pzablo 04.08.09, 17:11 Wypadek ma to do siebie, że nie da się go przewidzieć, inaczej nie nazywałby sie wypadkiem. P.S. to bezmyślność zabija... niekoniecznie młodzi ludzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majkel Młodzi kierowcy zabijają codziennie trzy osoby IP: *.chello.pl 04.08.09, 17:16 jak zwykle wyssane z palca fakty... czy autor ma zamiar zrazić społeczeństwo w stosunku do motocyklistów?? Największym zagrożeniem na drodze są osły za kółkiem z klapkami na oczach ... i traktowanie jezdni jak swój własny folwark... Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Młodzi kierowcy zabijają codziennie trzy osoby 04.08.09, 17:18 Kampania chwalebna i mam nadzieje,ze mlodzi kierowcy cos z niej zrozumieja.Cos bo niestety w tym wieku /18-25 lat/ uwaza sie,ze jest sie niesmiertelnym,czlowieka nie chwytaja sie zadne chorobska i mozna wyjsc calo z kazdego wypadku.To,ze papier wskazuje juz "doroslosc" w rzeczywistosci jest tylko papierem - wielu mlodych ludzi nie jest w dalszym ciagu w stanie przewidziec konsekwencji wlasnych poczynan.A wlasnie to jest dowodem na to,ze czlowiek stal sie dorosly - umiejetnosc wziecia odpowiedzialnosci za swoje czyny.Takze umiejetnosc okreslenia czy moje zachowanie nie wplynie na bieg zycia lub zdrowia innych ludzi.Tego ucze wlasnego syna ktory ma 17 lat i czasami wydaje mu sie,ze juz wszystko wie.My "starzy" mamy po prostu wiecej doswiadczenia ktore starmy sie przekazac naszym dzieciom.Nie po to,zeby sie czepiac tylko po to zeby wiedzialy,ze kochamy je bezgranicznie i w razie ewentualnego wypadku bol po stracie dziecka jest niewyobrazalny.Pozdrawiam mlodych kierowcow i zycze odrobiny wyobrazni...Dla siebie - aby kiedys mogli przekazac swoje doswidczenie wlasnym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Młodzi kierowcy zabijają codziennie trzy osoby IP: 78.133.200.* 04.08.09, 17:39 Może warto zastanowić się nad zmianą przepisów, wzorem innych państw UE, gdzie ubezpieczenie dla kierowcy poniżej 24 roku życia jest kilkukrotnie wyższe. Kampanie społeczne są mało skuteczne. Trzeba wprowadzić poważne sankcje, np. konfiskata samochodu za jazdę po pijanemu, które trafiłyby do ogólnej świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
hamstaa Re: Młodzi kierowcy zabijają codziennie trzy osob 04.08.09, 18:07 Nie wiem, czy to coś da - w Polsce firmy ubezpieczeniowe też mają "zwyżki" za wiek <24 czy 25 lat. Ale jeśli w rodzinie jest osoba ze zniżkami, to wystarczy współwłasność i ubezpieczenie można mieć nawet z 60% zniżką. Albo auto rejestrowane by było na osobę starszą. Poza tym w Polsce ubezpieczenie przypisane jest do pojazdu, nie do osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Starsi kierowcy zabijaja codziennie 12 osob IP: *.acn.waw.pl 04.08.09, 18:05 dzielenie kierowcow na mlodych i starych do niczego nie prowadzi podzielic ich trzeba na odpowiedzialnych i bezmyslnych Odpowiedz Link Zgłoś
hamstaa Re: Starsi kierowcy zabijaja codziennie 12 osob 04.08.09, 18:08 problem w tym, że bezmyślnych więcej jest w kategorii "młodzi"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: Starsi kierowcy zabijaja codziennie 12 osob IP: 94.75.121.* 10.11.09, 00:42 dziwne skąd masz taką teorię że więcej bezmyślnych jest wśród młodych skoro to starsi powodują więcej wypadków śmiertelnych czyli co doświadczeni powodują wypadki bo myślą tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kickoff sroloniści zabijają najwięcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 23:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohtar Młodzi kierowcy zabijają codziennie trzy osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 18:22 Jak zawsze młodzi wszystko powodują...a może też niech powstaną statystyki dla osób po 55 roku życia? Czy osoba 30 letnia jadąca swoim pojazdem może spowodować wypadek bo chciała się popisać przed swoją dziewczyną lub przed kolegami? Czy jazda po paru głębszych jest tylko domeną młodych? Jak dla mnie można nawet i jechać 100km/h, ale jak się jedzie przewidująco to zmniejsza się wielokrotnie ryzyko wypadku. Nic bardziej mnie nie denerwuje na drodze jak kierowca który jedzie zgodnie z przepisami (pod względem prędkości) ale jeździ w sposób nieprzewidywalny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Młodzi kierowcy zabijają codziennie trzy osoby IP: *.chello.pl 04.08.09, 19:50 Wszystko ładnie, pięknie, każdy ma rację, każdy ma swoje zdanie. Nie możemy tak do końca dzielić starzy-młodzi, bo nie ma reguły tak naprawdę kto spowodował wypadek, kolizję itp ale zawsze jest ale, kiedyś rejestrując samochód stałem w kolejce do okienka, i usłyszałem rozmowę dwóch młodych chłopaków, z których jeden z nich cieszył się że właśnie odbiera prawo jazdy po szczęśliwe zdanych egzaminach, nie ma sensu cytować całej rozmowy, końcówka była dla mnie szokująca i brzmiała mniej więcej tak : słuchaj stary idzie na noc do roboty, jak wyjdzie wezmę kluczyki i sobie pojeździmy. Zadam tylko jedno pytanie : czy słysząc coś takiego poczulibyście się bezpieczni na ulicy??? ja na pewno nie. Brak doświadczenia u młodych, a u starych(doświadczonych) kierowców rutyna to między innymi skutki wielu tragedi na drogach. Jednak moim zdaniem jedną z najważniejszych cech za kółkiem to myślenie, przewidywanie. Oprócz takich kampani jak ta (która może dotrze do wyobraźni kierowców, wiek nieważny) o której czytamy w artykule, jeszcze przydały by się 2 rzeczy : film który pokazywał by bardzo ciężkie wypadki wręcz śmiertelne i wizyta na parkingu policyjnym gdzie stoją samochody po takich właśnie wypadkach. Może widok krwi, i np przyklejonych włosów do rozbitej szyby podziałaby na wyobraźnie przyszłych kierowców bez względu na wiek !!! Na koniec powiem tylko tyle, nie tylko młodzi kierowcy są przyczyną wypadków, również ludzi starsi też są sprawcamu wypadków - nie ten wzrok, nie ten refleks, nie ma reguły na to, po prostu nie ma. PIJANYM ZA KIEROWNICĄ MÓWIE NIE, ZDECYDOWANE NIE !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nevermind Młodzi kierowcy zabijają codziennie trzy osoby IP: *.limes.com.pl 04.08.09, 20:09 sam jestem młodym kierowcą od 4 dni mam prawo jazdy. Jeżdze w granicach zdrowego rozsądku ale widze co czynią inni kierowcy na drogach ... widzę i patrzę na to z przerazeniem, dzisiaj widzialem w TV wiadomości w których prezenterka mowila na ten temat. Ale moim zdaniem to też trochę przesada równie dobrze można powiedziecze co 3 srednio-zaawansowany ( chodzi mi o wiek )kierowca robi wypadki ktos w koncu musi byc tą reszta jesli chodzi o statystki. Wracajac do sedna sprawy cieszę się że poruszono ten temat ale chcialbym zeby robiono to w sposob bardziej ogólny "jest za duzo wypadkow" lub coś w tym stylu. Brawo !!! więcej takich kampanii !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumaty Młodzi kierowcy zabijają codziennie trzy osoby IP: *.acn.waw.pl 04.08.09, 20:42 Typowy przykład dziennikarstwa portalowego. Skoro codziennie na polskich drogach ginie, przeciętnie, 16 osób, a tu piszą, że młodzi odpowiadają za trzy - to znaczy, że ci starzy i doświadczeni odpowiadają za 13. Pogratulować milicji obywatelskiej kolejnej udanej kampanii. Mogli by się z powodzeniem ograniczyć do brania łapówek i czajenia się w krzakach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DobreDrogi W Polsce zabijają Politycy, brakiem wydatków na... IP: *.piaseczno.robbo.pl 04.08.09, 22:22 Co zabija i gdzie: 1. wąskie drogi 2. drzewa przy drodze 3. piesi i rowerzyści bez kamizelek 4. złe oznakowanie, jego brak, zaśmiecanie szlaków bilbordami, szyldami, mrugającymi reklamami odwracającymi uwagę. 5. alkohol 6. brak separacji ruchu wolnego od szybkiego. 7. wydawanie bezsensownie pieniędzy na decyzje środowiskowe, konsultacje społeczne dla szlaków: autostrad, dróg szybkiego ruchu, które mają połączyć najwazniejsze miasta. 8. Oznakowanie jednej drogi ograniczeniami do 70km/h/ 50 km/h powodujących przy długich trasach katastrofalne w skutkach zmęczenie (bezpieczna osemka). Ile osób zginęło zjeżdżając ze szlaku tak męczącą trasą? 9. Teren zabudowany w coraz mniejszych miejscowościach poprzez co coraz większa część polski jest terenem zabudowanym. Teraz nawet 5 domów przy drodze to teren zabudowany, choć definicja terenu zabudowanego z przed lat mówiła że jest to teren gęsto zaludniony, szczególnie ze słaba widocznością. Ale tak naprawdę zabijają Politycy! Bo nie potrafią ogłosić narodowego programu walki z pseudoekologią, urzędniczą swawolą w godzinach 8-15, rozwlekłymi do granic procedurami, pazernością zachodnich koncernów do stawiania zawsze zawyżonych cen. kładka dla pieszych z windą na drodze 3x2 kosztuje tyle co 600 metrowa willa w najdroższej dzielnicy stolicy, choć w wili mamy gres włoski, a kładka to tylko szary beton i stal! Ile jest wypadków śmiertelnych na drogach ekspresowych i autostradach. Dlaczego prawie każda krajowa droga w Holandi, Belgi jest bezkolizyjna, prawie na całej długości oświetlona? Dlaczego w Polsce choć wiadomo, że autostrady i ekspresowe nie zabijają tworzy się drogi ekspresowe 2x1? Dlaczego przy budowie dróg (przy dużych infrastrukturalnych projektach) powyżej 50 mln, nie separuje się od razu ruchu powolnego (ciągniki, piesi rowerzyści) na szklakach obok?, czy wydanie dodatkowych 5% jest tak wielkie? w obliczu śmierci kilku osób na takim szlaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToNieDrogi Prawko od 24 roku-fajy pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 02:13 Gość portalu: DobreDrogi napisał(a): > Co zabija i gdzie: 1. bogaci starzy 2. prawko od 18 lat 3. bezkrytyczni starzy (synek MUSI mieć prawko w wieku 18 lat) 4. nadmiar kasy u starych A tak na poważnie. Fajna kampania ale sądzę, że to wszystko wina przede wszystkim rodziców i tego owczego pędu na robienie prawka w młodym wieku. W Polsce na prawdę robienie prawa jazdy w wieku 18 lat przy założeniu, że mieszka się w mieście nie ma najmniejszego sensu. Kary i podwyższanie składek nic nie dadzą, bo rodzice nawet się zapożyczą aby synek mógł przyszpanować przed kolegami nowym autem. A może tak wprowadzić dolną granicę np. 20 lat, w dodatku prawo jazdy na próbę, ok. 5 lat i potem kolejny egzamin na "normalne" prawko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesion Re: W Polsce zabijają Politycy, brakiem wydatków IP: *.chello.pl 11.08.09, 04:36 Drogi zabijają,piesi zabijają,rowerzyści...,ba,nawet drzewa i domy zabijają tych biednych,zawsze niewinnych mistrzów kierownicy,co jeżdżąwyłącznie w zgodzie z przepisami. Normalnie,spisek! Jak najszybciej spotkaj się z jakimś drzewem i poproś je o darowanie ci życia.Na wszelki wypadek,nie jedź samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm19 Młodzi kierowcy zabijają codziennie trzy osoby IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 09:56 Jestem młodym kierowcą i czuję się paskudnie słysząc kilka razy dziennie to krzywdzące uogólnienie. Chyba zabrakło wyobraźni , o którą tak się apeluje w tym spocie. jm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Młodzi kierowcy zabijają codziennie trzy osoby IP: 94.75.121.* 10.11.09, 00:36 na początku zaznaczę, że też jestem młodym kierowcą i nie podoba mi się ta nagonka na nas ( mówię o młodych kierowcach) nie chcę nikogo usprawiedliwiać czy obwiniać ale skoro młodzi kierowcy zabijają codziennie 3 osoby (1095 osób rocznie) a w 2008 roku zgodnie z raportem policji w wypadkach zginęło 5400 osób to prosty wniosek, że starsi - doświadczeni kierowcy zabijają dziennie 11 osób. więc to chyba nie chodzi o wiek, sądzę w takim razie, że lepsza byłaby kampania skierowana do ogółu kierowców zamiast prowadzić nagonkę na młodych - bo co tak łatwiej ? Odpowiedz Link Zgłoś