Dodaj do ulubionych

Ulica Ciasna

19.09.08, 10:17
Nie mogę niestety znalezć w literaturze opisu dziejów tej uliczki - gdzie szukać?
Obserwuj wątek
    • andrzej_b2 Re: Ulica Ciasna 19.09.08, 11:28
      „Od Świętojerskiej bez wyjścia” – wg Kalendarzy Wieku z 1896 i 1899 r. (stało na
      niej pięć kamieni (nr 1 do 5), lub
      www.trasbus.com/planywarszawy/1913/1913-03.jpg
      Pozdrawiam :-)
      • postkeeper Re: Ulica Ciasna 19.09.08, 13:50
        Pytanie o ulicę Ciasną wcale nie jest takie jednoznaczne. Według Kwiryny Handke ("Słownik nazewnictwa Warszawy"[1988])ta nazwa o charakterze topograficznym była wykorzystywana w Warszawie dla niejednego obiektu. Wymienia ich aż cztery. "Encyklopedia Warszawy" (PWN) mówi o dwóch: istniejącej - i wspomnianej przez Ciebie - nowomiejskiej i, zlikwidowanej w XIX w. - mariensztackiej.
        Być może coś więcej można znaleźć w książce "Ulice Nowego Miasta" (wyd.Veda) Ryszarda Mączyńskiego, ale nie mam jej w swoich zbiorach.
        pozdrawiam
        palker/postkeeper/wawafoto
        • horpyna4 Re: Ulica Ciasna 20.09.08, 12:36
          Na planie z 1855 roku (Plan kierunku rur wodociągu warszawskiego)
          jest uliczka bez nazwy w miejscu obecnej Ciasnej, ale krótsza i
          ślepa, zaczynająca się przy Świętojerskiej, a kończąca w połowie
          odległości do Franciszkańskiej.
          Wcześniej ta uliczka została zaznaczona na planie Warszawy z 1848 r,
          nie ma jej natomiast na planie z 1842 r. Wiadomo więc mniej więcej,
          kiedy w ogóle pojawiła się.
          Ostatni szczegółowy plan, na którym nie znalazłam nazwy, jest z roku
          1859. Nazwa jest już na planie z roku 1862 (Plan miasta stołecznego
          Warszawy pod względem topograficzno-hygienicznym).
          Ilustrowany Przewodnik po Warszawie z r. 1893 wymienia ul. Ciasną
          przy okazji opisywania "dzielnicy nalewkowskiej". Ale chyba nie było
          na niej nic ciekawego, skoro jest tylko krótka wzmianka o "zaułku
          zwanym ulicą Ciasną".
          Ulica ta była ślepa jeszcze przez długie lata. Po II wojnie światowej
          nawet przez pewien czas nie miała nazwy (1958), ale ok. roku 1960
          stała się pełnoprawną ulicą, przelotową (dociągnięto ją wreszcie do
          Franciszkańskiej).
          • andrzej_b2 Sławny mieszkaniec Ciasnej 26.09.08, 20:30
            horpyna4 napisała:

> ... Ale chyba nie było
            > na niej nic ciekawego, skoro jest tylko krótka wzmianka o "zaułku
            > zwanym ulicą Ciasną"

W 1896 r., właścicielami domów przy Ciasnej byli: Liber Rosental (nr 1i 3); sukcesorzy Gebethnera (nr 5); Władysław Fritsche (nr 2). Ale najsławniejszym był Wiktor Zenon Lilpop (1851-1922), właściciel domu nr 4. Inżynier mechanik, założyciel Fabryki Maszyn i Narzędzi Rolniczych SA., w 1900 r. przekształconej w Tow. Akc.
            foto0.m.onet.pl/_m/2a4330b34ae1e927362db787685bd3f0,21,19,0.jpg
            Był jednym z siedmiorga dzieci Stanisław Lilpopa, założyciela (wraz z Rauem) Fabryki Machin na Solcu, przekształconej w Tow. Akc. Lilpop, Rau i Loewenstein.
            Wkrótce Wiktor Lilpop sprzedał dom, bowiem już w 1899 r. jego właścicielem był Majer Feinkind.
            Nie udało mi się zlokalizować fabryki Lilpola. Może ktoś z Kolegów coś wie na ten temat?

Ps. Ilustracja – Łukaszewicz P.: Dzieje narodu i państwa polskiego (1988) s. 64.
            • horpyna4 Re: Sławny mieszkaniec Ciasnej 27.09.08, 10:39
              Informacja na ten temat jest we wspomnianym już wcześniej przewodniku
              z 1893 roku. Zacytuję:
              "Ulica Ś-to Jerska... Nazwę swą bierze ona od starożytnego kościoła
              pod wezwaniem Św. Jerzego, istniejącego tam niegdyś, w miejscu, gdzie
              później fabryka wyrobów żelaznych Lilpop, Rau i Loewensteina, dawniej
              braci Ewansów. Obecnie tu się znajduje skład główny wyrobów tej
              fabryki, przeniesionej na ulicę Książęcą, Smolną i Rozbrat."
              O którą lokalizację chodzi?
              • andrzej_b2 Re: Sławny mieszkaniec Ciasnej 27.09.08, 16:08
                horpyna4 napisała:

> O którą lokalizację chodzi?

Chodzi mi o lokalizację Fabryki Maszyn i Narzędzi Rolniczych Tow. Akc., której
                założycielem i udziałowcem był inż. Wiktor Zenon Lilpop. Gdzie ew. szukać
                informacji?
                • horpyna4 Re: Sławny mieszkaniec Ciasnej 27.09.08, 17:07
                  Ja znalazłam te informacje w "Ilustrowanym Przewodniku po Warszawie"
                  z 1893 roku. Jeżeli chodzi Ci o pierwotną lokalizację fabryki, czyli
                  przy Świętojerskiej , to "nieruchomość ta... oznaczona Nr. 6 i 8,
                  hipot. 1766/5, w podwórzu swoim posiada dotychczas mury dawnego
                  kościoła św. Jerzego". A na planach widać, że chodzi o działkę
                  przylegającą do Świętojerskiej od północy, a położoną na wschód od
                  Ciasnej. Nie przy samej Ciasnej, bo działka narożna miała numer 1767.
                  Plany ma niewątpliwie Biblioteka Narodowa, skoro moje reprinty są
                  przez nią wydane.
            • dydonek Re: Sławny mieszkaniec Ciasnej 27.09.08, 22:33
              andrzej_b2 napisał:

> Nie udało mi się zlokalizować fabryki Lilpola. Może ktoś z Kolegów coś wie na ten temat?

Mnie google wyszukały taki adres: www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=przemysl_lilpop
              • andrzej_b2 Re: Sławny mieszkaniec Ciasnej 28.09.08, 20:29
                Dziękuję Kolegom za różne podpowiedzi, ale wątpliwość moja polega na tym, czy
                Fabryka Maszyn i Narzędzi Rolniczych Wiktor Lilopop i S-ka może być tą samą, co
                Fabryka Machin Evans, Lilpop et Comp. na Solcu, którą 1854 r. przejął Stanisław Lilpop wraz z Elisem Rauem? W 1873 r. (jak podano w www. w-wa1939) fabryka przekształciła się w Tow. Akc. Lilpop (Stanisław), Rau i Loewenstein. Co najmniej do końca lat 70. XIX w. tej fabryce istniał dział maszyn rolniczych.
                Wydaje mi się jednak, że były to dwie różne fabryki. Może Wiktor przejął produkcję maszyn rolniczych od ojca?
              • horpyna4 Re: Sławny mieszkaniec Ciasnej 28.09.08, 21:28
                Ja bym jeszcze dodała takie:
                www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=przemysl_machin
                www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=przemysl_lilpop2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka