Gość: Pablo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 21:47 Gdzie można znaleść ten portal ? Czy GW \mogła by podać ? A swoją drogą..przez 30 lat mieszkać w tych klatkach..buueeee ja musiałem przez 15... Pzdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
admjb malinowskiego - imilelin 26.12.07, 21:47 mieszkałem tu od czasów kiedy autobus miejski woził nas do szkoły ( nr 100 im.Francesco Nullo na Grabów ) wracam tu czasem ale dotąd nikogo znajomego nie spotkałem, przerób ludzki jest tu niespotykany zbudowałem dom na placu żony na linii otwockiej i nie żałuję ani jednej cegły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny_nick Ursynów jest wspaniały IP: *.crowley.pl 27.12.07, 13:13 Ze swoim niekomercyjnym, doskonałym rozplanowaniem przestrzennym, odnowionymi blokami tonącymi w zieleni, doskonałą infrastrukturą towarzyszącą osiedlom (boiska, mini-parki, place zabaw), a także ze świetną infrastrukturą komunikacyjną (szerokie, w wiekszości dwujezdniowe drogi, metro) Ursynów jeszcze dzisiaj broni się swoją socjalistyczną wizją idealnego osiedla przed komercyjnymi slumsami typu Kabaty, gdzie domy powciskane w mikroskopijne działki stoją okno w okno, przez ściany z kartongipsu słychać jak sika sąsiad z drugiej strony budynku, a całości była/jest budowana na szybko i niechlujnie. Teraz jest jeszcze gorzej, bo mieszkania w czasie budowy są już sprzedane, więc powstają kolejne tego typu slumsy jak Miasteczko Wilanów. Tutaj przykład - polecam pod rozwagę: www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=15602249&postcount=785 Dla jasności - mieszkałem i na starym Ursynowie i na Kabatach, więc patrzę na temat obiektywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
admjb 30 lat obcości 26.12.07, 21:52 mieszkam teraz w Radości i widzę ten ursynowski przerób ludzki jak w Pekinie, nie żałuję tego Ursynowa, nikogo od czasów szkolnych ( Francesco Nullo nr. 100 autobus szkolny ) nie spotkałem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Blok to syf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 22:12 Blok to blok - trzeba z niego uciekać. Spędziłem w tym syfie dzieciństwo i nie mam do blokowisk żadnego sentymentu. Mega blokowiska to jeden z największych grzechów PRL. Zabiły nie tylko architekturę poszczególnych miejscowości, ale i więzi międzyludzkie. Teraz mieszkam w domu pod miastem i współczuję wszystkim nieszczęśnikom z wielkiej płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stiopa Re: Blok to syf IP: *.acn.waw.pl 27.12.07, 04:33 a nieszczęśnicy z wielkiej płyty współczują takim jak Ty z domów pod miastem. Tylko po co pisać takie bzdety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzd Slumsy IP: *.MAN.atcom.net.pl 26.12.07, 22:32 także mogą miec swych wielbicieli! Podobnuie jak baraki po PGR-ach! Spotkałem wielbicieli. Cóż, każdy kocha to co ma! Odpowiedz Link Zgłoś
admjb Re: Slumsy 26.12.07, 22:41 Zgadzam się, natomiast dzieciaki chcą znaleźc swoje miejsce na ziemi - w tym przypadku miejsce wykreowane dla ich rodziców - na noclegownię dla robotników systemu PRL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik <a href="http://www.ursynow.org.pl" target="_blank">www.ursyno IP: *.acn.waw.pl 26.12.07, 22:40 www.ursynow.org.pl Ja mieszkam tu od 23 lat, czyli od urodzenia, swiadomosc gdzie zyje zaczela mi sie wiec jakos z 8 lat temu. Owszem teraz chcialabym sie wyprowadzic pod miasto, ale nie potrafie powiedziec, ze nienawidze Ursynowa. Tu sie wychowalam, stad mam wiele wspomnien i przyjazni. Coz...ale teraz Ursynow nie jest tym samym czym byl...pora sie zbierac, bo nawet to co dobre sie konczy (albo nawet to co dobre popsuja ludzie)... Odpowiedz Link Zgłoś
admjb Re: <a href="<a href="http://www.ursynow.org.pl"" target="_bla 26.12.07, 22:49 więc Ci Kasiu życzę przeprowadzki, szczerze i bez złości Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: 30 lat w bloku z wielkiej płyty 26.12.07, 22:55 ursynow.org.pl A pan redaktor mógł być mniej tajemniczy - rzeczony Maciek, to kolega po fachu Maciej Mazur z TVN 24. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursynowianka Co Wam tak przeszkadza? IP: *.aster.pl 26.12.07, 23:27 Witam, ja zamieszkałam na Ursynowie jako 7-latka w 1977 roku. Wszyscy tak krytykujecie blokowiska, klatki, piszecie że syf itd. Na Ursynowie akurat klatki w większości budynków były i są zadbane, a poza tym Ursynów od zawsze był dzielnicą zamieszkaną przez duży odsetek ludzi wykształconych i to się czuje - w przedszkolach, szkołach, sklepach... Uważam, że na Ursynowie zbudowanym w latach 70. łatwiej się żyje niż w nowych budynkach stawianych na okropnie zlokalizowanych działkach - przy skrzyżowaniach, daleko od szkół, przedszkoli. A tak w sumie - jaka jest różnica między blokiem budowanym 5 lat temu czy 30 lat temu? Czy naprawdę gipsowe ścianki i okna w okna są szczytem marzeń i biją na głowę wielką płytę? Wielka płyta po rewitalizacji i remontach jest jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
admjb Re: Co Wam tak przeszkadza? 26.12.07, 23:42 Przestrzennie Ursynów ma przewagę nad nowymi ,,deweloperskimi" projektami przyszłych slamsów, nadal jednak polecam: wyjście przed dom: trawa, drzewa, ławka, piaskownica,pies, kot, garaż z autem itd czyli środowisko dla ludzi a nie dla ptaszka w klatce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzd Re: Ja to się cieszę byle czym IP: *.MAN.atcom.net.pl 27.12.07, 16:17 Ursynów to sypialnia dla gierkowskich Polaczków - urzędników msw, milicjantow, nauczycieli bolszewickiej historii, zdemoralizowanych dziennikarzy... Ale płyty spawano! A teraz spawy przerdzewiały. Tylkio czekac na katastrofę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalalala Re: Co Wam tak przeszkadza? IP: *.chello.pl 27.12.07, 19:57 od zawsze był dzielnicą zamieszkaną przez duży > odsetek ludzi wykształconych i to się czuje - w przedszkolach, > szkołach, sklepach... Zgadza się, wprowadziłam się w 1977 roku jako 8-latka, ale później mieszkałam w 2 różnych innych dzielnicach i różnica jest b. duża. Niepokoi mnie tylko nienormalnie duża zachorowalność tu ludzi na nowotwory (akurat znam wiele rodzin stąd). Ktś powinien tym się zająć. Może przyczyną jest ta płyta, może paskudna woda w kranach, nie wiem..... Dlatego pewnie się kiedyś wyprowadzimy - jeśli dożyjemy oczywiście. Na razie nasze dziecko musi mieć blisko szkołe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Ktoś orientuje się czy w płytach używano azbestu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 00:39 Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Ktoś orientuje się czy w płytach używano azbe 29.12.07, 17:20 Azbest jest w osłonach balkonów, przynajmniej na osiedlu Stokłosy. Ponad 20 lat temu budynki były ocieplane i tynkowane. Ponieważ warstwa ocieplającego styropianu ma grubość kilku cm, trzeba było skracać od strony ściany prostopadłe do ścian fragmenty barierek. A zawierający azbest eternit był po prosu na chama odłupywany i fruwał sobie po osiedlu. Gwałtowny wzrost zachorowań na nowotwory opłucnej (typowe dla azbestu) tłumaczono Czarnobylem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: 30 lat w bloku z wielkiej płyty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 00:41 Dobrze napisane....tak było ale nie jest ... W tej chwili sam mieszkam na żoliborzu, lecz moja chałupka ma trochę więcej niz 60 m... Pzdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Ursynow a co to jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 09:06 Ursynow nie tak dawno PGR krowy na polu , teraz wyrostki w kapturach ,i takie wspaniala to dzielnica ze goscie nie moga trafic nigdy jak przyjdzie w odwiedziny , a co gorsza samemu nawet na trzezwo czasami mozna bloki pomylic bo wszystko jest jednakowe. Juz lepsze te krowy byly.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam 30 lat w bloku z wielkiej płyty IP: *.batory.org.pl 27.12.07, 10:54 Jest "Teatr Za Daleki" w Domu Sztuki na Wiolinowej (koło metra Ursynów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skibi Re: 30 lat w bloku z wielkiej płyty IP: *.era.pl 27.12.07, 13:22 Zdaje się, że problemem to jest nie brak teatru a szpitala. I to od zawsze. Niedawno jeszcze brakowało remizy, ale tą już zbudowali. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludzik Re: 30 lat w bloku z wielkiej płyty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 14:17 A ja uwielbiam Ursynów, przeprowadziłam się tu jako niemowlę w 1977 - do jednego z pierwszych bloków przy Puszczyka. Dzieciństwo wspominam sielankowo, non stop na podwórku, mnóstwo koleżanek i kolegów, eksploracja starych zrujnowanych willi za Wyścigami, wyprawy na truskawki przy Puławskiej, zjazdy z Kopy Cwila (mówiliśmy zawsze z KopaCwili he he tak jakby to było jedno słowo). Sąsiedzi byli super, większość wykształcona. Szkoda tych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastian Re: Wyburzyć :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 15:35 ah jak to czytałem to sie łezka zakręciła w oku ursynów ma swój styl jest ładnie zaplanowany wkoło bloków dużo zieleni i ogólnej wolnej przestrzeni nie jak w tych nowych budynkach jak na kabatach na ursynowskich blokowiskach jest lużno można usiąść na ławce i odpocząć a w tym nowym budownictwie to można posiedzieć ale na 6 metrowym balkonie bo tam każdy kawałek wolnej przestrzeni nadaje sie pod zabudowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastian Re: Wyburzyć :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 15:54 swoja droga chciałbym zobaczyć jak kiedys wygladały okolice galeri mokotów między nią a żwirki i wigury wyczółki i oczywiście grabów i krasnowola gdzie mieszkam ta strona "ursynów.org.pl" jest super można popatrzeć jak to kiedys wszystko wyglądało a jak wyglada teraz i porównac sobie popatrzec co sie zmieniło podomyślać sie jak dzisiejsze miejsca wyglądały kiedyś oj jest co wspominać a co do blokowisk to one mimo iz stare i niezbyt ładne to jednak sa one bardziej trwałe niż te nowe paskudztwa stare bloki był robione solidnie mieszkający w nich ludzie mają szacunek do innych tam nikt sie do nich nie włamie nikogo te mieszkania nie kusza żeby je okraśc czy zniszczyć i te bloki postoja jescze wiele lat a te nowoczesne to ostoja dla wieśniaków co to 5 lat wcześniej przyjechali w starych szmatach polonezami i sie dorobili i sie zamykaja i nie maja dla nikogo szacunku trzęsa sie codziennie czy ich kto nie napadnie czy nie okradna ich lub nieporwą dla okupu mówie wam nowobogackie buraki ze wsi ursynowskie bloki jeszcze długo postoją a te wasze kolorowe ielokształtne stodoly za 15-20 lat sie rozsypią a na ich miejscu stana nowe biurowce lub nowe stdoły ursynowskie bloki stoja i będą stały dlugo i mimo zmieniającej sie mody cały czas są urokliwe i co ważne tanie na mieszkanie w bloku stać każdego kto chce gdzies mieszkać a nie zarabia po 20 tyś miesięcznie ich mioeszkańcy w przeciwieństwie do burków ze wsi nie narzekaja że ich nowe dzisiaj apartiamienti będące dzisiaj takie super eleganckie za 10 lat będa juz nie na czasie Odpowiedz Link Zgłoś