garma 02.12.01, 22:25 Dzisiaj pierwsza niedziela Adwentu. Jeszcze tylko 24 dni do Świąt Bożego Narodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mar Będzie długi weeeeeeeeeeeeekend... IP: 213.25.197.* 02.12.01, 22:30 od soboty 22.12 do wtorku 2.01. No bo 27 i 28.12 to tylko 2 dni, więc... się nie opłaca pracować... Razem wychodzi... 11 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Re: Będzie długi weeeeeeeeeeeeekend... IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 02.12.01, 22:37 Jeeez ! Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Adwent 02.12.01, 22:37 garma napisał(a): > Dzisiaj pierwsza niedziela Adwentu. Jeszcze tylko 24 dni do Świąt Bożego > Narodzenia :-) Bedę pościł na forum albo lepiej od forum Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Adwent 02.12.01, 22:40 garma napisał(a): > Palkerku, a na roraty pójdziesz ? Jak mnie twój mąż ekskomuniką nie obrzuci, to z toba Garmuniu pójdę wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Adwent 02.12.01, 23:01 Palkerku, weź ze sobą rodzinkę i wtedy nikt nie będzie miał za złe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Adwent 02.12.01, 23:25 Pierwsze czytanie z dzisiejszej niedzieli - z Księgi Izajasza (Iz 2,1-5): "Widzenie Izajasza, syna Amosa, dotyczące Judy i Jerozolimy: Stanie się na końcu czasów, że góra świątyni Pana stanie mocno na wierzchu gór i wystrzeli ponad pagórki. Wszystkie narody do niej popłyną, mnogie ludy pójdą i rzekną: "Chodźcie, wstąpmy na Górę Pana do świątyni Boga Jakuba ! Niech nas nauczy dróg swoich, byśmy kroczyli Jego ścieżkami. Bo Prawo wyjdzie z Syjonu i słowo Pana z Jeruzalem". On będzie rozjemcą pomiędzy ludami i wyda wyroki dla licznych narodów. Wtedy swe miecze przekują na lemiesze, a swoje włócznie na sierpy. Naród przeciw narodowi nie podniesie miecza, nie będą się więcej zaprawiać do wojny. Chodźcie, domu Jakuba, postępujmy w światłości Pana!" Optymistyczne, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Adwent 10.12.01, 23:51 Wczoraj minęła druga niedziela Adwentu A.D. 2001 (Iz 11,1-10) Wyrośnie różdżka z pnia Jessego, wypuści się Odrośl z jego korzeni. I spocznie na niej Duch Pański, duch mądrości i rozumu, duch rady i męstwa, duch wiedzy i bojaźni Pańskiej. Upodoba sobie w bojaźni Pańskiej. Nie będzie sądził z pozorów ni wyrokował według pogłosek; raczej rozsądzi biednych sprawiedliwie i pokornym w kraju wyda słuszny wyrok. Rózgą swoich ust uderzy gwałtownika, tchnieniem swoich warg uśmierci bezbożnego. Sprawiedliwość będzie mu pasem na biodrach, a wierność przepasaniem lędźwi. Wtedy wilk zamieszka wraz z barankiem, pantera z koźlęciem razem leżeć będą, cielę i lew paść się będą społem i mały chłopiec będzie je poganiał. Krowa i niedźwiedzica przestawać będą przyjaźnie, młode ich razem będą legały. Lew też jak wół będzie jadał słomę. Niemowlę igrać będzie na norze kobry, dziecko włoży swą rękę do kryjówki żmii. Zła czynić nie będą ani zgubnie działać po całej świętej mej górze, bo kraj się napełni znajomością Pana, na kształt wód, które przepełniają morze. Owego dnia to się stanie: Korzeń Jessego stać będzie na znak dla narodów. Do niego ludy przyjdą po radę, i sławne będzie miejsce jego spoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Adwent 10.12.01, 23:56 "sądzenie z pozorów i wyrokowanie według pogłosek" zawsze bardzo mi w zyciu przeszkadzały (głównie u innych) Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Adwent 16.12.01, 23:05 Święta coraz bliżej. Dzisiaj trzecia, przedostatnia niedziela Adwentu. (Iz 35,1-6a.10) Niech się rozweseli pustynia i spieczona ziemia, niech się raduje step i niech rozkwitnie! Niech wyda kwiaty jak lilie polne, niech się rozraduje, skacząc i wykrzykując z uciechy. Chwałą Libanu ją obdarzono, ozdobą Karmelu i Saronu. Oni zobaczą chwałę Pana, wspaniałość naszego Boga. Pokrzepcie ręce osłabłe, wzmocnijcie kolana omdlałe! Powiedzcie małodusznym: Odwagi! Nie bójcie się! Oto wasz Bóg, oto - pomsta; przychodzi Boża odpłata; On sam przychodzi, by was zbawić. Wtedy przejrzą oczy niewidomych i uszy głuchych się otworzą. Wtedy chromy wyskoczy jak jeleń i język niemych wesoło krzyknie. Odkupieni przez Pana powrócą, przybędą na Syjon z radosnym śpiewem, ze szczęściem wiecznym na twarzach: osiągną radość i szczęście, ustąpi smutek i wzdychanie. Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Adwent 21.12.01, 23:46 Pierwsze czytanie z dzisiejszego dnia - fragment z Pieśni nad Pieśniami (Pnp 2,8-14): Cicho! Ukochany mój! Oto on! Oto nadchodzi! Biegnie przez góry, skacze po pagórkach. Umiłowany mój podobny do gazeli, do młodego jelenia. Oto stoi za naszym murem, patrzy przez okno, zagląda przez kraty. Miły mój odzywa się i mówi do mnie: Powstań, przyjaciółko ma, piękna ma, i pójdź! Bo oto minęła już zima, deszcz ustał i przeszedł. Na ziemi widać już kwiaty, nadszedł czas przycinania winnic, i głos synogarlicy już słychać w naszej krainie. Drzewo figowe wydało zawiązki owoców i winne krzewy kwitnące już pachną. Powstań, przyjaciółko ma, piękna ma, i pójdź! Gołąbko ma, [ukryta] w zagłębieniach skały, w szczelinach przepaści, ukaż mi swą twarz, daj mi usłyszeć swój głos! Bo słodki jest głos twój i twarz pełna wdzięku. Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Adwent 23.12.01, 22:50 Dzisiaj mija czwarta, czyli ostatnia niedziela Adwentu. Oto pierwsze czytanie z dzisiejszej niedzieli - z Księgi proroka Izajasza (Iz 7,10-14): Pan przemówił do Achaza tymi słowami: Proś dla siebie o znak od Pana, Boga twego, czy to głęboko w Szeolu, czy to wysoko w górze! Lecz Achaz odpowiedział: Nie będę prosił i nie będę wystawiał Pana na próbę. Wtedy rzekł [Izajasz]: Słuchajcie więc, domu Dawidowy: Czyż mało wam naprzykrzać się ludziom, iż naprzykrzacie się także mojemu Bogu? Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel. Jutro Wigilia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derek Nie lubie jak baba sie bawi w ksiedza. IP: *.dialup.tiscali.it 23.12.01, 23:31 garma napisał(a): > Dzisiaj pierwsza niedziela Adwentu. Jeszcze tylko 24 dni do Świąt Bożego > Narodzenia :-) To jakis rodzaj perwersji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: adwent IP: *.proxy.aol.com 24.12.01, 06:35 garma czlowieku,piekne wersety zacytowales,daj ludziom rowniez ich wyjasnienie. jezeli oczywiscie potrafisz.np.ta wzmianka o przekowaniu na lemiesze daje mi do zrozumienia neutralnosc w sprawach tego swiata.nie blogoslawienia sztandarow, wojska.wyjasnij tez na czym polega Krolestwo Boze o ktore Jezus kazal nam ludziom prosic w modlitwie Ojcze Nasz,rowniez w jakim okresie dziejow biblijnych my teraz zyjemy,w okresie ktorej potegi biblijnej.ludzie sa spragnieni Prawdy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: adwent IP: *.proxy.aol.com 25.12.01, 03:28 moj mily garma, czekamy na twe wyjasnienia.napewno wigilie przezyles z umiarem. wiec masz duzo zapalu i milosci do bliznich. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nie lubie jak baba sie bawi w ksiedza. 25.12.01, 10:02 Gość portalu: Derek napisał(a): > garma napisał(a): > > > Dzisiaj pierwsza niedziela Adwentu. Jeszcze tylko 24 dni do Świąt Bożego > > Narodzenia :-) > > To jakis rodzaj perwersji > A czy nie jest nim (rodzajem perwersji) nieustanne szukanie dziury w całym? Są święta Alku. Uśmiechnij się, pomyśl sobie coś miłego a z zakamarków duszy wygrzeb choć odrobinę życzliwości dla innych ludzi. Wesołych Świąt i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Nie lubie jak baba sie bawi w ksiedza. IP: *.proxy.aol.com 27.12.01, 17:51 garma,tyle zla na ziemi,nawet grozba wojny nuklearnej.czy znajac Biblie,mozesz nam ludziom dac tresciwa i budujaca odp.na to jak BOG nam pomoze byc cierpliwymi w oczekiwaniu tego co obiecal?rowniez-czym jest KROLESTWO BOZE?nie wymiguj sie- pokazales ze lubisz SLOWO BOZE! Odpowiedz Link Zgłoś