Dodaj do ulubionych

Bezsensowne zebrania w spółdzielniach

09.11.03, 17:29
Niejaki łomiarz napisał: "Złodziejskie spółdzielnie znowu podskakują"
Nie wiem, co miał na myśli, ale podam swoją interpretację:
Jak Polska długa i szeroka, spółdzielnie mieszkaniowe (niekoniecznie
złodziejskie, NIE NA WSZYSTKICH MAM KWITY) organizują walne zebrania. Głównym
celem tych zebrań mają być "zmiany w statucie" - co w istocie oznacza
dostosowanie statutu do nowelizacji ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych z
grudnia 2002, która weszła w życie 15 stycznia b.r.
Cały ten ogólnopolski trud jest bezsensowny, bo nowelizacja została
zaskarżona do Trybynału Konstytucyjnego. Ta skarga wejdzie na wokandę
Trybunału w najbliższym czasie (sprawdzajcie pod www.trybunal.gov.pl )
a ponieważ jest bardzo starannie przemyślana i mądrze napisana - odwołuje się
do wcześniejszych orzeczeń TK w tych sprawach - więc jest bardzo
prawdopodobne, że przynajmniej niektóre przepisy tej nowelizacji przestaną
wkrótce obowiązywać, jako niezgodne z konstytucją. A wtedy cały obecny
WYSIŁEK FINANSOWY I ORGANIZACYJNY ZWIĄZANY Z POPRAWIANIEM STATUTU PÓJDZIE NA
MARNE - bo będzie trzeba uchwalać nowe zmiany, dostosowujące statut do nowego
stanu prawnego.

Więcej - dużo więcej - na ten temat w czasopiśmie "Mieszkanie i Wspólnota"
(nr 9/2003) i na jego stronie internetowej: www.miwspolnota.waw.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: thes Re: Bezsensowne zebrania w spółdzielniach IP: *.chello.pl 09.11.03, 17:43
      ale zgodnie z prawem, statut musi zostac zmieniony, nawet jak ustawa jest zaskarżona - obowiazuje wprowadzone prawo.
      • mieszkanie.i.wspolnota Re: Bezsensowne zebrania w spółdzielniach 09.11.03, 18:11
        Gość portalu: thes napisał(a):

> ale zgodnie z prawem, statut musi zostac zmieniony, nawet jak ustawa jest
        zaskarżona - obowiazuje wprowadzone prawo.

To prawda.
        Ale spółdzielnie tak masowo i powszechnie spóźniają się z wykonaniem nałożonych
        na nie ustawowych obowiązków, że mogłyby i tym razem trochę się spóźnić.
        Tym bardziej, że - o ile wiem - jeszcze nigdy nikomu za takie spóźnienia włos z
        głowy nie spadł.
        A może ktoś ma inne doświadczenia?
        Może ktoś słyszał o spółdzielniach (radach nadzorczych, prezesach) ukaranych za
        nieprzestrzeganie prawa?
        Proszę to napisać. PRZYDA SIĘ. NA PEWNO SIĘ PRZYDA.
        • niech Re: Bezsensowne zebrania w spółdzielniach 09.11.03, 18:26
          Przepraszam, ale dlaczego nie czytasz maili adresowanych na NOSPAM?
          • mieszkanie.i.wspolnota Re: Bezsensowne zebrania w spółdzielniach 09.11.03, 18:49
            niech napisała:

> Przepraszam, ale dlaczego nie czytasz maili adresowanych na NOSPAM?

Bo mam inny adres, a na nim tak dużo korespondencji, że nie starcza mi czasu na
            otwieranie poczty "Gazety"
            • niech Re: Bezsensowne zebrania w spółdzielniach 09.11.03, 18:52
              Genowefa Baziuk-Plaska i Krzysztof Hubert Dziewior. Nie sadzisz ze to kosmici?
              • mieszkanie.i.wspolnota Re: Bezsensowne zebrania w spółdzielniach 09.11.03, 19:09
                niech napisała:

> Genowefa Baziuk-Plaska i Krzysztof Hubert Dziewior. Nie sadzisz ze to kosmici?

Nie sądzę.
                Nie sądzę też, że żałosne. Ale śmieszne.
                • niech Re: Bezsensowne zebrania w spółdzielniach 09.11.03, 20:04
                  No dobra ale Jan Fujak i Zofia Pindor to na pewno kosmici.
                  • pan_pndzelek Re: Bezsensowne zebrania w spółdzielniach 09.11.03, 20:52
                    ;-))))))))))))
                • moje_3_grosze Panie Doktorze Kalinowski 09.11.03, 21:03
                  Przez pomyłkę chyba zamieścił Pan ubiegłoroczne życzenia noworoczne.
                  Proszę szybciutko uaktualnić stronę, żeby znowu prześmiewcy nie rzucili się na
                  Pana.
                  PS. Niech to zostanie między nami..pst...
                  • mieszkanie.i.wspolnota Re: Panie Doktorze Kalinowski 09.11.03, 21:30
                    moje_3_grosze napisała:

> Przez pomyłkę chyba zamieścił Pan ubiegłoroczne życzenia noworoczne.
                    > Proszę szybciutko uaktualnić stronę, żeby znowu prześmiewcy nie rzucili się
                    na
                    > Pana.
                    > PS. Niech to zostanie między nami..pst...

Nie ma żadnej pomyłki.
                    To najlepsza plastycznie okładka, jaka zdarzyła się w tym znakomitym skądinąd
                    czasopiśmie. Eksponowałem ją w witrynie i-net przez kilka miesięcy, potem Pani
                    Genowefa (redaktor naczelny) zażądała aktualizacji, co też w miarę sumiennie
                    robiłem, ale że pora znów prawie świąteczna, więc wróciłem do tego, co dobre.
                    Zresztą dla leniwców, takich jak ja, którym nie chce się przewijać strony,
                    pozostaje ona permanentnie aktualna - w istocie każdy numer poświęcamy
                    nieodmiennie Naszym Czytelnikom i Przyjaciołom. W rozdzielczości 800*600 więcej
                    nie widać - a i to, co dalej, nie wskazuje na przypisanie do konkretnego Nowego
                    Roku. Więc, jeśli tylko Pani Redaktor pozwoli - tak będę trzymał.
                    Pozdrawiam
                    • niech Re: Panie Doktorze Kalinowski 09.11.03, 21:32
                      Doktor Kalinowski to kosmita! Zdradzil sie!
                      • moje_3_grosze Re: Panie Doktorze Kalinowski 09.11.03, 21:43
                        Szanowny Panie Doktorze!
                        Będę niezmiernie wdzięczna, jeśli zechce Pan łaskawie przełożyć swój post na
                        język bardziej przystępny dla słabo, jak ja, zorientowanych, bo nijak nie mogę
                        zrozumieć:
                        czy uznał Pan, że Boże Narodzenie i Nowy Rok mogą trwać cały rok?
                        PS. Jeszcze raz przepraszam, ale z percepcją u mnie nienajlepiej...
                        • mieszkanie.i.wspolnota Re: Panie Doktorze Kalinowski 09.11.03, 21:48
                          moje_3_grosze napisała:

> Szanowny Panie Doktorze!
                          > Będę niezmiernie wdzięczna, jeśli zechce Pan łaskawie przełożyć swój post na
                          > język bardziej przystępny dla słabo, jak ja, zorientowanych, bo nijak nie
                          mogę
                          > zrozumieć:
                          > czy uznał Pan, że Boże Narodzenie i Nowy Rok mogą trwać cały rok?
                          > PS. Jeszcze raz przepraszam, ale z percepcją u mnie nienajlepiej...

U mnie też nie, ale spróbuję odpowiedzieć.
                          Jako człowiek niepoprawnie naiwny mam nadzieję, że zawsze będzie następne Boże
                          Narodzenie i następny Nowy Rok.
                          • masuma Pędzę po kartki świateczne! 09.11.03, 21:55
                            Witam!
                            Uważnie śledziłam powyższą dyskusję i jutro pędzę po kartki świąteczne!
                            Pozdrawiam Pana Doktora!
              • babczyk Re: Bezsensowne zebrania w spółdzielniach 09.11.03, 19:53
                niech napisała:

> Genowefa Baziuk-Plaska i Krzysztof Hubert Dziewior. Nie sadzisz ze to kosmici?

Mogę powiedzieć że Krzysztof Hubert Dziewior istnieje i jest kompetentnym
                gościem. Mogłem na Niego w potrzebie liczyć.

• witold_kalinowski_zasraniec Re: Mieszkanie i Wspólnota to moje gówno !!! 09.11.03, 20:12
      • Gość: Czy-telnik Pohamuj się Pndzlu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 21:54
        Pohamuj się Pndzlu! KMIOCIE & PAROBASIE DO SZEŚCIANU odczep się od ludzi,
        którzy coś potrafią prócz wymiotowania na forum.
        • pan_pndzelek Re: Pohamuj się Pndzlu! 09.11.03, 22:26
          O kolejny głupek po Zorro. Spadaj mi stąd ale już!!!
          • czy-telnik Re: Pohamuj się Pndzlu! 09.11.03, 23:10
            Nie pójdę stąd dopoki nie zrzygasz mi sie na twarz.
            czuwaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka