Dodaj do ulubionych

Minister kluczy z drogą

03.03.07, 02:29

Konflikt nasila się od zeszłego tygodnia. Wtedy okazało się, że
niespodziewanie zmienił się przebieg dwupasmowej drogi planowanej od 20 lat w
Wesołej. Teraz Ministerstwo Środowiska chce, by miała o połowę dłuższą trasę -
przez dawny poligon wojskowy za Rembertowem, wokół Okuniewa i między wioskami
w gminie Halinów.

W kontekście rzekomej niemocy w sprawie obwodnicy Augustowa, jest to zwykłe
sqrvysyństwo.

Obserwuj wątek
    • robert_c Re: Minister kluczy z drogą 03.03.07, 02:49

Trasa w wariancie proponowanym przesz ministra Szyszkę, to jakaś parodia warszawskiej obwodnicy.

Przestańcie wreszcie psuć Polskę i Warszawę!!!
    • sceptyk31 Minister kluczy z drogą 03.03.07, 07:13
      Że Szyszko jest kiepskim ministrem wiadomo od zawsze, przeciez to samo było za
      AWS.
    • Gość: m Minister kluczy z drogą IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.03.07, 07:33
      ...
      tylko jączyć umiecie
      precz stąd !
      na drzewa
      • Gość: drojb Re: M, zaciąłeś się na "jączeniu"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 15:05
        Masz czkawkę? A może duży jączeń na głowie?
      • Gość: kk Re: Minister kluczy z drogą IP: *.chello.pl 03.03.07, 16:35
        Ta treść ukazuje się wszędzie gdzie tylko krytykowany jest jaśnie man panujący
        PiS.
        • Gość: wsw Re: Minister kluczy z drogą IP: *.chello.pl 04.03.07, 10:06
          NAJjaśniej nam panujący...
    • border klasyczny pisuar 03.03.07, 08:33
      liczy sie tylko wlasny interes, za kazda cene i ponad wszystko.
      a kazda funkcja ma sluzyc zagrabieniu jak najwiecej dla siebie !
      TKM - to juz oni wymyslili dawno !
      w pazernosci na dobra, przywileje i stolki pobili wszystko, co dotad wydawalo
      się rekordem...
      • Gość: Kaczoland Atakuje Re: klasyczny pisuar - a nawet gorzej! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 05.03.07, 07:03
        Nawet za czasow komunistycznych ministrowie
        nie prezentowali takiej buty i arogancji
        jak to czyni "minister" Szyszko!
    • stasi1 ale minister ma racje!Przecież nie po to został 03.03.07, 08:52
      ministrem aby mieć w swojej okolicy tą droge! No i co z tego że od 20 lat tam
      była w planach? Przecież autostrada przez Ursynów była w planach od 40 i co?
      Nie ma i nie będzie. Okęcie jest już od wojny ale ostatnio na Ursynowie (akurat
      powstał po wojnie) są głosy aby go zamknąć.
      Cóż różne są poronione rzeczy w Polsce.
    • radoslawdobry Szyszko jest stroną w sprawie 03.03.07, 09:26
      Będąc mieszkańcem Wesołej powinien być wyłączony z sprawy.
      A pisowski rząd zmienił 1,5 roku temu nazwę ministerstwa z "Ministerstwo
      Ochrony Środowiska" na "Ministerstwo Środowiska".
      • dorsai68 Re: Szyszko jest stroną w sprawie 05.03.07, 00:17
        radoslawdobry napisał:

> Będąc mieszkańcem Wesołej powinien być wyłączony z sprawy.
        > A pisowski rząd zmienił 1,5 roku temu nazwę ministerstwa z "Ministerstwo
        > Ochrony Środowiska" na "Ministerstwo Środowiska".

Trochę się mylisz. Ministerstwo Środowiska powstało w 2000 r. za rządów AWS. Statut podpisał Buzek, a ministrem był... Szyszko.
    • Gość: czahu To jest minister degradacji a nie min. srodowiska. IP: *.122.225.195.static.bait.pl 03.03.07, 09:57
    • Gość: Wesoły Romek chcę obwodnicy w Wesołej! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.07, 10:55
      Żądam obwodnicy przez Wesołą!
      Sprowadziłem się tam licząc, że za kilka lat będę miał obwodnicę dzięki której
      szybko dostanę się do pracy, nie stojąc w korkach. Wieloletnie plany, w tej czy
      innej wersji, wydawały się być niezagrożone do momentu decyzji min. Szyszki.
      Wariant samorządowy to nic innego jak lobby kilkunastu właścicieli,
      zamieszkałych w okolicy od dawna projektowanego pasa obwodnicy. Tłum łatwo się
      podburza na populistyczne argumenty. Naprawdę jestem ciekaw ile osób (i jakich)
      na tym naprawdę ucierpi. Czy ci którym jest wszystko jedno i ci którzy by
      skorzystali siedzą cicho? Mam tylko nadzeję, że wojsko się nie zgodzi na
      przejście drogi przez poligon, jak już kiedyś sygnalizowali.

Pozdrawiam zwolenników obwodnicy przez Wesołą, przede wszystkim tych z Wesołej
      • Gość: Absolwent SGGW Jako Pana były student jestem bardzo rozczarowany IP: *.chello.pl 03.03.07, 12:41
        Witam,
        Jeszcze dwa lata temu byłem studentem Pana Ministra... Na wykładach opowiadał
        on o bogactwie polskiej przyrody, o tym że jest to jedną z niewielu dziedzin,
        której nie musimy się wstydzić przed resztą europy. Prowadził wiele zajęć
        terenowych,nawet w ubiegłym roku roku jako minister. Pamiętam taką śmieszną
        sytuację gdy podczas jednego z takich wyjazdów, badaliśmy typ siedliskowy lasu
        i w tym celu m.in. musielismy wykonać kilka niewielkich odkrywek.Nasz rok był
        dość mocno sfeminizowany i z tego powodu wykopanie jednego z dołków przypadło
        mojemu koledze oraz mnie...Był ranek a my, jak to na takich wyjazdach bywa, nie
        byliśmy najlepiej dysponowani ;-)a ponadto mieliśmy tylko jedną łopatę. Z tego
        powodu jeden z nas kopał, natomiast drugi wspierał kompana duchowo paląc sobie
        papieroska a po jakimś czasie role się odwracały. Po jakichś 20 minutach
        odwiedził nas profesor Szyszko i widząc mizerny efekt naszej pracy zabrał nam
        łopatę, i ciagu 5 minut wykopał większy dołek niż my dwaj w czterokrotnie
        dłuższym czasie.Co więcej, nie powiedział nawet złego słowa tylko wymownie się
        uśmiechał...
        Pamiętam też gdy w czasie innych zajęć, zbieraliśmy ściółkę leśną w celu
        obliczenia średniej ilości organizmów (czyt. glizd i innych robali)
        przypadającej na jednostke powierzchni lasu (jest to autorska metoda prof.
        Szyszko). Mimo iż zastała nas burza, nie pozwolił on nam na opuszczenie lasu
        przed wykonaniem zadania i osobiście przesiewał zebrane wcześniej igliwie.
        Czemu to wszystko piszę?
        Mimo iż jestem zwolennikiem platformy i nie zgadzam się z poglądami braci
        Kaczyńskich, wydawało mi się że w ich rządzie jest conajmniej 1 człowiek na
        właściwym miejscu - Jan Szyszko...
        Panie Ministrze, nawet nie wie Pan jak bardzo jestem zawiedziony Pańskimi
        ostatnimi decyzjami dotyczącymi doliny rospudy czy też obwodnicy przez
        Halinów...
        Pozdrawiam mimo wszystko
        • igapaw Re: Jako Pana były student jestem bardzo rozczaro 05.03.07, 11:50
          To wynika z czego innego - niektorym wladza do lba uderza i psuje jasnosc
          myslenia. Mam przyklad z innej beczki. Na studiach mialem przyjemnosc pracy z
          pewna pania profesor (pominmy nazwisko, chodzi o mechanizm, zreszta bardzo
          fajna, choc ostra baba). Wybitny fachowiec z branzy, cytowana na calym swiecie,
          bez dwoch zdan. Ale jak weszla w polityke, to kobita zglupiala. Byla chyba
          wiceministrem w poprzednim rzadzie. I z tego co mi ludzie mowili, to jej
          decyzje nie byly najlepsze, delikatnie mowiac - tylko GW o ty nie pisala - w
          koncu ona nie z PIS-u. Zreszta min. Szyszke tez kiedys spotkalem, jak sie
          jeszcze nauka zajmowalem - na jakiejs duzej konferencji w swiecie, przechodzac
          obok sali slysze jak ktos mowi o chrzaszcach w Polsce i Niemczech -
          przystanalem, posluchalem - bylo zywo i z jajem. I sie teraz zdziwilem jakie to
          minister cuda wyczynia.
      • Gość: sasiad Re: chcę obwodnicy w Wesołej! IP: *.MAN.atcom.net.pl 03.03.07, 15:23
        > Żądam obwodnicy przez Wesołą!
        > Sprowadziłem się tam licząc, że za kilka lat będę miał obwodnicę dzięki której
        > szybko dostanę się do pracy, nie stojąc w korkach. Wieloletnie plany, w tej czy
        > innej wersji, wydawały się być niezagrożone do momentu decyzji min. Szyszki.
        > Wariant samorządowy to nic innego jak lobby kilkunastu właścicieli,
        > zamieszkałych w okolicy od dawna projektowanego pasa obwodnicy.

prosze mnie nie mieszac do tego. mieszkam ok. 200 metrow od pierwotnie planowanego przebiegu trasy ale nie podpisywalem protestow a wariant "samorzadowy" przejety przez szyszke uwazam za idiotyczny.
        samorzad powinien zawalczyc o duza ilosc kladek i wiaduktow nad trasą oraz o gleboki wykop (byc moze przykryty) zamiast wymyslac idiotyczne warianty, odbierajace Wesolej mozliwosc skorzystania z obwodnicy.
    • Gość: Driver Włoszczowa 2 IP: *.acn.waw.pl 03.03.07, 12:16
      Szyszko, jesteś burakiem z tytułem profesora. Jeden kmiot buduje stację na wsi
      na naszej polskiej TGV, bo mu mama kazała, drugi wygina dojazd do autostrady,
      bo żona radna go nakłoniła.

Szyszko, na twoim miejscu wstydziłbym się i natychmiast wycofał z tej decyzji.
      przez takich buraczanych egoistów Polska coraz bardziej oddala się od zachodu
      Europy. Jeśli wahałem się, czy rząd PiS chce dobrze dla Polski, to już wiem, że
      nie chce.

Nie tylko PiS daje tu pokaz TKM. Cwaniaczek Jacek Wojciechowicz z PO z Wesołej
      teź chciał trasę odsuwać. egozim jest wszędzie. buractwo dominuje. wiocha w
      mieście.
      • Gość: lajkonik Re: Włoszczowa 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 12:57
        Argument burak itp to nie argument to obelga nie niosąca żadnych treści i
        dezauwująca rację tego, który obelgą się posługuje. I po co się nią posługuje ?
        Zeby zdezawuaować swoje racje ? I to wtedy, gdy ją ma ? To marnacja wypowiedzi
        i zdobywanie sympatyków dla tezy przeciwnej, w tym przypadku niesłusznej.
        Aha, mam obiekt przemysłowy w okolicach pana Ministra i chcę obwodnicy przez
        Zakręt i Wesołą.
    • Gość: bartez Minister kluczy z drogą IP: *.devs.futuro.pl 03.03.07, 15:00
      ja jestem mieszkancem wesolej i uwazam, ze w takiej kwestii zawsze zdania sa
      podzielone, ja staram sie odnajdywac w przebiegiu drogi wiecej zalet niz wad -
      chocby to, ze sprawniej bedzie mozna wydostac sie z wesolej w kazda strone,
      spodziewam sie mniejszego ruchu w obrebie dzielnicy na drogach lokalnych, a
      halas???? ja mieszkam przy magistrali kolejowej w wesolej i skoro ona mi i
      wiekszosci ludzi nie przeszkadza, to dlaczego mialaby wadzic obwodnica - duzo
      bardziej cicha...

jestem za, a swoja droga korzystanie ze stanowiska w celu odwalania takiej
      egocentrycznej prywaty - to powiem krotko - trzeba byc gnojem!
    • Gość: kk Minister kluczy z drogą IP: *.chello.pl 03.03.07, 16:33
      Pan Minister jest arogantem ,cały czas trzymał rękę w kieszeni.
      • Gość: K Re: Minister kluczy z drogą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 18:53
        Trzymał rękę w kieszeni bo szukał czegoś, czego nie ma... A trzeba to coś mieć,
        żeby do błędu się przyznać.
        • Gość: à l'ouest Re: Minister kluczy z drogą IP: *.proxy.aol.com 03.03.07, 19:29
          :)))))))))))))))
    • to_ti [...] 03.03.07, 21:38
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: to ja Jak zawsze manipulacja IP: *.121.225.195.static.bait.pl 03.03.07, 23:40
      Panie Jarku czemu Pan pisze, ze obwodnica ma zarezerwowany korytarz "w
      Wesolej". Czemu nie napisze Pan prawdy? Ze rezerwowany byl JEDEN Z
      PROPONOWANYCH korytarzy? Promowany ostatnio wariant przez scisly srodek Wesolej
      (W2) powstal wraz z wariantem W3 (przez poligon). Nie trzeba wierzyc we wszysto
      co mowi SISKOM, bedac dziennikarzem dobrze jest samemu pomyslec i pogrzebac w
      dokumentach.
    • sceptyk31 Minister kluczy z drogą 04.03.07, 20:16
      Przecież on tylko podpisuje to co mu urzednicy podsuną nawet nie czytając. O co
      więc te pretensje ? Tak przynajmniej mowil w telewizji. Pewnie zostal tym
      ministrem żeby sie stanowisko nie zmarnowalo.
    • Gość: Z Warszawy Ministrze, opanuj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 21:09
      "W sporze o nową wylotówkę z Warszawy..."- pisze autor artykułu p. Osowski.
      Szanowny autorze, to nie jest żadna nówka-wylotówka z Warszawy tylko obwodnica
      Pragi, umożliwiająca szybkie ominięcie zatłoczonych ulic prawobrzeżnej Warszawy.
      Pisanie bzudur nie jest tak szkodliwe jak błędne decyzje ministra, ale trzeba
      trzymać się faktów.
      Wschodnia Obwodnica Wa-wy, by mogła dobrze spełniać swoją rolę nie może być
      przesunięta w kierunku Mińska, gdyż rola jej zostałaby znacznie ograniczona, a
      stracą na tym również mieszkańcy Wesołej. Przebieg WOW przez Wesołą jest
      sensownym rozwiązaniem, o zmnimalizowanej uciążliwiści, jednocześnie spełniający
      podstawowe warunki komunikacyjne. Jej realizacja pewnie będzie miała miejsce gdy
      min. Szyszko już będzie na zielonej trawce, ale skutki jego prywaty odczuwalne
      będą zawsze.
    • Gość: arahat ta wladza juz nie liczy sie nikim!!!!!!!! robia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 21:10
      co chca i smieja sie ciemnego luda....
    • Gość: radny z Mińska Re: Minister kluczy z drogą IP: *.rwe.com 05.03.07, 07:39
      nie znam kulisów sprawy wschodniej obwodnicy Warszawy, ale Pana Ministra Jana
      Szyszko znam z jak najlepszej strony. Jako radny na przełomie 1999/2000 r.
      miałem w Mińsku problem z niesamowicie dymiącym i zatruwającym miasto kominem
      przy ul. Huberta. Żadne straże i inspekcje oraz władze miasta i gminy nic nie
      mogły ( lub nie chciały ) zrobić. Wtedy pojawił się w Mińsku Minister Ochrony
      Środowiska. Podczas spotkania z mieszkańcami Mińska Mazowieckiego dotarłem do
      Pana Ministra z tym tematem i po kilku dniach przeprowadzono szereg kontroli,
      które w efekcie doprowadziły do zaprzestania zadymiania miasta. Za to, właśnie
      teraz, wobec medialnej nagonki na niego, chciałem Panu Ministrowi szerdecznie
      podziękować. Mieszkańcom Halinowa życzę szybkiego rozwiązania bieżących
      problemów. AK
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka