ludwik_13 Segregacja śmieci to strata czasu 11.08.08, 16:19 A w moim podwarszawski miasteczku od latu funkcjonuje system workowy!!! Aż serce rośnie, gdy widzę w pierwszą lub drugą sobotę miesiąca (miasto podzielone jest na dwie części) sterty worków w trzech kolorach ustawione pod płotami posesji. Mieszkańcy bloków mają gorzej i trudniej, ale domkowicze mają naprawdę luksus, bo za odbiór płaci miasto!!! (oczywiście tylko tych posegregowanych). Prawda, że mieszkancom zdarzają się błędy, pomyłki czy zwykła głupota (np. wrzucanie niezgniecionych zakręconych dokładnie buetelek PET), ale powolutku - nie od razu Kraków zbudowano!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qdx Ekologia to skok na kasę! IP: 217.147.104.* 12.08.08, 09:10 Dokładnie tak. Otóż popieram działania proekologiczne, ale takie, które mają uzasadnienie ekonomiczne - a nie są wyłącznie wymierzone w mój portfel. Ot np. zmieniam samochód co 2-3 lata i za każdym razem kupuję oszczędniejszy. Producenci robią coraz efektywniejsze (a zarazem ekologiczniejsze) silniki a ja nie potrzebuję coraz mocniejszego - wręcz przeciwnie. Do pracy dojeżdżam rowerem. Śmieci posegreguję, jeśli będzie z tego korzyść. Sęk w tym, że na moim osiedlu wywóz posegregowanych będzie droższy niż normalnych. No to nie! Reklamówki sklepowe rozkładają się 300 lat, więc zlikwidować. To kolejny skok na kasę. Jak? Otóż idę do tesco, robię zakupy, pakuję w te reklamóweczki i... w domu wykorzystuję je jako worki na śmiecie. A teraz idę do ekologicznego carfura a tam reklamówek nie ma. Tzn są, ale po 60gr - takie same a już za kasę. Albo też można taki wór wielorazowego użytku kupić. Też za kasę. A śmieci to w czym wyniosę do kontenera? Ano, są przecież worki na śmieci we wszystkich supermarketach. Za kasę! A te również rozkładają się 300 lat, ale to już nikomu nie przeszkadza - bo są ZA KASĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieporęcak Segregacja śmieci to strata czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 03:19 U nas gmina załatwiła firmę, która ma kontener podzielony na części i posegregowane odpady zbiera jak trzeba. Ja się jednak do tego nie zapisałem ponieważ nie chce mi się czekać cały miesiąc ze stertami śmieci. Sam raz na dwa tygodnie pakuje je do auta i wywożę do skupu, co wszystkim marudzącym polecam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Segregacje śmieci trzeba zorganizowac. IP: *.leed.cable.ntl.com 14.08.08, 14:50 Papierow nie powinna odbierac firma ktora zabiera smieci mieszane.Na papier sa specjalne pojemniki i zabierane sa z pod domu 1x w miesiacu.Nie powinno tak byc ze jest 1 pojemnik na blok cztero klatkowy z dziesiecioma pietrami.Nikt nie lubi balaganu wokol domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delano.se Re: Segregacje śmieci trzeba zorganizowac. IP: *.A151.cust.bahnhof.se 15.08.08, 11:58 marta, są lepsze systemy gdzie masz max 30 metrów do wlotu segregowanych odpadów, pztrz www.envac.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Segregacja śmieci to strata czasu IP: *.vast.net.pl 17.08.08, 21:57 ze zdjec widac, ze pojemniki na poszczegolne odpady sa niewielkich rozmiarow, ponadto bardzo wiele osob wcale plastikowych opakowan nie zgniata przed wrzuceniem, wiec pojemniki sie szybko zapelniaja. nalezaloby te pojemniki wykonac inne, bardziej pojemne i poustawiac na osiedlach w wiekszej ilosci. to, ze z tych pojemnikow smiecie wrzucane sa do jednego pojazdu nie trzeba sie denerwowac, poniewaz napewno jada do bazy tej firmy a nie na wysypisko, gdzie ponownie nastepuje ich wlasciwa segregacja. wyciagnelem z tego wniosek i do jednej reklamowki zbieram plastiki, szklo, itd a w oddzielnej reklamowce odpady kuchenne organiczne, ktore wrzucam do zsypu. Odpowiedz Link Zgłoś
dobroslawa2 LOT Ground Services w d.. ma segregację 19.08.08, 23:02 LGS z Wirażowej, 2-3 ton odpadów dziennie, 50% to papier, karton, plastik, folia nie prowadzi żadnej segregacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Segregacja śmieci to strata czasu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 10:49 W mojej podwarszawskiej miejscowości od tego roku raz w miesiącu przyjeżdża samochód finansowany przez gminę i zabiera dwa rodzaje worków: niebieskie na papier, plastik i metal, zielone na szkło. Mieszkańcy wystawiają worki przed posesje na ulicę. A do pojemników na śmiecie wrzucam niesegregowalną resztę i płacę za wywóz sama. Dodatkowo mam w ogrodzie kompostownik na odpadki organiczne, więc obierki się nie marnują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Segregacja śmieci to strata czasu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 10:52 A zasady segragacji są takie: www.babice-stare.waw.pl/index2.php?op=8&go=7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waffen SS Segreguj sobie śmieci, głupia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 00:58 ale durnie pracują w Koszernej, myją śmieci -kubeczki, puszeczki ! przerobić by was na nawóz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idioci Segregacja śmieci to strata czasu IP: *.aster.pl 21.08.08, 11:24 Całe życie trzeba idiotom wszystko tłumaczyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sonifizzle Segreguj sobie śmieci, głupia! 25.08.08, 12:31 taaak ... tez segreguje smieci i zawsze odnosze wrazenie ze to i tak laduje w jednym wspolnym kontenerze... poza tym kilka miesiecy temu usneli u mnie kontener na szklo kolorowe tzn kazde szklo wrzucam do smietnika 'szklo biale' no bo co mam robic ? przeciez to ostatecznie bez roznicy... Odpowiedz Link Zgłoś