Gość: Warschau IP: *.nm.matrix.pl 19.07.01, 13:29 Wątek zaczerpniety z łódzkiego forum (rozszerzony o metro hi, hi). Napiszcie jakie kryteria musi spełnić taka osoba abyście ustąpili jej miejsca...A jeśli nie ustępujecie to z jakich powodów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: turtle Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: 217.11.133.* 19.07.01, 14:57 dla mnie te kryteria są następujące: kobiety w widocznej ciąży,osoby kalekie, osoby po 65 roku życia. nie ustępuję paniom po 50-ce, które po wejściu do autobusu nagle zaczynają cierpieć na przeróżne dolegliwości. sam mam 27 wiosen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszczep Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: 157.25.86.* 19.07.01, 15:08 pamietam jak bylem malym chlopcem to zawsze siedzialem w tramwaju jak na rozzazonych weglach wypatrujac kto wchodzi i czy starszy itp. ale od czasu kiedy siedzialem zaczytany niespostrzeglem kogos a byla to nie tak wcale stara pani 49-53 ktora wisiala nademna i spojrzeniem chciala mnie zabic a po ustapieni jej miejsca jeszcze miala jakies pretensje. teraz juz ustepuje naprawde starszym, kalekim itp. a taka to moze chyba poprosic jesli chce a nie drzec morde bo czemu mam ustepowac osoba, ktore mnie nienawidza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.zigzag.pl 19.07.01, 20:07 Metropolitanem raczej nie jezdze bo nie te strony jeszcze,ale w autobusie czy tramwaju to staram sie ustepowac, gdyz chce uchodzic za osobe kulturalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani ani Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.pl 19.07.01, 20:42 nie ustępuję wymalowanym i wystrojonym dewotom, bo skoro czują się jeszcze takie piękne i młode to po co mam im ustępować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursyn Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.acn.waw.pl 19.07.01, 22:59 Letigimuje sie salonowem wykształceniem, to ustępuje. Starszem ludziom, kobitom w ciąży, inwalidom itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 20.07.01, 00:56 Jeżeli widzę,ze ktoś jest starszy to ustępuję(nawet mężczyznom).Uważam,że każdy starszy człowiek nosi większy bagaż na swoich barkach niż ja. Żeby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji w zasadzie nie siadam,chyba,że są faktycznie wolne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.ilot.edu.pl 20.07.01, 08:14 Ustępuję starszym osobom, kobietom w ciąży i ludziom z widocznym kolectwem, nawet gdy sa młodzi. Zaobserwowałam, ze częściej ustępuja miejsca kobiety. Gdy wchodzi ktoś o lasce, panowie jak na komendę odwracają oczy w stronę okna albo spokojnie gapia sie na takiego nieszczęśnika. Nie chcę nic złego pisać o rodzie męskim, ale zdanie nasuwa się samo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: 213.25.90.* 20.07.01, 15:51 w Łodzi jest zupełnie ale to zupełnie odwrotnie Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: 195.94.196.* 20.07.01, 16:29 Ustępuję starszym osobom, kobietom w widocznej ciąży i kalekom. Oprócz tego kobietom z małym dzieckiem, bo sama nie raz stałam z dzieckiem na ręku albo stojącym obok i płaczącym, że mu źle stać, więc wiem co to znaczy. Zdarzają się też takie sytuacje, kiedy najchętniej bym takiej czy innej osobie nie ustąpiła, np kiedyś siedziałam obładowana cała siatkami kiedy weszła starsza osoba z laską, zanim się pozbierałam z tym wszystkim zdążyła już na mnie nawrzeszczeć, że ona tu ladwo stoi a ja nie chcę jej ustąpić. To są niemiłe zgrzyty, ale najczęściej spotykam się z usmiechem i podziękowaniem (szczególnie właśnie ze strony kobiet z dziećmi). Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met 20.07.01, 16:37 Gość portalu: Warschau napisał(a): > Wątek zaczerpniety z łódzkiego forum (rozszerzony o metro hi, hi). Napiszcie > jakie kryteria musi spełnić taka osoba abyście ustąpili jej miejsca...A jeśli > nie ustępujecie to z jakich powodów? Drogi kolego szkoda że nie potrafisz wymyśleć jakiegoś wątka sam, ale cóż jesteś z Wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.07.01, 11:30 tak jak Benton Fraiser z serialu "Na Południe" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloggi Tak, ustępuję IP: *.man.polbox.pl 21.07.01, 16:30 Ogólnie ustępuję starszym, inwalidom, ciężarnym, i z dzieckiem na ręku. Ale trafia mnie jasna cholera jak taka mamunia lub babunia sadza samego bachora, bo jakby go wzięła na kolana to pogniotłaby sobie kiecę. Kiedyś nie wyrobiłem i powiedziałem paniusi, że skoro dzieciak siedzi sam, to ja go albo biorę na kolana, albo ona. Afera była na pół tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Tak, ustępuję 07.02.02, 14:31 Wczoraj sytuacja się powtórzyła. Tym razem w autobusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szaser Re: Tak, ustępuję IP: 193.59.130.* 08.02.02, 08:41 Ja kiedyś też znalazłem się w podobnej sytuacji, czyli ustąpiłem matce z dzieckiem na ręku, ale na miejscu wylądowało tylko dziecko (tak na oko miało jakieś 3-4 lata). Wkurzyło mnie, bo mamusia dodatkowo porozstawiała bagaże wokół siedzenia na podłodze, więc trochę przesunęła pasażerów. Reakcja moja była krótka: "proszę pani, ustąpiłem miejsca kobiecie z dzieckiem na ręku a nie dziecku", a ona nic. Wtedy wziąłem małego pod ręke i zsunąłem z siedzenia, wtykając jego rękę w wolną rękę matki. Autobus podzielił się, jedni śmiali się, że właściwie mam rację, inni oczywiście byli oburzeni. Sam z małym synem często podchodziłem do miejsca uprzywilejowanego i głośno i wyraźnie prosiłem o ustapienie miejsca, nie czekając aby inne osoby mnie zauważyły, lub się domyślały, że chcę usiąść z małym dzieckiem. Gdy syn był już starszy, w moim towarzystwie, mógł zająć miejsce warunkowo, jeśli nie korzystał nikt starszy. W tej chwili jest dorosły i nie przysysa się od razu po wejściu do miejsc; unika miejsc uprzywilejowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 21.07.01, 19:32 Gość portalu: Warschau napisał(a): > Wątek zaczerpniety z łódzkiego forum (rozszerzony o metro hi, hi). Napiszcie > jakie kryteria musi spełnić taka osoba abyście ustąpili jej miejsca...A jeśli > nie ustępujecie to z jakich powodów? Kiedyś ustępowałem, bo taką odebrałem kindrersztubę. Ale siadanie w tramwaju lub autobusie było zawsze powyżej mojej wytrzymałości psychicznej. Był to nieustanny festiwal chamstwa w wykonaniu i tych, co już siedzieli, i tych, którzy na siedzenie mieli chęć lub mieli do tego prawo. Wolałem stać i miałem w tramwajach i autobusach swoje ulubione miejsce (z tyłu przy szybie, blisko wejścia). Od dawna moją jedyną okazją do wykazania się dobrym wychowaniem jest jazda samochodem lub rowerem. Tu pole do popisu jest znacznie szersze. No i kindersztuba wystawiona na cięższe próby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czykita OTO CO JA UWAŻAM NA TEN TEMAT! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.01, 23:17 > jakie kryteria musi spełnić taka osoba abyście ustąpili jej miejsca...A jeśli > nie ustępujecie to z jakich powodów? Bezwarunkowo ustępuję miejsca kobietom w ciąży, kalekom lub małym dzieciom! Co mnie dobija to bezczelne, natarczywe, chamskie staruszki siadające mi na głowie i zanim zdążę je zauważyć potrafią puścić całą wiązankę pod moim adresem pt. "jaka to dzisiejsza młodzież jest niewychowana"! Jestem wtedy straszliwie wściekła i zawsze obiecuję sobie wówczas, że już nigdy nie ustąpię miejsca staruszce! Oczywiście nie chcę uogólniać i nie twierdzę, że dotyczy to wszystkich starców i staruszek. Jednakże w Warszawie jest to nagminne! W dodatku stare baby, których dni już policzone ;-) nie ustąpią kobiecie w widocznej ciąży!!! Byłam świadkiem, jak "biedna" staruszka (dość żwawo szukająca miejsca siedzącego - a wcześniej biegnąca do tramwaju) nawymyślała siedzącej młodej dziewczynie jaka to ona bez kultury itp. A tu dziewczyna bez słowa wyciąga z torebki książeczkę ciążową! Babkę tak zatkało, że odeszła molestować kogoś innego! Inną rzeczą jest fakt, że stare babcie "siadają na głowach" dziewczynom a nie młodym mężczyznom, których się po prostu boją! Minęły niestety czasy kiedy to mężczyźni ustępowali kobietom! A szkoda, bo jak wracam zmęczona z pracy z zakupami to czasem padam ze zmęczenia podczas gdy młody chlopak siedzi wygodnie i gada prze komórę... RÓWNOUPRAWNIENIE???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol hala mirowska IP: 212.160.114.* 21.07.01, 23:40 czy ktos widzial jak sie staruchy naparzaja przy wsiadaniu (i po) do tramwaju na przystanku hala mirowska? nie widze powodu by ustepowac komus miejsca tylko dlatego ze ten ktos jest starszy, o tym decyduje rzeczywista potrzeba; jesli babcia/dziadek (a nawet mlody czlowiek) ma problemy ze staniem to oczywiscie trzeba mu ustapic. w tej sprawie slyszalem jedno zdanie ktore popieram calkowicie: ''mlodzi tez placa za bilet''. jesli komus sie nie podoba stanie i oczekuje ze bedzie siedziec w pojazdach komunikacji publicznej to niech lepiej wezmie taksowke - uniknie w ten sposob przykrych rozczarowan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: hala mirowska IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.07.01, 00:30 Za pańskie wychowanie należy się pochwała rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: hala mirowska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.01, 00:33 Młodość jest piękna a starość to kiepski wynalazek. Czuję się w pośrodku tej drogi. Obstawałem i obstaję nadal, przy okazywaniu szacunku innym ludziom, w tym starszym. Nawet, gdy robią wszystko co w ludzkiej mocy, aby mnie do tego zniechęcić. Ale wtedy myślę z rosnącym strachem i pokorą: ja też kiedyś będę stary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: hala mirowska IP: *.gazeta.pl 22.07.01, 16:01 A ja uważam - nic nie poradzę - że nie ustąpienie miejsca starszej osobie, niezależnie od tego, czy wzbudza moja sympatię, jest zwykłym chamstwem. Ot co. Mnie też wkurzają maksymalnie babcie, które zachowują się niegrzecznie, czasem nawet złośliwie to komentuję, ale miejsce zwalniam. Po prostu dlatego, że zdaję sobie sprawę z tego, jak trudno jest starszej osobie stać w telepiącym autobusie. Nie dziwcie się, że babcie rzucaja się do drzwi, a potem do pustych miejsc, jako te wygłodniałe wilki :). One po prostu wiedzą, że jeśli nie siądą od razu, to potem zwykle nikt im nie ustąpi i będą musiały stać. A dla większości starszych osób to naprawdę trudne. My - młodzi - nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę, dla nas to nie problem. Postoimy to postoimy. Ale zobaczycie, jak będziecie mieli nie 27, tylko 67 lat, to nie będzie takie proste. A to bedzie szybciej, niż wam się wydaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drapka Re: hala mirowska IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 22.07.01, 17:58 Pogadamy, Misiu, jak będziesz miał 73 lata, 600 zł emerytury, wsiądziesz do tramwaju, a gnojek taki jak Ty powie Ci: "jedź pan taksówką". Wtedy bym Ci przypomniał to, co tu wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam81 Re: OTO CO JA UWAŻAM NA TEN TEMAT! IP: *.sggw.waw.pl 07.02.02, 15:52 Kiedyś chciałem ustapić miejsca kobiecie koło 40 to tylko usłyszałem: "Taka stara to ja nie jestem". Żeby nikogo nie urazić ustępuję tylko na prośbę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.02.02, 14:45 ja zawsze stoje... Odpowiedz Link Zgłoś
yomis Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met 07.02.02, 15:17 Moim zdaniem bezwzględnie należy ustępować miejsca osobom naprawdę potrzebującym usiąść, umiejącym z tych miejsc skorzystać. Chętnie ustepuję miejsca miłej staruszce, kobiecie w ciąży, czy młodemu człowiekowi poruszajacemu się przy pomocy kuli. Ale tak jak chamstwem jest nieustąpienie miejsca takim osobom, tak również chamstwem wykazują się stare baby które od drzwi niczym wygłodniałe wilki rzucają się do wolnych miejsc, tratując po drodze młodych ludzi (którzy w takim starciu nie mają szans) i wyzywając ich, że uszy więdną. Takim starym babom nie należy ustępować miejsca zwłaszcza, że wykazują się one dużo większą krzepą niż inni pasażerowie wracający zmęczeni z pracy do domów. Yomiś. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z. Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met 07.02.02, 15:26 Ja kiedy nie muszę (dwa, trzy przystanki) to nawet nie siadam. Jeżeli jadę dalej i wolne miejsca są, to siadam, bo to najzwyczajniej bezpieczniejsze jest niż stanie w pustym autobusie (nagłe hamowanie). Miejsca ustępuję choć mam pewien niesmak, kiedy ustępuje babci, a ta zamiast sama, sadza na zwolnionym "wypasionego" wnuczusia. Ten to już napewno nie ustąpi w przyszłości nikomu... Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met 08.02.02, 12:00 Generalnie ustępuję miejsca osobom starszym, niepełnosprawnym, kobietom w ciąży. Nie ruszam się z miejsca jaśli się źle czyję albo mam parę toreb bagażu poukładanego na kolanach. Kiedyś miałam nogę w gipsie, prawie zawsze ktoś ustępował mi miejsca, jestem więc poniekąd zobligowana do rewanżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.c2000.com.pl 08.02.02, 13:42 A mnie zastanawia jedna rzecz... dlaczego wszyscy starsi ludzie, którym należy ustępować miejsca muszą podróżować akurat w godzinach największego szczytu, kiedy pół miasta jeździ do pracy lub szkoły? I to mnie faktycznie denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met 08.02.02, 14:25 Uważasz, że powinno się może wprowadzić godziny, w których określonym osobom wolno jeździć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.c2000.com.pl 08.02.02, 16:40 nie uważam, że jest to kwestia wolno, czy nie wolno, ustępowania miejsca itp., ale kwestia wiekszego luzu w komunikacji miejskiej. Do pracy trzeba dotrzec na konkretną godzinę, a babcia zamiast jechać na bazar między 7 a 9 mogłaby poczekać do 9:30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met IP: *.ztm.waw.pl 11.02.02, 09:49 jhbsk napisał(a): > Uważasz, że powinno się może wprowadzić godziny, w których określonym osobom > wolno jeździć? W wielu miastach w Europie Zachodniej jest przyjęte i ogólnie respektowane pra- wo zwyczajowe, że pojazdami komunikacji miejskiej ludzie starsi oraz matki z ma- łymi dziećmi w wózku podróżują w okresach międzyszczytowych, a nie w godzinach szczytu. Natomiast stosowny regulamin określa, że zajmowane miejsce dla osób starszych pasażer ma obowiązek zwolnić osobie uprawnionej tylko poza godzinami szczytu, natomiast w szczycie ma prawo je zajmować, a osoba starsza - jeśli zde- cydowała się podróżować w godzinach szczytu - nie ma prawa żądać zwolnienia te- go miejsca. Takie rozwiązanie u nas moim zdaniem byłoby dobre, jednakże mało re- alne jest jego wprowadzenie i stosowa>Źcú Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Czy ustępujesz miejsca starszej osobie w autobusie, tramwaju, met 11.02.02, 10:01 Adam81 napisał: "Kiedyś chciałem ustapić miejsca kobiecie koło 40 to tylko usłyszałem: "Taka stara to ja nie jestem". Żeby nikogo nie urazić ustępuję tylko na prośbę." Może trzeba było wyjaśnić, że ustępujesz jej miejsca nie dlatego, że jest starszą osobą, ale dlatego, że jest kobietą :-) Odpowiedz Link Zgłoś