pozwolenie na budowę (czy nie ma tam wzmianek o ilości miejsc dla gości,
                  które
                  jak wiemy zostały przez developera ograniczone z 48 do 8)

Tu moze byc problem: Developer buduje zgodnie z pozwoleniem (np 48 miejsc dla
                  gości), budynek zostaje odebrany przez odpowiednie służby, a nastepnie
                  developer jako całkowity właściciel budynku (akty jeszcze nie podpisane)
                  sprzedaje część z tych miejsc zmieniając ich przeznaczenie... Tak chyba
                  niestety może postąpić.
            • marcinkiewicz Re: Infrastruktura LAN 18.01.07, 17:19
              Ja w akcie notarialnym nic nie mam, że wspólna instalacja nie jest nasza.
              I nie mam też napisane, że instalacja w mieszkaniu nie jest moja. No i nie
              wiedziałem, że gniazda, które sam kupowałem nie sa moje...
              Zgodnie z umową zapłaciłem także za instalację.
            • rdebiec Ale kpina !!! 19.01.07, 12:23
              To znaczy, że chcąc się uniezależnić od ASTER mam teraz w wykończonym
              mieszkaniu pruć od nowa ściany i kłaść instalację !?!?!?
              To może nam abonament Aster dodadzą do czynszu, po co ta fikcja z podpisywaniem
              indywidualnie umów na TV?
              Nie przypominam sobie, żebym w gdzieś w ofercie czy planach miał "gniazdko
              instalacji ASTER".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka