Dodaj do ulubionych

praca w komunikacji miejskiej

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.07, 12:29
czy ktos się może orientuje ile zarabiają kierowcy autobusów miejskich w
Warszawie? Chcemy się przeprowadzić i nie wiemy czy się opłaci.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kierofnik Re: praca w komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 12:41
      Nie przeprowadzaj się tutaj nic nie płacą, brak etatów, złe warunki po prostu
      nędza.
      • Gość: Rychu Klamiesz. IP: *.spray.net.pl 24.02.07, 14:03
        Etatow kupa. O kierowcow bija sie MZA i ajenci. Tyle, ze dennie placa.
        • joannaceglarek Re: Klamiesz. 24.02.07, 16:38
          tzn ile???
          we Wrocławiu mąż ma 1400 na rękę jako początkujący
          chciałby miec po prostu więcej
          • Gość: k Re: Klamiesz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 19:04
            W W-wie jezdzi sie w wiekszosci starymi, zdezelowanymi IKARUSAMI. W ZTM bieda az
            piszczy, pozatym dziurawe ulice, nerwowi pasazerowie. Nie polecam. Wroclaw lepszy.
            • Gość: soraya Re: Klamiesz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 21:28
              2,500- 3000 tys zł ale na waszawskie warunki
              • Gość: DA Re: Klamiesz. IP: *.chello.pl 25.02.07, 11:34
                > 2,500- 3000 tys zł ale na waszawskie warunki

Co to za dane?

Pensja kierowcy w Warszawie najwyższa jest w MZA, początkujący kierowca dostanie
                tam ok. 12 zł brutto na godzinę. Podliczając wszystko wyjdzie mniej więcej to
                samo co we Wrocławiu. Natomiast u ajentów płacą sporo mniej.

Nieco lepiej na tym tle wygląda praca motorniczego tramwaju, zarabia on mniej
                więcej o 3 zł na godzinę więcej od kierowcy. W tym przypadku etatów wolnych też
                sporo, kursy prowadzone są niemal non stop, choć taki kurs kosztuje, a biorąc
                pod uwagę że po roku mniej więcej połowy jego absolwentów już w zawodzie nie
                zobaczysz, to nie wiem czy się taka inwestycja opłaca :)
            • joannaceglarek Re: Klamiesz. 25.02.07, 10:33
              no tak, u nas volvo...
              • horpyna4 Re: Klamiesz. 25.02.07, 11:41
                Dowiedz się najpierw, jakie są koszty utrzymania w Warszawie (m.in. koszty
                mieszkania), to przekonasz się, że wyższe zarobki w Warszawie oznaczają w
                praktyce tyle samo, co niższe w innym mieście.
        • Gość: Kierowca MZA Re: Praca w MPK Łomianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 17:12
          Jadąc dziś z Łomianek rozmawiałem z jednym z kierowców pracujących w MPK
          Łomianki.

Chwalił sobie trasę z Łomianek do Pl. Wilsona. Że to łatwa i spokojna trasa,
          że nic ciekawego się nie dzieje. Tylko ostatnio zdarzyło się, że w Łomiankach
          jakiś pijany kierowca Mercedesa załadował w tył autobusu. Ale da się to
          wyklepać :-P

Jego kolega z powrotem zatrudnił się w MPK Łomianki po tym, jak w MZA nie
          wytrzymał ciągłych zmian brygad i rezerw. Do tego dochodziły częste kontrole
          Inspekcji Nadzoru Drogowego. Pomimo tego, że płacili + 50 gr za przeguba.

Jego kolega mówił, że często musiał wyjeżdżać z zajezdni z przepalonymi tylnymi
          światłami i to był standard. Dlatego odszedł.
          • anatolijsofronow Re: Praca w MPK Łomianki 25.02.07, 20:14
            Gość portalu: Kierowca MZA napisał(a):

> Chwalił sobie trasę z Łomianek do Pl. Wilsona. Że to łatwa i spokojna trasa,
            > że nic ciekawego się nie dzieje.

> Jego kolega z powrotem zatrudnił się w MPK Łomianki po tym, jak w MZA nie
            > wytrzymał ciągłych zmian brygad i rezerw.

Nie dziwię się. W Łomiankach jest 5 linii, a w Warszawie 98! ;)
            • Gość: kierowca MZA Re: Praca w MPK Łomianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 20:29
              > Nie dziwię się. W Łomiankach jest 5 linii, a w Warszawie 98! :-)

W Łomiankach obecnie są tylko 2 linie: Ł oraz ŁBis. Jakiś czas funkcjonowała
              też linia Z, ale została zawieszona. Powodem było jak sądze to, że kursowała co
              godzine.
              • anatolijsofronow Re: Praca w MPK Łomianki 25.02.07, 20:41
                To jak to?!
                W takim razie na stronie www.kmlomianki.info mają nieaktualne informacje?
    • Gość: Kierowca MZA Re: praca w komunikacji miejskiej IP: 217.153.39.* 10.06.07, 10:20
      Postaram się odpowiedzieć Pani na zadane pytanie, aczkolwiek szczerze przyznam,
      iż trochę sie krępuje mówić o swojej gaży bo to naprawdę żenada jak czasami
      pomyślę co dostaję w zamian za odpowiedzialność jaką na siebie biorę i stres z
      tym związany bo ta ,,robota" trochę mnie zycia nauczyła. Mimo ukończonych
      studiów nie mogłem znależć innej pracy i od 4-ech lat pracuję jako kierowca.
      Moja miesięczna gaża nie jest określona jednoznacznie i jest uwarunkowana od
      wielu czynników:
      1.liczba przepracowanych godzin: obecnie pełny etat to nominalnie 160-180
      godzin. Można również przychodzić do pracy wtedy, gdy ma się dzień wolny i tych
      godzin "dobić". Pracuję przeciętnie ok. 200-220 godzin miesięcznie choć ostanio
      nie mam siły. Rekord 246 godzin w miesiącu.
      2.System pracy- raz na 8-10 godzin i do domu albo 2 razy po 4-5 godzin na
      godziny szczytu. Przerwa od 9-10 do 13-14 płatna 50% godzinnej stawki.
      3.Oszczędność paliwa, rodzaj autobusu (za wielkopojemne dodatkowe 50 gr. do
      godziny) oraz inne pomniejsze czynniki.

Reasumując: moja gaża miesięczna kształtuje sie w granicach 1500PLN (śmiech)-
      do 3000PLN jak w domu tylko śpię i jestem gościem.

Kierowca z 20 letnim stażem za te same godziny pracy zarabia o około 500PLN
      więcej gdyż posiada tzw. wysługę lat.
      Stąd wielu młodych kierowców rezygnuje z tej pracy emigrując na zachód. Braki
      kierowców są nagminne.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka