Dodaj do ulubionych

Pałac Kultury jednak będzie zabytkiem

IP: *.chello.pl 23.01.07, 13:52
Na zdjęciu stoją trzej panowie, opis mylnie sugeruje, że wojewoda to ten po
środku. Trzej panowie to od lewej: wicewojewoda Jacek Sasin, prezes pkin Lech
Isakiewicz i wojewoda Wojciech Dąbrowski.

Redaktorom GW polecam oglądanie TVN24 - może się z niej dowiedzą jak wygląda
Wojciech Dąbrowski...
Obserwuj wątek
    • krasnov Nie rozumiem tego calego oburzania się……… 23.01.07, 14:09
      Owszem, PKiN jest symbolem sowieckiej okupacji (ciut za mocne słowo, ale niech będzie), stalinowskiego ucisku i opresji. No i co z tego?
      Zamek w Malborku jest za to symbolem opresji krzyżackiej i walki z państwem polskim, czy należy go z tego powodu "zdymisjonować" i wyburzyć?
      • Gość: renia grabowska Gotyk a socrealizm, młodszy o 600 lat? Żadne IP: *.pragapld.waw.pl 23.01.07, 15:01
        PO-równanie.
        • Gość: toto Zeby jeszcze go ktos wyczyscil, to zupelnie byloby IP: *.fbx.proxad.net 23.01.07, 18:18
          Zeby jeszcze go ktos wyczyscil, to zupelnie byloby fajnie
        • Gość: eurofanatik Re: Gotyk a socrealizm, młodszy o 600 lat? Żadne IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.07, 19:56
          A co jest zlego z socrealizmem? Wyluzuj troche.
        • Gość: mfs może racja, 600 lat nie w kij dmuchał, więc... IP: 217.111.48.* 24.01.07, 14:19
          ...proponuję zburzyć Politechnikę - były Warszawski Instytut Politechniczny im.
          Mikołaja II. 60 lat starszy niż pkin, więc wiekowo rożnica 10 razy mniejsza. A
          prezecnik toże od ruskich. Trzeba tylko skasować moją alma mater z rejestru
          zabytków i voila! Uciechy byłoby co niemiara, szczególnie że tam wykształciuchy
          się gnieżdżą...
        • Gość: WW Re: Gotyk a socrealizm, młodszy o 600 lat? Żadne IP: *.chello.pl 25.01.07, 09:09
          NO WŁAŚNIE - SŁUSZNIE KTOŚ ZAUWAŻYŁ.

GDZIE KRYM A GDZIE RZYM.
          • Gość: motylem byłam Re: Gotyk a socrealizm, młodszy o 600 lat? Żadne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 14:07
            PO-równanie gotyku do socrealizmu jest możliwe tylko wśród barbarzyńców z SLD,
            Samoobr. i nie-PO-laków z PO i PD oraz SDPL.
            • Gość: H-Bomb Re: Gotyk a socrealizm, młodszy o 600 lat? Żadne IP: *.chello.pl 25.01.07, 19:32
              Dokładnie tak!
      • Gość: Habi Re: Nie rozumiem tego calego oburzania się… IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 12:13
        jak można porównać zamek w Malborku z tym koszmarem PKiN.Nie wspomnę o
        wartościach historycznych!Tylko ktoś bez gustu i niezorientowany może wypowiadać
        takie opinie.
    • Gość: R.I.P. Lipa. Taki badziew zabytkiem. IP: *.pragapld.waw.pl 23.01.07, 14:58
      • 1zorro No w koncu ktos madrze zadecydowal. Wieze Eiffla 23.01.07, 15:35
        tez kiedys chciano zburzyc jako totalne brzydactwo ...
        • Gość: varsavianista Re: No w koncu ktos madrze zadecydowal. Wieze Eif IP: *.pronets.pl 10.02.07, 21:57
          Wicewojewoda:
          "Nie mamy w W/wie drugiej takiej atrakcji turystycznej". To prawda, że w W-wie
          nie ma nic ciekawego oprócz Pałacu Stalina.
          Ale od razu ogłaszać go aż największym zabytkowym pałacem Polski - to ogłoście
          go najwyższym kościołem - wręcz świątynią opaczności bożej - budżet
          zaoszczędziłby 60 mln złp które darmozjady chcą podarować korporacji
          przebranych na czarno PEDOFILI.
    • Gość: Olszewska Pałac Kultury jednak będzie zabytkiem IP: *.swn.vectranet.pl 23.01.07, 16:05
      Bardzo dobra decyzja , jutro jadę do PKiN, tylko tak sobie połazić i koniecznie
      do Muzeum Techniki /moje ulubione miejsce/.
    • Gość: akasha Re: Pałac Kultury jednak będzie zabytkiem IP: *.aster.pl 23.01.07, 17:58
      "Wojewoda odłosił" - a co do PKiNu mają łosie?
      "prezes zarządu Pałącu lech" - a cóż to pałąc? Nie mówiąc o tym, że imiona i
      nazwiska pisze się z dużej litery...

Kolejny dzień, kolejne niedociągnięcia w tekstach GW.
      Czyli dzień jak codzień...
      • Gość: toto po co nam tu smrodzisz na forum? IP: *.fbx.proxad.net 23.01.07, 18:20
      • Gość: x-ray Jak to w Wiewiórczej, ż... gazecie dla być może IP: *.chello.pl 23.01.07, 18:40
        PO-laków.
    • Gość: pytek Który z nich jest tym pisowskim pijakiem? IP: *.pl 23.01.07, 18:49
      • Gość: wsw Re: Który z nich jest tym pisowskim pijakiem? IP: *.chello.pl 23.01.07, 19:34
        ten trzeci
    • Gość: wsw Re: Pałac Kultury jednak będzie zabytkiem IP: *.chello.pl 23.01.07, 19:37
      No brawo! Opis poprawiony. Ale ja na miejscu Isakiewicza obraziłbym się, że
      napisano moje imię z MAŁEJ litery.
      • Gość: wsw Re: Pałac Kultury jednak będzie zabytkiem IP: *.chello.pl 23.01.07, 19:38
        Co to znaczy "odłosić"?
    • Gość: eurofanatik Re: Pałac Kultury jednak będzie zabytkiem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.07, 19:55
      Rozsadek zwyciezyl. :)
    • Gość: As Wstyd i hańba IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.07, 20:40
      Ludzie z tzw. Zachodu, którzy są moimi gośćmi i pokazuję im Warszawę, tylko
      utwierdzają się w przekonaniu że przyjechali na przedpole Moskwy jak widzą pałac
      kultury. Wstyd.
      Teraz to dopiero będzie - tego badziewia już nigdy nie będzie można usunąc i
      zawsze bedzie ruski mógł pokazac "o - to jest nasz dar dla was". Pałac
      największego zbrodniarza w historii wspólczesnej będzie zabytkiem. Wstyd i hańba!!!!

>- Ten budynek powinien być chroniony ze względu na cenny wystrój sal z lat 50.

A zabierz pan sobie ten "wystrój" w cholerę! Mogę dołożyć swoją meblościankę
      gratis - też z lat 50tych. O ile jeszcze stoi pod śmietnikiem.

Swoją drogę ciekawa argumentacja - zabytkiem będzie cały budynek dlatego, że ma
      ciekawy wystrój! To jak w drewnianej sławojce powiesi się plazmę to co: mamy
      salon telewizyjny??????
    • Gość: as Błagam obudujcie go wieżowcami IP: *.chello.pl 23.01.07, 22:43
      skoro nie będzie mozna go zburzyć to niech nikomu nie przychodzi do głowy by
      symbol sowieckiej okupacji czynić symbolem Warszawy. Gdybym w centrum powstał
      taki sobie mały Manhattan to może ładnie by się to wszystko komponowało w
      całość. Dla mnie jest żenujące, że na tylu pocztówkach, plakatach , ulotkach to
      z Pałacu czyni się symbol mego miasta, jakby Warszawa nie miała czym się
      pochwalić. A mam 26 lat :)
      • Gość: POtwory i Sp. SLD. Niestety będzie zabytkiem Made In USSR. IP: *.chello.pl 23.01.07, 22:58
      • Gość: eurofanatik ignorancja przedmowcow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.01.07, 01:27
        A co Twoj wiek ma z tym wszystkim wspolnego? Symbole sie rodza samorzutnie, nikt ich na sile nie tworzy. Palac stal sie takim symbolem bo tak go widza mieszkancy i przyjezdni. Kiedy obcokrajowcy przyjezdzaja do Warszawy, jedna z glownych atrakcji przyciagajacych ich zachwyt jest wlasnie PKiN. Palacu nikt nie musi czynic symbolem stolicy bo on juz nim jest.
        • Gość: As Re: ignorancja eurofanatika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 12:01
          > Palac stal sie takim symbolem bo tak go widza mieszkancy i przyjezdni.

Brednie: pałac stał się symbolem, bo przez lata komuny był lansowany jako
          niemalże 8my cud świata i szczyt sowieckiej techniki budowlanej w Polsce.
          Wszystko co sowieckie było najlepsze - więc pałac też.
          Jak widać i tobie propagandą zrobili wodę z mózgu.

A do tych co to z nostalgią wspominają zajęcia z pałacu - ja chcę odbudowy
          kolejki grójeckiej (wzdłuż Puławskiej)!

Sowieckie dziadostwo symbolem Warszawy: czy ten kraj nigdy nie wyzwoli się - ani
          politycznie/goposdarczo, ani mentalnie - spod sowieckiego buta? Żałosne. Pewnie
          pałacu bronią ci sami, co bronili przed rozbiórką grożacy zawaleniem SAM przy
          Puławskiej albo co bronią jeden z większych syfów tego miasta: dworzec centralny.
      • bullowy Re: Błagam obudujcie go wieżowcami 24.01.07, 15:28
        naszego pałacu nie trzeba robic symbolem Warszawy bo on już nim od dawna
        jest..Dla mnie jest żenujące takie pierdzenie jak twoje.Pałac sie nie podoba
        tobie bo jest niby jak w Moskwie, ale już coś na wzór Manhatanu byś
        chciał,żenada.
        Pojedż do Detroit (USA)i sobie zobacz,że ten nasz pałac to jest rżnięty tak jak
        zresztą te moskiewskie z tego miasta.
        • bullowy Re: Błagam obudujcie go wieżowcami 24.01.07, 15:30
          Aha, to była odpowiedż do tego ASS.
        • Gość: as Re: Błagam obudujcie go wieżowcami IP: *.chello.pl 24.01.07, 23:04
          I właśnie o to chodzi, że w Detroit jest a nikt go nie czyni symbolem tego
          miasta. Manahattan ma byc po to, żeby się Pałac tak nie wybijał. Jak nic nie ma
          wokól niego to nie dziwne że wzrok przyciaga i niektórym się wydaje że to
          najlepszy budynek na symbol Warszawy. A czy jest symbolem? M.in dla tych co nie
          znają historii tego miasta albo dali się uwieść komunistycznemu mitowi... i to
          mnie boli że ich tak wielu. A wiek ma tyle do rzeczy że nie było mnie na
          świecie, kiedy go budowan,o a wiem dlaczego tu stoi. Mo i może niech sobie stoi
          tylko nie rozumiem czemu go tak stawiać na piedestale???
          • bullowy Re: Błagam obudujcie go wieżowcami 25.01.07, 11:43
            Człowieku,pałac jest symbolem jednym z wielu a nie jedynym...
            Ja jestem od ciebie troche starszy i też wiem skąd sie wzioł pałac ale też wiem
            ile ja i sporo ludzi z niego skorzystało.W pałacu można było kiedyś (nie wiem
            jak teraz)wielu rzeczy sie nauczyć.Tam odbywały sie różne kółka
            zainteresowań,na które uczęszczało wiele dzieciaków,ja też.Dla nas to było
            zawsze fajne miejsce do spotkań w grupie rówieśników.dzieci biedne miały gdzie
            sie podziać,nie musiały tak jak jest to teraz, ganiać sie z policją,która ich
            przepędza z własnego podwórka bo przyjezdny sąsiad dzwoni,że przeszkadzają...
            Pozatym ,koncerty,wystawy,targi to jednak dużo sie tam zawsze działo w
            porównaniu z innymi budynkami.No i jest jednak bardzo oryginalny
            architektonicznie..
            pozdrawiam

• Gość: as dwóch asów :) IP: *.chello.pl 24.01.07, 23:08
        Jetem as, a nie As. Widzę, że nick popularny.
    • Gość: mfs e tam! Od razu wiadomo ze to ten z prawej! IP: 217.111.48.* 24.01.07, 13:59
      > Na zdjęciu stoją trzej panowie, opis mylnie sugeruje, że wojewoda to ten po
      > środku. Trzej panowie to od lewej: wicewojewoda Jacek Sasin, prezes pkin Lech
      > Isakiewicz i wojewoda Wojciech Dąbrowski.

W IV RP wiek i doświadczenie są odwrotnie proporcjonalne do zajmowanego
      stanowiska => nawet nie znając buziek, wiadomo który to wojewoda. Na szczeblu
      rządowym jest trochę wyjątków od tej zasady...
    • Gość: nun Re: Pałac Kultury jednak będzie zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 15:56
      kocham pałac kultury. wara od niego. Panie Dąbrowski.
    • Gość: kar profesorzy? IP: *.crowley.pl 25.01.07, 08:11
      Kto to są ci mędrcy profesorzy i to z PAN. A nie razi ich Plac Zwycięstwa? Może
      to oni są od tych szklarniaków, jak jedno architektoniczne guru w Warszawie?
    • klara551 Re: Pałac Kultury jednak będzie zabytkiem 25.01.07, 16:49
      Wyburzyc cytadele,bo carska,nie śpiewac Boże coś Polskę,bo to fragment hymnu na
      cześć cara,Zburzyć Malbork ,kościoły w Toruniu,bo krzyżackie,dwór Artusa w
      Gdańsku,bo to hanza itp.Aha jeszcze Nową Hutę,pałac w Poznaniu,dworzec we
      Wrocławiu,Twierdzę w Kłodzku itd.Zostawic Fostera/to koło zębate/bo jedynym
      elementem godnym uwagi jest fontanna w atrium.Czy profesorowie oceniajacy pekin
      popełnili chociaż jeden budynek,jeżeli tak to który i w jakim stylu?Jeszcze
      parę miesiecy i pekin będzie jedynym wyróżniającym się w centrum budynkiem,bo
      pozostałe to tylko naśladowanie zachodu,bez stylu ale dajace zarobić
      alpinistom/mycie szklanych powierzchni/Czy propozycja wyburzenia pekinu to
      działanie w/wym na rzecz szklanych płaszczyzn?A może lepszy jest katafalk
      Warty? Popatrzcie na nowe biurowce w których zza ogromnych szyb widać biurowy
      bardak? Który z tych nowych przeszklonych brzydactw będzie za kilkadziesiąt lat
      jeszcze stał? Wystarczy parę dobrych wichur, ostrych zim i będzie po nich
      • Gość: muhi Re: Pałac Kultury jednak będzie zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 17:14
        Do wypowiedzi klara551: do tej listy dodam jeszcze Pałac Namiestnikowski,
        obecnie przemianowany na Prezydencki. Jak prezydent może tam mieszkać -
        przecież to siedziba namiestnika carskiego. Trzeba także wysadzić Filtry,
        wybudowane przez carskiego generała Starynkiewicza. Dlaczego jeszcze ma plac?
        PIS - zdekomunizować generała!

Ludzie, czy wam totalnie odbiło? Historii nie da się wymazać, budynki są
        świadectwem swojej epoki. Jak się komuś nie podoba Warszawa, nie musi ani w
        niej mieszkać, ani do niej przyjeżdżać. Prpponuję wysadzić miasto w powietrze,
        aby zostało tylko morze gruzów jak w 45 roku. Sądzę, że frajerów do odbudowy za
        miskę zupy obecnie żadna władza nie znajdzie. Pokolenie moich rodziców
        pracowało aby miasto odrodziło się ze zniszczeń wojennych, poświęciło siły i
        czas na jego rozwój, a tu jakieś bubki chrzanią głupoty. Wybudowano różne
        budynki, w różnych czasach i stylach(lub bezstylach). Postawione w ostatnich
        latach też nie należą do arcydzieł archtektury. Nie podoba się? To jazda stąd
        do swoich zapyziałych miasteczek. MNie też wiele się nie podoba w mieście,
        głównie brud, bałagan i powsZechnie panujące chamstwo. Włodarze miasta i
        dzielnic to często osoby przywiezione w teczce, nieznające miasta, jego ulic,
        problemów, ale trąbiące wszem i wobec wszystkich o swoich zaletach i
        wspaniałych pomysłach. Ostatnie kilka lat totalnie zmarnowane przez "jedynie
        słuszną" formację. Tak jak rządzili Warszawą, tak teraz rządzą krajem. Krowa,
        która dużo ryczy mało mleka daje. Odczepcie się od pekinu, od nazw ulic,
        najlepiej od nas wszystkich mieszkańców Warszawy.
    • eat_this za sanacji 31.01.07, 08:50
      za sanacji, to mieli jaja. Wyburzyli Sobór na placu Saskim - który podobnie jak PKiN był symbolem rosyjskiej dominacji - na przekór oburzonej europie.

Z drugiej jednak strony, Warszawiacy soboru nienawidzili, a PKiN jest lubiany (i przydatny).

Co zrobic w takim wypadku ? wybudowac większy ! lepszy i piękniejszy pałac !, albo polski łuk triumfalny ;P
      • s.fug Re: za sanacji 31.01.07, 23:17
        eat_this napisała:
        > za sanacji, to mieli jaja. Wyburzyli Sobór na placu Saskim

Z tego co sobie przypominam, były o to wielkie spory, m.in. był projekt
        przebudowy na kościół katolicki. Były także protesty zza granicy - kulturalni
        ludzie uważali zburzenie świątyni za barbarzyństwo. I chyba słusznie... Od tego
        czasu mówi się o "klątwie soboru": wszystkie próby uporządkowania placu (a było
        ich wiele, łącznie z conajmniej kilkoma wielkimi konkursami) kończą się niczym!

> Co zrobic w takim wypadku? wybudowac większy! lepszy i piękniejszy
        > pałac!, albo polski łuk triumfalny;P

Hmm... łatwo powiedzieć. "Pekin" stoi, ale w panoramie Warszawy pojawiło się
        wiele nowych wieżowców, także zbliżających się do niego gabarytami. I co? Czy
        któryś z nich "przebił" Pałac swoją architekturą, ekspresją? Ja takiego nie
        widzę...
        A więc - co robić? Ba, to jest to najważniejsze pytanie.
        Wpisanie Pałacu do rejestru moim zdaniem nie utrudni, ale właśnie ułatwi
        znalezienie właściwej odpowiedzi. Zmusi do porzucenia mrzonek o zburzeniu
        budowli będącej świadectwem epoki (tak artystycznej, jak i politycznej) i
        szukania odpowiedzi, co zrobić bez przekształcania zabytkowej budowli.
    • Gość: habi Znowu Warszawce się w głowie przewróciło... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 12:27
      Znowu się Warszawce w głowie przewróciło.Nie posiadają prawdziwych
      zabytków,tylko te odbudowane po wojnie,to na siłę robią zabytki z tego byle
      czego co mają.Prawda jeszcze zostały Domy Centrum.Może by je tak wpisać do
      Światowego Dziedzictwa Kultury?Dla mnie to hańba dla Polaków,że muszą takie
      rzeczy tolerować.Polska absurdów.Mam jeszcze pytanie dla tych "znawców
      zabytków".Czy teraz wszystkie budowle w Polsce,gdy mają powyżej pięćdziesięciu
      lat, też będą zabytkami?Bo Polska to nie Warszawa....tylko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka