Gość: freeman IP: *.chello.pl 21.10.08, 06:46 Hmm ciekawe czemu ZTM płaci prywatnym przeewoznikom mniej niż MZA skoro mają oni lepszy tabor niż miejska s-ka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JJJ Re: Będzie 100 nowych prywatnych autobusów więcej IP: 80.50.235.* 21.10.08, 08:31 >Hmm ciekawe czemu ZTM płaci prywatnym przeewoznikom mniej niż MZA > skoro mają oni lepszy tabor niż miejska s-ka? To proste. To są wszystko małe firmy. Które mają zazwyczaj skromne zaplecze techniczne. Najczęściej jest to jedna baza zlokalizowana gdzieś na peryferiach Warszawy. Mają małe, zaplecze, mało pracowników i małą ilość taboru. A po za tym, te firmy obsługują stołeczną komunikację wyłącznie fabrycznie nowym taborem - co prawda do obsługi innych zleceń większość tych firm (czyli np. PKS Grodzisk Maz., Mobilis) wykorzystuje autobusy "używane", to jednak nie ma wpływu na komunikację miejską organizowaną przez ZTM, ponieważ te pozostałe zlecenia są wykonywane na zamówienie innych podmiotów. Natomiast MZA - pomimo likwidacji czterech zajezdni (Pożarowa, Piaseczno, Chełmska, Inflancka), to wciąż ogromna firma. Posiadająca ponad 1400 autobusów, kilka tysięcy pracowników, a także wciąż pięć zajezdni, w których przechowuje się tabor liniowy, a także zakład remontowy na Włościańskiej. Przy czym zaplecze techniczne nie jest już najnowsze. Dodatkowo są związki zawodowe, które dyktują warunki i w razie jakichś "złych" decyzji, podnoszą larum i protestują. Suma, sumarum - to wszystko kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Dygresja IP: *.chello.pl 21.10.08, 09:26 No to z tego wynika że większa suma z kasy ZTM-u idzie na szeroko pojęte zaplecze (od mało skutecznego reanimowania zabytkowych autobusów po obłaskawianie związków zawodowych które i tak z tego co wiem zamiast walczyć o pracownika biorą tzw. koperty od firmy). Smutne ale fakt. Jestem kierowcą autobusu (jeszcze) ale na pierwszy rzut oka widać że forsa idzie częściowo w błoto. Zaplecze techniczne w opłakanym stanie nie mówiąc już o stanie autobusów (Solarisy mimo że podobno na gwarancji to i tak bagatelizuje się drobne naprawy). W autobusach syf bo ekipa sprzątająca sprząta tylko z grubsza bez zaglądania w kąty. Biurokracja jest rozdęta do ciężkiego do opisu stanu. Na wszystko papier ale potem nie da się niczego wyegzekwować bo papierów tony i kto to będzie przeglądał. Stare poperelowskie przedsiębiorstwo gdzie czas się zatrzymał, a ludzi traktuje się jak namolnego petenta. Po przyjściu tam w czerwcu tego roku z nowocześnie zażądzanej korporacji polsko-brytyjskiej przeżyłem swego rodzaju szok. Kronika filmowa w XXI w. Po paru miesiącach się przyzwyczaiłem (albo raczej zszedłem na psy) ale nie za bardzo mi się to podoba więc nie zagrzeję tu raczej miejsca. Poza tym zarobki absolutnie nie adekwatne do pracy, a odpowiedzialność wielka. Istnieją trzy rodzaje pracowników którzy za tą samą pracę dostają zupełnie inne pieniądze. Dla młodych jak ja nie ma i nie będzie tzw. wysług, jubileuszy czy innych. Ciekawe ile jeszcze to się wszystko utrzyma? Niestety konkurencja oferuje jeszcze gorsze warunki finansowe więc tak naprawdę nie jest dla kierowcy konkurencyjna. Szara ale tak naprawdę szara rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Będzie 100 nowych prywatnych autobusów więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 10:47 Male firmy zatrudniaja kierowcow i inny personel na czarno i polczarno, nie placa im czesto za prace albo placa mniej niz placa minimalna, a kierowcy u nich musza pracowac po 12 godzin na dobe itd. Czyli ze Walesa wywalczyl nam z "Solidarnoscia" ten prawdziwy, XIX-wieczny Balcrwiczowski kapitalizm, bez zwiazkow zawodowych i bez praw dla ludzi pracy... :( Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Będzie 100 nowych prywatnych autobusów więcej 21.10.08, 11:04 Al od tego są specjalne organy które powinny to badać i sprawdzać kto ile pracował itd i trzeba karać firmy, to w następnych przetargu jeśli były uchybienia może zaproponują realniejsze stawki. Ale tłumaczenie że trzeba dawać więcej MZA bo tyle to kosztuje, a prywatni oszukują jest dość dziwne bo potrzeba dowodów i nie mówię to o artykułach prasowych ale o inspekcji pracy czy innych organach. Takowe są? Jak nie to do czasu kiedy ich nie będzie nie ma dla mnie argumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyZTM Re: Będzie 100 nowych prywatnych autobusów więcej IP: *.acn.waw.pl 21.10.08, 20:44 Bo widać taki z ciebie jest znawca tematu. Sam pracuje w MZA i kierowcy chociażby ITS chwalili mi się sami, że pensja swoją drogą, a resztę dostają w kopercie. Ale ty widać potrzebujesz dowodów. To najlepiej się tam zatrudnij i wtedy będziesz miał dowody, a nie z siebie niedowiarka robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Będzie 100 nowych prywatnych autobusów więcej 21.10.08, 10:32 Niestety cholerne związki zawodowe itp to ogromny problem. Bo jeśli mała firma bez zaplecza, bez dużej ilości pracowników itd jak pisze JJJ może zrobić coś taniej to oznacza że MZA autobusowe marnotrawią pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Będzie 100 nowych prywatnych autobusów więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 10:49 Moze chcesz zakazac zrzeszania sie pracownikow, zniesc place minimalna, przepisy BHP itd., bo to wszystko przeciez stoi na drodze maksymalizacji zysku idacego do kieszeni wlascicieli firmy (w przypadku firm komunalnych do kieszeni HGW)? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Będzie 100 nowych prywatnych autobusów więcej 21.10.08, 11:00 Absolutnie nie, po pierwsze fakt związki zawodowe są w Polsce fatalne, ale jak napisałem skoro mała firma może taniej, to duża powinna tym bardziej. A jeśli nie potrafi to ciąć wszystkie wydatki jakie trzeba, albo oddać więcej rynku tym co potrafią. Powiedz jeśli mała firma X może mieć cenę powiedzy 10% niższą od ogromnego moloch MZA, to gdzie szukać przyczynie jak nie w środku tejże firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Rzeczypos Będzie 100 nowych prywatnych autobusów więcej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.08, 10:46 ciekawe dlaczego Izraelska firma chwali się tym , że tylko jej nie ukarali ???? skoro ITD robi kontrole w 3 firmach a w Mobilisie nie, to O CO CHODZI ????????? dlaczego poddane kontroli były TYLKO 3 firmy ????????? skoro na rynku warszawskim jest 4... a jak w branży wiadomo w Mobilisie pensje płacone w kopertach były czymś naturalnym... pytam jeszcze raz: DLACZEGO ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ness pytaj dalej.. IP: *.acn.waw.pl 25.10.08, 00:29 Wez czlowieku pomysl zamiast spamowac "?" Na jakiej podstawie ITD ma sprawdzac jak jest komu placone? nie ta branza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Będzie 100 nowych prywatnych autobusów więcej IP: *.eranet.pl 21.10.08, 10:48 W artykule brakuje niestety kluczowych wartości liczbowych - wspomniano co prawda o konieczności załatania dziury po Veolii, ale nie wymieniono liczby tzw. brygad (czyli autobusów w ruchu na mieście, nie licząc rezerwy) - 40 wielkopojemnych (15-metrowych) i 10 solowych. Nie zauważyłem także wzmianki, że od stycznia spada liczba brygad w miejskim MZA - o 50, nie wiem niestety jakiej długości - chociaż na pewno nie midibusów, bo takich MZA ma tylko 15 i to nowych. Zatem te 100 nowych autobusów pozwoli ledwie na załatanie dziur po MZA i Veolii... Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Będzie 100 nowych prywatnych autobusów więcej 21.10.08, 14:43 "nowe linie mikrobusowe, tzw. dwusetki." Dwusetki to nie są linie mikrobusowe, tylko takie same linie zwykłe, jak z przedziału 101-199. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś