Dodaj do ulubionych

Sytuacja na drogach wewnętrznych

10.11.10, 13:32
Aż nie chce się wierzyć moto.pl/MotoPL/1,90109,8641133,100_km_h_po_osiedlu___bezkarne.html

Ciekawe kiedy powstanie taki znak? Jak myślicie-to kwestia tygodni, miesięcy, czy lat?
Dramat....
Obserwuj wątek
    • kozak-na-koniu Re: Sytuacja na drogach wewnętrznych 10.11.10, 13:44
      Jak znam sytuację na osiedlach (a znam ją dość dobrze i od dawna), to problemem są nie tyle osobnicy jeżdżący tam z prędkościami rzędu 100km/godz., bo to jest margines marginesów, tylko blokowanie przez parkujące pojazdy dróg dojazdowych i ewakuacyjnych, niszczenie trawników itd. No tak, ale tego wszystkiego radarem ujawnić się nie da...
      A w ogóle, to co to takiego "kodeks ruchu drogowego"? Czy może chodzi o ustawę "Prawo o ruchu drogowym" - czasami potocznie zwaną "kodeksem drogowym"?:D
      • grzeg1968 Re: Sytuacja na drogach wewnętrznych 12.11.10, 10:00
        @Kozak na koniu, nie jestem pewny, czy słusznie bagatelizujesz zjawisko przekraczania prędkości na drogach wewnętrznych... Jasne, nie ma nic bardziej denerwującego niż blokowanie pojazdów..ale jak widzę u mnie na osiedlu młodych kierowców lubiących brawurę-zamieniających drogę wewnętrzną w autostradę-krew mnie zalewa...Przecież w każdym momencie może wybiec jakieś dziecko...
        A wprowadzanie ustawy, która nie funkcjonuje w całej swojej krasie jest dla mnie totalnym absurdem...
        • staszek585 Re: Sytuacja na drogach wewnętrznych 12.11.10, 10:09
          Ustawę zmieniono typowo "pod zapotrzebowanie społeczne". O ile pamiętam to jednym z argumentów było blokowanie miejsc parkingowych niepełnosprawnym.
          Przecież jeżeli chciano by sytuację uprościć (a tak być powinno) to wystarczyło dodać, że przepisy PoRD obowiązują "... na drogach wewnętrznych".
          A tak stworzono kolejny bubel.
          PS:
          Swoją drogą bałagan na drogach osiedlowych szybko opanowałby mały, pieszy patrol policyjny. Ale to pewnie zbyt proste. I do tego nie medialne.
          Zauważmy, że mamy teraz:
          1.drogi wewnętrzne,
          2.strefy zamieszkania,
          3.drogi wewnętrzne będące strefą ruchu ( na razie w teorii).
          No i zauważmy, że każda droga nie będąca drogą publiczną jest z samego faktu , że istnieje- drogą wewnętrzną. Oznaczona nie musi być.
        • kozak-na-koniu Re: Sytuacja na drogach wewnętrznych 12.11.10, 10:45
          Nie wiem gdzie Ty mieszkasz, ale w mojej okolicy przypadki szaleństw na drogach osiedlowych i wewnętrznych można policzyć na palcach. Oczywiście, zawsze może się zdarzyć jakiś debil ćwiczący "palenie gumy", gó...arze na rowerach i quadach, ale w moim przekonaniu znacznie poważniejszy jest problem, o którym wspomniałem. Niemal codziennie pod oknami słychać jak śmieciarze trąbią nie mogąc dojechać gdzie trzeba, kiedyś mojego ciężko chorego teścia trzeba było nieść 200 metrów, gdyż karetka pogotowia nie mogła się przecisnąć, a co by było w przypadku pożaru albo jakiejś innej katastrofy - wolę nie myśleć...:(
          • grzeg1968 Re: Sytuacja na drogach wewnętrznych 15.11.10, 13:05
            Heh, w przypadku blokowania pojazdów i tarasowania drogi nie ma żadnego wytłumaczenia. Zastanawiam się jak Ci ludzie w ogóle zdali egzamin na prawo jazdy. Wysokość mandatu za taką głupotę powinna sprawić, żeby otrzeźwieli trochę na umyśle.
            Co do przekraczania prędkości na drogach wewnętrznych-rozwiązaniem są niby progi zwalniające, ale strasznie mnie denerwują, a poza tym niszczą auto...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka