Dodaj do ulubionych

PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!!

07.01.02, 22:32
Nie stać naszego biednego kraju z 20% bezrobociem, głodnymi dziećmi w szkołach,
żebrakami na ulicach na przyjazd (koszty obsługi i zapewnienie bezpieczeństwa)
Papieża. Zwłąszcza, że Ojciec Święty z powodu wieku nie wniesie już nic nowego
do niczego, bo nie umie.
Obserwuj wątek
    • cbacba Zgadzam sie 08.01.02, 04:23
      Polacy juz go dawno przestali sluchac i praktykowac to co on naucza
      • d.z. Re: Zgadzam sie 08.01.02, 08:00
        Pragnę zwrócić uwagę moim przedmówcom na fakt, iż Papież dla wielu naszych
        rodaków jest w dalszym ciągu ogromnym autorytetem.
        Jest to fakt, a o faktach się nie dyskutuje.
    • Gość: Troy Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.02, 08:22
      Jak mozna pisac takie pierd...kotka za
      pomoca mlotka. Ja sam nie darze kosciola
      zbytnia sympatia, ale uwarzam, ze to nie
      Twoja sprawa jakie sa zwiazane z tym
      koszta, chce to niech sobie przyjezdza,
      tym bardziej,ze to na prawde autorytet.
      • Gość: calagan Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.01.02, 13:30
        Gość portalu: Troy napisał(a):

> Jak mozna pisac takie pierd...kotka za
        > pomoca mlotka. Ja sam nie darze kosciola
        > zbytnia sympatia, ale uwarzam, ze to nie
        > Twoja sprawa jakie sa zwiazane z tym
        > koszta, chce to niech sobie przyjezdza,
        > tym bardziej,ze to na prawde autorytet.

Niech autor tego watku dowie sie w bibliotece kiedy przed pontyfikatem Papieza
        Jana Pawla II byl w Polsce jakikolwiek inny papiez. A pozniej niech sie
        zastanawia nad kosztami.
        • Gość: vinc Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 13:34
          to idiota robercik, z nim nie ma co gadać
        • Gość: ar Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 08.01.02, 13:56
          Calagan, a nie sądzisz ,że w takim zachowaniu wychodzi nasza dwulicowość.
          Bijemy pokłony, bo na tronie zasiada Nasz rodak. Jestem ciekawy, czy jak
          przyjdzie czas innego pontyfikatu, też tak chętnie będziemy zapraszać i
          urządzać pielgrzymki (nie patrząc na koszty).A jeszcze jak będzie miał inną
          karnację ? Szacunek dla głowy Kościoła powinien być oddawany zawsze, czego
          niestety nie można o nas powiedzieć. Spytaj się przeciętnego Polaka czy zna
          innych Papieży (nie mówiąc już o encyklikach)niż Jan Paweł II a poznasz
          stosunek do Stolicy Piotrowej.
      • zdzicha Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! 08.01.02, 13:45
        Papiez ma już tyle lat, że nie powinien wychodzić poza granice Watykanu, bo może
        sie to dla niego tragicznie skończyć. Jak chce przyjeżdżać do Polski to niech za
        to zapłaci, ja nie po to płacę podatki, żeby ktoś się za to szwendał po świecie.
        Dla mnie papież nie był, nie jest i nigdy nie będzie autorytetem. W czasie jego
        pobytów w Polsce odprawia się podobne szopki, jak dawniej w czasie wizyt w
        terenie I sekretarzy.

P.S.
        Powyższą wypowiedzią nie urażam personalnie nikogo poza papiezem.
        • znawca Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! 08.01.02, 15:41
          Zdzicha jesteś łatwo manipulowalna, bo odpowiadasz na oczywiste prowokacje.
          Niech nikt tu nic nie dopisuje.
          Znawca orzeka: null
        • kubajek do zdzichy 08.01.02, 15:54
          zdzicha, drobne sprostowanie: Jan Paweł II ma
          przyjechać do Polski a nie do ciebie,
          wyluzuj więc i śpij spokojnie.
          :)
          • fufek Re: do zdzichy 09.01.02, 12:23
            Zdzicha, to osobnik o małym stopniu świadomości społecznej, który sikał jeszcze
            do pieluchy gdy Papież przewracał system polityczny w Europie. Pewnie rodzice
            nie opowiadali mu jeszcze o duchowych rezultatach wizyt Ojca Świętego w naszej
            ojczyźnie, o entuzjaźmie i odwadze, jakie wprowadził w naszą walkę z
            komunizmem. Nawet zdeklarowani ateiści nie mogą dziś podważyć Jego wkładu w
            bieg historii. A co do traktowania kolejnej wizyty Papieża w Polsce w
            kategoriach wyłącznie finansowych, to pozostawiam to bez komentarza.
            • kubajek Re: do zdzichy 09.01.02, 13:08
              Zwłaszcza użytkownicy net-u powinni zdawac sobie sprawę
              że gdyby nie ON, to najbliższe miejsce dostępu do
              internetu było by w ... Berlinie Zachodnim.
              Pozdrawiam.
              :)))
              • Gość: mordor Re: do zdzichy IP: 193.178.168.* 09.01.02, 16:08
                kubajek napisał(a):

> Zwłaszcza użytkownicy net-u powinni zdawac sobie sprawę
                > że gdyby nie ON, to najbliższe miejsce dostępu do
                > internetu było by w ... Berlinie Zachodnim.
                > Pozdrawiam.
                > :)))

Mysle, ze bardzo przesadzasz. Co ma piernik do wiatraka ????!!!!?????
                • kubajek do mordor 09.01.02, 16:16
                  Powiem zatem jaśniej - gdyby nie działalność Kościoła a
                  Jana Pawła II w szczególności, to do dziś
                  prawdopodobnie tkwili byśmy w systemie komunistycznym,
                  z cenzurą, pewexami, kartkami, asygnatami, przydziałami
                  ... itd.
                  kpw?
                  • Gość: mordor Re: do mordor IP: 193.178.168.* 09.01.02, 17:20
                    kubajek napisał(a):

> Powiem zatem jaśniej - gdyby nie działalność Kościoła a
                    > Jana Pawła II w szczególności, to do dziś
                    > prawdopodobnie tkwili byśmy w systemie komunistycznym,
                    > z cenzurą, pewexami, kartkami, asygnatami, przydziałami
                    > ... itd.
                    > kpw?
                    >

Dobrze ze piszesz slowko "prawie", bo jeszcze bym musial ci uwiezyc na slowo.
                    System komunistyczny najprawdopodobniej i tak by sie rozpadl, bo nie byl "na
                    czasie" w tym czasie.

Mordor mozna odmienic, pisze sie raczej do Mordora a nie do Mordor. Nie gniewaj
                    sie, to nie pouczanie tylko taka informacja, hej .-)
                    • kubajek do mordora 10.01.02, 09:54
                      mordor napisał:
                      Mordor mozna odmienic, pisze sie raczej do Mordora a
                      nie do Mordor. Nie gniewaj sie, to nie pouczanie tylko
                      taka informacja, hej .-)

jasne ze się nie gniewam tylko nie wiedziałem czy
                      jesteś on czy ona, teraz wiem.

• Gość: ar Re: do Kubajka IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 10.01.02, 01:26
                    Jak się ma likwidacja cenzury do prób nałożenia kagańca na wypowiedzi Zdzichy,
                    poprzez poniżanie jej osoby w oczach innych forumowiczów?
                    • kubajek Re: do Kubajka 10.01.02, 08:55
                      Dlaczego mnie o to pytasz?
                      Ja nikomu kagńca nie zakładam, a wypowiedź zdzichy o
                      "szwendajacym się po świecie papieżu" mogłeś (niestety)
                      przeczytać. Świadczy to jednak o braku cenzury.
                      A poziom wypowiedzi zdzichy w tej sprawie świadczy sam
                      za siebie i nie warto tego nawet komentować.
                      • Gość: ar Re: do Kubajka IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 10.01.02, 14:43
                        Prawdopodobnie nieprecyzyjnie ułożyłem pytanie, lub doszukiwałeś się drugiego
                        dna, dlatego nie zrozumiałeś mojego postu. Chciałem poznać Twoje prywatne
                        zdanie na temat cenzury, o której napisałeś, w połączeniu z zachowaniami w tym
                        wątku. Tylko tyle.
              • Gość: radosław Re: do zdzichy IP: 195.117.41.* 11.01.02, 15:58
                A coż on takiego zrobił?!!! Przestańcie wmawiać mi, że jakiś papież czy inny
                mnich obalił komunę! To zrobili Polacy [czasem jedynie uciekając do
                najbliższego kościoła przed ścigającymi ZOMOwcami]. Nie mam już ochoty opłacać
                kolejnych wizyt starego człowieka, którego tak naprawdę nikt nie słucha...
                Oczywiście wszyscy "słuchają" - czyli "z wielkim zainteresowaniem" kiwają
                głowami... I dalej robią swoje - czyli kradną, mordują oraz w wielkiej dupie
                mają tzw. "nauki kościoła". Po cholerę się oszukiwać?! Polacy na Wielkanoc i
                Boże Narodzenie odruchowo sprzątają mieszkania - wielu nawet się kąpie! - stąd
                spadek ciśnienia na górnych piętrach w mojej dzielnicy. To jest jedyny przejaw
                polskiej pobożności... Przestańmy się czarować, że jesteśmy jakimś narodem
                wierzącym [96% ?]. Gdyby tak było, gdyby wszyscy tzw. katolicy przestrzegali
                swojego żelaznego kodeksu [X przykazań] możnaby w Polsce zlikwidować od
                poniedziałku wszystkie więzienia. A może to jedynie ateiści kradną, gwałcą i
                zabijają? No tak, 4 % społeczeństwa dokonuje 1.500.000 przestępstw rocznie... A
                reszta to anioły słuchające Wojtyły. Niech papa sprzeda swoje służbowe ciuchy -
                może uratuje kilka umierających z głodu dzieciaków...
              • Gość: QBAS Re: do zdzichy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.01.02, 14:57
                kubajek napisał(a):

> Zwłaszcza użytkownicy net-u powinni zdawac sobie sprawę
                > że gdyby nie ON, to najbliższe miejsce dostępu do
                > internetu było by w ... Berlinie Zachodnim.
                > Pozdrawiam.

JEŚLI TAK TO NIE BYŁOBY 15% BEZROBOTNYCH!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Ewa Re: do zdzichy IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 22.01.02, 13:54
              To najmądrzejsze sformułowanie na tym forum!!!
              Jak można dyskutoawać na temat ewidentnego wkładu papieża w budowanie wolnej
              Polski?
            • Gość: EWA Re: do zdzichy IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 22.01.02, 13:58
              fufek napisał(a):

> Zdzicha, to osobnik o małym stopniu świadomości społecznej, który sikał jeszcze
              >
              > do pieluchy gdy Papież przewracał system polityczny w Europie. Pewnie rodzice
              > nie opowiadali mu jeszcze o duchowych rezultatach wizyt Ojca Świętego w naszej
              > ojczyźnie, o entuzjaźmie i odwadze, jakie wprowadził w naszą walkę z
              > komunizmem. Nawet zdeklarowani ateiści nie mogą dziś podważyć Jego wkładu w
              > bieg historii. A co do traktowania kolejnej wizyty Papieża w Polsce w
              > kategoriach wyłącznie finansowych, to pozostawiam to bez komentarza.

Poniżej napisałam swoje poparcie dla tego zdania. Jest najmądrzejsze!!!

• Gość: euro2002 Zdzich jest jeszcze glupsza niz myslalem IP: 212.141.155.* 09.01.02, 16:21
          zdzicha napisał(a):

> . Jak chce przyjeżdżać do Polski to niech z
          > a
          > to zapłaci, ja nie po to płacę podatki, żeby ktoś się za to szwendał po świecie
          > .
          > Dla mnie papież nie był, nie jest i nigdy nie będzie autorytetem. W czasie jego
          >
          >

Przepraszam, ale zdzicha to szambo.
          • Gość: Troy Re: Zdzich jest jeszcze glupsza niz myslalem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.01.02, 16:43
            Gość portalu: euro2002 napisał(a):

> zdzicha napisał(a):
            >
            > > . Jak chce przyjeżdżać do Polski to niech z
            > > a
            > > to zapłaci, ja nie po to płacę podatki, żeby ktoś się za to szwendał po św
            > iecie
            > > .
            > > Dla mnie papież nie był, nie jest i nigdy nie będzie autorytetem. W czasie
            > jego
            > >
            > >
            >
            > Przepraszam, ale zdzicha to szambo.
            Nie tylko zdzicha. Te pedaly co ten
            watek zalozyly tez.

• Gość: Ed Re: Zdzich jest jeszcze glupsza niz myslalem IP: 10.100.2.* 10.01.02, 00:57

> Gość portalu: euro2002 napisał(a):
              >
              > > zdzicha napisał(a):
              > >
              > > > . Jak chce przyjeżdżać do Polski to niech z
              > > > a
              > > > to zapłaci, ja nie po to płacę podatki, żeby ktoś się za to szwendał
              > po św
              > > iecie
              > > > .
              > > > Dla mnie papież nie był, nie jest i nigdy nie będzie autorytetem. W c
              > zasie
              > > jego
              > > >
              > > >
              > >
              > > Przepraszam, ale zdzicha to szambo.
              > Nie tylko zdzicha. Te pedaly co ten
              > watek zalozyly tez.
              >
              >

Tak wygląda tolerancja dla innych poglądów? Przecież to już jest prawie
              autocenzura nakładana na siebie i innych.
              Uważam, że Pcim Dolny jest naipiękniejszym miastem na świecie.
              Pozdrawiam

• Gość: AlexBln Re: Zdzich jest jeszcze glupsza niz myslalem IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.02, 01:14
                Hej,hej..."Pedaly" to epitet nie majacy
                nic wspolnego z homofobia, albo innym Ciemnogrodem
                moglem rownie dobrze napisac "Chuje" albo
                cos tego kalibru!!!
                Pozdrowienia
            • Gość: AlexBln Re: Zdzich jest jeszcze glupsza niz myslalem IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.02, 01:16

> Gość portalu: euro2002 napisał(a):
              >
              > > zdzicha napisał(a):
              > >
              > > > . Jak chce przyjeżdżać do Polski to niech z
              > > > a
              > > > to zapłaci, ja nie po to płacę podatki, żeby ktoś się za to szwendał
              > po św
              > > iecie
              > > > .
              > > > Dla mnie papież nie był, nie jest i nigdy nie będzie autorytetem. W c
              > zasie
              > > jego
              > > >
              > > >
              > >
              > > Przepraszam, ale zdzicha to szambo.
              > Nie tylko zdzicha. Te pedaly co ten
              > watek zalozyly tez.

Psychiczne pedaly...
              >

• Gość: vinc Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.01.02, 16:14
      w tym roku nie przyjedzie
      • garma Re: PAPIEŻ 10.01.02, 18:38
        Ja bardzo bym chciała, żeby Ojciec Święty Jan Paweł II przyjechał do Polski.
        Dla mnie Jan Paweł II jest autorytetem.
        Jednak zabiegi premiera Millera o to, by papież odwiedził nasz kraj, bardzo
        mnie zaniepokoiły, bo jaki interes ma w tym premier ?

Zdzicha napisała: "ja nie po to płacę podatki, żeby ktoś się za to szwendał po
        świecie."
        Myślę, że nie mamy zbyt dużego wpływu na wysokość płaconych przez nas podatków,
        ani na to, na co te podatki są przeznaczane. Ale to jest już osobny temat...
        • Gość: radosław Re: PAPIEŻ IP: 195.117.41.* 11.01.02, 16:01
          Jedź sama do niego - i nie wracaj!!!!
        • quent Re: PAPIEŻ 29.01.02, 11:30
          garma napisał(a):

> Ja bardzo bym chciała, żeby Ojciec Święty Jan Paweł II przyjechał do Polski.
          > Dla mnie Jan Paweł II jest autorytetem.
          > Jednak zabiegi premiera Millera o to, by papież odwiedził nasz kraj, bardzo
          > mnie zaniepokoiły, bo jaki interes ma w tym premier ?
          >

To bardzo proste. Miller liczy na to że kościół pomoże (już pomaga)przekonać
          eurosceptyczną część społeczeństwa do UE. Nie opłaca mu się w tej chwili kolejna
          wojna ideologiczna z Kościołem, zwłaszcza że i Kościól nie zachowuje się tak samo
          jak np. 8-9 lat temu. Miller tez poszedł na kompromis i ani słowem nie wspomina o
          liberalizacji ustawy antyaborcyjnej.
          Wizyta Papieża, który jednoznacznie popiera nasze europejskie aspiracje jest
          świetnym pomysłem. Może zneutralizuje ona w jakis sposób wpływ jaki na częśc
          wyborców wywiera pan dyrktor Rydzyk z RM. Trzeba tylko ja w odpowiedni sposób
          wykorzystać-nie mam na mysli manipulacji ale np. takie ułozenie programu
          pielgzymki zeby Papież miał okazje do powtornego powtorzenia poparcia dla UE-
          np.spotkanie z Milerrem i naszym negocjatorem z UE, ponowna wizyta w Parlamencie
          itd.
          Dlatego wszelkie głosy na temat tego ze Karol Wojtyla nie powiniemn przyjezdzac
          bo to kosztuje zbyt duzo śmieszą mnnie. w sytuacji gdy poparcie dla integracji
          siega w porywach 60% papieska pielgrzymka moze sie okazac najbardziej "dochodowa
          i trafiona inwestycja"
          pod warunkiem ze ktos w tym kraju wogole słucha tego co mowi papiez;))
      • Gość: mattik Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: *.*.*.* 18.01.02, 11:18
        I cale szczescie
    • Gość: kszynka Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: 62.233.138.* 15.01.02, 10:28
      Szkoda mi ciebie Kolego, żal mi Twoich bliskich.
      Dlaczego ktokolwiek miałby nie przyjeżdzać do swojego rodzinnego kraju?
      Chyba pomieniałeś sie na łby ze swoim koniem
      Nie pozdrawiam
    • Gość: zdzisio Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: 192.168.100.* 18.01.02, 08:52
      Myślę, że w Polsce zbyt wielu ludzi, szczególnie młodych bezkrytycznie
      przyjmuje postawę amerykańskiego biznesmena, który wszystko przelicza na
      pieniądze i cale życie jest nieszczęśliwy. Naczytali się podręczników
      marketingu, gdzie wytyczną postępowania jest kasa. Ale z drugiej strony
      przecież zapraszają do siebie znajomych i przyjaciół i wydają pieniądze, by z
      nimi spędzić czas. Z wizytami Papieża jest jak z wizytą przyjaciela. Trzeba
      wydać pieniądze, by go ugościć i posłuchać, co ma do powiedzenia i kryteria
      ekonomii kapitalizmu nie mają tu zastosowania. Myślę że Papież wielokrotnie
      udowodnił, że jest przyjacielem Polski. Wtedy, gdy politycy zachodni milczeli
      On odważnie mówił, co myśli i zawsze stawał w obronie naszego kraju. Niektórzy
      mówią że jest stary, zniedołężniały i schorowany i w związku z tym nie warto go
      gościć, bo nic nie wniesie nowego. Ale czy ktoś zastanowił się nad tym, że jego
      stan zdrowia jest konsekwencją ciężkiej pracy, niezliczonych pielgrzymek i
      trudu jaki sobie zadał by dotrzeć do ludzi na całym świecie. On nie przeliczał
      wtedy na pieniądze, czy mu się to opłaca, co na tym zyska finansowo, tylko
      jechał i działał. Gdy patrzę na Niego jak trzęsą mu się ręce, jak z trudem mówi
      i porusza się to nabieram coraz większego szacunku dla tego co zrobił. Ale
      wielu ludzi widzi w nim tylko starca. Po co takiego zapraszać i oglądać. I
      jeszcze jedno – czy ktoś z Was pomyślał o ludziach chorych, na wózkach
      inwalidzkich zamkniętych w szpitalach czy przykutych do łóżka w domach dla
      których możliwość przeżywania Jego wizyty jest nieprzeliczalna na pieniądze.
      Ludzie zostawcie swe kalkulatory w domu i spójrzcie na Papieża z innej strony.
      Pozdrawiam
    • Gość: Ed Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: 10.100.2.* 24.01.02, 02:54
      Niech se przyjeżdża, tylko dla czego na mój koszt.
      • che1 Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! 24.01.02, 19:58
        A może wypowiedzieli by się czarni(księża).Przecież przy okazji wizyt swojego
        szefa robią niezłe kokosy.Niech się dołożą trochę do wizyty .Taki gest,choćby
        symboliczny ,uspokoiłby przeciwników odwiedzin starszego pana z
        Watykanu.Budują się świątynie(np.pożal się boże Opatrzności Bożej)za pieniądze
        wszystkich wierzących i nie ,to dlaczego episkopat nie chce współfinansować
        wizyty niemylnego?Apropos,obalania komunizmu:komune to obalił Lechu skokiem
        przez płot ,a nie papa knowaniami z Reganem!
        • Gość: noname Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: 212.244.106.* 25.01.02, 10:21
          Nie powinien.Jeżeli zależy Mu na naszym kraju, to powinien znać naszą nie
          najciekawszą sytację gopodarczo-społeczną i zdać sobie sprawę z tego że jego
          przyjazd obciąży nas dużymi kosztami. Pieniądze się znikąd nie biorą i aby
          sfinansować jego wizytę musielibyśmy z jakichś celów zrezygnować.
          Co do wkładu w obalenie systemu w Europie Wschodniej i te wszystkie pielgrzymki
          po świecie to ich efekt jest raczej niewielki.
          • fufek Re: Do Zdzisia 25.01.02, 11:55
            Piękne słowa. Szkoda, że wypowiedzi w tym stylu co Twoja jest na forum coraz
            mniej. Pozdrawiam.
            • Gość: Szybki Re: Do Zdzisia IP: *.proxy.aol.com 29.01.02, 05:34
              Ja rowniez zgadzam sie to co Zdzich napisal, papierz jest polski patriota i
              zawsze powinno jego przyjac w kraju. Jezeli bedziesz myslal tylko i wylacznie
              czy ciebie/nas stac na to , to niestety zle o nas swiadczy. Pozd. z Kaliforni.
    • Gość: maro NIE ZGADZAM SIĘ !!! IP: *.interraw.net.pl 29.01.02, 12:50
      A ja sie nie zgadzam z Tobą kolego!Powinien przyjechać. Jak już mamy myśleć tak
      jak Ty to nikt nie powinien do nas przyjeżdżać ani Putin ani Bush ani inni
      zagraniczni goście zapraszani przez rząd.
      • Gość: Polak To zywy trup IP: *.tpl.toronto.on.ca 29.01.02, 18:15
        On juz nie wniesie nic nowego to zywy trup .Ludzie go sluchaja , ale absolutnie nie stosuja sie do
        jego wskazuwek .Perfidia Millera zapraszac papieza , aby wykozystac go do wlasnych celow .
        Takie wycieczki drogo kosztuja , a nie jest to Chrystus , ani nawet sw. Franciszek .Widoczny jest kult
        ktory stworzyl do jego osoby , to niczemu nie sluzy bo to nie Jezus Chrystus .Jezus juz wszystko
        powiedzial Papiez tylko powtarza slowa Jezusa i wymaga organizowania mu drogich wycieczek
        ktore wprowadzaja takie kraje jak Polska w jeszcze wieksza nedze . On lada chwila umrze niech
        spedza ostanie dni w Watykanie .Te jego wycieczki nic nie daja .Niech pisze poslania ktore
        beda czytane w kosciolach to tansze i skuteczniejsze .Zegnaj Wojtylo , zegnaj kulcie jednostki
        jaki wprowadzil Papiez .
        • Gość: mobilny Re: To zywy trup IP: *.chello.pl 29.01.02, 18:35
          To fakt Papież jest już niedołężny i chociaż umysł wciąż jeszcze lotny i
          mądrość w nim wielka to lepiej gdyby w spokoju doczekał swoich dni w jakimś
          przyzwoitym miejscu. Chyba powinien przystopować z tymi pielgrzymkami.
          Temat twojego wątku jest jednak nie na miejscu. Twierdzisz, że Jezus już
          wszystko powiedział, chyba jednak trzeba głosić dalej Jego naukę, tak jak i
          inne nauki, które zsyłają pokój na ten świat wiecznej wojny i walki. Papież
          zrobił wiele dobrego dla naszej ojczyzny i myślę, że należy mu się szacunek, a
          stwierdzenie "żywy trup" w połączeniu z klimatem twojego postu jest lekko
          obraźliwe. Dlaczego nie powiesz wprost co sądzisz o Janie Pawle II?!
          • Gość: Polak Ma wyglad schorowanego starca IP: *.tpl.toronto.on.ca 29.01.02, 18:47
            Wilki zn any Polak na calym swiecie .Polacy chca i pragna by jego wielkosc splywala na nich .
            To , ze Papiez jest wielki to nie zasluga Polski i Polakow tylko samego J.P. II .
        • Gość: Grzechu Re: To zywy trup IP: 193.178.143.* 29.01.02, 18:59
          ..zegnaj Polaku!
        • Gość: b Re: To zywy trup IP: 212.244.106.* 01.02.02, 10:02
          To raczej Ty masz umysłowość żywego trupa.
    • Gość: XYABOL Przymyślenia... IP: *.acn.waw.pl 29.01.02, 23:50
      Oto moje skromne przymyślenia na tamat Waszych wypowiedzi...

Papież nie obalił komunizmu, a jego wkład w proces kształtowania się systemu
      demokratycznego w Europie Środkowej ograniczał się do wsparcia duchowego. Nie
      można wykluczyć, ze dało to społeczeństwu pewnego rodzaju bodziec do dalszego
      działania w walce z ideologią marksistowską, aczkolwiek nie był to decydujący
      czynnik upadku komunizmu, a raczej tylko jeden z wielu....

Komunizmu nie obalił też Lech Wałęsa. To, że na każdym kroku powtarza on swoje
      zasługi jest po prostu fałszowaniem historii. Wałęsa nie brał udziału w strajku
      w stoczni, lecz w momencie gdy miało dojść do pertraktacji z rządem przyjechał
      do stoczni MOTORÓWKĄ. Nie było więc żadnego "skoku przez płot", chyba że skoku
      z motorówki na suchy ląd. Owszem stał on na czele ludzi walczących z ustrojem,
      za to też dostał Nagrodę Nobla (ale nie za swoje osobiste zasługi, lecz jako
      wyraz poparcia przez Zachód społecznej walki o transformację ustrojową w
      Polsce), aczkolwiek nie może mówić, że to JEMU zawdzięczamy obalenie ustroju
      komunistycznego, bowiem przypisywanie sobie zasług całego społeczeństwa
      świadczy tylko i wyłącznie o olbrzymiej pysze i nadmiernym egoiźmie...

Komunizm został obalony przez wiele czynników. Przede wszystkim warto tu
      wymienić zmianę sytuacji w krajach sąsiadujących z Polską. Okres zimnej wojny i
      upadek idei mocarstwowej w ZSRR, jak również dojście do władzy Gorbaczowa,
      spowodowały sytuację, która ułatwiła Polakom odejście od systemu centralnie
      sterowanego. Wpływ na zmianę systemu miało też wsparcie państw zachodnich,
      mające na celu nie tyle pomoc Polsce, ale osłabienie Związku Radzieckiego.

Warto tutaj również spojrzeć na podłoże ekonomiczne odejścia Polski z drogi
      dążenia do komunizmu. System socjalistyczny, oparty na cenach obrachunkowych,
      nie mógł doprowadzić, jak słusznie zauważył już w 1920 roku L. von Mises, do
      właściwego rozwoju gospodarki, a co za tym idzie - do długofalowej egzystencji
      państwa, w przypadku gdy cała Europa Zachodnia, oparta na systemie
      wolnorynkowym, stawała się coraz mocniejszym i silniejszym konkurentem dla
      Rosji i państw będących w jej bezpośredniej i pośredniej strefie wpływów. Ten
      czynnik był właśnie jestnym z głównych powodów, który to motywował
      społeczeństwo polskie do walki o wyzwolenie się spod ucisku komunistycznego.
      Ludzie, widząc jak żyją ich zachodni sąsiedzi, pragnęli odejść od centralizmu
      na rzecz wolnego rynku i zasad demokratycznych, nieodłącznie z nim związanych.
      Ta ludzka chęć poprawy swojej sytuacji życiowej była motorem działań ludzi
      walczących z ustrojem. I nie można stwierdzić, że dokonała tego JEDNA OSOBA,
      lecz CAŁE SPOŁECZEŃSTWO, pragnące lepszej przyszłości dla siebie i swoich
      rodzin. Strajki, demonstracje, działania w podziemiu nie można przypisać tylko
      pojedynczym osobom. Bez społecznej akceptacji nie miałyby sensu i z całą
      pewnością skończyłyby się fiaskiem...

Nawiązując do Waszych opinii dotyczących przyjazdu papieża do Polski,
      chciałbym zauważyć, iż nie możemy popadać nadmierne zauroczenie jego osobą.
      Owszem - stoi on na czele obcego państwa, jest osobą, która ma duże
      poszanowanie w społeczeństwie. Każdy z nas ma prawo, zgodnie z ideą demokracji,
      do wyrażania swojej opinii na temat jego poglądów i działalności. Jednakże
      musimy odróżnić sferę wiary i moralności od sfery gospodarczej i ekonomicznej.
      Wiadomo powszechnie, że dla polityków nie ma lepszego sposobu na wzrost
      poparcia dla swojej osoby, niż spotkanie z papieżem, pokazanie się w jego
      obecności przed kamerami telewizyjnymi, mówienie o nim w samych superlatywach.
      Tak właśnie postępował J. Buzek, któy mimo swojej ewangelickiej wiary, czcił
      papieża ponad miarę, jednakże nie z czystych pobudek i przekonań religijnych,
      lecz tylko dla wzrostu poparcia społecznego dla niego i jego rządu.

Leszek Miller postępuje obecnie podobnie. Lecz w jego przypadku zachowanie
      taki prowadzi do przeciwnych konsekwencji. SLD wygrało wybory między innymi
      dzięki temu, że społeczeństwo miało już dość konserwatyzmu katolickiego i
      chciało zmian na tym polu w polityce rządu. Ja sam głosowałem na SLD (nie
      wstydzę się tego), aczkolwiek zachowaniem obecnego premiera czuję się
      zawiedzony. Według mnie politycy powinni oddzielać religie od gospodarki i nie
      obciążać społeczeństwa kosztami wizyty papieskiej, mającej dla nich na celu
      tylko i wyłącznie wzrost notowań ekipy rządzącej. Owszem, papież jest znanym
      Polakiem, a jego kariera zawodowa, o ile mogę to tak ująć, była i ciągle jest
      bardzo udana, ale nie można za wszelką cenę żerować na jego popularności. Nie
      można też w swym dążeniu posługiwać się złą, według mnie, interpretacją badań
      społecznych, wskazujących na to, iż w Polsce społeczeństwo jest w 96%
      społeczeństwem katolickim. Wielu ludzi, pomimo tego, że wychowało się w
      tradycji chrześcijańskiej, nie uważa się sa wierzących i praktykujących, a
      jeszcze więcej osób słowa Biblii interpretuje na własny sposób, czesto
      postępując przez to niezgodnie z prawem. Zatem w rzeczywistości tylko małej
      grupie ludzi, w porównaniu z całym społeczeństwem, zależy tylko na wizycie
      papieża w kraju. A wówczas publiczne finansowanie jego wizyty nie ma sensu i
      jest wyjątkowo nie fair z punktu widzenia wszystkich osób płacących podatki.
      Kościół katolicki jest na tyle bogaty, że może sam finansować podróż swojego
      najważniejszego przedstawiciela, a nasze państwo, będące - zgodnie z
      konstytucją - państwem "równości wyznań", nie musi w tym brać udziału. A w
      szczególności, że wizyty papieskie są w Polsce najczęstsze w porównaniu do
      innych krajów...

• Gość: Cwok Re: Przymyślenia... IP: 199.71.64.* 30.01.02, 00:11
        Maszcalkowicie racje .Bardzo dziekuje za tak dlugi wywod .Zgadzam sie calkowicie z Toba chociaz popieram
        Unie Wolnosci.
        • Gość: Jazz Re: Przymyślenia... IP: 80.72.34.* 30.01.02, 00:20
          Aprendimos a quererte,
          Desde la histórica altura,
          Donde el sol de tu bravura
          Le puso cerco a la muerte.
          Aquí se queda la clara,
          La entrañable transparencia
          De tu querida presencia,
          Comandante Ché Guevara.
          Tu mano gloriosa y fuerte
          sobre la historia dispara,
          cuando todo Santa Clara
          Se despierta para verte.
          Aquí se queda la clara,
          De tu querida presencia,
          Comandante Ché Guevara.
          Vienes quemando la brisa
          con soles de primavera
          para plantar la bandera
          con la luz de tu sonrisa
          Aquí se queda la clara,
          De tu querida presencia,
          Comandante Ché Guevara.
          Tu amor revolucionario
          te conduce a nueva empresa,
          donde espera la firmeza
          de tu brazo libertario.
          Aquí se queda la clara,
          De tu querida presencia,
          Comandante Ché Guevara.
          Seguiremos adelante
          como junto a tí seguimos
          y con Fidel te decimos :
          "¡Hasta siempre Comandante!"
          Aquí se queda la clara,
          De tu querida presencia,
          Comandante Ché Guevara.

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE !

• Gość: Jazz Re: Przymyślenia... IP: 80.72.34.* 30.01.02, 00:32
            A co do przemyslen. Xyabol to moj compadre.
            Zgadzam sie z tym co napisal. i nie glosowalem na nic ostatnio
            chociaz gdybym mogl to bym wybral lsd

proponuje zalozyc watek czy Lama Rinpocze moze przyjechac do Polski ?
            • Gość: re Re: Przymyślenia... IP: *.acn.waw.pl 30.01.02, 00:34
              Gość portalu: Jazz napisał(a):

> proponuje zalozyc watek czy Lama Rinpocze moze przyjechac do Polski ?

ciekawe tylko czy na jej wizyte politycy też chcieliby wydac grube milony
              zlotych;]
            • Gość: mobilny Re: Przymyślenia... IP: *.chello.pl 30.01.02, 00:36
              Niech Żyje Forum Republikańskie.
              Rinpocze może!
              Już paru było chyba?!
              Na jednym byłem ze trzy lata temu...to była ona!
    • Gość: u Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 00:51
      gośc w dom itd odwalcie się od JP 2
      • Gość: kilovolt Re: PAPIEŻ NIE POWINIEN PRZYJEŻDŻAĆ DO POLSKI !!! IP: *.*.*.* 30.01.02, 22:58
        Amen!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka