Gość: sawa IP: *.chello.pl 17.11.07, 16:04 Może by tak linie 175 skierować następującą trasą Lotnisko - stałą trasą -...- marszałkowska-andersa-mostem gdańskim-jagielońska- modlińska-obrazkowa-porajów-Świderska-TARCHOMIN Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zetkalg Re: mam pomył 18.11.07, 01:03 Gość portalu: sawa napisał(a): > Może by tak linie 175 skierować następującą trasą Lotnisko - stałą > trasą -...- marszałkowska-andersa-mostem gdańskim-jagielońska- > modlińska-obrazkowa-porajów-Świderska-TARCHOMIN Kto miał tym jeździć? szkoda wozów na takiego bubla. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: mam pomył 18.11.07, 01:39 Czas, żeby ludzie zrozumieli że blokowisko na Tarchominie to nie jest pępek Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: mam pomył IP: *.spray.net.pl 18.11.07, 09:33 Mozesz wyjasnic po co tabuny kieszonkowcow na Tarchominie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: mam pomył IP: *.merinet.pl 18.11.07, 10:41 A może by tak wszystkie warszawskie linie skierować na Tarchomin? I najlepiej by każda jeździła maksymalnie co 1 minutę? Czy mieszkańcy tej dzielnicy zrozumieją w końcu, że nie są pępkiem świata? Ilość i bezsensowność żądań artykułowanych przez nich zaczyna przekraczać granice zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: mam pomył IP: *.spray.net.pl 18.11.07, 12:23 Skad wiesz, ze to wymysl mieszkanca Tarchomina? Tarchomin ma czym jezdzic i nie narzeka na komunikacje, bo jest wystarczajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
kagan-owski Re: mam pomył 18.11.07, 12:54 Tarchomin potrzebuje tramwaju. Mieszkalem kiedys w Dabrowce Szlacheckiej, i na mojej dzialce miala byc koncowa stacja metra, wiec nic nie moglem na niej wybudowac. A zamiast kozstownego metra mozna bylo dawno temu wybudowac linie szybkliego tramwaju z Zerania do Jablonny przez Tarchomin. Odcinek od Mostu Gdanskiego do FSO jest wybudowany w zasadzie w standarcie "light railway" (szybki tramwaj), wymaga tylko rozwiazania skrzyzowania tramwaju z samochodami na rondzie, a dalej tylko zamkniecia niektorych przystankow, wymiany szyn i zasilania oraz instalacji systemu zabezpieczenia ruchu, a mozna by tam puscic szybkie tramwaje nawet z szybkoscia max ponad 80km/h. Trzeba tylko zaczac cos robic, zamiast gadac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: mam pomył IP: *.spray.net.pl 18.11.07, 23:55 > Tarchomin potrzebuje tramwaju. Wiemy o tym, tak samo jak o tym, ze metro nie moze zostac przedluzone z Bielan ze wzgledow technicznych. Wlasciwe prace w sprawie tramwaju na szczescie juz ruszyly. > Odcinek od Mostu Gdanskiego do FSO jest > wybudowany w zasadzie w standarcie "light railway" (szybki > tramwaj), Wez mnie nie rozsmieszaj znowu. Nastepna rzecz o ktorej nie masz pojecia. > wymaga tylko rozwiazania skrzyzowania tramwaju z > samochodami na rondzie Starzynskiego? Jest zrobione wszystko co byc powinno. Tramwaje tam nie utykaja. A dalej miedzy Starzynskiego, a FSO nie ma i nie bedzie juz zadnego ronda. Odpowiedz Link Zgłoś
mrzorba Re: mam pomył 19.11.07, 18:05 1. Czemu niby metro nie moze byc przedluzone z Bielan? Czy nie moze byc ono puszczone po powierzchni albo na wiaduktach? W wielu miastach metro ma spore odcinki napowietrzne, np. w Berlinie... 2. Czemu to konkretnie linia do Zerania FSO nie moze byc latwo przerobiona na szybki tramwaj? 3. Na Rondzie Starzynskiego tramwaje wciaz koliduja z ruchem samochodowym. Wiadukty tylko ten ruch ograniczyly, ale nie wyeliminowaly go calkowicie... Moim PT Adwersarzom radze zaś na początek poczytac coś o "argumentum ad personam". Np. w ksiazce prof. Kotarbińskiego "Kurs logiki dla prawników" PWN, Warszawa 1953: www.umcs.lublin.pl/kotarbinski/index.html?akcja=art&id=103011 Ogólnie (moje streszczenie): Przekonywaniu adwersarza(y) mogą służyć różne fortele, czyli inaczej chwyty erystyczne. Np.: 1. Argumentum ad personam czyli argument odwołujący się do osoby. Jest to argument stosowany często w dyskusji. Skierowany jest on nie przeciwko argumentom, których używa strona przeciwna, ale przeciwko samej osobie przeciwnika, zwykle po to, aby go zdyskredytować jako człowieka niewiarygodnego, a tym sam zdyskredytować jego argumenty. Jest to chwyt nad wyraz nieuczciwy, bo podważać w dyskusji należy tezy przeciwnika, a nie jego samego. 2. Argumentum ad hominem czyli argument odwołujący się do człowieka. Jest on podobny do poprzedniego, ale odwołujący się nie tyle do osoby przeciwnika, ile do jego poglądów, i to do poglądów nie przeważnie mających nic wspólnego z dyskutowaną sprawą. To byloby tyle... :( Odpowiedz Link Zgłoś
qnegunda Re: mam pomył 19.11.07, 19:39 > 1. Czemu niby metro nie moze byc przedluzone z Bielan? Proponuje wybrac sie tam na wycieczke, zobaczyc co tam jest, jakie sa warunki podloza i moze obywatel zrozumie czemu. > 3. Na Rondzie Starzynskiego tramwaje wciaz koliduja z ruchem > samochodowym. I co z tego? Tramwaje tam przejezdzaja w sposob biezacy - zalatwia to odpowiednie oznakowanie. > Moim PT Adwersarzom radze zaś na początek poczytac coś ... Nudny jestes - nie wiesz co napisac, to cytujesz Kotarbinskiego - mam nadzieje, ze chociaz rozumiesz co cytujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: mam pomył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 22:27 1. Wyraznie mowilem o puszczeniu metra gora, np. na wiadukcie... 2. Ale nie bezkolizyjny... 3. Baczko i Kolakowski tez sie wysmiewali z Kotarbinskiego... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: mam pomył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 22:29 Moim PT Adwersarzom radze na początek poczytac coś o "argumentum ad personam". Np. w ksiazce prof. Kotarbińskiego "Kurs logiki dla prawników" PWN, Warszawa 1953: www.umcs.lublin.pl/kotarbinski/index.html?akcja=art&id=103011 Ogólnie (moje streszczenie): Przekonywaniu adwersarza(y) mogą służyć różne fortele, czyli inaczej chwyty erystyczne. Np.: 1. Argumentum ad personam czyli argument odwołujący się do osoby. Jest to argument stosowany często w dyskusji. Skierowany jest on nie przeciwko argumentom, których używa strona przeciwna, ale przeciwko samej osobie przeciwnika, zwykle po to, aby go zdyskredytować jako człowieka niewiarygodnego, a tym sam zdyskredytować jego argumenty. Jest to chwyt nad wyraz nieuczciwy, bo podważać w dyskusji należy tezy przeciwnika, a nie jego samego. 2. Argumentum ad hominem czyli argument odwołujący się do człowieka. Jest on podobny do poprzedniego, ale odwołujący się nie tyle do osoby przeciwnika, ile do jego poglądów, i to do poglądów nie przeważnie mających nic wspólnego z dyskutowaną sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
qnegunda Re: mam pomył 21.11.07, 20:55 > 1. Wyraznie mowilem o puszczeniu metra gora, np. na wiadukcie... O wysokosci 70 metrow? Nie znasz wogole okolicy huty i nie wiesz co tam jest - wiec daruj sobie pseudonaukowe wywody. > 2. Ale nie bezkolizyjny... Wypadki tam to rzadkosc. Sa gorsze krzyzowki. > 3. Baczko i Kolakowski tez sie wysmiewali z Kotarbinskiego... :( Gdzie sie tu ktos wysmiewal z samego Kotarbinskiego? Predzej z nieudolnego cytowania nie pasujacego do sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mrzorba Re: mam pomył 21.11.07, 21:01 Wedlug ciebie tam sie nie da poprowadzic torow? To jakim cudem pociagi dojezdzaja do Huty? Akurat znam linie kolejowe w tym regionie. I kiedys kolej dochodzila do Lomianek. Wiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: mam pomył IP: *.spray.net.pl 22.11.07, 07:58 > Wedlug ciebie tam sie nie da poprowadzic torow? To jakim cudem > pociagi dojezdzaja do Huty? Widac, ze nie znasz tych okolic. W tym ustawieniu stacjikoncowej metra przedluzenie torow jest niemozliwe. Zanim napiszesz kolejny swiatly wniosek zainteresuj sie dlaczego tak wlasnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mrzorba Re: mam pomył 22.11.07, 20:08 Mozna je przedluzyc inaczej. Podobny problem byl w Londynie z DLR. Tam wiec zostawiono stara "slepa" stacje nadziemna i wybudowano nowy, tym razem podziemny lacznik do stacji metra. W Warszawie moglby to byc lacznik nad ziemia. Nie moja wina, ze metro warszawskie projektowali ignoranci, dla ktorych Warszawa konczy sie na hucie, a metro musi byc w 100% pod ziemia, aby bylo drozsze... :( Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: mam pomył 24.11.07, 13:49 > Mozna je przedluzyc inaczej. Przenosic samolotami. > W Warszawie moglby to byc lacznik nad ziemia Na wysokosci 70 - 100 metrow. > Warszawa konczy sie na hucie, Dalej mozna zbudowac tramwaj. Zanim cos cudownego napiszesz, zapoznaj sie z terenem o ktorym piszesz, bo znow wypocisz 100 postow z bredniami godnymi gimnazjalisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: mam pomył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 19:24 1. Kto mowi o puszczeniu metra nad Huta? 2. Do huty dojezdza kolej, a dawniej kolej dochodzila do Lomianek. O co ci wiec chodzi poza "dokopaniem" mej skromnej osobie? Odpowiedz Link Zgłoś
qnegunda Re: mam pomył 26.11.07, 18:48 > 1. Kto mowi o puszczeniu metra nad Huta? Skleroze masz? > 2. Do huty dojezdza kolej, a dawniej kolej dochodzila do Lomianek. > O co ci wiec chodzi poza "dokopaniem" mej skromnej osobie? Wiesz jaka to kolej i gdzie prowadzi? Na BEMOWO. Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Re: mam pomył 26.11.07, 19:02 1. Nie "nad", a "obok". A to spora roznica... 2. Koej prowadzi dzus do huty (bocznica - latwo ja zobaczyc na planie miasta). Kolej dochodzila tez w pezeszlosci do Lomianek: w 1927 otwarta kolej Warszawa - Młociny - Palmiry pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81omianki Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Re: mam pomył -ERRATA 26.11.07, 19:03 zorbathegreek napisał: 1. Nie "nad", a "obok". A to spora roznica... 2. Kolej prowadzi dzis do huty (bocznica - latwo ja zobaczyc na planie miasta). Kolej dochodzila tez w przeszlosci do Lomianek: w 1927 otwarta kolej Warszawa - Młociny - Palmiry pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81omianki Odpowiedz Link Zgłoś
qnegunda Re: mam pomył 27.11.07, 17:25 > 1. Nie "nad", a "obok". A to spora roznica... Od kiedy wagony metra moga skrecac pod katem 90 stopni? >Kolej dochodzila tez w pezeszlosci do Lomianek: Dzis te tereny sa czyjas wlasnowcia prywatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: mam pomył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:19 1. Pisalem juz, ze nalezy metro wyprowadzic na powierzchnie przed koncowa stacja i puscic dalej wiaduktami badz po powierzchni do Lomianek, a z drugiej strony do Piaseczna. Tak jak zrobiono z DLR, czyli szybkim tramwajem, w Londynie (tyle ze tam wpuszczono ja pod ziemie, a u nas wypuszczono by ponad ziemie). 2. Grunta mozna wykupic. Sa ku temu odpowiednie przepisy. Nie widze tu problemow inne niz czysto polityczno-biurokratyczne. Postuluje wiec zarzadzanie Polska oraz Warszawa z Brukseli. Najlepsi prezydenci Warszawy byli z mianowania (Starynkiewicz i Starzynski)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: mam pomył IP: *.spray.net.pl 03.12.07, 09:23 > puscic dalej wiaduktami badz po powierzchni do > Lomianek Wiaduktami na wysokosci 70-100 metrow? Nie masz pojecia o okolicy Huty. Przestan pieprzyc o rzeczach, o ktorych nic nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: mam pomył IP: *.merinet.pl 18.11.07, 15:43 Wiesz, nie sądzę by tego typu propozycję składał mieszkaniec Woli, Ochoty czy Żoliborza który jeździ na Tarchomin raz na tydzień, czy miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx9a Re: mam pomył IP: *.chemres.hu 02.12.07, 21:49 Optymalnym wyjsciem jest linia obwodowa: Lotnisko-Stare Miasto - Most Grota - kolko po Tarchominie (z wjazdem pod Polfe) - Most Grota - Wolska - Polczynska - Wlochy - Ursus Niedzwiadek - Golabki Odpowiedz Link Zgłoś