Gość: xtreme IP: 193.138.110.* 10.02.09, 15:25 Teraz tylko trzeba mieć nadzieję, że przegrane firmy nie zblokują przetargu w sądach. Chociaż znając życie, to pewnie tak będzie, a odwołania potrwają jak zwykle "kilka" miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wdr Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.gprs.plus.pl 10.02.09, 15:28 i gdzie teraz są PIeSki szczekające po unieważnieniu przetargu z zawyżonymi cenami? Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym 10.02.09, 15:50 Nie jestem PIeskiem ale taka cena to też wynik kryzysu i załamania w budowlance. Z całą sympatią do Pani Prezydent, myślę że momencie unieważnienia przetargu wcale nie wiedziała o tym że nadejdzie kryzys finansowy i developerka i budownictwo będzie tak zdesperowane umów rządowych na drogi i mosty że zaczną ciąć koszty marże w celu wygrania oferty. Tak czy siak fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 I z tych oszczędności będzie można 10.02.09, 17:12 doszacować inwestycję pt. linia tramwajowa do Dąbrówki (odcinek: most Północny - Projektowana - Światowida - Winnica (Dąbrówka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: I z tych oszczędności będzie można IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 21:25 Stara metoda hadlu Najpierw cene wiwindowac do abstrakcji by pozniej ja obnizyc ku zadowoleniu kupujacego i radosci sprzedajacego. Cztery lata temu tenze most wyceniono na 200 mil w tej technologi a 400 mil ladny wiszacy. Czy przez ten 4 letni okres stal, beton i sila robocza wzrosla pieciokrotnie. Njwyzej 100 - 150%, a co z reszta. Mozna dzielic? Prosze by stoleczni wlodarze i rzadzacy krajem jak im sie udalo zniechecic chinskie firmy do udzialu w przetargach. Czy zwyciezyly silne grupy nacisku firm budowlanych obawiajace sie azjatyckiej konkurencji, a moze chinczykow niechcielismy wykorzystywac tak jak nas gnebia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezpartyjny Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.aster.pl 10.02.09, 15:50 W 2006 roku były inne ceny a teraz z powodu kryzysu są inne, tylko że gdyby stary przetarg był ważny to niedługo most byłby gotowy. A tak masz te "oszczędności" i efekt jest taki że tysiące osób będzie dalej przechodzić męczarnie przez wiecznie zakorkowane mosty, nie mówiąc o dodatkowych kosztach paliwa w korku. Tego filozofie z PO nie policzyłeś!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.chello.pl 10.02.09, 18:12 Dokładnie, jest coś takiego jak koszt utraconych zysków. Spokojnie można wyliczyć czy unieważnienie przetargu było opłacalne, biorąc pod uwagę takie kryteria jak koszt benzyny spalonej przez samochody stojące w korkach, zmarnowany czas ludzi stojących w korkach etc etc, i takich kosztów których nie da się podliczyć jak zadowolenie z życia w Warszawie ... Odpowiedz Link Zgłoś
jarolug Ogromne oszczędności na moście Północnym 10.02.09, 15:29 Cena jest dobra. Ale nie sądzę aby to był koniec historii problemów z budową tej przeprawy. Teraz przegrani będą się odwoływać. Mam nadzieję, że wszyscy oferenci zastrzegli sobie prawo wglądu do części technicznej oferty. A nawet jeśli nie będzie protestów to pozostaje kwestia domu stojącego na trasie mostu. I jego właściciela, który odmawia sprzedaży domu i działki nie odbiera decyzji. Na moje oko kolejne 15 lat opóźnienia. I jeszcze. Skoro miasto zaoszczędzi na moście północnym to z tego co zostało może wybuduje il. Nowolazurową, która wypadła z planów na ten rok z powodu braku funduszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.wip.pl 10.02.09, 15:33 Ja jestem za poszerzeniem św Wincentego na targówku :). Ta ulica tez wypadła z wieloletniego palnu inwestycyjnego Tak na poważnie to mysle że szybko znajdzie się cel na który kasa będzie wydana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezpartyjny Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.aster.pl 10.02.09, 16:01 Na pewno się znajdzie, zamiast na drogi lepiej wydać wspólną kasę na budowę prywatnego stadionu. Przecież PO to walczono o władzę. Trzeba pamiętać o tych którzy wspierali i odwdzięczyć się. Odpowiedz Link Zgłoś
pniem Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym 10.02.09, 19:59 Nie wiesz, to nie pisz! To nie prywatny stadion, tylko stadion należący w 100% do Miasta Stołecznego Warszawy, który będzie stał na gruncie w 100% będącym własnością Miasta Stołęcznego Warszawy. A KP Legia TYLKO go dzierżawi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezpartyjny Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.09, 21:44 a gdzie ja napisałem że chodzi o Legie?????????????? Moja wypowiedz można było potraktować "hipotetycznie". Twoja reakcja najlepiej świadczy o tym że wszyscy wiedzą o co chodzi a ty lepiej wracaj do pracy na Wiertniczą 166 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryzon Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.chello.pl 10.02.09, 23:43 Tylko dzierżawi... I oczywiście, gdyby miasto chciało znaleźć nowego dzierżawcę na taki typowy obiekt jak nowy stadion na 30k ludzi to może w ofertach przebierać jak w ulęgałkach... Moim zdaniem to jest typowy klincz - poza pewnym koncernem mediowym nikt nie będzie tą budą zainteresowany i pewien koncern chwilę po zakończeniu budowy rozpocznie renegocjacje umowy i zaproponuje np. 10% pierwotnej ceny dzierżawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.chello.pl 10.02.09, 19:56 Poszerzą Wincentego i co dalej?? Ruch i tak będzie nadal stał na Żabie aż do Centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
pniem Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym 10.02.09, 20:02 Do Żaby mają być dociagnięte Trasa Tysiąclecia oraz Praski Odcinek Obwodnicy Śródmiejskiej (ten od Wiatracznej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.gprs.plus.pl 10.02.09, 16:46 Wgląd do ofert jest z automatu oprócz cześci zastrzezonych, ale nie dotyczy to np. kosztorysu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumo Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: 94.254.176.* 10.02.09, 15:58 Teraz prezydent może jeszcze na jeden stadion dać. Wolałbym jednak przekazać te pieniądze na poprawę komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceny ofert TMP Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.efuzja.net.pl 10.02.09, 16:04 Ponieważ Autor artykułu wymienił tylko niektóre ceny ofert konsorcjów startujących w przetargu na TMP, nadrabiam jego zaniedbanie: 1. Konsorcjum Pol-Aqua: 977 677 067 zł 2. Konsorcjum Strabag: 1 019 879 871 zł 3. Konsorcjum Bilfinger Berger: 1 033 518 005 zł 4. Konsorcjum Mota Engil: 1 045 765 631 zł 5. Konsorcjum Mostostal Warszawa: 1 067 500 143 zł 6. J&P Avax: 1 068 427 451 zł 7. Konsorcjum Hydrobudowa Polska: 1 241 181 324 zł 8. Konsorcjum Astaldi: 1 486 603 547 zł Szanowny Autorze!proszę informować rzetelnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ambush Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym 10.02.09, 22:50 Gość portalu: ceny ofert TMP napisał(a): > Ponieważ Autor artykułu wymienił tylko niektóre ceny ofert > konsorcjów startujących w przetargu na TMP, nadrabiam jego > zaniedbanie: > 1. Konsorcjum Pol-Aqua: 977 677 067 zł > 2. Konsorcjum Strabag: 1 019 879 871 zł > 3. Konsorcjum Bilfinger Berger: 1 033 518 005 zł > 4. Konsorcjum Mota Engil: 1 045 765 631 zł > 5. Konsorcjum Mostostal Warszawa: 1 067 500 143 zł > 6. J&P Avax: 1 068 427 451 zł > 7. Konsorcjum Hydrobudowa Polska: 1 241 181 324 zł > 8. Konsorcjum Astaldi: 1 486 603 547 zł > Szanowny Autorze!proszę informować rzetelnie > pozdrawiam beda protesty, przewiduje ze do 2010 nie wbija łopaty, obym sie mylił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.maskator Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.acn.waw.pl 10.02.09, 16:04 na Okęciu też oferta polsko-hiszpańska była najtańsza ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumo Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: 94.254.251.* 10.02.09, 16:06 Jak rozumiem można teraz jakiejś firmie dopłacić za ewentualne przyspieszenie prac, a co za tym idzie kolejne oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.xdsl.centertel.pl 10.02.09, 16:18 ciekawe chcą ile za metro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bingola Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.ppwk.pl 10.02.09, 16:27 Jak można powiedzieć taką bzdurę, że opłacało się poczekać do następnego przetargu, bo most będzie teraz tańszy! Ja bym wolał droższy, który by już stał i służył mieszkańcom, którzy wciąż muszą tracić czas i pieniądze w ogromnych korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.02.09, 16:39 Most by guzik, a nie stał, bo tamten przetarg był na "Zaprojektuj i wybuduj" - projektowanie także "chwilkę" trwa. Realne opóźnienie to najwyżej rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustafek Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.aster.pl 10.02.09, 16:49 Nie wiem dlaczego, czytając GW czy oglądając TVN mam wrażenie jakbym żył w świecie żywo przeniesionym z Orwella. W "1984" również było ministerstwo d/s propagandy. I w zależności od potrzeb zmieniało fakty. Czyżby Orwell był prorokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.02.09, 19:57 U Orwella ministerstwo prawdy utrzymywało fora, na których można jego machinacje komentować? To chyba jakiś "director's cut" czytałeś :p No, pośmialim się, a teraz powiedz o jakich zmanipulowanych faktach PiSzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
amars Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym 11.02.09, 06:33 Jeszcze nie wiadomo, czy w sumie będzie taniej, bo jest taka sobie jedna malutka drobnostka. Tramwaj na tym moście pojedzie na tzw. pych Tym ostatnim przetargiem była objęta tylko budowa torowiska bez trakcji. Swoją drogą ciekawe kiedy będzie ogłoszony przetarg na trakcję i zasilanie tego torowiska. Ile miasto będzie musiało dopłacić za zmiany w projekcie, które wymusi budowa. Ci którzy widzieli projekty wiedzą, gdzie są dość kosztowne kolizje pomiędzy koncepcją a zatwierdzonym projektem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.maskator Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.acn.waw.pl 10.02.09, 16:43 To dopiero było otwarcie ofert. Może się jeszcze okazać, że żadna z ofert nie spełnia warunków podanych w specyfikacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.gprs.plus.pl 10.02.09, 17:01 Na pewno spełniają bo przetarg był dwustopniowy i spełnienie warunków formalnych badano w I etapie. Teraz tylko moze byc omyłka w kosztorysie albo błąd w wadium (jak było w przetargu na stadion we Wrocławiu). Nie sądzę żeby cos znaleźli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: 193.46.186.* 10.02.09, 17:23 Niestety protesty firm to plaga, to glownie one same opozniaja powstawanie nowych drog. Trzymam kciuki za to zeby sie udalo podpisac umowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 18:21 cofnijmy dotację na walterowy stadion to most będzie za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebok123 Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.acn.waw.pl 10.02.09, 18:55 W końcu się coś ruszyło :). Pozdrawiam jeżdżących :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.chello.pl 10.02.09, 19:18 Nic tylko budować i jeszcze raz budować!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K0pytko Czy ja śnię??? IP: 195.22.119.* 10.02.09, 20:33 Czy naprawdę rządżą nami taki matoły, które na poważnie myślą, że "opłacało się czekać"? Ja się pytam ile kosztował brak tego mostu w tym czasie??? Skoro tak to poczekajmy jeszcze sto lat. To może być jeszcze lepszy interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro29 Re: Czy ja śnię??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 20:49 Trzeba być matołem aby sądzić, że nie opłacało się czekać jeden rok aby zaoszczdzić 600 mln zł. Załóżmy że dziennie Modlińską jeździ 100 tys samochodów. Średnia strata czasu to jakieś 10min. W dziesięć minut samochód spali jakiś 1,5 litra. Mamy więc 6 zł dziennie * 365 dni * 100 tys= 200 mln zł. Z czego Państwo w podatku zarobi jamieś 40 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K0pytko Re: Czy ja śnię??? IP: 195.22.119.* 10.02.09, 21:12 Gość portalu: Maro29 napisał(a): > Trzeba być matołem aby sądzić, że nie opłacało się czekać jeden rok > aby zaoszczdzić 600 mln zł. Załóżmy że dziennie Modlińską jeździ 100 > tys samochodów. Średnia strata czasu to jakieś 10min. > W dziesięć minut samochód spali jakiś 1,5 litra. Mamy więc 6 zł > dziennie * 365 dni * 100 tys= 200 mln zł. Z czego Państwo w podatku > zarobi jamieś 40 mln zł. Nie wiedziałem, że od 2006 minął jeden rok. Poza tym koszt paliwa to jedno, ale jest jeszcze koszt czasu spędzonego w korkach, który został bezpowrotnie stracony (który mógł być poświęcony na pracę, albo na wypoczynek). Dodatkowo jeszcze paliwo niepotrzebnie spalane w korkach zanieczyściło środowisko (ten koszt oczywiście trudno policzyć). No i jeszcze ten argument o podatku od niepotrezebnie spalonego paliwa - 40 milionów dodatkowo z kieszeni kierowców to tez koszt. Tylko matoł może wierzyć, że cokolwiek zaoszczędzono. Ta nieudolność kosztuje, a hitoryjki o oszczędnościach to czysta propaganda, która tylko ostatecznie kompromituje tych nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Czy ja śnię??? IP: 217.17.35.* 11.02.09, 10:18 Sądzisz, że dokumentacja projektowa na taką trasę się w jeden dzień robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkx Re: Czy ja śnię??? IP: *.chello.pl 10.02.09, 21:15 to miałoby uzasadnienie, kiedy byłby monopol Państwa na paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjp Re: Czy ja śnię??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 23:39 To co Ty liczysz to społeczny koszt braku mostu. Ale dla Miasta Warszawa 600 mln jest realną oszczędnością. Powiedzmy, że rok istnienia mostu oszczędza 200 mln zł społeczeństwu. Ale czy te 200 mln trafi do kasy miasta??? Oczywiście nie, a to znaczy, że miasto naprawdę zaoszczędziło te pieniądze i może je wydać na wsparcie innych projektów. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: Czy ja śnię??? 11.02.09, 14:04 Gość portalu: jjp napisał(a): > To co Ty liczysz to społeczny koszt braku mostu. Ale dla Miasta > Warszawa 600 mln jest realną oszczędnością. Powiedzmy, że rok > istnienia mostu oszczędza 200 mln zł społeczeństwu. Ale czy te 200 > mln trafi do kasy miasta??? Oczywiście nie, a to znaczy, że miasto > naprawdę zaoszczędziło te pieniądze i może je wydać na wsparcie > innych projektów. To bardzo ciekawy punkt widzenia. Gdyby wstrzymać wszytskie inwestycje pieniędzy zaoszczędzonych będzie jeszcze więcej. Albo moglibyśmy wstrzymac wszytskie remonty. To już w ogóle będą gigantycznwe oszczędności. Same korzyści i to bez robienia czegokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aho już mam dość artykułów z dzedziny SF IP: *.spray.net.pl 10.02.09, 21:13 o tym pier... moście Wirtualnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Czemu nie powtórzono przetargu na stadion Legii IP: *.ptim.net.pl 10.02.09, 21:21 Jak w temacie - most mógł poczekać (to nic że stracili na tym mieszkańcy) stadion nie (to nic że zyskał ITI) Odpowiedz Link Zgłoś
ambush Ogromne oszczędności na moście Północnym 10.02.09, 22:45 jakie to oszczędności? zaraz pójdzie na stadion Legii, lub na premie dla wybitnych urzędników. Co z mieszkańcami którzy będą stali dodatkowe 3 lata w korkach(optymistycznie), mędrcu? Jaki to będzie koszt społeczny? Czy to policzyłeś?. Wszystko nie tak jak miało być, i nic nie usprawiedliwia tego że most mógł już być zbudowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: 217.17.35.* 11.02.09, 10:20 Jakie 3 lata? 15 może od razu, albo 20... HALO, w tzw. międzyczasie opracowana została DOKUMENTACJA PROJEKTOWA, o decyzjach administracyjnych nie wspominając! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedzytor Panie smietana!!!! Po- winni cie doszkolic IP: *.eranet.pl 10.02.09, 23:17 2 lata temu oferta byla na zasadzie zaprojektuj-zbuduj i stad wyzsze ceny. Teraz bylo zbuduj bez projektu z wielkimi mozliwosciami dla prawnikow wykonawcy,. gdyby przetarg byl teraz na tamtych zasadach cena bylaby 2mld, ale co tam pr to pr prosze o sprostowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Panie smietana!!!! Po- winni cie doszkolic IP: 217.17.35.* 11.02.09, 10:21 No, to że Ty dokumentacji nie widziałeś nie znaczy, że ona nie istnieje. Ja np. ją widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyborny jan Prosze o sprostowanie! IP: *.eranet.pl 10.02.09, 23:25 2 lata temu przetarg byl na projekt i wykonanie ,teraz tylko na wykonanie, wtedy wykonawcy musieli dodac ogromne ryzyko a teraz od poczatku beda liczyc kary za brak mozliwosci wejscia na budowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol74 Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.centertel.pl 11.02.09, 00:17 ja chce się upomnieć o oszczędności na budowaniu Oczyszczalni Czajka, tyle pieniędzy wyrzuconych w błoto, jak PolAqva z Warbudem załapała to zlecenie po zawyżonych kosztach (!!!!!!) to teraz sobie może na Moście Północnym zaniżyć, Hanka i Wojciechowicz i co Turcy zbudowali by to w dobrej jakości po zaproponowanej przez siebie cenie, no pewnie ze by zbudowali, ale przecież to nie może być żeby jacyś Turcy nam oczyszczalnie budowali, śmierdzi to wszystko na odległość, przypominają mi się czasy Piskorskiego tam tez jedna firma wszystko wygrywała, jakimś dziwnym trafem, zawsze dawała o parę złotych niżej, przecieków oczywiście nie było a Piskorski dorobił się na trafnym inwestowaniu na giełdzie, chyba mam deja vu Odpowiedz Link Zgłoś
hq1 Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym 11.02.09, 07:50 Gość portalu: lol74 napisał(a): > ja chce się upomnieć o oszczędności na budowaniu Oczyszczalni Czajka, tyle pien > iędzy wyrzuconych w błoto, jak PolAqva z Warbudem załapała to zlecenie po zawyż > onych kosztach (!!!!!!) to teraz sobie może na Moście Północnym zaniżyć, Hanka > i Wojciechowicz i co Turcy zbudowali by to w dobrej jakości po zaproponowanej p > rzez siebie cenie, no pewnie ze by zbudowali, ale przecież to nie może być żeby > jacyś Turcy nam oczyszczalnie budowali, śmierdzi to wszystko na odległość, prz > ypominają mi się czasy Piskorskiego tam tez jedna firma wszystko wygrywała, jak > imś dziwnym trafem, zawsze dawała o parę złotych niżej, przecieków oczywiście n > ie było a Piskorski dorobił się na trafnym inwestowaniu na giełdzie, chyba mam > deja vu Coś ci się pomyliło - Pol-Aqua NIE BUDUJE/MODERNIZUJE Czajki - robi to sam Warbud i pewnie do tego dołoży. Poczytaj zanim coś palniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 09:13 Miasto zaoszczędzi na budowie i na wykupie działek płacąc za metr ziemi w Warszawie do 250zł za metr.Gdzie na tym terenie i w takiej cenie można kupić ziemię.Tak kupują i jeżeli nie zgodzisz się na to wywłaszczają siłą.Same oszczędności kosztem innych. Wszyscy chcą mostu tylko co zrobić z tymi co mieszkają na tym terenie.Nie każdy chce się wzbogacić,ale każdy chce mieć to co ma.Nie ma na to żadnej szansy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: 195.8.217.* 11.02.09, 09:58 Panie Błaszczak! Tym mostem to mieliśmy jeździć już za kadencji niejakiego Kaczyńskiego, więc zamknij pan dziób i przestań gledzić dyrdymały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom.krakus Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: 212.180.179.* 11.02.09, 10:19 Trzeba naprawdę być matołem by myśleć że po budowie mostu korków nie będzie. Trzeba naprawdę być matołem by jechać autem 45-60 minut własnym autem zamiast 30 minut konunikacją miejską lub rowerem. Bardzo dobrze że powtórzyli przetarg i most powstanie taniej. Co do korków to te mogą tylko rosnąć a rozbudowując infrastrukturę możemy tylko spowolnić ich wzrost. Tak twierdzą ludzie którzy mają o tym jakieś pojęcie: prof. Sucharzewski: www.tvnwarszawa.pl/2,2197280,1,11,0,1,wideo.html dr. hab. Jacek Wesołowski: www.miastowruchu.pl/doc/miasto_w_ruchu_ebook.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Ile kosztoje stanie w korku przez dwa lata ? IP: *.kpwig.gov.pl 11.02.09, 10:37 Ile kosztoje stanie w korku przez dwa lata ? Miasto może zaoszczędziło, ale miszkańcy stracili. Czas i pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Będziesz stał dalej,tylko gdzie indziej-most tylko IP: 12.4.27.* 11.02.09, 13:08 przesunie korek na Bielany i Żoliborz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.gprs.plus.pl 11.02.09, 22:12 Jaka oszczednosc???? jakie 200 mln??? a niby skad miasto pieniadze?? drukuje?? Donald przywozi w walizkach?? to jest nasza kasa, nasze podatki!!! szkoda ze nikt nie policzyl ile czasu ile paliwa oraz nerowo strcilismy,stracimy stojac w korku na Modlinskiej....tfu wielkie mi oszczednosci...gdyby nie debilny pomysl HGW szykowalibysmy sie do przeprawy...a tak bedziemy sie cisnac przez najblizsze 4 lata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom.krakus Re: Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 22:41 A po co byli policjanci na bus pasie na Modlińskiej? Hitlerowcy strasząc bronią wsadzali Cię do do VW Fabia na wałbrzyskich rejestracjach krzycząc RAUS!! ? Jeszcze raz: Co do korków to te mogą tylko rosnąć a rozbudowując infrastrukturę możemy tylko spowolnić ich wzrost. Tak twierdzą ludzie którzy mają o tym jakieś pojęcie: prof. Socharzewski: www.tvnwarszawa.pl/2,2197280,1,11,0,1,wideo.html dr. hab. Jacek Wesołowski: www.miastowruchu.pl/doc/miasto_w_ruchu_ebook.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Ogromne oszczędności na moście Północnym IP: *.retsat1.com.pl 12.02.09, 07:17 Tylko nikt nie zauważa ze firma Pol-Aqua nie ma żadnego doświadczenia w budowie mostów ,a most to nie domek z kart .A przegrywają firmy z ogromną wiedzą w budownictwie mostowo drogowym .A może to nie przypadek ????????????. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob pol-aqua IP: *.retsat1.com.pl 12.02.09, 07:17 Tylko nikt nie zauważa ze firma Pol-Aqua nie ma żadnego doświadczenia w budowie mostów ,a most to nie domek z kart .A przegrywają firmy z ogromną wiedzą w budownictwie mostowo drogowym .A może to nie przypadek ????????????. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki tam Re: pol-aqua IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.10, 22:31 ale pracownicy wiedzą coś na temat mostów nie jeden z nich już stawiał mosty ,głownie to liczy się doświadczenie pracowników bo bez tego to by nawet chodnika nie zrobili Odpowiedz Link Zgłoś