Dodaj do ulubionych

Zatrzymana karta miejska

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 19:11
Czy komuś również zatrzymano kartę miejską i przesłano do prokuratury z
niesłusznym podejrzeniem jej sfałszowania?
Obserwuj wątek
    • wallenstein76 Re: Zatrzymana karta miejska 12.11.08, 21:19
      Ale kto tę kartę zatrzymał? Kontrolerzy czy policja?
      • Gość: WkurzonaEwa Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 23:26
        kontrolerzy
        • mahony2109 Re: Zatrzymana karta miejska 12.11.08, 23:55
          > kontrolerzy

trzeba było im nie dawać i kazać wezwać policję i sprawa by się
          pewnie wyjaśniła. Policja jest rozsądna, a niektórzy kanarzy nie. A
          kanar nie ma prawa Cię dotknąć ani nic Ci zabrać.

Pzdr.
          • Gość: WkurzonaEwa Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 00:36
            policję wezwałam... niestety regulamin ztm daje tym wstretnym kanarom prawo do
            odebrania mi karty, jezeli ich zdaniem jest z nia cos nie tak. w moim przypadku
            bylo to strasznie naciagane. od momentu, gdy stracilam karte z oczu boje się o
            jej dalsze losy. nie mam pewnosci czy na przyklad nie zostana me dane z niej
            starte, przerobione... niektorzy nie lubia sie przeciez mylic...
            • Gość: Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: 81.210.87.* 13.11.08, 08:56
              To może powiedz jeszcze, czemu ten wstrętny kanar tą kartę
              zatrzymał?
            • mahony2109 Re: Zatrzymana karta miejska 13.11.08, 15:49
              > niestety regulamin ztm (...)

Regulamin ZTM jest niestety "naginaniem" prawa. Był dopóki karta
              była gratis. Teraz gdy się za nią płaci (nie tylko za sam bilet),
              należy ona do Ciebie, bo płacisz za zakup, a nie za wypożyczenie.
              Więc jest to Twoja własność i nie mają prawa Ci jej zabrać. Na
              przyszłość po prostu nie dawaj im do ręki. Sama podłóż pod maszynkę.
              Oszczędzisz sobie nerwów. Ale z tej akcji nic nie będzie, więc nie
              martw się na przyszłość. Gdyby nawet karta była fałszywa (nie
              słyszałem o czymś takim) to jest ona warta całe 5 złotych. Jeśli
              bilet był nagrany nielegalnie (inne rozumienie "fałszywości") to
              problemy będzie miał kiosk, który to zrobił. Jeśli natomiast chodzi
              Ci o wartość utraconego biletu, to opisz sytuację i idź do ZTM się
              kłócić. Powinni Ci zwrócić.

Pzdr.

• Gość: Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: 81.210.87.* 13.11.08, 16:00
                Za dowód osobisty czy prawo jazdy też płacisz i to nie znaczy, że
                możesz z nim zrobić co chcesz.
                Zapominasz o jednej kwestii, którą koleżanka skwapliwie przemilcza.
                Nie chodzi o fałszerstwo kontraktu (co jest dość trudne technicznie)
                ale danych wpisywanych ręcznie na karcie. Idę o zakład, że tu o to
                chodziło.
                A w ogóle to bajki wypisujesz.
                • Gość: anty Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.chello.pl 13.11.08, 21:07
                  Ty też!
                  • Gość: WkurzonaEwa Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 00:00
                    Karta od początku należy do mnie. Nikomu jej nigdy nie udostępniałam i nikt inny
                    jej nie podpisywał (przynajmniej do chwili odebrania mi jej przez kontrolerów).

Regulamin nie jest uczciwy wobec pasażerów. Niestety nie mam alternatywy i muszę
                    podrózować komunikacją miejską.

Acha - zawsze jeżdzę z biletem dlatego tym ciężej to wszystko znoszę. Zapłaciłam
                    jak zawsze za usługę i niestety karta została mi zabrana a wraz z nią środki na
                    niej zgromadzone. Musiałam kupić nową i zapłacić karę (w promocji 107,80 zł).

Sankcjonowanie ludzi w ten sposób za posiadanie lekko startej, ale nadal z
                    czytelnymi personaliami, karty miejskiej jest niewspółmierne do "przewinienia"!

• metron1 Re: Zatrzymana karta miejska 14.11.08, 00:54
                      Czegoś nie rozumiem, jeżeli karta została zarekwirowana przez
                      kontrolera to powinnaś dostać pokwitowanie i do czasu wyjaśnienia
                      zwrotu i wygaśnięcia starego kontraktu co powinno być odnotowane na
                      pokwitowaniu powinnaś jeździć z tym pokwitowaniem
                      Po co kupowałaś nową kartę????. Jeżeli nie dostałaś żadnego
                      pokwitowania to bardzo prawdopodobne że trafiłaś na zwykłego oszusta
                      który po prostu ukradł kartę
                      • Gość: WkurzonaEwa Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 01:10
                        Pokwitowanie otrzymałam. W ZTM zostałam poinformowana o tym, że muszę sobie nową
                        kartę zakupić.
                        • metron1 Re: Zatrzymana karta miejska 14.11.08, 01:21
                          Na jakiej podstawie miałaś kupić nową kartę????. Do czasu pisemnego
                          udowodnienia że posługiwałaś się przerabianą kartą masz prawo
                          posługiwać się otrzymanym pokwitowaniem
                          Sprawa jest ewidentnie do wygrania, przecież w ten sposób każdy moze
                          być zmuszony do zakupu nowego biletu
                        • jurek_dzbonie Re: Zatrzymana karta miejska 14.11.08, 08:50
                          > Pokwitowanie otrzymałam.

Czyli wszystko zgodnie z procedurą.
                          • Gość: x Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 19:00
                            A czy uważasz, że procedura jest słuszna?
                  • Gość: Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: 81.210.87.* 14.11.08, 08:10
                    A jakieś argumenty posiadasz na poparcie tej tezy? (że napisałem coś
                    nie tak)
                    • Gość: anty Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.chello.pl 15.11.08, 01:47
                      Całe mnóstwo! popatrz na swoje wypowiedzi!
                      • Gość: Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: 81.210.87.* 17.11.08, 08:35
                        Wiem, że to pytanie retoryczne (czyli takie, na które nie uzyskam
                        odpowiedzi). Możesz podać konkretne przykłady moich nieprawdziwych
                        wypowiedzi?
    • Gość: pasażer Re: Zatrzymana karta miejska IP: 212.180.168.* 18.11.08, 16:08
      Jeśli karta została zatrzymana a na niej był wykupiony kontrakt i obowiązywał po okresie zatrzymania, to ZTM popełnia wykroczenie "nieumyślny zabór mienia". Co innego jak zatrzymają bilet jednorazowy, wtedy nie popełniają wykroczenia. Mnie też zatrzymano kartę i od ponad miesiąca nie mam informacji co się z nią dzieje. Po za tym w regulaminie ZTM jest napisane,że jeśli dane staną się nieczytelne to należy niezwłocznie wymienić kartę, tylko jeśli w czasie jazdy w celu wymiany zatrzyma cię kontroler zapłacisz karę, stąd zmuszają ciebie do kupienia biletu pomimo zapłacenia za bilet miesięczny.
      A karta wyciera się na skutek złego wykonania, czyli ZTM robiąc badziewną kartę wyłudza pieniądze od pasażerów. Myślę ,że tym powinna zająć się UOKIK.
      ja kupiłem druga kartę tego samego dnia, trzymam wszystkie paragony i dokumenty potwierdzające ,że zatrzymana karta jest moja , jak i zakupu nowej karty którą kupiłem tego samego dnia kiedy zatrzymano poprzednia kartę, może te dokumenty przydadzą się w sądzie.
      Coś się chyba zmienia dzieje , bo wczoraj i dziś kanary kontrolowały i żaden nie prosił o dowód
      • Gość: Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: 81.210.87.* 18.11.08, 16:20
        Od strony prawnej to bardzo ciekawe co piszesz. A możesz mi
        dokładniej wytłumaczyć różnicę prawną pomiędzy zatrzymaniem biletu
        jednorazowego a WKM? I bardzo proszę, wskaż mi w paragraf, który
        mówi o wykroczeniu o którym piszesz (nieumyślny zabór mienia).
        PS. Z kartą pewnie nic się nie dzieje. Leży na Senatorskiej.
        • Gość: pasażer Re: Zatrzymana karta miejska IP: 212.180.168.* 18.11.08, 16:46
          poszukaj na forach prawnych a znajdziesz odpowiedz
          • Gość: Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: 81.210.87.* 19.11.08, 08:25
            Skoro zabrałeś głos, myślałem że masz jakąś wiedzę w tym temacie.
            Ale raczej coś gdzieś czytałeś ale niewiele z tego zrozumiałeś.
            • Gość: zuzia Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.techentrance.com 19.11.08, 08:58
              Pawle,
              Twój punk widzenia jest zawsze jednostronny, obrażasz ludzi, jak są nie po
              twojej myśli. Czy chociaż wiesz jaką stronę oglądał ten człowiek aby się tak
              wypowiadać jak ty to robisz. Pewnie ci za to płacą.
              • Gość: Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: 81.210.87.* 19.11.08, 09:22
                Nie wiem w którym miejscu wyraziłem się obrażliwie. Zawsze możesz mi
                to wskazać, ale pewnie jak zwykle tego nie zrobisz.
                Ale wracając do tematu.
                Nie wiem jaką stronę ten człowiek oglądał. Ale uważam, że jeżeli
                ktoś zaczyna się dość szczegółowo rozwodzić na jakiś temat to
                powinien mieć w tym wiedzę. Coś napisał, mnie to zaciekawiło i co
                się okazało? Było jak zwykle. Pare przykładów z ostatniego tygodnia-
                dwóch:
                1. Proszę o wykazanie, że za czasów MZK komunikacja lepiej działała.
                Odp. Z nieznajomymi z internetu nie rozmawiam.
                2. Podobno sam piszę bajki. Proszę o wskazanie konkretów - cisza.
                3. Koleżanka pisze, że rozkłady są nieczytelne, archaiczne itp.
                Proszę o pokazanie lepszych, ładniejszych. Odpowiedź. Sam se znajdż
                w googlach.
                4. Kolega twierdzi, że kontroler zatrzymując kartę lub bilet
                dokonuje "nieumyslnego zaboru mienia". Prosże o pokazanie podstawy
                prawnej tego twierdzenia. Opowiedź: poszukaj sobie na prawniczych
                grupach dyskusyjnych.
                Tak wygląda merytoryczna dyskusja. I to ja kogoś obrażam. Jeżeli
                prośba o wytłumaczenie się z wypisywanych czasem dyrdymałów jest
                obrażliwa to trudno.
                • Gość: szymciolo Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.chello.pl 19.11.08, 20:47
                  Bo Twoją jedyną odpowiedzią na podawane tu argumenty, podejmowane wątki jest:
                  ZTM ma zawsze rację, jeżeli nie, to patrz punkt pierwszy.
        • Gość: szymciolo Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.chello.pl 18.11.08, 18:38
          Paweł, to idąc Twoim tokiem myślenia. Gdy wychodzę ze sklepu z ubraniami i
          zapiszczy mi magnes na bramkach (gdy nic nie wynoszę!), to sprzedawca ma prawo
          zabrać mi ubranie które mam na sobie?
          • Gość: Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: 81.210.87.* 19.11.08, 08:31
            Skoro zapiszczał to znaczy, że miał powód. Jeżeli było to
            przypadkowe (co się może zdarzyć) pewnie zostaniesz poproszony o
            ponowne przejście. Jeśli bramka dalej będzie piszczeć, ochrona ma
            prawo wyjaśnić przyczynę. Miałem taką sytuację pare razy i sprawa
            się od ręki wyjaśniła. Ciężko mi zrozumieć dlaczego masz zostać
            pozbawiony ubrania.
            • kilovolt Re: Zatrzymana karta miejska 19.11.08, 09:43
              Ale przecież kontroler też nie ma prawa zabierać ci karty. Przecież
              jest na nim nagrany bilet za który zapłaciłeś. I teraz jest tak, że
              wg widzimisie kontrolera może on zabrać kartę. A co ma zrobić
              pasażer, który uczciwie użytkował tą kartę z którą wszystko było w
              porządku? Skoro oni tak chętnie zabierają tą kartę to zapewne mają z
              tego jakieś premie. Jeżeli tak, to mogą z tą kartą zrobić co chcą
              aby udowodnić, że była sfałszowana.
              Czy nie widzisz, że uderza to w uczciwych ludzi? W zasadzie taka
              oszukana przez kontrolera osoba jest na straconej pozycji i musi
              wykładać dodatkowo pieniądze bo z poprzednich została okradziona.
              Czy naprawdę nie widzisz absurdu tej sytuacji? Naprawdę sądzisz, że
              w porządku jest zabieranie coś za co się zapłaciło?
              Zastanawiam się dlaczego bronisz kontrolerów, którzy w wielu
              przypadkach działają tutaj niewłaściwie.
              • Gość: Paweł Re: Zatrzymana karta miejska IP: 81.210.87.* 19.11.08, 10:20
                1. Nie bronię kontrolerów.
                2. Naprawdę uważam, że ktoś powiniem jednak iść do sądu i wykazać,
                że wypuszczenie trudnych do właściwego podpisania kart odpowiada
                przewoźnik (wydawca).
                3. Zauważ, że osoby piszące na tej grupie mówią, że zaraz po
                zatrzymaniu karty nabyły nową. Czyli de facto przyznają się, że z
                tamtą było coś nie tak.
                4. Wczoraj wieczorem byłem świadkiem kontroli na linii 16. Wiele
                osób okazało karty. Żadna nie została zakwestionowana.
                5. Jeżeli jakiś cwaniak czepia się o rozmazaną jedną literkę lub coś
                podobnego, trzeba się kłócić o swoje. Tyle.
                • Gość: szymciolo Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.chello.pl 19.11.08, 20:58
                  1. Do tej pory Twoje stanowisko było takie, że to pasażerowie próbują oszukać
                  ZTM i innych pasażerów.
                  2. To skoro tak uważasz, to dlaczego piszesz, że osoby które mają problem z
                  kartą kupują nową, bo coś jest tu podejrzane?
                  3. Ja też bym kupił nową (w najbliższym czasie). Z kilku powodów: a) że na
                  następnej stacji czy pojeździe naziemnym, będzie następna kontrola i okaże się
                  że nie mam biletu - bo mi "zakwestionowali", b)mało kto ma ochotę, a zwłaszcza
                  czas na użeranie nie z ZTM. c) nie lubię jeździć bez biletu, bo to faktycznie
                  oszustwo.
                  4. Zazwyczaj tacy cwaniacy chodzą po dwóch, trzech.
                • aurita Re: Zatrzymana karta miejska 20.11.08, 19:49
                  > 3. Zauważ, że osoby piszące na tej grupie mówią, że zaraz po
                  > zatrzymaniu karty nabyły nową. Czyli de facto przyznają się, że z
                  > tamtą było coś nie tak.

Czy Ty naprawde masz jakis problem ze zrozumieniem? Tym osobom zabrano karte.
                  Nie maja karty/biletu aby jezdzic komunikacja miejska. Sa uczciwe i chca byc w
                  porzadku w razie kontroli!
                  • Gość: pasażer Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.argh.org 20.11.08, 20:03
                    Ja nabyłem nową , bo do k.... wy muszę jeździć komunikacją. Jakby była jakaś
                    konkurencja , to na pewno skorzystałbym z usług innego przewoźnika, a nie tych
                    złodziei z ZTM. Mandat też szybko zapłaciłem i trzymam pokwitowania nabycia
                    nowego biletu, pewnie przydadzą się w sądzie.
    • Gość: on Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.chello.pl 20.11.08, 03:51
      Obywatelu,zapamiętaj:kupno Karty Miejskiej i załadowanie na niej biletu,a
      następnie aktywowanie jej w kasowniku,nie uprawnia cię do korzystania z pojazdów
      Komunikacji Miejskiej.Upoważnieniem jest podpisanie jej w sposób nie budzący
      wątpliwości u ŻADNEGO z Kontrolerów.
      Oczywiście,do czasu wymyślenia jakiegoś kolejnego obostrzenia,np. obowiązku
      jazdy w zielonym berecie z antenką...
      • Gość: szymciolo Re: Zatrzymana karta miejska IP: *.chello.pl 20.11.08, 22:49
        Coś mi się zdaje, że Ty też w ostatni wtorek oglądałeś TE różowe słonie ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka