15.01.07, 20:39
Nie da się ukryć, że obiekt jest reliktem minionej epoki i urodą nigdy nie
grzeszył. Chyba ostatecznie przesunął centrum dzielnicy z Szembeka na Rondo
Wiatraczną (nazwa kuriozalna). Pierwszym aktem tego przesunięcia była
lokalizacja pętli autobusowej :)
Jak mslicie, powinno się Uniwersam wyremontować, czy zburzyć i wybudować w tym
miejscu coś bardziej nowoczesnego i bardziej funkcjonalnego?
Obserwuj wątek
    • obserwator78 Re: Uniwersam 15.01.07, 20:46
      > Jak mslicie, powinno się Uniwersam wyremontować, czy zburzyć i wybudować w tym
      > miejscu coś bardziej nowoczesnego i bardziej funkcjonalnego?

Sam Uniwersam jakos mi nie przeszkadza ale to co jest wokół nadaje się do
      kapitalnego remontu
      Pętla też jest fatalna kostka z koleinami na 20cm i porozwalane chodniki.
      Ostatnio w srodku w uniwersamie byłem chyba z 15 lat temu, chyba z ciekawości w
      wolnej chwili pójdę i sprawdzę czy są jeszcze relaksy i tak
      zwane "cichochody" :))
      • skorpionica11 Re: Uniwersam 15.01.07, 21:00
        hmm mogli by wyremontowac uniwersam i petle oraz rondo wiatraczna
        albo zrobic porzadek tak jak zrobili to na szembeka ;)
        • sibeliuss Re: Uniwersam 16.01.07, 18:43
          Tam chyba powinien powstać alternatywny przejazd na linii Grochowskiej, bo w tej
          chwili w godzinach szczytu robi się kocioł.
          Widomo już, że Wiatraczna nie będzie wielopasmowym przedłużeniem Al.Stanów
          Zjednoczonych i czas tylko nieznacznie tą ulicę poszerzyć, a samo Rondo odkorkować.
    • corrii Re: Uniwersam 17.01.07, 09:02
      zdecydowanie remontowac. wbrew pozorom, to nie jest wcale taki głupi budynek,
      mimo, ze z minionej epoki [razem z pracującymi tam paniami ;)]. wtopił się w
      panoramę miedzy blokami i dla wielu jest punktem orientacyjnym. nowe elewacje i
      byłoby git.

moim zdaniem gruntownej przebudowy i zaprowadzenia jakiegoś ładu wymaga raczej
      bazar od strony pętli autobusowej, jak i sama pętla.

ale ani na jedno, ani drugie, ani trzecie planów nie ma i pewnie w najbliższym
      czasie nie będzie, wiec gdybać to sobie mozemy...
      • grochufka Re: Uniwersam 17.01.07, 10:22
        W Uniwersamie ostatni raz byłam z 12 lat temu:) Wtedy były tam małe
        "kapitalistyczne" sklepiki z fajnymi jak na owe czasy rzeczami. Obiecuję sobie
        odwiedzić Uniwersam zanim zrobią z nim to, co z Supersamem:/, ale jakoś mi nie
        po drodze (i gdzież tam zaparkować?). Ale jestem jak najbardziej za
        utrzymywaniem takich skansenów (po lekkim liftingu) - uwielbiam galerie typu
        Promenada czy GM, ale nie mogą one zdominować miasta!
        • podskarbinska Re: Uniwersam 26.01.07, 05:46
          "odwiedzić Uniwersam zanim zrobią z nim to, co z Supersamem"

tak, koniecznie tak zrób... Supersam był jednak obiektem innej urody, choć
          oczywiście był w strasznym stanie technicznym...mieszkałam tam do maja 2006 i
          wyprowadziam się w momencie wywożenia towaru i zamykania Maca... Supersam
          był "bohaterem" filmów Dudek i Mąż swojej żony, o ile sięnie mylę... Teraz te
          filmy są doskonałym wspomnieniem po nieistniejącym juz obiekcie. Szkoda.
          • podskarbinska Re: Uniwersam 26.01.07, 05:47
            heheheeee

oczywiście nie mieszkałam w Supersamie tylko na Placu Unii Lubelskiej :)))
            • 1marta2 Re: Uniwersam 26.01.07, 11:13
              No to mam dla Was nowinę. Mieszkam obok Uniwersamu całe życie i prawie
              codziennie jestem tam, a codziennie na bazarku. Mój mąż wynajmuje pomieszczenie
              w Uniwersamie pod swoją działalność i dzięki temu wiemy co i jak. Uniwersam miał
              zostać zburzony na początku tego roku, ale Zarząd jeszcze przedłużył z nami
              umowę na kolejny rok. Plany zburzenia są więc przesunięte na 2008. Nie wiem czy
              za rok znów nie przesunie się ta data, ale plany już na pewno są.
              Chcą zlikwidować bazar i Uniwesam i pewnie na jego miejsce zbudować coś
              podobnego do Galerii Mokotów czy Promenady... Więc jeżeli ktos chce jeszcze
              "zwiedzić" Uniwersam niech się spieszy. Ale, pożyjemy zobaczymy...
              • masstah Re: Uniwersam 26.01.07, 11:54
                Dom Dewelopment ogłosił pare dni temu w planach na ten rok że w IV kwartale
                zacznie sprzedaż mieszkań w inwestycji która ma powstać w miejscu Uniwersamu.
                Ma być ponad 600 mieszkań więc raczej nie będzie to przypominać promenady ;-))
                Ale projektu póki co nie ma (przynajmniej nie widziałem), był jakiś pokazywany
                ze 2 lata temu ale na pewno jest już nieaktualny.
                • 1marta2 Re: Uniwersam 26.01.07, 17:55
                  Aha, to miałam złe informacje dotyczące tego co tam powstanie. Sorki za
                  wprowadzenie w błąd...
                  • sibeliuss Re: Uniwersam 26.01.07, 18:34
                    Plotka wśród firm budowlanych głosi, że DD chce gdzieś w pobliżu Wiatracznej
                    postawić duży budynek mieszkalny z galerią handlową na parterze i pierwszym
                    piętrze (coś na wzór Galerii Ursynów). Ile w tym prawdy, chyba tylko wiedzą
                    szefowie Dom Dev.
                    • masstah Re: Uniwersam 26.01.07, 23:35
                      To co ja napisałem to nie żadna plotka, taka informacja pojawiła się parę dni
                      temu w Eurobuildzie, a to bardzo poważne i wiarygodne źródło informacji które
                      byle czego nie pisze - w końcu to periodyk branżowy tylko dla zainteresowanych
                      a nie zwykła gazeta
                      • masstah Re: Uniwersam 29.01.07, 13:10
                        O inwestycji dom dewelopment na wiatraku jest też notka w dzisiejszej Rzepie.
                        Ale bez żadnych dalszych szczegółów. Zastanawiające jest to że piszą tylko ze
                        DD kupiło działkę nie wspominając o Uniwersamie - zaczynam sie zastanawiać czy
                        raczej nie chodzi czasem o działkę z parkingiem przy Zakolu.
                        • sibeliuss Re: Uniwersam 29.01.07, 23:23
                          DD zawsze się oszczędnie chwali.
    • sibeliuss Re: Uniwersam 19.02.07, 20:55
      Nowy projekt Dom Development powstanie w miejscu Uniwersamu.
      • masstah Re: Uniwersam 19.02.07, 21:29
        A nie wiesz czasem jak będzie wyglądał? I ile miejsca zajmie, co z bazarem,
        pętlą itp?
        • sibeliuss Re: Uniwersam 19.02.07, 21:47
          Jeszcze nie ma pełnego projektu.
          • lech.junosza Re: Uniwersam 03.08.14, 09:22
            sibeliuss napisał:

> Jeszcze nie ma pełnego projektu.
            Niestety już jest.
    • xsawer Re: Uniwersam 07.02.15, 13:59
      Skąd synu pochodzisz i ile masz lat, że wydajesz takie radykalne sądy?
      Porównaj architekturę Uniwersamu ze stodołą lidla, czy innego reala i jak te nowoczesności będą wyglądać po czterdziestu latach bez remontu.
      Co kuriozalnego jest w nazwie Rondo Wiatraczna?
      • sibeliuss Re: Uniwersam 17.03.15, 12:04
        Może najpierw zacznij od przedstawienia swojej szanownej osoby, tylko bez taniego protekcjonalizmu.
    • sibeliuss Re: Uniwersam 18.10.15, 14:04
      warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,19037579,uniwersam-zniknie-neony-wroca-na-jego-miejscu-15-pietrowy.html#BoxLokWawImg
    • sibeliuss Re: Uniwersam 02.12.15, 08:56
      tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,szykuja-sie-do-rozbiorki-universamu-poczatek-przed-wiosna-2016-roku,187271.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka