Gość: kuba IP: 62.29.248.* 11.08.08, 15:51 jak wygladała frekwencja na tych stacjach w latach 70, 80 tych? Komu one słuzyły? Teraz jest z tą frekwencją fatalnie nie wiem czy jest sens te stacje remontować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: pkp praga, żerań, toruńska IP: 81.210.87.* 11.08.08, 16:03 Odpowiedzią na pytanie jest ilość fabryk w okolicy. FSO chociażby. A w ogóle, to o jakich remontach mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Remontują tory na Nasielsk a nie stację Toruńska 12.08.08, 11:30 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Odpowiedzią na pytanie jest ilość fabryk w okolicy. FSO chociażby. Ale, o ile pamiętam, np. Warszawa Toruńska i Warszawa Praga są oddzielone od FSO chyba trzydziestką torów, i odpowiednimi parkanami fabrycznymi; więc żeby się dostać z Toruńskiej do FSO, to trzeba na górę na wiadukt, przegalopować do oddalonego przystanku busowego, dojechać (albo dojść) nad fabryką do przystanku nad Jagiellońską i stamtąd znów na dół i do wejścia do FSO. Mało praktyczne. > A w ogóle, to o jakich remontach mówisz? Kolega pewnie miał na myśli remont linii wylotowej na Nasielsk (podobno przystosowują ją do szybkości pociągów 160 km/h). Zaplątałem się kiedyś w tamten rejon przy Marywilskiej - rozmontowali tory do imentu i kładą wszystko od nowa. Ale to nie ma raczej wpływu na stan samych stacji Toruńska i Praga. Do Pragi to przynajmniej jakaś linia minibusowa dociera, ale też rzadko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Remontują tory na Nasielsk a nie stację Toruń IP: 81.210.87.* 12.08.08, 11:50 Owszem są oddzielone. Ale przecież jest dojście górą i wcale nie trzeba iść na przystanek. Ja osobiście z FSO miałem krótką przygodę, ale masz pewność, że nie było wejść od strony bocznic? Z drugiej strony chyba było łatwiej dość z Toruńskiej czy Pragi niż wracać się z Gdańskiej. Warszawa-Praga była przesiadkową też dla ludzi, którzy jechali dalej na południe, po praskiej stronie Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Remontują tory na Nasielsk a nie stację Toruń 12.08.08, 16:30 Na stacji Praga była i jest kładka do FSO. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Remontują tory na Nasielsk a nie stację Toruń 14.08.08, 12:37 sibeliuss napisał: > Na stacji Praga była i jest kładka do FSO. Kładka jest nad stacją ale nie do FSO ale na drugą stronę torów, tam są jakieś hurtownie czy coś takiego. Jakby była prosto do FSO, to każdy mógłby sobie wejść 'z ulicy' do fabryki, i wyjść. Obawiam się, że to by zaowocowało zwiększoną podażą nowych części zamiennych na giełdach i szrotach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Remontują tory na Nasielsk a nie stację Toruń IP: 81.210.87.* 14.08.08, 12:50 Do FSO nie znaczy "na teren FSO" Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Remontują tory na Nasielsk a nie stację Toruń 15.08.08, 02:08 Facet - czytaj ze zrozumieniem - do FSO. Obok zejścia była portiernia i wejście na wydział B-2. ps. czasami masz chore poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Remontują tory na Nasielsk a nie stację Toruń 18.08.08, 08:39 sibeliuss napisał: > Facet - czytaj ze zrozumieniem (...) > ps. czasami masz chore poczucie humoru. Ja czy Paweł? :) Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Remontują tory na Nasielsk a nie stację Toruń 14.08.08, 22:24 > Kolega pewnie miał na myśli remont linii wylotowej na Nasielsk (podobno przysto > sowują ją do szybkości pociągów 160 km/h). Zaplątałem się kiedyś w tamten rejon > przy Marywilskiej - rozmontowali tory do imentu i kładą wszystko od nowa. Jest dokładnie tak jak mówisz. Linia zbudowana prawie od nowa, z lepszymi parametrami. Pociągi podmiejskie też będą szybciej jeździć niż teraz. Jakby do tych przystanków był dobry dojazd z osiedli pobliskich (choć ciężko mówić o bliskości, jak mamy obok stację Żerań i fabryki upadłe), to może przystanki by ożyły... Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: pkp praga, żerań, toruńska 11.08.08, 16:21 Fabryki padły, dojazd fatalny, ale kolejka musi być dostępna. Odpowiedz Link Zgłoś