Gość: wsw IP: *.chello.pl 25.11.08, 02:13 Zapraszamy do odwiedzania strony FRW poświęconej planowi zagospodarowania okolic PKiN: www.placdefilad.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ed w imie kasy kociol nam szykuje IP: *.centertel.pl 25.11.08, 05:55 Drog nie ma, mosty nie powstaly, obwodnic tez cos nie widac, metro jak ma korki rozladowac w centrum to ja sie pytam kiedy taki cud nastanie? A wizja przyszlosci ze wkoncu stolica doczeka sie autostrady platnej gdzie trzeba myto na drodze jak w azji zostawiac Nie poswieca sie czasu na unikanie sytuacji wiadukt dw gdansk. Nie dba sie o mieszkanocw teraz tylko karmi sie ich pomyslami na ktore przyjdzie czas. Czas ucieka a ekipa sie organizuje na zebraniach i pomyslami sie super zajmuje premie tylko wam dac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Lepszy 1 wiezowiec niz 10 malych... IP: *.sds.uw.edu.pl 25.11.08, 09:00 A ja jestem za... okolice palacu kultury to jest miejsce w ktorym powinny byc wiezowce... A ekolodzy niech nie sciemniaja - jeden taki wiezowiec pomiesci tyle ludzi co 5 malych. A przy 5 malych drzew trzeba by bylo wyciac duzo wiecej... Od tego jest centrum przy metrze i wezlach komunikacyjnych by tam budowac takie rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Lepszy 1 ?... IP: *.aster.pl 25.11.08, 11:28 Otóż nie-park powinien zostać nienaruszony,bo w tym miejscu nie potrzeba ani jednego ani tym bardziej pięciu biurowców,za to każde duże drzewo jest niezwykle cenne-takźe te piękne platanowce które pani G-W chce wywalić od strony Al.Jerozolimskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adresat nieznany Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! IP: *.halleracaffe.broadband.pl 25.11.08, 07:28 Cywilizowany świat wraca do ludzkiej skali - kilkupiętrowych budynków przyjaznych dla przechodnia, fajnych z perspektywy pieszego, nie helikoptera. Wypad z wieżowcami! Nie są ani bezpieczne, ani funkcjonalne, a przede wszystkim wyjaławiają przestrzeń wokół siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) adresacie nieznany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:09 > Wypad z wieżowcami! Nie są ani bezpieczne, ani funkcjonalne, a przede wszystkim > wyjaławiają przestrzeń wokół siebie. oooo stary, pojechałeś z grubej rury. dawaj teraz rzeczową argumentację! Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! 25.11.08, 07:46 Gronkowiec robi dwie wieże w parku. Będą terroryści mieli w co pieprznąć. NA paralotni hahahahaha... A poważnie to tam nie potrzeba żadnych wieżowców, ale pewnie może jakiś deal z ITI jest już ustawiony, tak jak ze stadionem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dekiel Re: Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 08:00 Tia... każdy temat dobry by pisać o ITI :D To się nazywa mania... Nie rozumiem po co na wysokie budynki w tym miejscu. Nie lepiej zamknąć okolice Marriota i Złotych Tarasów wysokimi budynkami, jeżeli już w ogóle musimy je budować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! IP: *.chello.pl 25.11.08, 08:50 nie mania. To nie ja i nie ty budujesz z miejskiej kasy stadion prywatnej firmie, która postanowiła się bawic futbol, gdy w tym samym czasie, zupełnie niedaleko wali się wiadukt, metro się zatyka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Załącznik IP: *.chello.pl 25.11.08, 08:52 o, proszę bi.gazeta.pl/im/2/5985/m5985262.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 16:25 > Gronkowiec robi dwie wieże w parku. gdzie niby widzisz drugą wieżę w parku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: run Jak sie mieszka w Wesolej dzielnicy IP: *.centertel.pl 25.11.08, 08:04 to mozna miec tak wesole pomysly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luqi A mi się podoba. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 08:33 A ja uważam, że plan jest bardzo fajny. Park nie może być przeszkodą w rozwoju krajobrazu architektonicznego Warszawy. Dzięki temu że wieżowce stałyby po obu stronach ul. Emilii Plater, dzięki temu ulica ta nabrałaby charakteru śródmiejskiego. Wieżowce muszą stanowić pewną kompozycję, a nie porozrzucane to tu to tam. Popieram projekt Pani Prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: A mi się podoba. IP: *.bph.pl 25.11.08, 08:42 Wszystko ok, ale zacznijmy może od dróg w tym mieście. Jak w centrum zrobią ogromny plac budowy to nijak się tam nie dojedzie. Ważną kwestią jest też pozbycie się ekoterrorystów, bo inaczej nigdy nic się nie zrobi w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: A mi się podoba. IP: *.sds.uw.edu.pl 25.11.08, 09:01 > Wszystko ok, ale zacznijmy może od dróg w tym mieście. Jak w > centrum zrobią ogromny plac budowy to nijak się tam nie dojedzie. > Ważną kwestią jest też pozbycie się ekoterrorystów, bo inaczej > nigdy nic się nie zrobi w tym mieście. Wlasnie po to niech pakuja wiezowce przy metrze by ludzie ktorzy teraz dojezdzaja do malych wiezowcow gdzie indziej samochodem teraz przesiedli sie na metro... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: A mi się podoba. 25.11.08, 14:20 > Park nie może być przeszkodą > w rozwoju krajobrazu architektonicznego Warszawy Jakiego znowu ROZWOJU? Stawianie wysokich klocków, byle były wysokie, to jest degeneracja architektoniczna a nie żaden rozwój. Poza tym, krajobraz architektoniczny to nie tylko wysokie biurowce. Parki również. Czy ktoś się zastanowił, ile kolejnych osób będzie musiało do tych wieżowców dojechać? Przecież centrum (a szczególnie E. Plater i Swiętokrzyska) i tak już są jednym permanentnym korkiem. O to, czy ktoś się zastanowił, czym ci ludzie będą oddychać, nawet już nie pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: A mi się podoba. 26.11.08, 00:16 > Czy ktoś się zastanowił, ile kolejnych osób będzie musiało do tych wieżowców > dojechać? Przecież centrum (a szczególnie E. Plater i Swiętokrzyska) i tak już > są jednym permanentnym korkiem. Zgadzam się. W centrum Warszawy powinny stać wyłącznie parterowe domki plus ewentualnie jednopiętrowe punktowce. Kto to widział? Wieżowce w centrum miasta?! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: A mi się podoba. 26.11.08, 01:10 > Zgadzam się. W centrum Warszawy powinny > stać wyłącznie parterowe domki A ktoś coś takiego postuluje? Bo na razie to są krzyki właśnie ze strony amatorów wieżowców, żeby każde podwórko zabudować co najmniej Marriotem. Odpowiedz Link Zgłoś
joachim.zbylud Nie róbcie z ludzi idiotów! 25.11.08, 09:53 Bez przesady, im budynek wyższy i smuklejszy, tym szybciej przesuwa się jego cień i jest mniej dokuczliwy! Nawet z tej "symulacji" która została opublikowana widać, że ten straszliwy cień w parku będzie się bardzo przesywał i dokuczliwy byłby dopiero koło 15:00. Byłby, bo ta świetna analiza nie uwzględnia już istniejących budynków, które stoją po drugiej stronie Emilii Plater i już rzucają o 15:00 cień na park. Gorąco apeluję do "społeczników" i "profesjonalistów" - jak już się za coś bierzecie, róbcie to rzetelnie i nie ogłupiajcie zwykłych mieszkańców, którzy mają prawo się na tym nie znać i przez to są dla Was łatwym celem manipulacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Nie róbcie z ludzi idiotów! IP: *.aster.pl 25.11.08, 11:34 Z całym szacunkiem,ale sam jesteś manipulantem albo kimś z małą dozą wyobraźni jeżeli uważasz że park to właściwe miejsce do budowy biurowca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: Nie róbcie z ludzi idiotów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:09 Jemu chodzi o sensowność argumentu o zacienianiu. Czasem naciągany argument ośmiesza inne, sensowne... Odpowiedz Link Zgłoś
joachim.zbylud Re: Nie róbcie z ludzi idiotów! 25.11.08, 14:20 dokładnie... jak już dobierać argumenty, to sensownie i rzetelnie. A to, czy moim zdaniem warto tam stawiać takie budynki, to zupełnie inna sprawa :P Odpowiedz Link Zgłoś
mickey_mouse_click Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! 25.11.08, 10:43 Jak się chce robić park wśród wieżowców to nie ma wyjścia, drzewa muszą być w cieniu. Poza tym cień w parku to rzecz naturalna, bo tam są drzewa. Chyba że mówimy o łące na kształt pól mokotowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! 25.11.08, 14:21 mickey_mouse_click napisał: > Jak się chce robić park wśród wieżowców Nie chce się. Park jest. Dlatego wieżowców być nie może. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mickey_mouse_click Re: Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! 25.11.08, 15:03 Park dopiero projektują na niby, tak samo jak wieżowce. Załóżmy zamiast kawałka ziemi od strony KDT zabiorą kawałek od strony ul. Plater. Fair? Fair. Na razie jest skupisko drzew w centrum bo ktoś zapomniał o nich - o terenie wokół pałacu kultury już dawno zapomniano.. Dla mnie osobiście może nie być tamtych drzew, jedyny plus - szybsze dojście w okolice centralnego/tarasów ze stacji Świętokrzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixer Tylko o ten budynek chodzi !! IP: 193.110.123.* 25.11.08, 11:11 Reszta tego projektu to zasłona dymna !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Tylko o ten budynek chodzi !! IP: *.aster.pl 25.11.08, 11:36 Niestety też mam takie wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
pretorianie_pis Wpisujcie się kto głosował na Gronkiewicz? 25.11.08, 14:02 ja nie! Odpowiedz Link Zgłoś
joachim.zbylud Re: Wpisujcie się kto głosował na Gronkiewicz? 25.11.08, 14:22 A ja tak. I może nie jestem w 100% zadowolony, ale i tak jest o niebo lepiej niż za poprzedniego prezydenta Warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś
groptyk HGW szykuje się do odejścia z ratusza? 25.11.08, 14:57 O ile przed rokiem nikt inny nie miał szans na prezydenta Warszawy to kolejne posunięcia HGW to gwóźdź do jej trumny. Miasto nieprzyjazne mieszkańcom, brak żłobków, przedszkoli i szkół w nowych osiedlach, brak dobrej komunikacji a szczególnie tej najsprawniejszej - szynowej, zabudowa wieżowcami każdego możliwego placyku to codzienna rzeczywistość. Proponuję wyjazd do Sztokholmu, Brukseli, Hamburga, Amsterdamu. MIASTO DLA LUDZI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Ale jaja! IP: *.acn.waw.pl 25.11.08, 15:42 Gdy jakis czas temu przeciwko zaslanianiu przez budynek Lebeskinda okien w mieszkaniach sasiednich budynkow protestowali ludzie muszacy w przyszlosci zyc w wiecznym cieniu "spolecznicy"siedzieli cicho. Teraz staja w obronie zacienionych drzew Ciekawych czasow dozylismy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixer Który deweloper ma chrapkę na ten teren ? IP: 193.110.123.* 26.11.08, 11:56 Bo cała reszta tego projektu to ściema która ma umożliwić postawienie wysokościowca w parku świętokrzyskim. Ktoś coś wie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amamamam Tendencyjna gazeta.pl IP: *.pjwstk.edu.pl 25.11.08, 16:08 bardziej z was blog niż serwis informacyjny. krzykactwo medialne bez zahamowania. zero kultury dziennikarskiej i szacunku dla ludzi, ktorzy maja inne poglady i chca jedynie dowiedzieć się kilku newsów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! IP: 88.220.33.* 25.11.08, 16:14 Bądźmy poważni. Czy ten artykuł jakaś praca semestralna na wydziale dziennikarstwa? Przecież mówimy o centrum metropolii! Cień rzucają wszystkie budynki, nawet te trzy - cztero piętrowe. Kochani dziennikarze Stołecznej, zajmijcie się poważnymi problemami miasta. Jeśli tak kochacie parki, to dlaczego np. na Placu Powstańców Warszawy, w miejscu gdzie mógłby być przynajmniej elegancki skwer, jest od 20 lat obrzydliwy parking i nikomu to wogóle nie przeszkadza. Warszawa potrzebuje po 50ciu latach stagnacji wysokich budynków które nadają miastu metropolitalnego charakteru. Powstają olbrzymie powieszchnie biurowe i mieszkalne na niewielkich działkach. Taka jest przyszłość tego miasta i wasze działania są naiwne, na poziomie ekscytowania się palmą w Alejach Jerozolimskich i "dotleniaczem" na pl. Grzybowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! 25.11.08, 19:23 > Warszawa potrzebuje po 50ciu latach stagnacji wysokich > budynków które nadają miastu metropolitalnego charakteru. Aha. To jeszcze nie zapomnijmy wyburzyć dawnych Domów Centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Wywalcie Bufetowa za Plac Defilad!!! IP: *.science.uva.nl 25.11.08, 16:34 Za marnotrawstwo pieniedzy na kolejne plany i koncepcje, za ktore miasto placi, a potem nie realizuje, Za muzeum sztuki, ktore nie powstanie, Za sam pomysl budowy wiezowcow w parku, Za budowe welkich biurowcow i centrow handlowych bez dojazdu... Sa granice glupoty i zachlannosci, ktore zostaly przekroczone. Na Warszawe nie mozna patrzyc tylko z perspektywy opylenia kolejnych dzialek budowlanych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wazuuup Zrobmy w ogóle pole w centrum i posadźmy buraki!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 18:25 po co budynki jak można w namiotach spać a każdy może uprawiać swój ogródek i nie chodzić do pracy.... Jak słyszę kolejne biadolenia w stylu: chrońmy 60 letnie drzewo albo wara od krzaka który przetrwał wojnę; to żal mi d... ściska. Chcecie mieszkać na wsi to tam wracajcie, ja chce miasta z prawdziwego zdarzenia a nie parku dla żuli w centrum Warszawy, gdzie walają się porozrzucanie kebaby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 01:55 ja przepraszam, ale takiej dawki bredni jaka sie nas katuje w obronie kilku rachitycznych drzewek na ROGU "parku" to ja dawno nie slyszalem. W swej genialnej analizie nikt nie zauwazyl wiezowcow stojacych po drugiej stronie ulicy?! Czy onie cienia nie rzucaja? Smiech na sali. Jestem goracym zwolennikiem zabudowy tego wlasnie naroznika "parku" w szczegolnosci: syf jaki tam panuje juz teraz przyprawia o mdlości kazdego kto tam przypadkiem zabladzi. o ile dobrze pamietam to w tym miejscu stoi zasyfiała buda pt. "kuchnia orientalna", ktorej zapach miesza sie z odorem zapijaczonych meneli-najczestszych gosci parku, ktorych ekstrementy nawożą bronione przez ekologów drzewka. Ja za taki fragment parku stanowczo dziekuje i mam nadzieje ze za pieniadze ze sprzedazy dzialki uda sie wyremontowac jego dalsza czesc i moze ulice emilii plater, bo jak na razie zagraniczny turysta wychodzacy z lochów dworca centralnego nie moze miec chyba pewnosci czy wysiadł w Warszawie czy w Kabulu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kluczyk tak, ale budynek zagraża też pobliskiemu mrowisku IP: *.aster.pl 30.11.08, 01:15 Pozatym tak kosztowny wieżowiec zakłuci zachowania godowe gołębi (bo jaki gołąb chciałby srrać na coś tak wysokiego) - więc zagładę gołębi mamy jak w banku. Tak więc sorry, ale wieżowce są wykluczone w tym miejscu. Wybudujemy tam kolejny kościół lub pomnik, wszyscy będą szczęśliwi - mochery, urzędnicy, a gołębie będą miały gdzie sr.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gierek Jaki park świętokrzyski??? IP: *.unused.derbynet.waw.pl 27.11.08, 00:38 Kto to wymyślił. Przecież tam jest kępa drzew. Nic więcej. Żaden park. Z jednej stron obrzydliwy parking, z drugiej obecne muzeum sztuki nowoczesnej... tzn. blaszak kdt. Park? Czy ktoś z piszących o parku świętokrzyskim wie jak park wygląda? "Park - teren rekreacyjny, przeważnie z dużą ilością flory, w tym często zadrzewiony. W miastach ma charakter dużego, swobodnie ukształtowanego ogrodu z alejami spacerowymi." (za wiki) lub "park, duży ogród; nazwa wprowadzona we fr. sztuce ogrodowej XVII i XVIII w. na oznaczenie naturalnych partii regularnego ogrodu, przyjęta także na określenie ogrodów krajobrazowych w Anglii, a następnie w całej Europie na oznaczenie dużego ogrodu." za PWN Park Świętokrzyski? Aha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_miasta Centrum Warszawy - wysoka zabudowa IP: *.ci.uw.edu.pl 27.11.08, 02:30 Im dalej od centrum, tym zabudowa niższa. Jeśli ktoś nie lubi wieżowców, to powinien mieszkać na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaxa Park Świętokrzyski zaorać i zabudować. IP: *.acn.waw.pl 29.11.08, 01:46 I postawić południową pierzeję Świętokrzyskiej, żeby w końcu to miasto zaczęło wyglądać jak miasto, a nie jak obeszczane kołchozowe klepisko. Tzw. Park Świętokrzyski to hektary zaniedbanych trawników, obesranych przez psy i cuchnących pijackim moczem pseudorabat, zaniedbane krzaczory, potłuczone butelki, brud, śmieci, jakieś murki pomalowane sprayem, duchota spalin z Ikarusów, ścieżki na skróty wydeptane przez publikę i syfilityczne kontenery na śmieci, stare kartony i worki foliowe noszone wiatrem, odpady z KDT, a na okrasę budy toi-toi masowego rażenia. Pijacy, narkomani, wagarowicze, cichodajki. Jak się nie da nad tym zapanować (a się nie da, bo nawet policja niechętnie się tam pojawia), to trzeba zlikwidować. Przyjdzie prywatny inwestor, postawi ciąg biur i hal handlowych jak Atrium przy Johna Paula Seconda, w środku fontanny, ochrona, szemrząca woda, trawka, klima, i będzie fajnie, a ten syf przestanie straszyć ludzi. To jest park? Chyba park sztywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! IP: *.aster.pl 30.11.08, 01:18 Skoro nikt tak nie lubi PKiN to moze go po prostu zburzyc, a nie wymyslac wciaz nowe i dziwne koncepcje zabudowy. Ten las wiezowcow jest po ptostu do kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruś Re: Co to jest Forum Rozwoju Warszawy? IP: *.aster.pl 30.11.08, 12:25 kolejny uklad i lobby prorosyjskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prowincjusz Precz z zacieniaczem w parku Świętokrzyskim! IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.08, 14:03 Popatrzcie, gdzie jest cień o 12, 14 i 15. Czyżby słońce zawracało nad Warszawą? Odpowiedz Link Zgłoś