totempotem 19.04.05, 10:13 Czy ktoś może mi podesłać link z planami tej trasy ? Chodzi mi o jakąś mapkę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 10:23 totempotem napisała: > Czy ktoś może mi podesłać link z planami tej trasy ? > Chodzi mi o jakąś mapkę... > poczekaj chwilkę za moment na pewno odezwie sie do Ciebie siskom, vampir albo jasio (czyli jedno i to samo) oni Ci wszystko wyłuszczą i przedstawią tysiąc powodów dlaczego ma być tak a nie inaczej i że trasa-autostrada-POW-A2 może biec tylko przez Ursynów cierpliwości więc ... Odpowiedz Link Zgłoś
yasioo7 Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 10:28 wszystko jest tu www.siskom.waw.pl/mapy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 10:42 Dziekuję...znalazłam już wczesniej ale jakieś mało czytelne te mapki... chciałabym taką, gdzie są zaznaczone wszystkie ulice, którymi ta trasa miałaby przebiegać...a może zadam krótsze pytanie...czy trasa na Ursynowie na całym swoim odcinku będzie przebiegała pod ziemią ? W których miejscach będą dojazdy, wjazdy i wyjazdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: trasa przez Ursynów IP: *.gios.gov.pl / *.gios.gov.pl 12.05.05, 15:32 Marzenie SISKOM-u (obwodnica miejska)ma szansę realizacji!!! I to nie jedna, bo aż 3 obwodnice poza granicami administracyjnymi Warszawy planuje za pieniądze unijne poprowadzić Samorząd Woj. Mazowieckiego - "Rzeczpospolita" art. z dnia 14.04.2005r. pod tytułem "Ominąć Stolicę". Francuskiej firmie SETEC zlecono wybór najlepszego zewnętrznego wariantu przebiegu autostrady A-2 ze zgłoszonych wariantów: ekologicznego, gminnego, BPRW i miksu tych wariantów. "Setec" w 1999 r. jako najlepszy wskazał swój wariant przebiegu A-2 przez Konstancin. Nigdy nie porównano wariantu przez Konstancin z wariantem przez Ursynów a to dlatego, że dla wariantu przez Konstancin nie wykonano oceny oddziaływania na środowisko, więc nie istniała i do dziś nie istnieje płaszczyzna porównawcza. I w tym miejscu członkowie SISKOM- u delikatnie rzecz ujmując mijają się z prawdą. SETEC nigdy nie wskazał wariantu Ursynowskigo, bo nie taki był cel zlecenia, które zrealizował. Rodzi się pytanie, dlaczego członkowie SISKOM-u (4-5 osób mieszkających na Ursynowie) są tak bardzo zainteresowani zatwierdeniem przebiegu A-2 przez Ursynów? Czyżby to była dla Nich jedyna szansa na otrzymanie nowego czystego apartamentu poza strefą oddziaływania autostrady? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: trasa przez Ursynów 12.05.05, 17:05 Są dokumenty na to, że ostatecznie wariant pozamiejski porównano z wariantem miejskim (w trzecim etapie analiz). Te dokumenty są na naszej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: trasa przez Ursynów IP: *.gios.gov.pl / *.gios.gov.pl 13.05.05, 16:39 Na stronach internetowych SISKOM-u nie ma oceny odziaływania na środowisko dla wariantu przebiegu A-2 przez Konstancin, ani jej hipotetycznego autora. Ciekawe kto się podjął wykonania analizy porównawczej gruszek z kasztanami? Jedno jest pewne że, nie zrobiła tego firma SETEC, bo dba o swój międzynarodowy wizerunek. Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: trasa przez Ursynów 13.05.05, 20:24 Z "Analizy wielokryterialnej" SETEC (na stronie www.siskom.waw.pl - w pliku "wrzesień 2000 cz.2 - strony od 21 do 32) cytuję: str.30 Rozdział 7. WNIOSKI Pkt.1 "Jak wykazano w Studium, zdecydowanie na pierwsze miejsce wysuwa się wariant WEWNĘTRZNY, przebiegający przez południowe dzielnice Warszawy...* Pkt.2 "Wyniki analizy wielokryterialnej są NIEKORZYSTNE dla wariantu podmiejskiego i tzw. mieszanego..." Str.32 (ostatnia) "Spośród wszystkich mozliwych rozwiązań najgorsze byłoby lansowane przez niektórych polityków rozwiązanie doprowadzające autostradę A2 do Konotopy, pozostawiając problemy z rozprowadzeniem ruchu Zarządowi m. st. Warszawy. Jeżeli NIE UDA SIĘ przeprowadzić obwodnicy przez Ursynów i nie uda się domknąć obwodnicy wewnętrznej na odcinku Beethovena - Racławicka do połączenia z Al. Prymasa 1000-lecia - WARSZAWA STANIE SIĘ N I E P R Z E J E Z D N A" Zródło (na dole skanu) LOGO SETEC SETEC International/Etap trzeci Załącznik 1,5: Analiza wielokryterialna Każdy, kto jest naprawdę zainteresowany, może zapoznać się z treścią CAŁOSCI opracowania. Pozdrawiam jaa_ga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie pzdrawiam Re: trasa przez Ursynów IP: *.chello.pl 15.05.05, 09:21 > Na stronach internetowych SISKOM-u nie ma oceny odziaływania na środowisko dla > wariantu przebiegu A-2 przez Konstancin, ani jej hipotetycznego autora. Ciekawe > > kto się podjął wykonania analizy porównawczej gruszek z kasztanami? Jedno jest > > pewne że, nie zrobiła tego firma SETEC, bo dba o swój międzynarodowy wizerunek. > Jesteś najlepszym dowodem że wszelkie instytucje typu Główny Inspektorat Ochrony Środowiska to banda niudaczników i darmozjadów którzy siedząc na ciepłych państwowych posadkach są kompletnymi ignorantami w temacie zadań swojego urzędu. Wywalenie 99% kadry (oprócz ciecia i sprzataczek) i zatrudnienie młodych absolwentów nieskażonych jeszcze nawykami biurwowymi to jedyny ratunek dla tego typu instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOROTA Re: trasa przez Ursynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:17 To własnie jest problem, ze wjazd do tunelu będzie w okolicach Geanta, a wyjazd za Rosoła. To własnie te węzły powodują problem. Gdyby cała trasa miała isc w tunelu, to nie stanowiłoby to takiego zagrozenia dla naszej dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 11:34 Za Rosoła czyli na Sikorskiego ? A w okolicach Geanta na Puławską ? Odpowiedz Link Zgłoś
yasioo7 Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 13:13 Wlot do tunelu znajdzie sie mniej wiecej na tylach Geanta, na przecieciu przedluzenia Gandhi do Plaskowickiej wzdluz wschodniej sciany Geanta. Wylot z tunelu bedzie juz w Wilanowie, na skarpie wislanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: trasa przez Ursynów IP: *.atman.pl / *.atman.pl 19.04.05, 13:20 No, tunel dojechał już do Wilanowa :) Ale te siusiakomy mają fantazję, albo sponsor im podrzuca te odjechane pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 14:07 Gość portalu: xxx napisał(a): > No, tunel dojechał już do Wilanowa :) Ale te siusiakomy mają fantazję, albo > sponsor im podrzuca te odjechane pomysły? to nie jest istotne to szczegół ... bowiem najważniejsze jest że vampir i jego znajomi będą mogli dojechać do Poznania co jest dla nich ogromnym problemem w chwili obecnej nie mogą pewnie przez to spać vampi_r napisał: <"chcę w końcu wyjechac na Poznań w 20 minut, a nie 2 godziny".> dlatego plotą te bzdury jak jestem niewyspany to też mam różne problemy no i wreszcie może przestanie biedak słyszeć wreszcie te głosy ... :) vampi_r napisał: <A nawet słysze głosy "czas najwyższy", > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=22819994&a=22881253 Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 14:21 A dlaczego sądzicie, że zaszkodzi ta trasa mieszkańcom Ursynowa ? nie znam tematu dlatego pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 15:01 totempotem napisała: > A dlaczego sądzicie, że zaszkodzi ta trasa mieszkańcom Ursynowa ? > nie znam tematu dlatego pytam... > czemu zaszkodzi? bo mam wyobraźnię i patrzę trochę dalej niż na to że "będzie można jechać szybciej do Poznania" bo na stronie siskomu nie widzę części pt. MINUSY za to są same korzyści bo kiedyś pytałem o proste sprawy, bez odpowiedzi oczywiście: - jak szybko zbudują A2 przez Ursynów? ile lat (!) Ursynów będzie podzielone przez jeden wielki wykop/podkop na Ursynów A i B? - te wszystkie ciężarówki, dźwigi itp. nie będą raczej lewitować (pamięta ktoś może budowę metra? wbijanie pali, wiercenie itp....) - jaką metodą będę prowadzone prace (na 100% a nie gdybanie i wróżenie z fusów) - czy w momencie jak powstanie autostrada będzie ciszej czy głośniej? - konkretnie, w momencie jak samochody wyjadą z tunelu i będą w okolicach Powsinka? - jakie są plany (?) "wygaszenia" łuny która nonstop będzie biła od autostrady na polach wilanowskich? - czy powietrze wydostające się przez kominy tunelu: poprawi, będzie nieistotne, czy pogorszy zdrowotność mieszkańców ? to tylko kilka pytań a teraz zobacz jaką (jeżeli w ogóle) dostanę na nie odpowiedź.... Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 15:34 a ha...no to teraz rozumiem całą ta zadymę...rzeczywiście, okres budowy łatwy nie będzie dla mieszkańców - rozpierducha na Rzymowskiego jest jakims przedsionkiem tego co się bedzie działo przy budowie autostrady - nie wygląda to najlepiej...no bo sama autostrada aż tak uciążliwa by nie była... wogóle co to za pomysł, żeby autostradę prowadzić przez środek miasta, jak rozumiem plany były przygotowywane jakies 20 lat tenmu i nikt nie przewidział, że tutaj będzie takie wielkie osiedle... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 15:45 totempotem napisała: > wogóle co to za pomysł, żeby autostradę prowadzić przez środek miasta, zgadzam się jak > rozumiem plany były przygotowywane jakies 20 lat tenmu i nikt nie przewidział, > że tutaj będzie takie wielkie osiedle... niestety ci co są za uważają że każdy kto się sprowadzał na Ursynów dokładnie wiedział że tutaj będzie autostrada niby się zgadza tyle że: po pierwsze - jak ktoś mieszka tu 20-30 lat wie, że było co najmniej kilka opcji przeprowadzenie A2 (niestety siskom niezauważa tego) po drugie - jak ktoś nie ma "bogatego taty" i właśnie wprowadził się ileś lat temu, w trochę innym systemie, był szczęśliwy że ma mieszkanie i nie wybrzydzał i nie bardzo mógł sobie planować następne 50 lat do przodu (ale dla siskomu to też nie jest istotne, oni sa "nowocześni") a po trzecie - kasa ... "ktoś" kto kupił pola wilanowskie od SGGW musi na tym zarobić i nie popuści żeby A2 poszła w innym miejscu to tyle z mojej strony pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 16:53 Napewno błędem było niesprawdzenie planów zagospodarowania przestrzennego...Ci którzy mieszkają od dawna nie spodziewali się chyba, że az tak im się osiedle rozrośnie bo przeciez wzdłuż tej planowanej autostrady nie stoją chyba budynki sprzed 15 lat ? Ta ulica to były kiedyś peryferia Warszawy...sama pamiętam jak wysiadłam na stacji Kabaty jakieś 15 lat temu i ujrzałam krowę na łańcuchu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: trasa przez Ursynów IP: *.meil.pw.edu.pl 19.04.05, 16:59 Czas szybko biegnie - bloki po obu stronach Płaskowickiej powstały najpóźniej ok. 20 lat temu (połowa lat osiemdziesiątych). Mam tam znajomych, którzy wtedy dostali swoje wyczekane M??. Wtedy też powstały budynki z wielkiej płyty w narożu Wąwozowa-Rosoła. Ale o jakiej STACJI Kabaty piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: law Re: trasa przez Ursynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 23:28 totempotem napisała: > > Ta ulica to były kiedyś peryferia Warszawy...sama pamiętam jak wysiadłam na > stacji Kabaty jakieś 15 lat temu i ujrzałam krowę na łańcuchu... 15 lat temu metro warszawskie JESZCZE NIE KURSOWALO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 10:06 Może 14,13 może 12 nie pamiętam dokładnie...napiesłam "jakieś 15 lat temu" wtedy miało "koniec" na Stacji Politechnika... Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 11:46 No masz rację...sprawdziłam...zaczęło jeździć 10 lat temu...aż trudno uwierzyć, że krowy na Kabatach pasły się tylko 10 lat temu ... eee to ja nie jestem jeszcze taka stara :) Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 00:25 hrabia_antychristo napisał: > > po pierwsze - jak ktoś mieszka tu 20-30 lat wie, że było co najmniej kilka > opcji przeprowadzenie A2 (niestety siskom niezauważa tego) Prosimy o konkrety. jakie to były opcje? Kiedy były rozpatrywane? Przez kogo? > a po trzecie - kasa ... "ktoś" kto kupił pola wilanowskie od SGGW musi na tym > zarobić i nie popuści żeby A2 poszła w innym miejscu No to już polewasz. Sam sie zastanów, co piszesz. Pytanie: czy pola wilanowskie mają zostac na zawsze niezabudowane? Czy więcej właściciel tych pół dostanie od GDDKiA, czy dostałby od ewentualnych developerów? Prosze o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: trasa przez Ursynów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.05, 23:03 Autostrada nie pojdzie przez środek miasta, tylko ok. 12 km od tego srodka. A może sa inne plany ? Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 00:21 totempotem napisała: > wogóle co to za pomysł, żeby autostradę prowadzić przez środek miasta, jak > rozumiem plany były przygotowywane jakies 20 lat tenmu i nikt nie przewidział, > że tutaj będzie takie wielkie osiedle... Nie. Rezerwę terenu (a nie projekt samej trasy, bo ten powstaje teraz) zrobiono z końcem lat 60-tych, bo wtedy zapadały kluczowe decyzje co do rozbudowy Warszawy o nowe dzielnice. Czyli wpierw była trasa, a dopiero potem powstał Ursynów. A nie na odwrót. O niczym nie zapomniano i nic nie zostało przeoczone. Ursynów od poczatku był budowany z pozostawieniem rezerwy terenu na trasę szybkiego ruchu. > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 12:29 > wogóle co to za pomysł, żeby autostradę prowadzić przez środek miasta Analizy SETEC - dostępne również na naszej stronie (kliknąć trzeba Matariały) udokumentowały potrzebę przeprowadzenia tej trasy właśnie przez Ursynów, czyli zgodnie z planami sprzed lat. > jak rozumiem plany były przygotowywane jakies 20 lat tenmu i nikt nie > przewidział, że tutaj będzie takie wielkie osiedle... Powiem inaczej urbaniści projektujący Ursynów mieli w dupie plany swych poprzedników. Poza tym w 1990 r. zabudowa Ursynowa kończyła się ok. 200, 300 m na północ od ul. Płaskowickiej, także to już w czasach wolnego rynku (i swawoli samorządowców) zbudowano kawałek miasta przy korytarzu przeznaczonym pod trasę. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 12:47 tarantula01 napisał: > Powiem inaczej urbaniści projektujący Ursynów mieli w dupie plany swych > poprzedników. Poza tym w 1990 r. zabudowa Ursynowa kończyła się ok. 200, 300 m > na północ od ul. Płaskowickiej, także to już w czasach wolnego rynku (i swawoli > > samorządowców) zbudowano kawałek miasta przy korytarzu przeznaczonym pod trasę. no to może należałoby albo: 1. wyburzyć część Ursynowa bo nie pasuje do koncepcji z autostradą 2. zmienić plany przebiegu A2 rozumiem, że obecne rozwiązanie za którym optuje siskom jest OPTYMALNE... :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 15:04 > > tarantula01 napisał: > > Powiem inaczej urbaniści projektujący Ursynów mieli w dupie plany swych > > poprzedników. Poza tym w 1990 r. zabudowa Ursynowa kończyła się ok. 200, > > 300 m na północ od ul. Płaskowickiej, także to już w czasach wolnego rynku > > (i swawoli samorządowców) zbudowano kawałek miasta przy korytarzu > > przeznaczonym pod trasę. hrabia_antychristo napisał: > no to może należałoby albo: > 1. wyburzyć część Ursynowa bo nie pasuje do koncepcji z autostradą > 2. zmienić plany przebiegu A2 > > rozumiem, że obecne rozwiązanie za którym optuje siskom jest OPTYMALNE... > :):):) Co do pkt. 1, to na terenie ścisłej, wysokiej zabudowy Ursynowa nie trzeba nic wyburzać, bo w pasie rezerwowanym na drogę nie ma zabudowań, a poza tym trasa będzie w tunelu. Mogę Ci zagwarantować, że jeżeli trasa przez bloki Ursynowa nie będzie budowana w tunelu, to cały SISKOM będzie przeciw. Co do pkt. 2, to przebiegi autostrady A-2 były przedmiotem analiz SETEC. Wywnioskowano w trakcie analiz, że lokalizacja drogi (ekspresowej) przez Ursynów jest najlepsza pod względem służenia aglomeracji warszawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 15:22 tarantula01 napisał: > > > tarantula01 napisał: > > > Powiem inaczej urbaniści projektujący Ursynów mieli w dupie plany s > wych > > > poprzedników. Poza tym w 1990 r. zabudowa Ursynowa kończyła się ok. > 200, > > > 300 m na północ od ul. Płaskowickiej, także to już w czasach wolneg > o rynku > > > (i swawoli samorządowców) zbudowano kawałek miasta przy korytarzu > > > przeznaczonym pod trasę. > > hrabia_antychristo napisał: > > > no to może należałoby albo: > > 1. wyburzyć część Ursynowa bo nie pasuje do koncepcji z autostradą > > 2. zmienić plany przebiegu A2 > > > > rozumiem, że obecne rozwiązanie za którym optuje siskom jest OPTYMALNE... > > :):):) > > > Co do pkt. 1, to na terenie ścisłej, wysokiej zabudowy Ursynowa nie trzeba nic > wyburzać, bo w pasie rezerwowanym na drogę a co to jest ten "pas"? <Mogę Ci zagwarantować, że jeżeli trasa przez bloki Ursynowa nie będzie budowana w tunelu, to cały SISKOM będzie przeciw.> znowu nie rozumiem to są te bloki czy ich nie ma? > > Co do pkt. 2, to przebiegi autostrady A-2 były przedmiotem analiz SETEC.> to rozumiem ma mnie przekonać? "nie no spoko, TIRy za oknem, okej, w końcu jakiś SETEC przeprowadził analizy więc luz, czego się denerwuję, idę założyć maskę gazową i przykręcić stół do podłogi" wiesz, "amerykańscy naukowcy" niedawno "odkryli" że picie 7 kaw na dzień poprawia zdrowie to takie trochę "odkrywcze" bo kiedyś było że można maksymalnie pić 2... jak to się wszystko kurcze zmienia... ech... postęp... > Wywnioskowano w trakcie analiz, że lokalizacja drogi (ekspresowej) przez > Ursynów jest najlepsza pod względem służenia aglomeracji warszawskiej. a pod względem służenia LUDZIOM też?... Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 15:38 hrabia_antychristo napisał: > > tarantula01 napisał: > > Co do pkt. 1, to na terenie ścisłej, wysokiej zabudowy Ursynowa nie trzeba > > nic wyburzać, bo w pasie rezerwowanym na drogę > a co to jest ten "pas"? W dużym skrócie ul Płaskowickiej + 100 metrów na północ i południe od niej. > > <Mogę Ci zagwarantować, że jeżeli trasa przez bloki Ursynowa > > nie będzie budowana w tunelu, to cały SISKOM będzie przeciw.> > znowu nie rozumiem > to są te bloki czy ich nie ma? Bloki są, ale akurat w rezerwowanym pasie ich nie ma. Nie mniej jednak SISKOM będzie przeciwny trasie S-2 lub ulicy zbiorczej mającej zastąpić POW zdaniem niektórych, gdy droga ta będzie budowana na powierzchni. > > Co do pkt. 2, to przebiegi autostrady A-2 były przedmiotem analiz SETEC.& > #62; > to rozumiem ma mnie przekonać? > "nie no spoko, TIRy za oknem, okej, w końcu jakiś SETEC przeprowadził analizy > więc luz, czego się denerwuję, idę założyć maskę gazową i przykręcić stół do > podłogi" > wiesz, "amerykańscy naukowcy" niedawno "odkryli" że picie 7 kaw na dzień > poprawia zdrowie > to takie trochę "odkrywcze" bo kiedyś było że można maksymalnie pić 2... > jak to się wszystko kurcze zmienia... > ech... postęp... > > > Wywnioskowano w trakcie analiz, że lokalizacja drogi (ekspresowej) przez > > Ursynów jest najlepsza pod względem służenia aglomeracji warszawskiej. > a pod względem służenia LUDZIOM też?... > Wiesz to się również przekłada na zdrowie ludzi i "służenia im" - i to wykazano w materiałach przygotowanych przez SETEC. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 15:50 tarantula01 napisał: > > a co to jest ten "pas"? > > W dużym skrócie ul Płaskowickiej + 100 metrów na północ i południe od niej. czyli że ludzie mieszkający w blokach obok nie odczują skutków posiadania autostrady pod bokiem? > > > > <Mogę Ci zagwarantować, że jeżeli trasa przez bloki Ursynowa > > > nie będzie budowana w tunelu, to cały SISKOM będzie przeciw.> > > > znowu nie rozumiem > > to są te bloki czy ich nie ma? > > Bloki są, ale akurat w rezerwowanym pasie ich nie ma. Nie mniej jednak SISKOM > będzie przeciwny trasie S-2 lub ulicy zbiorczej mającej zastąpić POW zdaniem > niektórych, gdy droga ta będzie budowana na powierzchni. rozumiem, doceniam wasze poświęcenie to bardzo humanitarne > > a pod względem służenia LUDZIOM też?... > > > > Wiesz to się również przekłada na zdrowie ludzi i "służenia im" - i to wykazano w materiałach przygotowanych przez SETEC. ooo... to bardzo ważne czy mogę stwierdzić więc że autostrada w jakiś sposób poprawi zdrowie ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 16:36 hrabia_antychristo napisał: > > W dużym skrócie ul Płaskowickiej + 100 metrów na północ i południe od niej. > czyli że ludzie mieszkający w blokach obok > nie odczują skutków posiadania autostrady pod bokiem? Jeżeli trasa S-2 będzie w tunelu, to tak, nie odczują skutków posiadania tej trasy pod bokiem. > > Bloki są, ale akurat w rezerwowanym pasie ich nie ma. Nie mniej jednak > > SISKOM będzie przeciwny trasie S-2 lub ulicy zbiorczej mającej zastąpić POW > > zdaniem niektórych, gdy droga ta będzie budowana na powierzchni. > rozumiem, doceniam wasze poświęcenie > to bardzo humanitarne > > > > a pod względem służenia LUDZIOM też?... > > > > > > > Wiesz to się również przekłada na zdrowie ludzi i "służenia im" - i to > wykazano w materiałach przygotowanych przez SETEC. > > ooo... to bardzo ważne > czy mogę stwierdzić więc że autostrada w jakiś sposób poprawi zdrowie ludzi? Nie wiem o jakiej autostradzie Ty piszesz. Ja piszę, że Po powstaniu POW z powodu zmniejszenia się korków na wylotowych ulicach z Ursynowa, zmniejszy się zanieczyszczenie powietrza, a to z kolei przełoży się na lepsze zdrowie u osób, które mieszkają przy dzisiaj korkujących się ulicach i wszystkich innych mieszkańców, którzy mieszkają w zasięgu spalin z tych ulic niesionych wiatrem. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:16 tarantula01 napisał: > Jeżeli trasa S-2 będzie w tunelu, to tak, nie odczują skutków posiadania tej > trasy pod bokiem. i nie będą odczuwać drgań ani tym bardziej bloki pękać nie będą? czy tak? > >> > ooo... to bardzo ważne > > czy mogę stwierdzić więc że autostrada w jakiś sposób poprawi zdrowie lud > zi? > > Nie wiem o jakiej autostradzie Ty piszesz. piszę o tej autostradzie A2 dla której wy używacie nazwy POW można i tak ważne że o tym samym mówimy Ja piszę, że Po powstaniu POW z > powodu zmniejszenia się korków na wylotowych ulicach z Ursynowa, rozumiem, że autostradą (którą wy nazywacie POW) będzie jeździło bardzo dużo samochodów które obecnie wybierają inne drogi jak to się stanie? czy to znaczy, że wszyscy będą kierowani w jakiś sposób na autostr... tzn. POW przez np. znaki drogowe, policję w celu rozładowania korków? zmniejszy się > zanieczyszczenie powietrza, a to z kolei przełoży się na lepsze zdrowie u osób, > > które mieszkają przy dzisiaj korkujących się ulicach i wszystkich innych > mieszkańców, którzy mieszkają w zasięgu spalin z tych ulic niesionych wiatrem. rozumiem to bardzo ważne a czy zdrowie mieszkańców bloków położonych nad tunelem też się poprawi? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:30 hrabia_antychristo napisał: > > Jeżeli trasa S-2 będzie w tunelu, to tak, nie odczują skutków posiadania > > tej trasy pod bokiem. > i nie będą odczuwać drgań ani tym bardziej > bloki pękać nie będą? > czy tak? Współczesne technologie budowy tunelu powodują, że ludzie w blokach nie będą odczuwać drgań spowodowanych przejazdem samochodów tunelem. Bloki też nie będą z tego powodu pękać. > > Nie wiem o jakiej autostradzie Ty piszesz. > piszę o tej autostradzie A2 dla której wy używacie nazwy POW > można i tak ważne że o tym samym mówimy > > > > Ja piszę, że Po powstaniu POW z powodu zmniejszenia się korków na > > wylotowych ulicach z Ursynowa, > rozumiem, że autostradą (którą wy nazywacie POW) > będzie jeździło bardzo dużo samochodów które obecnie wybierają inne drogi Tak jest - zwłaszcza zmniejszy się ruch na ciągu ulic Witosa - Dolina Służewiecka - Rzymowskiego. > jak to się stanie? > czy to znaczy, że wszyscy będą kierowani w jakiś sposób na autostr... tzn. POW > przez np. znaki drogowe, policję w celu rozładowania korków? Nie to będzie się odbywało samorzutnie. Tzn. pierwszego dnia po oddaniu POW trasa pobije rekordy ruchu, bowiem kierowcy z ciekawości pojadą owym tunelem - to jest pewne, podobnie jak w przypadku oddania mostu Siekierkowskiego. Potem zaś każdy sobie przekalkuluje czy lepiej jeździć po staremu, czy przez POW. > > zmniejszy się zanieczyszczenie powietrza, a to z kolei przełoży się na > > lepsze zdrowie u osób, które mieszkają przy dzisiaj korkujących się ulicach > > i wszystkich innych mieszkańców, którzy mieszkają w zasięgu spalin z tych > > ulic niesionych wiatrem. > rozumiem > to bardzo ważne > a czy zdrowie mieszkańców bloków położonych nad tunelem też się poprawi? > Moim zdaniem tak, zwłaszcza, że będą mieli zamiast "wygonu" zagospodarowaną zieleń, określaną przez projektantów Parkiem Komunikacyjnym - opracowanie jest na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:57 tarantula01 napisał: (...) no to reasumując na dziś .... S I E L A N K A chłopaki... na rozściełacze i lejcie asfalt na pochybel zielonym Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 00:12 Zwykle nie odpowiadam na twoje posty, bo są po prostu poniżej pewnego poziomu. Ten też jest. Ale piszesz takie nieprawdy, że musze je sprostować. hrabia_antychristo napisał: > czemu zaszkodzi? > bo mam wyobraźnię i patrzę trochę dalej niż na to że "będzie można jechać > szybciej do Poznania" Pełną argumentację podawaliśmy nie raz na różnych forumach. Nie chodzi TYLKO o wyjazd na Poznań. Ty dobrze o tym wiesz, więc teraz świadomie piszesz nieprawdę. Czemu? - jak brak argumentów, to trzeba je sobie wymyśleć. Zbudowanie trasy w tunelu będzie korzystne dla Ursynowa. 1. Ursynów jest obecnie niemal odcięty drogowo od reszty świata. Prowadzą z niego w zasadzie tylko dwie drogi wylotowe - Puławska i Dolina Służewiecka. 2. Dzielnica mocno się rozbudowywuje, zwłaszcza Kabaty. W ciągu kilku najbliższych lat, gdyby nie zainwestowano w drogi w Warszawie, w tym na Ursynowie, czeka nas totalny paraliż komunikacyjny. 3. Ursynów ma obecnie najbardziej skażone powietrze w Warszawie. Czemu? - Bo brak jest bezkolizyjnych tras. Już w 2002 roku skażenie powietrza pyłem zawieszonym PM 10 przekroczyło wartość dopuszczalną. Wszechobecne korki powoduja własnie, że skażenie powietrza w dzielnicach o słabo rozwinietej sieci drogowej powiększa się z każdym miesiącem. Samochodów na ulicach nie ubywa. 4. Lepszym rozwiązaniem jest zbudowanie trasy w tunelu, niż wierzchem. A właśnie 6-cio pasmową trasę po wierzchu chce na Ursynowie zbudowac Ekologiczny Ursynów wraz z jejmością Cesarską: www.ekostrada.republika.pl/img/mapa2.png 5. Rezerwa terenu pod trasę była na Ursynowie jeszcze nim ten został zbudowany. I Ursynów był budowany tak, że rezerwa terenu została. Na naszej stronie można znaleźć zdjęcie lotnicze Ursynowa z zaznaczoną rezerwą: www.siskom.waw.pl/aktualnosci.htm Przy okazji nadmieniam, że rezerwa zawasze była i nikt nigdy o niej nie zapomniał. Po prostu jak powstawały plany rozwoju Warszawy, zaczęto od wytyczania rezerw terenu pod przyszłe trasy. Tak planuje się rozbudowę miast. Gdyby nie to, teraz trzeba by było burzyć bloki. 6. POW na Ursynowie jest elementem szerszej całości: www.siskom.waw.pl/obwodnice.htm Trasy bezkolizyjne w Warszawie są po prostu niezbędne, bo inaczej całemu miastu grozi kataklizm komunikacyjny. Obecnie na 1000 mieszkańców stolicy przypada 400 aut. Prognozy mówią, ze za kilka lat będzie ich 600. Przy jednoczesnym wzroscie ilości mieszkańców Warszawy i miast satelickich. 7. Nie ma innego miejsca na zbudowanie tego typu trasy, jak właśnie na zarezerwowanym od poczatku terenie. 8. Trasa S2 będzie przechodziła przez osiedle w tunelu. Powietrze z tunelu będzie oczyszczane. Jest to wariant najbardziej korzystny. Wszystko powyższe zostało dokładnie zbadane przez specjalistów drogowców, projektantów i ekologów, a wyniki tego znajdziecie tu: www.siskom.waw.pl/dokumenty.htm > bo na stronie siskomu nie widzę części pt. MINUSY za to są same korzyści Fajnie, że odwiedzasz naszą stronę. Jeśli widzisz minusy, to je przedstaw. Czekam z niecierpliwością i z chęcią podyskutuje z tobą na argumenty merytoryczne. > bo kiedyś pytałem o proste sprawy, bez odpowiedzi oczywiście: > - jak szybko zbudują A2 przez Ursynów? ile lat (!) Możesz wskazać gdzie się pytałeś? Poza tym przez Ursynów będa budowac S2, a nie A2. Wszystkie, czy większosć odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz tu: www.siskom.waw.pl/s2.htm >Ursynów będzie podzielone przez jeden wielki wykop/podkop na Ursynów A i B? Budowa tunelu będzie odbywac się metoda drążenia tarczą. Nie będzie więc wykopu. Będzie to tak samo zauważalna budowa, jak budowa metra w centrum. - te wszystkie ciężarówki, > dźwigi itp. nie będą raczej lewitować (pamięta ktoś może budowę metra? wbijanie > pali, wiercenie itp....) A ty oczywiście wtedy kladłes się rejtanem przed spychaczami budującymi metro? Metro było budowane metoda odkrywkową. Przy budowie tunelu POW nie będzie żadnego wbijania pali. > - jaką metodą będę prowadzone prace (na 100% a nie gdybanie i wróżenie z fusów) Posłuchaj no. Własnie powstaje projekt wykonawczy trasy. Pewne jest od dawna, ze tunel będzie wykonywany metodą drążenia tarczą. Jednak na jakiej będzie to długości? - to będzie wiadome dopiero, jak powstanie projekt. > - czy w momencie jak powstanie autostrada będzie ciszej czy głośniej? - > konkretnie, w momencie jak samochody wyjadą z tunelu i będą w okolicach > Powsinka? Tunel wyeliminuje hałas do zera. Jak samochody jadą po powierzchni to emitują hałas. To chyba jasne. Poza tunelem będą ekrany dźwiękochłonne obsadzone dodatkowo specjalnie zaprojektowaną zielenia. Polecam zobaczenie prezentacji parku komunikacyjnego nad tunelem i wzdłuż trasy na Ursynowie: www.siskom.waw.pl/projekty.htm > - jakie są plany (?) "wygaszenia" łuny która nonstop będzie biła od autostrady na polach wilanowskich? ???? Pola wilanowskie niedługo zostaną zabudowane. Tam gdzie jest teraz Ursynów, kiedyś były pola. Jakie sa plany "wygaszenia" łuny, która non stop bije od Ursynowa? Może trzeba w tej dzielnicy wyłączac prąd między 20:00, a 4:00? > - czy powietrze wydostające się przez kominy tunelu: poprawi, będzie > nieistotne, czy pogorszy zdrowotność mieszkańców ? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=18910040 SISKOM nie jest wszechwiedzący. W powyższym watku zqaprezentowaliśmy wszystko, co wiemy na razie na temat oczyszczania powietrza. Być może wkrótce nasze szeregi zasili specjalista od ochrony środowiska, więc będzie mógł cos więcej napisać. Jedno jest jednak pewne - mniej szkodliwa będzie trasa w tunelu, niż po wierzchu. A właśnie Ursynowowi grozi to, że gdyby inwestycje GDDKiA nie powstały, to wzdłuż Płaskowickiej poleci trasa wierzchem budowana przez miasto stołeczne. > to tylko kilka pytań > > a teraz zobacz jaką (jeżeli w ogóle) dostanę na nie odpowiedź.... Prosimy o więcej pytań. No i pokaż gdzie je nam zadawałeś przedtem. Może przeoczyliśmy jakiś post. Po to stworzylismy nasze forum, by tam zwracac się z pytaniami do nas. Tym bardziej, że (jak napisałem we wstępie) ja, ani nikt inny nie zwykliśmy wchodzić w twoje posty. Teraz wlazłem, bo dałem opcję "pokaż treśc wszystkich". Pozdrawiamy serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Ursynów skażony i to najbardziej ??? IP: *.meil.pw.edu.pl 20.04.05, 08:48 Vampir ty tak lubisz konkrety. Skąd masz te wiadomości: "Ursynów ma obecnie najbardziej skażone powietrze w Warszawie. Czemu? - Bo brak jest bezkolizyjnych tras. Już w 2002 roku skażenie powietrza pyłem zawieszonym PM 10 przekroczyło wartość dopuszczalną. Wszechobecne korki powoduja własnie..." Czy mozesz podać raport, który pokazuje mape skażeń Warszawy. Ja widziałem taką mapę gdzie Ursynów jest jedną z najczystszych dzielnic ?! Korków na Ursynowie prawie nie ma - są za to na Puławskiej i w Dolince Służewieckiej ale to są granice Ursynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Ursynów skażony i to najbardziej ??? 20.04.05, 10:21 Zablokowane są wszystkie wyjazdy z ursynowa w stronę Centrum... Poleczki i Kłobucka rano stoi...wyjazd Kenem po ślimaku jeszcze jakoś idzie,ale już na wysokości zjazdu z Puławskiej wiaduktem na Rzymowskiego wszystko się korkuje...dojazd Rzymowskiego do Marynarskiej-korek, skret w Modzelewskiego i jazda Orzycką - korek, dojazd do Domaniewskiej ul modzelewskiego - korek...Sikorskiego w stronę Centrum - stoi...wszystko stoi...teraz stoi bo rozkopana jest Marynarska, ale jak zostana oddane do użytkowania wszystkie budynki "na wykończeniu", powstaną nowe to ruch będzie dużo większy i dwupasmowa KEN bedzie zakorkowana już na wysokości ronda... Wystarczy popatrzeć co się dzieje na KEN jak pada deszcz,albo snieg...korek jest do Herbsta... A granice Ursynowa korkują się właśnie dlatego, że wzrasta na Ursynowie ruch i coraz więcej aut chce wyjechać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: Ursynów skażony i to najbardziej ??? IP: *.meil.pw.edu.pl 20.04.05, 11:25 Dla mnie Ursynów ograniczają Puławska od zachodu, Dolina Służewiecka od północy, Nowoursynowska od Wschodu i Las Kabacki od południa. To o czym piszesz to Służew i tam rzeczywiście są korki. Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: Ursynów skażony i to najbardziej ??? 20.04.05, 11:35 No tak...to samo miałam na mysli...pisałam o korkach w stronę Sikorskiego...zaczynają się już przed Wałbrzyską po wyjechaniu KENem na górę czyli tam gdzie Dolinka Służewiecka...pisałam o Poleczki i Kłobuckiej a przecież korek zaczyna się już na Pileckiego przed Puławską...a wiadukt prowadzący z Puławskiej na Rzymowskiego zapchany jest już od Puławskiej...granice te same a Slużew jest zapchany własnie przez to, że Ursynów musi się wydostać w stronę Centrum...a możliwości są właśnie tylko przez Poleczki do Kłobuckiej itd, przez Sikorskiego i przez Rzymowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Ursynów skażony i to najbardziej ??? 20.04.05, 13:27 Gość portalu: TOM napisał(a): > Vampir ty tak lubisz konkrety. Skąd masz te wiadomości: > > Czy mozesz podać raport, który pokazuje mape skażeń Warszawy. > Ja widziałem taką mapę gdzie Ursynów jest jedną z najczystszych dzielnic ?! > Korków na Ursynowie prawie nie ma - są za to na Puławskiej i w Dolince > Służewieckiej ale to są granice Ursynowa. Wszystko znajdziesz na naszej stronie internetowej: www.siskom.waw.pl/materialy/stan-zan-pow.jpg www.siskom.waw.pl/materialy/rozp-woj-mazowiec.JPG Ale my nie jestesmy ekologami i nie jest nasza rola monitorowanie stanu zanieczyszczen. Dolaczamy te dokumenty jako taki zalacznik. A po raport i aktualną mapę zanieczyszczeń powietrza w Warszawie udaj si do pani Cesarskiej. kto, jak kto, ale tzw. ekolodzy ursynowscy powinni miec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM MANIPULACJA SiSKOMu IP: 195.205.15.* 20.04.05, 13:52 Vampir proszę nie pisz więcej, że Ursynów jest najbrdziej zanieczyszczoną dzielnicą Warszawy. Dokument, który podałeś obejmuje jedynie Ursynów, Wawer i Wilanów - czyli dzielnice "na peryferiach" Porównaj Śródmieście, Mokotów, Ochotę itp. Nie twórz więc faktów, bo to co robisz jest po prostu zwykłą MANIPULACJĄ !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: MANIPULACJA SiSKOMu 20.04.05, 15:09 Podane dzielnice są przytoczone, bowiem przez nie ma przechodzić POW i dla tych dzielnic robiono przy okazji OOŚ w 2004 roku stosowne badania. Poza tym Mazowiecki Inspektor Ochrony Środowiska regularnie monitoruje całe miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: MANIPULACJA SiSKOMu IP: 195.205.15.* 20.04.05, 15:45 Ale wyciąganie wnisoków na tej podstawie dla całej Warszawy to delikatnie mówiąc nadużycie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: MANIPULACJA SiSKOMu 20.04.05, 16:22 To ja przytocze fragment artykułu Ekologicznego Ursynowa z Passy: "To nie wymysł ekologów, czy innych „oszołomów”: katastrofalny stan powietrza w wielkich miastach krajów nowoprzyjętych do UE jest przedmiotem uwagi i konkretnych działań Komisji Europejskiej. Według raportu przedstawionego 21 lutego w Brukseli podczas konferencji „Czyste powietrze dla Europy”, najbardziej przekroczone normy skażeń w Polsce wykazano w Warszawie, Łodzi i Katowicach, a za źródło tych skażeń uznano głównie transport oparty na spalaniu ropy naftowej i jej pochodnych. Czego dotyczą te przekroczenia i czym grożą? dwutlenek azotu – niszczy czerwone ciałka krwi, tlenek węgla – wywołuje zaburzenia krążenia z zawałem serca włącznie, węglowodory, w tym benzen – związki o udowodnionym rakotwórczym działaniu, niszczą szpik kostny, pył zawieszony – mikroskopijne cząstki, długo utrzymujące się w atmosferze, oblepione całą tablicą Mendelejewa. Najgroźniejsze dla zdrowia są drobne frakcje pyłu poniżej 2,5 mikrograma. Według danych Biura Ochrony Środowiska m.st. Warszawy obecnie mamy na terenie miasta średnio 150% dopuszczalnej normy pyłu zawieszonego, a w niektórych miejscach nawet 240%. Do tych miejsc niestety należy Ursynów!" ******************************************** Kto, jak kto, ale "ekolodzy" z Ursynowa powinni wiedzieć najlepiej. Jeśli dobrze zrozumieć ostatnie zdania, to Ursynów należy do tych miejsc, gdzie nawet o 240% przekroczona jest norma pyłu zawieszonego. Bye. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: MANIPULACJA SiSKOMu IP: 195.205.15.* 20.04.05, 16:56 Czy ty chcesz, żebym uwierzył, że białe jest czarne ???? Znowu brak konkretów - dokument proszę, a jeśli nie to proszę nie MANIPULUJ danymi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to co napisałeś to bełkot czystej postaci !!!!!!!!! nie mający NIC wspólnego z moim zarzutem. Jesli reszta waszych argumetów jest na tym samym poziomie to ... widzę dobrą szkołe w propagandy minionej epoki. Jeśli napradę chcecie coś zrobić dobrego to przestańcie opowiadać bzdury tylko zmierzcie się z różnymi argumentami. Brednie, że Ursynów jest najbardziej zanieczyszczoną dzielnicą opowiadajcie w Śródmieściu, na Pradze czy Ochocie, może tam ludzie uwierzą i będą szczęśliwsi. Człowiek podobno (zwłaszcza w Polsce) jest szczęśliwszy, gdy sąsiad ma gorzej. PS. Zmierzyłeś te pyły u siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: MANIPULACJA SiSKOMu 20.04.05, 17:15 Czy tu dobrze czytasz to, co ja piszę? Podałem linki do skanów oficjalnych wyników badań zanieczyszczenia powietrza w rejonach po których przejdzie POW (z nich wynika, że Ursynów jest najbardziej skażony) oraz powołałem się na "ekologów" z Ursynowa, którzy też twierdzą, że Ursynów należy do najbardziej zanieczyszczonych miejsc w Warszawie. Co jeszcze chcesz? Zebym sam dokonał pomiarów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Analfabetyzm funkcjonalny czy co ? IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 20:42 Już napisałem, że link, który podałeś obejmował następujące dzielnice: Ursynów, Wawer i Wilanów oraz Otwock. Czy te dzielnice, bedące peryferiami Warszawy są reprezentacyjne dla CAŁEJ Warszawy. Dlatego nazwałem to MANIPULACJĄ. Nie podałeś ŻADNEGO źródła obejmującego badaniami całą Warszawę. A wnioski wyciągane z cząstkowych niereprezentatywnych badań, są czystą propagandą i niczym więcej. Taka opinia ma tyle wspólnego z prawdą co, gybym na podstawie tych samych dzielnic stwierdził, że w Wilanowie jest najwięcej zabytków w Warszawie albo, że Ursynów jest najbardziej na zachód wysuniętą dzielnicą Warszawy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Czy ty umiesz czytać? 20.04.05, 22:43 uuuups... Napisałem przecież za SEU: "Według danych Biura Ochrony Środowiska m.st. Warszawy obecnie mamy na terenie miasta średnio 150% dopuszczalnej normy pyłu zawieszonego, a w niektórych miejscach nawet 240%. Do tych miejsc niestety należy Ursynów!" Dodatkowo przedstawiłem posiadane przez nas dokumenty co do badań jakości powietrza na terenach przebiegu POW. Czyżby powoływanie się na ekologów działających na Ursynowie nie było wystarczające? Dziwne..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Nie było wystarczające IP: 195.205.15.* 21.04.05, 07:34 prosiłem o dokument a takiego nie dostałem. Ten który przedstawiłeś podawał dane nieupoważniające do wyciągania takich wniosków (tylko południowe peryferia). Na tej samej zasadzie mogę powidzieć, że ogladałem mapę zaniczyszczeń Warszawy CAŁEJ i obszarami o najwiekszym zanieczyszczeniu były Praga Północ i Centrum co jest dość logiczne. Południe Warszawy było generalnie czyste. Dużym minusem południowych dzielnic były nanoszone (przez wiatry) zanieczyszczenia ze śródmieścia. Nawet nie pytaj o źródło bo nie pamiętam. Ale też nie próbuję wyciagać z jednego artykułu zbyt daleko idących wniosków !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Nie było wystarczające 21.04.05, 12:02 Od 2002 roku zanieczyszczenie pyłem zawieszonym PM 10 na Ursynowie przekroczyło dopuszczalne normy (40) Jak widzę badania powietrza z 2000 roku, to we wszystkich punktach pomiarowych wartości te są nizsze i to sporo. Największe zanieczyszczenie pyłem PM 10 jest (dane z 2000) w okolicy skrzyżowania Marszałkowska/Jerozolimskie (ponad 90). Ale już na Kruczej około 30, w innych rejonach Śródmieścia tez. Tym czasem na Ursynowie pomiarów dokonano w SGGW. Uczelnia ta połozona jest z dala od ruchliwych tras, na wschodzie Ursynowa. O ile można zrozumiec duże zanieczyszczenie powietrza na skrzyżowaniu ruchliwych ulic w centrum miasta, to trudno zrozumieć czemu normy przekroczone sa tam, gdzie takiego skrzyżowania nie ma. Jaki z tąd wniosek? - skoro w okolicach SGGW zanieczyszczenie powietrza pyłem PM 10 przekroczyło wartości dopuszczalne, to tak jest na całym Ursynowie. Skąd się to bierze? - Bo wiatry są zachodnie, a na zachód od Ursynowa są ruchliwe i zakorkowane Al.Krakowska, Puławska - obie trasy z ruchem około 50 tys. samochodów na dobę i między tymi ulicami, a Ursynowem brak naturalnej przegrody (lasu, wyższej zabudowy). Dochodzą tez ruch i korki na samym Ursynowie (200 tys. miescie, które nie ma dobrych dróg wylotowych z dzielnicy). Zbudowanie POW i innych tras w Warszawie poprawi ten stan. Odciąży się sama Puławska, zniknie problem korków w Krakowskiej. Przy jeździe ciągłej z prędkością 90-100 km/h, każdy samochód najmniej pali. Czyli przy takim samym obciązeniu ruchowym ilość spalin może spaść nawet o połowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Nie było wystarczające IP: *.u.mcnet.pl 21.04.05, 14:57 A kiedy juz sprzedacie z zyskeim grunty pod autostrade (kupine wczesniej za grosze) i zbudujecie te autostrady, bedziecie zyc dlugo i sczesliwie...? A moze zaczniecie szukac plusow budowania kolejnych extrahipermarketow albo betonowania trawnikow (taniej w utrzymaniu)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursyn Re: Nie było wystarczające IP: *.chello.pl 21.04.05, 18:11 co ty pieprzysz. Każdy developer zapłaci ci cięcej za grunt, niż Państwo da za budowanie autostrady. gdyby więc chodziło o kasę, to ci co mają grunty pod przebieg autostrady w Warszawie właśnie protestowali by przeciw jej budowaniu, by grunt poszedł pod młotek pod nowe osiedla mieszkaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: MANIPULACJA SiSKOMu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.05, 23:13 Zdaniem niektórych - jeżeli Ursynów należy do najbardziej zanieczyszczonych dzielnic, to nie nalezy budować ŻADNYCH dróg, bo tylko zwiększaja zanieczyszczenie. Czy tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo prosisz - masz 20.04.05, 09:39 vampi_r napisał: <Prosimy o konkrety. jakie to były opcje? Kiedy były rozpatrywane? Przez kogo?> chcesz mi udowodnić brak wiedzy? ja jestem MIESZKAŃCEM a nie hobbystom-"działaczem" zajmującym się zbieraniem informacji nt. budowy autostrad, wycinków z gazet i swoich własnych postów, mam ciekawsze zajęcia źle trafiłeś ale niech będzie, specjalnie dla ciebie jedna z opcji najbardziej znana: G. Kalwaria < Pytanie: czy pola wilanowskie mają zostac na zawsze niezabudowane?> to ja się zapytam: po pierwsze: a dlaczego nie? po drugie: czy wylewanie autostrad należy do "zabudowywania"? Prosze o odpowiedź po trzecie: jest tysiąc sposobów na zagospodarowanie inne niż "autostradowe" <Czy więcej właściciel tych pół dostanie od GDDKiA, czy dostałby od ewentualnych developerów? Prosze o odpowiedź.> a co to ma do rzeczy? Prosze o odpowiedź <Zwykle nie odpowiadam na twoje posty, bo są po prostu poniżej pewnego poziomu. Ten też jest. Ale piszesz takie nieprawdy, że musze je sprostować.> czyli że kłamię? w którym miejscu? Prosze o odpowiedź BTW ja za to na twoje odpowiadam z przyjemnością bo są właśnie na moim poziomie musiałem cię jednak mocno dotknąć .... <Pełną argumentację podawaliśmy nie raz na różnych forumach. > argumentację jaką podajecie jest właśnie wybiórcza i monotonnie odporna na wszelką krytykę <Nie chodzi TYLKO o wyjazd na Poznań. Ty dobrze o tym wiesz, więc teraz świadomie piszesz nieprawdę.> tak mówisz? to jest nas dwóch może się trochę sądem postraszymy? jesteś w tym dobry... <Czemu? - jak brak argumentów, to trzeba je sobie wymyśleć.> uczę się od najlepszych... <Fajnie, że odwiedzasz naszą stronę.> regularnie co rano czytam ją przy śniadaniu BTW czy jakiekolwiek, no może nie minusy, ale np. ZAGROŻENIA PROJEKTU są przewidziane na waszej stronie?... Prosze o odpowiedź czy dalej tylko propaganda sukcesu?... <Jeśli widzisz minusy, to je przedstaw. Czekam z niecierpliwością i z chęcią podyskutuje z tobą na argumenty merytoryczne.> mam skopiować posta? Prosze o odpowiedź <Możesz wskazać gdzie się pytałeś?> odpowiedź masz wyżej na wszelki wypadek cyt.: " ja jestem MIESZKAŃCEM a nie hobbystom-"działaczem" zajmującym się zbieraniem (...) swoich własnych postów" interesuje cie to poszukaj BTW jak się nauczysz odpowiadać normalnie to ludzie przestaną cię obrażać proste <Budowa tunelu będzie odbywac się metoda drążenia tarczą. Nie będzie więc wykopu. > ok. zobaczymy <Będzie to tak samo zauważalna budowa, jak budowa metra w centrum.> czyli niezauważalna i nieuciążliwa, tak mam to rozumieć? Prosze o odpowiedź <A ty oczywiście wtedy kladłes się rejtanem przed spychaczami budującymi metro?> widzisz starasz się być taki do przodu a jesteś dokładnie taki sam żuczku... niech cię zacytuję: " Zwykle nie odpowiadam na twoje posty, bo są po prostu poniżej pewnego poziomu".... no a jak tam z twoim "poziomem"?.... Prosze o odpowiedź <Metro było budowane metoda odkrywkową. Przy budowie tunelu POW nie będzie żadnego wbijania pali.> ok. zobaczymy <Posłuchaj no. > ooo... co raz lepiej... w rodzinie tak ze sobą gadacie? "twoje posty, (...) są po prostu poniżej pewnego poziomu".... <Własnie powstaje projekt wykonawczy trasy. Pewne jest od dawna, ze tunel będzie wykonywany metodą drążenia tarczą. Jednak na jakiej będzie to długości? - to będzie wiadome dopiero, jak powstanie projekt. > ok. zobaczymy ale w sumie to NIEWIELE wiecie na ten temat ... macie OGÓLNY zarys czegoś i forsujecie to na chama ale spoko to jest bardzo ludzkie i polskie... <Tunel wyeliminuje hałas do zera. Jak samochody jadą po powierzchni to emitują hałas. To chyba jasne. > cyt.:" konkretnie, w momencie jak samochody wyjadą z tunelu i będą w okolicach Powsinka?" kłopoty z czytaniem? a może nie wiesz gdzie to jest? Prosze o odpowiedź <Poza tunelem będą ekrany dźwiękochłonne obsadzone dodatkowo specjalnie zaprojektowaną zielenia. Polecam zobaczenie prezentacji parku komunikacyjnego nad tunelem i wzdłuż trasy na Ursynowie: www.siskom.waw.pl/projekty.htm> ok. zobaczymy rozumiem, że dzięki tym ekranom i zieleni będzie cichutko czy tak? czy ziemia będzie drżeć nad tunelem? czy bloki nie będę pękać? Prosze o odpowiedź <???? Pola wilanowskie niedługo zostaną zabudowane. Tam gdzie jest teraz Ursynów, kiedyś były pola. Jakie sa plany "wygaszenia" łuny, która non stop bije od Ursynowa? Może trzeba w tej dzielnicy wyłączac prąd między 20:00, a 4:00?> "twoje posty, (...) są po prostu poniżej pewnego poziomu".... czy muszę to komentować?... Prosze o odpowiedź <forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=18910040 SISKOM nie jest wszechwiedzący. W powyższym watku zqaprezentowaliśmy wszystko, co wiemy na razie na temat oczyszczania powietrza. Być może wkrótce nasze szeregi zasili specjalista od ochrony środowiska, więc będzie mógł cos więcej napisać. Jedno jest jednak pewne - mniej szkodliwa będzie trasa w tunelu, niż po wierzchu. > z tego linka nie wynika nic konkretnego bo dalej NIEWIELKĄ macie wiedzę jak to wszystko ma wyglądać i działać jak zwykle metoda prób i błędów... a przy okazji to się zdecyduj na coś, cyt: "SISKOM nie jest wszechwiedzący"" Jedno jest jednak pewne - mniej szkodliwa będzie trasa w tunelu, niż po wierzchu" no to jak z wami jest? Prosze o odpowiedź <A właśnie Ursynowowi grozi to, że gdyby inwestycje GDDKiA nie powstały, to wzdłuż Płaskowickiej poleci trasa wierzchem budowana przez miasto stołeczne.> ty założyłeś że autostrada powstać MUSI a ja się pytam: DLACZEGO ma powstać a nie np. zwykła droga łącząca Wilanów z Ursynowem? Prosze o odpowiedź <Prosimy o więcej pytań. No i pokaż gdzie je nam zadawałeś przedtem>. odp. jw. nie chce mi się kopiować znowu <Może przeoczyliśmy jakiś post. Po to stworzylismy nasze forum, by tam zwracac się z pytaniami do nas.> weź mnie nie rozśmieszaj przecież żeby zadać pytanie trzeba mieć od was "kartę wstępu" a nie lepiej żeby to było otwarte, moderowane forum? niee.... bo wtedy byłyby niewygodne pytania mylę się? Prosze o odpowiedź <Tym bardziej, że (jak napisałem we wstępie) ja, ani nikt inny nie zwykliśmy wchodzić w twoje posty. Teraz wlazłem, bo dałem opcję "pokaż treśc wszystkich".> rozumiem, że mam czuć się zaszczycony.... Prosze o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: prosisz - masz 20.04.05, 15:21 hrabia_antychristo napisał: > ale niech będzie, specjalnie dla ciebie jedna z opcji najbardziej znana: G. > Kalwaria. Widzę, że wiesz gdzie dzwoni, ale nie wiesz w której kieszeni. Koncepcja przez G.Kalwarie była brana pod uwagę, jako opcja poprowadzenia A2. Natomiast nawet wtedy zakładano, że przez Ursynów przeleci trasa najmniej klasy GP, czyli taka jak obecna trasa AK. Na podstawie takiego wariantu Cesarska zrobiła swój projekt Ekostrada i na nim zobaczysz trasę własnie przez Ursynów. Ostatnio SEU przebąkuje coś, że ta ich ulica zbiorcza miałaby przejśc na Ursynowie w tunelu. hyhyhy. Tylko niech Pani pseudoekolog wskaże jeszcze fundusze w budżecie warszawskim. Odsyłałem cię juz do naszej strony do opracowań wielokryterialnej analizy SETEC? Poczytaj - bardzo pouczające. > po drugie: czy wylewanie autostrad należy do "zabudowywania"? Piszesz tak, jakby pola wilanowskie były rezerwatem i poprowadzenie S2 groziłoby zniszczeniem przyrody. A wiec pola wilanowskie zostały przeznaczone pod zabudowę. Elementem urbanistyki jest tez budowa ulic, czy tras bezkolizyjnych. > <Czy więcej właściciel tych pół dostanie od GDDKiA, czy dostałby od > ewentualnych developerów? > Prosze o odpowiedź.> > a co to ma do rzeczy? A no to, że zarzucasz, że ktoś chce zrobić na S2 interes, dlatego promuje budowę trasy. Więc ja ci odpowiadam - za te same grunty, które wykupi GDDKiA możnaby wziąc więcej sprzedając je developerowi pod zabudowe mieszkaniowa. Gdzie więc widzisz te "interesy"? > > ty założyłeś że autostrada powstać MUSI a ja się pytam: DLACZEGO ma powstać a > nie np. zwykła droga łącząca Wilanów z Ursynowem? Bo inaczej Warszawa zadusi się od korków. Trasa wschód-zachód jest konieczna. Zapoznaj się lepiej z całościowym projektem budowy obwodnic wszelakich w Warszawie. Jeśli uwazasz, że przez 200 tys. miasto nie może przejśc żadna trasa przelotowa, tylko łącząca sąsiednie osiedla, to jesteś w błędzie. Może w takim razie odniesmy to do innych dzielnic Warszawy. Ursynów wcale nie jest miejscem wybranym. Niech Puławska i Niepodległości dochodza tylko z centrum do Woronicza, dalej nie. czy musi przez Mokotów przechodzić ulica z Ursynowa? Nie musi. > <Może przeoczyliśmy jakiś post. > Po to stworzylismy nasze forum, by tam zwracac się z pytaniami do nas.> > weź mnie nie rozśmieszaj > przecież żeby zadać pytanie trzeba mieć od was "kartę wstępu" > > a nie lepiej żeby to było otwarte, moderowane forum? > niee.... bo wtedy byłyby niewygodne pytania > mylę się? > Prosze o odpowiedź Mylisz się. Nasze forum jest w pełni otwarte od grudnia, czyli od 4 miesięcy. Przedtem mogli pisywać użytkownicy tylko, ktorzy się zgłosili. Ale nikt, kto się zgłosił, nie został odrzucony. Tym niemniej od 4 miesiecy forum jest otwarte. Więc?.... To co wypisujesz o naszym forum to tylko świadczy o tym, że rzeczywiście piszesz tylko to, co ci ślina na język przyniesie, a nawet nie sprawdzisz, czy to rzeczywiście prawda. Bye. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: prosisz - masz 20.04.05, 15:40 vampi_r napisał: > Widzę, że wiesz gdzie dzwoni, ale nie wiesz w której kieszeni. wiedziałem że się przyczepisz do tego mało uważnie i jak zwykle wybiórczo czytasz ale to norma wiesz, czasem można stworzyć przebieg trasy w NOWYM miejscu tylko trzeba CHCIEĆ a wasze wojny z ekologami mi latają > Odsyłałem cię juz do naszej strony do opracowań wielokryterialnej analizy SETEC > ? znowu SETEC rozumiem że to jest wasza organizacja-guru... szkoda,ale mnie to nie rusza ...bo ja tu mieszkam a oni nie > Poczytaj - bardzo pouczające. jak to sie mówi polemizowałbym > Piszesz tak, jakby pola wilanowskie były rezerwatem i poprowadzenie S2 > groziłoby zniszczeniem przyrody. a nie mogą się stać np. Parkiem dla Osiedla Wilanów? A wiec pola wilanowskie zostały przeznaczone > pod zabudowę. Elementem urbanistyki jest tez budowa ulic, czy tras > bezkolizyjnych. jak zwykle wybiórczo odpowiadasz < Pytanie: czy pola wilanowskie mają zostac na zawsze niezabudowane?> to ja się zapytam: po pierwsze: a dlaczego nie? po trzecie: jest tysiąc sposobów na zagospodarowanie inne niż "autostradowe" > > <Czy więcej właściciel tych pół dostanie od GDDKiA, czy dostałby od > > ewentualnych developerów? > > Prosze o odpowiedź.> > > a co to ma do rzeczy? > > A no to, że zarzucasz, że ktoś chce zrobić na S2 interes, dlatego promuje > budowę trasy. Więc ja ci odpowiadam - za te same grunty, które wykupi GDDKiA > możnaby wziąc więcej sprzedając je developerowi pod zabudowe mieszkaniowa. ...albo pod drogę łączącą Wilanów z Ursynowem a nie A2 > > > > ty założyłeś że autostrada powstać MUSI a ja się pytam: DLACZEGO ma powst > ać a > > nie np. zwykła droga łącząca Wilanów z Ursynowem? > > Bo inaczej Warszawa zadusi się od korków. A2 to rozwiąże?... <Trasa wschód-zachód jest konieczna.> dlaczego przez Urysnów > Zapoznaj się lepiej z całościowym projektem budowy obwodnic wszelakich w > Warszawie. > Jeśli uwazasz, że przez 200 tys. miasto nie może przejśc żadna trasa > przelotowa, tylko łącząca sąsiednie osiedla, to jesteś w błędzie. wiem, mam tego właśnie przykład dzieki tobie > Może w takim razie odniesmy to do innych dzielnic Warszawy. Ursynów wcale nie > jest miejscem wybranym. > Niech Puławska i Niepodległości dochodza tylko z centrum do Woronicza, dalej > nie. czy musi przez Mokotów przechodzić ulica z Ursynowa? Nie musi. ale o so chodzi? > > Mylisz się. Nasze forum jest w pełni otwarte od grudnia, czyli od 4 miesięcy. > Przedtem mogli pisywać użytkownicy tylko, ktorzy się zgłosili. Ale nikt, kto > się zgłosił, nie został odrzucony. > Tym niemniej od 4 miesiecy forum jest otwarte. > > Więc?.... ooo... no to oczywiście postępy brafo brafo > To co wypisujesz o naszym forum to tylko świadczy o tym, że rzeczywiście > piszesz tylko to, co ci ślina na język przyniesie, a nawet nie sprawdzisz, czy > to rzeczywiście prawda. aj waj ... no to moje apolidzisy ogromne że nie sprawdziłem (pozwiesz mnie za to do sądu?) BTW to jest najważniejsze co miałeś mi do napisania informatyku? ... czekam na odpowiedzi na postawione pytania :):) Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: prosisz - masz 20.04.05, 16:17 To zadsaj te pytania, bo na wszystkie ci odpowiedziałem, tylko ty jakoś tych odpowiedzi nie zauważyłeś. A zabudowa pół wilanowskich jest faktem, czy ci się podoba, czy nie. A połączenie Ursynowa z Wilanowem drogą lokalną też jest faktem, czego też nie zauważyłes. A na pytanie: czemu przez Ursynów? uzyskasz własnie odpowiedź w materiałach SETEC. Bye. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: prosisz - masz 20.04.05, 17:00 hrabia_antychristo napisał: > > Odsyłałem cię juz do naszej strony do opracowań wielokryterialnej analizy > > SETEC > znowu SETEC > rozumiem że to jest wasza organizacja-guru... > szkoda,ale mnie to nie rusza > ...bo ja tu mieszkam a oni nie To jest firma francuska, która wygrała swego czasu przetarg na wykonanie analiz możliwych lokalizacji A-2. Naszym zdaniem wykonała zlecenie rzetelnie. Zresztą na te badania chętnie powoływali się przeciwnicy POW, ale woleli ich nie upubliczniać. My to zrobiliśmy. > <Trasa wschód-zachód jest konieczna.> > dlaczego przez Urysnów A którędy POW chcesz poprowadzić? Przez Las Kabacki? Piaseczno? Czachówek? Radom? Poza tym czemu mówisz ciągle o A-2? A-2 w Warszawie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: prosisz - masz 20.04.05, 17:20 tarantula01 napisał: > > To jest firma francuska, która wygrała swego czasu przetarg na wykonanie analiz > > możliwych lokalizacji A-2. Naszym zdaniem wykonała zlecenie rzetelnie. to ma mnie przekonać? hmm... słyszałeś o badaniach sponsorowanych? Zresztą > na te badania chętnie powoływali się przeciwnicy POW, ale woleli ich nie > upubliczniać. My to zrobiliśmy. super <A którędy POW chcesz poprowadzić? Przez Las Kabacki? Piaseczno? Czachówek? > Radom? ja nie biorę pieniędzy za projektowanie tras bo po pierwsze bym zaczął słuchać innych i był bardziej otwarty na różne propozycje > Poza tym czemu mówisz ciągle o A-2? A-2 w Warszawie nie będzie. a co będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: prosisz - masz 20.04.05, 17:33 hrabia_antychristo napisał: > słyszałeś o badaniach sponsorowanych? Tak i myślę, że międzynarodowa firma zajmująca siętego typu opracowaniami nie zniżyłaby się do takiego poziomu. Autorytet dla francuzów jest w tym wypadku na wyższym miejscu. Poza tym dlaczego mieliby sprzyjać ABEiA (poprzedniczce GDDKiA). > <A którędy POW chcesz poprowadzić? Przez Las Kabacki? Piaseczno? Czachówek? > > > Radom? > ja nie biorę pieniędzy za projektowanie tras > bo po pierwsze bym zaczął słuchać innych > i był bardziej otwarty na różne propozycje Ale stawiasz tezy, że można tę trasę wytyczyć w innym miejscu. Więc gdzie? > > Poza tym czemu mówisz ciągle o A-2? A-2 w Warszawie nie będzie. > a co będzie? POW - droga ekspresowa, która stanowić będzie element obwodnicy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: prosisz - masz 20.04.05, 17:59 tarantula01 napisał: > > POW - droga ekspresowa, która stanowić będzie element obwodnicy miasta. > rozwalasz mnie "siłą spokoju" :) doceniam ********* ta zabawa w dzieciństwie nazywała się "pomidor" Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo ile lat? 20.04.05, 09:47 vampi_r napisał: (...) bym kurcze zapomniał raczyłeś nie zauważyć pytania: -jak szybko zbudują A2 przez Ursynów? ile lat to potrwa? - DOKŁADNIE bez żadnych tam "około" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackmal Re: trasa przez Ursynów IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 10:57 Czytając całą tą dyskusję, nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że SISKOM to naprawdę "organizacja społeczna silnie sponsorowana". Przemawia z tym zarówno fałsz niektórych argumentów (to o zanieczysczeniu powietrzana Ursynowie spowodowanych korkami - w końcu tu mieszkam i wiem, że ich nie ma), jak i celowe mieszanie materii. Tu mam na myśli utożsamianie trasy tranzytowej z trasą "wenątrzwarszawską". Nie jest prawdą,że przeciwnicy autostrady przez Ursynów nie licza sie z tym, ze mieszkaja w mieście, a nie na wsi. Przecież nikt na Urynowie nie protestował przeciwko budowie ulicy KEN i je poszerzaniu i nie bał sie, ze to spowoduje uciążliwość i zatrucie środowiska. Nie słyszałem też protestów przciwko połaczeniu z Ochotą przez ul. Poleczki, to inwestycje na które czekamy. Ale to nie znaczy, że mamy się cieszyć z tabunów tirów walących przez sam środek gęsto zabudowanego miasta - tunel może tylko nieco złagodzić problem, ale przecież spaliny gdzieś trzeba odprowadzać, a drgania czy w tunelu, czy w wykopie są takie same. Inną sprawą jest złamanie obietnic wyborczych przez Kaczkę - żałosny zabieg przezwania autostrady na "drogę szybkiego ruchu" czy jakoś tam, bez zmiany jej rzeczywistej funkcji jest żałosny. Odpowiedz Link Zgłoś
iurandum Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 11:10 > Przemawia z tym zarówno fałsz > niektórych argumentów (to o zanieczysczeniu powietrzana Ursynowie spowodowanych > korkami - w końcu tu mieszkam i wiem, że ich nie ma), jak i celowe mieszanie > materii. Tu mam na myśli utożsamianie trasy tranzytowej z trasą > "wenątrzwarszawską". Jak będa trasy przelotowe to sie nagle spalin i tak przybedzie. Na razie Ursynów to ślepy zaułek ale nie bedzie tak wiecznie. > Inną sprawą jest złamanie obietnic wyborczych przez > Kaczkę - żałosny zabieg przezwania autostrady na "drogę szybkiego ruchu" czy > jakoś tam, bez zmiany jej rzeczywistej funkcji jest żałosny. Czy nie jest takze droga ekspresowa zamknieta dla ruchu tranzytowego tirów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackmal Re: trasa przez Ursynów IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 11:31 Ja bardzo proszę o rzetelną argumentację - napisałem przecież,że nikt przytomny nie chce odcięcia Ursynowa od świata. Wiadomo,że ilość spalin wzrośnie, ale jest nie porównuj proszę ruchu miejskiego z tranzytem (koloslna różnica). Wracając do drogi ekspresowej jak ma być nie dla tirów to po pierwsze dlaczego nadal jest projektowana jako łącznik autostrad, a po drugie którędy te tiry według Ciebie pojadą - nadal Trasą Łazienkowską? Ocknij się człowieku - na pierwszu rzut oka widać,że mieszkańców Ursynow chce sie zrobić "w konia". Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 12:43 vampi_r napisał: > Budowa tunelu będzie odbywac się metoda drążenia tarczą. Nie będzie więc > wykopu. Będzie to tak samo zauważalna budowa, jak budowa metra w centrum. To jest najprawdopodobniejszy scenariusz budowy. Mieszkańcy Ursynowa powinni skupić swoje działania, na tym, aby budowa była przeprowadzona właśnie w ten sposób. Zwłaszcza ten odsetek osób, który deklarował poparcie dla trasy pod pewnymi warunkami w sondażu OBOP. Natomiast pewność, co do sposobu wykonania trasy będziemy mieli, po rozstrzygnięciu przez GDDKiA konkursu na projekt budowlany POW, na odcinku węzeł Puławska - węzeł Lubelska. Na razie jednak GDDKiA nie ogłosiła jeszcze takiego zamówienia w BZP. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 12:52 tarantula01 napisał: > To jest najprawdopodobniejszy scenariusz budowy.> za to was lubię... "najprawdopodobniejszy scenariusz budowy".... i mówimy tu o inwestycji krajowej ... brawoo chłopaki :):):) Mieszkańcy Ursynowa powinni > skupić swoje działania, na tym, aby budowa była przeprowadzona właśnie w ten > sposób. Zwłaszcza ten odsetek osób, który deklarował poparcie dla trasy pod > pewnymi warunkami w sondażu OBOP. > Natomiast pewność, co do sposobu wykonania trasy będziemy mieli, po > rozstrzygnięciu przez GDDKiA konkursu na projekt budowlany POW, na odcinku > węzeł Puławska - węzeł Lubelska. Na razie jednak GDDKiA nie ogłosiła jeszcze > takiego zamówienia w BZP. a jak się okaże że nie tarczą tylko koparką? i nie w tunelu ale na powierzchni i nie POW tylko A2 to co wtedy? powiecie ludziom "sorry, kto nic nie robi tylko się nie myli" BTW startujecie z jakieś listy w przyszłych wyborach (tak mi się coś zdaje)? chętnie na was zagłosuję bo nie może być tak żeby następna ekipa rządząca była mądrzejsza od poprzedniej trzeba kontynuować stare, dobre zwyczaje... Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 13:00 Ja się nie znam, ale czy to nie jest tak, że najpierw przygotowuje się ofertę,łacznie z planem wykonania i jakimi metodami a dopiero potem jest właściwy przetarg ? Bo może to gdybanie jest dwustronne...tak jak zarzucasz SISKOM, że gdybają tak i Ty gdybasz na podstawie ich gdybania i stąd te nieporozumienia ? Czy sa ustalone już jakies konkrety czy WSZYSTKO jest w fazie przygotowań ? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 13:17 totempotem napisała: > Ja się nie znam, ale czy to nie jest tak, że najpierw przygotowuje się > ofertę,łacznie z planem wykonania i jakimi metodami a dopiero potem jest > właściwy przetarg ? > Bo może to gdybanie jest dwustronne...tak jak zarzucasz SISKOM, że gdybają tak > i Ty gdybasz na podstawie ich gdybania i stąd te nieporozumienia ? > > Czy sa ustalone już jakies konkrety czy WSZYSTKO jest w fazie przygotowań ? jak wspomniałem jestem tylko mieszkańcem a nie działaczem więc nie piszę, że wiem jak to wszystko ma być ja się tylko pytam tych "co to wiedzą lepiej" a przynajmniej za takich się mają... i wychodzi mi jasno jak na dłoni że oni KOMPLETNIE NIE MAJĄ POJĘCIA jakieś ogólne zarysy snują plany do których próbują przekonać ludzi i lansują teorie które zostaną zrealizowane lub nie kiedyś pisałem też że do tego służy forum, żeby każdy się mógł wygadać ale nie dam z siebie robić balona, bo nie ufam tym co to "chcą dla mnie dobrze" tylko "jakoś im nie wychodzi" albo "pomylili się".... Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 13:55 eee...no to trzeba było tak od razu...czyli nie wiemy nic konkretnego i o tym dyskutujemy ? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 14:02 totempotem napisała: > eee...no to trzeba było tak od razu...czyli nie wiemy nic konkretnego i o tym > dyskutujemy ? ano tak :) tyle że ja to wiem od samego początku że to taki tani bełkocik :) czasem mi tylko gula skoczy jak widzę co tacy "mundrzy" wypisują my robaczki możemy sobie tylko trochę żółci spuścić jedni na drugich ale karty rozdają gdzie indziej :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 18:23 totempotem napisała: > eee...no to trzeba było tak od razu...czyli nie wiemy nic konkretnego i o tym > dyskutujemy ? A co chcesz wiedzieć konkretnego? To co wiadomo już teraz, to o tym piszemy. To czego jeszcze nie wiadomo, też piszemy, że jeszcze nie wiadomo, bo jest to w sferze projektowania. A dyskutujemy tu o potrzebie i zasadności budowy tras w Warszawie, a POW na Ursynowie. Co chcesz wiedzieć o tej trasie? Jeśli chcesz dokładnie poznać terminarz i dziennik budowy, to za wcześnie. Jeśli chcesz znać dokładne wymiary trasy wraz z ilością podsypki i użytej geowłókniny, to też za wcześnie. Możemy jednak wyjaśnić zasadność tego projektu, przedstawić analizy wariantów POW, pokazać mapy przebiegu, napisac gdzie ile pasów i jakiej szerokości, przedstawić szacunki co do nateżenia ruchu po POW na poszczególnych odcinakch, pokazac wyliczenia zanieczyszczenia powietrza, pokazać opinię Wojwódzkiego Konserwatora Przyrody w sprawie POW, powiedzieć gdzie i jakie będa węzły i zjazdy, napisac jakiej długości i gdzie będzie tunel oraz przedstawić wszelkie znane obecnie metody oczyszczania powietrza z tuneli. Co chcesz wiedzieć wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 15:02 Ty to byś chciał, by w dzień po podjęciu decyzji o budowie gdzies trasy wszystko było wiadome, nawet być może jakiej srednicy śruby mocujące barierki. A tak nie jest. Nie będziemy ci więc pisac czegoś, co dopiero jest w fazie projektu. Znane są ogólne założenia poprowadzenia trasy i o nich możemy pisać. A wiec: -przebieg trasy -ilość pasów -ilośc pasów w tunelu -umiejscowienie portali -w którym miejscu węzły i zjazdy -przewidywane natezenie ruchu -lata budowy -przewidywany koszt Wszystko znajdziesz na naszej stronie. Poczytaj też:www.siskom.waw.pl/projekty-pow.htm To nie SISKOM decyduje o budowie trasy, ani jej nie projektuje. My informujemy. Ale informujemy o tym, co jest wiadome. A jeśli tobie się wydaje, że wpierw robi się projekty szczegółowe, wykonawcze, wybiera technologie i dopiero podejmuje decyzje o budowie trasy, to jesteś w błędzie. No chyba, że ze swoich podatków chcesz to wszystko opłacić, ale nie stać cię. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 15:12 vampi_r napisał: > Ty to byś chciał, by w dzień po podjęciu decyzji o budowie gdzies trasy > wszystko było wiadome, nawet być może jakiej srednicy śruby mocujące barierki. > A tak nie jest. co ja bym chciał to ci napisałem ale jakoś nie doczekałem się odpowiedzi... ale nie martw się nie jestem zdzwiony odkręcanie kota ogonem masz przerobione na 5 > Nie będziemy ci więc pisac czegoś, co dopiero jest w fazie projektu. > Znane są ogólne założenia poprowadzenia trasy i o nich możemy pisać. no to nie pisz mi o korzyściach z posiadania autostrady za oknem skoro nie wiesz ile będzie to kosztowało wyrzeczeń > -lata budowy tzn. ILE? pytam po raz kolejny ILE LAT BUDOWA TRWAĆ BĘDZIE? > Wszystko znajdziesz na naszej stronie. > Poczytaj też:www.siskom.waw.pl/projekty-pow.htm jak ci wspomniałem wasz "portal" ...khe, khe... czytuję tylko przy śniadaniu teraz pora na obiad unikając odpowiedzi na proste pytania tylko strzelasz sobie w stopę ale przecież macie pomagać ... :):) > To nie SISKOM decyduje o budowie trasy, ani jej nie projektuje. > My informujemy. Ale informujemy o tym, co jest wiadome. ...informujecie WYBIÓRCZO i TENDENCYJNIE > A jeśli tobie się wydaje, że wpierw robi się projekty szczegółowe, wykonawcze, > wybiera technologie i dopiero podejmuje decyzje o budowie trasy, to jesteś w > błędzie. No chyba, że ze swoich podatków chcesz to wszystko opłacić, ale nie > stać cię. znowu twoje ulubione wycieczki osobiste mordo ty moja... za to cię lubię innym zarzucasz to co sam robisz bo jesteś zwykły kawał chamka :) całusy robaczku Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 15:30 Przeciezx odsyłałem cię już do odpowiednich plików na naszej stronie, gdzie wszystko masz napiosane i lata budowy i koszty. Myślałem, że ja pisze w tym samym języku, co ty czytasz. Nie trafiłeś może? To mam tu wkleić wszystko, bo inaczej nie znajdziesz? www.siskom.waw.pl/s2.htm Dobra: Południowa Obwodnica Warszawy S2 Przewidziane połączenia z innymi drogami: · Konotopa – węzeł rozdzielający ruch z A2 na Południową Obwodnicę Warszawy S2 i Trasę Armii Krajowej S8 · Al.Jerozolimskie – węzeł z Al.Jerozolimskimi w okolicy Michałowic · Opacz – węzeł z planowaną Trasą Salomea-Wolica w okolicy Opaczy · Al.Krakowska – węzeł z Al.Krakowską w Załuskach · Lotnisko – węzeł z planowaną Trasą NS na południe od lotniska Okęcie · Puławska – węzeł z ulicą Puławską w okolicy hipermarketu GEANT na Ursynowie · Ursynów „Zachód” – węzeł/zjazd na ulicę Gandhi na tyłach hipermarketu GEANT · Ursynów „Wschód” – węzeł/zjazd na ulicę Płaskowickiej na skarpie wiślanej · Przyczółkowa – węzeł z ulicą Przyczółkową na południe od Powsina · Węzeł-rezerwa na połączenie z ulicą Czerniakowską-bis · Wał Miedzeszyński – węzeł z Wałem Miedzeszyńskim · Węzeł-rezerwa na połączenie z Trasą Olszynki Grochowskiej · Patriotów – węzeł z ulicą Patriotów · Lubelska – węzeł ze Wschodnią Obwodnicą Warszawy S17 · Konik – węzeł autostrady A2 z obecną trasą wylotową na Terespol Lata realizacji: 2006 - 2010 Całkowita długośc trasy: 39,5 km Przewidywany koszt około 4500 mln zł. Więcej na temat POW w dziale Projekty. www.siskom.waw.pl/projekty-pow.htm ********************************************* Czy teraz już doczytasz, czy nadal będziesz twierdził, że ci na cos nie odpowiedziałem? Bye. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 15:46 vampi_r napisał: > Przeciezx odsyłałem cię już do odpowiednich plików na naszej stronie, gdzie > wszystko masz napiosane i lata budowy i koszty. odsyłać to sobie możesz ... że tak powiem Myślałem, że ja pisze w tym > samym języku, co ty czytasz. nie moja nie bardzo rozumieć twoja > Nie trafiłeś może? > To mam tu wkleić wszystko, bo inaczej nie znajdziesz? dzienx ropercik > Dobra: > Południowa Obwodnica Warszawy S2 > > Przewidziane połączenia z innymi drogami: > > · Konotopa – węzeł rozdzielający ruch z A2 na Południową Ob > wodnicę > Warszawy S2 i Trasę Armii Krajowej S8 > > · Al.Jerozolimskie – węzeł z Al.Jerozolimskimi w okolicy Mi > chałowic > > · Opacz – węzeł z planowaną Trasą Salomea-Wolica w okolicy > Opaczy > > · Al.Krakowska – węzeł z Al.Krakowską w Załuskach > > · Lotnisko – węzeł z planowaną Trasą NS na południe od lotn > iska Okęcie > > · Puławska – węzeł z ulicą Puławską w okolicy hipermarketu > GEANT na > Ursynowie > > · Ursynów „Zachód” – węzeł/zjazd na ulicę Gandh > i na tyłach hipermarketu > GEANT > > · Ursynów „Wschód” – węzeł/zjazd na ulicę Płask > owickiej na skarpie > wiślanej > > · Przyczółkowa – węzeł z ulicą Przyczółkową na południe od > Powsina > > · Węzeł-rezerwa na połączenie z ulicą Czerniakowską-bis > > · Wał Miedzeszyński – węzeł z Wałem Miedzeszyńskim > > · Węzeł-rezerwa na połączenie z Trasą Olszynki Grochowskiej > > · Patriotów – węzeł z ulicą Patriotów > > · Lubelska – węzeł ze Wschodnią Obwodnicą Warszawy S17 > > · Konik – węzeł autostrady A2 z obecną trasą wylotową na Te > respol dużo i nie na temat rozumiem że chciałeś się pochwalić > > Lata realizacji: 2006 - 2010 to już jest jakiś konkret > > Całkowita długośc trasy: 39,5 km > > Przewidywany koszt około 4500 mln zł. znowu mi to nie potrzebne do szczęścia > ********************************************* > > Czy teraz już doczytasz, czy nadal będziesz twierdził, że ci na cos nie > odpowiedziałem? > już sporo mi "wyjaśniłeś" niestety... ech.. dalej nie wiem PO CO ktoś wpycha AUTOSTRADĘ w Ursynów... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 16:11 hrabia_antychristo napisał: > dalej nie wiem PO CO ktoś wpycha AUTOSTRADĘ w Ursynów... To też już ci wyjaśniałem. BO TO NIE AUTOSTRADA. BO NIE MA INNEGO MIEJSCA. BO JEŚLI GDDKiA NIE ZBUDUJE TRASY W TUNELU, TO BEDZIESZ MIAŁ TRASĘ WIERZCHEM. Czemu jak ognia unikasz odniesienia się do mapki z projektem Ekostrady? Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:00 vampi_r napisał: > hrabia_antychristo napisał: > > > dalej nie wiem PO CO ktoś wpycha AUTOSTRADĘ w Ursynów... > > To też już ci wyjaśniałem. > BO TO NIE AUTOSTRADA. to jest jak z kolorami zależy przez jaki pryzmat patrzysz > BO NIE MA INNEGO MIEJSCA. bzdura > BO JEŚLI GDDKiA NIE ZBUDUJE TRASY W TUNELU, TO BEDZIESZ MIAŁ TRASĘ WIERZCHEM. a to akurat prawda tyle że mnie tzw. mniejsze zło nie interesuje > > Czemu jak ognia unikasz odniesienia się do mapki z projektem Ekostrady? > Proszę o odpowiedź. nie znam żadnej mapki Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:05 hrabia_antychristo napisał: > > BO NIE MA INNEGO MIEJSCA. > bzdura No to gdzie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:23 tarantula01 napisał: > hrabia_antychristo napisał: > > > BO NIE MA INNEGO MIEJSCA. > > bzdura > > No to gdzie jest? odpisałem w innym poście np. GK albo jeszcze dalej albo z drugiej strony Wawy z resztą od wymyślania to wy powinniście być bo podobno chcecie pomóc... mylę się? no to jak pomagacie skoro ludzie się z wami nie zgadzają? Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:30 hrabia_antychristo napisał: > odpisałem w innym poście > np. GK albo jeszcze dalej > albo z drugiej strony Wawy Czy ty nie rozumiesz, że wtedy przez Ursynów przejdzie jakaś inna trasa? Nie ma innego miejsca dla trasy w Warszawie, jak Ursynów. A własnie Warszawie potrzebne są bezkolizyjne arterie i obwodnice, by odciążyć warszawskie ulice. czy to tak trudno zrozumieć? > z resztą od wymyślania to wy powinniście być > bo podobno chcecie pomóc... > mylę się? > no to jak pomagacie skoro ludzie się z wami nie zgadzają? Ty, to nie ludzie. Może myślisz, że większośc warszawiaków nie chce tych tras w mieście? Mylisz się. Nawet większosć ursynowiaków chce. www.siskom.waw.pl/obop.htm www.siskom.waw.pl/cbos.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 18:09 vampi_r napisał: > > Czy ty nie rozumiesz, że wtedy przez Ursynów przejdzie jakaś inna trasa? jak wspomniałem jestem odporny na wasze pomysły jednotorowe wy znacie tylko jedną drogę a ja lubię się rozejrzeć czy nie ma ciekawszych i lepszych > Nie ma innego miejsca dla trasy w Warszawie, jak Ursynów. dlaczego nie ma? bo co? i dlaczego trasy w Warszawie? a może obok Warszawy? > A własnie Warszawie potrzebne są bezkolizyjne arterie i obwodnice, by odciążyć > warszawskie ulice. to popierajcie budowę wiaduktów, komunikacji miejskiej itp. a wy chcecie władować w miasto autostradę z jeszcze większym ruchem jak to było w kawale o jasi "gdzie sens, gdzie logika"? > czy to tak trudno zrozumieć? zgaduję że masz bardzo złe mniemanie o mojej "yntelygencji" > Ty, to nie ludzie. znowu wybiórczo czytasz czy zauważyłeś również inne niż mój głosy przeciwne na tym forum?... > Może myślisz, że większośc warszawiaków nie chce tych tras w mieście? > Mylisz się. Nawet większosć ursynowiaków chce. > www.siskom.waw.pl/obop.htm > www.siskom.waw.pl/cbos.htm > baaaardzo fajne sondaże... bardzo reprezentacyjne próbki... jestem pod wrażeniem sęk w tym że to wszystko zależy kogo się zapytasz, jak się zapytasz i jak to zbilansujesz... a co powiesz na referendum na Ursynowie? tylko nie zaczynaj od kosztów bo w skali autostrady to śmiech Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 18:49 hrabia_antychristo napisał: > > > Nie ma innego miejsca dla trasy w Warszawie, jak Ursynów. > dlaczego nie ma? > bo co? > i dlaczego trasy w Warszawie? > a może obok Warszawy? Obok Warszawy też będa trasy. Tyle, ze tak się składa, że po Warszawie jeździ dużo samochodów i w Warszawie jest ruch. A gdzie się buduje trasy? W polach z dala od wszelkich siedlisk, czy tam gdzie sa ludzie? Pytanie: dla kogo buduje się trasy? > > > A własnie Warszawie potrzebne są bezkolizyjne arterie i obwodnice, by > odciążyć > > warszawskie ulice. > to popierajcie budowę wiaduktów, komunikacji miejskiej itp. To też popieramy. Mówisz, że wchodzisz na naszą stronę internetową, ale znów bardzo nieuwaznie czytasz. > a wy chcecie władować w miasto autostradę z jeszcze większym ruchem > jak to było w kawale o jasi "gdzie sens, gdzie logika"? Ty rzeczywiście odporny jesteś na wiedze wszelaką. OK. Podaj w takim razie źródła swoje wiedzy co do nateżenia ruchu tranzytowego na POW i w Warszawie w ogóle. Czekam na odpowiedź. > > czy to tak trudno zrozumieć? > zgaduję że masz bardzo złe mniemanie o mojej "yntelygencji" No tym razem błysnąłeś. > > Ty, to nie ludzie. > znowu wybiórczo czytasz > czy zauważyłeś również inne niż mój głosy przeciwne na tym forum?... A widzisz ile jest ZA? Też na tym forum. > baaaardzo fajne sondaże... > bardzo reprezentacyjne próbki... > jestem pod wrażeniem > sęk w tym że to wszystko zależy kogo się zapytasz, jak się zapytasz i jak to > zbilansujesz... Dokładnie. To jednak są sondaże wykonane na Ursynowie. Jak myślisz jakie jest poparcie wobec tras w Warszawie w takich dzielnicach jak Śródmieście, Wola, Ochota, Mokotów, Żolioborz, Praga? Oraz w miastach satelickich - Ożarów, Piastów, Pruszków, Piaseczno, Konstancin, Otwock, Ząbki, Legionowo? > a co powiesz na referendum na Ursynowie? > tylko nie zaczynaj od kosztów bo w skali autostrady to śmiech Jestem za. Jestem ZA referendum ogólnowarszawskim, a nawet ogólnoaglomeracyjnym. Bo budowa POW, to nie tylko sprawa Ursynowa. A jeśli uwazasz, że to TYLKO sprawa Ursynowa, to ja zaraz zrobię referendum na Wierzbnie, czy zamknąc Niepodległości za Woronicza. Wyników jestem pewien. Jestem ZA referendum w którym warszawiacy mieliby wybrać między dwoma-trzema wariantami. Bo widzisz, nie sztuka napisac - nie chcę. Sztuka odpowiedziec na pytanie: co będzie, jak nie będzie. Ty na to pytanie nie chcesz odpowiedzieć, ale wiem, ze znasz odpowiedź, tylko się jej boisz. Bo ja ci wielokrotnie już mówiłem, co będzie, jak nie powstanie POW. Co wiec będzie, gdy nie wybierzemy POW w tym kształcie, co proponuje GDDKiA? Może odpowiesz? Rezerwa terenu zostanie niezabudowana? Zrobią tam park? Prędzej developerzy zabudują, bo to kasa dla dzielnicy, a zwłaszcza dla tych, co decydują o pozwoleniu na budowę. Tylko jak wtedy wyglądac będzie natęzenie ruchem na Ursynowie, który jest i pozostanie odcięty od świata? Dojdzie 50 tys, nowych aut. Fajnie. Odnies tez to wszystko do stanu za 5-10-15 lat. Świat nie konczy się jutro. A najprędzej w rezerwie terenu powstanie ulica miejska. Wpierw przedłuża Płaskowickiej do Wilanowa. Potem poszerzą o dodatkowy pas i zrobią skanalizowane skrzyżowania. Potem nad ważniejszymi ulicami zbudują wiadukty (by usprawnić coraz większy ruch), potem przedłużą Płaskowickiej z Wilanowa do Wawra, bo most kolejny w Warszawie by się przydał, a z drugiej strony do Włoch i Ursusa. Na koniec odkolizyjnia resztę skrzyzowań. No i bedziesz miał Łazienkowską wśród blokowisk. Niech wiec warszawiacy wybiorą. Jaki wariant, jaki projekt wolą. Na razie są dwa: GDDKiA oraz Ekostrady. Wybierajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb/koszatek Re: trasa przez Ursynów IP: *.idea.pl 20.04.05, 19:02 Nieczęsto rozglądam się po forach innych dzielnic, ale wszedłem tu dzisiaj - i widzę, że dyskusja o POW przebiega niemal identycznie jak o S-7 i TMP na skraju Chomiczówki ... Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 19:09 Gość portalu: mb/koszatek napisał(a): > Nieczęsto rozglądam się po forach innych dzielnic, ale wszedłem tu dzisiaj - i > widzę, że dyskusja o POW przebiega niemal identycznie jak o S-7 i TMP na skraju > Chomiczówki ... hehe. Witaj druhu. Tu tylko za sprawą jednego, co odporny jest na wiedzę wszelaką, a sam nie ma nic do zaprezentowania po za swoim "bo ja nie chcę". Ale już z nim skończyłem. Dalsza dyskusja to byłoby zwykłe bicie piany. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 21.04.05, 09:24 sorry roberto że się poczułeś opuszczony wiem, brzydko z mojej strony z tobą jak z rozpaloną kobietą nie wychodzi się tak nagle ale wiesz fajny mecz wczoraj był tv... sam rozumiesz poza tym rozmowa z tobą jest dla mnie czystą przyjemnością yntelektualną dlatego będę sobie ją dawkował w małych porcjach no więc sprawdźmy coś mi tam wysmażył... **************************************** vampi_r napisał: > Tu tylko za sprawą jednego, co odporny jest na wiedzę wszelaką, a sam nie ma > nic do zaprezentowania po za swoim "bo ja nie chcę". aaa.. rozumiem że z twoich badań, sondaży i analiz wynika że jestem jeden hmm... słabo z matematyką, tylko do jednego umiesz liczyć... więcej się spodziewałem po "informatyku" pracującym na kolei czyli to chyba niestety prawda, że robisz "na zwrotnicy" ale po co były ci te studia były ja się pytam?... > Ale już z nim skończyłem. > Dalsza dyskusja to byłoby zwykłe bicie piany. te ostatnie stwierdzenia, może błędnie, ale kojarzą mi się, hmmm... jednoznacznie... cieszę się że dostarczyłem ci takiej "wyrafinowanej" przyjemności można i przez internet czy używasz przynajmniej chusteczki?? szkoda dywanu... Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:36 hrabia_antychristo napisał: > > No to gdzie jest? > odpisałem w innym poście > np. GK albo jeszcze dalej > albo z drugiej strony Wawy Te warianty przeanalizowano już 5 lat temu i wszystkie odrzucono. Powody opisane w analizach SETEC. > > z resztą od wymyślania to wy powinniście być > bo podobno chcecie pomóc... > mylę się? > no to jak pomagacie skoro ludzie się z wami nie zgadzają? Mylisz się jesteśmy od informowania ludzi - taki cel sobie postawiliśmy. Ponadto podajemy akty prawne, które ludziom mogą być pomocne. Ludzie nie tyle nie zgadzają się z nami, tylko z planami, które nagle im objawiono. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 18:12 tarantula01 napisał: > > Te warianty przeanalizowano już 5 lat temu i wszystkie odrzucono. Powody > opisane w analizach SETEC. a ile takie niezależnych firm robiło analizy w końcu dotyczy to dużego miasta jakby nie patrzeć... > Mylisz się jesteśmy od informowania ludzi - taki cel sobie postawiliśmy. wybiórczo niestety jak już napisałem chyba wypadałoby opisać zagrożenia płynące z puszczenia autostrady przez miasto no chyba że założenie jest że nie ma żadnych zagrożeń... > Ponadto podajemy akty prawne, które ludziom mogą być pomocne. > Ludzie nie tyle nie zgadzają się z nami, tylko z planami, które nagle im > objawiono. ja jestem wyjątkowy nie zgadzam się z wami Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:18 hrabia_antychristo napisał: > > Czemu jak ognia unikasz odniesienia się do mapki z projektem Ekostrady? > > Proszę o odpowiedź. > nie znam żadnej mapki Ty chyba rzeczywiście czytasz w innym języku, niz ja piszę. Chyba z 5 razy podsyłałem ci link do projektu Ekologicznego Ursynowa. www.ekostrada.republika.pl/img/mapa2.png Czekam na odpowiedź. Czy chcesz mieć trasę na Ursynowie po wierzchu, jak proponuje to Cesarska? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:28 vampi_r napisał: > Ty chyba rzeczywiście czytasz w innym języku, niz ja piszę. malutka, ulubiona wycieczka osobista? dobrze robcio dobrze... wcale mi to nie przeszkadza wręcz ułatwia sprawę > Chyba z 5 razy podsyłałem ci link do projektu Ekologicznego Ursynowa. > www.ekostrada.republika.pl/img/mapa2.png z pięć? tylko? kurcze nie zauważyłem to poodsyłaj jeszcze z pięć <Czekam na odpowiedź. Czy chcesz mieć trasę na Ursynowie po wierzchu, jak proponuje to Cesarska?> szczerze? nie chcę mieć WCALE no i co ty na to? ************************** widzisz to jest bardzo fajne bo ja potrafię być tak samo oporny na wiedzę jak ty ja cię o coś proszę - zmieniasz temat ty mnie prosisz - masz to samo ale muszę uczciwie ci przyznać że parę rzeczy się dowiedziałem... baaaardzo interesujące chyba nawet je podsumuję w którymś momencie Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 17:45 Gdzie i w którym momencie zmieniłem temat. Uzyskałes odpowiedzi na wszystkie pytania. na wszystkie na które znam odpowiedź lub ta odpowiedź istnieje. A ja cię prosze o ustosunkowanie się do propozycji Ekologicznego Ursynowa poprowadzenia trasy przez Ursynów wzdłuż Płaskowickiej po wierzchu, jeśli A2 pójdzie pod Góre Kalwarie. OK. Piszesz, że nie chcesz żadnej trasy. Chciec, czy nie, to ty se możesz. My mówimy o faktach i o tym, co będzie, gdy S2 nie powstanie w tunelu, jako inwestycja GDDKiA. Będzie tam trasa po wierzchu. Niestety nie potrafisz nic napisać konkretnego, a przyciśniety do muru udajesz, ze czegoś nie zauwazyłes lub nie odpowiadasz lub zmieniasz temat, jak i ja ponoć gdzies zmieniłem (pokaż gdzie). Wic czego ty nie chcesz? Nie chcesz żadnej trasy na Ursynowie. OK. Napisz tylko jak z 200 tys. miasta ludzie mają wyjeżdżać. Którędy? Nie chcesz zabudowy pól wilanowskich. OK. Ja nie chciałem zabudowy pól ursynowskich. Nie chcesz rozwoju miasta? - to przykuj się do bramy Ratusza łańcuchami i protestuj. Po zarówna zabudowa Wilanowa, jak i budowa POW jest faktem. A my cię tylko uświadamiamy, że jest to rozwiązanie najlepsze. lepsze od innych wariantów, a jeszcze lepsze od niebudowania niczego. I przedstawiliśmy ci na to dowody, dokumenty, opracowania. Ty nie masz nic, poza swoim "niechceniem". Tyle że więcej chce, niż nie chce. I więcej ludzi w Warszawie, czy na Ursynowie jest światłych, którzy chca tej inwestycji, bo wiedza, że bez niej Ursynów utonie w smogu i korkach. Napisz też, jaki widzisz ty sposób na rozwiązanie problemu komunikacji kołowej w Warszawie. Przez niechcenie niczego? Doprawdy żałosne to wszystko i twój poziom i cała ta dyskusja. Bye. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 18:28 vampi_r napisał: > Gdzie i w którym momencie zmieniłem temat. weź mnie nie rozśmieszaj mam ci udowadniać że nie jestem wielbłądem? zacząłem od 1 posta a zrobiło się ich ... dużo zadałem proste 3 pytania na które zamiast odpowiedzi udziliłeś mi iluś tam nieistotnych dla mnie lekcji mam przedstawić ci to jeszcze prościej? > Uzyskałes odpowiedzi na wszystkie pytania. na wszystkie na które znam odpowiedź > > lub ta odpowiedź istnieje. na co uzyskałem to ci powiedziałem > A ja cię prosze o ustosunkowanie się do propozycji Ekologicznego Ursynowa > poprowadzenia trasy przez Ursynów wzdłuż Płaskowickiej po wierzchu, jeśli A2 > pójdzie pod Góre Kalwarie. a ja cię proszę żebyś zamiast mnie prosić pomyślał czy nie ma INNYCH rozwiązań > OK. Piszesz, że nie chcesz żadnej trasy. > Chciec, czy nie, to ty se możesz. tam niżej coś pisałeś o "światłych" ludziach... ty na pewno jesteś jednym z nich > My mówimy o faktach i o tym, co będzie, gdy S2 nie powstanie w tunelu, jako > inwestycja GDDKiA. Będzie tam trasa po wierzchu. wujek dopóki nie zaczeli kopać to ta autostrada może powstać wszędzie kwestia tylko jest taka, że ktoś musi chcież zmienić jej bieg więc nie pisz o faktach bo one będą jak wyleją asfalt > > Niestety nie potrafisz nic napisać konkretnego, a przyciśniety do muru udajesz,ze czegoś nie zauwazyłes lub nie odpowiadasz lub zmieniasz temat, jak i ja ponoć gdzies zmieniłem (pokaż gdzie).> roberto wiesz ty masz jednak problemy znowu "pokaż gdzie", nie rób zamiąchu to wszystko będzie łatwe > > Wic czego ty nie chcesz? > Nie chcesz żadnej trasy na Ursynowie. OK. Napisz tylko jak z 200 tys. miasta > ludzie mają wyjeżdżać. Którędy? ale GDZIE mają wyjeżdżać? co ty piszesz?? autostrada ma być dla Ursynowa czy dla Polski? (cholera już o to pytałem) to ma być dla ruchu lokalnego?? wszystko mieszasz > Nie chcesz zabudowy pól wilanowskich. OK. Ja nie chciałem zabudowy pól > ursynowskich. no i? > Nie chcesz rozwoju miasta? - to przykuj się do bramy Ratusza łańcuchami i > protestuj. dakta dygresja co? Po zarówna zabudowa Wilanowa, jak i budowa POW jest faktem. tak mówisz?... Wilanowa możę i tak to drugie nie koniecznie jeszcze.. > A my cię tylko uświadamiamy, że jest to rozwiązanie najlepsze. lepsze od innych wariantów, a jeszcze lepsze od niebudowania niczego. ty mnie rozśmieszasz a czasem denerwujesz bo do informowania to ci daleko > I przedstawiliśmy ci na to dowody, dokumenty, opracowania. > Ty nie masz nic, poza swoim "niechceniem". tu się wpełni zgadzamy ja NIECHCĘ Tyle że więcej chce, niż nie chce. a to jest wątek poprzedniego tematu > I więcej ludzi w Warszawie, czy na Ursynowie jest światłych, którzy chca tej > inwestycji, bo wiedza, że bez niej Ursynów utonie w smogu i korkach. populizm, i to w paskudnym wydaniu > > Napisz też, jaki widzisz ty sposób na rozwiązanie problemu komunikacji kołowej > w Warszawie. Przez niechcenie niczego? przez wymyślanie innych rozwiązań... czego wam życzę lecz w co nie wierzę > Doprawdy żałosne to wszystko i twój poziom i cała ta dyskusja. cieszę się że dzięki mnie jesteś na wyższym stopniu samozadowolenia sęk w tym że mi to lata a ty się dalej ośmieszasz Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: trasa przez Ursynów 20.04.05, 19:04 Nie można wymyślać w kóło inne rozwiązania. Rozwiązania i warianty wszelakie już wymyślono i przeanalizowano 5 lat temu. Warszawa potrzebuje bezkolizyjnych tras. Co najwyżej możesz wepchac trase w Służew, albo w Piaseczno. Tyle, że tam trasa nie była nigdy planowna i nawet nie ma najmniejszej rezerwy terenu na taką inwestycję. Nie pisz tylko o G.Kalwarii., błagam, bo ja mówie o trasie w Warszawie i dla Warszawy. Nawet jak zbudujesz A2 pod GK, to w Warszawie i tak trzeba coś budowac. zakładmay więc, że masz A2 pod Góra Kalwarią. OK. Co i gdzie w Warszawie? NIC? Nigdy nic? Bo ty nie chcesz? Nie ma w Warszawie innego miejsca, innej rezerwy, by trasę tego typu zbudować. Ty twierdzisz, że jest. No to pokaż. Twierdzisz, ze trzeba opracować inne rozwiązania. OK. Tyle że wtedy komus innemu wepchniesz to coś i ktos inny (jakiś antychristo2) zacznie mówić, że trzeba inne rozwiązania. Tia... w ciągłym mówieniu i biciu piany jesteśmy dobrzy. Tym czasem nie będzie tak. Trasa będzie na Ursynowie. Czemu tam? - wyjasniliśmy ci już. Rozpatrzono juz wszelkie możliwe warianty i wybrano Ursynów. I budowa POW rusza w przyszłym roku. Chocbyś napisał tu 1000 razy że nie chcesz. Możesz w swej desperacji iśc na skargę do Cesarskiej. Tylko wpierw se druknij mapkę z jej projektem, która ci pokazałem. I na tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo se 20.04.05, 21:53 vampi_r napisał: > Nie można wymyślać w kóło inne rozwiązania. > Rozwiązania i warianty wszelakie już wymyślono i przeanalizowano 5 lat temu. warianty wszelakie w liczbie JEDEN ... wiem wiem > Warszawa potrzebuje bezkolizyjnych tras. Co najwyżej możesz wepchac trase w > Służew, albo w Piaseczno. Tyle, że tam trasa nie była nigdy planowna i nawet > nie ma najmniejszej rezerwy terenu na taką inwestycję. > Nie pisz tylko o G.Kalwarii., błagam, bo ja mówie o trasie w Warszawie i dla > Warszawy. to dlaczego ta "trasa dla Warszawy" wygląda jak autostrada dla Polski? <Nawet jak zbudujesz A2 pod GK, to w Warszawie i tak trzeba coś budowac.> "coś" tzn. autostradę? to jest to coś? > zakładmay więc, że masz A2 pod Góra Kalwarią. > OK. Co i gdzie w Warszawie? NIC? Nigdy nic? nigdzie nie napisałem że nic i nigdy ale wasz pomysł jest poroniony > Bo ty nie chcesz? widzisz ty żądasz żebym patrzył trochę szerzej rób to samo piszesz o tym jak niedobrze ci było jak budowano metro w czasie twoich studiów to dlaczego ja mam nie pisać że jestem przeciw autostradzie?? więcej konsekwencji > Nie ma w Warszawie innego miejsca, innej rezerwy, by trasę tego typu zbudować. > Ty twierdzisz, że jest. No to pokaż. jest/są POZA Warszawą tylko trzeba zdjąć klapki z oczu dlaczego autostrada ma iść przez miasto? bo ty tak chcesz? bo ty uważasz że to najlepsze i jedyne rozwiązanie? bo "Rozwiązania i warianty wszelakie już wymyślono i przeanalizowano 5 lat temu" mało przekonywujące > Twierdzisz, ze trzeba opracować inne rozwiązania. OK. Tyle że wtedy komus > innemu wepchniesz to coś i ktos inny (jakiś antychristo2) zacznie mówić, że > trzeba inne rozwiązania. Tia... w ciągłym mówieniu i biciu piany jesteśmy > dobrzy. czyli z pokorą przyjmijmy budowę autostrady przez Ursynów dla dobra kraju? baaardzo ładnie... tyle że bezsensu > Tym czasem nie będzie tak. > Trasa będzie na Ursynowie. Czemu tam? - wyjasniliśmy ci już. mnie wyjaśniliście tylko jedno podczepiliście się do "obozu wygranego" takie miłe i łatwe wazeliniarstwo i robicie klakę na całego chociaż nikt was o to nie prosił (a może się mylę co do tego ostatniego... czas pokaże) > Rozpatrzono juz wszelkie możliwe warianty i wybrano Ursynów. I budowa POW rusza > > w przyszłym roku. Chocbyś napisał tu 1000 razy że nie chcesz. myślisz że mi sprawisz tym przykrość? niestety nie bo jak powtarzam ja o tym wiem od dawna to tylko kwestia czasu kiedy "wasze" wygra ze szkodą dla ludzi o których dobro podobno się troszczycie... będę miał tylko (wprawdzie wątpliwą) satysfakcję gdy przeczytam gdzieś kiedyś jak to ludzie plują na tych co im postawili ten pasztet za oknem... > Możesz w swej desperacji iśc na skargę do Cesarskiej. Tylko wpierw se druknij > mapkę z jej projektem, która ci pokazałem. ropcio ty "se" za to możesz skoczyć do księgarni i "drogą nabycia" przez zakupienie se posiąść parę pozycji tzw. książkowych co by se podszlifować swój murzyński dialekt jeśli chcesz nie wyróżniać się za bardzo z tej "światłej" części społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: trasa przez Ursynów 19.04.05, 14:20 no dobra a jakąś mapkę da się gdzieś obejrzeć ? tylko dokłądną...czy te plany już są ostateczne czy jeszcze w fazie uzgodnień ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM MAPKI IP: 195.205.15.* 19.04.05, 14:26 www.siskom.waw.pl/mapy/projekty-pow/06b_POW.gif www.siskom.waw.pl/mapy/projekty-pow/06a_POW.gif a tak na marginesie, zaczynam zmieniać pogląd na temat tunelu. Byłem zdecydowanie przeciw ale myślę tak - autostradę prze Górę Kalwarię i tak w końcu zbudują a wtedy możemy zapomnieć o tunelu. Puszczą nam ruchliwą ulicę wierzchem. Pozdrawiam. PS To nie znaczy, że jestem zwolennikiem SiSKOMu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: MAPKI IP: *.atman.pl / *.atman.pl 19.04.05, 14:48 Ale teraz też możesz zapomnieć o tunelu. A nawet jeśli jakimś cudem ten tunel powstanie, to jaka z niego korzyść dla nas gdy już zbudują tę autostradę przez Górę Kalwarię? Przecież według tych "planów" (hehe) nad tunelem ma być ruchliwa ulica, czyli ruch lokalny bez zmian (bo komu będzie się chciało szukać wjazdu do tunelu, który jak się dziś dowiedzieliśmy od SIUŚKÓW ma być już w Wilanowie), a dodatkowo ruch tranzytowy w tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: MAPKI IP: *.cu.com.pl / 193.24.24.* 19.04.05, 15:01 Dlaczego uważasz, ze można zapomnieć o tunelu? Skąd taki wniosek? Wg mnie tunel jednak odciąży trase puszczoną górą. Generalnie ilości samochodów to nie zmieni, ale jeśli mam wybierać czy ta sama (podobna) ilośc samochodów ma się pchać przez jedną ulicę czy prze ulice i tunel to wolę rozwiązanie z tunelem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urko-górko Re: MAPKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:09 A niech puszczą przez Ursynów wierzchem, niech dudni jak w studni. Dopiero będzie płacz, czemu nie w tunelu , czemu tak a nie inaczej. Jest droga - źle, nie ma drogi - źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: MAPKI IP: *.atman.pl / *.atman.pl 19.04.05, 15:11 Jak to nie zmieni ilości samochodów, jeśli teraz jest tylko ul. Płaskowickiej, a potem będzie ul. Płaskowickiej plus międzynarodowa autostrada w tunelu pod tą ulicą (zakładając, że będzie jakiś tunel). Po międzynarodowej autostradzie zwykle jeździ więcej samochodów niż po ulicy osiedlowej. Nie chodzi o to, żeby budować autostradę bez tunelu, tylko żeby w ogóle nie budować przez osiedle autostrady ("POW", "łącznika", "drogi ekspresowej", czy jak tam ją aktualnie nazywają różne "spontaniczne komitety sponsorowane"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOROTA Re: MAPKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:42 Nie rozumiem, czyli węzeł Ursynów WSCHodni, nie będzie na Ursynowie? Z mapki wynika, zw będzie zaraz na Nowoursynowską. Proszę mi to dokładnie wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: MAPKI IP: *.acn.waw.pl 19.04.05, 17:16 Ja tam nie wiem, to SISKOM tak dziś "informuje" (czyli kłamie), że zjazd będzie w Wilanowie. Prawdopodobnie sponsorzy zalecili im propagowanie idei "długiego tunelu". Że nie jakaś tam lipa, krótki tunelik, a może nasyp czy postawione kilka ekranów dźwiękochłonnych, ale prawdziwy, wypasiony tunel, od Puławskiej do Wilanowa, a kto wie, czy nie dłuższy! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_x3 Re: MAPKI 19.04.05, 18:50 Tak sobie czytam te wasze wypowiedzi i dichodzę do wniosku, że nie widzieliśćie drogi ekspresowej a w szczególnośći jak wyglądają węzły, zjazdy itp. Dla waszej informacji - tego typu obiekty są nieco większe od skrzyżowań dróg osiedlowych... Granica Ursynowa i Wilanowa idzie szczytem skarpy. Zjazd/wyjazd z autostrady będzie formalnie na terenie Wilanowa (pod skarpą), ale główny wyjazd z węzła będzie na Ursynowie (skrzyżowanie z Rosoła). Węzeł będzie po prostu częściowo na terenie Ursynowa i częściowo na trenie Wilanowa. Główny ruch na węźle będzie z/na Ursynów. Ale fakt faktem - wykryliście kolejne kłamstwo - węzeł Ursynów Wschód będzie częściowo na terenie Wilanowa - znowu was chcieli oszukać, no proszę. Sprawdźcie jeszcze nazwy innych węzłów - może też ich nazwy to grubymi nićmi dziergane oszuzdfo i jeden wielki skandal... A co ze stacjami metra? Np stacja Ursynów jest jedna a stacji na Ursynowie kilka - to dopiero przekręt :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOROTA Re: MAPKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:48 Własnie zjazd niby w Wilanowie, a de facto na Rosoła, super, jakie jeszcze głupoty usłyszymy. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: MAPKI 20.04.05, 00:46 Gość portalu: xxx napisał(a): > Ale teraz też możesz zapomnieć o tunelu. Nie. Mamy palny szczegółowe POW na Ursynowie. I (o dziwo) tunel jest na nich. W najbliższym czasie projekt sczegółowy będzie dostępny na naszej stronie. Na razie z przyczyn technicznych nie możemy go udostępnic, bo jest to jeden plik 50 MB, nawet po kompresji zajmuje 25 MB. Ściąganie go trwałoby więc wieki, a nasz serwer trafiłby szlag. Czekamy na grafika komputerowego, który odpowiednio obrobi skany i zmniejszy zawartosc pliku bez utraty jakosci obrazu. >A nawet jeśli jakimś cudem ten tunel > powstanie, to jaka z niego korzyść dla nas gdy już zbudują tę autostradę przez > Górę Kalwarię? Przecież według tych "planów" (hehe) nad tunelem ma być ruchliwa > ulica, czyli ruch lokalny bez zmian (bo komu będzie się chciało szukać wjazdu do > tunelu, który jak się dziś dowiedzieliśmy od SIUŚKÓW ma być już w Wilanowie), Po pierwsze- Wilanów, to nie tylko sam pałac, ale i cała dzielnica, której granica przebiega właśnie na skarpie, a tuż za nią będzie węzeł Ursynów Wschód (a więc już na terenie administracyjnym Wilanowa). Po drugie - przekręcając naszą nazwę nie wyrażasz szacunku dla samego siebie. Ale jeśli ci z tym łatwiej i czujesz się lepiej, to se przekręcaj. Nam to zupełnie zwisa. Pokazujesz tylko swój brak argumentów i wiedzy, który nadrabiasz starając się nas obrazić. Po terzecie - trasa ekspresowa nie jest budowana po to, by pojechac z Rosoła do Ghandi, ale po to, żebyś łatwiej i szybciej wydostał się ze swojej pięknej dzielnicy bez stania w korkach. Żebyś łatwiej i szybciej pojechał na Bemowo, Tarchomin, Bielany, Włochy, Ursus, Wawer, Poznań, Kraków, Gdańsk, Białystok, itp. bez pchania się przez środek miasta korkując dodatkowo stołeczne ulice (a więc smrodząc komuś pod oknem swoim autem). Po czwarte - jak sobie wyobrażasz komunikację po samym Ursynowie bez lokalnych ulic? Nie chcesz mieć ruchu osiedlowego? - to zakaż ludziom kupowania samochodów, albo przeprowadź się tam, gdzie nie mieszka 200 tys. ludzi na małej powierzchni. Podlaska wieś będzie w sam raz. Tam jest czysto i nie ma ruchu samochodowego. Wiem, bo mam tam domek letni. > dodatkowo ruch tranzytowy w tunelu. Możesz podac skalę tego ruchu? Możesz podać źródła swojej wiedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
iurandum Re: MAPKI 19.04.05, 17:01 Też mi sie tak kojarzy. Tak czy owak z drogi tutaj miasto nie zrezygnuje. Nawet jak bedzie miało wiecej skrzyżowań i mniej pasów, nie wiem czy nie bedzie to uciążliwsze niż droga w tunelu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia Re: MAPKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:57 Wydaje mis ię, ze Ci na Pawlaczyka będą mieli super koło tego zjazdu, REWELACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: MAPKI IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.05, 21:25 A tam własnie buduja nowy blok dodatkowo zawęzający tę trasę. Tak nam rośnie grono protestujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: MAPKI 20.04.05, 01:03 iurandum napisał: > Też mi sie tak kojarzy. Tak czy owak z drogi tutaj miasto nie zrezygnuje. Nawet > jak bedzie miało wiecej skrzyżowań i mniej pasów, nie wiem czy nie bedzie to > uciążliwsze niż droga w tunelu... Trzeba zacząc od tego, że po to kilkadziesiąt lat robiono rezerwę terenu, by trasę poprowadzić własnie w tym pasie. Pseudoekolodzy podnoszą lament, i chca A2 w okolicach Góry Kalwarii. OK. Ale wtedy na terenie Ursynowa, dokładnie po tym samym pasie poleci trasa budowana przez miasto. Coś jak Trasa Siekierkowska, czy Łazienkowska. Po prostu nie ma innego miejsca w Warszawie i okolicach na poprowadzenie drogi. A2 pod Góra Kalwarią nie rozwiązuje zupełnie problemu warszawskich korków. Trasy nowe (a najlepiej bezkolizyjne) potrzebne sa stolicy. Bo w po Warszawie jeździ każdego dnia milion samochodów, bo do Warszawy prowadzą trasy przyjezdnych, którzy tu załatwiają interesy wszelakie (przypominam, że Warszawa to stolica Polski). Jak wyglądają inwestycje miejskie w nowe drogi? - widzimy wszyscy. Poza tym miasta stołecznego nie stać na wielkie inwestycje, nawet przy wsparciu UE (z założeniem jeszcze, że stołeczne urzędasy nie mają pojęcia jak o fundusze unijne się wystarać). Warszawa i tam ma w co inwestować: Trasa NS, Trasa Siekierkowska, Trasa Mostu Północnego, Trasa Olszynki Grochowskiej, Trasa Tysiąclecia na Pradze, modernizacja Al.Jerozolimskich, modernizacja całej Obwodnicy etapowej Centrum: www.siskom.waw.pl/oec.htm Do tego bieżące utrzymanie dróg. No i budowa metra, inwestycje w komunikację masową (nowy tabor). Warszawy nigdy nie będzie stać na to, by przez Ursynów budowac trasę w tunelu. A że jest taka konieczność, że przez Ursynów musi przejść jakas trasa, odsyłam chociażbu do Ekologicznego Ursynowa i Pani Cesarskiej (co robi się na obrończynie nękanego Ursynowa) i zobaczyć, co też pseudoekolodzy planują zbudowac, zamiast inwestycji GDDKiA. www.ekostrada.republika.pl/img/mapa2.png Jeśli wolicie drugą Trasę Siekierkowsą wierzchem na Ursynowie..... włala. Mnie w zasadzie jest wszystko jedno. Ja tam nie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: MAPKI 20.04.05, 10:38 Jakoś przetrawiłam wszystkie wypowiedzi i dochodzę do wniosku, ze i tak nie unikniemy drogi przez te tereny, więc chyba lepiej, żeby szła tunelem. Jeżeli rzeczywiście plany tej trasy były ustalone już tak dawno, to pretensję do siebie mogą mieć Ci, którzy kupili mieszkanie w okolicach i nie sprawdzili planów zagospodarowania przestrzennego. Ci, którzy mieszkania dostali też wiedzieli na co się decydują a argumenty, że nie mieli wyboru...no cóż... skoro plany takie były to trzeba się z tym pogodzić... Przeraża mnie tylko budowa...a właściwie te wszystkie objazdy,korki, utrudnienia i czas w jakim się to zakończy..najważniejsze, że na Ursynowie nie będzie wjazdów do tunelu i że cała Warszawa nie będzie wjeżdżała na Ursynów po to aby dostać się do tunelu... No bo z tego co wyczytałam, to tylko tunel będzie pod ulicą, bez żadnych dodatkowych wyjadzów i wjazdów ? A jaki jest przewidywany czas budowy ? Czy powstał juz jakiś plan, w jakim tempie te prace się będą odbywały i kto się zajmie budową ? Kiedy jest planowany czas rozpoczęcia ? Odpowiedz Link Zgłoś
iurandum Re: MAPKI 20.04.05, 10:48 > Jakoś przetrawiłam wszystkie wypowiedzi i dochodzę do wniosku, ze i tak nie > unikniemy drogi przez te tereny, więc chyba lepiej, żeby szła tunelem. Nawet jeśli nie bedzie ekspresówki, to tak czy owak bedzie tu coś na kształt zakorkowanej wiecznie Czernaikowskiej. > Jeżeli rzeczywiście plany tej trasy były ustalone już tak dawno, to pretensję > do siebie mogą mieć Ci, którzy kupili mieszkanie w okolicach i nie sprawdzili > planów zagospodarowania przestrzennego. Na ul Bogatki (Pyry) była przez wiele dziesiecioleci trzymana rezerwa terenu pod trasę Puławska Konstancin (?) prz śpodek lasu kabackiego, i zdaje sie ostatecznie rok czy 2 lata temu odpuścili, i odpuscili zwykłą droge... Troche głupio wyglada, bo miejsca jest na 4 pasy i cieniutka droga po środku. Wiec jak sie ludzie zawezmą to i rezerwa na nic. > Przeraża mnie tylko budowa...a właściwie te wszystkie objazdy,korki, > utrudnienia i czas w jakim się to zakończy..najważniejsze, że na Ursynowie nie > będzie wjazdów do tunelu i że cała Warszawa nie będzie wjeżdżała na Ursynów po > to aby dostać się do tunelu... Jak nie bedzie wjazdów to bedą walili na Pułąwską/ Grabów, zmartwienie raczej dla tych co wala na Piaseczno... > Kiedy jest planowany czas rozpoczęcia ? Etam , przcież jeszcze ciągle protestuja... Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: MAPKI 20.04.05, 11:13 "> Nawet jeśli nie bedzie ekspresówki, to tak czy owak bedzie tu coś na kształt > zakorkowanej wiecznie Czernaikowskiej." ale to w tunelu a nie górą...górą przecież ma być droga ta, która jest... "> Jak nie bedzie wjazdów to bedą walili na Pułąwską/ Grabów, zmartwienie raczej > dla tych co wala na Piaseczno..." ale nie będą walili innymi np Marynarską, Al Krakowską,Al Jerozolimskimi...a Puławska jest taka szeroka, że napewno sobie poradzi... Mi ta inwestycja nie przeszkadza, bo mieszkam daleko od niej...niech martwią i protestują Ci, którzy będą czuli drgania i hałas...z tego co wiem, część uczciwych developerów informowała o planach trasy przy sprzedazy mieszkań...najgorzej maja Ci, którzy zapłącili kupę kasy za metr a teraz takie kwiatki im wyrosną...mnie interesuje jak długo potrwa cała ta rozpierducha i jak wydostanę się z Ursynowa w czasie budowy...bo teraz to najwygodniej i najszybciej jeździ się metrem... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: MAPKI 20.04.05, 11:53 totempotem napisała: jest taka szeroka, że napewno sobie poradzi... > > Mi ta inwestycja nie przeszkadza, bo mieszkam daleko od niej...niech martwią i > protestują Ci, którzy będą czuli drgania i hałas...z tego co wiem, mnie osobiście też by to nie interesowało jak bym mieszkał gdzie indziej ale ponieważ jest inaczej więc o tym jak mam mieszkać powinienem decydować sam a nie ktoś za mnie kto widzi tylko swój interes bo to przez moje "podwórko" będzie biegła autostrada dlatego to Ursynów (całkiem spore miasto) powinien zdecydować w referedum czy jest za czy przeciw bardzo proste część > uczciwych developerów (...) chodzi o to że przy Płaskowickiej prawie nie ma domów wybudowanych przez developerów a są bloki które powstały właśnie 20 lat temu mylicie ludzie epoki i pojęcia już to kiedyś pisałem Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: MAPKI 20.04.05, 12:49 A budynki przy rondzie ? Cały Wersal Podlaski to nie jest osiedle nowe ? Nie znam, aż tak dokładnie topografii tej okolicy... Jezeli kupiłeś mieszkanie to Twój błąd, trzeba było sprawdzić w planach...jeżeli dostałeś mieszkanie, to jest trochę inna sytuacja, ale niby dlaczego wszystkie plany mają być zmieniane i przeniesione na inne tereny, gdzie ludzie zapłacili za swoje mieszkania masę kasy,pewni, że takie kwaitki im nie wyskoczą...ich mogę zrozumiec gdyby mieli coś przeciwko... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: MAPKI 20.04.05, 13:06 totempotem napisała: (...) już to pisałem kiedyś ileś lat temu było ileś tam opcji puszczenia autostrady samo słowo brzmiało już na tyle śmiesznie że nikt nie wierzył że coś takiego kiedykolwiek powstanie w Polsce ale się trochę świat zmienił i stało się to możliwe i dobrze tylko że właśnie niektórzy nie zauważają że doszło do "pewnych" zmian i to małe osiedle Ursynów zmieniło się w miasto więc może ktoś powinieni się zastanowić czy nie zmienić planów ja nikomu na siłę nie mam zamiaru "podrzucać" A2 bo wiem czym to śmierdzi ale tego nie robi się na 5-10lat w czym problem stworzyć nową koncepcję? w końcu są tacy co biorą za to kasę ale ... właśnie o KASĘ tu chodzi bo ktoś zainwestował w te tereny i MUSI teraz na tym zarobić dla mnie jest to oczywiste i nie ma tu nic do rzeczy tzw. dobro kraju/społeczne itp teksty o których pisze siskom i jemu podobni Odpowiedz Link Zgłoś
totempotem Re: MAPKI 20.04.05, 13:14 Ja myślę, że w tej sytuacji łatwiej im trzymać się starej koncepcji,niż tworzyć nową,ponieważ nowym przyszłym sąsiadom autostrady trudno bedzie wytłumaczyć, że właśnie tu taki plan powstał (obawa przed protestami i zablokowaniem inwestycji) a łatwiej starym przyszłym sasiadom powiedzieć, że to jest zgodne z zaakceptowanymi wcześniej planami ... wrazie jakichkolwiek protestów mają w rękawie asa, bo takie były plany ... Wiadomo, że każdy mysli o tym, że autostrada tak, ale nie pod moimi oknami... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: MAPKI 20.04.05, 13:23 totempotem napisała: > Ja myślę, że w tej sytuacji łatwiej im trzymać się starej koncepcji,niż tworzyć > > nową,ponieważ nowym przyszłym sąsiadom autostrady trudno bedzie wytłumaczyć, że > > właśnie tu taki plan powstał (obawa przed protestami i zablokowaniem > inwestycji) a łatwiej starym przyszłym sasiadom powiedzieć, że to jest zgodne z > > zaakceptowanymi wcześniej planami ... wrazie jakichkolwiek protestów mają w > rękawie asa, bo takie były plany ... oczywiście tak można i tak to się właśnie odbywa "sorry ludzie, ale trzeba się było nie wprowadzać jak wam dawali mieszkania, a i teraz macie wybór - wyprowadźcie się" tylko gdzie tu tzw. "państwo prawa" i szacunek do ludzi? nie w Polsce, to jest pewne... money talks bardziej niż gdzie indziej... > > Wiadomo, że każdy mysli o tym, że autostrada tak, ale nie pod moimi oknami... co do autostrady to tak naprawdę ja nie ma złudzeń powstanie ale nie ścierpie wciskania mi kitu z serii "jedyne, najlepsze i wyjątkowo korzystne rozwiązanie" bo to jest totalna bzdura ZAWSZE jest jakieś inne wyjście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackmal Re: MAPKI IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 13:37 Masz rację hrabio, powoływanie się na plany z czasów PRL-u to jakaś żenada. Sam w latach 70-tych pracowałem w Biurze Planowania Rozwoju Warszawy i wiem,że wtedy urbaniści planowali rozwój Warszawy w kierunku północnym. A ludzie czeguś upodobali sobie kierunek południowy. I z planów nici. Ludzie są ważniejsi od planów urbanistycznych. A z projektowanej trasy ursynowianie będą mieli korzyści dość nikłe, bo korki się tworzą na trasie do centrum i połączenie z Konotopą nijak tego nie zlikwiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: MAPKI 20.04.05, 13:46 Gość portalu: Jackmal napisał(a): > Masz rację hrabio, powoływanie się na plany z czasów PRL-u to jakaś żenada. > Sam w latach 70-tych pracowałem w Biurze Planowania Rozwoju Warszawy i wiem,że > wtedy urbaniści planowali rozwój Warszawy w kierunku północnym. A ludzie czeguś > upodobali sobie kierunek południowy. I z planów nici. Ludzie są ważniejsi od > planów urbanistycznych. No coś polewasz. Jacy ludzie se upodobali? Co to oznacza? Budowa Ursynowa była zaplanowana. Nikt nie budował tam bloków sam z siebie. Rozwój Warszawy w kierunku północ-południe i zachód został zaplanowany na przełomie lat 60/70. Dlatego powstał Ursynów, Tarchomin, Bemowo. > A z projektowanej trasy ursynowianie będą mieli korzyści dość nikłe, bo korki > się tworzą na trasie do centrum i połączenie z Konotopą nijak tego nie zlikwidu > je. To radzę ci się może lepiej zapoznać z całokształtem rozwoju tras bezkolizyjnych w Warszawie. Zapraszam na naszą stronę do działu "Obwodnice". Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: MAPKI 20.04.05, 13:57 vampi_r napisał: > No coś polewasz. > Jacy ludzie se upodobali? Co to oznacza? > Budowa Ursynowa była zaplanowana. Nikt nie budował tam bloków sam z siebie.> no to może się dogadajcie w tym siskomie bo każdy z was pisze co innego cyt:"tarantula01 napisał: > Powiem inaczej urbaniści projektujący Ursynów mieli w dupie plany swych poprzedników. Poza tym w 1990 r. zabudowa Ursynowa kończyła się ok. 200, 300 m na północ od ul. Płaskowickiej, także to już w czasach wolnego rynku (i swawoli samorządowców) zbudowano kawałek miasta przy korytarzu przeznaczonym pod trasę." to była ta swawola czy jej nie było? gubię się... bracie wampir jest szansa na uzyskanie odpowiedzi na pytania które ci postawiłem? czy znowu jestem na cenzurowanym?... :):):) vampi_r napisał: Zwykle nie odpowiadam na twoje posty, bo są po prostu poniżej pewnego poziomu Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: MAPKI 20.04.05, 17:22 hrabia_antychristo napisał: > vampi_r napisał: > > > > No coś polewasz. > > Jacy ludzie se upodobali? Co to oznacza? > > Budowa Ursynowa była zaplanowana. Nikt nie budował tam bloków sam z siebi > e.> > no to może się dogadajcie w tym siskomie > bo każdy z was pisze co innego > > cyt:"tarantula01 napisał: > > Powiem inaczej urbaniści projektujący Ursynów mieli w dupie plany swych > poprzedników. Poza tym w 1990 r. zabudowa Ursynowa kończyła się ok. 200, 300 > m na północ od ul. Płaskowickiej, także to już w czasach wolnego rynku (i > swawoli samorządowców) zbudowano kawałek miasta przy korytarzu przeznaczonym > pod trasę." > to była ta swawola czy jej nie było? > gubię się... Nie powinieneś. Bowiem przy planowaniu Ursynowa urbaniści mieli nieco gdzieś trasę niebieskich migdałów wytyczoną na planach za tow. Wiesława. Poniekąd można ich bronić właśnie tym, że do 1990 r. wysoka zabudowa Ursynówa w zasadzie nie zbliżyła się do północnych rejonów ul. Płaskowickiej. A swawola odnosi się do lat 90-tych. > > > bracie wampir > jest szansa na uzyskanie odpowiedzi na pytania które ci postawiłem? > czy znowu jestem na cenzurowanym?... :):):) > > > vampi_r napisał: > Zwykle nie odpowiadam na twoje posty, bo są po prostu poniżej pewnego poziomu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackmal Re: MAPKI IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 14:05 Widze chłopie, ze nie bardzo wiesz o czym piszesz. Ja nie mówie o socjalistycznych blokowiskach, tylko o naturalnym rozwoju - inwestorach indywidualnych, a obecnie developerach reagujących na pewne tendencje co do kierunku zamieszkania. I ludzie sami z siebie wybierają rozwój Warszawy w kierunku południa. Po drugie nie myl obwodnic Warszawy z ruchem tranzytowym. To nieustanne plątanie pojęć świadczy o nieczystych intencjach. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: MAPKI 20.04.05, 14:47 Powtórzę co napiosałes: "Masz rację hrabio, powoływanie się na plany z czasów PRL-u to jakaś żenada. Sam w latach 70-tych pracowałem w Biurze Planowania Rozwoju Warszawy i wiem,że wtedy urbaniści planowali rozwój Warszawy w kierunku północnym. A ludzie czeguś upodobali sobie kierunek południowy. " Wynika jasno z tego, że twierdzisz, iż w latach 70-tych władza nie planowała budowy Ursynowa. Co jest nieprawdą, bo blokowiska tej dzielnicy zaczęły powstawać w pierwszej połowie lat 70-tych i wynikało to z odgórnego centralnego planowania. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: MAPKI 20.04.05, 17:15 hrabia_antychristo napisał: > chodzi o to że przy Płaskowickiej > prawie nie ma domów wybudowanych przez developerów > a są bloki które powstały właśnie 20 lat temu > mylicie ludzie epoki i pojęcia > już to kiedyś pisałem Niezupełnie, bowiem głównie za samorządności Ursynowa rezerwa terenu została obudowana co do centymetra niemalże. Bloki Polski socjalistycznej są w nieco dalszej odległości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: MAPKI IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.05, 21:31 Ale obecnie przy Płaskowickiej buduje sie kika budynków zawęzając te ulicę. Najbardziej zwęza ja właśnie zaczynany blok przy Rosoła. Po zbudowaniu tego budynku nie będzie mozliwe zbudowanie tam żadnego wjazdu/wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Trasa przez Ursynów 20.04.05, 12:15 Muszę nieco sprostować. Na Ursynowie będą 2 zjazdy: Ursynów Zachód i Ursynów Wschód. Pierwszy zjazd na tyłach Geant jest tuz przed tunelemi wprowadza ruch z zachodu w Płaskowickiej i Ghandi oraz wyprowadza ruch z Ursynowa w kierunku zachodnim. Drugi zjazd jest na granicy Ursynowa i Wilanowa, na samej skarpie, za tunelem i wprowadza na Ursynów (na ul.Płaskowickiej) ruch ze wschodu i wyprowadza ruch z Ursynowa w kierunku wschodnim. Oba zjazdy przeznaczone są tylko i wyłącznie dla mieszkańców Ursynowa lub ludzi jadących z/na Ursynów i nie będą służyć nikomu innemu. To znaczy jak ktoś się uprze, kto nie ma interesu na Ursynowie, to pojedzie tymi zjazdami, tylko po co. Gdyż: Poza tym w okolicy Ursynowa jest węzeł S2 z ul.Puławską i ul.Przyczółkową na południe od Powsinka. Te węzły mają rozprowadzać ruch we wszystkich możliwych kierunkach i to one będa służyć pozostałym warszawiakom jako wjazdy/zjazdy na/z S2. Jeśli chodzi o uciążliwośc budowy trasy: Zapewne jakaś będzie. Nie są na razie znane szczegóły, gdyż dopiero tworzony jest projekt wykonawczy. Tunel S2 na Ursynowie ma być tunelem głębokim i wykonywany ma być metoda drążenia tarczą. Ale zapewne w miejscach wlotu i wylotu tunelu budowa będzie odbywała się metodą odkrywkową - by zejśc głęboko pod ziemię, trzeba wpierw zejść płytko, to oczywiste. Tunek S2 na Ursynowie musi był głęboki, bo ma biec POD tunelem metra. Metro zresztą było już tak budowane, że w miejscu przejścia trasy ma wzmocniony strop dolny. Uciążliwość budowy nie będzie jednak aż tak znaczna, jak to było z metrem, a korzyści dla Ursynowa potem będa niewspółmiernie większe. Czy ktoś teraz nie wyobraża sobie Ursynowa bez linii metra? Dodam jeszcze, ze w trakcie budowy metra w Al.Niepodległości też musiałem znosić wszelkie niedogodności i to przez cały okres moich studiów, a korzystam z tej komunikacji niezwykle rzadko. Co do drgań: ma to być trasa dla samochodów i w dodatku głęboko pod ziemią, a nie tory dla pociągów, czy metra. Nie ma wiec mowy od czymś takim jak drgania, jakie są obecnie odczuwalne na Żoliborzu z powodu kursujących wagonów metra. Jeśli już chodzi o dragania, to bardziej uciązliwa jest ulica wierzchem - np. ul.Puławska. Tym bardziej, że po Puławskiej ma przechodzić większy ruch, niż po S2. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_antychristo Re: Trasa przez Ursynów 20.04.05, 12:35 vampi_r napisał: > Jeśli chodzi o uciążliwośc budowy trasy: > Zapewne jakaś będzie. Nie są na razie znane szczegóły, gdyż dopiero tworzony > jest projekt wykonawczy. "ZAPEWNE""nie są znane szczegóły" czyli NIC NIE WIECIE <Ale zapewne w miejscach wlotu i wylotu tunelu budowa będzie odbywała się metodą odkrywkową - by zejśc głęboko pod ziemię, trzeba wpierw zejść płytko, to oczywiste.> i znowu "ZAPEWNE"... > Uciążliwość budowy nie będzie jednak aż tak znaczna, jak to było z metrem,> skąd TO wiesz???? "aż taka znaczna" a jaka będzie? KONKRETNIE macie jakieś pojęcie? > korzyści dla Ursynowa> a jakie będę korzyści jak ludzie zaczną latać na Księżyc wtedy to dopiero będa korzyśći... fiufiu >potem będa niewspółmiernie większe.> KIEDY jest to "POTEM"? <Czy ktoś teraz nie wyobraża sob