Dodaj do ulubionych

Decyzja w sprawie pomnika ofiar UPA przełożona

IP: *.flashnet.pl 11.04.07, 07:58
Polacy nie mają prawa czcić pamieci pomordowanych rodaków, przynajmniej wedłyg
red. Fusieckiego z Wybiórczej, przyjaciela radnego Szostakowskiego z PO,
którego zona kieruje Związkiem Ukraińców.
Obserwuj wątek
    • Gość: arnione Re: Decyzja w sprawie pomnika ofiar UPA przełożon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 13:56
      A gdzie w tym artykule wyczytałeś Polaku, że czcić nie można?

hmmm aż sprawdziłem. Nie ma nikogo o tym nazwisku ani w składzie zarządu
      głównego (tinyurl.com/2ponse) ani też w radzie głównej
      (tinyurl.com/2maln6) Związku Ukrainców. Skąd ta informacja o małżonce
      redaktora?
      • Gość: Polak Żona używa nazwiska Berdychowska......... IP: *.chello.pl 11.04.07, 22:15
        I jest jedna z pierwszyxch która podpisała sie przeciwko pomnikowi. Aktywnie
        tez działa na rzecz Ukrainców , którzy w naszy,m kraju utrzymywani sa za
        pieniądze polskich podatników. A w zamian gryząc reke ich zywi, atakuja polska
        pamięć usiłując dyskredytować historie i męczeństwo Polaków.

Szostakowski zas na sesjach (pokazywanych w internecie) wygłaszał antypolskie
        tyrady odmawiające nam prawa do prawdy i pamięci.
        • Gość: Borys kto IP: *.aster.pl 12.04.07, 10:03
          dyskredytuje historie???!?!??!?! Jezeli nie umiesz czytac czy rozumiec to co
          bylo napisane to moze nie zabierac glosu. To byla tylko opinia przeciw
          pomnikowi a nie dyskredytowanie (mam watpliwosc czy to slowo moze byc nawet w
          tej formie w tym komentarzu) histori. Ludzie, przeczytaj uwaznie, zastanow sie
          a pozniej napisz cos sensownego
          Prawo do pamieci i prawdy nikt Tobie nie zabiera!!!! To sa opinie, zdania
          Zabierz sie do roboty a nie mecz sie tutaj z tymi ciezkimi myslami
          To forum staje sie dnem chyba juz. Ten lokalny polski patriotyzm, chec
          umeczania siebie. traktowania siebie jako narod wybrany, umeczony jak zaden
          inny na calym swiecie, brak tolerancji nawet dla innych opini jest zalosny
          • Gość: X-man Borys wracaj na Ukrainę (tylko wschodnia)... IP: *.chello.pl 12.04.07, 22:15
            i daj sobie spokój z tymi żałosnymi komentarzami, to ,ze Państwo Polskie zywi
            cię z pieniędzy polskich podatników to jeszcze nie powód byś gryzł rekę dajaca
            ci jeśc. A nie podoba ci sie wPolsce to spadaj jest sporo krajów gdzie takich
            jak ty napewno przyjma.... polofobie
            • Gość: Borys :) IP: *.aster.pl 13.04.07, 08:04
              Chlopie to ja utrzymuje Panstwo Polskie :)))))))))))) to z moich pieniedzy
              moze nawet Ciebie utrzymuje z moich podatkow, ktore sa bardzo wysokie i ktore
              place. Masz racje "spadam" z Polski :) ale nie na Wschod poniewaz wlasnie
              finalizuje kontrakt i przeprowadzam sie do Paryza :) ale nawet wtedy bede
              placicl na nieroby z moich podatkow :) Nie martw sie nie bede szkalal
              Polski. polskiej histori tylko zadufanych polskich homofobow, braku tolerancji
              i tych wszystkich "naszych" cech narodowych :) jak slepego zapatrzenia na
              historie i poczucia krzywdy i braku realistycznego podejscia do rzeczywistosci.
              • Gość: taki jeden Re: :) IP: *.chello.pl 23.04.07, 00:11
                Daj spokój, Borys - to debile. Wg nich Ukraińcy w Polsce nie płacą podatków
                (także na panią Borys z Białorusi oraz ukrainożercze Radio Maryja, które
                otrzymuje dotacje państwowe na szkółkę czegoś i czegoś), a Berdychowska rządzi
                Związkiem Ukraińców. Nie mają pojęcia o Berdychowskiej - nie jest nawet
                funkcyjnym członkiem warszawskiego koła Związku Ukraińców, nie mówiąc o
                Zarządzie Głównym... W ogóle o niczym nie mają pojęcia.
              • Gość: Chacha Re: :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 21:45
                Podziwiam jesteś mocarzem , Ty jeden utrzymujesz Państwo
                Polskie ....To moze ze swoimi braćmi pojechłbys na Ukrainę i pomógł w
                rozwiązaniu spraw finansowo gospodarczych tego kraju....
              • Gość: War A to Borys jeszcze homo jest i Ukrainiec..... IP: *.chello.pl 23.04.07, 23:18
                To nic dziwnego, że do Paryża do jakiegos przyjaciela zmykasz....taki ukraiński
                nacjonalista napewno znajdzie sponsora... no cóż pewnikeim za mało dokładamy
                do cie bie w Polsce a i polscy geje pewnie za bardzo homofobiczni dla takiego
                euro-pejczyka
    • Gość: Maria Decyzja w sprawie pomnika ofiar UPA przełożona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 11:33
      Zle się stało , że decyzja w sprawie budowy pomnika została przełożona
      Pomnik powinien powstać jak najszybciej ,celem upamiętnienia mordów na
      bezbronnej ludności Polskiej przez siepaczy i ludobójców z OUN-UPA. ......że
      co ???? - forma drastyczna --a mordowanie kobiet i dzieci NIE BYŁO
      DRASTYCZNE. Przywiązywanie żywych dzieci do drzewa a pózniej ich zarzynanie to
      co to jest ?? - tak było ---moja mama widziała to na własne oczy.....Pan red.
      Fusiecki ,Pan radny Szostakowski z PO niech sobie działają (korzystając z
      demokracji w Polsce ) na rzecz Związku Ukraińców w Polsce .My Polacy mówmy o
      mordach Ukraińskich Nacjonalistów na LUDNOŚCI POLSKIEJ.Pomnik winien powstac w
      proponowanej przez Zwoleników jego budowy formie "drzewa prawdy " ,ponieważ
      odzwierciedla rzeczywistość. Trzymam kciuki za jego budowę .
      • Gość: taki jeden "Niech żyje śmierć!" (caudillo Franco) IP: *.chello.pl 23.04.07, 12:32
        ......że
        > co ???? - forma drastyczna --a mordowanie kobiet i dzieci NIE BYŁO
        > DRASTYCZNE. Przywiązywanie żywych dzieci do drzewa a pózniej ich zarzynanie to
        >
        > co to jest ?? - tak było ---moja mama widziała to na własne oczy....

Taaa... A w Auschwitz trzeba postawić interaktywny pomnik z palonymi Żydami.
        Wycieczki będą mogły na pamiątkę kupić sobie worek popiołu albo puszeczkę z
        napisem "Cyklon B".
        • Gość: Maria Re: "Niech żyje śmierć!" (caudillo Franco) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 21:41
          Nikt nie mówi żeby glorifikować śmierć ,lecz nalezy jednak żyjącym przekazać
          informację o mordach na ludnośći Polskiej dokonanych przez OUN i UPA .Mordy na
          Kresach Wschodnich na Polakach są pierwszymi tak okrutnymi w swojej skali ,a
          trzecimi co do wielkości . I co udać że ich n ie było , pomniki OUP i UPA są
          stawiane w całej Polsce ( co mi się np. osobiście nie podoba) więć chcę by
          powstał ten w kształcie "drzewa prawdy ".Przeciez ponoć wszystkim zależy na tym
          by mówic cała prawdę o przeszłośći a nie ukazywać ją wybiórczo.Tak należy
          przestrzegać przed śmiercią w której giną niewinni ,po to by nigdy więcej
          człowiek człowiekowi nie zgotował takiego losu.Trzymam kciuki za pomnik
          • Gość: taki jeden Re: "Niech żyje śmierć!" (caudillo Franco) IP: *.chello.pl 23.04.07, 22:16
            pomniki OUP i UPA są
            > stawiane w całej Polsce

Prosze o trzy przykłady pomników OUN z trzech różnych regionów Polski. Inaczej
            uznam, że robi pani z gęby cholewę, z forumowiczów durniów, a z prawdy
            ściereczkę do kurzu...

> Nikt nie mówi żeby glorifikować śmierć ,lecz nalezy jednak żyjącym przekazać
            > informację o mordach na ludnośći Polskiej dokonanych przez OUN i UPA .Mordy
            na
            > Kresach Wschodnich na Polakach są pierwszymi tak okrutnymi w swojej skali ,a
            > trzecimi co do wielkości

Prawdę o zbrodni można przekazać na sto innych sposobów. Jeszcze raz mówię -
            czy zastanowiła się pani, dlaczego w Auschwitz nie ma pomnika, na którym SS-man
            roztrzaskuje żydowskie dziecko o budynek, robi zastrzyk z fenolu w serce
            Kolbemu, rozdeptuje krtań Polakowi? Ew. dlaczego ktoś się nie rzuca na drtuy?
            To byłoby takie prawdziwe, malownicze - stereo i w kolorze. I jeszcze ten
            wrzask z taśmy. A w Warszawie proponuje jeszcze basenik z krwią i podświetlenie
            całości na purpurowo - przecież z tych przybitych dzieci wyciekło dobrych 10
            litrów krwi...
            • Gość: Maria Re: "Niech żyje śmierć!" (caudillo Franco) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 22:33
              Prosi Pan o trzy przykładay -
              • Gość: taki jeden Re: "Niech żyje śmierć!" (caudillo Franco) IP: *.chello.pl 23.04.07, 23:29
                Gość portalu: Maria napisał(a):

> Prosi Pan o trzy przykładay -
            • Gość: Alicja Re: "Niech żyje śmierć!" (caudillo Franco) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 23:15
              250 - 300 000 OFIAR band UPA, zamordowanych w sposob niezwykle bestialski, w
              sposob, ktory mogl sie zrodzic tylko i wylacznie w chorych z nienawisci do
              czlowieka mozgownicach. Te liczby krzycza, te liczby wystarcza za cala polemike
              jaka Pan prowadzi z tymi dla ktorych upamietnienie ofiar "orgii" mordu jest
              najwyzsza koniecznoscia. Hanba i wstydem jest to,iz, do tej pory nie stanal w
              Polsce pomnik upamietniajacy gehenne Kresowiakow na ich wlasnej ziemi w ich
              OJCZYZNIE!!!
              • Gość: X-man Gen Franco uratował Hiszpanie...... IP: *.chello.pl 23.04.07, 23:24
                oni mieli to szczęście, którego my nie mieliśmy.... komuna doprowadziła do
                tego ,że nawet odmawia nam sie prawa do pamięci o naszych ofiarach. A tacy
                nacjonaliści ukraińscy jak Boprys czy taki jeden, albo Szostakowski z P.O.
                drwią w żywe oczy i atakuja Polskę.... Hańba, szkoda ,że minęły czasy kiedy za
                zdradę stanu była stosowna kara ...
                • Gość: taki jeden Re: Gen Franco uratował Hiszpanie...... IP: *.chello.pl 23.04.07, 23:34
                  > oni mieli to szczęście, którego my nie mieliśmy.... komuna doprowadziła do
                  > tego ,że nawet odmawia nam sie prawa do pamięci o naszych ofiarach

Myli się pan - nie było gorszego wroga dla komuny niż ukraińscy nacjonaliści.
                  Owi ukraińscy nacjonaliści to wschodnia mutacja pańskich ulubieńców z
                  Hiszpanii. Proszę myśleć logicznie...

A tacy
                  > nacjonaliści ukraińscy jak Boprys czy taki jeden, albo Szostakowski z P.O.
                  > drwią w żywe oczy i atakuja Polskę.... Hańba, szkoda ,że minęły czasy kiedy
                  za
                  > zdradę stanu była stosowna kara ...

Nie zauważyłem, aby atakował Polskę. Wydrwiłem kilku durniów, zapewne Polaków
                  jak i ja, zapewne obywateli polskich jak i ja. Natomiast mam dla pana złą
                  wiadomość: Polska jest krajem demokratycznym i jeśli marzy pan o kulce w łeb za
                  poglądy niezgodne z pańskimi, to nazizm i komunizm zniknęły z polskiej ziemi i
                  proszę nie czekać, że wrócą.
              • Gość: taki jeden Re: "Niech żyje śmierć!" (caudillo Franco) IP: *.chello.pl 23.04.07, 23:31
                Gość portalu: Alicja napisał(a):

> 250 - 300 000 OFIAR band UPA,

Można prosić o źródełko tych liczb? Bo zaraz napiszę, że Niemcy zabili 18 mln.
                Żydów - i będzie to taka sama prawda.
                • Gość: Alicja Re: "Niech żyje śmierć!" (caudillo Franco) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 19:53
                  To Pana pytanie mowi o Panu wiecej, niz by sam Pan chcial. Pan sie mieni
                  redaktorem??????? toz to zgroza, jak czlowiek, ktory winnien pisac i glosic
                  prawde i sama prawde nie zna historii w koncu tak bliskiej wlasnego N A R O D
                  U !!!!!! H A N B A !!!!!! MOglabym Panu podac zrodlo wiadomosci o tej olbrzymie
                  liczbie w bestialski sposob zamordowanych, ale nie zrobie tego celowo, niech
                  Pan sam postara sie do tych oczywistych faktow dotrzec poprzez zglebianie
                  historii wlasnego Kraju poprzez czytanie i jeszcze raz czytanie!!!!
                  • Gość: taki jeden Rozmawiała gęś z prosięciem... IP: *.chello.pl 25.04.07, 01:04
                    1. Pan sie mieni
                    > redaktorem???????

Do kogo ta mowa, pani szanowna? Gdzie w swoich postach twierdzę, że jestem
                    redaktorem?

2. toz to zgroza, jak czlowiek, ktory winnien pisac i glosic
                    > prawde i sama prawde nie zna historii w koncu tak bliskiej wlasnego N A R O D
                    > U !!!!!! H A N B A !!!!!!

Każdy powinien pisać prawdę, nie tylko dziennikarze. Np. pani -a tymczasem
                    brzydko pani kłamie.

3. MOglabym Panu podac zrodlo wiadomosci o tej olbrzymie
                    >
                    > liczbie w bestialski sposob zamordowanych

Już raz o to prosiłem -czekam z niecierpliwością.

4. > ale nie zrobie tego celowo

Powiedzmy prawdę, całą prawdę i tylko prawdę - nie zrobi pani tego, bo jest to
                    NIEMOŻLIWE. Ani jedna książka (opracowanie) historyczna, np. autorstwa
                    Grzegorza Motyki, Ryszarda Torzeckiego, Andrzeja Chojnackiego, Władysława
                    Serczyka, Tadeusza Andrzeja Olszańskiego (historyk-amator) NIE WYMIENIA liczby
                    300.000 Polaków zamordowanych przez UPA, więc proszę nie konfabulować.
                    Multiplikowanie liczy ofiar nie służy rzetelnej dyskusji.
                    • Gość: Alicja Re: Rozmawiała gęś z prosięciem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 21:31
                      Zalosna ta Pana cala wiedza o wlasnej Ojczyznie!!!!! "Perly przed wieprze", ani
                      mysle z Panem dalej dyskutowac po prostu nie ten poziom!!!!! Jak Pan sie
                      oswieci to wowczas mozna podyskutowac!!! Radze czytac, czytac i jeszcze raz
                      czytac !!!!! A pomnik stanie czy sie to Panu podoba czy nie!!!! Prawda o
                      bestwialstwie nigdy nie minie i zawsze bedziemy o niej pamietac oraz ja
                      przekazywac ku przestrodze przyszlych pokolen!!!!
                      • Gość: taki jeden Mówił dziad do obrazu,a obraz do niego ani razu... IP: *.chello.pl 25.04.07, 21:45
                        Gość portalu: Alicja napisał(a):

> Zalosna ta Pana cala wiedza o wlasnej Ojczyznie!!!!! "Perly przed wieprze",
                        ani
                        >
                        > mysle z Panem dalej dyskutowac po prostu nie ten poziom!!!!!

Raz mnie pańcia nazywasz redchtórem, a raz wieprzem - fakt, nie ten poziom. Ani
                        żem dziennikarz, ani tucznik...

Jak Pan sie
                        > oswieci to wowczas mozna podyskutowac!!! Radze czytac, czytac i jeszcze raz
                        > czytac !!!!!

Proszęż szanownej pani - ja nic innego nie robię, tylko czytam. Właśnie
                        przygotowuję habilitację, więc czytania mam od groma.
                        Natomiast nie doczekałem się adresu bibliograficznego ANI JEDNEJ naukowej
                        pozycji, gdzie przeczytałbym o 300.000 ofiar UPA. Dlatego proponuję - to od
                        dziś mówmy, że Niemcy wymordowali 18 mln. Żydów. I też będzie gites.
                        I na koniec radzę - mniej emocji, więcej wiedzy. A pomnik nie stanie, bo
                        warszawiacy z pl. Grzybowskiego nie chcą mieć rzeźni przed oczami. Pani może go
                        sobie sama postawić w ogrodzie, tuż obok krasnala z Poczdamu.
                        • Gość: Gośka Re: Mówił dziad do obrazu,a obraz do niego ani ra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 22:48
                          Ile razy czytam Pana posty mam noc " z głowy". Rozumiem nawet Pana ,ma Pan
                          swoje zdanie na tematOUP i UPA ,ja swoje. Tak sie skałada ,że cała rodzina
                          mojej mamy pochodzi z Podola a ludobójczą działalność band UPA przeżyli tylko
                          nieliczni. Była to formacja zbrojna ,która realizowała ideologiczne załozenia
                          programowe OUN ,dokonywała planowej eksterminacji ludności polskiej obojga płci
                          przy stosowaniu okrutnych sposobów morderstw - najbardziej barbażyńskich
                          tortur - wzorując sie na tyradycjach hajmackich ( rabanie ofiar
                          siekierami,wrzucanie rannych do studzień wydłubywanie oczu rozpruwanie brzuchów
                          itd.Takic barbarzyńskich czynów Niemcy a nawet Sowieci nie dokonywali.Jak Pan
                          wie , Polacy byli obiektem ludobójstwa w róznych postaciach i rozmiarach
                          niemieckiego ,sowieckiego i ukrańskiego Dwa pierwsze są dobrze udokumentowane ,
                          ludobójstwo ukraińskie jak dotąd nie.grzegorz Motyka ,Ryszard Torzecki itd
                          utozsamiają interesy zbrodnicze OUN z interesami narodu ukraińskiego i
                          bezzasadnie kwalifikuja struktury OUN jako ruch niepodległosciowy Narodu
                          Ukraińskiego , a przecież nacjonalizm ukraiński reprezentowany przez OUN był
                          nacjonalizmem typu faszystowskiego,tożsamym faszyzm włoskim , nazizm
                          niemieckim, chorwackimi ustaszami.Jakoś nie przekonuje mnie ani Pan Grzegorz
                          Motyka czy Pan Ryszard Torzecki którzy pisza ,że celem ukraińskich
                          nacjonalistów nie była fizyczna eksterminacja ludnosci polskiej lecz jej
                          zastraszenie i zmuszenie do ucieczki.Z tych to powodów o których napisałam
                          winien stanąć pomnik ( drzewo prawdy),nawet jeżeli jest straszny w swojej
                          formie .wszystko to co przeżyła moja mama wiernir oddają : Władysław i Ewa
                          Siemiaszko , Wiktor Poliszczuk itd. Na marginesie w Oświęcimiu nie stoi żaden
                          pomnik ponieważ cały obóz to jeden wielki pomnik.Liczby o które Pan pyta
                          znajdzie Pan w pracach w/w .Pozdrawiam .Nie będę więcej pisać ,bo za dużo mnie
                          to kosztuje.
                          • Gość: taki jeden Re: Mówił dziad do obrazu,a obraz do niego ani ra IP: *.chello.pl 27.04.07, 16:45
                            1. Nie kwestionuję zbrodni popełnionych na Polakach, więc proszę tu nie
                            opisywać nieprzespanych nocy z mojego powodu, bo ja sie nie poczuwam do winy.
                            Ani mnie wtedy nie było na świecie, ani nie usprawiedliwam zbrodniarzy, ani
                            nawet nie jestem Ukraińcem.
                            2. Torzecki i Motyka to historycy z prawdziwego zdarzenia, a Poliszczuk to
                            dziennikarz, publicysta, politolog "od ukraińskiego nacjonalizmu" (nie ma
                            takiej dyscypliny badawczej). Rozumiem, że przekonuje panią stary stalinowski
                            prokurator i działacz banderowskiej diaspory w Kanadzie, obecnie udający
                            polskiego historyka (na polecenie Prowodu OUN?), czyli Poliszczuk, bo on szkli
                            dość barwnie. Problem w tym, że przesadzając z ilościa ofiar, wcale nie
                            pomagamy ich pamięci. Przeciwnie - to paradoksalny dowód niewiary w straszność
                            tej zbrodni, bo 100.000 wydaje nam się zbyt małe (np. przy 6 mln. Żydów) i
                            dlatego koloryzujemy, żeby "ulepszyć" własną martyrologię.
                            3. To tyle.
                • Gość: Aga Re: "Niech żyje śmierć!" (caudillo Franco) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 23:31
                  Żródełko , prosze bardzo archiwa OUN i UPA
                  • Gość: taki jeden Re: "Niech żyje śmierć!" (caudillo Franco) IP: *.chello.pl 27.04.07, 16:40
                    Gość portalu: Aga napisał(a):

> Żródełko , prosze bardzo archiwa OUN i UPA

I spotkała tam pani 300.000 ofiar? Ciekawe... A co mówi lekarz?

• Gość: Tomek z USA Decyzja w sprawie pomnika ofiar UPA przełożona IP: 69.216.100.* 27.04.07, 06:59
      Po obejrzeniu zdjęć polskich dzieci zamordowanych przez Ukraińców, przybitych
      do drzew i przewiązanych drutem kolczastym ogarnął mnie wielki smutek i gniew.
      Jestem Wielkopolaninem ale wysłuchałem wielu relacji Kresowian, którzy przeżyli
      gehennę mordów na polskiej ludności. Gorąco popieram ideę stworzenia pomnika
      ofiar UPA właśnie w takiej formie. Należy im się pamięć! Nie możemy zapomnieć!
      • Gość: olesia Re: Decyzja w sprawie pomnika ofiar UPA przełożon IP: *.chello.pl 27.04.07, 10:23
        to go sobie wybuduj u siebie pod oknem, za pieniądze twojego miasta
        ja tez gorąco popieram idee budowy pomnika u ciebie na trawniku za twoja kasę
      • Gość: taki jeden Re: Decyzja w sprawie pomnika ofiar UPA przełożon IP: *.chello.pl 27.04.07, 16:38
        Gość portalu: Tomek z USA napisał(a):

Gorąco popieram ideę stworzenia pomnika
        > ofiar UPA właśnie w takiej formie. Należy im się pamięć! Nie możemy zapomnieć!

Aaaaa, mądrala z USA się odezwała - tam u siebie też masz pan krzesełko
        elektryczne przed oknem podświetlane 10000-woltową żaróweczką?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka