Dodaj do ulubionych

Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać

• Gość: hippocrates Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: *.culp.east.verizon.net 01.04.07, 19:50
      po co lekarzom pieniadze przeciez medycyna to powolanie i wszyscy powinni
      pracowac za darmo powiem wiecej powinni placic kazdemu pacjentowi ktory do nich
      przyjdzie.
      Pieniadze to przezytek Sluzba Zdrowia jak sama nazwa wskasuje to sluzba podobnie
      jak wojskowa. Zolnierze dostaja jakies grosze na fajki lekarze powinni dostawac
      gerosze na lody, koniec kropka. Przeciez wszyscy wiedza ze zdrowe spoleczenstwo
      nikomu nie potrzebne. Jak chorzy zaczna umierac ruszy to gospodarke do przodu i
      popchnie ekonomie w gore. Chory przeciez to same wydatki. Popatrzcie na firmy o
      ile taniej jest zatrudnic nowego pracownika niz leczyc obecnego. Kiedys w
      zamieszlych czasach chodzily sluchy ze rolnicy popierajac partie czynem umierali
      przed terminem. Czyzby wygasl juz patriotyzm nikt nie chce pomoc narodowi i
      partii. (do jakiejkolwiek by nie nalezal). Trzeba by wprowadzic domy umierania
      gdzie klient gotow odejsc z tego swiata zglaszalby sie na pobyt ostateczny, a
      tam usmiercanoby go szybko oczywiscie w humanitarny sposob. Jesli malo byloby
      chetnych mozna urzadzic przymusowe wczasy dla chorych cos ala adolf gitler
      "obozy wypoczynkowe" typu majdanek, rogoznica czy zbiorowe nagrody dla wybranych
      w okolicznym lesie. Od razu srednia wieku by spadla a spoleczenstwo byloby
      zdrowsze. Same zyski. Nie mowiac o bumie gospodarczym dla zakladow pogrzebowych.
      Jak na razie zyja oni statecznie ale wowczas zostaliby prawdziwymi
      magnatami.Jednym slowem zobaczcie ile zyskow. Kwiaciarnie, domy pogrzebowe,
      stolarnie (wyrob trumien), restauracje (stypy), kosciol (koszt pogrzebow i
      datki). Rafinerie (benzyna zwiazana z wydatkiem na pogrzeb). Sklepy z odzieza
      (ubrac sie przeciez trzeba na pogrzeb zeby sie pokazac). Sklepy z obuwiem. Oraz
      rzesze innych sklepow posrednio lub bezposrednio zwiazanych z pogrzebem.
      Chociazby na przyklad sklepy monopolowe (zatrudnienie dla sprzedawcow
      producentow i dystrybutorow). Slowem sam zysk chcecie zeby wam sie lepiej zylo
      trzeba zlikwidowac zawod lekarza odgornie i natychmiastowo. Same oszczednosci.
    • bibbi5 czyżby?nie wierzę im.Lepiej niech z Polski spadają 01.04.07, 22:43
      niech uśmieracją innych w Europie. Co to za lekarze????????????????????????????
      dl nich tylko kasa kasa kasa i nic więcej. Uśmiercili mojego męża, ok?
      • Gość: sbk Re: czyżby?nie wierzę im.Lepiej niech z Polski sp IP: 194.75.37.* 25.05.07, 00:29
        ciebie omineli?
        co za niedopatrzenie
    • Gość: Mamila Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: *.abhsia.telus.net 01.04.07, 23:00
      Placa lekarzy powinna byc dla nich na tyle satysfakcjonujaca,aby brzydzili sie
      lapowkami.
      Gdyby przyjac takie zalozenie,lekarz,ktory bralby lapowki,powinien byc surowo
      ukarany. Jestem pewna,ze skonczylby sie problem lapowkarski.
      Moze to utopia w naszym kraju,ale takie sa oczekiwania wiekszosci i lekarzy i
      uczciwych obywateli.
      • pstola Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia 01.04.07, 23:50
        Kilka spostrzezen:
        Czy ktos widzial dentyste, ktory by bral lapowke? Ja nie. Dlaczego? Bo
        przychodzisz do niego i placisz za usluge nawet nie mrogniesz, bo inaczej ci
        wszystkie zeby wypadna. Stomatologia sie sprywatyzowala i jest super!
        Po drugie nie wypowiedzial sie na forum nikt kto dal lapowke lekarzowi,
        napiszcie drodzy "dawacze" co daliscie i dlaczego.
        Po trzecie, jak juz wspominalem pracuje jako lekarz w Stanach i tu jest nie do
        pomyslenia, zeby panowaly uklady promujace system feudalny z profesorami,
        ordynatorami etc. im wiecej zalezy od jednostki tym wiecej korupcji, skoro ja
        zrobilem specjalizacje z danej dziedziny to dlaczego mam "uzgadniac" leczenie
        mojego pacjenta z jakims mianowanym!! szefem, z gory to sugeruje, ze ordynator
        jest "lepszy, madrzejszy" a nie musi byc i czesto nie jest, to ta cala "gora" w
        medycynie promuje lapownictwo.
    • Gość: adrenline Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 12:34
      Łapówka (pot.) – korzyść, najczęściej finansowa, wręczana osobie lub grupie
      osób, w celu osiągnięcia określonego celu, z pominięciem standardowych procedur.
      [cyt.Wikipedia]

Brakuje w wielu wypowiedziach ludzi ze środowiska lekarskiego i spoza tego
      środowiska zrozumienia co to znaczy "dać łapówkę".
      Przychodzi pacjent do lekarza, do państwowej instytucji po zbadaniu,
      postawieniu diagnozy i przepisaniu leczenia Pacjent w dowodzie wdzięczności
      wręcza pieniądze. Czy lekarz ma ich nie przyjąć, przecież to nie łapówka. Jej
      wręczenie nie powoduje ominięcia pewnych procedur, a jaki ma cel ? Tylko tyle,
      aby okazać lekarzowi że jego praca jest coś warta, trud jest opłacony
      [dosłownie]
      Jeżeli lekarz przyjmuje korzyść majątkową, dzięki czemu kwalifikuje kogoś do
      zabiegu lub też dezyzje lekarza w sprawie leczenia chorych są uzależnione
      od "koperty" to jest to łapówkarstwo. Myślę że wrzucanie różnych sytuacji do
      tego samego worka "łapówka" jest krzywdzące i trudne do rozwiązania ze względu
      na specyfikę zawodu lekarza,etykę zawodu, opinię ludzi.
    • Gość: maniek rozpad Ukrainy to szansa do Polaków przyjadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 14:09
      do nas tysiące lekarzy ukraińskich ,którzy na pierwszym mijscu stawiają dobro
      pacjenta a nie własne.Znaja przysięge Hipokratesa i sa na takim samym poziomie
      niedouczenia jak nasi lekarze. A nasi wyjadą do
      Afryki lub Chin albo do angli leczyć zwierzęta.
    • Gość: rbk Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 14:27
      Dziś<<oskarżony na rozprawie powiedział mi przy odbieraniu
      danych<<osobopoznawczych, że jest spawaczem, spawa jakieś<<śmierdzące baniaki w
      angielskiej stoczni i zarabia źle, ma z<<tego powodu doła, nawet czuje się -
      cytat dosłowny, zapis<<fonetyczny - "ofiarom liberarnej
      sitwy".................no i zarabia<<w przeliczeniu na
      złotówki .............13.000 złotych. Ja nie<<mam pytań..................dodam
      jeszcze, że jeżli spojrzeć na problem tak, że danej jednostce płaci się tyle,
      na ile się ją ceni i ustawia w drabinie ważnych podmiotów w kraju, UE, to kim
      my jesteśmy dla tego spawacza ???

A społeczeństwo na to : "to jedźcie do Grejt Britan spawać śmierdzące
      banioki!!!"... :-)

Wczoraj lekarze zapowiedzieli akcję protestacyjną i będą domagali się "zarobków
      odpowiednich do rangi zawodu czyli tyle ile zarabiają sędziowie, prokuratorzy".
      Myślę, że Pani Zyta i Minister Zdrowia zaakceptuje tą propozycję i będzie ona
      korzystna dla budżetu państwa :
      3000 zł netto miesięcznie - lekarz bez specjalizacji,
      4000 zł netto miesięcznie - lekarz po specjalizacji
      ...oczywiście bez dodatkowego wynagrodzenia za dyżury ("Czas pracy lekarza jest
      określony wymiarem jego zadań") i z zakazem wykonywania dodatkowego
      zatrudnienia z wyjątkiem zatrudnienia na stanowisku dydaktycznym, naukowo-
      dydaktycznym lub naukowym w łącznym wymiarze nieprzekraczającym pełnego wymiaru
      czasu pracy pracowników zatrudnionych na tych stanowiskach, jeżeli wykonywanie
      tego zatrudnienia nie przeszkadza w pełnieniu obowiązków lekarza".

PS. czy usp wyklucza możliwość przeprowadzenia akcji protestacyjnej?! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka