Dodaj do ulubionych

Jak się zachować na granicy strefy?

17.03.07, 08:49
Masz kartę miejską, jedziesz do Magdalenki i dojeżdżasz do przystanku "Na
skraju". Tu kończy sie strefa miejska.
Jak się zachować na przystanku granicznym w myśl punktu 6 poniższego regulaminu.
www.ztm.waw.pl/zal-strefbil3.php
1. skasować normalny bilet i jechać dalej?
2. wysiąść, wsiąść, skasować normalny bilet i jechać dalej?
3. wysiąść, poczekać na następny autobus i w nim skasować normalny bilet?

Zła decyzja może kosztować stówę.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Jak się zachować na granicy strefy? 17.03.07, 12:05
      Prawidłowa odpowiedź, to 2. Ja rzadko jeżdżę, ale ryzykuję 1. W razie czego
      można iść w zaparte, bo nie ma żadnych materialnych dowodów.
    • anika1983 Re: Jak się zachować na granicy strefy? 17.03.07, 12:48
      zgodnie z informacją na inforlinii albo punkt 3 albo wsiadając do autobusu juz skasowć bilet na dwie strefy
      • horpyna4 Re: Jak się zachować na granicy strefy? 17.03.07, 13:19
        To prawda, ale do punktu 2, odkąd granica strefy jest na przystanku, a nie
        między przystankami, nikt nie ma najmniejszego prawa się doczepić. Jest to
        zgodne z przepisami.
        Przypominam, że zmiana granic stref spomiędzy przystanków na przystanki była
        właśnie po to, żeby stosować punkt 1. Było to logiczne, ale ZTM w swojej
        pazerności wycofał się z tego.
        • dachs Re: Jak się zachować na granicy strefy? 19.03.07, 00:25
          Istotnie tak mnie poinformowano na Senatorskiej: wysiąść z autobusu i czekać na
          następny (w niedzielę godzinę), albo wsiadając do autobusu już skasować bilet na
          dwie strefy.
          Pierwsze jest nierealne, drugie bez sensu, bo jeżeli wsiądę z kimś kto jedzie
          tylko w obrębie miasta, biorę potem jego bilet i jadę dalej. Idiotyzm.
          Bilet jest ważny na strefę, w której go skasowano.
          Nie widzę najmniejszego powodu, żeby płacić za postój na przystanku. Umowę z ZTM
          mam na przejazd nie nie na stanie na przystanku, Jeżeli dojechałem do przystanku
          granicznego na ważna kartę, mogę przebywać w autobusie tak długo jak nie wjedzie
          on do strefy następnej. Jeżeli w tym czasie skasuję bilet jest on już ważny na
          dalszą jazdę. Tak nakazuje logika.
          Nie potrafię sobie wyjaśnić jakim cudem ZTM mogła wymyślić taki idiotyzm, jak
          interpretacja nr. 3. :(
          • horpyna4 Re: Jak się zachować na granicy strefy? 19.03.07, 11:38
            Przecież napisałam - z pazerności, nawet wbrew logice.
    • pawelec47 o czym wy mowicie? 19.03.07, 16:08
      zgodnie z p.6 intrukcji ztm pasazer przekraczjacy granice stref ma poniesc
      oplate za obie stefy. bilet skasowany w danej strefie jest wazny na te strefe.
      majac karte miejska nie kasuje biletu w miescie .jadac dalej na granicy stref
      /na przystanku/kasuje za strefe podmiejska. i jest OK bo literalnie w mysl
      instrukcji ztm.gdybym kasowal z gory za obie stefy za stefe miejska placilbym
      podwojnie .ztm nie moze uzyc argumentu ze bilet kasuje sie bezzwlocznie po
      wejsciu do pojazdu - bo wsiadajac w miescie mam karte czyli JUZ WAZNY bilet
      miesieczny.swoja droga juz dwa razy wygralem w sadzie z tymi glabami-chrzanic
      ztm!
      • horpyna4 Re: o czym wy mowicie? 19.03.07, 18:06
        Toteż chrzanię i robię po swojemu.
      • dachs Dzięki Pawelec47 20.03.07, 10:52
        pawelec47 napisał:

> swoja droga juz dwa razy wygralem w sadzie z tymi glabami

Tez sie nasatwiałem na ew. walkę w sądzie tylko mnie trudniej, bo mieszkam za
        granicą.
        A pytanie moje wynikało z tego iż dwie (życzliwie nastawione) urzędniczki z ZTM
        zalecały mi stsowanie postepowania nr 3.
        Co mnie dziwi, to fakt, że po dwóch wygranych przez Ciebie sprawach, matołom z
        ZTM nie przyszło do głowy zmienić wykładni.
        Mentalność bandyckiego polowania na frajerów, prawdopodobnie bierze górę.
      • pompompom Re: o czym wy mowicie? 23.03.07, 14:39
        Pawelec, a ile płacisz po przekroczeniu miejskiej? 4,80 czy 2,40 oczywiście
        posiadając ważną kartę.
        Pozdrawiam
        • pawelec47 Re: o czym wy mowicie? 27.03.07, 19:43
          naturalnie tyle ile wnosi oplata za jazde w TEJ strefie w ktorej TERAZ
          podrozojesz czyli naturalnie 2.40 normalny lub ulgowy 50% lub 48%.
          chrzanic glabow z ztm!!!
          • pompompom Re: o czym wy mowicie? 19.04.07, 17:55
            I tak robię :)
    • blinski Re: Jak się zachować na granicy strefy? 24.03.07, 19:45
      mnie natomiast ciekawi inny aspekt. jeżeli wg pkt piątego:

'5. Pasażerów, którzy podróżują w granicach jednej strefy biletowej (miejskiej lub podmiejskiej) obowiązuje opłata za przejazd jednorazowy w jednej strefie biletowej.'

to w takim razie, jeśli ma się kartę miejską, jak możliwe jest sprawdzenie, czy wsiadło się w tej strefie, czy w poprzedniej? dajmy na to mam tę swoją kartę miejską i nie zamierzam kupować dodatkowego biletu, a jadę sobie 705. wsiadam na żeraniu, przejżdżam przez grabinę (przystanek graniczny), kanar napatacza się na przystanku aleksandrów (5. przystanek po granciznym). skąd on będzie wiedział, że nie wsiadłem sobie na przystanku dajmy na to rembelszczyzna (2. po przystanku granicznym)? zakładając, że nie siedział cały czas w autobusie i mnie nie obserwował:)
      • horpyna4 Re: Jak się zachować na granicy strefy? 25.03.07, 16:55
        No i właśnie na tym polega absurdalność ZTM-owskiej wykładni ich własnych
        przepisów. Jeszcze raz przypominam, że po to zmieniono granice stref (dawniej
        były między przystankami), żeby osoba, która ma kartę miejską, nie musiała
        kasować podwójnego biletu.
        Ale jeżeli kanar nawet siedział w autobusie i obserwował, to nie jest w stanie
        niczego udowodnić.
      • pawelec47 Re: Jak się zachować na granicy strefy? 27.03.07, 19:56
        niestety blinski chrzanisz bo karta miejska i ta wazna na dwie stefy w czasie
        kontroli dadza inne pikniecie w zaleznosci od miejsca kontroli -jak kanar
        nastawi terminal na kontrole w stefie podmiejskiej karta miejska zabuczy jako
        niewazna.
        • pompompom Re: Jak się zachować na granicy strefy? 19.04.07, 18:02
          Jeżdżę czasami SKMką do Woli Grzybowskiej moja karta (tylko na strefę miejską)
          działa bez zarzutu. Na przystanku Wola Grzybowska świeci na czerwono i koniec.
          Kasuję dodatkowy bilet. Choć lepiej wykombinowały to Koleje Mazowieckie. Kupuję
          bilet na stacji Śródmieście tylko od przystanku granicznego do docelowego poza
          strefą miejską. W strefie miejskiej jadę na kartę, a potem okazuję ten bilet i
          chyba niczego nie muszę kasować. Troche to pilnowanie przystanku granicznego w
          SKM-ce mnie wkurza. A jeżdzę na tyle rzadko, ze miesięczny nie jest mi na tej
          trasie potrzebny.
        • blinski Re: Jak się zachować na granicy strefy? 19.04.07, 19:10
          po pierwsze nic nie chrzanię, tylko się pytam. po drugie, jak to jest - kartę nabija się więc na jedną strefę (nie ma zakodowane na niej na którą), czy KONKRETNIE - na strefę miejską LUB podmiejską LUB obie? z tego co piszesz, musi być to drugie rozwiązanie, skoro kanar jest sobie w stanie przestawić coś tam w terminalu, by móć rozróżniać. z drugiej strony jeśli tak, to czemu w automatach do ładowania karty nie ma możliwości naładowania np. tylko na podmiejską?
          a jak z kolei jest nie z kartą, tylko z biletem? na bilecie skasowanym w strefie podmiejskiej kasownik drukuje informację, że w takowej został skasowany?
          • Gość: ArekMiz Re: Jak się zachować na granicy strefy? IP: *.grodzisk.rgnet.org 21.04.07, 12:22
            W ZTM nie ma ''strefy podmiejskiej'' jako odzielnej. Bilet okresowy zakodowany
            na karcie można mieć albo obowiązujący tylko w Warszawie (tańszy) albo
            obowiązujący w Warszawie i okolicach podmiejskich (droższy). Nie możesz mieć
            biletu okresowego który by obowiązywał tylko pod Warszawą ale nie w samej
            Warszawie.
            Co innego jednorazowe. Kasując za 2,40 możesz jechać jedną linią w obrębie
            Warszawy lub jedną linią np. w Konstancinie. Ale nie możesz z tego Konstancina
            przejechać przez granicę do Warszawy choć możesz do Piaseczna. Bo Konstancin i
            Piaseczno to jedna strefa, ale Konstancin i Warszawa to 2 strefy. :-)
            • blinski Re: Jak się zachować na granicy strefy? 22.04.07, 22:48
              ok, dziękuję, co do karty się już wyjaśniło:) lecz i tak częściowo. pytanie - czy kanar, sprawdzając mnie w strefie miejskiej, jest w stanie dowiedzieć się, czy wsiadłem w podmiejskiej czy już w warszawie? z tego co piszesz chyba nie, zresztą to akurat go chyba nie obchodzi.
              a co do biletów jednorazowych - teorię znam, ja pytałem o praktykę:) tzn. o to, jak i czy w ogóle kanarzy rozpoznają po bilecie, w której strefie wsiadłem.
              • Gość: XYZ Re: Jak się zachować na granicy strefy? IP: 213.17.170.* 09.05.07, 15:19
                Może po godzinie wybitej na bilecie. Na bilecie jest drukowana godzina, więc
                jak bedziesz udawał, że jednorazówkę skasowałeś w strefie podmiejskiej 20 min
                temu a autobus przekroczył ją 2 min temu, to raczej kanary ci nie uwierzą.
                Ja jeździłem z okęcia do Janek i od razu kasowałem 2 jednorazówki i byłem
                kontrolowany i nic.
                A czy ktoś pamięta jak trzeba było kasować 3x jednorazówka: za strefe miejską,
                za podmiejska i za przekroczenie stref.
                XYZ
                • blinski Re: Jak się zachować na granicy strefy? 10.05.07, 14:56
                  Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Może po godzinie wybitej na bilecie. Na bilecie jest drukowana godzina, więc
                  > jak bedziesz udawał, że jednorazówkę skasowałeś w strefie podmiejskiej 20 min
                  > temu a autobus przekroczył ją 2 min temu, to raczej kanary ci nie uwierzą.
                  > Ja jeździłem z okęcia do Janek i od razu kasowałem 2 jednorazówki i byłem
                  > kontrolowany i nic.

godzina - pomyślałem o tym. ale sprawdzanie godziny ma sens jedynie, gdy kanar sprawdza cię zaraz po przekroczeniu strefy. bo jeśli np. kilka przystanków później, to przecież szczególnie w godzinach szczytu na popularnych trasach są korki, i jeśli autobus w nich przestoi to ciężko potem ocenić, gdzie skasowałeś bilet, skoro jeden przystanek można się tłuc i 10 czy 15 min.
    • Gość: Rychu Re: Jak się zachować na granicy strefy? IP: *.spray.net.pl 25.03.07, 15:10
      Kleknac i odmowic litanie do Wielkiego ZTM-a
      • misiekka ROTFL! 28.03.07, 08:09
    • potomar Re: Jak się zachować na granicy strefy? 28.03.07, 10:29
      Najlepiej jechać PKSem :)
      • kilovolt Re: Jak się zachować na granicy strefy? 27.04.07, 14:54
        A co jeżeli przystanek graniczny jest NŻ i mija go bez zatrzymywania? W którym
        momencie mam skasować bilet?
        • pawelec47 Re: Jak się zachować na granicy strefy? 14.05.07, 20:02
          wszystkie przystanki graniczne sa stale.a nawet jesli byloby tak :NZ i pominiety
          to przeciez nic to nie zmienia. trzeba dokasowac bilet mniej wiecej w momencie
          przekraczania granicy stref/kasownik przeciez jest czynny non-stop/
          a ty blinski -bracie -ty bilety kasuj jak Pan Bog przykazal i nie rob sobie
          tutaj jaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka